Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαϊκή Τράπεζα - Κυπροβαρόμετρο 4
  • [02] Υπουργός Αμυνας - Πολεμικό Ναυτικό - "Κερύνεια"
  • [03] Βασιλείου - Επίσκεψη Φερχόιγκεν
  • [04] Επιτροπή Αμυνας Βουλής - Ναρκωτικά στην ΕΦ
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Βασιλείου - Χρηματιστήριο
  • [07] Κύπρος - Βοσνία - Διαμαρτυρία στον ΟΗΕ
  • [08] ΚΕΑ - Εποικισμός - Φυγάδες από κατεχόμενα
  • [09] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ /Τουρκίας
  • [10] ΚΙΣΟΣ - Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής
  • [11] Κυπριανού - Συνέντευξη - Κυπριακό - ΔΗΚΟ - Επιστροφή
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης – Αφιξη
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις <H5>Λαϊκή Τράπεζα - Κυπροβαρόμετρο 4</H5> ΚΥΠΕ - 16/03/2000 Τα ναρκωτικά είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος μετά το εθνικό θέμα, ακολουθεί η εγκληματικότητα και η βία, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει κλίμα απαισιοδοξίας στο θέμα των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αφού από έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ομίλου Λαϊκής, οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι προοπτικές για λύση του προβλήματος είναι τώρα στάσιμες. Ανακοινώνοντας σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας "Κυπροβαρόμετρο 4", ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Ομίλου Λαϊκής Γιάννης Τρικίδης, ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε πως οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν θετικά το θέμα της ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο οικονομικός τομέας και η εθνική ασφάλεια είναι οι κυριότεροι τομείς στους οποίους θεωρείται ότι θα ωφεληθεί η Κύπρος από την ένταξη στην Ενωση.
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)
    <H5>Υπουργός Αμυνας - Πολεμικό Ναυτικό - "Κερύνεια"</H5> Το μεσημέρι της προσεχούς Κυριακής, 19 Μαρτίου, αναχωρεί με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο για να παραλάβει από την ελληνική κυβέρνηση το περιπολικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού "Κνωσσός", το οποίο θα μετονομασθεί σε "Κερύνεια" και θα ενταχθεί στις ναυτικές δυνάμεις της κυπριακής Εθνοφρουράς. Οπως ανακοίνωσε στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής ο κ. Χάσικος με το ίδιο αεροσκάφος θα ταξειδεύσουν βουλευτές, αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, υπηρεσιακοί παράγοντες και δημοσιογράφοι, οι οποίοι τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, θα επισκεφθούν τα ναυπηγεία και τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Πολεμικής Βιομηχανίας, ενώ η τελετή παράδοσης του περιπολικού σκάφους, που αποτελεί δωρεάν της ελληνικής κυβέρνησης, θα γίνει την Τρίτη.
    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)
    <H5>Βασιλείου - Επίσκεψη Φερχόιγκεν</H5> Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου τόνισε πως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση η ΕΕ να αρχίσει οτιδήποτε που να μοιάζει με διαπραγμάτευση με τους Τουρκοκυπρίους. Αναφερόμενος εξάλλου στην επικείμενη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου υπεύθυνου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Κύπρο, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "η επίσκεψη αυτή ήταν καθορισμένη και μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης υπήρχε και η προοπτική ο κ. Φερχόιγκεν να έχει επαφή με τους Τ/Κ".
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    <H5>Επιτροπή Αμυνας Βουλής - Ναρκωτικά στην ΕΦ</H5> Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής ότι είναι ικανοποιητικές οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στο στράτευμα και ζήτησε να μην ανησυχούν οι βουλευτές για το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται στις στρατιωτικές νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Ο κ. Χάσικος μαζί με τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου είχαν κληθεί από την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής να δώσουν εξηγήσεις για το πρόβλημα ναρκωτικών στο στρατό και τον τρόπο αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ικανοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής.
    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΧ)
    <H5>Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου</H5> Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     498.55 (-4.23)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £22,285,416
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £ 9,883,739  620.74 ( -3.08)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £   987,430  380.04 ( -3.84)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £   907,212  313.24 ( -9.88)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £   792,300  149.88 ( -6.25)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £   750,912  374.15 ( -4.00)
    Εμπορικές Εταιρείες      £ 1,538,073  195.01 ( -4.87)
    Αλλες Εταιρείες          £ 6,350,011  537.09 ( -7.20)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.             105.00  ( 0.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)
    <H5>Βασιλείου - Χρηματιστήριο</H5> Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις συνομιλίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου δήλωσε σήμερα πως "δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο" στα όσα διαδραματίζονται στο χώρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου σημειώνοντας παράλληλα πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο θεσμό του Χρηματιστηρίου. Επισημαίνοντας πως ο θεσμός του χρηματιστηρίου είναι νέος θεσμός στην Κύπρο, ο κ. Βασιλείου είπε πως είναι "φυσικό ότι θα παρουσιάσει τα φαινόμενα που παρουσιάζει σε όλες τις χώρες του κόσμου όταν αρχίζει".
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)
    <H5>Κύπρος – Βοσνία - Διαμαρτυρία στον ΟΗΕ</H5> Η Κύπρος επιμένει σε επανόρθωση από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Βοσνία Ζιακ Κλάιν, για δηλώσεις του με τις οποίες εξέφραζε έκπληξη σχετικά με την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βοσνίας Ερζεγοβίνης, εξαίροντας ταυτόχρονα το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Σώτος Ζακχαίος συναντήθηκε με την αρμόδια Διευθύντρια στη Γραμματεία του ΟΗΕ Αντζελα Κέιν, προς την οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις δηλώσεις Κλάιν και επέμεινε σε επανόρθωση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)
    <H5> Επίσκεψη Βρετανών στην Καρπασία</H5> Διπλό στόχο είχε η χθεσινή επίσκεψη τριών Βρετανών διπλωματών στην κατεχόμενη Καρπασία, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία Τζόναθαν Αλαν, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους επισκέψεις γίνονται σε τακτά διαστήματα. Η επίδειξη ενδιαφέροντος για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων αλλά και η υπενθύμιση προς την Τ/κ πλευρά ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται για την κατάσταση που επικρατεί στην κατεχόμενη Καρπασία είναι το κύριο μήνυμα που στέλλει το Λονδίνο, πρόσθεσε.
    (KYΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)
    <H5>Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/Τουρκίας</h5> Η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμπεριληφθεί το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της εταιρικής ενταξιακής σχέσης. Τη θέση αυτή μετέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στον αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόϊγκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αγκυρα.
    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)
    <h5> ΚΙΣΟΣ - Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής</h5> ΚΥΠΕ - 16/03/2000 Το Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου 2000 στη Λευκωσία και οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις στις 20, 21, 27 και 28 Μαϊου, όπως αποφάσισε κατά τη χθεσινή της συνεδρία η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, η οποία τάχθηκε παράλληλα εναντίον τροποποίησης του νόμου για τις βουλευτικές εκλογές. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, στο Εκλογικό Συνέδριο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα μέλη του Κινήματος, ενώ τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτητων για τις θέσεις των ανώτατων αξιωματούχων του Κινήματος και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχει οριστεί η Δευτέρα 29 Μαϊου.
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    <H5>Κυπριανού - Συνέντευξη - Κυπριακό - ΔΗΚΟ - Επιστροφή</H5> ΚΥΠΕ - 16/03/2000 Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ανέφερε ιδιαιτέρως σε άτομα στην Αθήνα ότι κατά την παρουσία του στην Αγκυρα "έχασε κάθε ελπίδα" για μεταβολή της τουρκικής στάσης και επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού. Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR) ο κ. Κυπριανού, ο οποίος επιστρέφει αύριο στην Κύπρο μετά από παραμονή πέραν του ενός μηνός στη βρετανική πρωτεύουσα για εγχείρηση επανασυρραφής του στέρνου, είπε επίσης πως δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ζήτησε επανεκτίμηση της κατάστασης μετά από τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσο η αποδοχή της ομοσπονδίας από την πλευρά μας ήταν "διαπραγματευτικά" λάθος.
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    <H5>Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη</H5> Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε απόψε στην Κύπρο από το Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος υπογράμμισε τη συναντίληψη θέσεων της κυπριακής και γαλλικής κυβέρνησης τόσο όσον αφορά το Κυπριακό όσο και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Εξάλλου απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι εάν ή Αγκυρα δεν αλλάξει στάση και δεν πείσει και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αλλάξει στάση προβλέπεται αδιέξοδο.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΓΓ)
    <h5> Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή – Δηλώσεις</h5> ΚΥΠΕ – 16/03/2000 Αν η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν μεταβάλουν την αδιάλλακτη στάση τους μέχρι την πραγματοποιήση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, τότε θα υπάρξει αδιέξοδο, προειδοποίησε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του από τη Γαλλία, όπου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι για τη γαλλική στάση κατά τα τελευταία χρόνια στο θέμα της απρόσκοπτης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και πως το Παρίσι θα υποστηρίξει την ένταξη του νησιού.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 March 2000 - 20:46:09 UTC