Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Πρόκριση ΑΠΟΕΛ
  • [02] (Κ) Αθήνα - Ιατροσυμβούλιο - Υγεία Αρχιεπισκόπου
  • [03] (Κ) Υπουργείο Εργασίας - ΕΤΥΚ - ΚΕΣΤ
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πάφος - Αεροσκάφος - Πρόσκρουση
  • [06] (Κ) Αγκολεμλί - ΟΗΕ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [07] (Κ) Πάφος - Αεροσκάφος - Επιδιόρθωση
  • [08] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Ταλάτ - Μεταρρυθμίσεις - ΕΕ
  • [09] (Κ) Βερολίνο - Κύπρος - ΕΕ
  • [10] (Κ) Αντιπρόεδρος ΧΑΚ - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Παράνομο δικαστήριο - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Φυλακή
  • [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [15] (Κ) Πάφος - Αεροσκάφος - Αναχώρηση
  • [16] (Κ) ΕΤΥΚ - ΚΕΣΤ - Μεσολαβητική Υπηρεσία - Αρση Μέτρων (1)
  • [17] (Κ) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Διεθνής Καταγγελία
  • [18] (Κ) ΕΤΥΚ - ΚΕΣΤ - Μεσολαβητική Υπηρεσία - Αρση Μέτρων (2)
  • [19] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - ΟΥΝΕΣΚΟ - Νέος Αντιπρόσωπος
  • [20] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Πρόκριση ΑΠΟΕΛ

    Πανηγυρικά στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ πέρασε χθες βράδυ η πρωταθλήτρια ομάδα της Κύπρου ΑΠΟΕΛ, νικώντας στην έδρα της τη Μάριμπορ Σλοβενίας με 4-2. Στον πρώτο αγώνα στη Σλοβενία η Μάριμπορ είχε επιβληθεί με 2-1.

    Ο ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό γύρο της ευρωπαϊκής διοργάνωσης της ΑΕΚ Αθηνών, ο προπονητής της οποίας Ντούσαν Μπάγεβιτς κατασκόπευσε χθες βράδυ τον αγώνα ΑΠΟΕΛ-Μάριμπορ.

    Ο θρίαμβος των Κυπρίων πρωταθλητών επιτέφθηκε με δέκα παίκτες αφού στο 37ο λεπτό του αγώνα απεβλήθη από τον Πορτογάλο διαιτητή με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Μάριος Αγαθοκλέους.

    Οι Σλοβένοι ήταν αυτοί που προηγήθηκαν στο 31ο λεπτό με πέναλτι του Ντούρο. Δύο λεπτά αργότερα ο ΑΠΟΕΛ έφερε τα πράγματα στα ίσα επίσης με πέναλτι του Μαλέκκου.

    Στο 45ο λεπτό ο Ηλία πέτυχε το 2-1, στο 57ο λεπτό ο Χαραλαμπίδης το 3-1 και στο 70ο λεπτό ο Δασκαλάκης το 4-1. Οι Σλοβένοι διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 81ο πάλι με τον Ντούρο.

    [02] (Κ) Αθήνα - Ιατροσυμβούλιο - Υγεία Αρχιεπισκόπου

    Ιατροσυμβούλιο συνέρχεται σήμερα στην Αθήνα για μελέτη της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και έκδοση σχετικού πορίσματος.

    [03] (Κ) Υπουργείο Εργασίας - ΕΤΥΚ - ΚΕΣΤ

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το αδιέξοδο που συνεχίζεται στην κρίση που προέκυψε στον τραπεζικό τομέα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι χθεσινές δηλώσεις του υποψηφίου για το χρίσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιανννάκη Ομήρου, τα προεκλογικά των κομμάτων, οι αντιπαραθέσεις στους κύκλους της Εκκλησίας και η σημερινή σύσκεψη του Ιατροσυμβουλίου στην Αθήνα για μελέτη της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Τεντώνουν το σχοινί ΕΤΥΚ-Τράπεζες" γράφει ότι οι μαραθώνιες μεσολαβητικές προσπάθειες στο Υπουργείο Εργασίας για εξομάλυνση της έντασης στον τραπεζικό τομέα "έπεσαν στο κενό" αφού η σκληρή γραμμή που ακολουθούν τόσο η Συντεχνία όσο και ο Εργοδοτικός Σύνδεσμος θα οδηγήσει σε γενίκευση των απεργιακών μέτρων και από τις δύο πλευρές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο διαφορετικές εκθέσεις θα σταλούν από τη Λευκωσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Τις εκθέσεις θα συντάξει ο Πρεβευτής της Κομισιόν στη Λευκωσία Ντονάτο Κιαρίνι και ο Δανός Επιτετραμένος Κνουτ Γιόχανσεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.

    "Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Παραμένει το αδιέξοδο" αναφέρεται στην αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΤΥΚ και του Συνδέσμου Τραπεζών και σημειώνει ότι διαλύθηκαν οι ελπίδες για επίλυση της διαφοράς στις τράπεζες. Παρά τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας, το αδιέξοδο παραμένει, όπως και ο κίνδυνος διεύρυνσης του χάσματος, με ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με το Δανό Επιτετραμένο στη Λευκωσία Κνουτ Γιόχανσεν, χαρακτήρισε το Κυπριακό ως "αχίλλειο πτέρνα" του ΟΗΕ. Συζήτησε με το Δανό διπλωμάτη, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Σφάζονται στο προσκέφαλό του" γράφει ότι κάποιοι ιεράρχες μετατρέπουν την αντιπαράθεσή τους, σε δημόσιες αψιμαχίες με σαφέστατα υπονοούμενα την ίδια ώρα που το Ιατροσυμβούλιο στην Αθήνα θα αποφανθεί κατά πόσο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα μπορέσει να επανέλθει στα καθήκοντά του. Αλλού ο "Π" γράφει ότι σε χθεσινές δηλώσεις ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι οι εναρμονιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν πρόσφατα στην Τουρκία είναι ένα θετικό βήμα αλλά επεσήμανε ότι δεν διαπιστώνει επί του παρόντος οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό.

    "Η Σημερινή" με τίτλο "Τρικυμία στις Τράπεζες" γράφει ότι "τρικυμία πολλών μποφόρ" προμηνύεται στον ευαίσθητο για την οικονομία χώρο των Τραπεζών με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου να διατυπώνει τους φόβους του σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία που επιφέρει αυτή η κρίση. Αλλού γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού αυτό θα τερματίσει τις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος και κάτι που θα ισοδυναμεί με την εδραίωση της διχοτόμησης. Στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από τον ψεσινό θρίαμβο με 4-2 του ΑΠΟΕΛ επί της σλοβενικής Μάριμπορ. Οι Κύπριοι πρωταθλητές προκρίθηκαν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ Αθηνών.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ολοκληρώνουν σχέδιο λύσεως" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο βρετανικός παράγοντας ολοκληρώνει νέα συμβιβαστική φόρμουλα όσον αφορά τη συνταγματική πτυχή στο Κυπριακό, έχοντας τη στήριξη των Αμερικανών. Σημειώνει επίσης ότι καθοριστικές και ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα αυτό θα ακολουθήσουν μετά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη, του Ραούφ Ντενκτάς και του ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι το Σεπτέμβριο. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, απηύθυνε πρόσκληση προς όλους για διάλογο στη βάση της προοδευτικής πρότασης που κατέθεσε το ΚΙΣΟΣ, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης των ευρύτερων δυνατόν συναινέσεων.

    "Η Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "'Η Ομήρου ή εγώ" γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ "εξελίσσεται σε φανατικό οπαδό" της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου στις προεδρικές εκλογές και "διαβλέποντας προσπάθειες υπόσκαψης της στήριξης του κ. Ομήρου από στελέχη του ΔΗΣΥ έθεσε ευθέως το δίλημμα, ή υποστήριξη του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ ή του ιδίου προσωπικά", όπως γράφει η "Χ". Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης ζήτησε από το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα τη διεξαγωγή έρευνας από τη Γενική Εισαγγελία, για τη στάση της Αστυνομίας σε επανειλημμένες εκκλήσεις του να τον προστατεύσει από τα πυρά βρετανικών στρατευμάτων, που πραγματοποιούσαν ασκήσεις στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού, το τελευταίο διήμερο.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Στρατιωτική απειλή για έναν από τους καλύτερους παίκτες καριέρας στην αντισφαίριση" γράφει ότι ο 17χρονος Κύπριος Μάρκος Παγδατής είναι ο αριθμόν δύο καλύτερος τενίστας του κόσμου στην κατηγορία των εφήβων αλλά η πολλά υποσχόμενη καριέρα του απειλείται αφού ο ίδιος κλήθηκε για κατάταξη στο στρατό αρχές του επόμενου χρόνου. Αλλού γράφει ότι εκτός από την οικογένειά του κανείς άλλος δεν ήταν στο αεροδρόμιο να καλωσορίσει τον Κύπριο πρωταθλητή Αντώνη Νικολαϊδη, ο οποίος κέρδισε δύο μετάλλια στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που έγιναν στο Μάντσεστερ, ένα χρυσό στο ομαδικό σκιτ με τον Χρίστο Κουρτέλλα και ένα χάλκινο στο ατομικό σκιτ.

    (ΚΥΠΕ/ΟΜ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πάφος - Αεροσκάφος - Πρόσκρουση

    Αεροσκάφος τύπου Airbus "Α330" της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας "My Τravel", προσέκρουσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στάθμευσης του σε πυλώνα φωτισμού του αεροδρομίου Πάφου.

    [06] (Κ) Αγκολεμλί - ΟΗΕ - Κυπριακό - ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι ήρθε πλέον η ώρα όπως τα Ηνωμένα Εθνη, που παρίστανται στις απευθείας συνομιλίες με το καθεστώς του παρατηρητή, αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, προκειμένου να οδηγηθεί το Κυπριακό στη λύση του, εξέφρασε ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης στα κατεχόμενα Χουσεϊν Αγκολεμλί.

    [07] (Κ) Πάφος - Αεροσκάφος - Επιδιόρθωση

    Θέμα χρόνου θεωρείται η επιδιόρθωση και αναχώρηση του αεροσκάφους τύπου Airbus "Α330" της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας "My Τravel", το οποίο προσέκρουσε χθες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στάθμευσής του, σε πυλώνα φωτισμού του Αεροδρομίου Πάφου.

    [08] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Ταλάτ - Μεταρρυθμίσεις - ΕΕ

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία άρχισε να επιτίθεται εναντίον των πάντων και να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [09] (Κ) Βερολίνο - Κύπρος - ΕΕ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει την κοινή στέγη κάτω από την οποία οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να συνυπάρξουν ειρηνικά, ανέφερε η πρώην Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Σόφη Φοιτίδου, σημειώνοντας ότι "δυστυχώς ο κ. Ντενκτάς δεν επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να δεχθούν την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    [10] (Κ) Αντιπρόεδρος ΧΑΚ - Συνάντηση

    Η χρηματιστηριακή συνάντηση θα διεξαχθεί αύριο κανονικά, ακόμα και αν υπάρξει lock out στις τράπεζες ή ενδεχόμενη επέκταση των απεργιακών μέτρων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηριακού Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Ρένος Χριστοδουλίδης.

    [11] (Κ) Παράνομο δικαστήριο - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Φυλακή

    Παράνομο δικαστήριο στα κατεχόμενα διέταξε σήμερα τη φυλάκιση για έξι μήνες του Αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου Μεμντούχ Ενέρ, για δυσφημηστικό, δήθεν, άρθρο εναντίον του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, του ψευδοκράτους, του κατοχικού στρατού και της Τουρκίας, πληροφορίες από τα κατεχόμενα αναφέρουν.

    Το ψευδοδικαστήριο επέβαλε, επίσης, εγγύηση 5 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών εναντίον των δύο δημοσιογράφων, ποσό το οποίο θα καταβάλουν σε περίπτωση που κάνουν το ίδιο "σφάλμα".

    Εναντίον του Λεβέντ και άλλων Τ/Κ δημοσιογράφων εκκρεμούν συνολικά 400 υποθέσεις για "λίβελλο".

    Χθες το παράνομο δικαστήριο βρήκε "ένοχους" τους Λεβέντ και Ενέρ για το άρθρο του δεύτερου, που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 1999 στην εφημερίδα "Αβρούπα" (η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε "Αφρίκα").

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 08/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7366          1,7470
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6868          1,6969
    Λίρα Αγγλίας                     1,0999          1,1064
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,5134        205,1415
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1658          3,1911
    Δολάριο Καναδά                     2,6596          2,6808
    Κορώνα Δανίας                     12,8887         12,9918
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9780         13,0818
    Κορώνα Σουηδίας                   16,1574         16,2866
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5385          2,5588
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84.66 ( 1,17)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    775.766
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   241.929    351,58  ( 1,08)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    143.095     96,76  ( 0,57)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.121     81,85  ( 1,78)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.467     23,77  ( 1,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     24.847     59,83  ( 0,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.311     97,42  ( 2,06)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.814     18,48  ( 0,87)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.742     51,36  ( 0,53)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.419      3,19  ( 3,24)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.245     12,25  ( 2,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        106     15,70  ( 2,68)
    Ξενοδοχεία                    £     95.552     47,80  ( 2,22)
    Αλλες Εταιρείες               £     46.845     79,50  ( 2,19)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,17% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνάντηση, ως αποτέλεσμα της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας που παρουσιάστηκε. Η αγορά, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον κλάδο της Πληροφορικής, ο οποίος σημείωσε μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,24%, έκλεισε στις 84,66 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, η οποία διπλασιάστηκε σε σχέση με τις τελευταίες τρεις ημέρες, ανήλθε στις 775 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Πάφος - Αεροσκάφος - Αναχώρηση

    Αναχώρησε στις 14.35 από το Αεροδρόμιο Πάφου με προορισμό τη Βρετανία το αεροσκάφος τύπου Airbus Α330, της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας "My Τravel", το οποίο προσέκρουσε χθες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στάθμευσής του, σε πυλώνα φωτισμού στο αεροδρόμιο Πάφου.

    [16] (Κ) ΕΤΥΚ - ΚΕΣΤ - Μεσολαβητική Υπηρεσία - Αρση Μέτρων (1)

    Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο οι εμπορικές τράπεζες αφού λύθηκε τελικά το αδιέξοδο στη διαφορά μεταξύ της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου(ΕΤΥΚ) και του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΚΕΣΤ).

    Η μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας αποφάνθηκε σήμερα ότι υπάρχει παραβίαση της υφιστάμενης συμφωνίας εκ μέρους της μίας πλευράς και παραβίαση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων εκ μέρους της άλλης, κάτι που ικανοποίησε τόσο την ΕΤΥΚ όσο και τον ΚΕΣΤ.

    [17] (Κ) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Διεθνής Καταγγελία

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) "καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα κλιμάκωση των φασιστικών μέτρων του δικτατορικού κατοχικού καθεστώτος Ντενκτάς-Αγκυρας για τη φίμωση και το στραγγαλισμό κάθε ελεύθερης, αντικατοχικής φωνής, όπως τόσο καθαρά, σταθερά και δυνατά εκφράζεται και ακούεται μέσα από τις στήλες της η τ/κ εφημερίδα 'Αβρούπα Αφρίκα' και άλλων δημοκρατικών τ/κ εφημερίδων, αλλά και από ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της τ/κ κοινότητας".

    Η ΕΣΚ σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προβαίνει σε επείγοντα διαβήματα προς τα ΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και σωρεία διεθνών οργανισμών και αξιώνει την ενεργό διεθνή παρέμβαση για την απελευθέρωση των δύο φυλακισθέντων Τ/Κ δημοσιογράφων, τον τερματισμό των διώξεων της εφημερίδας και των συνεργατών της και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΣΚ διακηρύσσει "την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της" προς τους παράνομα φυλακισθέντες Τ/Κ δημοσιογράφους, την εφημερίδα τους και τις οικογένειες τους και αξιώνει την άμεση απελευθέρωσή τους και το σεβασμό της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας έκφρασης που δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν οι Τ/Κ.

    [18] (Κ) ΕΤΥΚ - ΚΕΣΤ - Μεσολαβητική Υπηρεσία - Αρση Μέτρων (2)

    Την πλήρη ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) για την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι στη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της και της Λαϊκής Τράπεζας, υπάρχει παραβίαση της υφισταμένης συμφωνίας, ενώ ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών (ΚΕΣΤ), αν και εξέφρασε τη διαφωνία του για την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας επί της εργατικής διαφοράς, δηλώνει ότι θα τηρήσει τις διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

    Ο Διευθυντής του ΚΕΣΤ Χρίστος Ταλιαδώρος υπογράμμισε το μέρος της απόφασης της μεσολαβητικής υπηρεσίας ότι με τη λήψη απεργιακών μέτρων κατά της Λαϊκής Τράπεζας, η ΕΤΥΚ παραβίασε τις αρχές του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

    [19] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - ΟΥΝΕΣΚΟ - Νέος Αντιπρόσωπος

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία αποφάσισε όπως διορίσει την Εντμέ (Μέμα) Λεβέντη ως Επίτιμο Πρέσβη - Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    [20] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - ΕΕ

    Απίστευτα καλά προχωρεί η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας υπεύθυνος για την Ευρώπη Πίτερ Χέιν, ο οποίος χαρακτήρισε ως πολύ κρίσιμη την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ώστε μια ενωμένη Κύπρος να καταστεί μέλος της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 8 August 2002 - 17:49:15 UTC