Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πατ Κοξ
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πατ Κοξ (επανάληψη)
  • [05] (Κ) Ρασμούσεν - Τουρκία - Ημερομηνία
  • [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αναθεωρημένο έγγραφο
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [10] (Κ) ''Εκόνομιστ'' - Συνέδριο - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου
  • [11] (Κ) Γ. Βασιλείου - Επίσκεψη στις Βρυξέλλες
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Νέα συνάντηση
  • [14] (Κ) Κύπρος - Κασουλίδης - Ενταξιακές
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αναβίωση Περιοχής Ομεριέ
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αναχώρηση
  • [17] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αναθεωρημένο κείμενο
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Λόρδος Χάνεϊ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Τουρκίας - Κοπεγχάγη
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Συνέδριο ''Εκόνομιστ''
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΣΥΝ
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής Ελλάδος
  • [24] (Κ) Βασιλείου - Γουέστον - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πιέσεις που εντείνονται αυτές τις ημέρες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και το ενδεχόμενο υποβολής νέου τροποποιημένου σχεδίου λύσης από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Το χθεσινό συλλαλητήριο κατά του σχεδίου Ανάν στην Πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, η διαρροή στον Τύπο εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου, και οι ζημιές που προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία και χαλαζόπτωση είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Σχέδιο για αποδοχή ή απόρριψη'', ότι άρχισαν και συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, οι οποίες αναμένεται ότι θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός αναθεωρημένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, που θα υποβληθεί στις δύο πλευρές για αποδοχή ή απόρριψη, πριν ή κατά την ερχόμενη Τετάρτη, παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Σε άλλο θέμα γράφει πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση για τη νέα δημοσιοποίηση εμπιστευτικού εγγράφου για το Κυπριακό, το οποίο είχε διανεμηθεί στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίασή του.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Κρίσιμα εικοσιτετράωρα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι αρχίζει κρίσιμη περίοδος από σήμερα για το Κυπριακό, καθώς οι ξένοι επιδιώκουν την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του πλαισίου λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν, ενώ η ε/κ πλευρά ''αναμένει πως θα επιτύχει όπως οι διαβουλεύσεις ή διαπραγματεύσεις συνεχισθούν και μετά την Κοπεγχάγη, αν δεν υπογραφεί η ιδρυτική διακήρυξη''. Αλλη είδηση είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι εσπεριδοκαλλιεργητές στην περιοχή Βρυσούλων και Στροβιλιών από τη χθεσινή κακοκαιρία και χαλαζόπτωση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ετοιμάζονται για νέο τελεσίγραφο'', γράφει πως επικρατεί ''οργιώδες παρασκήνιο'' επί του σχεδίου Ανάν και ότι, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα το ''Βήμα'', κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, η ε/κ πλευρά θα βρεθεί προ του ενδεχομένου υποβολής από τον ΟΗΕ ενός ''σχεδίου - τελεσιγράφου'', στο οποίο θα ενσωματωθεί το αποτέλεσμα τετραήμερης εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευσης μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς. Από την Αθήνα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα ακυρώσει τη διεύρυνση, εάν τεθούν προσκόμματα στην ένταξη της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, υπό βροχή, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας διαδήλωση εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Σενάρια με... ουρές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, οι Αγγλοαμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση φτιάχνουν σενάρια με ''ουρές'' και ''αστερίσκους'' και ότι στην Κοπεγχάγη αναμένεται πως θα γίνουν διπλωματικά παζάρια, με επίκεντρο την ένταξη της Κύπρου και τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι επικράτησε "διχογνωμία" στη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΣΟΣ ως προς την αντιμετώπιση του σχεδίου Ανάν, με τον Πρόεδρο του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου να τάσσεται υπέρ της διαπραγμάτευσης του σχεδίου και τον Επίτιμο Πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη να ασκεί έντονη κριτική κατά του σχεδίου και των προεδρικών συμβούλων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Νέο έγγραφο Ανάν για οριστική λύση'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσανατολίζεται στην υποβολή, αύριο ενδεχομένως, νέου εγγράφου για συνολική λύση του Κυπριακού, με παρότρυνση των ΗΠΑ και υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με συγκερασμό των νέων θέσεων που ήδη έχουν διαβιβασθεί από τις δύο πλευρές. Αλλη είδηση είναι τα μέτρα ασφάλειας κατά την έλευση στην Κύπρο της ισραηλιτικής ποδοσφαιρικής ομάδας ''Μακάμπι'', η οποία την ερχόμενη Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ Αθηνών στο ΓΣΠ Λευκωσίας. Την αποστολή της ''Μακάμπι'' θα συνοδεύσουν, από το Ισραήλ μέχρι το αεροδρόμιο Λάρνακας, μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλιτικής αεροπορίας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Τριήμερο πιέσεων'', ότι οι πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εντείνονται και προς τις δύο πλευρές και αναμένεται να κορυφωθούν κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Αλλη είδηση είναι οι πολιτικές συγκεντρώσεις των μελών του ΑΚΕΛ, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 7:00 το βράδυ στη Λευκωσία και αύριο στις 7:30 στη Λεμεσό. Ομιλητής θα είναι και στις δύο συγκεντρώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θα αναλύσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πατ Κοξ

    ΕΕ το Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι, σημειώνοντας ότι αυτή η απΟ Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ επανέλαβε την απόφαση της όφαση δεν έχει ποτέ τροποποιηθεί.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον

    "Προσβλέπουμε σε μια πολύ παραγωγική εβδομάδα τόσο εδώ (στην Κύπρο) όσο και στην Κοπεγχάχη", δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Γουέστον, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, είπε ότι "είχαμε, ως συνήθως, μια εξαιρετικά καλή και παραγωγική συνάντηση" με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πατ Κοξ (επανάληψη)

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ δήλωσε ότι δεν έχει τροποποιηθεί η απόφαση του Ελσίνκι του Δεκεμβρίου του 1999 για την Κύπρο.

    [05] (Κ) Ρασμούσεν - Τουρκία - Ημερομηνία

    Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στον πολιτικό τομέα και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν η Ευρωπαϊκή Ενωση ορίσει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Δανίας και προεδρεύων της ΕΕ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    ''Αυτό που χρειαζόμαστε να δούμε τώρα είναι η ξεκάθαρη εφαρμογή. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, όχι μόνον στα χαρτιά αλλά και στην πραγματική ζωή'', δήλωσε ο Δανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Κοπεγχάγη με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Εάν και όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, μπορεί να

    [06] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7398          1,7502
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7567          1,7672
    Λίρα Αγγλίας                     1,1143          1,1209
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,4993        217,2232
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1169          3,1418
    Δολάριο Καναδά                     2,7416          2,7635
    Κορώνα Δανίας                     12,9077         13,0109
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7153         12,8170
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7609         15,8869
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5617          2,5821
    

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           109,15  (-0,72)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    783.394
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    281.973    436,08  (-1,28)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    147.962    125,21  (-1,25)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     39.971     91,66  (-0,42)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.868     24,55  (-0,32)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     69.407     68,58  ( 0,38)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        173    121,79  (-0,43)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     19.160     21,55  (-0,78)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.635     82,61  ( 0,08)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.719      4,16  ( 0,48)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     77.555     24,82  ( 0,89)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          9     14,75  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £     19.837     54,11  (-1,21)
    Αλλες Εταιρείες               £    151.745     99,27  (-0,69)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αναθεωρημένο έγγραφο

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής νέο αναθεωρημένο έγγραφο εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα καλέσει αύριο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου για να τους ενημερώσει για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κατά την αυριανή συνάντηση πιθανόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει από τους αρχηγούς κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    [10] (Κ) ''Εκόνομιστ'' - Συνέδριο - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Κύπρο και να βοηθήσει ιδιαίτερα για την προσαρμογή των κατεχομένων στα ευρωπαϊκά πρότυπα, μόλις επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Μιλώντας στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το περιοδικό ''Εκόνομιστ'' στο ξενοδοχείο ''Χίλτον'', στη Λευκωσία, με τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση για την ευρωπαϊκή ένταξη'', ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι, αν και δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη, η λύση πρώτα του Κυπριακού είναι επιθυμητή.

    Ως προς το περιεχόμενο της λύσης, αυτό που έχει σημασία για την ΕΕ, είπε, είναι το να μιλά το κοινό κράτος της Κύπρου με μια φωνή στην Ευρώπη και να είναι σε θέση να εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κεκτημένο.

    [11] (Κ) Γ. Βασιλείου - Επίσκεψη στις Βρυξέλλες

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί αύριο στις 5 το πρωί για τις Βρυξέλλες για να παραστεί στη 19η Συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Ενταξη της Κύπρου σε επίπεδο διαπραγματευτών.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Στο επίπεδο των 109 μονάδων κρατήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις τραπεζικές μετοχές και την υποχώρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,72%, κλείνοντας στις 109,15 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 783 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Νέα συνάντηση

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχει νέα συνάντηση σήμερα στις 5 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, αφού πρώτα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [14] (Κ) Κύπρος - Κασουλίδης - Ενταξιακές

    Η Κύπρος είναι από σήμερα η πρώτη υποψήφια χώρα που ολοκλήρωσε της ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έγινε στην τριμερή συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ο Δανός Προεδρεύων Περ Στιγκ Μόλερ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος δέχθηκε και συγχαρητήρια των δύο κοινοτικών αξιωματούχων.

    Ο κ. Μόλερ, αφού συνεχάρη θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών, αναγνώρισε τη σκληρή προσπάθεια που έγινε από κυπριακής πλευράς για την προσαρμογή της χώρας στο κοινοτικό κεκτημένο.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αναβίωση Περιοχής Ομεριέ

    Ως μια επένδυση ''στη λαμπρή νέα δυνατότητα του αύριο'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ την αναβίωση της περιοχής Ομεριέ στην παλιά Λευκωσία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

    Η δαπάνη υλοποίησης του έργου, την ευθύνη του οποίου έχει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Προσφορά Υπηρεσιών σε Προγράμματα Ανάπτυξης (UNOPS), αναμένεται να ξεπεράσει τις 600 χιλιάδες λίρες και να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2003.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αναχώρηση

    [17] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Αναθεωρημένο κείμενο

    Τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται πάνω στο αναθεωρημένο κείμενο των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού και ελπίζουν ότι σύντομα θα είναι έτοιμο.

    Αυτό δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος είπε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν σχεδιάζει να μεταβεί στην Κοπεγχάγη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Λόρδος Χάνεϊ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατέστησε σήμερα σαφές στον Ειδικό Απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι η Κύπρος με την υποστήριξη της Ελλάδας αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης ξεκάθαρη απόφαση για την ένταξη, χωρίς όρους, αστερίσκους ή υποσημειώσεις.

    Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Βρετανό Ειδικό Απεσταλμένο σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, παρουσία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβη Θεόφιλου Θεοφίλου, και του Διευθυντή της Διεύθυνσης ΕΕ του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Ζωβιάτη.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Τουρκίας - Κοπεγχάγη

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ είπε ότι δεν θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, λόγω των ''αρνητικών ενδείξεων'' όσον αφορά την εξασφάλιση ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, όχι μόνο από τη Δανία αλλά και από άλλες χώρες της ΕΕ.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Συνέδριο ''Εκόνομιστ''

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ κάλεσε σήμερα τους "ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να αδράξουν την ευκαιρία και να φέρουν μια συμφιλιωμένη Κύπρο μέσα σε μια συμφιλιωμένη Ευρώπη".

    Σε ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει το περιοδικό ''Εκόνομιστ'' στη Λευκωσία, με τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση για την ευρωπαϊκή ένταξη'', ο κ. Κοξ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ μπορεί να συνεργαστεί με τον ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει πότε ο Κόφι Ανάν θα επιδώσει στις δύο πλευρές αναθεωρημένο κείμενο σχετικά με τη λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται η επίδοση του νέου εγγράφου, ο κ. ντε Σότο είπε: "Δεν γνωρίζω πότε θα υποβληθεί".

    Είπε, επίσης, ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο σχετικά με πιθανή συνάντηση του αύριο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, δήλωσε ότι "δεν εδόθη" οποιοδήποτε έγγραφο και πρόσθεσε: "Δεν γνωρίζω αν θα δοθεί καν".

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΣΥΝ

    Κύπρος και Ελλάδα ''πρέπει να παραμείνουν ανυποχώρητες στο αίτημα για άμεση ένταξη, χωρίς δολιχοδρομίες της τελευταίας στιγμής'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής Ελλάδος

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη πότε θα δοθεί στις δύο πλευρές το αναθεωρημένο κείμενο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση απόψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι έγινε μια ενημέρωση και "αύριο θα δούμε".

    Σε ερώτηση πότε αναμένεται να επιδοθεί το νέο έγγραφο του κ. Ανάν, ο κ. Παναγόπουλος είπε στο ΚΥΠΕ: "Ακόμη δεν ξέρει κανείς. Θα το σκεφθούν απόψε το βράδυ τα Ηνωμένα Εθνη".

    [24] (Κ) Βασιλείου - Γουέστον - Συνάντηση

    Ελπίδες από πλευράς Αμερικανών για ύπαρξη θετικών εξελίξεων όσον αφορά δέσμευση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού, εντοπίζει ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι βασικότερες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό θα γίνουν κατά τη δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, όταν η Τουρκία θα γνωρίζει πλέον τη θέση των 15 όσον αφορά το αίτημά της για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 9 December 2002 - 18:52:54 UTC