Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Αμυνας - ΚΣΕΔ Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [05] (Κ) ΑΚΕΛ - GUE/ NGL - Σύνοδος - Κύπρος
  • [06] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Φορολογική μεταρρύθμιση
  • [07] (K) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Απαγόρευση - Καταγγελία
  • [08] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [12] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις - Προμήθεια φυσικού αερίου
  • [13] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού - Δηλώσεις
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αίγυπτος
  • [16] (Κ) Κύπρος - Ρωσσία - Θέματα Προώθησης Υψηλής Τεχνολογίας
  • [17] (Κ) ΑΚΕΛ - Μέση Ανατολή
  • [18] (Κ) Γερμανία - Κύπρος - ΕΕ - Χριστιανοδημοκράτες
  • [19] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ελληνας ΥΠΕΞ - Συνάντηση
  • [20] (K) Υπουργείο Οικονομικών - Αγροτικές οργανώσεις - Σύσκεψη

  • [01] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε στην Αγκυρα ότι ελπίζει ακόμη πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορεί να έχουν επιτυχή κατάληξη μέχρι τον Ιούνιο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόταση της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ για τη φορολογική μεταρρύθμιση και οι αντιδράσεις από το ΔΗΣΥ, κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι κινητοποιήσεις των γεωργών στον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, δηλώσεις για το Κυπριακό και ο θάνατος 18χρονου εθνοφρουρού από κεραυνό.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προεκλογικό τέχνασμα της τριμερούς" γράφει ότι τη φορολογική μεταρρύθμιση ως ενιαίο μέτρο ευρύτερης εσωτερικής πολιτικής επέλεξαν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ τους με άμεσο στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2003, προκαλώντας κατ' αυτό το τρόπο την άμεση αντίδραση του ΔΗΣΥ. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι στόχος του ΟΗΕ είναι να κινηθεί η διαδικασία των συνομιλιών ακόμα πιο μπροστά με ουσιαστική συζήτηση των βασικών πτυχών και να σταματήσουν οι μονόπλευρες τοποθετήσεις.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Μπλόκο στο Αεροδρόμιο" γράφει ότι η άρνηση του Προέδρου Κληρίδη να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών, εφόσον δεν προηγηθεί αναστολή των μέτρων, πυροδότησε νέες αντιδράσεις μεταξύ των αγροτών, οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν σήμερα κλιμάκωση των μέτρων. Αλλού αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την τοποθέτηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό αναφορικά με χρονικά πλαίσια που τίθεται στις απευθείας συνομιλίες και εύχεται, όπως και ο Αλβαρο ντε Σότο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν.

    "Ο Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Επίσημη πρώτη και αφορολόγητη" ότι ο ΔΗΣΥ, "εμφανώς ενοχλημένος κάνει λόγο για εισαγωγή νέων ηθών αυθαιρεσίας στην πολιτική πρακτική", επισημαίνοντας ότι η πρόταση των τριών κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ) για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι "ανισόρροπη, διότι δεν περιλαμβάνει πολύ ψηλότερες δαπάνες απ' ό,τι έσοδα". Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων λιρών θα κληθούν να καταβάλουν οι δημότες της Λευκωσίας και σε μικρότερο βαθμό οι δημότες των άλλων Δήμων της ευρύτερης περιοχής "για τα λάθη και τις παρατυπίες" που έγιναν κατά τη διαδικασία των προσφορών για το αποχετευτικό της μείζονος Λευκωσίας.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κεραυνός-φονιάς" γράφει ότι ένα σύννεφο που έφερε ψιλή βροχή στο πεδίο βολής στη Βυζακιά, έκρυβε μέσα του ένα κεραυνό-φονιά που έπεσε και σκότωσε το 18χρονο λοχία της Εθνικής Φρουράς Ανδρέα Μακλόκλα, από το Παλιομέτοχο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε χθες κατεπειγόντως νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο παρατείνεται η ισχύς των περί επιβολής Ειδικού Τέλους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών Νόμων μέχρι την 30η Ιουνίου 2002.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέοι και πιο σκληροί όροι" ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο ζήτησε εκ προοιμίου αλληλοαναγνώριση για το "πάρε - δώσε". Αλλού γράφει ότι τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την εκτίμηση ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την εξέλιξη, εξέφρασαν πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, σε συζήτηση για το Κυπριακό στο αμερικανικό Κογκρέσο.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κοινή πλατφόρμα" γράφει στο κύριο θέμα ότι η φορολογική πρόταση στην οποία από κοινού έχουν καταλήξει και παρουσίασαν χθες τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ "επιβεβαιώνει το συναινετικό πνεύμα που διαπνέει τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα της κοινωνικο-οικονομικής ζωής του τόπου". Αναφέρει ότι η πρόταση των τριών κομμάτων δημοσιοποιήθηκε "με φόντο τις έντονες αντιδράσεις του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης". Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ με την πρότασή τους για τη φορολογική μεταρρύθμιση εντατικοποίησαν τον προεκλογικό αγώνα προσφέροντας στο εκλογικό σώμα ελκυστικές φορολογικές τομές και προκαλώντας την κριτική του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου. Αλλού γράφει ότι χθες αναφέρθηκε στη Επιτροπή Υγείας της Βουλής ότι γύρω στους 50 ανθρώπους κάθε χρόνο πεθαίνουν λόγω ανεπαρκούς προσωπικού και ανεπαρκούς εξοπλισμού των ασθενοφόρων.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε χθες τη δυσαρέσκειά της για την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επέκρινε τα ΗΕ αναφέροντας ότι η έκθεση δεν ασχολήθηκε με τη μακρόχρονη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος θα συζητήσει τις προσδοκίες της για το φυσικό αέριο εντός του Απριλίου στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν με τις υπόλοιπες τέσσερις ενδιαφερόμενες χώρες Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο και Ιορδανία.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" υπό τον τίτλο "Ακρωτήρι- ορμητήριο πυρηνικών" γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας Τζέφρι Χουν σε ειδική σύσκεψη ενημέρωσης στο βρετανικό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι "οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο διαθέτουν πανέτοιμο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων το οποίο τη δεδομένη στιγμή θα χρησιμοποιηθεί εναντίον χωρών όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και η Βόρειος Κορέα". Αλλού γράφει ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες "Μοσάντ" σε συνεργασία με την τουρκική "ΜΙΤ" διαρρέουν δημοσιογραφικές δήθεν πληροφορίες περί εμπλοκής της Κύπρου σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΦ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό

    O εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν τις συνομιλίες για το Κυπριακό ως "ένα θετικό σημάδι", αλλά θέλουν να δουν "να προχωρούν σύμφωνα με την επιτακτικότητα εκείνη για την οποία μίλησε τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    [04] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Αμυνας - ΚΣΕΔ Κυπριακής Δημοκρατίας

    Οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης είναι ανθρωπιστικό θέμα και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις υφιστάμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε σε γραπτή του απάντηση προς τη Βουλή των Λόρδων, στις 27 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας Λόρδος Bach.

    [05] (Κ) ΑΚΕΛ - GUE/ NGL - Σύνοδος - Κύπρος

    [06] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Φορολογική μεταρρύθμιση

    [07] (K) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Απαγόρευση - Καταγγελία

    H Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει σε δεκαμελή αντιπροσωπεία του συνδέσμου Τ/Κ δημοσιογράφων να περάσει στις ελεύθερες περιοχές και να έχει συνομιλίες με την ΕΣΚ, επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Στην ανακοίνωση, η οποία εστάλη στα Ηνωμένα Εθνη, στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο, στον ΟΑΣΕ, σε διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων και στην Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η ΕΣΚ χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος ως απαράδεκτη, σημειώνοντας πως αυτή καθιστά παραβίαση των ζωτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [08] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7322          1,7425
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5115          1,5205
    Λίρα Αγγλίας                     1,0594          1,0657
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,4440        202,0475
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8337          2,8563
    Δολάριο Καναδά                     2,4062          2,4254
    Κορώνα Δανίας                     12,8677         12,9706
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3480         13,4547
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6363         15,7613
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5374          2,5576
    

    [09] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2002 - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

    Κάτω από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες θα διεξαχθεί το φετινό Ράλλι Κύπρου, το 30ο στη σειρά, που αποτελεί τον πέμπτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, υποσχόμενο ένα τριήμερο με έντονο συναγωνισμό και πλούσιο θέαμα για τους φίλους του αθλήματος.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει σημειωθεί η αναγκαία πρόοδος που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ενώπιον καθηγητών και φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ ζητά να εφαρμοστεί η παράγραφος 9β των συμφωνιών του Ελσίνκι με βάση την οποία θα ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπόψη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να αποδοθούν ευθύνες στην ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε ότι δεν είναι ο κ. Τζεμ που θα αποφασίσει πού είναι η ευθύνη, αλλά ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν "από τις εκθέσεις τις οποίες θα πάρει και η Ευρώπη από τις εκθέσεις τις οποίες θα πάρει από τους εκπροσώπους της ΕΕ στην Κύπρο".

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Ελαφρώς πτωτικά σε ποσοστό 0,45% κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας όπου η αξία των συναλλαγών σημείωσε θεαματική αύξηση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 114,51 μονάδες, ενώ ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 9,4 εκατομμύρια λίρες, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου που σημειώθηκε στις εταιρείες CLR Financial Services και Λαϊκή Επενδυτική.

    [12] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις - Προμήθεια φυσικού αερίου

    Στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια μιας πρώτης ποσότητας 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο, με στόχο την έναρξη των παραλαβών το 2005, συμφώνησαν ο Ελληνας Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φεβζί Τσακάν.

    Κοινό ανακοινωθέν των δύο Υπουργών που εκδόθηκε σήμερα αναφέρει ότι συμφωνήθηκε να ληφθούν μέτρα για να γίνει η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος αγωγών των δύο χωρών προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια και επίσης ότι συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών στην περιστασιακή ανταλλαγή ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG swap).

    [13] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού - Δηλώσεις

    Υπέρ της μετακίνησης του ζωολογικού κήπου της Λεμεσού σε χώρο που θα διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, τάσσεται ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε ότι αν η ΕΕ προέβαινε σε έλεγχο θα μας υποδείκνυε ότι ο ζωολογικός κήπος της Λεμεσού δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           114,51 (-0,45)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9,439.011
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.021.087    479,74 (-0,54)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    280.903    131,87 (-0,41)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    145.102    102,17 ( 0,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     13.134     38,16 (-1,32)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    210.807     61,81 (-0,03)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    204.481     78,48 (-1,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    183.890     27,55 (-0,79)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    207.673     56,20 (-0,07)
    Ετ. Πληροφορικής              £     33.224      6,96 (-0,57)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  7.550.886     21,60 (-1,46)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        027     20,80 ( 7,11)
    Ξενοδοχεία                    £     91.454     71,95 ( 0,14)
    Αλλες Εταιρείες               £    343.822    115,58 (-0,83)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αίγυπτος

    [16] (Κ) Κύπρος - Ρωσσία - Θέματα Προώθησης Υψηλής Τεχνολογίας

    Ειδικό καθεστώς συνεργασίας σε θέματα προώθησης υψηλής τεχνολογίας εγκαθιδρύεται ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ μέχρι το προσεχές καλοκαίρι η Κύπρος θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει σε εκκολαπτήρια τεχνολογίας πέραν των 60 επιστημόνων-δημιουργών καινοτομιών και επινοήσεων σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.

    [17] (Κ) ΑΚΕΛ - Μέση Ανατολή

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με αποτροπιασμό τα νέα "σιωνιστικά εγκλήματα" κατά του παλαιστινιακού λαού και απαιτεί να "τεθεί τέρμα στην γενοκτονία" σε βάρος του λαού αυτού.

    Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ εκφράζει ακόμη την αμέριστη συμπαράστασή του στον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης, ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει αποφασιστικά για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [18] (Κ) Γερμανία - Κύπρος - ΕΕ - Χριστιανοδημοκράτες

    Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ακόμα και χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

    [19] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ελληνας ΥΠΕΞ - Συνάντηση

    Τα συμφέροντα των Ε/Κ και των T/Κ εξυπηρετούνται καλύτερα από τον OHE, με τον τρόπο ακριβώς που ακολουθούμε, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τα μέρη δια του διαλόγου να επιτύχουν μία συνολική λύση, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ύστερα από συνάντησή του στην Αθήνα με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    "H εντολή του ΓΓ για την παροχή καλών υπηρεσιών ζητεί από τα μέρη να λάβουν πλήρως υπόψη όλες τις σχετικές αποφάσεις του OHE και αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ενεργούμε, αλλά επί της ουσίας αυτή είναι μία διαπραγμάτευση μεταξύ Kυπρίων και επιθυμούμε πάρα πολύ να επιτύχει" είπε ο κ. ντε Σότο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα όπως και η Τουρκία διαδραματίζουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, ενθαρρύνοντας τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    [20] (K) Υπουργείο Οικονομικών - Αγροτικές οργανώσεις - Σύσκεψη

    Ανοικτό άφησαν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας τους οι αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή ο Υπουργός Οικονομικών εξέφραζε την άποψη ότι η κυβέρνηση, ύστερα από δίωρη περίπου σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών, έδωσε "ικανοποιητικές απαντήσεις".

    Μετά τη δίωρη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι "δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις" στα αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν να εκφράσουν τις δικές τους εκτιμήσεις προτού ενημερώσουν τους συναδέλφους τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 March 2002 - 18:49:18 UTC