Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκλογές - ΔΗΚΟ - Ενσταση
  • [03] Γενικός Εφορος Εκλογής - Διάσκεψη Τύπου
  • [04] Υπουργός Γεωργίας - Αφαλάτωση - Ευρωπαϊκό Συνέδριο
  • [05] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βουλευτικές εκλογές - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           183,71 (-0,99)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  7.801.212
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.898.920    744,03 (-0,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.032.092    186,04 (-0,84)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.042.730    187,21 (-1,84)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     69.875     63,47 (-1,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    521.211     64,21 (-1,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    436.115    149,79 (-0,35)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    203.804     47,72 (-0,83)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     37.905     66,80 (-0,82)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.210.407     43,74 (-1,44)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    793.327     36,55 (-1,38)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     16.987     56,91 (-0,28)
    Ξενοδοχεία                    £  1.003.541    101,83 ( 1,09)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.012.734    219,09 (-2,06)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MM)

    [02] (K) Εκλογές - ΔΗΚΟ - Ενσταση

    ΚΥΠΕ - 28/05/2001

    Ενσταση προς εξέταση υπέβαλε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) προς τον Γενικό Εφορο Εκλογής, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, αναφορικά με πληροφορίες ότι αποτελέσματα από μεγάλο αριθμό καλπών δεν είχαν παραληφθεί έγκαιρα ή ποτέ στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.

    Το ΔΗΚΟ σημειώνει επίσης ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση παροχής πληροφοριών για την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης.

    Σε επιστολή του προς κ. Τριανταφυλλίδη, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Κωνσταντίνου αναφέρει πως "υπάρχουν πληροφορίες ότι τα αποτελέσματα από μεγάλο αριθμό καλπών, που στάληκαν με φαξ από το κέντρο διαλογής των ψήφων της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας προς την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, δεν είχαν παραληφθεί έγκαιρα ή ποτέ στο φαξ της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών".

    Επιπλέον, συνεχίζει η επιστολή του ΔΗΚΟ, "δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι περιέχουν ψήφους μόνον από ψηφοφόρους της επαρχίας Λευκωσίας."

    Παρατηρεί επίσης ότι είναι "αδικαιολόγητη η καθυστέρηση παροχής πληροφοριών για την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης."

    "Η παρούσα να θεωρηθεί ως ένσταση προς εξέταση από πλευράς του ΔΗΚΟ, χάριν της διαφάνειας," καταλήγει η επιστολή.

    Αντίγραφο της επιστολής στάληκε στον Εφορο Εκλογής Λευκωσίας και στον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογής - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 28/05/2001

    Στις συσκευές φαξ οφείλεται η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Έφορος Εκλογής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην ένσταση εκ μέρους του ΔΗΚΟ είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ πρόσθεσε ότι κλιμάκιο από έμπειρους λογιστές επεξεργάζονται στο Υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία για τη δεύτερη και τρίτη κατανομή των εδρών και θα ακολουθήσει η επεξεργασία των σταυρών προτίμησης "έτσι που όταν αυτή η εργασία τελειώσει ή εντός της μέρας ή τη νύχτα ή αύριο το πρωί να ανακηρυχθούν και οι τελευταίοι βουλευτές".

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε επίσημα τα τελικά παγκύπρια αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, εξηγώντας ότι αυτά ανακοινώνονται στις τρεις το απόγευμα αντί, όπως είχε λεχθεί προηγουμένως, στις 8 - 9 το πρωί.

    "Ο λόγος είναι ότι οι συσκευές φαξ, που είχε ενοικιάσει η Υπηρεσία Εκλογών για να μεταβιβάζονται τα αποτελέσματα από τα επαρχιακά κέντρα διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, αποδείχτηκαν αδύνατες να αντέξουν το βαρύ φόρτο εργασίας," δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    Ενώ διαβιβάζονταν αποτελέσματα τόσο από το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία όσο και από τα άλλα κέντρα καταμέτρησης των ψήφων και εδίδετο η εντύπωση ότι τα αποτελέσματα αυτά διαβιβάζονταν στο μηχανογραφικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών για να μηχανογραφηθούν και να οπτικοποιηθούν και να δοθούν στα ΜΜΕ, αυτό δεν εγίνετο στην πραγματικότητα, δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογής.

    "Η μεταβίβαση αυτή δεν επιτυγχάνετο με αποτέλεσμα μόνο ένας μικρός αριθμός από τις 10,000 σελίδες να φθάνουν στο προορισμό τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένας μεγάλος όγκος αποτελεσμάτων τα οποία υπήρχε η εντύπωση ότι είχαν μηχανογραφηθεί, ενώ στην πραγματικότητα είχαν συσσωρευτεί, είτε στα κέντρα από τα οποία αποστέλλονταν, είτε και στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου τα φαξ δεν είχαν τη δυνατότητα να τα δεχθούν" εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    Όταν αυτό το πρόβλημα έγινε αντιληπτό αργά το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα βρέθηκαν εναλλακτικές λύσεις για να μεταφερθούν όλα τα αποτελέσματα στο μηχανογραφικό κέντρο, αλλά έπρεπε πρώτα όλα αυτά τα αποτελέσματα να ελεγχθούν ένα προς ένα για να "βεβαιωθούμε ότι δεν έγινε κανένα λάθος," πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    Ερωτηθείς τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την ένσταση που υποβλήθηκε από το ΔΗΚΟ, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συμβουλευθεί τη Νομική Υπηρεσία του κράτους και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης αναμένεται να γνωματεύσει επί του περιεχομένου της επιστολής.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο υπήρξε αλλοίωση των αποτελεσμάτων, είπε ότι δεν μπορούσε και δεν μπορεί να υπάρξει αλλοίωση στο αποτέλεσμα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    "Η καταμέτρηση έγινε με βάση το γράμμα του νόμου. Υπήρξε μόνο καθυστέρηση" ανέφερε.

    Οσον αφορά φημολογία ότι τα ψηφοδέλτια άλλων επαρχιών βρέθηκαν στην επαρχία Λευκωσίας και καταμετρήθηκαν υπέρ της επαρχίας Λευκωσίας , ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι δεν του έγινε καμία αναφορά από τον οικείο έφορο εκλογής πάνω σε αυτό το θέμα.

    Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε ότι αν η απερχόμενη Βουλή δεν είχε αλλάξει το Νόμο καταμέτρησης ψήφων, θα "τελειώναμε σε έξι ώρες", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αφαλάτωση - Ευρωπαϊκό Συνέδριο

    KYΠΕ - 28/05/2001

    Τη σημασία της αφαλάτωσης για την Κύπρο με την οποία "κατέστη δυνατή η λύση ενός προβλήματος που για χρόνια ταλάνιζε τον κυπριακό λαό" τόνισε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας παράλληλα ότι η υδατική πολιτική της κυβέρνησης "δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των αφαλατώσεων".

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κηρύσσοντας την έναρξη των Εργασιών του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα "Αφαλάτωση και Περιβάλλον - Ελλειψη Νερού", που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνή Σύνδεσμο Υδάτων και άλλους φορείς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι "οι μονάδες αφαλάτωσης στην Κύπρο έχουν κατασκευαστεί μετά από περιβαλλοντικές μελέτες, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον".

    "Μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωριών, που προκαλούσαν οι γνωστές περικοπές, το κάθε νοικοκυριό στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου έχει πλέον συνεχή παροχή νερού", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Αναλύοντας την κυβερνητική υδατική πολιτική, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι αυτή "δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των αφαλατώσεων, αλλά προωθείται και η αξιοποίηση πηγών νερού" όπως τα επεξεργασμένα λύματα για σκοπούς άρδευσης γεωργικών καλλιεργειών και εμπλουτισμό υπογείων υδροφορέων, την αξιοποίηση των υπόγειων υφάλμυρων νερών, την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Υδάτων και την αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργειών και προώθηση καλλιεργειών λιγότερο υδροβόρων.

    Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στην προώθηση της αφαλάτωσης παγκοσμίως, τόνισε πως παράγονται 26 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως και είπε ότι στα επόμενα πέντε χρόνια αυτή θα διπλασιαστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βουλευτικές εκλογές - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ – 28/05/2001

    Στην ψηλή συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, το "πληγωμένο φιλότιμο" των οπαδών της ΕΔΕΚ, καθώς και σε λάθη και παραλείψεις του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών απέδωσε την απώλεια ποσοστών στις βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου την Τετάρτη, θα γίνει ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών, εκτίμηση της κατάστασης και θα εξετασθεί κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "υπήρξαν σφάλματα διότι φαίνεται ότι χάσαμε ένα μεγάλο αριθμό των παραδοσιακών μας ψηφοφόρων".

    "Να μιλήσουμε μόνο για πόλωση δεν είναι ικανοποιητικό", είπε ο κ. Λυσσαρίδης και πρόσθεσε ότι "τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου είχαν όλα υποστεί μια σχετική καθίζηση, άλλα μικρότερη, αλλά μεγαλύτερη, αλλά πιστεύω ότι η καθίζηση οφείλεται σε δικά μας λάθη και παραλείψεις".

    Είπε ακόμη ότι "παρόλο ότι κερδίσαμε από κάποιες πλευρές, οι απώλειες ήταν πολύ μεγαλύτερες από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ".

    Στην προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τον κεντρώο χώρο, συνέχισε ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, "αλλάξαμε και το όνομα της ΕΔΕΚ, πράγμα το οποίο ως ένα βαθμό πλήγωσε κάπως το φιλότιμο και την ιστορική συνέχεια της ΕΔΕΚ".

    Σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) του ΚΙΣΟΣ θα συνεδριάσει την Τετάρτη, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρία της ΚΕ και μετά το Συνέδριο του κόμματος "για να μελετήσει όλα τα φαινόμενα, αλλά και για να τροχιοδρομήσω εγώ τις δικές μου αποφάσεις".

    Κατά τη συνεδρία του ΠΓ αναμένεται να τεθούν "τα αποτελέσματα των εκλογών, οι εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα και οι ευθύνες".

    Ο κ. Λυσσαρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη συνεδρία του ΠΓ να τεθεί το θέμα της Προεδρίας της Βουλής.

    "Νομίζω πως πρέπει να αποτελέσει ένα μέρος της συζήτησης" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με τις μετατοπίσεις δυνάμεων αλλά και την παρουσία των νέων κομμάτων στη νέα Βουλή, ο κ. Λυσσαρίδης την απέδωσε στη μεγάλη συσπείρωση των μεγάλων κομμάτων, αλλά και στην απώλεια ποσοστών από τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα του μεσαίου χώρου από την οποία επωφελήθηκαν τα μικρά κόμματα.

    "Κάτι που αποδεικνύεται από τους αριθμούς", όπως είπε.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε την παρουσία των νέων κομμάτων στη νέα Βουλή ως "εποικοδομητική" και πρόσθεσε: "Νομίζω πως η παρουσία τους θα προσφέρει".

    Εξάλλου, αύριο ο Τάκης Χατζηδημητρίου θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία θα αναφερθεί στα προβλήματα ως εκ της ήττας του Κινήματος, στις αποφάσεις που έχει πάρει ο ίδιος, καθώς και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει "για έξοδο του Κινήματος από τα αδιέξοδα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 May 2001 - 20:46:04 UTC