Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Μεσούτ Γιλμάζ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Εργατική Πρωτομαγιά - Χαιρετισμός
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΣΕΚ - Εργατική Πρωτομαγιά
  • [06] (Κ) Εργατική Πρωτομαγιά - Πλατφόρμα - ΠΕΟ - Μήνυμα
  • [07] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Εγγραφο - Απάντηση
  • [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ζώα
  • [09] (Κ) ΠΕΟ - DEV-IS - Εργατική Πρωτομαγιά
  • [10] (Κ) Ελληνες Βουλευτές - Βιβλίο Γ' Λυκείου

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό

    Δύσκολη υπόθεση θεωρεί το Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχει ένα παράθυρο ελπίδας.

    [02] (Κ) Μεσούτ Γιλμάζ - Κυπριακό

    Ο αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει τα βήματα που χρειάζονταν στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς δεν είδαμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά".

    [03] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Εργατική Πρωτομαγιά - Χαιρετισμός

    Λόγο για αλλαγή της παρούσας διακυβέρνησης της Κύπρου έκανε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εργάζονται μέσα σε πνεύμα ισοτιμίας και αμοιβαίου σεβασμού για τη διαμόρφωση κοινών προγραμματικών αρχών και εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές που θα τις εφαρμόσει.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο Μαξίμου για το Κυπριακό, ο διορισμός Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τα σχολικά βιβλία, και η ελεύθερη διακίνηση ζώων, γάλακτος και γενικά γαλακτοκομικών προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σχέδιο δράσης ενόψει Ιουνίου" γράφει ότι σε συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου στο μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα και Λευκωσία θα καθορίσουν την τακτική των κινήσεων τους ενόψει της κρίσιμης φάσης στην οποία θα εισέλθουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι ψηφοφόροι του χώρου του κέντρου, αλλά και του ΔΗΣΥ, απορρίπτουν κατηγορηματικά τους πολιτικούς της δεκαετίας του '60 και ζητούν επίμονα όπως στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου γίνει αλλαγή στη γενιά των πολιτικών που διαχειρίζονται τα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Διοικητής και ανασχηματισμός" γράφει ότι ούτε χθες προχώρησε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο διορισμό διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αναφέρει ότι αναμένεται αυτό να γίνει αύριο, χωρίς όμως και αυτό να είναι οριστικό. Ομως δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Κληρίδης να επιφυλάσσει εκπλήξεις όσον αφορά το άτομο που θα διορίσει στην καίρια αυτή θέση γράφει. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εργάζεται σήμερα, ανήμερα Πρωτομαγιάς, για να απαντήσει στο άτυπο έγγραφο που του έδωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, κατά την τελευταία συνάντηση του τρίτου γύρου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Γάλα 'προσέγγισης' από τα κατεχόμενα" γράφει ότι την ελεύθερη διακίνηση ζώων, γάλακτος και γενικά γαλακτοκομικών προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές προωθεί η "Ομάδα των Βρυξελλών", που συγκροτείται κυρίως από γνωστούς επιχειρηματίες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μάχη ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό δίνουν Τουρκία και ψευδοκράτος από τη μια και Κυπριακή Δημοκρατία από την άλλη. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ έδωσε εντολές στον μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα ΗΕ να διανείμει στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεση Μέντελσον, αξιώνοντας πάγωμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέο σκάνδαλο με βιβλία" ότι πριν ακόμα καταλαγιάσουν οι μαζικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Κύπρο και την Ελλάδα, λόγω της αμφισβήτησης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, που περιέχεται στο βιβλίο της Γ' Λυκείου, που εκδόθηκε στην Αθήνα, ένα άλλο βιβλίο ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών. Το βιβλίο αυτό πλήττει τη βάση του Χριστιανισμού, που είναι η Παλαιά Διαθήκη. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος έχει κατά νουν τις ευρωπαϊκές αξιώσεις της Αγκυρας και αποδέχεται τη σύνδεσή τους με την πρόοδο στο Κυπριακό. Αλλωστε, προσθέτει, παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα στις συνομιλίες,

    Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Σ' εξέλιξη σχέδιο από την Τουρκία" γράφει ότι παιχνίδια με σχέδια και ιδέες παίζει τις τελευταίες ημέρες η Αγκυρα, η οποία με διάφορες μεθόδους επιδιώκει να δώσει την εικόνα διαλλακτικότητας. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κληρίδη, επανέλαβε πως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης παραμένει αμετακίνητος από τις γνωστές του θέσεις. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στους αερολιμένες που λήφθηκαν μετά από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ζήτησε με επιστολή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Επιταγή των καιρών η αλλαγή" ότι η αλλαγή είναι η "επιταγή των καιρών και λαϊκή απαίτηση" στην οποία έχουν καθήκον να ανταποκριθούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, για να δώσουν στον επόμενο Πρόεδρο και την επόμενη κυβέρνηση της Δημοκρατίας, αναφέρει σε διακήρυξη το ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Αλλού αναφέρει ότι το Συντονιστικό Γραφείο του Κινήματος των Αδεσμεύτων που συνήλθε στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, επιρρίπτει την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού στην τουρκική αδιαλλαξία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι εταιρείες που πωλούν μεγάλης διάρκειας διακοπές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόστιμο και δικαστικά μέτρα μετά από συνεχή παράπονα από τουρίστες για "ακανόνιστα" συμβόλαια πακέτων διακοπών, που έχουν υπογράψει. Αλλού αναφέρει ότι βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος επεσήμαναν χθες στη Βουλή τους πιθανούς κινδύνους από τη διάλυση των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών στην περιοχή Βασιλικού Λάρνακας.

    [05] (Κ) ΣΕΚ - Εργατική Πρωτομαγιά

    Η ΣΕΚ, "με το βλέμμα στραμμένο στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο και τη μνήμη να γυρίζει πίσω στην απεργιακή Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, δεσμεύεται να συνεχίσει ακατάπαυστα τον αγώνα για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της, Δημήτρης Κιττένης.

    [06] (Κ) Εργατική Πρωτομαγιά - Πλατφόρμα - ΠΕΟ - Μήνυμα

    Ανησυχία για το γεγονός ότι από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, "δεν διαφαίνονται οποιεσδήποτε θετικές εξελίξεις, ενώ αντίθετα προβάλλονται συνεχώς προτάσεις έξω από το πνεύμα των συμφωνιών κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", εκφράζεται στο μήνυμα της ΠΕΟ προς την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει η Πλατφόρμα των 41 τ/κ οργανώσεων στα κατεχόμενα.

    [07] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Εγγραφο - Απάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ολοκλήρωσε σήμερα τη μελέτη του εγγράφου που κατέθεσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην τελευταία συνάντηση του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη θα σταλεί σήμερα στον κατοχικό ηγέτη, αλλά και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    "Το έγγραφο αυτό δεν ανοίγει κανένα δρόμο", τόνισε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αποτελεί επανάληψη όλων των γνωστών θέσεων του κ. Ντενκτάς.

    [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ζώα

    Η κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο διακίνησης ζώων και γάλακτος από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η "Ομάδα των Βρυξελλών" θα αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη επιστολή για τη διακίνηση ζωών και γάλακτος από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "ακούστηκε μια γενικά ιδέα" επί του θέματος.

    [09] (Κ) ΠΕΟ - DEV-IS - Εργατική Πρωτομαγιά

    Αλληλεγγύη με τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας DEV-IS, Αλί Γκιουλέ, εκ μέρους της πλατφόρμας των 41 τ/κ οργανώσεων "Αυτή η χώρα είναι η δική μας". Επίσης, κάλεσε για άμεσο τερματισμό της εισβολής και κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

    Σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων της ΠΕΟ, ο κ. Γκιουλέ ανέφερε ότι στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιμένει στη θέση των δύο ξεχωριστών κρατών, θέση η οποία δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει τις συνομιλίες σε αποτέλεσμα, όπως είπε.

    [10] (Κ) Ελληνες Βουλευτές - Βιβλίο Γ' Λυκείου

    "Ο κυπριακός απελευθερωτικός αγώνας είναι ο πρώτος ένοπλος αντιαποικιακός αγώνας στη νεότερη ιστορία. Στον αγώνα αυτό μετείχε εμπράκτως όλος ο κυπριακός ελληνισμός και ηθικά ο σύμπας ελληνισμός", αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας Πέτρο Ευθυμίου, τρεις Ελληνες βουλευτές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 1 May 2002 - 17:49:17 UTC