Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Τσεχία - Σλοβενία
  • [02] Μητρόπολη Λεμεσού - Εκλογές
  • [03] Υπουργός Εργασίας Ελλάδας - Αφιξη
  • [04] Ποδόσφαιρο
  • [05] Κυπριακές Αερογραμμές - Αύξηση επιβατών
  • [06] Μιχαηλίδης - Λαθρομετανάστες - Λίβανος
  • [07] ΝΕΟ - Κασουλίδης - Επιστολή Κληρίδη
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο

  • [01] Κασουλίδης - Τσεχία - Σλοβενία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναχώρησε σήμερα για επίσημη επίσκεψη στη Τσεχία, κατά την οποία θα επιδώσει προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στον Τσέχο ομόλογό του, Βάτσλαβ Χάβελ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνομιλίες με τον Τσέχο ομόλογό του, Γιαν Κάβαν, με πρόσκληση του οποίου επισκέπτεται τη χώρα, ενώ θα υπογράψει τη Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας.

    Οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν το Κυπριακό, την κοινή πορεία ένταξης των δυο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία Κύπρου - Τσεχίας στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

    Ο κ. Κασουλίδης θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, και τους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας.

    Από την Τσεχία ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Σλοβενία, στις 20 Ιανουαρίου.

    Θα επιστρέψει στην Κύπρο, την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Μητρόπoλη Λεμεσού - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει σήμερα, με την εκλογή 200 ειδικών αντιπροσώπων, η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Λεμεσού.

    Το μητροπολιτικό θρόνο διεκδικούν ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ο Ηγούμενος Μαχαιρά Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Σταυροβουνιώτης της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Τσιάκκας της Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης και ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Αψερός της Ιεράς Μητρόπλοης Λεμεσού.

    Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 6.00 το απόγευμα. Στις κάλπες κλήθηκαν 86.278 Λεμεσιανοί που θα ψηφίσουν σε 110 εκλογικά κέντρα.

    Η διαλογή των ψήφων, που αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 7.30 το βράδυ, θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Λεμεσού και τα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [03] Υπουργός Εργασίας Ελλάδας - Αφιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, Ανδρέα Μουσιούττα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας και την απασχόληση.

    Κατά την εδώ παραμονή του κ. Παπαιωάννου θα υπογραφεί Πρόγραμμα Συνεργασίας σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για συνεργασία στον τομέα της εργασίας.

    Η υπογραφή του Προγράμματος Συνεργασίας θα γίνει αύριο Δευτέρα. Επίσης αύριο ο Ελληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

    Κατά την παραμονή του θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων της 15ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος είναι:

    Δόξα Κατωκοπιάς - Ανόρθωση 0 - 4 Νέα Σαλαμίνα - ΑΠΟΕΛ 0 - 1

    Ε.Ν. Παραλιμνίου - ΑΕΛ 0 - 2 Απόλλων - Εθνικός Αχνας 1 - 2

    Η αγωνιστική συνεχίζεται σήμερα με άλλους τρεις αγώνες:

    Ομόνοια - Ευαγόρας ΑΕΚ - Αλκή

    Αρης - Ολυμπιακός

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [05] Κυπριακές Αερογραμμές - Αύξηση επιβατών

    Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση κατά 7,7% παρουσίασε ο αριθμός των επιβατών που μετέφερε το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών το 1998, σε σχέση με το 1997.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συγροτήματος, οι Κυπριακές Αερογραμμές και η θυγατρική τους Γιουροσύπρια μετέφεραν 1,72 εκατομμύρια επιβάτες, σε σύγκριση με 1,60 εκ. το 1997.

    Αναλυτικότερα , οι Κυπριακές Αερογραμμές μετέφεραν 1,35 εκ. το 1998 σε σχέση με 1,29 εκ. το 1997, σημειώνοντας αύξηση 4,5% και η Γιουροσύπρια μετέφερε πέρυσι 369 χιλιάδες, σε σύγκριση με 304 χιλιάδες το 1997, παρουσιάζοντας αύξηση επιβατών κατά 21,4%.

    Σημαντική αύξηση (16,3%) παρουσιάστηκε στη μεταφορά επιβατών της θέσης επιχειρηματία "Απόλλων", ενώ όσον αφορά τις αυξήσεις επιβατών ανά δρομολόγιο, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε εκείνο της Σουηδίας με 42,3% και της Ολλανδίας με 32,1%

    Μεγαλύτερη αγορά του Συγκροτήματος παρέμεινε η Βρετανία με 491 χιλιάδες επιβάτες και ακολούθησε η Ελλάδα με 380 χιλίδες και η Γερμανία με 235 χιλίαδες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] Μιχαηλίδης - Λαθρομετανάστες - Λίβανος

    Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εχει ήδη ετοιμαστεί συμφωνία με το Λίβανο για τους λαθρομετανάστες, η οποία αναμένετο να υπογραφεί με επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, στη χώρα αυτή.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του χθες βράδυ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Αντέννα", σημειώνοντας ότι η επιχείρηση της κυπριακής Αστυνομίας "διεξήχθη μέσα στα πλαίσια της συναντίληψης η οποία υπάρχει μεταξύ δυο φιλικών χωρών".

    Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι "αναμένετο να γίνουν δεκτοί" οι λαθρομετανάστες, καθότι μεταφέρθηκαν εκεί "εντός του χρονικού διαστήματος των επτά ημερών, όπως είχε καθορίσει ενωρίτερα η λιβανική κυβέρνηση με σχετική απόφαση".

    Η κυβέρνηση του Λιβάνου, είπε ο Υπουργό Εσωτερικών, αποφάσισε πριν από λίγους μήνες όπως απαλλαγεί απ' όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στη χώρα και "είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που διεξήχθησαν και οι τελευταίες επιδρομές λαθρομεταναστών στην Κύπρο".

    Σε ερώτηση κατά πόσο η λιβανική κυβέρνηση έπρεπε να τους αποδεχθεί, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας ότι "εκείνο που έπρεπε να διευθετηθεί ενωρίτερα, ήταν μια διακρατική συμφωνία η οποία τελικά δεν έγινε κατορθωτό να γίνει".

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η Κύπρος δεσμεύεται από διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει από τις οποίες όμως δεν δεσμεύεται ο Λίβανος.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε πληροφορίες ότι 15 χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στην Τρίπολη του Λιβάνου αναμένουν να μεταβούν "είτε στην Κύπρο, είτε στην Κρήτη, είτε στην Ιταλία, είτε οπουδήποτε αλλού".

    Αφού εξέφρασε απορία για το ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δέχθηκε τους λαθρομετανάστες, ο υπουργός σημείωσε πως "είναι σ' αυτά τα πλαίσια που επρόκειτο να γίνει και η συμφωνία η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί για υπογραφή στο Λίβανο, με δική μου επίσκεψη".

    "Δεν πραγματοποιήθηκε η συμφωνία διότι ήταν οι εκλογές του Λιβάνου και αναμέναμε το διορισμό νέας κυβέρνησης", συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Πρόσθεσε δε ότι "εντός των ημερών αναμένουμε κάποια απάντηση και ελπίζω ότι αυτό να γίνει κατορθωτό πολύ σύντομα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] ΝΕΟ - Κασουλίδης - Επιστολή Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο) επικρίνουν τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι "παραπλανεί", με τις δηλώσεις του ότι το πάγωμα των εξοπλισμών ισχύει για μια μικρή περίοδο, η οποία χρειάζεται για να ολοκληρωθούν διαδικασίες συμβολαίων.

    Επικαλούμενοι την επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι ΝΕ.Ο σημειώνουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "αναφέρεται σε συμφωνίες που αναμένουν υπογραφή" και "άρα, για σημαντικές δαπάνες δεν χρειάζονται άλλες διαπραγματεύσεις, αλλά απλή επικύρωση και υλοποίησή τους".

    Οι ΝΕ.Ο υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ της διακήρυξης ότι το πάγωμα των εξοπλισμών είναι για λίγους μήνες και στην εκτίμηση της κυβέρνησης ότι "δεν ανεμένεται σοβαρή ανταπόκριση της Τουρκίας πριν τις εκλογές του Απριλίου".

    Τέλος διερωτούνται γιατί η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς σε πάγωμα εξοπλισμών, "τώρα που δεν έχουμε πιέσεις ή απειλές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της ίδρυσης ορθόδοξων πνευματικών κέντρων, ιδιαίτερα για τη νεολαία, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τελώντας τα εγκαίνια του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου "Αγιος Φανούριος" στη Λεμεσό.

    Οπως είπε, η ίδρυση πνευματικών κέντρων με ευλαβικό δωρητή τον αγωνιζόμενο λαό, "αποδεικνύει στην πράξη τη βαθιά θρησκευτικότητα και την ευλάβεια του ελληνισμού της Κύπρου, που μας χαρακτηρίζει από τα πανάρχαια χρόνια".

    Επεσήμανε δε ότι το Κέντρο θα συμβάλει στην καλλιέργεια θρησκευτικού φρονήματος και ότι θα κρατήσει τη νεολαία "μακρυά από ύποπτους και επικύνδυνους χώρους, βλαβερούς για την ψυχική και σωματική της υγεία και αντίθετους με την υγιή κοινωνικοποίησή της".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)
    KΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 17 January 1999 - 13:02:09 UTC