Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πρεσβεία ΗΠΑ - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [02] Δήμος Αμμοχώστου - Υπόμνημα
  • [03] Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Επίθεση - Μήνυμα
  • [04] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - ΗΠΑ - Επιθέσεις
  • [05] Σχέδιο ψηφίσματος - Λαμασούρ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες
  • [07] Πρόεδρος Τουρκ-Σεν - Δημόσια δήλωση
  • [08] Υπουργείο Εξωτερικών - Κύπριοι πολίτες στις ΗΠΑ
  • [09] Κύπρος - Κένυα - Τελετή
  • [10] Χατζηγεωργίου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Παιδιά
  • [11] Χατζηγεωργίου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Κυπριακό
  • [12] Αντιπρόεδρος ΧΑΚ - Δηλώσεις
  • [13] Κεντρική Τράπεζα - Κυπριακή οικονομία - Ετήσια Εκθεση 2000
  • [14] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Υπ. Οικονομικών - Συλλυπητήρια
  • [15] Σημίτης - Ομήρου
  • [16] Αεροδρόμιο Λάρνακας - Πτήσεις προς Τελ Αβίβ
  • [17] Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Τηλεγράφημα
  • [18] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδροι Κοινοβουλίων ΕΕ
  • [19] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή
  • [20] ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Μήνυμα
  • [21] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μπους - Μήνυμα
  • [22] Κύπριοι βουλευτές - ΚΚΣ - Αυστραλία
  • [23] Υπ. Εμπορίου - Cyprus Institute of Marketing
  • [23] Υπουργείο Εξωτερικών - ΗΠΑ - Επιθέσεις - Δήλωση

  • [01] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πρεσβεία ΗΠΑ - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ που έχει ανοίξει η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψε επίσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Υπόμνημα

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Πέραν των τριών χιλιάδων υπομνημάτων προς όλους τους Πρωθυπουργούς των κρατών μελών του ΟΗΕ, στους Προέδρους των Κοινοβουλίων, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εκατοντάδες βουλευτές και Γερουσιαστές παγκοσμίως, απέστειλε ο Δήμος Αμμοχώστου, ζητώντας την τάχιστη δραστηριοποίησή τους για την απελευθέρωση της Αμμοχώστου και όλων των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου από την παράνομη τουρκική κατοχή, καθώς και για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους και την επανένωση της νήσου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, στο υπόμνημα θίγονται όλες οι πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ενώ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος, κάνει "δραματική έκκληση όπως όλα τα κράτη του κόσμου δώσουν τέρμα στη χωρίς προηγούμενο, στην ιστορία της ανθρωπότητας, κατάφωρη αδικία εις βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Επίθεση - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Τηλεγραφήματα προς τους Υπουργούς Εμπορίου και Ενέργειας των ΗΠΑ Ντον Εβανς και Σπένσερ Αμπρααμ, απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης με το οποίο διαβίβασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες στις ΗΠΑ.

    Στο μήνυμά του ο κ. Ρολάνδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στον αμερικανικό λαό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - ΗΠΑ - Επιθέσεις

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το λαό της και τις οικογένειες των ανύποπτων θυμάτων εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωση της, η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου (ΕΑΚ), καταδικάζοντας παράλληλα "με βδελυγμία και απερίφραστα την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια και γενικότερα τη διεθνή τρομοκρατία που αποτελεί το τρομακτικότερο φαινόμενο της εποχή μας".

    Η ΕΑΚ αναφέρει ακόμη ότι ο σύγχρονος κόσμος οφείλει να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την πάταξη κάθε μορφής τρομοκρατία και κάθε παράνομη χρήση βίας και τα Ηνωμένη Εθνη έχουν καθήκον ανάληψης δράσης που να τονώσει το αίσθημα παγκόσμιας ασφάλειας και να φέρει ενώπιον των διεθνών ποινικών δικαστηρίων τους ενόχους για να λογοδοτήσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Σχέδιο ψηφίσματος - Λαμασούρ - Τουρκία - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    "Η Τουρκία οφείλει να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ", ασκώντας όλη την επιρροή της "ώστε να επαναρχίσουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες", ενώ καλείται να εκτελέσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Αυτά αναφέρονται στο σχέδιο ψηφίσματος της έκθεσης του Γάλλου Ευρωβουλευτή, εισηγητή για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Αλέν Λαμασούρ για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η έκθεση πρόκειται να εξετασθεί από την ολομέλεια της Ευρωβουλής στο τέλος Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Αβέβαιο παραμένει ακόμη το κατά πόσο θα καταστεί δυνατή η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όλα εξαρτώνται από το εάν ανοίξει το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης ούτως ώστε να μπορέσει να προσγειωθεί εκεί το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Πρόεδρο και τη συνοδεία του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [07] (K) Πρόεδρος Τουρκ-Σεν - Δημόσια δήλωση

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Ο Πρόεδρος της Τ/κ συντεχνίας Τουρκ-Σεν, Οντέρ Κονούλογλου κατηγόρησε τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους ότι προσπαθούν να τον φιμώσουν και να τον απομακρύνουν από πρόεδρο της συντεχνίας.

    Σε δημόσια δήλωσή του, ο κ. Κονούλογλου, υποστηρίζει ότι πρόσφατα έγιναν κάποιες παραπλανητικές κατηγορίες εις βάρος του στα ΜΜΕ, με σκοπό να βλάψουν τον ίδιο και τη συντεχνία.

    "Αυτοί οι άνθρωποι που μου επιτίθενται υποστηρίζονται από κάποιες δυνάμεις. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι οι αρχές είναι ενοχλημένες", δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκ-Σεν και προσθέτει "έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μας αξίζει αυτό το οποίο επιβλήθηκε στους Τουρκοκύπριους σαν κοινωνία και υπογράμμισα τα λάθη των κυβερνήσεων της Τουρκίας και των συνεργατών τους" στο ψευδοκράτος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Κύπριοι πολίτες στις ΗΠΑ

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Οι Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αρχίσει τη συλλογή πληροφοριών για το ενδεχόμενο ύπαρξης Κυπρίων μεταξύ των θυμάτων του χθεσινού τρομοκρατικού πλήγματος στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ύστερα από οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, έχει συσταθεί ειδική ομάδα με συντονιστή το Λειτουργό Νέαρχο Παλά η οποία είναι στη διάθεση του κοινού για παροχή πληροφοριών και κάθε δυνατής βοήθειας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Κύπρος - Κένυα - Τελετή

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Κένυα Μιχάλης Σταυρινός σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ναϊρόμπι, παρέδωσε δύο δενδρύλλια κυπριακού πλάτανου στον Πρόεδρο της χώρας Ντάνιελ Αραπ Μόι.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Σταυρινός μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής τόνισε ότι η προσφορά των δενδρυλλίων αποτελεί ένδειξη αγάπης και εκτίμησης προς τον Πρόεδρο και το λαό της Κένυας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κυπριακό λαό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Χατζηγεωργίου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Παιδιά

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Στους νεκρούς της τουρκικής εισβολής του 1974 καθώς και στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, περιλαμβάνονται παιδιά, ενώ αρκετές χιλιάδες παιδιά προσφυγοποιήθηκαν είπε σήμερα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου σε ομιλία του στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνεδρίασε στα πλαίσια των εργασιών της 106ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Μπουρκίνα Φάσο.

    Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο κ. Χατζηγεωργίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι η περίπτωση της Κύπρου "αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών σε συνθήκες παραβίασης του διεθνούς δικαίου, εθνικού ξεκαθαρίσματος και καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σημειώνοντας ότι "είναι απαραίτητο όπως η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις με αποφασιστικότητα αποφεύγοντας τη χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών", ενώ σημαντική είναι και η επικύρωση και η εφαρμογή διεθνών συμβάσεων για τα παιδιά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Χατζηγεωργίου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Το Κυπριακό μπορεί να οδηγηθεί σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ ενώ τυχόν επιστροφή της τουρκικής πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων θα αποτελούσε μια θετική εξέλιξη, είπε ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου σε ομιλία του στην ολομέλεια της 106ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Μπουρκίνα Φάσο.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι "η ?γκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, πρέπει να αποβάλουν εντελώς την αδιάλλακτη προσέγγισή τους και να διαπραγματευτούν με καλή θέληση με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης, η οποία να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Αντιπρόεδρος ΧΑΚ - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Για προστασία των επενδυτών από τυχόν ενέργειες πανικού, οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να μη διεξαχθεί η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με δεδομένο και των μεγάλων απωλειών που σημείωσαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος του ΧΑΚ Ρένος Χριστοδουλίδης.

    Οπως είπε αν έχουμε και αύριο την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τότε πολύ πιθανό να κρατήσουμε και αύριο κλειστό το χρηματιστήριο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Κυπριακή οικονομία - Ετήσια Εκθεση 2000

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα κατά το 2001 θα εξακολουθήσει να διευρύνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αν και κάπως χαμηλότερους από τον προηγούμενο χρόνο και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αναμένεται να κυμανθεί στο 4,0% περίπου, σε σύγκριση με το 4,8% του προηγούμενου χρόνου.

    Οπως αναφέρεται στην Ετήσια Εκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για το 2000, αναμένονται και εφέτος αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό, μείωση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 3,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ενώ ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 2,0% σε σύγκριση με το 4,2% της προηγούμενης χρονιάς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [14] (K) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Υπ. Οικονομικών - Συλλυπητήρια

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Η κυβέρνηση δεν έχει επίσημα καμία πληροφορία ότι υπάρχουν Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής επίθεσης στις ΗΠΑ, είπε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του, αφού υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, που ανοίχθηκε στην αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία για το θάνατο Αμερικανών πολιτών μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Για τον ίδιο σκοπό μετέβη στην αμερικανική Πρεσβεία και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι αρμόδιος λειτουργός του κυπριακού ΥΠΕΞ θα είναι υπεύθυνος για την πληροφόρηση των συγγενών σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης Κυπρίων μεταξύ των θυμάτων του χθεσινού τρομοκρατικού πλήγματος στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Σημίτης - Ομήρου

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Τα γεγονότα που σημειώθηκαν χθες στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις που αυτά είναι ενδεχόμενο να έχουν στις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου είπε ότι με τον Ελληνα πρωθυπουργό υπάρχει ταυτότητα απόψεων "στην ανάγκη διαφύλαξης, των εξελίξεων της ουσίας του Κυπριακού, ως πρόβλημα παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου όσο και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Πτήσεις προς Τελ Αβίβ

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε σήεμρα ότι χθες βράδυ, λόγω της απαγόρευσης προσγείωσης αεροσκαφών πλην των ισραηλινών στο Τελ Αβίβ, επηρεάστηκαν ορισμένες πτήσεις που κατευθύνονταν προς αυτό και χρησιμοποίησαν υπαλλακτικά το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Πρόκειται για μία πτήση της εταιρείας Aerolloyd από το Μόναχο, μία της εταιρείας Aerosweet από το Κίεβο, και μία της εταιρείας SAS από την Κοπεγχάγη. Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στον αερολιμένα Λάρνακας και αφού ανεφοδιάστηκαν επέστρεψαν στα αεροδρόμια αναχώρησής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Τηλεγράφημα

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Σε τηλεγράφημα του που απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, καταδικάζει τις ενέργειες της διεθνούς τρομοκρατίας σε βάρος των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη βαθιά του συμπάθεια και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

    "Είμαστε δίπλα στον αμερικανικό λαό και εκφράζουμε την ειλικρινή φιλία και αλληλεγγύη μας", αναφέρει το μήνυμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδροι Κοινοβουλίων ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 12/9/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα μεταβεί τελικά στη Στοκχόλμη όπου επρόκειτο να λάβει μέρος στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιείτο στη σουηδική πρωτεύουσα, αφού λόγω των τραγικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν χθες στις ΗΠΑ η Διάσκεψη αναβλήθηκε.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Διάσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη από τις 13 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί αργότερα σήμερα από το Μοντρεάλ επιστρέφοντας στην Κύπρο μέσω Ζυρίχης, έγκυρες πηγές επιβεβαίωσαν απόψε στο ΚΥΠΕ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν, θα διανυκτερεύσουν αύριο το βράδυ στη Ζυρίχη και θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Παρασκευή.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας καταβλήθηκαν προσπάθειες όπως ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω την έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

    Το αεροσκάφος των Ελβετικών Αερογραμμών, που μετέφερε τον Πρόεδρο Κληρίδη από τη Ζυρίχη στη Νέα Υόρκη, υποχρεώθηκε χθες, δύο ώρες προτού φθάσει στον προορισμό του, να κατευθυνθεί προς τον Καναδά αφού οι ΗΠΑ έκλεισαν το εναέριο χώρο τους μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά κτυπήματα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη μία ημέρα ενωρίτερα, εξακολουθεί να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

    Με τον Πρόεδρο Κληρίδη βρίσκονται ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [20] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε μήνυμα που απέστειλε στον ομόλογό του των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ εκφράζει τη "βαθιά συμπάθεια και θλίψη της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού στις οικογένειες των θυμάτων και στον αμερικανικό λαό" υπογραμμίζοντας "την έντονη και κατηγορηματική καταδίκη μας για αυτές τις ειδεχθείς πράξεις τρομοκρατίας εναντίον αθώων πολιτών".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο ΥΠΕΞ αναφέρει στο μήνυμά του ότι "καθώς έτυχε να βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη παρακολούθησα με αποτροπιασμό τις άνανδρες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡM)

    [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Μπους - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο οποίο καταδικάζει τις χθεσινές τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του αμερικανικού λαού και εκφράζει τα συλλυπητήριά της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει στο μήνυμά του ότι "καταδικάζω έντονα, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αυτές τις άνανδρες, απεχθείς πράξεις εναντίον του αμερικανικού λαού" και προσθέτει ότι "εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου απευθύνω στις οικογένειες των θυμάτων τα εγκάρδια συλλυπητήρια μου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [22] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΚΣ - Αυστραλία

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Η 47η Παγκόσμια Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) που πραγματοποιείται στην Καμπέρα της Αυστραλίας διέκοψε τις προγραμματισμένες εργασίες της και καταδίκασε με γραπτή δήλωση της τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο βουλευτής Μάρκος Κυπριανού σε ομιλία του στη πρωινή συνεδρία της Διάσκεψης με θέμα την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, τόνισε τη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις καταπατώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και εισηγήθηκε προς υιοθέτηση διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στη βάση τόσο της διεθνούς όσο και της περιφερειακής συνεργασίας.

    Εξάλλου κατά τις χθεσινές απογευματινές συνεδρίες έγιναν επίσης παρεμβάσεις από τους βουλευτές Αριστοφάνη Γεωργίου και Γεώργιο Γεωργίου στο θέμα της διαφθοράς και στο θέμα της καταπολέμησης της φτώχειας αντίστοιχα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [23] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Cyprus Institute of Marketing

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    Τη σημασία της επιστήμης του Marketing στην προσπάθεια για επιτυχημένη εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών με τις νέες εξελίξεις που οδήγησαν στη σύγχρονη τεχνολογία πληροφόρησης μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του ηλεκτρονικού εμπορίου υπογράμμισε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε στην 23η τελετή αποφοίτησης του Cyprus Institute of Marketing.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ρολάνδης πρόσθεσε ότι το Υπουργείο ως ο αρμόδιος φορέας για την υποβοήθηση στην προώθηση των εξαγωγών αγαθών και επαγγελματικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα έχει αναλάβει και έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές δραστηριότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη και συστηματική προβολή του τομέα αυτού στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [24] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΗΠΑ - Επιθέσεις - Δήλωση

    ΚΥΠΕ - 12/09/2001

    "Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα χθες στις ΗΠΑ, δεν ήταν επιθέσεις μόνον εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του λαού τους, αλλά και εναντίον της διεθνούς έννομης τάξης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πιο βασικού από όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτού του δικαιώματος στη ζωή", τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Κύπρου στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι "ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο τη μαζική καταστροφή και τα δεινά που προκλήθηκαν από τα συγκλονιστικά γεγονότα στις ΗΠΑ" και αναφέρει ότι "η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου έχουν ήδη εκφράσει στο υψηλότερο επίπεδο τα συλλυπητήρια τους προς τον Πρόεδρο (των ΗΠΑ Τζορτζ) Μπους, τον αμερικανικό λαό και τους συγγενείς των θυμάτων" καταδικάζοντας ταυτόχρονα "αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις τρομοκρατίας" οι οποίες προκάλεσαν "τρόμο και απώλεια ζωής σε πολλούς αθώους ανθρώπους".

    Το Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει στην ανακοίνωση του ότι "χθες, τρομοκράτες επιτέθηκαν εναντίον της ανθρωπότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας" και υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση της Κύπρου ανεπιφύλακτα καταδικάζει αυτές τις εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας, όποιοι και να ήταν οι δράστες".

    "Σκοπός των πράξεων αυτών ήταν αδιακρίτως να σκοτώσουν, να ακρωτηριάσουν και να τρομοκρατήσουν" προσθέτει το ΥΠΕΞ και σημειώνει ότι "δεν υπάρχει καμία υπόθεση που να μπορεί να δικαιολογηθεί με εγκληματικές πράξεις εναντίον αθώων ανθρώπων όπως αυτές που παρακολουθήσαμε χθες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 12 September 2001 - 17:46:06 UTC