Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ - Επαφές
  • [02] ΗΠΑ - Νεγκροπόντε - Κυπριακό
  • [03] Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [04] Γενική Συνέλευση - Κόφι Ανάν - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [05] Λαβρόφ - Κυπριακό - Πούτιν
  • [06] ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση - Συνάντηση με Πρόεδρο Κληρίδη
  • [07] Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου
  • [08] Λεμεσός - ΔΗΣΥ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι
  • [09] Τουρκία - Γκιουρέλ - Τουρκοκύπριοι - Κυπριακό
  • [10] Ταλάτ - Κυπριακό - Επικρίσεις
  • [11] Κίπρις - Αβρούπα - Κατάσχεση
  • [12] Πάφος - Σεισμική δόνηση
  • [13] Ντενκτάς - Κυπριακό - ΕΕ - Δηλώσεις
  • [14] Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δήμος Βαρθολομιού - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Τα ΗΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αμέσως μετά από τη 45λεπτη συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμα πως ο κ. Ανάν αισθάνεται "απογοητευμένος" από τη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απέρριψε την πρόσφατη πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

    "Φαίνεται ότι θα συνεχίσουν οι προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (KYΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Νεγκροπόντε - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Οι ΗΠΑ διά του Μόνιμου Αντιπροσώπου τους στα ΗΕ Πρέσβη Τζον Νεγκροπόντε τόνισαν χθες ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξευρεθεί υπό την αιγίδα των ΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Υποστηρίζουμε θερμά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ", δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα ανοικτό το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επιστροφή του Τ/Κ ηγέτη στις συνομιλίες, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μετά την απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κ. Ανάν.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος Κληρίδης έθεσε υπόψη του ΓΓ τις πρόσφατες δηλώσεις και απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων και τόνισε πως τέτοιου είδους δηλώσεις ουσιαστικά προκαλούν περαιτέρω ένταση.

    "Ο Πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητά του να παρακαθήσει σε ουσιαστικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη συνεργασία και τη θετική του στάση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ΓΓ εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση που τηρεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Γενική Συνέλευση - Κόφι Ανάν - Πρόεδρος Κληρίδης

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Αρχίζει σήμερα στην έδρα των ΗΕ η 56η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, την οποία θα προσφωνήσει πρώτα ο ΓΓ Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνέλευσης, ο επόμενος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας ενώ τρίτος στη σειρά είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο Εμίρης του Κατάρ, ο πρόεδρος του Μεξικού, της Ουραγουάης, της Αργεντινής και άλλων χωρών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσφωνήσει τη Συνέλευση την Κυριακή το πρωί και μετά θα δώσει διάσκεψη Τύπου.

    Τα μέτρα ασφαλείας τόσο στο κτίριο των ΗΕ όσο και στη γύρω περιοχή είναι άνευ προηγουμένου, αφού οι αρχές ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στα ΗΕ ενώ γίνεται αυστηρός έλεγχος σε όσους έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια για είσοδο στο κτίριο.

    Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ των ΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ ανέφερε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και όλοι είναι σε εγρήγορση ενώ βρίσκεται σε λειτουργία το σχέδιο ασφάλειας των ΗΕ, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι το κτίριο των ΗΕ δυνατό να αποτελεί ένα από τους στόχους ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Λαβρόφ - Κυπριακό - Πούτιν

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα ΗΕ πρέσβης Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για αποκατάσταση της κυριαρχίας σε ολόκληρο το νησί.

    Σε δηλώσεις του μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Λαβρόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κύπρο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση - Συνάντηση με Πρόεδρο Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Το κύριο θέμα της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αφορούσε την παρούσα κατάσταση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ για το Κυπριακό.

    Αυτό αναφέρει δήλωση που εξεδόθη χθες μετά την απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία σημειώνει πως συζητήθηκε επίσης το θέμα της τρομοκρατίας.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Το ντέρμπι Ομόνοιας - ΑΕΛ δεσπόζει των σημερινών ποδοσφαιρικών συναντήσεων, με τις οποίες ανοίγει η αυλαία της 8ης αγωνιστικής του παγκυπρίου πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Ο αγώνας, που θα διεξαχθεί στο στάδιο ΓΣΠ θα αρχίσει στις 7:00 το βράδυ.

    Το απόγευμα θα γίνουν άλλες τρεις συναντήσεις: ΑΠΟΕΛ - Ερμής Αραδίππου, Απόλλων - Εθνικός Ασσιας και Δόξα Κατωκοπιάς - Αθλητική Ενωση Πάφος.

    Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 2:30.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Λεμεσός - ΔΗΣΥ - Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε χθες βράδυ στο επαρχιακό συνέδριο του κόμματος τους πέντε υποψήφιους Δημάρχους που θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές για την περιοχή της μείζονος Λεμεσού.

    Πρόκειται για τους Γιώργο Μικελλίδη για το Δήμο Λεμεσού, Στέλιο Μαρκίδη για το Δήμο Μέσα Γειτονιάς, Γιώργο Τσάνο για το Δήμο Γερμασόγειας, Νίκο Γρηγορίου για το Δήμο Αγίου Αθανασίου και Ανδρέα Καρλεττίδη για το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΔΝ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Τουρκία - Γκιουρέλ - Τουρκοκύπριοι - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Σε καμμιάν ενέργεια δεν έχει προβεί η Τουρκία για την επιστροφή του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Γκιουρέλ, σε ομιλία του στην 4η Ευρασιατική Οικονομική Διάσκεψη, αναφέρθηκε στους Τουρκοκυπρίους και είπε ότι η χώρα του ουδέποτε θα επιτρέψει να καταστούν μειονότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ή αλλού, ή να περιέλθει η Κύπρος σε άλλους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Ταλάτ - Κυπριακό - Επικρίσεις

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε εκτός ημερησίας διάταξης ομιλία του στη ψευδοβουλή αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι "η τουρκική πολιτική στο θέμα αυτό έχει χρεωκοπήσει" και ότι "τη χρεωκοπία αυτή τη δημοσιοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ με τις πρόσφατες δηλώσεις του".

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ επέκρινε "την τ/κ ηγεσία που δεν αντέδρασε στις δηλώσεις εκείνες, αλλά τις αποδέχθηκε".

    Απαντώντας στον κ. Ταλάτ, ο λεγόμενος "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης Σαλίχ Τσοσάρ είπε ότι "η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ελευθερίας των Τ/Κ, ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα, αλλά τους βλέπει ως μειονότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Κίπρις - Αβρούπα - Κατάσχεση

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Η τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" γράφει ότι με δικαστική απόφαση κατασχέθηκαν διάφορες συσκευές και μηχανήματα της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα", λόγω οφειλών της στο "φόρο εισοδήματος".

    Οπως αναφέρει, μεταξύ των συσκευών αυτών ήταν και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος, όπως δήλωσε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Αβρούπα" Σιενέ Λεβέ δεν ανήκει στην εφημερίδα ή στον ίδιο.

    Η "Αβρούπα" αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στην κατάσχεση υπό τον τίτλο "Μια ακόμη επιχείρηση για φίμωση της 'Αβρούπα' στην υπό κατοχή της Τουρκίας πατρίδα μας".

    Η εφημερίδα αναφέρεται στο ίδιο θέμα υπό τον τίτλο "Ναι στην ΕΕ όχι στην κατοχή της Τουρκίας και στην προσάρτηση σε αυτή".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΡM)

    [12] (Κ) Πάφος - Σεισμική δόνηση

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Ελαφρά σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα το πρωί στην Πάφο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, στις 04.25 καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του τμήματος, ασθενής σεισμική δόνηση επιφανειακού μεγέθους 4.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν η περιοχή του χωριού Δρύμου της Πάφου, και το εστιακό βάθος ήταν 8 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός στην Πάφο, στο Στρουπί, στην Τάλα και άλλες κοινότητες της περιοχής, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

    Δεύτερη σεισμική δόνηση με επιφανειακό μέγεθος 3.3 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο όπως η προηγούμενη, καταγράφηκε στις 6:38 το πρωί, χωρίς ωστόσο να γίνει αισθητή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - ΕΕ - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο που επιθυμεί, χωρίς την ανάμιξη άλλων, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είπε ότι "με αυτό τον τρόπο θα συμβάλει στην ειρήνη, αφού θα υποδείξει τους κινδύνους στην πορεία που ακολουθούν οι Ε/Κ για ένταξή τους στην ΕΕ".

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη για να του αναφέρει "τις πραγματικότητες" όπως εκείνοι (Τ/Κ) τις βλέπουν.

    Οταν υπενθύμισαν στον κ. Ντενκτάς ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αποδέχεται την συνάντηση υπό τον όρο ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι "τέτοια θέματα δεν γίνονται με δηλώσεις", σημειώνοντας "του απέστειλα μια επιστολή και περιμένω απάντηση".

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και απευθυνόμενος προς τους Ε/Κ είπε ότι "στις σιδηροδρομικές γραμμές του τρένου, που εσείς αποκαλείται 'τρένο της Κύπρου' και πρόκειται για τρένο της ε/κ πλευράς, υπάρχει η αποφασιστικότητα της Τουρκίας και η δική μου. Αν συνεχίσετε με την ίδια ταχύτητα θα υπάρξει δυστύχημα". πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΝ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δήμος Βαρθολομιού - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 10/11/2001

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ - Να μη μεταδοθεί πριν από τις 6:00 το απόγευμα.

    Την ανάγκη συστράτευσης της Κύπρου και του ευρύτερου Ελληνισμού σε ένα παγκόσμιο αντιτρομοκρατικό μέτωπο, το οποίο θα έχει στόχο και την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, όπως είναι και το Κυπριακό, επεσήμανε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε εκτροπή και, από θέμα τουρκικής επιδρομής και κατοχής, τείνει να εδραιωθεί ως θέμα διακοινοτικής διαμάχης, της οποίας θύματα είναι και οι Τουρκοκύπριοι.

    Μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στο Δήμο Βαρθολομιού στην Ελλάδα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι προβάλλει άμεσα το καθήκον προβολής του Κυπριακού στο πολιτικό προσκήνιο ως θέματος προτεραιότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 November 2001 - 13:02:05 UTC