Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Εναρξη συνεδρίου
  • [02] (Κ) Καρπασίτες - Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ουάσιγκτον - Πρέσβειρα Κύπρου - Ενημέρωση
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τζεμ
  • [07] (K) Κύπρος - Αίγυπτος - Πρόγραμμα συνεργασίας
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Καλαθόσφαιρα Γυναικών: Κύπρος 64 - Λουξεμούργο 56
  • [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εκθεση ΗΕ - Κυπριακό
  • [11] (K) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Γιώργος Βασιλείου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα
  • [13] (Κ) Δ' Ευρω-Μεσογειακό Φόρουμ - Κυπριακό - Προδρόμου
  • [14] (K) Κύπρος - Διοργάνωση 7ης Διάσκεψης Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας
  • [15] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Ραμάλα - Επίσκεψη

  • [01] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Εναρξη συνεδρίου

    Ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί το βασικό θέμα προβληματισμού του 13ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα) και του ΣΑΕ (Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού), που άρχισε χθες στην Ουάσιγκτον.

    [02] (Κ) Καρπασίτες - Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των εγκλωβισμένων ζήτησαν εκπρόσωποι της κατεχόμενης Καρπασίας από τον αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Στίβεν Επσταϊν.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι τα θέματα που δεσπόζουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλά θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι διεργασίες στα κόμματα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε χώρες της Ευρώπης και η υποβόσκουσα κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Λεηλασία και στις μετοχές της Αρχιεπισκοπής", γράφει ότι πρόσωπα τα οποία υπό συνθήκες των οποίων η νομιμότητα ερευνάται, εξασφάλισαν την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου σε εξουσιοδοτήσεις που τους επέτρεπαν να επενδύουν στο ΧΑΚ εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, φέρονται να καρπώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των στελεχών ως προς το ποιος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, θα κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος.

    "Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Και τώρα συνοικιοφύλακες" γράφει ότι η Πολιτική Αμυνα με την ίδρυση συνοικιοφυλακών και την ένταξη στη δύναμη άλλων 5.000 προσώπων, παίρνει νέες διαστάσεις. Προσθέτει ότι από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει εκστρατεία διαφώτισης του κοινού αναφορικά με την αντιμετώπιση διαφόρων συμφορών. Παράλληλα αποφασίσθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για υλοποίηση προγράμματος δημιουργίας καταφυγίων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας προέτρεψε τους πολιτικούς: "Οσο λιγότερο μιλούμε για το θέμα αυτό τόσο το καλύτερο".

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος "οργίστηκε" από τη δράση συγγενικών του προσώπων αναφορικά με τη διαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας και σημειώνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος λόγω της κατάστασης της υγείας του "είναι δύσκολο έως αδύνατο να αντιληφθεί το τι αποκαλύπτεται για τα "έργα και ημέρες' κάποιων συγγενών και συνεργατών του". Σε άλλο θέμα γράφει ότι το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου κατέθεσε αγωγές εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού "Αντέννα" και της εφημερίδας "Αλήθεια" για "συκοφαντική δυσφήμηση" και ζητά αποζημιώσεις πέραν του ενός εκατομμυρίου λιρών για έκαστη υπόθεση.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Λεηλασία εκατομμυρίων", γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις έγκυρων εκκλησιαστικών κύκλων στην εφημερίδα, "λεηλασία πολλών εκατομμυρίων λιρών δεν έγινε μόνο σε εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και στη περιουσία και τα κληροδοτήματα προς την Ελληνική Κοινότητα, όπως και στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό 'Ο Λόγος'". Προσθέτει ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη προσεχή δεύτερη σύσκεψη των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αλλο θέμα είναι οι έκτακτες πρυτανικές εκλογές που πρέπει να διενεργηθούν, εντός έξι εβδομάδων, για την κενωθείσα θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου και οι οποίες λόγω των καλοκαιρινών διακοπών θα μεταφερθούν μετά το Σεπτέμβριο.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Δεσμεύθηκαν στην Αγκυρα οι Αγγλοι", ότι πίσω από τις δηλώσεις Χάνεϊ για δημιουργία "νέου κράτους" στην Κύπρο, κρύβεται η δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης έναντι της Αγκυρας για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίτευξη συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, μη αποκλειομένης και της διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, εάν δεν υπογραφεί από τη διοίκηση της Αρχής και την κυβέρνηση η συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2000.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αργοπορημένη αντίδραση", γράφει πως η πολιτική ηγεσία εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις Χάνεϊ περί δημιουργίας ενός "νέου κράτους". Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επικρίνει την κυβέρνηση και επιρρίπτει ευθύνες σε αυτήν για έλλειψη προληπτικής πολιτικής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συναντήθηκαν χθες στα γραφεία του ΔΗΚΟ εκπρόσωποι των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ και συζήτησαν τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων τους με στόχο τη σύνταξη ενός κοινού πλαισίου αρχών για τη νέα διακυβέρνηση του τόπου, σε περίπτωση κατά την οποία η τριμερής συνεργασία επιτύχει να αναδείξει το δικό της υποψήφιο στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών, που προτίθενται να αναχωρήσουν από την Κύπρο, αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σήμερα, εξαιτίας της πανευρωπαϊκής απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αναδόμηση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανικές Αερογραμμές περικόπτουν τα αεροπορικά ναύλα για ευρωπαϊκούς προορισμούς σε ποσοστό μέχρι 80%, αλλά εξαιρούνται τα δρομολόγια προς Κύπρο λόγω διμερούς συμφωνίας Κύπρου Βρετανίας.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror", κάτω από τον τίτλο "Μειώνουν επιτόκια καταθέσεων", γράφει στο κύριο θέμα ότι η Ελληνική Τράπεζα και η Λαϊκή Τράπεζα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου, εξαγγέλλουν μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 0,5%, επιδιώκοντας αύξηση των κερδών τους. Αλλού γράφει ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου συνεχίζουν την έρευνά τους για το ΧΑΚ, εξετάζοντας την εισαγωγή 15 εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Για την απασχόληση ειδικών συμβούλων από τις Επιτροπές αυτές, θα παραχωρηθεί από το Δημόσιο Ταμείο ποσόν 200.000 λιρών, μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ουάσιγκτον - Πρέσβειρα Κύπρου - Ενημέρωση

    Σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προέβη η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή σε μέλη του συνδέσμου στελεχών των γραφείων Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7199          1,7302
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6461          1,6559
    Λίρα Αγγλίας                     1,1018          1,1084
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     204,0326        205,6648
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9021          2,9253
    Δολάριο Καναδά                     2,5364          2,5566
    Κορώνα Δανίας                     12,7729         12,8750
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7087         12,8103
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5842         15,7088
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5338          2,5540
    

    [06] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τζεμ

    "Οι πιέσεις είναι υπαρκτές" για την Τουρκία "και το Κυπριακό θα το βρίσκει μπροστά της διαρκώς, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [07] (K) Κύπρος - Αίγυπτος - Πρόγραμμα συνεργασίας

    Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία πρόγραμμα συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του Τύπου και πληροφοριών, της νεολαίας και του αθλητισμού που καλύπτει την περίοδο 2002 - 2005. Το νέο πρόγραμμα συνεργασίας ανανεώνει και αναβαθμίζει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς αυτούς με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη σχέσεών τους.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            97,25 (-0,98)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    502.124
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   271.752    410,71 (-1,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    164.090    115,20 (-0,96)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     27.378     86,89 (-0,47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.008     29,52 (-0,97)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     88.449     64,35 ( 1,29)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     21.132     81,48 (-4,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.788     21,57 (-1,42)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.934     52,17 (-1,92)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.428      3,89 (-2,26)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     30.076     14,77 (-2,51)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        813     16,79 (-0,65)
    Ξενοδοχεία                    £     37.788     53,99 (-0,50)
    Αλλες Εταιρείες               £     87.113     95,79 (-1,28)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Καλαθόσφαιρα Γυναικών: Κύπρος 64 - Λουξεμούργο 56

    Με νίκη άρχισε τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο Προώθησης που γίνεται στην Ανδόρα, η Εθνική Γυναικών Κύπρου, επικρατώντας της ομάδας του Λουξεμβούργου με 64-56 μετά από πολύ καλή εμφάνιση.

    [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εκθεση ΗΕ - Κυπριακό

    Εάν θα υποβληθεί έκθεση των ΗΕ για το Κυπριακό και "τι θα λέει αυτή η έκθεση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και το πόσον ευελπιστούν τα ΗΕ" ότι η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών "μπορεί να προχωρήσει", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ενώ αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό είπε ότι "βρίσκονται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο".

    [11] (K) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Γιώργος Βασιλείου

    Tην αισιοδοξία της Aθήνας και της Λευκωσίας ότι η ένταξη της Kύπρου στην Eυρωπαϊκή Eνωση θα ολοκληρωθεί ομαλά, διατύπωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου Γιώργος Bασιλείου, μετά τη συνάντηση διαρκείας 30 λεπτών με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    "Είμαστε αισιόδοξοι ότι και η διεύρυνση θα προχωρήσει και η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ", είπε ο κ. Bασιλείου και πρόσθεσε ότι "εκείνο για το οποίο, δυστυχώς, δεν είμαστε αισιόδοξοι είναι η πορεία λύσης του Κυπριακού, όπου η τουρκική

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα

    Σε αρνητικό κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνάντηση με την αγορά να υποχωρεί και πάλι στο επίπεδο των 97 μονάδων, ως αποτέλεσμα του ιδιαίτερα περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,98%, κλείνοντας στις 97,25 μονάδες. Μείωση παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 502 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Δ' Ευρω-Μεσογειακό Φόρουμ - Κυπριακό - Προδρόμου

    Λύπη για την απουσία προόδου στις συνεχιζόμενες απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, εκφράζει στην τελική διακήρυξή του το Τέταρτο Ευρω-Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου έληξαν χθες στο Μπάρι της Ιταλίας.

    [14] (K) Κύπρος - Διοργάνωση 7ης Διάσκεψης Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας

    Η Κύπρος επιλέγηκε για να διοργανώσει την 7η Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι η επιλογή της Κύπρου αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας διότι η Διάσκεψη αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο γεγονός στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γιατί η Κύπρος αναμένεται να αποκομήσει οφέλη τόσο από την προβολή των επιτευγμάτων του εκπαιδευτικού της συστήματος όσο και από την προβολή του εθνικού της θέματος και του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού.

    [15] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Ραμάλα - Επίσκεψη

    Αναχωρεί απόψε για τη Ραμάλα αντιπροσωπεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών επικεφαλής της οποίας είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος θα έχει αύριο συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία θα εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση του Κινήματος προς το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 June 2002 - 17:49:16 UTC