Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Παιδείας - Ανάληψη καθηκόντων
  • [02] Θεοφάνεια - Αγιασμός υδάτων
  • [03] Σημίτης - Ευχές προς Χριστόφια
  • [04] Ροδουσάκης - ΡΙΚ - Συνέντευξη

  • [01] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ανάληψη καθηκόντων

    Λευκωσία,Κύπρος,06/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του αύριο Πέμπτη σε ειδική τελετή που θα γινεί στο Υπουργείο Παιδείας στις 8.30 π.μ.

    Ο κ. Ιωαννίδης, βουλευτής και Πρώτος Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας σε αντικατάσταση του Λυκούργου Κάππα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Θεοφάνεια - Αγιασμός υδάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,06/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σήμερα εορτή των Θεοφανείων παραγματοποιούνται στις παράλιες πόλεις οι καθιερωμένες τελετές του αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προστεί της τελετής αγιασμού των υδάτων στο παλιό Λιμάνι Λεμεσού, στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος προέστη προηγουμένως της θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Σημίτης - Ευχές προς Χριστόφια

    Λευκωσία,Κύπρος,06/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ευχές για ταχεία ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση της υγείας του απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, στο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

    "Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και πλήρη αποκατάσταση υγείας σας προκειμένου συνεχίσετε ενεργό ρόλο σας στην πολιτική ζωή της Κύπρου και συμβολή σας στις κοινές μας προσπάθειες για δικαίωση αγώνων κυπριακού λαού", αναφέρει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στο μήνυμά του.

    "Με τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για τον καινούργιο χρόνο," καταλήγει ο κ. Σημίτης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Ροδουσάκης - ΡΙΚ - Συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, διαβεβαίωσε ότι ισχύει το casus belli, ενώ για τους πυραύλους S300 ανέφερε ότι θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάστασή τους στην Κρήτη ή αλλού.

    Σε συνέντευηξή του στο ΡΙΚ, ο Ελληνας Πρέσβης τόνισε ότι "οι δεσμέυσεις της Ελλάδας (για την άμυνα της Κύπρου) πάντα υπάρχουν και το δήλωσε και επισήμως".

    "Εάν προχωρούσε οτιδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα και υπήρχε μια εκδήλωση επιθετική, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής, βάσει και των δεσμεύσεών της και ως εγγυήτρια δύναμη", σημείωσε.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας υπενθύμισε ότι πολύ πριν από το πυραυλικό θέμα, "ο Υπουργός Αμυνας (της Ελλάδας) έχει στηρίξει και έχει υποστηρίξει ότι όλοι οι εξοπλισμοί και τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλαδας, λαμβάνουν υπόψιν και την Κύπρο" και διερωτήθηκε "γιατί υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση".

    Σε σχετική ερώτηση για τους πυραύλους S300, ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι "έχει δηλωθεί ευθέως προς πάσα κατεύθυνση, από πλευράς Ελλάδας ότι οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα", προσθέτοντας ωστόσο ότι "το πού είναι τεχνικό θέμα".

    "Τώρα θα επαναλάβουμε το σφάλμα που έγινε στην Κύπρο, να λέμε παντού που θα πάει το κάθε όπλο;", είπε ο Ελληνας Πρέσβης.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει αποφασιστεί ο χώρος εγκατάστασης των πυραύλων, ο κ. Ροδουσάκης απάντησε "αυτά είναι θέματα του Επιτελείου" σημειώνοντας ότι οι πύραυλοι έχουν διάφορες συστοιχίες που μπορεί να εγκατασταθούν σε διάφορους χώρους.

    Ανέφερε ωστόσο ότι "οι Ρώσοι οι ίδιοι στις προτάσεις που έχουν κάνει τελευταία στην Ελλάδα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για S300 έχουν προτείνει τρεις νησιωτικούς χώρους, ένας εκ των οποίων και η Κρήτη, για την εγκατάσταση των S300".

    Ο κ. Ροδουσάκης διερωτήθηκε επίσης "γιατί να αμφισβητείται ότι το πυραυλικό σύστημα όταν πάει στην Ελλάδα δεν ενισχύει τον εναέριο χώρο του Δόγματος του ΕΑΧ", σημειώνοντας ότι στο νησιώτικο σύμπλεγμα Ρόδου - Κρήτης - Καστελλόριζου "όταν τοποθετηθεί ένα σύστημα, είτε S300, ή Patriot, ή οτιδήποτε άλλο, ενισχύει το χώρο".

    Εξήγησε ότι το σύμπλεγμα αυτό δεσμεύεται πάντοτε από την Τουρκία όταν η Ελλάδα διεξάγει την άσκηση "Τοξότης".

    Ο Ελληνας διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι "υπάρχει ειλικρινής διάθεση" από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το Κυπριακό.

    "Σήμερα έχουμε ατού να προχωρήσουμε στην πίεση για μια προσέγγιση και του θέματος της μείωσης των εξοπλισμών, βάσει του ενός ψηφίσματος και στο θέμα της ουσίας του Κυπριακού, βάσει του άλλου ψηφίσματος", είπε.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι αναπτύσσεται σιγά - σιγά μια κοινή ελλαδο - κυπριακή διπλωματική εκστρατεία ακριβώς με αυτούς τους δύο στόχους.

    "Είναι συνδυασμένη εκστρατεία και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και προς τον ΟΗΕ και προς τους ηγέτες, οι οποίοι έκαναν όλες αυτές τις δηλώσεις. Και βεβαίως τώρα πρέπει να γίνει, να μην χαθεί και το momentum," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 January 1999 - 13:02:20 UTC