Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αξιωματούχοι ΚΣΣΕ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [02] Μ. Κυπριανού - Κοινοβουλευτικό Φόρουμ
  • [03] Υπουργείο Εξωτερικών - Εκταφές
  • [04] ΚΕΒΕ - ΟΕΒ - Υπουργός Εμπορίου Ρουμανίας
  • [05] Eθνική Τράπεζα Ελλάδας (Κύπρου) - Αύξηση κερδών
  • [06] Βασιλείου - Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

  • [01] Αξιωματούχοι ΚΣΣΕ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνουν αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Προεδρεύων και τα μέλη του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Οι Αντρας Μπαρσόνι, Τέρι Ντέιβις, Λίσπερ Κάλνερ, Τζοσέτ Ντουριέρ, Ανα Τζιράντο και Βλάστα Στεπόβα, θα επισκεφθούν την Κύπρο μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή, Τάκη Χατζηδημητρίου και σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, θα γίνουν δεκτοί από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κυπριανού, και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, τον Πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και με τον αρχηγό και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπεάις στην ΚΣΣΕ.

    Θα έχουν επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωνάννη Κασουλίδη, καθώς και με τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου.

    Οι ξένοι βουλευτές θα έχουν επίσης συνάντηση με το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, καθώς και την Αντιδήμαρχο Αμμοχώστου και το Δήμαρχο Λευκάρων.

    Τέλος, θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και το οδόφραγμα στη Δερύνεια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [02] Μ. Κυπριανού - Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για τη Βόννη αναχωρεί σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βουλευτής Μάρκος Κυπριανού, για να εκπροσωπήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη συνάντηση, που διοργανώνει το Κέντρο Σπουδών Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στις 6 - 7 Απριλίου, θα συμμετάσχουν όλα τα κοινοβούλια των υποψήφιων για ένταξη χωρών και ο επικεφαλής - συντονιστής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαν ντερ Μπας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [03] Υπουργείο Εξωτερικών - Εκταφές

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχουν αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες, σε συνεργασία με ομάδα εμπειρογνωμόνων της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης "Physicians for Human Rights", για το θέμα των εκταφών.

    Αυτό αναφέρει το ΥΠΕΞ σε γραπτή ανακοίνωσή του με την οποία απαντά σε ερώτηση αν ευσταθεί η πληροφορία ότι βρίσκονται στην Κύπρο δύο εμπειρογνωμόνες για το θέμα των εκταφών.

    Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο χρόνος έναρξης των εκταφών θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο και υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει όπως γίνουν οι εκταφές και αναγνωρίσεις λειψάνων που ανήκουν σε πρόσωπα που σκοτώθηκαν συνέπεια της τουρκικής εισβολής και τάφηκαν στις ελεύθερες περιοχές χωρίς να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] ΚΕΒΕ - ΟΕΒ - Υπουργός Εμπορίου Ρουμανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διεκπεραίωση υποθέσεών τους και σαν αποτέλεσμα της υποτίμησης του ρουμανικού νομίσματος, ήγειραν σήμερα Κύπριοι επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρουμανίας, Ραντού Μπερσεάνου.

    Ανακοίνωση του ΚΕΒΕ αναφέρει ότι ο κ. Μπερσεάνου υποσχέθηκε ταχεία εξέταση των προβλημάτων και λύσεις ενώ υποσχέθηκε ότι στους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί η όλη διαδικασία εξομάλυνσης και διευκόλυνσης των ξένων επενδυτών.

    Απέδωσε δε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες στη Ρουμανία στη μετάβαση στο νέο σύστημα μετά τη μεταπολίτευση, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του αποδίδει τεράστια σημασία στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τη βελτίωση των οικονομικών δομών και συστημάτων της χώρας.

    Εξάλλου, ο κ. Μπερσεάνου επεσήμανε ότι η χώρα του επιζητεί τη συνεργασία με την Κύπρο κι αντιμετωπίζει ευνοϊκά κάθε προσπάθεια για προαγωγή της συνεργασίας αυτής τόσο στον εισαγωγικό - εξαγωγικό τομέα όσο και για ενθάρρυνση επενδύσεων από Κύπριους επιχειρηματίες στη Ρουμανία.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου για συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας του με τον επιχειρηματικό κόσμο της Ρουμανίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την προοπτική της ένταξης των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η συνεργασία τους θα ακολουθήσει σταθερή, ανοδική πορεία.

    Ο κ. Μπερσεάνου επισκέφθηκε επίσης την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Εθνική Τράπεζα Ελλάδας (Κύπρου) - Αύξηση κερδών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση των προ φόρων κερδών της κατά 60% και των συνολικών της καταθέσεων κατά 14% σημείωσε το 1998 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου).

    Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Τράπεζας, την πλήρη ικανοποίησή του για την πορεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τράπεζας και Πρόεδρος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Θεόδωρος Καρατζάς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο.

    Ο κ. Καρατζάς παρέστη στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

    Η Τράπεζα, στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας της υπό καθεστώς αυτοδυναμίας, πέτυχε αξιόλογα αποτελέσματα και επιδόσεις, επεσήμανε ο κ. Καρατζάς.

    Συγκεκριμένα, η Τράπεζα πέτυχε το 1998 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αύξηση των προ φόρων κερδών της κατά 60%, αύξηση των συνολικών της καταθέσεων κατά 15% και αύξηση των χορηγήσεών της κατά 19%

    Τα αποτελέσματα αυτά, ανέφερε ο κ. Καρατζάς, "όχι μόνο συνιστούν θετική εξέλιξη για την Τράπεζα και τους ανθρώπους της, αλλά, κυρίως, θα αποτελέσουν τη βάση για συνέχιση της ανοδικής πορείας, μέχρις ότου η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στον τραπεζικό ορίζοντα, ενόψει μάλιστα και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] Βασιλείου - Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι έξι υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκαν να υποβάλουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 1999 τις διαπραγματευτικές τους θέσεις για τα υπόλοιπα 15 προς συζήτηση κεφάλαια, που αφορούν την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα υποβάλει τις θέσεις της για τα 4 κεφάλαια μέχρι τις αρχές Μαίου, τα άλλα 4 μέχρι τις αρχές Ιουλίου και τα υπόλοιπα 7 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

    Είπε ακόμα ότι οι έξι υποψήφιες χώρες αποφάσισαν να μην ζητήσουν από τη γερμανική και τη φιλανδική προεδρία της Ενωσης να ορίσουν με ακρίβεια την ημερομηνία για ένταξη τους.

    Στην απογευματινή συνεδρία της Επιτροπής, ο Γιώργος Βασιλείου προέβη σε ενημέρωση αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα των τηλεπικοινωνιών, του εταιρικού δικαίου και της απόκτησης ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο από ευρωπαίους πολίτες.

    Λόγω έλλειψης χρόνου το τρίτο θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής στις 26 Απριλίου.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι από την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής μεσολάβησε η συνάντηση στη Λεμεσό των εκπροσώπων των 6 υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών και η εξέταση (screening) στις Βρυξέλλες για το θέμα της φορολογίας.

    Για το θέμα αυτό ο κ. Βασιλείου είπε ότι οι λειτουργοί που ασχολήθηκαν με τη φορολογία, έκαναν εξαιρετική δουλειά και ότι οι εντυπώσεις που άφησαν στις Βρυξέλλες ήταν πολύ καλές.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις των διαπραγματευτών των έξι υποψηφίων χωρών, ο κ. Βασιελίου τις χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας, αφού, όπως είπε, βοηθούν στη καλλιέργεια πιο στενών σχέσεων.

    Επίσης σημείωσε ότι "θα ήταν καλό εάν τα κόμματα και άλλοι παράγοντες (των έξι χωρών) είχαν πιο στενές σχέσεις".

    ΑΤΗΚ

    Για το θέμα των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Βασιλείου υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την ΕΕ 12μηνη παράταση, όμως μετά από λεπτομερή εξέταση του θέματος η Ενωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνική υποδομή της Κύπρου δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο.

    Σημείωσε μάλιστα πως η ΕΕ θεωρεί ότι το τεχνικό επίπεδο της ΑΤΗΚ είναι τέτοιο που θα το ζήλευαν πολλές χώρες.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα λάβουν μέρος, εκτός από τον ίδιο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου και ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου.

    Εταιρικό Δίκαιο

    Για το Εταιρικό Δίκαιο, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "δυστυχώς" το κεφάλαιο αυτό θα μείνει ανοικτό, επειδή υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα για τις ναυτιλιακές εταιρίες στη Κύπρο όσον αφορά την υποβολή των λογαριασμών τους.

    Ανακοίνωσε ότι για το θέμα θα έχει επαφές αυτό το μήνα στη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 April 1999 - 17:46:10 UTC