Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρολάνδης - Λιγότερο κράτος
  • [02] Κασουλίδης - Τσεχία - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] Προσκύνημα στον τεκκέ
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [05] Διορισμός νέου Δικαστή Ανωτάτου
  • [06] Τουρκικός, Τ/κ Τύπος - Οτσαλάν
  • [07] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [08] Μουσουλμάνοι προσκυνητές - Τέμενος Χαλά Σουλτάν
  • [09] Α' Μεσογειακό Συνέδριο Φοιτητών - Κύπρος
  • [10] Πρόεδρος ΧΑΚ - Κίνηση - Προοπτικές
  • [11] Δικαστήριο - Ισραηλινοί
  • [12] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Χάνεϊ
  • [13] Λάρνακα - Προσκυνητές
  • [14] Συμβούλιο της Ευρώπης - Τουρκία
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [16] Πρυτανικές Αρχές - Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • [17] Υπουργός Υγείας - Σχέδιο Υγείας

  • [01] Ρολάνδης - Λιγότερο κράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης απεκάλυψε ότι η κυβέρνηση μελετά την πλήρη ή μερική αποχώρηση του κράτους από το Χίλτον, τις Κυπριακές Αερογραμμές και την Κυπριακή Εταιρεία Αρτοποιών.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Rotaract Club στη Λεμεσό χθες το βράδυ, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η τάση που παρατηρείται στις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για αλλαγή πολιτικής και εφαρμογή "λιγότερου κράτους" συνάδει με τη διεθνή πολιτική.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμιά συγκεκριμένη απόφαση αλλά γίνονται σκέψεις για πλήρη ή μερική αποχώρηση από την Κυπριακή Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (Χίλτον), καθώς και σταδιακή μείωση συμμετοχής του κράτους στις Κυπριακές Αερογραμμές, ώστε το ποσοστό του να μην ξεπερνά το 51%.

    Ανέφερε επίσης ότι γίνονται σκέψεις για πλήρη αποχώρηση της κυβερνητικής συμμετοχής από την Κυπριακή Εταιρεία Αρτοποιών, καθώς και η πώληση του μετοχικού συμφέροντος του κράτους στις περιπτώσεις άλλων εταιρειών που ανήκουν σε αυτό.

    Επιπλέον, είπε ο κ. Ρολάνδης, "πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τεθεί πολύ σύντομα σε εφαρμογή και λειτουργία ο θεσμός της χρηματοδότησης και λειτουργίας έργων κοινής ωφελείας από τον ιδιωτικό τομέα και εξεταστεί η προοπτική επιλογής συγκεκριμένων έργων που θα μπορούσαν να εκτελεστούν με αυτό τον τρόπο".

    Πρόσθεσε ότι ο θεσμός της χρηματοδότησης έργων από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει με διάφορες μορφές, ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα σε ένα έργο.

    Ο Υπουργός είπε ότι "στην περίπτωση της Κύπρου η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση έργων υποδομής όπως σε δρόμους, εργοστάσια αφαλάτωσης, γέφυρες, νοσοκομεία, αεροδρόμια κ.ά."

    Οπως είπε "το Υπουργείο του προγραμματίζει την υλοποίηση έργων όπως η κατασκευή έξι συνολικά μαρίνων, έξι μέχρι επτά γηπέδων γκολφ, την οικοδόμηση και λειτουργία καζίνων καθώς και τεσσάρων ή περισσοτέρων θεματικών πάρκων που θα μπορούσαν να εκτελεσθούν από τον ιδιωτικό τομέα της τουριστικής βιομηχανίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - Τσεχία - Επίσημη επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία, έγινε δεκτός χθες από τον Πρόεδρο της χώρας Βάκλαβ Χάβελ, στον οποίο επέδωσε μήνυμα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη συνέχεια ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του, Ζαν Καβάν και διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες συζητήθηκαν οι ενταξιακές πορείες των δύο χωρών, οι διμερείς τους σχέσεις, το Κυπριακό και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει με τον Τσέχο Υπουργό Εξωτερικών επιστολές αναφορικά με τη διαδοχή των ήδη υφισταμένων συμφωνιών της Κύπρου με την πρώην Τσεχοσλοβακία.

    Ο Κύπριος Υπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Τσεχικού Κοινοβουλίου, Βάκλαβ Κλάους και τους Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης, Εγκον Λάνσκι και Βλαντιμίρ Σπίντλα. Με τον τελευταίο υπεγράφη και διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί σήμερα με την Πρόεδρο της Τσέχικης Γερουσίας, Λιμπούς Βενεσόβα και στη συνέχεια θ' αναχωρήσει για τη Σλοβενία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [03] Προσκύνημα στον τεκκέ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε η αναχώρηση των λεωφορείων τα οποία μεταφέρουν τους 1280 Μουσουλμάνους προσκυνητές από τα κατεχόμενα στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, όπου θα προσευχηθούν κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της θρησκευτικής γιορτής των Μουσουλμάνων Ραμαζάν Μπαϊράμ.

    Τους προσκυνητές θα μεταφέρουν 26 λεωφορεία, τα οποία άρχισαν ήδη να αναχωρούν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Στο μεταξύ μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ) διανέμουν σε κάθε λεωφορείο φυλάδια με τα οποία καλωσορίζουν τους Μουσουλμάνους προσκυνητές και τους καλούν να αγωνιστούν για μιαν ελεύθερη, ειρηνική και ενωμένη πατρίδα.

    Η επιστροφή των λεωφορείων αναμένεται να γίνει γύρω στις 4 το απόγευμα. Τους προσκυνητές συνοδεύει προσωπικό της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο ενώ η Αστυνομία θα λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλειά τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 20/01/99, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      554,2500    556,4600   554,4600   559,4600
    Ευρώ                   1,7157      1,7225     1,7157     1,7255
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9905      1,9984     1,9905     1,0019
    Στερλίνα               1,2020      1,2068     1,2020     1,2093
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Διορισμός νέου Δικαστή Ανωτάτου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, έδωσε σήμερα τη νενομισμένη διαβεβαίωση ο νέος Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Δημήτρης Χατζηχαμπής, υποσχόμενος να υπηρετεί πιστά το καθήκον του.

    Δεχόμενος τη διαβεβαίωση του κ. Χατζηχαμπή, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν χρειάζεται να υποδείξει οτιδήποτε σε δικαστή, ο οποίος για πολλά χρόνια υπηρετεί τη δικαιοσύνη παρά να του ευχηθεί επιτυχία στο έργο του.

    Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Τουρκικός, Τ/κ Τύπος - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η "Χουριέτ" της Κωνσταντινούπολης γράφει πρωτοσέλιδα ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται ήδη στη ρωσική πόλη Nizhiniy Novgorod και ότι οι χώρες που πιθανόν να τους παράσχουν άσυλο είναι η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα και η Λιβύη.

    Ωστόσο η Λευκορωσία ενημέρωσε τον Τούρκο Πρέσβη ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον Οτσαλάν ενώ ο Πρέσβης της Λιβύης στην Αγκυρα διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι η χώρα του δεν πρόκειται να τον δεχθεί.

    Σύμφωνα εξάλλου με τη "Χουριέτ", η Ιταλία έχει υποσχεθεί σημαντικά κονδύλια στη Βόρειο Κορέα προκειμένου να δεχθεί τον Οτσαλάν.

    Η "Μιλιέτ" της Κωνσταντινούπολης γράφει ότι η CIA και η Μοσάντ είναι αυτές που ενημέρωσαν την Τουρκία για την πόλη όπου βρίσκεται ο Οτσαλάν και ότι τη φυγή του από τη Ρώμη τη ρύθμισε ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.

    Η Τ/κ "Κίπρις" αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο οποίος γράφει ότι 15 χώρες είναι υποψήφιες να φιλοξενήσουν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               225,1070         226,9078
          Δολ. Αυστραλίας              3,1099           3,1347
          Δολ. Καναδά                  3,0403           3,0646
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      343,9593         345,3351
          Κορώνες Δανίας              12,7442          12,8461
          Κορώνες Νορβηγίας           14,7845          14,9027
          Κορώνες Σουηδίας            15,4142          15,5375
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3512           1,3568
          Λιρέτες Ιταλίας          3.321,9845       3.335,2724
          Μάρκα Γερμανίας              3,3555           3,3689
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2009          10,2417
          Πεσέτες Ισπανίας           285,4621         286,6039
          Σελίνια Αυστρίας            23,6080          23,7024
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7808           3,7959
          Φράγκα Βελγίου              69,2096          69,4864
          Φράγκα Γαλλίας              11,2540          11,2990
          Φράγκα Eλβετίας              2,7399           2,7618
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Μουσουλμάνοι προσκυνητές - Τέμενος Χαλά Σουλτάν

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνολικά 1370 μουσουλμάνοι προσκυνητές από τα κατεχόμενα επισκέπτονται σήμερα το Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της δεύτερης μέρας της εορτής του Ραμαζάν Μπαϊράμ.

    Οι προσκυνητές που έφτασαν από τα κατεχόμενα μεταφέρθηκαν με 25 λεωφορεία και συνοδεύονταν από άνδρες της κυπριακής Αστυνομίας και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οι προσκυνητές αριθμούν 560 άνδρες, 635 γυναίκες, 175 παιδιά και κλήθηκαν να πληρώσουν 2 λίρες ο καθένας για τη μεταφορά τους με Ε/κ λεωφορεία.

    Η διαδικασία αναχώρησης από το σημείο ελέγχου του Λήδρα Πάλας άρχισε στις 7.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 9.15.

    Στο χώρο του σημείου ελέγχου βρίσκονταν μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ), διαμοιράζοντας φυλάδια στην τουρκική γλώσσα, με τα οποία τους καλούσαν να αγωνιστούν "για μια ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική πατρίδα".

    Καλωσορίζοντας τους Τ/Κ "στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας", το ΠΑΚ σημειώνει ότι "όλοι είμαστε θύματα της ίδιας θηριωδίας που μας ξεσπίτωσε και μας έκανε πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα και σκόρπισε το θάνατο και τη δυστυχία σ' ολόκληρη την Κύπρο".

    "Αμετάθετος στόχος μας είναι όπως ολόκληρος ο κυπριακός λαός, Ελληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, ζήσουν σε μια ενιαία και ελεύθερη πατρίδα, κάτω από συνθήκες ασφαλείας και ειρήνης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους, όπου ο καθένας θα απολαμβάνει ελεύθερα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματά του", αναφέρει το ΠΑΚ στο φυλάδιο που διαμοίρασε στους προσκυνητές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [09] Α' Μεσογειακό Συνέδριο Φοιτητών - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ - Αννα Ανδρέου)

    Το πρώτο Μεσογειακό Συνέδριο Φοιτητών θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου 1999 με τη συμμετοχή περίπου 100 φοιτητών από χώρες της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Φοιτητική Ενωση Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 50 φοιτητές από 12 πανεπιστήμια διαφόρων χωρών της Μεσογείου (Ισπανία (1), Γιουγκοσλαβία (5), Αλβανία (1), Κροατία (8), Σλοβενία (2), Βουλγαρία (7), Ελλάδα (5), Παλαιστίνη (4), Τουρκία (1), Αίγυπτο (6), Λίβανο (9) και Μάλτα (1).

    Θα συμμετάσχουν επίσης με την ιδιότητα του παρατηρητή 20 - 30 φοιτητές μέλη της AEGEE (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φοιτητών).

    Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Α' Μεσογειακού Συνεδρίου 25 φοιτητές, ενώ άλλοι 25 θα αποτελούν τη συντακτική ομάδα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο γενικός συντονιστής του Συνεδρίου, Στέλιος Γεωργιάδης, πρόκειται για το πρώτο φοιτητικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει θεσμός.

    Ο Στέλιος Γεωργιάδης σημείωσε ότι "το μεγάλο αυτό γεγονός θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές της Μεσογείου και της Ευρώπης να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα που αφορούν τους νέους και τις χώρες τους", ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και η προώθηση του κυπριακού ζητήματος.

    Ανέφερε επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο θα προβληθεί και το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις χώρες από τις οποίες θα προέρχονται οι φοιτητές. Παράλληλα Κύπριοι φοιτητές θα έχουν ίσως για πρώτη φορά τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε έναν περιφερειακό συνέδριο.

    "Η ανάγκη για αμοιβαία κατανόηση των ανθρώπων της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα από τότε που η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες έχουν μετατρέψει τον πλανήτη μας σε έναν παγκόσμιο χωριό", σημείωσε ο Στέλιος Γεωργιάδης.

    Πρόσθεσε ότι "ο ρόλος, της δικής μας νέας γενιάς στην περιοχή απαιτεί ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και εμπειριών οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην ειρήνη, την ελπίδα και την αλληλοκατανόηση".

    Ανέφερε ότι οι φοιτητές από το εξωτερικό που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο θα φιλοξενούνται σε σπίτια Κυπρίων φοιτητών.

    Στην τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, προσκλήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης για να ανοίξει τις εργασίες του Α' Μεσογιακού Συνεδρίου Φοιτητών. Θα μιλήσει επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαμιχαήλ.

    Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει συζητήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν στην περιοχή της Μεσογείου. Θα δημιουργηθούν τέσσερις ομάδες συζητήσεων με θέματα, Ευρωπαϊκή Ενωση και Μεσόγειος, μεσογειακή ταυτότητα και πολιτισμός, καθώς και ειρήνη στην περιοχή.

    Τις ομάδες συζητήσεων θα συντονίζουν ακαδημαϊκοί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ξενάγηση στη Λευκωσία και εκδρομή στην Πάφο. Διοργανώνεται ακόμη πολιτιστική βραδιά κατά την οποία η κάθε αποστολή θα παρουσιάσει τον πολιτισμό της χώρας της.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ο καρναβαλίστικος χορός της ΦΕΠΑΝ στο "Χίλτον", στον οποίο θα μπορούν να παραβρεθούν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου.

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα έξοδα για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τα οποία η ΦΕΠΑΝ θα πρέπει να καλύψει, υπολογίζονται σε 6.000 έως 7.000 λίρες.

    Οπως είπε, ο Οργανισμός Νεολαίας δεσμεύτηκε να καλύψει ένα μέρος των εξόδων και αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΦΕΠΑΝ το ακριβές ποσό. Ζητήθηκε επίσης επιχορήγηση και αναμένεται απάντηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και την Επιτροπή Διαφώτισης του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ΦΕΠΑΝ αποτάθηκε επίσης και σε οικονομικούς οργανισμούς και εταιρείες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [10] Πρόεδρος ΧΑΚ - Κίνηση - Προοπτικές

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Η κίνηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) θα παραμείνει σε ψηλά, συγκριτικά, επίπεδα τονίζει ο Πρόεδρός του, Ντίνος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν αναμένει ότι ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών θα σταθεροποιηθεί στα 5 εκατομμύρια λίρες.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει στον Κύπριο επενδυτή τα πλεονεκτήματα που ο ίδιος αποδίδει στην τοποθέτηση στο Χρηματιστήριο, έναντι των τραπεζικών καταθέσεων, καλώντας τον, ωστόσο, να παίρνει τις επενδυτικές του αποφάσεις με ψυχραιμία.

    Στηρίζοντας την εκτίμησή του, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ σημειώνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η μέση ετήσια απόδοση του Χρηματιστηρίου υπερέβη το 10%.

    Σε ερώτηση για την πορεία του όγκου συναλλαγών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτός παραμένει ψηλός, αφού τις δυο τελευταίες ημέρες ήταν γύρω στα 3,7 και 3,3 εκατομμύρια λίρες, ενώ για το σύνολο των μέχρι σήμερα συνεδριάσεων του Ιανουαρίου, ο μέσος ημερήσιος όγκος ήταν γύρω στα 3,5 εκ. λίρες.

    Ερωτηθείς για τους λόγους της ανόδου του όγκου συναλλαγών, είπε ότι η δημοσιοποίηση της πρόθεσης για εξαγορά των τριών ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Σιακόλα εκ μέρους της Λαϊκής Τράπεζας είχε σημαντικό ρόλο, αφού, όπως εξήγησε, οι μετοχές των τριών αυτών εταιρειών ήταν χαμηλότερες από τις τιμές τις οποίες είχε πρόθεση να καταβάλει η Τράπεζα και έτσι παρουσιάστηκε μια έντονη ζήτηση των μετοχών αυτών, η οποία σταδιακά ανέβασε την τιμή τους κοντά σε εκείνη που θα πλήρωνε η Λαϊκή Τράπεζα.

    Αυτή η εξέλιξη ήταν μια φυσιολογική επίδραση της πρόθεσης της Λαϊκής να εξαγοράσει τις τρεις αφαλιστικές εταιρείες, ανέφερε.

    Πρόσθεσε δε ότι πέραν τούτου, το 1999 ξεκίνησε καλά διότι "υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας και η ψυχολογία του επενδυτή φαίνεται να είναι καλή", οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές για το έτος είναι ευοίωνες λόγω και του αναμενόμενου αυξημένου τουρισμού, αλλά και της λήξης της "πυραυλολογίας".

    Η αυξημένη ζήτηση δεν παρουσιάστηκε μόνο για τις μετοχές των τριών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά επεκτάθηκε και στον τραπεζικό τομέα μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Λαϊκής, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και επεσήμανε ότι, δεδομένου ότι η τιμή της μετοχής της μιας τράπεζας επηρεάζει και την τιμή των μετοχών των άλλων τραπεζών, παρουσιάστηκε αυξημένη ζήτηση και στις μετοχές των άλλων τραπεζών.

    Εξάλλου, πρόσθεσε, εξαιτίας του θετικού ψυχολογικού κλίματος που δημιουργήθηκε, αυξήθηκε και ο όγκος συναλλαγών των άλλων τομέων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Σε ερώτηση κατά πόσο αναμένει πτώση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών και σταθεροποίησή του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν αναμένει ο όγκος να παραμείνει στα 5 εκ. λίρες, αλλά τόνισε ότι ευελπιστεί πως ο ετήσιος όγκος για το 1999 "θα είναι σημαντικά ψηλότερος από ό,τι το 1998, που ήταν 347 εκ. λίρες".

    Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ο εν λόγω όγκος συναλλαγών του 1998 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου του 1997, που ήταν 170 εκ. λίρες.

    Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της ανόδου στο Χρηματιστήριο των τελευταίων ημερών, απάντησε ότι θα είναι θετικές όσον αφορά το ΧΑΚ, διότι αυτό "γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ελκύει επιπρόσθετους επενδυτές λόγω αυξημένης κίνησης και κερδών, γεγονός που ανεβάζει το κύρος του Χρηματιστηρίου, αλλά και το ρόλο του στην οικονομία σαν μοχλού ανάπτυξης".

    Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι νέες εταιρείες "έχουν πάρει το δρόμο προς το Χρηματιστήριο", δημιουργούν ελπίδες ότι το 1999 θα είναι "μια καλή χρονιά και από πλευράς εισαγωγής καινούργιων εταιρειών".

    Ερωτηθείς για την πορεία του ΧΑΚ το 1998, ο Πρόεδρός του χαρακτήρισε το έτος ως "απόλυτα ικανοποιητικό", παρά τις δυσκολίες που είχαν παρουσιαστεί, αφού ο ετήσιος όγκος συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε, νέες εταιρείες εισήχθησαν, ενώ τόνισε πως και ο ίδιος "ο επενδυτής γενικά είναι ικανοποιημένος, διότι οι τιμές (των τίτλων) αυξήθηκαν κατά το συγκεκριμένο έτος κατά 17%".

    Κληθείς, τέλος, να δώσει τις δικές του συμβουλές προς τον Κύπριο μικροεπενδυτή, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το ΧΑΚ ως "μια καλή, εναλλακτική μορφή επένδυσης, η οποία φέρνει μεν κάποιο ρίσκο, αλλά η απόδοσή του μακροπρόθεσμα είναι, όπως έχει αποδειχθεί και εμπειρικά, πολύ ψηλότερη από άλλες αποδόσεις, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις".

    Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, διευκρίνισε, η μέση ετήσια απόδοσή του υπερβαίνει το 10%, ενώ η τραπεζική απόδοση δεν ξεπερνά το 6%.

    Ο κ. Παπαδόπουλος συνέστησε, εξάλλου, στο μικροεπενδυτή "να παίρνει επαγγελματική συμβουλή και να μην ενεργεί ποτέ υπό καθεστώς πανικού, αλλά ψύχραιμα να αναλύει τα δεδομένα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [11] Δικαστήριο - Ισραηλινοί

    Λάρνακα,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λάρνακα, οι Ισραηλινοί Χάργκοβ Ούντι, 37 χρόνων, και Νταμάρι Ιγκάλ, 49 χρόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κατά τη σημερινή διαδικασία κατατέθηκαν 23 τεκμήρια, συσκευές ασύρματης τηλεγραφίας και συσκευές λήψης ραδιοσυχνοτήτων καθώς και άλλος σύγχρονος εξοπλισμός, που βρέθηκε στο διαμέρισμα όπου διέμεναν οι δύο Ισραηλινοί στο Ζύγι.

    Η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο για τροποποίηση του κατηγορητηρίου και συγκεκριμένα της 1ης κατηγορίας για απάλειψη των λέξεων "στρατιωτικές εγκαταστάσεις". Ετσι μετά την τροποποίηση της κατηγορίας, την οποία το δικαστήριο υποστήριξε, η 1η κατηγορία έχει ως εξής:

    "Οι κατηγορούμενοι σε άγνωστο χρόνο μεταξύ 15/10/1998 και 6/11/1998 στην Κύπρο και στο Ισραήλ συνωμότησαν να κατασκοπεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία δηλαδή με σκοπό επιβλαβή για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας συνωμότησαν να λάβουν πληροφορίες οι οποίες δυνατό να ήταν χρήσιμες σε οποιονδήποτε άλλο κράτος".

    Οι δύο Ισραηλινοί στην τροποποιημένη κατηγορία όπως τους απαγγέλθηκε δεν παραδέχθησαν και πάλι οποιαδήποτε ενοχή.

    Η Κατηγορούσα Αρχή υποστηρίζοντας το αίτημά της για τροποποίηση της 1ης κατηγορίας, στο οποίο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έφερε ένσταση, ανέφερε ότι η 1η κατηγορία έπρεπε να τροποποποιηθεί για να ανταποκρίνεται στο σύνολο της μαρτυρίας που έχει περισυλλεγεί.

    Η Κατηγορούσα Αρχή τόνισε στο δικαστήριο ότι με τις συσκευές τηλεγραφίας που διέθεταν οι κατηγορούμενοι, παρακολουθούσαν τις συχνότητες όχι μόνο της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας αλλά και πληθώρα άλλων κυβερνητικών τμημάτων, όπως της Πολιτικής Αεροπορίας, του Πύργου Ελέγχου, της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών.

    Η συνέχιση της ακρόασης ορίστηκε για τις 26 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί και επιμένει ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο πλαίσιο του δείπνου που θα δοθεί την Παρασκευή στην οικία του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στη Λευκωσία είναι μια συνάντηση η οποία δεν δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

    Αυτό επανατόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη στο πλαίσιο του δείπνου με το Σερ Ντέιβιντ στην Υπάτη Αρμοστεία αντί στο Προεδρικό Μέγαρο "αποτελεί υποβάθμιση του κ. Κληρίδη".

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε παράλληλα ότι με βάση και όλες τις επίσημες θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης όπως και όλες τις θέσεις της Βρετανίας όπως αυτές εκφράζονται σε όλα τα διεθνή επίσημα βήματα, όπως είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ενωση, "σε καμία περίπτωση η βρετανική κυβέρνηση δεν έθεσε οποιοδήποτε θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως της μόνης κρατικής οντότητας στην Κύπρο".

    Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχουν πληροφορίες αν ο Σερ Ντέιβιντ θα συναντηθεί κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμα".

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προσκλήθηκε για να παραστεί στο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην οικία του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας και στο οποίο θα παραστούν εκτός από τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία και οι Βρετανοί Πρέσβεις στην Αθήνα και στην Αγκυρα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συνοδεύεται στο δείπνο από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος επιστρέφει την Παρασκεύη από επίσκεψη στη Σλοβενία, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Λάρνακα - Προσκυνητές

    Λάρνακα,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για αρκετούς από τους μουσουλμάνους προσκυνητές που έφτασαν από τα κατεχόμενα ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν σήμερα τον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα.

    Γέροντες, μεσήλικες, άτομα νεαρής ηλικίας άρχισαν να καταφθάνουν στο τέμενος με λεωφορεία λίγο μετά τις 8.30 το πρωί.

    Ο αριθμός των επισκεπτών είναι 1370 και τα λεωφορεία που τους μετέφεραν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στο τέμενος ήταν συνολικά 25.

    Προηγουμένως τα λεωφορεία είχαν μεταφέρει τους προσκυνητές στο κέντρο την πόλης, στις Φοινικούδες, και στη συνέχεια στην πρώην Τ/κ συνοικία, την οποία είδαν από τα παράθυρα των λεωφορείων.

    Οι αρχές της Δημοκρατίας έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά τη μεταφορά των προσκυνητών στον Τεκκέ.

    Ισχυρή ήταν η δύναμη της Αστυνομίας στην περιοχή της Αλυκής, καθώς και η παρουσία ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η επίσκεψη στον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν, που θεωρείται από τους μουσουλμάνους ως ένα από τα ιερότερά τους προσκυνήματα, πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της δεύτερης ημέρας του Ραμαζάν Μπαϊράμ.

    Βγάζοντας τα παπούτσια τους, σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας τους, οι προσκυνητές εισήλθαν στο τέμενος να προσευχηθούν.

    Για κάποιους η επίσκεψη ήταν η εκπλήρωση ενός τάματος. Οσον αφορά την κατάσταση του τεμένους, οι απόψεις ήταν διιστάμενες. Αλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι το τέμενος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ άλλοι είπαν ότι χρειάζεται περισσότερη συντήρηση το εσωτερικό του τεμένους.

    Εχοντας αρκετή ώρα στη διάθεσή τους, οι προσκυνητές χάρηκαν την ομορφιά του Τεκκέ και της Αλυκής, περπάτησαν στους γύρω χώρους, έφαγαν στο εστιατόριο που βρίσκεται κοντά στο τέμενος.

    Στις 4.00 το απόγευμα θα αναχωρήσουν για τα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί ένα διάλογο για τα πολιτιστικά δικαιώματα των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία.

    Η Επιτροπή για το σεβασμό των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθέτησε σχετική έκθεση, η οποία θα εξεταστεί από τη Συνέλευση στο τέλος Ιανουαρίου και στην οποία εκτιμάται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και αναθεωρήσεων του Συντάγματος καθώς και του κουρδικού προβλήματος.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εισηγητές επέμεναν όπως οι τουρκικές αρχές αποδεχτούν την ιδέα δέσμευσης σε διάλογο για το θέμα των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών κουρδικής καταγωγής και να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη των νοτιο - ανατολικών επαρχιών της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι εισηγητές, Αντρας Μπάρσονι και Γουόλτερ Σουίμμερ, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές έχουν προβεί σε ορισμένα βήματα για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται επανακαθορισμός των βασανιστηρίων, κατάργηση της θανατικής ποινής και τροποποιήσεις των κανονισμών σύλληψης, κράτησης και απόλυσης.

    Παρόλο που οι εισηγητές χαιρέτισαν τα πιο πάνω μέτρα επεσήμαναν παράλληλα ότι δεν είναι πεπεισμένοι ότι θα εφαρμόζονται αυστηρώς από την Τουρκία και για το λόγο αυτό εισηγήθηκαν όπως παραχορηθεί σε διάφορους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων εύκολη πρόσβαση στους κρατούμενους.

    Οι εισηγητές πρόκειται να επισκεφθούν την Τουρκία για να παρακολουθήσουν την πρόοδο που επιτυγχάνεται στους τομείς αυτούς και για να παραδώσουν μιαν ολοκληρωμένη αναφορά στη Συνέλευση, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         553,9300   556,1400    553,9300   559,1400
    Ευρώ                    1,7158     1,7226      1,7158     1,7256
    Δολάριο ΗΠΑ             1,9880     2,9959      1,9880     2,9994
    Στερλίνα                1,2036     1,2084      1,2036     1,2109
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0110   0,0000 |23.02.99 | 0,0060   0,0000  |23.02.99
    02 Μήνες    0,0160   0,0000 |22.03.99 | 0,0080   0,0000  |22.03.99
    03 Μήνες    0,0210   0,0000 |22.04.99 | 0,0110   0,0000  |22.04.99
    06 Μήνες    0,0370   0,0000 |22.07.99 | 0,0190   0,0000  |22.07.99
    09 Μήνες    0,0520   0,0000 |22.10.99 | 0,0270   0,0000  |24.10.99
    12 Μήνες    0,0670   0,0000 |24.01.00 | 0,0360   0,0000  |24.01.00
    15 Μήνες    0,0870   0,0000 |25.04.00 | 0,0480   0,0000  |25.04.00
    18 Μήνες             0,0000 |24.07.00 |          0,0000  |24.07.00
    21 Μήνες             0,0000 |23.10.00 |          0,0000  |23.10.00
    24 Μήνες             0,0000 |22.01.01 |          0,0000  |22.01.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Πρυτανικές Αρχές - Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ) και Εγινε σήμερα η τελετή ανάληψης καθηκόντων των νέων πρυτανικών αρχών, που γίνεται για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, παρέδωσε την ηγεσία του ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος στον εκλελεγμένο Πρύτανη και μέχρι σήμερα Αντιπρύτανη, Νίκο Παπάμιχαηλ.

    Ο κ. Παπάμιχαηλ κέρδισε το αξίωμα του Πρύτανη, επικρατώντας στις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο, με 63 ψήφους έναντι 35 του ανθυποψηφίου του Αρη Σπανού.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπέδειξε ότι η σημερινή τελετή αποτελεί "μιαν ιστορική στιγμή στην ιστορία του Πανεπιστημίου" και σημείωσε ότι με τη μεταβίβαση του εμβλήματος της εξουσίας στον κ. Παπάμιχαηλ, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα επιτύχει στους στόχους του.

    Ο κ. Παπάμιχαηλ αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή που του γίνεται με την εκλογή του σε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόσθεσε ότι έχει "πλήρη επίγνωση των ευθυνών και υποχρεώσεων" που αναλαμβάνει.

    Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι από τη θέση του Πρύτανη θα συνεχίσει να εργάζεται για την πραγμάτωση των κοινών στόχων στους τομείς τις διδασκαλίας, έρευνας και κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς, "έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την επικράτηση της αξιοκρατίας και τον απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων".

    Ο Αντρέας Δημητρίου, που πήρε τη θέση του Αντιπρύτανη, είπε ότι αντιλαμβάνεται τις πολλές ευθύνες που αναλαμβάνει, διότι, όπως είπε, το Πανεπιστήμιο είναι μια σύνθετη κοινότητα. Τόνισε ότι μέλημα του νέου Πρύτανη και του ιδίου είναι, "να ενισχυθεί η συνοχή και η συνεργασία μας με τη πολιτεία".

    Στην τελετή παρέστησαν εκτός από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τα Μέλη, Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Συγκλήτου, οι Πρόεδροι των Τμημάτων και οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Υπουργός Υγείας - Σχέδιο Υγείας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εντός του ερχόμενου μήνα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για εισαγωγή του Εθνικού Ασφαλιστικού Σχεδίου Υγείας (ΕΑΣΥ).

    Αυτό δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, σημειώνοντας παράλληλα ότι για την εφαρμογή του σχεδίου θα χρειαστούν μερικά χρόνια και πως επιβάλλεται η κατάλληλη προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών.

    Ο κ. Σολωμής ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων και εμπλεκομένων φορέων για εισαγωγή του ΕΑΣΥ, που όπως επεσήμανε βρίσκονται στην τελική τους φάση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις διαδικασίες για εφαρμογή του σχεδίου ανεξάρτητα με το αν κάποια από τα συμβαλλόμενα μέρη διαφωνήσουν με αυτή την πορεία ο Υπουργός Υγείας είπε: "Οριστικά ναι και ήταν και η σημερινή θέση του Υπουργικού Συμβουλίου και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να γίνονται παράλληλα όλες οι εργασίες και οι διεργασίες που έχω αναφέρει αλλά οριστικά θα πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο εντός Φεβρουαρίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων έστω με οποιεσδήποτε κάποιες διαφωνίες ή όχι ή αρνητικές τοποθετήσεις ή θέσεις".

    Οπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σολωμής μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών των συσκέψων και η ανταλλαγή γραπτώς όλων των απόψεων, των εισηγήσεων είτε θετικών είτε αρνητικών όλων των εμπλεκόμενων οργανώσεων.

    Πρόθεσή του, όπως είπε, εκεί που είναι δυνατό και συμφωνεί και η κυβέρνηση και αν πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοσχέδιο. "Εκεί που όχι", πρόσθεσε, "θα κωδικοποιηθούν όλες οι απόψεις, θα γίνουν σεβαστές όλες οι θέσεις, θα ενημερωθεί με ειδικό σημείωμα το Υπουργικό Συμβούλιο και όλο το υλικό μαζί με το νομοσχέδιο και εισηγητική έκθεση θα αποσταλούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων".

    Με βάση την τελευταία αξιολόγηση που έγινε η εφαρμογή του σχεδίου θα στοιχίσει στα πρώτα στάδια λειτουργίας του 187 εκατομμύρια λίρες ετησίως, που αντιστοιχούν με το 9,1 του Ακαθάριστου Εθνικού Μισθολογίου.

    Η υφιστάμενη πρόταση της κυβέρνησης προνοεί την ακόλουθη κατανομή του κόστους του σχεδίου: κυβέρνηση 4,55%, εργαζόμενοι 2% και εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενοι 2,55% Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Σολωμής προνοείται για τόκους ενοίκια και μερίσματα το ποσοστό του 2% "τα οποία", όπως σημείωσε, "θα αποτελούν και έναν τρόπο ισοζυγισμού της δαπάνης".

    Ο κ. Σολωμής σημείωσε πάντως την πιθανότητα τροποποίησης της πρότασης αυτής κατά την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όταν θα κατατεθούν όλα τα στοιχεία και οι εμπειρίες των τελευταίων διαβουλεύσεων.

    Κληθείς να πει αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει οποιαδήποτε κοινοτικά κονδύλια για κάλυψη μέρους του κόστους του ΕΑΣΥ ο κ. Σολωμής είπε ότι δεν μπορεί κανένας να υπολογίσει στα σίγουρα για μια τέτοια βοήθεια.

    "Τωρα στην πορεία μας και στην εξέλιξη σε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα αν θα υπάρξει ουσιαστική βοήθεια σίγουρα κρίνοντας από τί έγινε σε άλλες χώρες που είναι μέλη της ΕΕ αυτό μπορεί να αναμένεται", ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

    Το σχέδιο θα καλύπτει όλους τους πολίτες από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής τους και ο κάθε ένας θα έχει το δικαίωμα πρόσβασης οπουδήποτε ο ίδιος θελήσει αφού στόχος με βάση τα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας είναι να υπάρχει ίση μεταχείριση και πρόσβαση του κάθε πολίτη προς όλες τις υπηρεσίες, κρατικές και ιδιωτικές.

    Ο κ. Σολωμής τόνισε πάντως ότι "δεν μιλούμε για ένα τόσον απλό νομοσχέδιο" και πρόσθεσε ότι "ήταν φυσικό και αναμενόμενο να χρειαστεί μια μακρά περίοδος προετοιμασίας".

    Οπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας με την εφαρμογή του Σχεδίου "θα συγκλονιστεί η κοινωνικοοικονομική πλευρά και θέση της καθημερινότητας στην κοινωνία μας".

    Ακόμη επεσήμανε ότι για την εφαρμογή του σχεδίου θα χρειαστεί μια νέα δομή, η οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό από προηγουμένως.

    "Σίγουρα θα χρειαστεί κάποιον αξιόλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες, η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Υγείας ώστε να μπορέσει να υποδεχθεί το νέο σχέδιο υγείας με το νόμο όπως θα διαμορφωθεί", ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, το Υπουργείο Υγείας θα αλλάξει τη δομή του και οι υπηρεσίες του θα αυτονομηθούν.

    Κληθείς να πει πόσον χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για εφαρμογή του ΕΑΣΥ, ο κ. Σολωμής είπε ότι θα χρειαστεί κάποια χρονική περίοδος μεταξύ 2, 3, ή 4 ετών.

    "Εξαρτάται και από το ρυθμό που θα μπορέσουν οι υπηρεσίες μας να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή όπως προδιαγράφεται", πρόσθεσε.

    Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση ο κ. Σολωμής επεσήμανε οτι χρειάζεται ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού για το ΕΑΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 January 1999 - 13:02:13 UTC