Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [02] ΑΚΕΛ - Διακήρυξη - Ψήφισμα - Επέτειος εισβολής
  • [03] Eπέτειος Εισβολής - Αμερικανικό Κογκρέσο
  • [04] ΔΗΣΥ - Εισβολή
  • [05] ΕΔΗ - Εισβολή
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Χρηματιστήριο - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [08] Αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων - Κύπρος
  • [09] Υπουργός Μεταφορών Ελλάδας - Κύπρος
  • [10] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Εισβολή
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Μήνυμα
  • [12] Ομάδα Εργασίας - Εγγραφο - Εθνικό Συμβούλιο
  • [13] Βρετανία - Συντηρητικό Κόμμα - Εισβολή
  • [14] Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Πραξικόπημα - Εισβολή
  • [15] Εκδηλώσεις - Δήμαρχοι - Διακήρυξη

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    "Τρέχοντα θέματα κοινού ενδιαφέροντος" συζήτησαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Κλέι είπε ότι κύριος σκοπός της σημερινής επίσκεψης ήταν για να συστήσει στον Πρόεδρο Κληρίδη το νέο Αναπληρωτή Υπατο Αρμοστή Φίλιπ Μπάρτερ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) ΑΚΕΛ - Διακήρυξη - Ψήφισμα - Επέτειος εισβολής

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στα Στροβίλια ζητά το ΑΚΕΛ σε διακήρυξή του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και εκφράζει παράλληλα φόβους για παρατεταμένο αδιέξοδο ή επιβολή λύσης που θα αφίσταται των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου.

    Σήμερα, αναφέρει το ΑΚΕΛ στη διακήρυξή του, "το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη θέση που βρέθηκε ποτέ, επιχειρείται αλλοίωση της βάσης λύσης του Κυπριακού διά της παράκαμψης των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας" και παρά το γεγονός ότι οι αξιώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δύο ξεχωριστές οντότητες και για συνομοσπονδία βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, "εντούτοις βρίσκουν απήχηση στον αγγλοαμερικάνικο παράγοντα, ακόμη και στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Eπέτειος Εισβολής - Αμερικανικό Κογκρέσο

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα ζήτησαν με τοποθετήσεις τους στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αμερικανοί Βουλευτές.

    Συγκεκριμένα οι βουλευτές, Μάικ Μπιλιράκης, Κάρολιν Μαλόνι, Τζέιμς Μαγκόβερν, Σέλι Μπέρκλι, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Μπεν Γκίλμαν, αφού καταδίκασαν την εισβολή και κατόχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, αξίωσαν από τον Αμερικανό Πρόερο και την κυβέρνησή του να συνεχίσει την πίεση από την πλρυρά των Ηνωμένων Πολιτειών έτσι ώστε να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΧ)

    [04] (Κ) ΔΗΣΥ - Εισβολή

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Μπροστά σε καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας μας εξελίξεις βρισκόμαστε φέτος, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από την τουρκική εισβολή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σημειώνοντας ότι η αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Τουρκίας ενισχύεται.

    Στέλλοντας "μήνυμα ενότητας" ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι μπροστά στα δεδομένα "οφείλουμε να λειτουργήσουμε συνετά, συλλογικά και υπεύθυνα, μακριά από αντιδικίες και κομματικές αντιπαραθέσεις" και υπογραμμίζει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ηγείται της νέας αυτής προσπάθειας έχει την ανάγκη της στήριξης όλων μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) ΕΔΗ - Εισβολή

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Την υποστήριξή τους προς τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Ε/κ πλευράς για να υποχρεωθεί η τουρκική πλευρά σε διάλογο επί της ουσίας, για διασφάλιση της ενότητας του κυπριακού κράτους, και την κατοχύρωση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, υπογραμμίζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες σε ανακοίνωσή τους με αφορμή της συμπλήρωση 26 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

    "Με την προσήλωση μας στη διαδικασία του ΟΗΕ, την αποφασιστική εμμονή στις αρχές του διεθνούς οργανισμού και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τη συνεργασία με την Ελλάδα μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το διεθνή παράγοντα και να μεταθέσουμε τα διλήμματα στην τουρκική πλευρά" αναφέρουν οι ΕΔΗ και απευθύνουν "μήνυμα ενότητας και συναίνεσης αλλά και σύνεσης και προσήλωσης στους κοινούς χειρισμούς Αθηνών - Λευκωσίας", σημειώνοντας ότι αυτό το μήνυμα έχουν μεταφέρει και στο Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     418.30 ( 1.35)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £16,719,686
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  3,970,250  531.78 (  1.42)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  2,455,945  300.97 (  1.80)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    780,147  300.59 (  0.70)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  1,058,617  133.84 (  0.01)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  1,416,382  360.34 ( -0.20)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  1,401,833  156.58 (  2.32)
    Αλλες Εταιρείες          £  4,845,604  430.14 (  1.82)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    KYΠΕ - 19/07/2000

    Την ελπίδα ότι η Επιτροπή Παρεκκλίσεων, που θα συνεδριάσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα επιτρέψει την μεταστέγαση του Χρηματιστηρίου στο κτίριο του IMC, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Πάρης Λένας, ενώ, όπως ανέφερε, το νέο ιδιόκτητο κτίριο του Χρηματιστηρίου, που θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια, θα ανεγερθεί σε μέρος του παλιού ΓΣΠ, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Λένας είπε ότι το ΔΣ του Χρηματιστηρίου τροχιοδρομεί συμφωνίες και προωθεί προγράμματα συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών και το Χρηματιστηρίο Αξιών Αθηνών, ενώ στα σχέδια του είναι και η επέκταση ουσιαστικής συνεργασίας με άλλα χρηματιστήρια της περιφέρειας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Με σκοπό να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή φθάνει απόψε στην Κύπρο τετραμελής διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Στην ελληνική κοινοβoυλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές Ευαγγελία Σχοιναράκη του ΠΑΣΟΚ, Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Γκάτζης του ΚΚΕ και Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη του Συνασπισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/MX)

    [09] (Κ) Υπουργός Μεταφορών Ελλάδας - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Συνομιλίες για θέματα συνεργασίας στον τομέα των επικοινωνιών θα έχει ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρίστος Βαρέλης, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο στις 25 Ιουλίου, με τον Ύπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Για το θέμα συνεργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία έχουν ήδη οριστεί τεχνικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση υπό την προεδρία των δύο Υπουργών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/MX)

    [10] (Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Εισβολή

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Τις έντονες ανησυχίες του για τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες των στρατευμάτων κατοχής όπως αυτές εκδηλώθηκαν με την εξαγγελία και υλοποιήση μέτρων κατά της απρόσκοπτης διακίνησης της ειρηνευτικής δύναμης στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και και την κατάληψη τμήματος των ελευθέρων περιοχών στα Στροβίλια, εκφράζει με ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από την τουρκική εισβολή, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    Το Κίνημα επικρίνει εξάλλου τη διεθνή κοινότητα που "απέτυχε να ενεργήσει αποτελεσματικά προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία προκλητικά περιφρονεί το διεθνή νόμο και παραβιάζει τα επανηλειμμένα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού έτοιμη να διαπραγματευθεί σοβαρά, με τόλμη και ευελιξία, ανάλογα και με την στάση των εκπροσώπων της Τ/κ κοινότητας, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε μήνυμά του για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι έντονη επιθυμία της πλευράς μας είναι να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό συνολική λύση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής κοινότητα να πετύχει να πείσει την Αγκυρα να αποκτήσει την πολιτική βούληση που είναι αναγκαία για τη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Ομάδα Εργασίας - Εγγραφο - Εθνικό Συμβούλιο

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Εγγραφο της ομάδας εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου θα τεθεί ενώπιον του σώματος κατά την αυριανή του συνεδρία, για καθορισμό της τακτικής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα ακολουθήσει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη.

    Η ομάδα εργασίας συνήλθε σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη, για μελέτη διαφόρων θεμάτων νομικής υφής που έχουν προκύψει σε σχέση με τις σκέψεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [13] (Κ) Βρετανία - Συντηρητικό Κόμμα - Εισβολή

    ΚΥΠΕ - 19/07/2000

    Τη διαβεβαίωση ότι το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα "παραμένει προσηλωμένο στην αναζήτηση λύσης στην Κύπρο και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση" δίνει σε δήλωσή του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών βουλευτής Φράνσις Μοντ.

    Ο κ. Μοντ εκφράζει την ικανοποίηση του Συντηρητικού Κόμματος "για την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος προς ένταξη" στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκφράζει την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί "διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη διευθέτηση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [14] (Κ) Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Πραξικόπημα - Εισβολή

    ΚΥΠΕ – 19/07/2000

    Την ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού πάνω σε νέα βάση, ως θέμα εισβολής, κατοχής, εθνικού ξεκαθαρίσματος και καταπάτησης του διεθνούς δικαίου και κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της επαναφοράς του στο διεθνές προσκήνιο, αλλά και της προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία των επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    "Θα πρέπει να εμπλακούμε σε μια διεθνή σταυροφορία" είπε ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνοντας ότι "μεγάλος αριθμός μελών του αμερικανικού Κογκρέσου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες". Υποστήριξε ωστόσο ότι αυτές οι πρωτοβουλίες "από δικής μας πλευράς παραμένουν ορφανές".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [15] (Κ) Εκδηλώσεις - Δήμαρχοι - Διακήρυξη

    ΚΥΠΕ – 19/07/2000

    Διακήρυξη με την οποίαν απαιτούν την επανένωση της Κύπρου, την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την εφαρμογή της Γ' Βιένης για τους εγκλωβισμένους, υπέγραψαν απόψε οι Δήμαρχοι των κατεχομένων και ελεύθερων πόλεων της Κύπρου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Λήδρα Πάλας από την Κίνηση Εκτοπισμένων Γυναικών και την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων.

    Η εκδήλωση περιλάμβανε το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας στους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ελευθερίας και άναμα δάδων και θα ολοκληρωθεί με δέηση για ελευθερία και μνημόσυνο πεσόντων στον Ιερό Ναό Φανερωμένης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 July 2000 - 17:46:08 UTC