Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αγκυρα - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες - Ασφάλεια
  • [04] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ινδονησία
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωτεργάτες περιβαλλοντοντικού κινήματος
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δανία
  • [07] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία - "Εμπάργκο"
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [12] (Κ) Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης - Παλαιστινιακό - Διάσκεψη
  • [13] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατεχόμενα - Κληρονομιά
  • [14] (Κ) Βελγική Γερουσία - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [15] (Κ) Αλαβάνος - Κύπρος - Κατοχικό καθεστώς - Χωρικά ύδατα
  • [16] (Κ) Υπ. Πολιτισμού Ελλάδος - Αντιπρόεδρος Τουρκίας
  • [17] (K) Διάσκεψη FAO - Διάσκεψη Τύπου
  • [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδος - Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [19] (Κ) Στεφανόπουλος - Βάσος Λυσσαρίδης ( ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [20] (Κ) Κακλαμάνης - Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [21] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Εκπρόσωπος - Φερχόιγκεν
  • [23] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Τουρκία
  • [24] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Εκδήλωση (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [26] (Κ) ΚΣΔΕΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία
  • [27] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Θεσσαλονίκη
  • [28] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σεμινάριο - Κύπρος
  • [29] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [30] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βάσος Λυσσαρίδης
  • [31] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδος - Βάσος Λυσσαρίδης
  • [32] (Κ) Κώστας Λαλιώτης - Βάσος Λυσσαρίδης
  • [33] (Κ) Τούρκος ΥΠΑΜ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [01] (Κ) Αγκυρα - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

    Την υποστήριξή του "στις εποικοδομητικές προσπάθειες" του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών, προς την κατεύθυνση μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης, εξέφρασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που συνήλθε χθες στην Αγκυρα σε μαραθώνια συνεδρία.

    Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, που διήρκεσε πέντε ώρες και σαράντα λεπτά, αναφέρει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την ευημερία και για την εξασφάλιση της

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, οι αντιδράσεις στην απόφαση του ψευδοκράτους για επέκταση των "χωρικών υδάτων" του στα 12 ναυτικά μίλια, η επίσκεψη του Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λούκα Αποστολίδη στην Κύπρο, οι προεκτάσεις του θέματος της άδειας οπλοφορίας, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς και οι εκλογές των καθηγητών και των δασκάλων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ναι στην Ευρώπη, σιωπή για την Κύπρο" αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, η οποία συνιστά προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και αποφυγή δημόσιας τοποθέτησης στο Κυπριακό. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα με το Δήμαρχο Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, κατά την οποία υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα κρίση ΔΗΣΥ Κυβέρνησης" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "εμφανίζεται φοβερά ενοχλημένος" από το χειρισμό του θέματος των αδειών οπλοφορίας από πλευράς της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για την επιλεκτική διαρροή ονομάτων ατόμων που οπλοφορούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αγρότες προειδοποιούν ότι θα κατέλθουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τηρήσει την υπόσχεση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψήφισαν Ντενκτάς οι Τούρκοι στρατηγοί" αναφέρεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους χειρισμούς Ντενκτάς για την εξεύρεση μιας "ρεαλιστικής" λύσης στο Κυπριακό, ενώ υποστηρίχθηκε και η εμβάθυνση της συνεργασίας Τουρκίας με το ψευδοκράτος. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λούκας Αποστολίδης δήλωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τον κυρίαρχο στόχο που είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στημένη διαπόμπευση" αναφέρεται στην "πολιτική θύελλα" που ξέσπασε με την ενέργεια οργάνων του κράτους να διοχετεύσουν σε τηλεοπτικό κανάλι κατά τρόπο επιλεκτικό ονόματα πολιτικών προσώπων και πολιτών στους οποίους παραχωρήθηκε άδεια οπλοφορίας. Αλλού γράφει ότι οι δάσκαλοι προσέρχονται σήμερα, μετά τους καθηγητές, στις κάλπες για να ανανεώσουν με την ψήφο τους την ηγεσία της ΠΟΕΔ.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κίνδυνοι από τα νέα τετελεσμένα" γράφει ότι η νέα ενέργεια των Τούρκων για επέκταση των "χωρικών υδάτων" του ψευδοκράτους εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια τους για κλιμάκωση της έντασης, ενώ στη Λευκωσία εκφράζουν φόβο για πρόκληση προβοκάτσιας από πλευράς της Αγκυρας και του Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου με χθεσινή του δήλωση αποκάλυψε ότι όλα δείχνουν ότι ο παραλιακός δρόμος στην Κάτω Πάφο δεν θα τελειώσει στην προκαθορισμένη ημερομηνία και στην περίπτωση αυτή θα υποβάλει την παραίτησή του οριστικά στις 13 Ιουλίου.   Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Αλυσιδωτές προκλήσεις" γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος της Βουλης Δημήτρης Χριστόφιας εκτίμησε ότι το παράνομο καθεστώς του Ντενκτάς θα αρχίσει σταδιακά με απόφαση της Τουρκίας να υλοποιεί τις απειλές της κατά της Κύπρου, θέμα το οποίο θα εξεταστεί όπως είπε στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κατά τις χθεσινές εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών διπλασίασε το ποσοστό της και έλαβε 20% των ψήφων. Πρώτη αναδείχθηκε η Αλλαγή με ποσοστό 36%.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων αλλάζουν ανάλογα με τις φήμες για τους φόρους προκαλώντας έτσι χάος στην πώληση αυτοκινήτων στο νησί. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ψευδοκράτους για επέκταση των "χωρικών υδάτων" του σε 12 ναυτικά μίλια είπε ότι η κυβέρνηση θα διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ και πως η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να διευκολύνει την τουρκική πλευρά στη δημιουργία κρίσης.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Παραδώστε τα όπλα σας" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας κάλεσε χθες όλους όσοι κατέχουν όπλα τα οποία έλαβαν ως ειδικοί αστυφύλακες με τη διφορούμενη διαδικασία, να τα επιστρέψουν πίσω, για να αποκατασταθεί έτσι ο νόμος. Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης νόμο για αύξηση της τιμής των τσιγάρων της τάξης του 13%, καθιστώντας έτσι κάθε πακέτο ακριβότερο κατά 20 σέντ, με άμεση ισχύ.

    Η εβδομαδιαία εφημερία "Η Κύπρος σήμερα" γράφει ότι σύμφωνα με μυστική ποιοτική έρευνα, ο ηγέτης του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διατηρεί προβάδισμα ανάμεσα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της τριμερούς συνεργασίας όσον αφορά την καταλληλότητά του για υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δεν σκέφτεται να παραιτηθεί παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες - Ασφάλεια

    [04] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ινδονησία

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωτεργάτες περιβαλλοντοντικού κινήματος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τίμησε σήμερα δέκα από τους πρωτεργάτες του περιβαλλοντικού κινήματος στην Κύπρο: τους

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δανία

    Συνομιλίες με το Δανό Πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ρασμούσεν θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Δανίας.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του κ. Ρασμούσεν, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Δανία, το δεύτερο εξάμηνο του 2002, κατά το οποίο αναμένεται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις ως προς το θέμα της διεύρυνσης και της ένταξης των δέκα χωρών του πρώτου κύματος στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

    [07] (Κ) ΚΣΣΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία - "Εμπάργκο"

    Υστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοκρατίας, η Κύπρος πέτυχε την παγοποίηση της πρότασης ψηφίσματος που υπέβαλαν 35 μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που απαιτούσε άρση του λεγόμενου "εμπάργκο" κατά των Τ/Κ, δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, Δώρος Χριστοδουλίδης.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7220          1,7323
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6144          1,6240
    Λίρα Αγγλίας                     1,1012          1,1078
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,0142        201,6143
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8370          2,8596
    Δολάριο Καναδά                     2,4746          2,4943
    Κορώνα Δανίας                     12,7821         12,8843
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8260         12,9286
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6816         15,8070
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5181          2,5382
    

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    (Να μην μεταδοθεί πριν από τις 8 μμ)

    "Ο Βάσος Λυσσαρίδης πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην Κύπρο και το λαό της", δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση τιμής για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη, που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ιδιαίτερα τη συνεργασία του με τον Βάσο Λυσσαρίδη, στη διακυβέρνηση του τόπου στην αρχή της δεύτερης θητείας του. "Θετική ήταν η συμβολή της τότε ΕΔΕΚ και προσωπικά του Βάσου Λυσσαρίδη στο κυβερνητικό έργο. Του εκφράζω, γι' αυτό, για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           101,06 ( 0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.529.336
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   742.242    422,50 (-0,50)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    500.412    119,59 (-0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     71.321     87,84 ( 0,83)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.571     30,87 ( 0,16)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    114.410     60,79 ( 1,69)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     33.715     80,59 ( 0,74)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     47.542     23,03 ( 0,30)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.870     55,08 (-0,13)
    Ετ. Πληροφορικής              £     18.636      4,39 ( 0,23)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     91.775     15,87 ( 0,51)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      3.743     16,78 ( 5,14)
    Ξενοδοχεία                    £    103.907     59,84 ( 0,27)
    Αλλες Εταιρείες               £    395.480    101,02 ( 0,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Συνέχεια στην ανοδική πορεία που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έδωσε η σημερινή συνάντηση με τον Γενικό Δείκτη να ανέρχεται στις 101 μονάδες. Η αγορά, παρά τις πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, κατέγραψε μικρή αύξηση της τάξης του 0,18%, κλείνοντας στις 101,06 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    [12] (Κ) Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης - Παλαιστινιακό - Διάσκεψη

    Αρχίζει αύριο στη Λάρνακα η διεθνής διάσκεψη για το Παλαιστινιακό, η οποία συνδιοργανώνεται από το Παγκόσμιο και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

    [13] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατεχόμενα - Κληρονομιά

    Τη νέα ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την καταστροφή της κυπριακής θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, καταγγέλλει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος με επιστολή του προς διεθνείς οργανισμούς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης της κατεχόμενης πόλης.

    [14] (Κ) Βελγική Γερουσία - Κύπρος - Ψήφισμα

    Εντονες αντιδράσεις στη βελγική Γερουσία προκάλεσε η ενέργεια και ο τρόπος με τον οποίο τουρκικής καταγωγής Βελγίδα Γερουσιαστής επιχείρησε να περάσει πρόταση ψηφίσματος για χορήγηση οικονομικής βοήθειας απευθείας στους Τ/Κ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμμοχώστου.

    [15] (Κ) Αλαβάνος - Κύπρος - Κατοχικό καθεστώς - Χωρικά ύδατα

    Ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος κατέθεσε σήμερα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία καλεί τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν να πάρει θέση για τις προκλήσεις των Τ/Κ περί επέκτασης των χωρικών υδάτων.

    [16] (Κ) Υπ. Πολιτισμού Ελλάδος - Αντιπρόεδρος Τουρκίας

    "Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την τ/κ πλευρά και για την Τουρκία ολόκληρη, μπορεί να είναι μια γέφυρα που θα φέρει την Τουρκία στην ΕΕ πολύ γρηγορότερα", είπε ο Ελληνας Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ στην Κωνσταντινούπολη.

    [17] (K) Διάσκεψη FAO - Διάσκεψη Τύπου

    Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών Ζακ Ντιούφ κάλεσε τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες να συμβάλουν "περισσότερο και καλύτερα" στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πείνας και τόνισε παράλληλα την ανάγκη για επενδύσεις με στόχο τη διατήρηση της συνεχούς ανάπτυξης.

    "Μην δίδετε στον κόσμο ψάρι, να επιτρέψετε όμως στον κόσμο να ψαρεύει," είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιούφ σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση στη Λευκωσία της 23ης Περιφερειακής Διάσκεψης για την Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 42 χώρες που επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να μοιράσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων στον πλανήτη μέχρι το 2015.

    [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδος - Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    (Να μην μεταδοθεί πριν από τις 8 μ.μ.)

    Η προσφορά του ιδεολόγου και οραματιστή Βάσου Λυσσαρίδη δικαιώνει απόλυτα την τιμή που του γίνεται, αναφέρει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης στο μήνυμα του, που διαβάστηκε απόψε στην εκδήλωση τιμής για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    [19] (Κ) Στεφανόπουλος - Βάσος Λυσσαρίδης ( ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    (Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.)

    "Ο 'γιατρός' τη κυπριακής πολιτικής ζωής έχει κερδίσει με τη μακρά παρουσία του στους εθνικούς αγώνες και στη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αγάπη, το σεβασμό και τη συνολική εκτίμηση του κυπριακού και του ελληνικού λαού", αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στο μήνυμα του που διαβάστηκε απόψε στην εκδήλωση τιμής για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη, που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    [20] (Κ) Κακλαμάνης - Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    (Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.)

    Το Κυπριακό σήμερα έχει φθάσει στην πιο κρίσιμη καμπή του μετά το 1974, σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης στο χαιρετισμό του που διαβάστηκε απόψε στην εκδήλωση τιμής για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη, που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    [21] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

    Με αισιοδοξία αντιμετωπίζουν σήμερα στην Τουρκία τη χθεσινή συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι μπορεί να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και για το Κυπριακό.

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Εκπρόσωπος - Φερχόιγκεν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να τις εφαρμόσει στην πράξη το συντομότερο δυνατό.

    [23] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Τουρκία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε "σημαντικό" το γεγονός ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας έλαβε αποφάσεις αναφορικά με την ετοιμότητα της χώρας για προσαρμογή στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως είναι νωρίς ακόμα να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τα όσα έχουν διαμειφθεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

    [24] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Εκδήλωση (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    (Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μμ)

    Μήνυμα απαισιοδοξίας για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετάφερε απόψε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος μιλούσε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα προς τιμή του.

    "Τα δεδομένα δεν δικαιολογούν αισιοδοξία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυσσαρίδης, υποδεικνύοντας την ανάγκη για προσήλωση κυρίως στην πορεία ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την οποία όπως είπε "πρέπει να την καταστήσουμε μη αναστρέψιμη".

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    (Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μμ)

    Βαρύ φορτίο στους πολιτικούς της νεότερης γενιάς αφήνει η πολιτική διαδρομή του Βάσου Λυσσαρίδη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση τιμής για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, που διοργάνωσε απόψε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

    "Ο Βάσος Λυσσαρίδης, με την δεκαετιών δράση του στην πολιτική ζωή του τόπου, έγραψε τη δική του ιστορία", είπε ο κ. Χριστόφιας, για να προσθέσει όμως ότι "η οφειλόμενη τιμή που δικαίως αποδίδεται προς αυτόν, δεν σημαίνει αναγκαστική συμφωνία με όλες τις κατά καιρούς επιλογές, αποφάσεις και χειρισμούς του".

    [26] (Κ) ΚΣΔΕΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία

    Οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου και Δώρος Θεοδώρου αναχωρούν την Κυριακή για το Παρίσι για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Α' Μέρους της 48ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΣΔΕΕ).

    [27] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Θεσσαλονίκη

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης αναχώρησε σήμερα για τη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στις εργασίες της Μικτής Επιτροπής Αξιολόγησης στα πλαίσια του Προγράμματος "Αιγαίο-Θράκη- Κύπρος".

    [28] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σεμινάριο - Κύπρος

    Η βουλευτής Ελένη Μαύρου αναχωρεί την Κυριακή το απόγευμα για τις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος σε διήμερο σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα "Ισες ευκαιρίες και δικαιώματα των γυναικών στην ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες".

    Επιμέρους ζητήματα που θα εξεταστούν είναι, μεταξύ άλλων, η κατάσταση της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά το βασικό θέμα του σεμιναρίου, η ευρωπαϊκή πολιτική για την εργασία και οι ίσες ευκαιρίες, η βία εναντίον των γυναικών και ενδιάμεση αναθεώρηση του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος ΔΑΦΝΗ 2 καθώς και η πρόληψη του εμπορίου ανθρωπίνων όντων.

    [29] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξη της Αγκυρας στη λύση δύο κρατών.

    [30] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Βάσος Λυσσαρίδης

    "Στις κρίσιμες ώρες που έρχονται, στις οποίες χρειάζεται η συλλογική στράτευση, η εθνική ομοψυχία, οι καλά σχεδιασμένες πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες για την ευόδωση του μείζονος σημασίας εθνικού στόχου της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Κύπρου και την επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή", ο Βάσος Λυσσαρίδης θα είναι παρών και μάχιμος, σημείωσε στην ομιλία του στην αποψινή εκδήλωση τιμής για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, ο Πρόεδρός του, Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι η Κύπρος "μπορεί να αναδειχθεί σε παράγοντα, ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, δίπλα σε μιαν Ελλάδα ισχυρή, μιαν Ελλάδα της ανάπτυξης, της προκοπής και της προόδου".

    Κάνοντας αναδρομή στη δράση του ιδρυτή του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι στρατευμένος από τα φοιτητικά του χρόνια στους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, πρόσθεσε, πήρε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, την οποία αντιπροσώπευσε στη διάσκεψη του Λονδίνου για την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, με τις οποίες διαφώνησε.

    [31] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδος - Βάσος Λυσσαρίδης

    "Η εκπλήρωση των πόθων του 'γιατρού' της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η τελική δικαίωση του κυπριακού ελληνισμού σε μίαν Κύπρο ενιαία, ελεύθερη και δημοκρατική στην ΕΕ, και ειρηνική συμβίωση των Ε/Κ και των Τ/Κ", αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του, που διαβάστηκε απόψε στην εκδήλωση τιμής για τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ.

    [32] (Κ) Κώστας Λαλιώτης - Βάσος Λυσσαρίδης

    Στον "αγνό πατριώτη, τον φλογερό δημοκράτη και τον ασυμβίβαστο αγωνιστή" Βάσο Λυσσαρίδη απέτισε φόρο τιμής σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, σε χαιρετισμό του σε ειδική εκδήλωση προς τιμή του Επίτιμου Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, που διοργάνωσε απόψε το Κίνημα.

    Ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως παρουσιάζει μιαν "πρωτόγνωρη κινητικότητα ως αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει δημιουργήσει η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση."

    [33] (Κ) Τούρκος ΥΠΑΜ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί, δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα σημαντικά θέματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, τόνισε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Καισαρεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 31 May 2002 - 17:49:25 UTC