Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ΕΕ - Παλαιστίνιοι
  • [02] (Κ) Ν. Υόρκη - Πολιτιστική εκδήλωση Προξενείων Γαλλίας, Κύπρου
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΗΠΑ - Δηλώσεις Ανάν - Υποστήριξη
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης
  • [06] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Γενική Συνέλευση EBRD - Βουκουρέστι
  • [07] (Κ) Βρετανοί πρεσβευτές - Σύσκεψη - Αθήνα
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Πρωτόπαπας για 13 Παλαιστίνιους
  • [10] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό
  • [11] (Κ) TUI - Συνεδρία - Κύπρος
  • [12] (Κ) ΚΑ - LOT - Υπογραφή Συμφωνίας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] Κύπρος - 23η Περιφερειακή Διάσκεψη FAO
  • [15] (K) Μεχμέτ Αλί Μπιράντ - Επίσκεψη ΓΓ ΟΗΕ
  • [16] (Κ) ΕΕ - Πρόγραμμα Media - Κύπρος
  • [17] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Παλαιστίνιοι
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Οικονομική Ζώνη
  • [21] (Κ) Πάφος - Φεστιβάλ
  • [22] (Κ) Προέδρος Βουλής - Κίνα
  • [23] (Κ) ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος - Πρόγραμμα επίσκεψης
  • [24] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος
  • [25] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Υγεία

  • [01] (Κ) Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ΕΕ - Παλαιστίνιοι

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, μετά από πεντάωρη συζήτηση χθες μετέθεσαν για σήμερα τη λήψη απόφασης σχετικά με τη μεταφορά σε χώρες μέλη της ΕΕ των 13 Παλαιστινίων που βρίσκονται στη Λάρνακα.

    Χθες για δεύτερη κατά σειρά ημέρα οι 15 πρέσβεις επιχείρησαν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο της εντολής που έλαβαν την περασμένη Δευτέρα από τους Υπουργούς Εξωτερικών. Ομως δεν κατέστη δυνατόν να ρυθμιστούν βασικά σημεία της απόφασης με αποτέλεσμα η ισπανική προεδρία να διακόψει τη συνεδρία.

    [02] (Κ) Ν. Υόρκη - Πολιτιστική εκδήλωση Προξενείων Γαλλίας, Κύπρου

    Τα Γενικά Προξενεία της Γαλλίας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη και ο Γαλλικός Πολιτιστικός Οργανισμός στον OHE διοργάνωσαν την Τετάρτη κοινή πολιτιστική εκδήλωση στο Προξενείο της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη, αφιερωμένη στην κυπριακή ποίηση.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο απόηχος της επίσκεψης Κόφι Ανάν, καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα είναι η υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, οι επαφές του Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο και η σύλληψη συγγενών του ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέν από το κατοχικό καθεστώς.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Δυσφορία για την αδιαλλαξία Ντενκτάς" γράφει ότι αρνητικός και άκρως αδιάλλακτος ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς καθόλη τη διάρκεια των προχθεσινών συναντήσεων με τον Κόφι Ανάν στα κατεχόμενα αλλά και στη διάρκεια του δείπνου στην παρουσία του Προέδρου Κληρίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου ο οποίος εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον για τον Αρχιεπίσκοπο να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά σε ναό μετά τον τραυματισμό του.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Αφοπλίζεται η Κύπρος" γράφει ότι νέα αμερικανική ανάλυση του Κυπριακού, από τον πρώην στρατιωτικό ακόλουθο στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, προτείνει την πλήρη διάλυση της Εθνικής Φρουράς, τη μετατροπή της σε Αστυνομία και ταυτόχρονη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς συνέβαλε κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα, συγγενείς του ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέν, ο οποίος πέρασε πρόσφατα στις ελεύθερες περιοχές και του παραχωρήθηκε η κυπριακή υποκοότητα.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Επιστολή Κληρίδη μετά τον καβγά" γράφει ότι επιστολή προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν έστειλε ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά από "δριμεία αντιπαράθεση" που ξέσπασε στο δείπνο στην οικία Βλόσοβιτς κυρίως μεταξύ του ιδίου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέο κρίσιμο κύκλο διαβουλεύσεων θα έχουν την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για το κυπριακό πρόβλημα και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    "Η Σημερινή" με τίτλο "Εκβιάζει μέσω κυριαρχίας" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εκβιάζει τους πάντες μέσω της κυριαρχίας και ζητά αναγνώριση από τον Πρόεδρο Κληρίδη ούτως ώστε να προχωρήσει ο διάλογος και η λύση του Κυπριακού, ενώ με άδεια χέρια έφυγε ο ΓΓ του ΟΗΕ, σφραγίζοντας τη διαφωνία των δύο μερών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε σταθερό ορόσημο την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το οποίο θα επηρεάσει την πορεία του Κυπριακού.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Τα τσούγκρισαν στο δείπνο Ανάν" γράφει ότι "θυελλώδης" υπήρξε η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ενώ ο κ. Ανάν, που αναχώρησε με άδεια χέρια από την Κύπρο, επενδύει τώρα στην αντίδραση του Ντενκτάς κατά τις επόμενες συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενεργότερο ρόλο αναμένεται να αναλάβουν ο Αγγλοαμερικανοί μετά το ταξίδι του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φιλί ζωής" γράφει ότι "φιλί ζωής" στις απευθείας συνομιλίες έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Ιουνίου με στόχο να εξευρεθεί λύση στα τέσσερα βασικά θέματα, διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η ΠΟΕΔ κλιμακώνει τα μέτρα της και δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα κατέλθουν σε νέα δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανάν: Μπορείτε να το λύσετε μέχρι τον Ιούνιο" προβάλλει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος αναχωρώντας από την Κύπρο κάλεσε τους δύο ηγέτες να προσηλωθούν για λύση του Κυπριακού επιμένοντας ότι η λύση μέχρι τον Ιούνιο είναι εφικτή εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Ανάν θα μπορούσε να είναι πιο αποφασιστικός όσον αφορά το θέμα του παράνομου καθεστώτος Ντενκτάς και τις ξεχωριστές κυριαρχίες.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Πρόοδος πιθανόν μέχρι τον Ιούνιο" γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν, που αναχώρησε χθες από την Κύπρο, διατηρεί την άποψη ότι με πολιτική βούληση μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι 13 Παλαιστίνιοι που μεταφέρθηκαν από το Ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ και παραμένουν σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα θα αναχωρήσουν από την Κύπρο στις επόμενες λίγες ημέρες.

    Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αγώνας διαδοχής" γράφει ότι ο σοβαρός τραυματισμός του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου καθώς και οι πιθανότητα να πάσχει από σοβαρή ασθένεια πυροδότησαν συζητήσεις και κινήσεις για διαδοχή του. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για την πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ προς τιμή του επίτιμου Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος τιμήθηκε για την αγωνιστική του δράση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΗΠΑ - Δηλώσεις Ανάν - Υποστήριξη

    Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για επίλυση των βασικών πτυχών του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο, νοουμένου ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου o εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Λήξη συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε στις 1120 το πρωί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που έγινε στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [06] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Γενική Συνέλευση EBRD - Βουκουρέστι

    Ο Υπουργός Οικονομικών Tάκης Κληρίδης μεταβαίνει σήμερα στο Βουκουρέστι για να πάρει μέρος στην 11η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (European Bank for Reconstruction and Development EBRD), της οποίας η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος.

    [07] (Κ) Βρετανοί πρεσβευτές - Σύσκεψη - Αθήνα

    Σύσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν το Σαββατοκυρίακο οι πρεσβευτές της Βρετανίας σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, οι οποίοι θα συζητήσουν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7230          1,7333
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5760          1,5854
    Λίρα Αγγλίας                     1,0816          1,0880
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,2293        201,8311
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8570          2,8798
    Δολάριο Καναδά                     2,4452          2,4647
    Κορώνα Δανίας                     12,8057         12,9081
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9897         13,0936
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8343         15,9609
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5077          2,5277
    

    [09] (Κ) Πρωτόπαπας για 13 Παλαιστίνιους

    Το θέμα της εγκατάστασης των 13 Παλαιστινίων, που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο αφού ελευθερώθηκαν από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, διότι εμφανίζονται προβλήματα "εξόχως νομικά", δήλωσε ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας

    [10] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό

    "Δεν μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος από τις εξελίξεις στο Κυπριακό", υπογράμμισε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, παρατηρώντας ωστόσο ότι "όπως σημείωσε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος για να βγάλουμε συμπεράσματα".

    Σε τούτη τη φάση, η τ/κ πλευρά εμφανίζεται αδιάλλακτη, σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη που κάνει κακό και στην ίδια την Τουρκία, η οποία θα συναντήσει τον αρνητικό αντίκτυπο της στάσης της στις θέσεις των διεθνών οργανισμών.

    [11] (Κ) TUI - Συνεδρία - Κύπρος

    Η Διοικούσα Επιτροπή της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων και Συναφών Υπηρεσιών (TUI) καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και την εποίκηση των κατεχομένων, και θεωρεί "το διχοτομικό καθεστώς που επικρατεί στην Κύπρο απαράδεκτο, αναχρονιστικό και καταστροφικό για το λαό της Κύπρου".

    [12] (Κ) ΚΑ - LOT - Υπογραφή Συμφωνίας

    Νέα συμφωνία κοινού κωδικού, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Πολωνία προς την Κύπρο, υπέγραψαν χθες οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) με τις Πολωνικές Αερογραμμές LOT.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,73 (-0,53)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    964.457
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   344.881    416,15 (-0,67)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    154.567    116,54 (-0,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     72.156     86,80 (-0,46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.526     32,12 ( 0,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    102.062     54,85 (-1,46)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.223     75,95 (-0,78)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     40.485     22,12 (-0,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.002     53,31 ( 0,91)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.406      4,70 ( 2,17)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    118.536     16,49 (-1,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     17,38 (-2,25)
    Ξενοδοχεία                    £    120.657     58,76 (-0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £    280.969    100,89 (-1,32)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] Κύπρος - 23η Περιφερειακή Διάσκεψη FAO

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση της 23ης Περιφερειακής Διάσκεψης για την Ευρώπη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 29 μέχρι τις 31 Μαϊου.

    [15] (K) Μεχμέτ Αλί Μπιράντ - Επίσκεψη ΓΓ ΟΗΕ

    H επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόφι Ανάν "έδειξε χαρακτηριστικά ότι τα Ηνωμένα Εθνη, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν σχηματίσει σαφές μέτωπο στο Κυπριακό, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς και η τουρκική πλευρά απομονώνονται όλο και περισσότερο", γράφει σήμερα ο Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ

    [16] (Κ) ΕΕ - Πρόγραμμα Media - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη συμμετοχή οκτώ υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, στο κοινοτικό πρόγραμμα MEDIA, το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2005.

    [17] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Παλαιστίνιοι

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι επίκειται σύντομα απόφαση για διευθέτηση του θέματος του τελικού προορισμού των 13 Παλαιστινίων, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Κύπρο μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

    Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι το θέμα των 13 Παλαιστινίων "προχωρεί ομαλά κάθε μέρα που γίνονται οι συνεδριάσεις για να λυθούν τα διάφορα τεχνικά προβλήματα".

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέα πτώση, τη δεύτερη στη σειρά, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή συνάντηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,53%, υποχωρώντας στις 98,73 μονάδες. Μειωμένη παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στις 964 χιλιάδες λίρες.

    [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Οικονομική Ζώνη

    Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    [21] (Κ) Πάφος - Φεστιβάλ

    H Εταιρεία "Pafos Aphrodite Festival Cyprus" παρουσιάζει το τέταρτο κατά σειρά φεστιβάλ της, με τη συμμετοχή της Eva Marton, μιας από τις πιο φημισμένες δραματικές σοπράνο του κόσμου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του φεστιβάλ, το φετινό "Pafos Aphrodite Festival" θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία του Κάστρου της Πάφου και θα περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις της γνωστής όπερας "Τουραντό" του Τζιάκομο Πουτσίνι από την Εθνική Οπερα της Πολωνίας "Teatr Wielki".

    [22] (Κ) Προέδρος Βουλής - Κίνα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί την προσεχή Δευτέρα, 20 Μαϊου 2002, για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας Li Peng.

    [23] (Κ) ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Κυριακή, 19 Μαϊου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμετ Μάχερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μάχερ θα περπατήσει την οδό Λήδρας στις 10:00, ενώ στις 12:00 θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην οικία του Πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Κύπρο Ομάρ Μετουάλι.

    [24] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος

    Γενική συζήτηση χωρίς εμφανείς διαφορετικές εκτιμήσεις, σε ένα εποικοδομητικό κλίμα, έγινε σήμερα στην απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά τη δίωρη συνεδρία.

    [25] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Υγεία

    Η εισαγωγή του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ στο νοσοκομείο σήμερα το πρωί και η ανακοίνωση ότι θα χρειαστεί να παραμείνει εκεί για μια τουλάχιστον εβδομάδα, λόγω κατάγματος σε σπόνδυλο και θρομβοφλεβίτιδας, αναζωπύρωσε τα σενάρια για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού και προκάλεσε πτώση κατά 5% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 17 May 2002 - 17:49:21 UTC