Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πετόσφαιρα - Εθνική Ενόπλων - Αποκλεισμός Τουρκίας
  • [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Νέα Υόρκη - Διάλεξη
  • [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία
  • [05] (Κ) Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Κεραία Βρετανών
  • [07] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - Κύπρος - Ημερίδα
  • [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΠΑΣΟΚ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και τα σενάρια για καθυστέρηση της διεύρυνσης της ΕΕ, οι δηλώσεις του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν για λύση και όχι κρίση στην Κύπρο, οι μεταθέσεις και προαγωγές στις οποίες προέβη ο απερχόμενος Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, προεκλογικά θέματα καθώς και δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Λύση και όχι κρίση βλέπουν οι ΗΠΑ'', γράφει ότι οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι μια μεγάλη ευκαιρία για την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία δημιουργείται τους επόμενους μήνες, ενώ αποκλείουν την πρόκληση κρίσης σε αυτό τον χρόνο, όπως δήλωσε σε ιδιωτικό κυπριακό κανάλι ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ούτε χάρτες συζητήθηκαν για το εδαφικό, ούτε και σημειώθηκε πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες, διαψεύδοντας έτσι πληροφορίες ότι ο Τ/Κ ηγέτης κατέθεσε χάρτη.

    ''Η Μάχη'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Καθαρή στάση θέλει ο Αναστασιάδης'', γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα αναλάβει εκστρατεία συσπείρωσης και πειθαρχίας των μελών και στελεχών του κόμματός του σε σχέση με τις επιλογές του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές, με πρώτη κίνηση τη σύγκληση συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου πιθανώς την ερχόμενη Τετάρτη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σε οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν χθες μειωμένο ναύλο (69 μέχρι 79 λιρών) για τις πτήσεις που αναχωρούν για Αθήνα από το Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Ο ''Πολίτης'', με τίτλο ''Κόβει και ράβει'', γράφει ότι ο απερχόμενος Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα, αφού "με προκλητικές μεταθέσεις και προαγωγές της τελευταίας στιγμής" επέλεξε να κλείσει τον κύκλο του στο αστυνομικό Σώμα, ενώ αναφέρει ότι τοποθετεί δικούς του ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Αμερ για λογαριασμό της εφημερίδας ''Π'', ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είναι ο μόνος που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία από τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έχει τον πρώτο λόγο.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Στο στόχαστρο τελωνειακοί'', γράφει ότι στο στόχαστρο των αστυνομικών ανακριτών στην υπόθεση των συναρμολογημένων αυτοκινήτων βρίσκονται και πέντε τελωνειακοί, ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη πολλά αυτοκίνητα κινδυνεύουν με κατάσχεση. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ τέθηκε σε συναγερμό μετά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για αναβολή της διεύρυνσης της ΕΕ με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο, σύμφωνα με τα σενάρια, θα παραμένει ως μια από τις κύριες πέτρες του σκανδάλου, όπως σημείωσε χθες η αθηναϊκή εφημερίδα ''Τα Νέα''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Λόγος για πλήγμα κατά της Κύπρου'', γράφει ότι σε απόρρητη σύσκεψη στην Σμύρνη μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και Ισραήλ, η Αγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τους σχεδιασμούς των Αμερικανών για να έχει πολιτικά οφέλη και στο Κυπριακό. Σημειώνει ακόμη ότι στο γερμανικό ΥΠΕΞ, ο πρώην Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Κύπρο Πέτερ Βίτιχ έχει προβεί στη σύσταση ''Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης''. Αλλού ο "Φ" γράφει ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε χθες την ακράδαντη πεποίθηση ότι η Κύπρος θα κερδίσει τη μάχη για την ένταξη στην ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Τα τελευταία βολέματα'', γράφει ότι έντονες αντιδράσεις και αναστάτωση στο Αρχηγείο Αστυνομίας προκαλούν οι τελευταίες πράξεις του απερχόμενου Αρχηγού του σώματος Ανδρέα Αγγελίδη, όσον αφορά τις μεταθέσεις στις οποίες προβαίνει. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι οι μεταθέσεις αυτές δεν πρέπει να γίνονται και παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης όφειλε να λύσει τη διαμάχη μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση και του κ. Αγγελίδη. Αλλού γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας, ως Πρόεδρος της Βουλής, ζήτησε την οικονομική ανεξαρτησία του Σώματος για να μπορεί να επιτελεί καλύτερα το έργο της.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου θα απαγορεύσουν την εισαγωγή και την αναπαραγωγή πέντε ειδών άγριων και επικίνδυνων σκύλων στη χώρα, ενώ σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη γίνει αποδεχτό από την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος γιόρτασε τα 75ά γενέθλιά του. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης συνέστησε τη μείωση των επισκέψεων στον Αρχιεπίσκοπο, ιδιαίτερα από τους συγγενείς του, με σκοπό την ταχύτερη ανάρρωσή του.

    [02] (Κ) Πετόσφαιρα - Εθνική Ενόπλων - Αποκλεισμός Τουρκίας

    Η άρνηση της τουρκικής ομάδας των Ενόπλων να αντιμετωπίσει την εθνική ομάδα της Κύπρου στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας, είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η ομάδα της Τουρκίας κινδυνεύει και με ισόβιο αποκλεισμό από όλες τις δραστηριότητες του στρατιωτικού αθλητισμού παγκοσμίως.

    Η Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας, που διεξάγεται στη Ρουμανία, συνήλθε έκτακτα χθες το βράδυ με θέμα την ενέργεια των Τούρκων.

    [03] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Νέα Υόρκη - Διάλεξη

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ενισχύσει τη θέση της νήσου ως ένα αξιόπιστο διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο και θα ανοίξει ευοίωνες επιχειρηματικές ευκαιρίες για δυναμικές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, δήλωσε χθες το βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης σε συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Ελληνοαμερικανικός Σύνδεσμος Τραπεζικών στο Princeton Club της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον ερχόμενο μήνα, θα περιέχει θετική για την Κύπρο αξιολόγηση, η οποία θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

    [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρωσία

    Για τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αναχωρεί τη Δευτέρα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, προκειμένου να επισκεφθεί την Τουριστική Εκθεση CIS Travel Market και να παρευρεθεί στην 69η Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

    [05] (Κ) Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Λάζαρος Λωτίδης, συνοδευόμενος από 20μελή αντιπροσωπεία, φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Κεραία Βρετανών

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σήμερα, παραμονή της Πορείας Ειρήνης που διοργανώνεται στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου, σημειώνει ότι ''η εγκατάσταση της κατασκοπευτικής υπερκεραίας αποτελεί επικίνδυνη αναβάθμιση της στρατιωτικής σημασίας των Βάσεων, γεγονός που καθιστά την Κύπρο ελκυστικό στόχο της αντίδρασης αμυνόμενων κρατών ή τρομοκρατικών οργανώσεων'', εμπλέκοντας την ακόμη περισσότερο στις επιχειρήσεις των Βρετανών.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και μετά από αίτημα του Κινήματος έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων.

    [07] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - Κύπρος - Ημερίδα

    Τη γενική εκτίμηση ότι η χρονική περίοδος που θα διανύσει η Κύπρος μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι πολύ κρίσιμη τόσο για το εθνικό της θέμα όσο και για την πορεία ένταξης της στην ΕΕ, εξέφρασαν σήμερα οι ομιλητές στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα ''Κύπρος - ΕΕ, η επόμενη μέρα'', που διοργάνωσε στη Λευκωσία το ΚΙΣΟΣ με τη συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι θέση της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτειακή δομή που να είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ, στην οποία θα πρέπει να ενταχθεί ένα κράτος.

    [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΠΑΣΟΚ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό φέτος, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσος Λυσσαρίδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη και οι ενδιαφερόμενοι δεν θα υποβάλουν σχέδιο λύσης αλλά θα περιορισθούν σε βολιδοσκοπήσεις των δύο πλευρών.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη Τύπου, είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό για διαφύλαξη του στόχου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 September 2002 - 17:49:07 UTC