Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αλ Κάιντα - Τρομοκράτες - Στόχοι - Κύπρος
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οικονομική δραστηριότητα
  • [03] (Κ) Γιώργος Κατηφόρης - Κύπρος - Επαφές
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Βρετανοί Βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [06] (Κ) Ελένη Θεοχάρους - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [07] (Κ) ΓΓ ΠΕΟ - Πρόεδρος DEV-IS - Αυστραλία
  • [08] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τρομοκρατία
  • [09] (K) Γιώργος Βασιλείου - Φινλανδία - Επίσκεψη
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Συνολικό σχέδιο λύσης
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νικολής Νικολαϊδης - Εκδήλωση
  • [12] (Κ) Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών - Ιδρυτική Συνέλευση

  • [01] (Κ) Αλ Κάιντα - Τρομοκράτες - Στόχοι - Κύπρος

    Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην αμερικανική διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία World Net Daily φέρουν 5 ως 8 ομάδες τρομοκρατών της Αλ Κάιντα να έχουν ξεκινήσει από βάσεις στο Πακιστάν, το Ιράν, την Υεμένη και την Κοιλάδα Φεργκάνα της Κιργιζίας, με προορισμό μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπου σχεδιάζουν χτυπήματα.

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οικονομική δραστηριότητα

    Κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η έκθεση του Γενικού Γραμματέα (Α/56/782), η οποία είναι τεχνικής φύσης και κάνει ανάλυση των εξόδων της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο κατά την περίοδο 1.7.2000 μέχρι 30.6.2001.

    [03] (Κ) Γιώργος Κατηφόρης - Κύπρος - Επαφές

    Σειρά επαφών αρχίζει σήμερα στην Κύπρο ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κατηφόρης, μετά από πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το πέρας του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το θέμα της αναπομπής από τον Πρόεδρο Κληρίδη ενός μέρους του προϋπολογισμού που αφορά την μισθοδοσία του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, η έκθεση του Συνταγματάρχη Μαραγκού για τις καταγγελίες για αναφώνηση συνθημάτων υπέρ του Στρατηγού Γρίβα στο ΚΕΝ Λάρνακας, και οι ενέργειες για τα εναπομείναντα κεφάλαια για την εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αμετακίνητος ο Χριστόφιας" γράφει ότι παρά την έκθεση του Συνταγματάρχη Μαραγκού, που αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η υπόθεση των ισχυρισμών του ΑΚΕΛ περί συνθημάτων υπέρ του Στρατηγού Γρίβα που διατάχθηκαν να φωνάξουν νεοσύλλεκτοι στο ΚΕΝ Λάρνακας "αποτελεί γκάφα", ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρουσιάστηκε χθες αμετανόητος στους ισχυρισμούς του, συντηρώντας μιαν αδικαιολόγητη και ζημιογόνα παρελθοντολογία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου στην Αθήνα, δήλωσε ότι "η πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς στην ΕΕ πρέπει να είναι απρόσκοπτη".

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Εξοργισμένος ο Κληρίδης" γράφει ότι η αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η στήριξη που του παρέχει η Αγκυρα στη νέα διαδικασία των συνομιλιών "έχουν φέρει τον Γλαύκο Κληρίδη σε δεινή θέση, αφού τα διλήμματα που έρχονται είναι αδυσώπητα και ωμά". Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απηύθυνε χθες "μήνυμα ενότητας προς τους Συνοδικούς", καλώντας όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να συλλειτουργήσουν κατά το μυστήριο της χειροτονίας του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Πυρετός για Διπλωμάτες" ότι συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών, "προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εκπλήξεις από ανακοίνωση των ΗΕ που αφορά τη συνέχιση των συνομιλιών", ενώ σημειώνει ότι "ΗΠΑ και Βρετανία, παίζοντας το παιχνίδι του Ντενκτάς, κινούνται παρασκηνιακά, ώστε να μην γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα των ΗΕ, βρίσκοντας όμως αντίθετες τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα". Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία Αμμοχώστου εντόπισε χθες 21 λαθρομετανάστες, οι οποίοι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

    "Η Σημερινή" με τίτλο "Μπερδέματα για Σοφιανό" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει πρόνοια του προϋπολογισμού του κράτους που αφορά τη θέση του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Χρυσόστομου Σοφιανού, "απειλούν το κράτος με πολιτική, πολιτειακή και οικονομική κρίση που επηρεάζει ιδιαίτερα τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων". Αλλού γράφει ότι "πρωτοφανές άλμα στα χρονικά της Αστυνομίας" έκανε χθες ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Τάσος Παναγιώτου, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ζητούν επειγόντως σωσίβια" γράφει ότι τα ΗΕ "ζητούν επειγόντως τη βοήθεια των Αγγλοαμερικανών για την ενίσχυση των προσπαθειών τους, ενόψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών αλλά και για να αποτρέψουν κατάρρευση της διαδικασίας". Αλλού γράφει ότι η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου επανεξετάστηκε προχθές ενώπιον της Εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αποφάσισε όπως η συζήτηση επί του θέματος, συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ναι, υπάρχουν στοιχεία" ότι την ύπαρξη στοιχείων που καταμαρτυρούν ότι στο ΚΕΝ Λάρνακας ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του Στρατηγού Γρίβα επιβεβαίωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας", ο οποίος είπε ότι "υπάρχουν πολλά στοιχεία και πολλά μπορούν να λεχθούν με νηφαλιότητα στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος". Αλλού γράφει ότι "η κοινή επιθυμία για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας" τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αρμένιου Υπουργού Αμυνας με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Φιμωμένος ο Διευθυντής των Φυλακών" ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως "έχει φιμώσει" το Διευθυντή των Φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους, απαγορεύοντάς του να μιλά στα ΜΜΕ εκτός και αν έχει επίσημη άδεια. Αλλού γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου "είναι το τρίτο χειρότερο σε απόδοση της αγοράς μέχρι στιγμής" στην περιοχή. Γράφει ακόμη ότι το ΧΑΚ, το οποίο βρίσκεται μπροστά από αυτό της Τουρκίας και του Ισραήλ, σημείωσε πτώση της τάξης του 10,1% από την αρχή του χρόνου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Αντίλογος" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ολα για τις προεδρικές" ότι τα πολιτικά κόμματα και οι αρχηγοί τους "άρχισαν να ενεργοποιούνται και να δραστηριοποιούνται παρασκηνιακά, με άξονα τις προσεχείς προεδρικές εκλογές του 2003". Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Γιώργος Συλλούρης, δήλωσε ότι οι Ελληνες της επαρχίας είναι "σαφώς πιο ευαίσθητοι και πιο ενημερωμένοι από τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό".

    Ο "Νέος Τύπος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κούρσα με το χρόνο" γράφει ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο "μέσα στα χρονικά πλαίσια των δεσμεύσεων μας", ενώ όπως γράφει η εφημερίδα, "οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφείς: Η εναρμόνιση προέχει όλων των άλλων εσωτερικών θεμάτων". Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών "αντιμετωπίζει θετικά" την περίπτωση επένδυσης κεφαλαίων από τα αποθεματικά του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    [05] (Κ) Βρετανοί Βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη

    Τετραμελής ομάδα Βρετανών βουλευτών φθάνει στις 4:10 σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [06] (Κ) Ελένη Θεοχάρους - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Ενόσω τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται δεν υπάρχει δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα πρέπει να δοθεί εξίσου έμφαση στην κρατική τρομοκρατία, τόνισε η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους, μιλώντας ενώπιον της Χειμερινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι εδώ και 28 χρόνια Ε/Κ και Τ/Κ βιώνουν καθημερινά την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα

    [07] (Κ) ΓΓ ΠΕΟ - Πρόεδρος DEV-IS - Αυστραλία

    "Σημαντική ώθηση" στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και κοινής δράσης ανάμεσα στους Ε/Κ και Τ/Κ της κυπριακής παροικίας στην Αυστραλία, έδωσε η επίσκεψη του ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση και του Προέδρου της DEV-IS Aλί Κουλλέ, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν αναμένεται να έχουν συνέχεια στα πλαίσια της προσπάθειας ενίσχυσης του αγώνα για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τρομοκρατία

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμμία πληροφόρηση σχετικά με δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δύο ομάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα θα έρθουν στην Κύπρο.

    [09] (K) Γιώργος Βασιλείου - Φινλανδία - Επίσκεψη

    Η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έχει αλλάξει τα δεδομένα του Κυπριακού και από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δεδομένη, η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Συνολικό σχέδιο λύσης

    Διαδόσεις χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πληροφορίες που φέρουν μεσολαβητές για το Κυπριακό να υποβάλλουν συνολικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νικολής Νικολαϊδης - Εκδήλωση

    Ως τον "πιο σημαντικό αιμοδότη" της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε σήμερα τον τουρισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    [12] (Κ) Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών - Ιδρυτική Συνέλευση

    Το 15,5% του κυπριακού πληθυσμού είναι σήμερα άνω των 60 ετών, ενώ μέχρι το 2018 θα φθάσει το 20%, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, επικαλούμενος τις τελευταίες στατιστικές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 23 February 2002 - 18:49:11 UTC