Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Απευθείας συνομιλίες
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Ευαγόρου - Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ
  • [04] (Κ) Κύπρος - Συνάντηση Διαπραγμευτών υποψηφίων χωρών
  • [05] (Κ) ΕΣΚ - Ισραήλ - Παναγιώτης Πασχάλης
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Αξιωματούχος Συνθήκης Ραμσάρ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν
  • [08] (Κ) Παπαπέτρου - CNN TURK
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [15] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [16] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πολιτική Αμυνα
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βρετανία - Τουρισμός
  • [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βαρώνη Harris
  • [21] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Πρόεδρος ελληνικού Κοινοβουλίου

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Απευθείας συνομιλίες

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ και οι επικρίσεις των πολιτικών ηγεσιών και κυβερνητικών αξιωματούχων κατά της βρετανικής στάσης στο Κυπριακό, καθώς και το θέμα της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι τα θέματα που και σήμερα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της Λευκωσίας. Οι κομματικές διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά την παραίτηση του Πρύτανη Νικόλα Παπαμιχαήλ και η σημερινή απεργία στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Παρεμβαίνει η Πολιτεία στη λεηλασία", ότι η πολύκροτη υπόθεση ξεπουλήματος εκκλησιαστικής γης προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις περιπτώσεις όπου φέρονται να εμπλέκονται ανώτεροι λειτουργοί του κράτους και που αφορούν διαχωρισμούς και μεταβιβάσεις οικοπέδων. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου με την οποία διαψεύδει ότι οι παραιτήσεις του από Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών συνδέεται με το ενδεχόμενο καθόδου του στις προσεχείς εκλογές ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Η Μάχη" με τον τίτλο "Στην αντεπίθεση οι συγγενείς", γράφει στο κύριο θέμα πως οι συγγενείς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου περνούν στην αντεπίθεση, μετά τις εις βάρος τους δηλώσεις και καταγγελίες για εκμετάλλευση εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι συγγενείς κατηγορούν τον Μητροπολίτη Πάφου και άλλους ιεράρχες ότι επιχειρούν να πλήξουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και αφήνουν αιχμές για κακοδιαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας στη Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο. Αλλη είδηση είναι ότι τα κατεχόμενα έχουν καταστεί άσυλο δεκάδων Βρετανών φυγοδίκων, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικής εφημερίδας.

    "Ο Πολίτης" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Αλα ούνα! Στο σφυρί 640 σκάλες σε Κονιά και Αρμου", γράφει πως το 2001 αγοράστηκε έκταση γης 640 σκαλών έναντι ποσού 8,2 εκατομμυρίων λιρών στην Πάφο από την Αρχιεπισκοπή και στη συνέχεια μεταπωλήθηκε σε εταιρεία συγγενών του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Αλλού γράφει ότι απεργούν σήμερα 2.000 υπάλληλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), διαμαρτυρόμενοι για τη μη υπογραφή της συλλογικής τους σύμβασης εργασίας από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΑΗΚ και η οποία έληξε στις 30 Δεκεμβρίου 2000.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο "Στο σκαμνί ο Χάνεϊ", ότι το Εθνικό Συμβούλιο και η πολιτική ηγεσία του τόπου θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ για τη δημιουργία "νέου κράτους" στην Κύπρο που θα στηρίζεται επί των "δύο λαών" του νησιού και που στην ουσία θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οξύνεται η κρίση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά την παραίτηση του Πρύτανη Νικόλα Παπαμιχαήλ, ο οποίος προέβη στην πράξη αυτή διαμαρτυρόμενος για την ψήφιση νόμου από τη Βουλή, με τον οποίο δίδεται δικαίωμα στους φοιτητές να συμμετέχουν με ποσοστό 33% στα Συμβούλια των Τμημάτων του ιδρύματος.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Προπομπός του τελικού σχεδίου", γράφει στο κύριο θέμα πως "σε τεντωμένο σχοινί" φαίνεται να βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Λευκωσίας και Λονδίνου εξαιτίας των δηλώσεων Χάνεϊ για την ύπαρξη δήθεν "δύο λαών" στην Κύπρο και για τη δημιουργία ενός "νέου κράτους". Παρά τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης, η Βρετανία φαίνεται να επιμένει στις απόψεις της τηρώντας αρνητική στάση και η Λευκωσία εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξουν τώρα ενδεχομένως και χειρότερα, ενώ σε πλήρη αποτελμάτωση έχουν περιέλθει οι απευθείας συνομιλίες. Αλλη είδηση είναι η προγραμματισμένη για απόψε συνάντηση εκπροσώπων της τριμερούς συνεργασίας, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, στα γραφεία του ΔΗΚΟ, για επεξεργασία κοινού προγράμματος με το οποίο θα κατέλθουν στις προεδρικές εκλογές του 2003.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προπομπός κρίσης", γράφει ότι η όλη στάση των Βρετανών στο Κυπριακό δημιουργεί ερωτηματικά και πως με τις δηλώσεις τους χύνουν νερό στο μύλο της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς, την ίδια στιγμή κατά την οποία οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε πλήρη αδιέξοδο. Σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χάνεϊ για δημιουργία "νέου κράτους" ως προπομπό σοβαρών εξελίξεων. Αλλού γράφει ότι οι αρχές του Ισραήλ παρεμπόδισαν το βράδυ της Κυριακής το βοηθό αρχισυντάκτη της "Χαραυγής" Παναγιώτη Πασχάλη να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος, προκειμένου να συμμετάσχει σε ερευνητική αποστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στο ισραήλ και στην Παλαιστίνη, εκπροσωπώντας την Ενωση Συντακτών Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου διέταξε χθες έρευνα από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, σχετικά με τις καταγγελίες για εμπλοκή δημόσιων λειτουργών σε παράτυπες ή παράνομες μεταβιβάσεις εκκλησιαστικής περιουσίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχθηκε χθες, με δηλώσεις του στη Βουλή, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις στη διακίνηση ταχυδρομικών αντικειμένων και στην κατ οίκον παράδοση της αλληλογραφίας. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (K) Ευαγόρου - Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

    Τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού, έθεσε χθες ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου ενώπιον του Τέταρτου Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για την αναθέρμανση της διαδικασίας της Βαρκελώνης, που πραγματοποιείται στο Μπάρι της Ιταλίας.

    [04] (Κ) Κύπρος - Συνάντηση Διαπραγμευτών υποψηφίων χωρών

    [05] (Κ) ΕΣΚ - Ισραήλ - Παναγιώτης Πασχάλης

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη ενέργεια των Αρχών του Ισραήλ να μην επιστρέψουν στο Κύπριο δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΚ, Παναγιώτη Πασχάλη να εισέλθει στο έδαφος του Ισραήλ για να συμμετάσχει σε ειρηνευτική αποστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Αξιωματούχος Συνθήκης Ραμσάρ

    Ο Περιφερειακός Συντονιστής για την Ευρώπη της Συνθήκης του Ραμσάρ Τομπίας Ζαλάτε δήλωσε ότι η Συνθήκη είναι "καλό εργαλείο" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές όσον αφορά την προτεινόμενη ανέγερση νέας κεραίας από τις Βρετανικές Βάσεις στην Αλυκή Ακρωτηρίου, που έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στον κατάλογο Υγροβιότοπων Διεθνούς Σημασίας της Συνθήκης.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    Ικανοποίηση εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, για τις δηλώσεις και τοποθετήσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αναφορικά με θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Κύπρο.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ιδιαίτερα την αναφορά του κ. Φερχόιγκεν στην εντυπωσιακή πορεία της Κύπρου για ένταξη και την εκτίμησή του για την καλή πρόθεση της ε/κ πλευράς στις απευθείας συνομιλίες ενώ κάλεσε την τουρκική πλευρά να κάνει επιπρόσθετες προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [08] (Κ) Παπαπέτρου - CNN TURK

    Η βρετανική πλευρά δεν μπορεί να δέχεται ωφελήματα από την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να υποστηρίζει την κατάργησή της, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σε σημερινές δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR).

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Λόρδου Χάνεϊ στο CNN-Turk, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και μερική. Σημαίνει κατάργηση και της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης που περιλαμβάνει πρόνοιες για τις βρετανικές βάσεις και κατάργηση των Συμφωνιών Εγγύησης και Συμμαχίας διότι αυτές προϋποθέτουν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία εγγυούνται. Αρα, ένας δεν μπορεί να λέει "παίρνω ωφελήματα από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, αλλά πρεσβεύω ότι αυτό το κράτος πρέπει να καταργηθεί".

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φωνές που ακούγονται στην Τουρκία, όλο και πιο συχνά και πιο δυνατά και που συνδέουν την ενταξιακή πορεία της χώρας με το Κυπριακό, θα κερδίσουν έδαφος και θα οδηγήσουν την Αγκυρα στη λογική της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου όταν κλήθηκε να παραθέσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το πώς αναμένεται να αντιδράσει η τουρκική πλευρά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, που προχωρά απρόσκοπτα.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7194          1,7297
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6277          1,6374
    Λίρα Αγγλίας                     1,0990          1,1055
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,8034        204,4258
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8983          2,9214
    Δολάριο Καναδά                     2,5104          2,5304
    Κορώνα Δανίας                     12,7651         12,8672
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7469         12,8488
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5794         15,7040
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5350          2,5552
    

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Απογοήτευση εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου για το γεγονός ότι προφανώς η Βρετανία παραμένει στις θέσεις για δημιουργία "νέου κράτους" και για δήθεν δύο λαούς στην Κύπρο, όπως τις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λονδίνου στο Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την έκφραση τέτοιων θέσεων και τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν προτίθεται να αποδεχθεί μια προσέγγιση του δώσε-δώσε σε μια προσπάθεια καλοπιάσματος της τουρκικής πλευράς.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,21 ( 0,40)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    688.478
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   339.833    415,61 ( 0,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    219.370    116,32 ( 0,89)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     22.060     87,30 ( 0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.520     29,81 ( 0,27)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     20.560     63,53 ( 0,51)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    158.443     84,89 (-1,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.610     21,88 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.987     53,19 (-1,26)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.808      3,98 (-0,25)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     42.688     15,15 ( 1,13)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        300     16,90 ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £     67.964     54,26 (-1,97)
    Αλλες Εταιρείες               £     82.955     97,03 ( 1,04)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Η κυπριακή κυβέρνηση μετά τις απόψεις που διατύπωσε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ για δημιουργία νέου κράτους στο νησί, "πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για το ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν για να υπερασπιστούμε τις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος αλλά και την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και προπάντων την υπόσταση του κράτους", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς, ύστερα από συνάντηση που είχε με τη Βαρώνη Harris, μέλος της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων και τον πρώην Βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος Hugh Dykes, κατά πόσον θεωρεί αργοπορημένη την αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Χάνεϊ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση, "φάνηκε πολύ χαλαρή και χλιαρή για πολύ χρονικό διάστημα".

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση "μπορεί να έχει ένα άλλοθι ότι θα ήθελε να δει το πραγματικό και το ολοκληρωμένο κείμενο", των δηλώσεων Χάνεϊ.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Η ανάκαμψη που παρουσίασαν στο τελευταίο εικοσάλεπτο της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής οδήγησε την αγορά στις 98,21 μονάδες και σε μια μικρή άνοδο της τάξης του 0,4%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 688 χιλιάδες λίρες με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον τομέα των Τραπεζών.

    [15] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    Η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο και να δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο να μιλάει με μια φωνή στην ΕΕ, αποτελεί απάντηση στις δηλώσεις του Βρετανού αντιπροσώπου για το Κυπριακό Λόρδου Ντειβιντ Χάνει περί "δύο λαών" στην Κύπρο.

    Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, από την Αθήνα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος είχε σήμερα συναντήσεις με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο, τη ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα και το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά.

    Ο κ. Βασιλείου, τόνισε ότι στις δηλώσεις του Λόρδου Χάνεϊ "δόθηκε απάντηση και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου όσο και του Απόστολου Κακλαμάνη, ότι η μοναδική προοπτική είναι η προοπτική ένταξης μίας Κύπρου στην Ευρώπη, που να συνάδει με τους κανόνες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Οπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου συζήτησαν "ποιες θα είναι οι εξελίξεις τους επόμενους μερικούς μήνες".

    "Συμφωνήσαμε", πρόσθεσε, "ότι μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια έντασης και κάποιες προκλήσεις από την Τουρκία, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αλλά και αποφασιστικότητα".

    [16] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Πολιτική Αμυνα

    "Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέθεσε στην Πολιτική Άμυνα Κύπρου το πρόγραμμα ενημέρωσης των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αυτοπροστασίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σεισμών,", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, ύστερα από ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη για θέματα της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας.

    Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι "η Πολιτική Αμυνα σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ετοιμάσει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και για το σκοπό αυτό έχει συμφωνηθεί η πρόσληψη εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα ετοιμάσει την ιστοσελίδα μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο". Οπως είπε, για το σκοπό αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε το ποσό των 8,000 ευρώ.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Μία ώρα και πενήντα λεπτά διήρκησε περίπου η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βρετανία - Τουρισμός

    Μειωμένη κατά 9% αναμένεται να είναι αυτό το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση στην Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, επιστρέφοντας σήμερα το απόγευμα από το Λονδίνο, όπου είχε επαφές με τους βασικότερους οργανωτές ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ρολάνδης σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, έπειτα από διεξοδική μελέτη του αριθμού των κρατήσεων της περσινής και φετινής χρονιάς "φέτος θα πρέπει να αναμένουμε μια μείωση της τάξης του 9% από το Ηνωμένο Βασίλειο".

    [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο

    Η Τουρκία δεν βλέπει με ικανοποίηση την ενεργό εμπλοκή της Κύπρου στη δημιουργία συστήματος μεταφοράς και διαχείρισης φυσικού αερίου που θα "εμπλουτίσει το ενεργειακό σκηνικό" της χώρας μας, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο μετά την άφιξή του από το Λονδίνο, ο κ. Ρολάνδης, τόνισε ότι δεν έχει διαφανεί οποιαδήποτε πρόθεση της Τουρκίας να παρεμποδίσει τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο από χώρες της Μέσης Ανατολής, ωστόσο έπειτα από συνομιλίες είναι "σαφές ότι ασφαλώς η Τουρκία δεν βλέπει με ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη σε ότι αφορά την Κύπρο".

    Ο κ. Ρολάνδης ο οποίος συμμετείχε την περασμένη Κυριακή σε πενταμερή διάσκεψη με τους Υπουργούς Πετρελαίου και Ενέργειας Αιγύπτου, Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν με θέμα το φυσικό αέριο, δήλωσε ότι "η Κύπρος πρέπει να έχει φυσικό αέριο μέχρι το 2006 ή 2007" ενώ σημείωσε ότι το όλο θέμα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού μελετάται ήδη από ιδιωτική εταιρεία.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βαρώνη Harris

    Την ανάγκη άσκησης πιέσεων πάνω στην τουρκική πλευρά για να άρει την αδιαλλαξία της και την απαράδεκτη επιμονή της στη δημιουργία δυο κρατών, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη Βαρώνη Harris του Richmond, μέλος της Βουλής των Λόρδων και τον επίσης Βρετανό, πρώην Βουλευτή, Hugh Dykes.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους Βρετανούς συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για την πορεία των απευθείας συνομιλιών.

    Τόνισε δε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    [21] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Πρόεδρος ελληνικού Κοινοβουλίου

    Την πεποίθηση ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα είναι απρόσκοπτη, διότι "οι αρχές, το όραμα, οι στόχοι της ΕΕ ικανοποιούνται και προωθούνται με τη διεύρυνση της σε χώρες όπως η Κύπρος που έχουν να προσφέρουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τον πολιτισμό τους και την οικονομική τους ευρωστία και την παράδοση της και ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό λαό" εξέφρασε ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 June 2002 - 17:49:18 UTC