Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μνημόσυνο Ήρωα
  • [02] Σύρος Υπουργός Πετρελαίου - Κύπρος
  • [03] Υπ. Εμπορίου - Μνημόσυνο Πεσόντων του 256 Τάγματος Πεζικού
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο ήρωα - Γεροσκήπου
  • [05] Μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού - Παραλίμνι

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μνημόσυνο Ήρωα

    ΚΥΠΕ - 05/08/2001

    Βάση οποιωνδήποτε νέων συνομιλιών θα πρέπει να αποτελέσουν το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είπε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι καθήκον του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν είναι "να λειτουργήσει ως θεσμοφύλακας των εντολών" του ΟΗΕ και του Καταστατικού του Χάρτη, να απορρίψει και να ματαιώσει τις δόλιες μεθοδεύσεις του (Τ/Κ ηγέτη Ραούφ) Ντενκτάς και της Άγκυρας να προβάλουν απαιτήσεις για συνομοσπονδία και αναγνώριση".

    Μιλώντας από την Καλλέπεια της Πάφου, στο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μηχαηλίδη που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία το 1974, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, είπε ότι οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό "πρέπει να σημάνουν μια γενική κινητοποίηση δυνάμεων σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας", σημειώνοντας ότι οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας "προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων" παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική έννοια και κανόνα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Σύρος Υπουργός Πετρελαίου - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 05/08/2001

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Πετρελαίου και Μεταλλευτικών Πόρων της Συρίας Mohammad Maher Jamal, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο κ. Jamal θα έχει συνομιλίες με τον κ. Ρολάνδη επί θεμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου και θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ)

    [03] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Μνημόσυνο Πεσόντων του 256 Τάγματος Πεζικού

    KYΠΕ - 05/08/2001

    Η μνήμη "είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα ενάντια στον αφανισμό μας, στον αφανισμό της πολύπαθης πατρίδας που με καρτερικότητα και θυσίες μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας ελεύθερη και ακέραιη", ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, προσθέτοντας ότι "πρέπει να θυμόμαστε την καταγωγή μας, τις ρίζες μας, τους προγόνους μας και προπαντός τους ηρωικούς νεκρούς μας".

    Μιλώντας σήμερα στο μνημόσυνο για τα "δεκάδες παλληκάρια του ηρωικού 256 Τάγματος Πεζικού που έδωσαν τη ζωή τους σ' ένα άνισο και προδομένο αγώνα, που θυσιάστηκαν στις μάχες της Λεύκας, της Ελιάς, του Καραβά και της Λαπήθου", είπε ότι "ξυπνούν μνήμες και μας κάμνουν να γονατίσουμε με συγκίνηση και περηφάνια μπροστά στα νέα αυτά παιδιά που αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων για να κρατήσουν την Κύπρο ελεύθερη".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο ήρωα - Γεροσκήπου

    KYΠΕ - 05/08/2001

    Προβλέποντας ότι σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα καλέσει τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων σε νέες συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους ξένους μεσολαβητικούς παράγοντες να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της Αγκυρας ώστε να επανέλθει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο διάλογο με αλλαγμένες θέσεις, προσαρμοσμένες στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για να μπορέσει να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος και να ανοίξει ο δρόμος της λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας σήμερα το πρωί στο μνημόσυνο του ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη στη Γεροσκήπου ο οποίος έπεσε μαχόμενος ενάντια στον επεκτατισμό της Αγκυρας στις 4 Αυγούστου του 1964 στον Παχύαμμο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "για μας είναι δεδομένη η βάση των συνομιλιών και θα επιμένουμε σε αυτή. Για μας είναι δεδομένες οι αρχές λύσεις του Κυπριακού και δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από αυτές. Τούτο ας το γνωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται για την επανέναρξη των συνομιλιών".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού - Παραλίμνι

    ΚΥΠΕ – 05/08/2001

    Μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1996 κατά τη διάρκεια αντικατοχικών εκδηλώσεων, έγινε σήμερα το πρωί στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

    Τον επιμνημόσυνο λόγο, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, εξεφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 5 August 2001 - 12:02:05 UTC