Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Καιρικές συνθήκες - Ψύχος - Βροχές
  • [03] (Κ) Αρθρογράφοι "Αβρούπα" - "Δίκη"
  • [04] (Κ) Κυριάκος Θεοφίλου - Χιονόπτωση - Λευκωσία
  • [05] (Κ) Κύπρος - ΗΕ - Εκθεση - Τρομοκρατία
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα TDN
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Παρασκευής - Συνομιλίες
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - ΕΕ - Κυπριακό
  • [11] (K) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [12] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Καιρός
  • [13] (Κ) Ομογένεια - Σημίτης - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Σουκρού Σινά Γκιουρέλ - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Λέμπα - Ανασκαφές
  • [16] (Κ) ΓΟΔΗΚ - Σπύρος Κυπριανού

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού στο τέλος του 2002, η επιτάχυνση της άρση των συναλλαγματικών περιορισμών, η εξέταση από την κυβέρνηση του ενδεχόμενου χρήσης του ευρώ σε συναλλαγές στην τουριστική βιομηχανία, η ψώρα που εισέβαλε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και οι συνθήκες ψύχους που επικρατούν στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναστολή ένταξης εισηγείται το ΑΚΕΛ" γράφει ότι το ΑΚΕΛ "έσπευσε" μέσω του εκπροσώπου του Νίκου Κατσουρίδη να δηλώσει "πως θα ήταν προτιμότερο να ανασταλεί η ενταξιακή μας πορεία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων", ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επέκρινε τις αναφορές αυτές. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ότι το Υπουργείο του θα μελετήσει κατά πόσον ενδείκνυται η ψήφιση νομοθεσίας που να απαγορεύει την πώληση προϊόντων κάτω του κόστους.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μας ταϊζουν ακατάλληλα κρέατα" γράφει ότι ο πρόεδρος του κλάδου των κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία από τα βρουκελωμένα κρέατα που διατίθενται στην αγορά προς κατανάλωση. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα πως το πρόβλημα της Κύπρου μπορεί να επιλυθεί ως το τέλος του 2002.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ευρωφαγούρα" γράφει ότι "ανεπίκαιρη και μόνο" μπορεί να χαρακτηριστεί η δημόσια συζήτηση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με ένα θέμα το οποίο η Κύπρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχομένως στο μέλλον και αφορά το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας και της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, ζήτησαν χθες στο λυκαυγές του 2002, τον εκσυγχρονισμό των σχολείων τους με συστήματα κλιματισμού.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καυγάς για Ευρώπη" γράφει ότι "καυγάς" ξέσπασε για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη με τις οποίες απέρριψαν αμφότεροι την "ευρωδιχοτόμηση" προκαλώντας τα πυρά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δεν στράφηκε μόνο εναντίον του ΑΚΕΛ αλλά και κατά του ΥΠΕΞ ο οποίος απάντησε γραπτώς και σε ήπιους τόνους. Αλλού γράφει ότι η ψώρα εισέβαλε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θέτοντας σε συναγερμό τις ιατρικές υπηρεσίες.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τελικές ασκήσεις επί χάρτου" γράφει ότι εναλλακτικά σενάρια που ενδεχομένως να τεθούν από τουρκικής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα εξέτασε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι στενοί του συνεργάτες, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία προχωρεί σε τελικές ασκήσεις επί χάρτου στη βάση των πληροφοριών για θέσεις που θα διατυπώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος "μπαίνει στο ψυγείο" με τη θερμοκρασία να περιορίζεται στους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου, δέκα βαθμούς δηλαδή χαμηλότερη από την κανονική για την εποχή.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Εσκεμμένη διαστρέβλωση" προβάλλει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του για το θέμα των απειλών της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων σε σχέση με την ένταξη και τόνισε παράλληλα πως η θέση του κόμματος έναντι των απειλών δεν αλλάζει όπως δεν πρέπει να αλλάξει και η θέση της Κύπρου ένταντι της ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου Κίκη Καζαμία μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει "Αμμοχωστοποίηση" του Κυπριακού και οι κινήσεις του κατεχόμενου Δήμου εντάσσονται στην πολιτική που χαράσσει η πολιτική ηγεσία.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στην κύρια είδηση ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης του ευρώ σε συναλλαγές στην τουριστική βιομηχανία, ενώ ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου υποστήριξε πως τέτοια κίνηση θα βοηθούσε τον τουρισμό και θα αναδείκνυε την Κύπρο ως ένα λογικά κοστολογημένο τουριστικό προορισμό. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για την κατακράτηση χιλιάδων λιρών από λειτουργό της Υπηρεσίας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Χρήμα και Αγορά" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Απελευθέρωση συναλλάγματος" ότι καταθέσεις μέχρι και 20.000 λίρες κατά άτομο κατ έτος στο εξωτερικό ή ισόποση επένδυση σε ξένα χρηματιστήρια θα δικαιούνται οι Κύπριοι από τον ερχόμενο μήνα, καθώς η άρση των συναλλαγματικών περιορισμών επιταχύνεται. Αλλού γράφει ότι προσπάθειες για τορπιλισμό της ανάληψης των ηνίων της Κεντρικής Τράπεζας από τον νυν Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου (πρώην Υπουργό Οικονομικών) άρχισαν να διαφαίνονται στο χρηματοοικονομικό μας ορίζοντα.

    (KYΠΕ/ΜΜ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Καιρικές συνθήκες - Ψύχος - Βροχές

    Στα λευκά ντύθηκε ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος ύστερα από αρκετά χρόνια. Χιόνια πέφτουν από το πρωί σε ορεινές και ημιορινές περιοχές της Κύπρου. Τα χιόνια έχουν φθάσει μέχρι τη Γαλάτα και το Σαϊττά.

    Η βαρυχειμωνιά, με τις χαμηλές σε σύγκριση με τις κανονικές θερμοκρασίες της εποχής, 6-7 βαθμοί στο εσωτερικό και 9 στα παράλια, αναμένεται να υποχωρήσει από αύριο το πρωί.

    [03] (Κ) Αρθρογράφοι "Αβρούπα" - "Δίκη"

    Με άλλες 20 κατηγορίες παραπέμπονται σε λεγόμενη "δίκη" ο αρχισυντάκτης και αριθμός αρθρογράφων της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και τώρα "Αφρίκα".

    [04] (Κ) Κυριάκος Θεοφίλου - Χιονόπτωση - Λευκωσία

    Ελαφρά χιονόπτωση, "χωρίς αυτή να δικαιολογεί καμία ανησυχία", σημειώθηκε σε περιοχές όπως ο Αστρομερίτης και η Λακατάμεια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκος Θεοφίλου.

    [05] (Κ) Κύπρος - ΗΕ - Εκθεση - Τρομοκρατία

    Η κυπριακή κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του ψηφίσματος 1373(2001) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απέστειλε στις 21 Δεκεμβρίου 2001 στα ΗΕ την εθνική της έκθεση, αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε για εφαρμογή του πιο πάνω ψηφίσματος.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/1/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7313          1,7416
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5452          1,5544
    Λίρα Αγγλίας                     1,0728          1,0792
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     204,2801        205,9143
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9512          2,9748
    Δολάριο Καναδά                     2,4631          2,4828
    Κορώνα Δανίας                     12,8653         12,9682
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7657         13,8758
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0624         16,1908
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5581          2,5785
    

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           132,47 ( 0,26)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.641.716
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   637.125    534,57 ( 0,66)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    251.070    145,58 ( 0,59)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    225.974    127,22 (-0,08)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    106.292     53,39 ( 2,16)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     81.345     56,20 ( 0,43)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    132.743    103,76 ( 1,12)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     42.420     33,41 (-0,36)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.132     55,85 (-0,55)
    Ετ. Πληροφορικής              £     58.035      8,92 ( 1,71)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    202.317     29,71 (-0,24)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     25,41 (-1,66)
    Ξενοδοχεία                    £    212.171     81,37 ( 0,04)
    Αλλες Εταιρείες               £    263.258    146,35 (-0,12)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα TDN

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Turkish Daily News, που φέρει τους Αμερικανούς να χρηματοδοτούν μια ομάδα εργασίας διανοούμενων, ακαδημαϊκών και πρώην διπλωματών από την Τουρκία, την Ελλάδα, τις δυο πλευρές της Κύπρου, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που σε μελέτη τους εισηγούνται την εγκαθίδρυση στο νησί "Ηνωμένων Πολιτειών της Κύπρου".

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Παρασκευής - Συνομιλίες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δεν εκτιμά ότι η συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο για τις απευθείας συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 16 Ιανουαρίου.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - ΕΕ - Κυπριακό

    Επικίνδυνη και αχρείαστη σκιαμαχία, που δημιουργεί ομίχλη σε ένα ξεκάθαρο τοπίο, το οποίο έχει διαμορφωθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου τις τελευταίες δηλώσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε συνάρτηση με τη λύση του Κυπριακού, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συστράτευση για στήριξη της τελικής προσπάθειας για την ένταξη της Κύπρου.

    [11] (K) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Τη σταθεροποιητική της πορεία πέριξ των 132 μονάδων συνέχισε η χρηματιστηριακή αγορά και στη σημερινή συνάντηση όπου, για άλλη μια φορά, "έλαμψε" διά της απουσίας του το επενδυτικό κοινό. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το ότι δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της συνάντησης διαπραγματευόταν σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε τελικά με οριακά κέρδη της τάξης του 0,26%, στις 132,47 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, παραμένοντας "κολλημένος" σε χαμηλά επίπεδα, διαμορφώθηκε στα μόλις 1,6 εκατομμύρια λίρες.

    [12] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Καιρός

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε σήμερα ότι τα χιόνια έχουν καλύψει κοινότητες των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και σε μερικές περιπτώσεις έχουν φθάσει και μέχρι τα κράσπεδα πόλεων, όπως η Λεμεσός και η Πάφος, όπου οι χιονοπτώσεις έχουν φτάσει μέχρι και τη Μεσόγη, προσθέτοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν τεθεί από χθες το βράδυ σε πλήρη ενεργοποίηση και επαγρύπνηση .

    [13] (Κ) Ομογένεια - Σημίτης - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Την επιρροή της Ελλάδας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και ως περιφερειακής δύναμης στα Βαλκάνια, ούτως ώστε να συνεχιστούν οι θετικές εξελίξεις προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την επίσκεψή του αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ.

    [14] (Κ) Σουκρού Σινά Γκιουρέλ - Κυπριακό

    Η νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού "εξάλειψε ορισμένους αρνητικούς παράγοντες", είπε ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την Κύπρο, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, προσθέτοντας ότι "αυτό που μας δίνει ελπίδες είναι ότι οι συνομιλίες διεξάγονται στο σωστό μέρος, ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον πιο σωστό τρόπο".

    [15] (Κ) Λέμπα - Ανασκαφές

    Η αρχαιολογική έρευνα που διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στην περιοχή Λέμπας συνεχίστηκε και φέτος στην τοποθεσία Σουσκιού-Λαόνα της Επαρχίας Πάφου, με ανασκαφές τάφων, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα δώσουν για πρώτη φορά την κάτοψη ενός νεκροταφείου της Χαλκολιθικής περιόδου.

    [16] (Κ) ΓΟΔΗΚ - Σπύρος Κυπριανού

    Κινήσεις τακτικής χαρακτήρισε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Σπύρος Κυπριανού τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες, οι οποίες "φοβάται", όπως είπε, ότι αποβλέπουν στο να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και συνάμα να την εμπλέξουν σε ένα διάλογο, του οποίου ο στόχος "θα είναι μια μορφή συνομοσπονδίας".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 January 2002 - 18:49:14 UTC