Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Επέτειος Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [05] (K) ΗΠΑ - Βουλευτής - Επιστολή προς Μπους
  • [06] (K) Λέλλος Δημητριάδης - Συνέντευξη
  • [07] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - Νέα συζήτηση
  • [08] (Κ) Ομάδα Λουξεμβούργου - Συνάντηση Επιτροπών - Δήλωση
  • [09] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Γενεύη
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό
  • [11] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοτικές εκλογές
  • [15] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Κλείσιμο κεφαλαίου
  • [16] (K) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Διακήρυξη
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Εμπορίου - Βραβεία Εξαγωγών 2000
  • [20] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Δημοσκόπηση - Υποψήφιες χώρες
  • [21] (Κ) ΣΕΚ - ΤΟΥΡΚΣΕΝ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Πρωτόκολλο Συνεργασίας
  • [22] (Κ) ΝΕΟ - Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [23] (Κ) Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - Τρόπος ψηφοφορίας
  • [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ομάν - Επίσκεψη
  • [25] (Κ) ΚΣΣΕ - Υπεπιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Κύπρος
  • [26] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες
  • [27] (Κ) Κυπριακό - Αρθρο - Περιοδικό National Interest
  • [28] (Κ) Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Με τη νίκη που επέτυχε προχθές ο ΑΠΟΕΛ (3 - 2) επί της ομάδας του Παραλιμνίου το λευκωσιάτικο σωματείο παραμένει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 28 βαθμούς, ακολουθούμενος από την ΑΕΛ (με 25 βαθμούς) η οποία νίκησε προχθές την Αλκή με 2 - 0, ενώ η Ανόρθωση, που κέρδισε χθες τη Δόξα Κατωκοπιάς με 2 - 0, ανέβηκε από την τέταρτη θέση στην τρίτη με 23 βαθμούς.
    
    Η 11η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας ολοκληρώθηκε χθες με τους αγώνες Ανόρθωσης - Δόξας (2 - 0) και Εθνικού Ασσιας - Εθνικού Αχνας (3 - 1).
    
    Προχθές, ο ΑΠΟΕΛ είχε κερδίσει την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3 - 2, η Ομόνοια νίκησε τον Ολυμπιακό με 1 - 0, η ΑΕΛ την Αλκή με 2 - 0 , η ΑΕΚ έχασε από τον Απόλλωνα με 1-3 και η Πάφος κέρδισε τον Ερμή με 4 - 3.
    
    Η βαθμολογία, μετά την ολοκλήρωση της 11ης αγωνιστικής, έχει ως εξής:
    1.  ΑΠΟΕΛ                       28 βαθμοί
    2.  ΑΕΛ                         25
    3.  Ανόρθωση                    23
    4.  Ενωση Νέων Παραλιμνίου      21
    5.  Ομόνοια                     20
    6.  ΑΕΚ                         19
    7.  Απόλλωνας                   16
    8.  Αλκή                        15
    9.  Ολυμπιακός                  14
    10. Εθνικός Αχνας               13
    11. ΑΕΠ                         12
    12. Εθνικός Ασσιας               7
    13. Δόξα Κατωκοπιάς              6
    14. Ερμής                        0
    
    

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Ελληνα ΥΠΕΞ για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι νέες προειδοποιήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ καθώς και οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό και την ΕΕ, προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα είναι η υπόθεση που αφορά την εκμετάλλευση από Ε/Κ επιχειρηματία τ/κ γης στην οποία διαμένουν πρόσφυγες, ο απολογισμός από την καταιγίδα που έπληξε ολόκληρη την Κύπρο το Σαββατοκυρίακο και οι βλάβες που προκλήθηκαν στο διεθνές τηλεφωνικό δίκτυο.

    "Η Αλήθεια" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Το κόστος τρομάζει την Αγκυρα" γράφει ότι η Τουρκία αρχίζει να μετρά το κόστος από τη λύση του Κυπριακού και προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ ο οποίος προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα επωμιστεί βαρύ κόστος από τη διαιώνιση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι από την κακοκαιρία του Σαββατοκυρίακου ευεργετικές ήταν οι βροχές για τα φράγματα αλλά προκάλεσαν ταυτόχρονα πολλές υλικές ζημιές, ενώ κινδύνευσαν άνθρωποι.

    "Το Θάρρος" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ξεσπιτώνουν πρόσφυγες" γράφει πως ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους πρόσφυγες που μένουν σε τ/κ υποστατικά μετά την εισβολή, παρά τις αξιώσεις του νέου ιδιοκτήτη της γης εκείνης, να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού, όπως είπε, έχουν σύμβαση με τον Κηδεμόνα των τ/κ περιουσιών, δηλαδή τον ίδιο. Αλλού γράφει ότι σήμερα κηδεύεται ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Μακαρίου, Ιωάννης Χριστοφίδης.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Πρόσφυγες για δεύτερη φορά" γράφει ότι Ε/Κ επιχειρηματίας που κατέχει τ/κ περιουσία, "ξεσπιτώνει" για δεύτερη φορά Ε/Κ πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή εκείνη, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών καλεί τους πρόσφυγες εκείνους να μην υπακούσουν και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Αλλού γράφει ότι με μηνύματά τους στο συνέδριο αποδήμων Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και τονίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι ο πρώτος τους στόχος.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ψήλωσε τα χέρια η ΑΤΗΚ" γράφει πως λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Κύπρο, "το νησί για 30 περίπου ώρες έμεινε αποκλεισμένο από τον υπόλοιπο κόσμο μετά από βλάβη στο κέντρο διεθνών κλήσεων και ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου μέχρι αργά χθες βράδυ είχε αποκαταστήσει μόνο το 50 τοις εκατό των κυκλωμάτων της διεθνούς τηλεφωνίας, γεγονός που προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων αφού υπήρξε ύφεση της κακοκαιρίας". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ιατρικός κόσμος καταγγέλλει καθυστέρηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), ενώ διαφωνεί με την πρόνοια του νόμου για το καθεστώς λειτουργίας των νοσοκομείων.

    "Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ιση κατανομή κυριαρχίας" γράφει πως πολυσέλιδο έγγραφο των ΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με Αμερικανούς και Βρετανούς, ενώ κυριαρχία και εκ περιτροπής προεδρία θα είναι τα δύο επίμαχα θέματα για τα οποία θα ασκηθούν πιέσεις στην κυπριακή πλευρά στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού γράφει πως έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται ενόψει του ψηφίσματος των ΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού τα ΗΕ θέλουν να αποφύγουν στο ψήφισμα αναφορές που θα επηρεάσουν το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε στο Κυπριακό.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ενδιάμεση συμφωνία" γράφει ότι σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή", Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιδιώκουν μια ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό, με αναγνώριση "τ/κ κρατικής οντότητας", στο πλαίσιο μιας μελλοντικής διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "επανέρχεται προκλητικός", αφού δήλωσε πως την απόφασή του για επανέναρξη των συνομιλιών την έλαβε μετά από τις "ανεύθυνες" διαβεβαιώσεις της ΕΕ ότι η ε/κ πλευρά θα ενταχθεί ακόμη και χωρίς λύση του Κυπριακού. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Το Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας, με τους αγώνες της 12ης αγωνιστικής που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μπαίνει στη β΄ φάση του και η ΑΕΛ, με τη συντριπτική νίκη της επί του πρωτοπόρου ΑΠΟΕΛ με 90 - 60, βρέθηκε στη δεύτερη θέση, δυο μόνον βαθμούς πίσω από τον ΑΠΟΕΛ.
    
    Στους άλλους αγώνες της 12ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Κεραυνός - ΕΝΑΔ 95 - 63, ΕΘΑ - Αχιλλέας Αγρού 92 - 65 και Παναθηναϊκός - Αχιλλέας Καϊμακλίου 68 - 111.
    
    Με τον Παναθηναϊκό να έχει ένα μηδενισμό και τις ομάδες Ομόνοια, ΑΕΚ και Απόλλωνα να έχουν από έναν αγώνα λιγότερο, η βαθμολογία του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας διαμορφώνεται ως εξής:
    
    1.  ΑΠΟΕΛ               21 βαθμοί
    2.  Κεραυνός            19
    3.  ΑΕΛ                 19
    4.  ΑΕΚ                 18
    5.  Απόλλων             16
    6.  ΕΘΑ                 16
    7.  Αχιλλέας Καϊμακλίου 16
    8.  ΕΝΑΔ                16
    9.  Αχιλλέας Αγρού      13
    10. Ομόνοια             12
    11. ΠΑΟ                 10
    
    
    (KYPE/NMA/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Επέτειος Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών με την ευκαιρία της επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλεί τη διεθνή κοινότητα όπως "συνεργαστεί για την εφαρμογή τους στην Κύπρο".

    [05] (K) ΗΠΑ - Βουλευτής - Επιστολή προς Μπους

    Την ελπίδα ότι η 4η Δεκεμβρίου θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της 27χρονης διένεξης που κρατά την Κύπρο διαιρεμένη και ότι θα επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση στο Κυπριακό, εκφράζει σε δήλωσή της η Αμερικανίδα βουλευτής Ηλιάνα Ρος-Λίτινεν, πρόεδρος της υποεπιτροπής του Κογκρέσου για διεθνείς επιχειρήσεις και ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσθεσε πως η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και "να προετοιμάζει το έδαφος για την οικονομική ανάπτυξη της βόρειας Κύπρου".

    [06] (K) Λέλλος Δημητριάδης - Συνέντευξη

    Ο νέος Δήμαρχος Λευκωσίας θα πρέπει πάντα να έχει κατά νου ότι ναι μεν η πόλη είναι τώρα μοιρασμένη αλλά η ανάπτυξή της πρέπει να γίνει με βάση το στρατηγικό στόχο για ενοποίησή της, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως οι εξουσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο μπορούν και πρέπει να αυξηθούν, ξεκινώντας από θέματα όπως το περιβάλλον, το στεγαστικό, το κυκλοφοριακό, την αστυνόμευση των πόλεων και την πυροσβεστική.

    Για να γίνει ωστόσο κάτι τέτοιο, επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης, που είναι και Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων, απαιτείται αύξηση του ποσοστού της κρατικής χορηγίας προς στους δήμους, από 1% των εσόδων του κράτους που είναι σήμερα, στο 6% τουλάχιστον, που είναι η ελάχιστη χορηγία που δίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Το ανάλογο ποσοστό στις σκανδιναβικές χώρες ανέρχεται πέραν και του 37%, δηλαδή των δύο τρίτων των εσόδων του κράτους.

    [07] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - Νέα συζήτηση

    Νέα αναβολή αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου.

    [08] (Κ) Ομάδα Λουξεμβούργου - Συνάντηση Επιτροπών - Δήλωση

    Την προσδοκία ότι κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2002, η ΕΕ θα επιδιώξει τον τελικό στόχο του κλεισίματος των εναπομεινάντων κεφαλαίων του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με βάση τον "οδικό χάρτη", εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών της ομάδας του Λουξεμβούργου, δηλαδή της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

    [09] (K) Υπουργός Εσωτερικών - Γενεύη

    Για τη Γενεύη αναχωρεί αύριο ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Υπουργική Σύνοδο των κρατών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους Πρόσφυγες, καθώς και το σχετικό Πρωτόκολλο του 1967, μετά από πρόσκληση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό

    Υπέρ της αξιοποίησης "κάθε δυνατότητας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό", τάσσεται το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, όπως ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε ταυτόχρονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, όπως αποσυνδέσει τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό από την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [11] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 10/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               193,8298        195,3804
    Δολ. Αυστραλίας              2,9860          3,0098
    Δολ. Καναδά                  2,4244          2,4437
    Κορώνα Δανίας               12,8884         12,9915
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8455         13,9562
    Κορώνα Σουηδίας             16,1973         16,3268
    Φράγκο Eλβετίας              2,5598          2,5802
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7337          1,7441
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5404          1,5496
    Λίρα Αγγλίας                     1,0762          1,0826
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   590,7600        594,3000
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,5756        349,6607
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3654          1,3736
    Λιρέττα Iταλίας                3.356,9113      3.377,0485
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3908          3,4112
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3081         10,3699
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,4634        290,1938
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8562         23,9993
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8206          3,8435
    Φράγκο Βελγίου                    69,9373         70,3568
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3723         11,4405
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9373         70,3568
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           137,88 (-1,96)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  5.313.858
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.031.022    541,57 (-2,14)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    650.368    148,94 (-2,16)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    421.179    131,91 (-2,74)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    222.018     56,20 (-1,99)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    216.909     56,70 (-0,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    149.795    114,32 (-3,58)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    117.124     35,03 (-2,42)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     36.982     55,74 (-1,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £     57.922      9,78 (-0,41)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    927.112     31,70 (-1,86)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      4.886     27,75 (-5,45)
    Ξενοδοχεία                    £    461.684     85,19 (-1,90)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.381.390    156,96 (-1,78)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοτικές εκλογές

    Την πεποίθηση ότι η τριμερής συνεργασία (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ) θα σημειώσει "μεγάλη επιτυχία" στις Δημοτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι από τη συνεργασία μεταξύ των τριών κομμάτων, "μπορεί να δημιουργηθεί στο μέλλον συνεργασία για άλλες εκλογικές αναμετρήσεις".

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ομήρου εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Κινήματος υπό την Προεδρία του, "θα υπάρξει μια ανάκαμψη των ποσοστών του Κινήματος σε σχέση με τα ποσοστά που εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές".

    [15] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Κλείσιμο κεφαλαίου

    Η Κύπρος κλείνει μεθαύριο το κεφάλαιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του κοινοτικού κεκτημένου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου.

    Το κλείσιμο του κεφαλαίου θα γίνει στο πλαίσιο συνάντησης της διακυβερνητικής διάσκεψης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    [16] (K) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας άσκησε πιέσεις στην αγορά, η οποία κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,96%, υποχωρώντας στις 137,88 μονάδες. Ιδιαίτερη συρρίκνωση υπέστη η αξία των συναλλαγών, η οποία παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 5,3 εκατομμυρίων λιρών.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Δηλώσεις

    Αισιόδοξος ότι τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2001 θα κυμαίνονται είτε στα ίδια ή σε καλύτερα επίπεδα από εκείνα του 2000, εμφανίστηκε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    [18] (Κ) Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Διακήρυξη

    Την εκτίμηση ότι οι επικείμενες απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "αποτελούν την κατάλληλη ευκαιρία" για συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων, ώστε να συμφωνηθούν οι πρακτικοί τρόποι για διακρίβωση της τύχης τους, εκφράζει η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων σε διακήρυξή της με την ευκαιρία της σημερινής 53ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Εμπορίου - Βραβεία Εξαγωγών 2000

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για περαιτέρω ανέλιξη της κυπριακής οικονομίας, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επισημαίνοντας ότι η ικανοποιητική κατάσταση της οικονομίας δεν πρέπει να δημιουργεί αισθήματα εφησυχασμού.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του κυπριακού "Βραβείου Εξαγωγών για το 2000", ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προϊόντων θα βελτιωθεί με τα μέτρα που λαμβάνονται εκ μέρους της κυβέρνησης, με τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, τη δυναμικότητα του επιχειρηματικού κόσμου και με τη συνειδητή προσπάθεια για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    "Η Κύπρος διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και το αναγκαίο υπόβαθρο για τη δημιουργία βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας μέσω των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και της εφαρμογής επιστημονικής έρευνας", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Το διαμορφωμένο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον καθώς και η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια για δισταγμούς και αναβολές", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας πως στη νέα εποχή της τεχνολογίας και των νέων προκλήσεων, η Κύπρος καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

    [20] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Δημοσκόπηση - Υποψήφιες χώρες

    Σαφέστατη πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει σήμερα στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία φέρει την ονομασία "Ευρωβαρόμετρο".

    [21] (Κ) ΣΕΚ - ΤΟΥΡΚΣΕΝ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Πρωτόκολλο Συνεργασίας

    Η Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ), η Τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΟΥΡΚΣΕΝ και η Πολωνική ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, πιστεύουν ότι η ένταξη της Κύπρου και της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενισχύσει τη δημοκρατία σε όλες της τις μορφές και θα εγγυηθεί τα ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα των πολιτών τους.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΣΕΚ, οι τρεις οργανώσεις εκφράζουν παράλληλα την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου και της Πολωνίας θα συμβάλει σημαντικά στην εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη και θα προάγει ουσιαστικά την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και γενικότερα των λαών των δύο χωρών.

    [22] (Κ) ΝΕΟ - Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Το Εκτελεστικό και Πολιτικό Γραφείο των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ), αποφάσισε να υποδείξει υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό Δήμων και Κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, αναφορικά με τους Δημάρχους, "πλειοψηφικά απεφασίσθη όπως στηριχθούν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, υποψήφιοι προτεινόμενοι από το ΔΗΣΥ, καθώς και υποψήφιοι από την τριμερή συνεργασία".

    Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση, σχετικά με το θέμα στήριξης του Κύπρου Χρυσοστομίδη στο Δήμο Λευκωσίας, οι ΝΕΟ δεν θεωρούν ότι η επιλογή τους έχει σχέση με τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές. "Αντίθετα", αναφέρει η ανακοίνωση, "καλούν τους πολίτες ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν στις Προεδρικές, να επιλέξουν τον καλύτερο κατά την άποψη τους υποψήφιο Δήμαρχο".

    [23] (Κ) Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - Τρόπος ψηφοφορίας

    Στον τρόπο ψηφοφορίας για τις επικείμενες Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν είναι το σημείο "Χ", το "+" και το "ν", από τα οποία καλούνται να σημειώσουν ένα μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής τους, για την εκλογή των Δημοτικών/Κοινοτικών Συμβούλων ή κάτω από το όνομα του υποψήφιου Δημάρχου/Κοινοτάρχη της εκλογής τους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών, ο εκλογέας μπορεί, αν θέλει, να εκδηλώσει την προτίμηση του σε ορισμένο υποψήφιο ή ορισμένους υποψήφιους του κόμματος ή του συνδυασμού ανεξάρτητων ή συνασπισμού κομμάτων της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης μέσα στα μικρά τετραγωνάκια που βρίσκονται δίπλα από το όνομα τους, νοουμένου ότι αυτοί ανήκουν στο ίδιο κόμμα ή συνδυασμό ανεξαρτήτων ή συνασπισμό κομμάτων που επέλεξε να ψηφίσει.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από όσους προβλέπονται σε κάθε περίπτωση από το Νόμο. Στις Δημοτικές εκλογές ο εκλογέας δικαιούται να τοποθετήσει ένα σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις Συμβούλους, ενώ στις Κοινοτικές εκλογές δικαιούται να τοποθετήσει ένα σταυρό προτίμησης για κάθε δύο Συμβούλους.

    Σε περίπτωση που οι εκλογείς σημειώσουν οποιοδήποτε άλλο σημείο ή αριθμό ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.

    Επίσης τονίζεται ότι ο εκλογέας, αφού πάρει τα ψηφοδέλτια του, θα πρέπει να αποσυρθεί στον ειδικό θάλαμο ψηφοφορίας, που βρίσκεται για το σκοπό αυτό μέσα σε κάθε Εκλογικό Κέντρο, και θα ψηφίσει μυστικά, πίσω από την κουρτίνα, σημειώνοντας με πέννα μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, ένα από τα πιο πάνω σημεία μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου, ανάλογα με την προτίμηση του.

    Η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών διευκρινίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ανεξαρτήτως της σειράς που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο, χρειάζονται σταυρό προτίμησης και σε περίπτωση που ο εκλογέας αποφασίσει να τοποθετήσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους του συνδυασμού της επιλογής του, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι τόσο ο πρώτος υποψήφιος όσο και οιοσδήποτε άλλος υποψήφιος που βρίσκεται σε οιαδήποτε άλλη σειρά της στήλης του συνδυασμού, χρειάζεται σταυρό προτίμησης.

    Εξάλλου η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών αναφέρει ότι οι πρόσφυγες εκλογείς των κατεχόμενων και ημικατεχόμενων Δήμων, ανεξάρτητα από τον τόπο της σημερινής διαμονής τους, έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν στα ειδικά Εκλογικά Κέντρα της Επαρχίας τους που θα λειτουργήσουν για την εκλογή Δημάρχου και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, από τον οποίο προέρχονται.

    Οι πρόσφυγες εκλογείς των κατεχόμενων και ημικατεχόμενων Δήμων που διαμένουν στα όρια οποιουδήποτε άλλου Δήμου ή Κοινότητας οφείλουν να ψηφίσουν ταυτόχρονα, τόσο για την εκλογή Τοπικής Αρχής του Δήμου από τον οποίο προέρχονται όσο και για το Δήμο/Κοινότητα όπου διαμένουν, δηλαδή οι πρόσφυγες εκλογείς δικαιούνται να ψηφίσουν δύο φορές.

    [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ομάν - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μέσα στα πλαίσια περιοδείας του σε χώρες του Αραβικού Κόλπου, επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο το Ομάν όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Yusuf Bin Abdallah κατά την οποίαν επιβεβαιώθηκε η προσήλωση και των δύο πλευρών στο ενιαίο της Κύπρου, στη κυριαρχία και στην εδαφική της ακεραιότητα.

    [25] (Κ) ΚΣΣΕ - Υπεπιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Κύπρος

    Το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Υπεπιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία συνήλθε σήμερα στο Παρίσι, κατά την οποία αποφασίσθηκε όπως προωθηθεί η υλοποίηση της πρότασης της Γενικής Εισηγήτριας της Υπεπιτροπής για Θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Vlasta Stepova για δημιουργία Ιδρύματος για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    [26] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Υπουργό Εξωτερικών.

    Στη συνέχεια ο κ. Κασουλίδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα μεταβεί στο Λάακεν του Βελγίου όπου θα συναντήσει την υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αντιπροσωπεία, για να συμμετάσχουν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των υποψηφίων για ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 16 Δεκεμβρίου, το απόγευμα. (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [27] (Κ) Κυπριακό - Αρθρο - Περιοδικό National Interest

    Ενα άρθρο το οποίο παραθέτει μια σειρά σκέψεων που γίνονται στην Ουάσινγκτον όσο αφορά το Κυπριακό, πρόκειται να δημοσιεύσει στο τεύχος του χειμώνα το έγκυρο περιοδικό εξωτερικής πολιτικής "National Interest".

    Συγγραφείς του άρθρου που φέρει τον τίτλο, "Κυπρος: Η Προβλέψιμη Κρίση", είναι δύο πρώην στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο και του Γραφείου Πολιτικού Σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα οποία είχαν χειρισθεί πρόσφατα το Κυπριακό, ο Φίλιπ Γκόρντον και ο Χένρι Μπάρκεϊ.

    [28] (Κ) Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Διάσκεψη Τύπου

    Κοινός στόχος τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λειτουργούν στην Κύπρο είναι όπως η χώρα μας καταστεί περιφερειακό κέντρο τεκμηρίωσης, προώθησης και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής οι οποίες να συνυπογράψουν παρόμοια συνθήκη με αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να ακολουθήσει η σύσταση Οργανισμών στο πρότυπο αυτών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 10 December 2001 - 18:51:06 UTC