Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Ολομέλεια - Προϋπολογισμός 2001 - Εγκριση
  • [02] Βουλή - Προϋπολογισμός - Υπουργός Οικονομικών
  • [03] "Τζουμχουριέτ" - Εκπαίδευση - Σχέδιο Δράσης - Ψευδοκράτος
  • [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [05] Ιζτζάν - ΡΤΚ - Κυπριακό - Ενοποίηση - Διαμαρτυρία
  • [06] Εκπρόσωπος - Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [07] Ακαδημία Αθηνών - Νέος Πρόεδρος - Κονομής
  • [08] Εκπρόσωπος - Βάσεις - Ουράνιο
  • [09] Δημοτικός Σύμβουλος Μπάρνετ - Κουκ - Τζιακούρμας
  • [10] Εκπρόσωπος - Βρετανία - Τζιακούρμας
  • [11] Εκπρόσωπος - Βρετανός εκπρόσωπος
  • [12] Τζιακούρμας - Εκδήλωση διαμαρτυρίας
  • [13] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [14] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακή Λίρας
  • [15] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Βουλή - Ολομέλεια - Προϋπολογισμός 2001 - Εγκριση

    ΚΥΠΕ - 11/01/2001

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία απόψε, λίγο πριν τις μία μετά τα μεσάνυκτα, από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κρατικός Προϋπολογισμός 2001, με τους βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΗ να τον υπερψηφίζουν στο σύνολό του, το ΑΚΕΛ να τηρεί αποχή και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών να τον καταψηφίζει. Το ΑΚΕΛ και οι Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν υπέρ των δαπανών για την άμυνα και τους πρόσφυγες.

    Από τους 52 παρόντες την ώρα της ψηφοφορίας, 30 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, πέντε τάχθηκαν κατά και 17 βουλευτές του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή. Ο ενοποιημένος κρατικός Προϋπολογισμός του 2001 προβλέπει 1 δισεκατομμύριο και 576 εκατομμύρια λίρες έσοδα και δαπάνες 2.420.600.000 λιρών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [02] Βουλή - Προϋπολογισμός - Υπουργός Οικονομικών

    ΚΥΠΕ - 11/01/2001

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε απόψε για την υπερψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού 2001, στις μία μετά τα μεσάνυκτα, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, δηλώνοντας συγχρόνως ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τα μηνύματα που έστειλαν οι βουλευτές με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους.

    "Θέλω", είπε ο κ. Κληρίδης εξερχόμενος από την αίθουσα της Ολομέλειας μετά την ολοκλήρωση της αποψινής συζήτησης για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2001, "να εκφράσω την ικανοποίησή μου ότι ο ενοποιημένος Προϋπολογισμός του 2001 πέρασε με ελάχιστες τροποποιήσεις και αυτό είναι ένα σημαντικό μέτρο στο να προωθηθεί το σχέδιο και το τριετές πρόγραμμα, το οποίο έχουμε θέσει από το 1993, για δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο συμβαδίζει με το στρατηγικό πρόγραμμα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [03] "Τζουμχουριέτ" - Εκπαίδευση - Σχέδιο Δράσης - Ψευδοκράτος

    ΚΥΠΕ - 11/01/2001

    Μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος της Τουρκίας θα θεωρείται πλέον το εκπαιδευτικό σύστημα του ψευδοκράτους, ως μέρος του Σχεδίου Δράσης που επιβάλλει η Τουρκία στο ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" της Κωνσταντινούπολης, η οποία κάτω από τον τίτλο "Ενοποίηση με την 'ΤΔΒΚ' και στην εκπαίδευση" δημοσίευσε χθες στοιχεία από το Σχέδιο Δράσης, το οποίο προνοεί ότι οι 150 σχολές που λειτουργούν σήμερα στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη και οι 32 χιλιάδες εκπαιδευόμενοι σε αυτά θα θεωρούνται μέρος του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    KYΠΕ - 11/01/2001

    "Το πρόγευμα ήταν καλό και η συνομιλία μας ήταν τόσο καλή όσο και το πρόγευμα", περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου παρακάθησε σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα, παρακάθησαν επίσης από βρετανικής πλευράς ο Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι, ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής Φίλιπ Μπάρτον και ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας Τζόναθαν Αλαν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Ιζτζάν - ΡΤΚ - Κυπριακό - Ενοποίηση - Διαμαρτυρία

    ΚΥΠΕ - 11/01/2001

    Η βούληση των Τουρκοκυπρίων δεν ταυτίζεται με την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Πατριωτικής ΕΝότητας Ιζζέτ Ιζτζάν, ο οποίος σύμφωνα με τις Τ/κ εφημερίδες εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στις πρόνοιες του Σχεδίου Δράσης που πρόκειται να επιβάλει η Άγκυρα στο ψευδοκράτος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ιζτζάν κάλεσε τα κόμματα που συμμετέχουν στο "Συνεταιρικό Συμβούλιο" να απορρίψουν την ενοποίηση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - Ντέιβιντ Χάνεϊ

    ΚΥΠΕ - 11/01/2001

    Πολύ καλή και εποικοδομητική, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε πως η Ε/κ πλευρά δεν θα συγκατατεθεί σε οποιαδήποτε αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών ή σε προσπάθεια εξευμενισμού του κατοχικού ηγέτη.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Σερ Ντέιβιντ συμμερίζεται την άποψη ότι η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί ως έχει και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] Ακαδημία Αθηνών - Νέος Πρόεδρος - Κονομής

    ΚΥΠΕ - 11/01/2001

    Ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Κύπρου Νικόλαος Κονομής είναι από την 1η Ιανουαρίου ο νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και απόψε αναλαμβάνει σε ειδική τελετή και επισήμως τα καθήκοντά του.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κονομής, ο οποίος πέρυσι εκλέγηκε Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανέλιξή του στη θέση αυτή, σημειώνοντας ότι όποτε βρίσκει ευκαιρία θα χρησιμοποιεί το βήμα αυτό για προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της ιδιαίτερης του πατρίδας, στον πολιτιστικό τομέα και ειδικότερα στο θέμα της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (K) Εκπρόσωπος - Βάσεις - Ουράνιο

    KYΠΕ - 11/01/2001

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία ένδειξη για ύπαρξη επιβλαβών για την υγεία ουσιών στις Βρετανικές Βάσεις, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι Βρετανοί.

    Ο Εκπρόσωπος είπε αυτό το πόρισμα ενισχύεται και από τις απόψεις επισήμων της Ελλάδας και άλλων χωρών που εκτιμούν ότι το πρόβλημα ύπαρξης επιβλαβών ουσιών περιορίζεται στην περιοχή του Κοσόβου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Δημοτικός Σύμβουλος Μπάρνετ - Κουκ - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Επιστολή διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει την απελευθέρωση του απαχθέντος από τις κατοχικές δυνάμεις Πανίκου Τζιακούρμα απέστειλε στον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ ο Δημοτικός Σύμβουλος του Μπάρνετ Τζον Μάρσαλ.

    Στην επιστολή του ο κ. Μάρσαλ εκφράζει την ελπίδα ότι ο κ. Κουκ θα ενεργήσει άμεσα για την απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα έτσι ώστε αυτός να μπορέσει να επιστρέψει στην οικογένειά του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί τη Βρετανία υπεύθυνη για το έγκλημα της απαγωγής και παράνομης κράτησης του Πανίκου Τζιακούρμα αλλά τονίζει παράλληλα ότι ευθύνη για την απαγωγή έχει και η Τουρκία.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη μόνο με την απελευθέρωση του κ. Τζιακούρμα, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες και μέσα που έχει προς την κατεύθυνση αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανός εκπρόσωπος

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Εισηγήσεις για σειρά κινήσεων που θα πρέπει να γίνουν ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία των συνομιλιών έθεσε ενώπιον του εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την πρωινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό σειρά κινήσεων που κατά την άποψή του θα πρέπει να γίνουν για να επανέλθουν τα πράγματα στη σωστή σειρά," είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να ενεργήσουν οι Βρετανοί με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος υπό τα ΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Τζιακούρμας - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Επιστολή με την οποίαν απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα από τις φυλακές του ψευδοκράτους επέδωσαν σήμερα οι συγγενείς του στον εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ενώ αυτός περνούσε από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα.

    Στην επιστολή οι συγγενείς του Τζιακούρμα παραθέτουν τα γεγονότα της της απαγωγής του Τζιακούρμα από έδαφος που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις και τις συνθήκες της παράνομης κράτησής του στις φυλακές του κατοχικού καθεστώτος. Καλούν επίσης τη Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 11/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               192,0969        193,6336
          Δολ. Αυστραλίας              2,9470          2,9705
          Δολ. Καναδά                  2,4655          2,4852
          Κορώνες Δανίας              12,8857         12,9887
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1599         14,2731
          Κορώνες Σουηδίας            15,2994         15,4217
          Φράγκα Eλβετίας              2,6471          2,6682
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακή Λίρας

    [15]

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/1/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                               1,7279          1,7382
    Δολάριο ΗΠΑ                        1,6439          1,6537
    Λίρα Αγγλίας                       1,0992          1,1057
    -----------------------------------------------------------------
    
            Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                    -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   588,7800        592,2900
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,4128        348,4778
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3608          1,3689
    Λιρέττα Iταλίας                3.345,6809      3.365,6245
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3795          3,3996
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2736         10,3349
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,4984        289,2121
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7764         23,9182
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8078          3,8305
    Φράγκο Βελγίου                    69,7033         70,1188
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3343         11,4018
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,7033         70,1188
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 11/01/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           240,10 ( 1,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9.299.127
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  4.295 504  1.030,06 ( 1,62)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.925.540    257,39 ( 2,09)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    440.825    241,57 ( 0,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     41.474     93,83 (-1,30)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    699.075     85,35 (-0,54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    341.276    155,46 ( 3,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    365.651     56,66 ( 0,09)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     78.517     71,01 ( 3,47)
    Ετ. Πληροφορικής              £    819.158     70,81 ( 0,14)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    569.965     60,43 (-0,90)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    126.775     89,53 ( 0,19)
    Ξενοδοχεία                    £  1.177.695     91,04 ( 1,77)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.130.344    271,39 ( 0,78)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 11 January 2001 - 13:02:03 UTC