Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Δήλωση Προεδρεύοντος
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολές - Δηλώσεις ντε Σότο
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Προεδρικές Εκλογές
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πάουελ - Μέλερ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - Υποβολή δηλώσεων
  • [07] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - EE
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Ολομέλεια - Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος Φερχόϊγκεν - Κύπρος - Ενταξη
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 100 μονάδες
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα - Κύπρος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη
  • [15] (Κ) Ανδρέας Χρίστου - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη
  • [16] (Κ) Αλαβάνος - Δήλωση Φερχόιγκεν
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη
  • [20] (Κ) Ανδρούλλα Βασιλείου - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη
  • [22] (Κ) Μπεγλίτης - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα - Τουρκία

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Δήλωση Προεδρεύοντος

    Πλήρη υποστήριξη στην αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και στις προσπάθειές του για διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2003 έδωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με δήλωση που συμφωνήθηκε ομόφωνα και διαβάστηκε από τον Κολομβιανό προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Αλφόνσο Βαλντιβιόζο.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε ταυτόχρονα λύπη για το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ και τον κάλεσε να εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη λύσης μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προτάθηκε από τον Κόφι Ανάν.

    Η δήλωση ακολούθησε ενημέρωση του σώματος από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, με παρεμβάσεις και του ιδίου του κ. Ανάν, ενώ τοποθετήθηκαν και αρκετά μέλη που εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη προς το Γενικό Γραμματέα.

    Οι αντιπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας, στις δικές τους παρεμβάσεις, επισήμαναν ότι δεν θεωρούν ως δεσμευτικό το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου, ωστόσο υπογράμμισαν ότι δεν ήθελαν να ''χαλάσουν'' την ομοφωνία.

    Στη δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας κ. Βαλντιβιόζο επισημαίνει ότι η προσπάθεια γίνεται στη βάση του ψηφίσματος 1250 και στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει ως εξής:

    ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    1. Στις 18 Δεκεμβρίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα, άκουσαν έκθεση από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό για τις διαπραγματεύσεις που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες, σε υλοποίηση της αποστολής την οποία ενεπιστεύθη στο Γενικό Γραμματέα το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμά του 1250, η οποία στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας πάνω σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος η οποία θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    2. Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν ευαρέσκεια προς το ΓΓ για τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2002 για τη γεφύρωση των χασμάτων μεταξύ των δύο πλευρών και για να τους επιτρέψει να καταλήξουν σε συμφωνία. Εξέφρασαν την άποψη ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου, όπως αναθεωρήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, προσφέρει μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη διευθέτησης στις προσεχείς εβδομάδες.

    3. Εξέφρασαν λύπη που η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις πρωτοβουλίες του ΓΓ και την κάλεσαν να καταβάλει εποικοδομητικές προσπάθειες για επίτευξη διευθέτησης, σε συμμόρφωση προς το χρονοδιάγραμμα που προτάθηκε από το Γενικό Γραμματέα.

    4. Χαιρέτισαν την προθυμία και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στην περίοδο που ακολουθεί. Υπογράμμισαν τη σημασία της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων ώστε να γίνει δυνατή η επίτευξη πλήρους συμφωνίας πριν από τις 28 Φεβρουαρίου 2003, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από το Γενικό Γραμματέα στις προτάσεις του. Προέτρεψαν και τις δύο πλευρές να εργαστούν στη βάση των αναθεωρημένων προτάσεων του Γενικού Γραμματέα της 10ης Δεκεμβρίου.

    5. Τα μέλη του Συμβουτλίου επέστησαν την προσοχή στη μοναδική ευκαιρία που υπάρχει για διευθέτηση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος και στα οφέλη για όλους τους ενδιαφερομένους από αυτήν, ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορέσουν να επωφεληθούν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προέτρεψαν όλους τους ενδιαφερομένους να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία να επιτύχουν μία ειρηνική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στο Κυπριακό πρόβλημα προς όφελος όλου του λαού της και της ευρύτερης περιοχής.

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολές - Δηλώσεις ντε Σότο

    Επιστολές προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, καθώς επίσης στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, με τις οποίες καθορίζει την εργασία που πρέπει να γίνει στις επόμενες δέκα εβδομάδες, για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, απέστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, αποκάλυψε ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σε δηλώσεις στο τέλος της συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την οποία το σώμα ενημερώθηκε για την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ στο Κυπριακό, ο κ. ντε Σότο ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται οι δύο επιτροπές που αποφασίστηκε να συσταθούν για την επεξεργασία νόμων και την καταγραφή των διεθνών συνθηκών που η Κύπρος έχει υπογράψει.

    Εξερχόμενος του Συμβουλίου, ο κ. ντε Σότο είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ΓΓ και ο ίδιος πήραν ''σθεναρή υποστήριξη'' από τα μέλη του σώματος.

    ''Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στις δέκα εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας και ελπίζω ότι θα γίνει. Οι συνεργάτες μου βρίσκονται στο νησί και ελπίζουμε ότι θα σημειώσουμε επιτυχία στο διάστημα που απομένει'', είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το επόμενο βήμα, ο κ. ντε Σότο αποκάλυψε ότι ο κ. Ανάν έστειλε την Τετάρτη επιστολές στους δύο ηγέτες (των κοινοτήτων στην Κύπρο) και στους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ''καθορίζοντας το δρόμο που χαράζεται μπροστά μας, όπως αυτός τον βλέπει και το έργο που πιστεύει πως απαιτείται να γίνει, και εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αριθμό θεμάτων που εκκρεμούν''.

    Σε ερώτηση, ποια είναι η επόμενη προθεσμία και πότε πρέπει αυτοί να απαντήσουν, είπε πως ''δεν μας αρέσει να μιλούμε για προθεσμίες''.

    ''Ελπίζουμε να γίνει εργασία αυτή την εβδομάδα, κάποια προκαταρκτική εργασία και επίσης να γίνει εργασία από κάθε μία από τις δύο πλευρές χωριστά σε προετοιμασία των πολύ εντατικών προσπαθειών που πρέπει να λάβουν χώρα τον Ιανουάριο, κυρίως''.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Προεδρικές Εκλογές

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα λειτουργήσει και θα γίνουν προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας χθες βράδυ από την Αθήνα, όπου παρέστη σε συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, υπό το ενδεχόμενο επανδιεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη, δεσπόζουν σήμερα στον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες, προβάλλουν ακόμη τη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, τις διαδοχικές συνεδρίες στην Αγκυρα για την εξωτερική πολιτική και το Κυπριακό, τις συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής στην Αθήνα, καθώς και την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την προκήρυξη των προεδρικών εκλογών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εν αναμονή της απόφασης Κληρίδη'', γράφει ότι οι αποφάσεις που θα λάβει ο Γλαύκος Κληρίδης εντός των προσεχών ημερών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το θέμα των προεδρικών εκλογών, καθώς όπως διεφάνη χθες, ''υπάρχει διάθεση στήριξης μιας υποψηφιότητας από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τακτό χρονικό διάστημα, τόσο από τους σημερινούς εταίρους ΔΗΣΥ και ΕΔΗ, αλλά και από το ΚΙΣΟΣ''. Αλλού γράφει ότι αυξημένοι κατά 7,5%, θα είναι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων από την 31η Ιανουαρίου του 2003, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο συμφωνίας με την ΠΑΣΥΔΥ, που θα παραπεμφθεί στη Βουλή για τελική έγκριση.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Η Αθήνα ευνοεί εκλογή Κληρίδη'' επικαλείται διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα, οι οποίοι ''δείχνουν να ανησυχούν ότι πιθανός παροπλισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ίσως παραλύσει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί γύρω από το εθνικό θέμα και αποτελέσει πισωγύρισμα στην έως σήμερα πρόοδο που έχει σημειωθεί''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι ''ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες για αλλαγή πλεύσης στις εκλογές χωρίς προηγούμενη διαβούλευση μαζί του''.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Ραούστ Ντενκτάς'' γράφει ότι ''πλήρη στήριξη στον Ντενκτάς έδωσε η Αγκυρα, η οποία αν και υπέρ των συνομιλιών, επιχειρεί τη διαφοροποίηση των προνοιών του σχεδίου Ανάν, προτάσσοντας τη 'λεγόμενη κυριαρχία''' του ψευδοκράτους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο κατοχικός στρατός τέθηκε χθες σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, κατόπιν λήψης πληροφοριών για προετοιμασία μεγάλης αντικαθεστωτικής διαδήλωσης. Σημειώνει ότι οι πληροφορίες έκαναν λόγο για δυναμική σύγκρουση με τις λεγόμενες τ/κ δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και με τις δυνάμεις του στρατού κατοχής.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χοντρό παιχνίδι με Κληρίδη'' γράφει ότι ''χοντρό παιγνίδι με έντονο παρασκήνιο, παίζεται με επίκεντρο την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για επαναδιεκδίκηση ή μη των προεδρικών εκλογών''. Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ''είναι δέκτης πολλών πιέσεων, προτροπών και παραινέσεων από τον προεδρικό περίγυρο, αλλά και το ΔΗΣΥ, με στόχο να επαναδιεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές''. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε χθες, εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρεται ως μοναδική ευκαιρία για λύση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Δεν αποκλείουν την προσάρτηση'', γράφει ότι η τουρκική πλευρά καθορίζοντας την τακτική που θα ακολουθήσει ενόψει της εντατικοποίησης των συνομιλιών από την 7η Ιανουαρίου, έθεσε τα πλαίσια των κινήσεών της σε σύσκεψη χθες στην Αγκυρα. Σημειώνει ότι εκπρόσωπος της ''δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων''. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν ''φέρεται να συνδέει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με την αποδοχή του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν''.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αναγκαίες οι αλλαγές'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δήλωσε ότι είναι κοινή εκτίμηση πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει δημιουργικά τη συζήτηση πάνω στο έγγραφο Ανάν, ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες αλλαγές, που θα το κάνουν πιο δίκαιο και λειτουργικό, ώστε να υπάρξει λύση. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποφασίσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, προσθέτοντας πως το ερώτημα που τίθεται τώρα, είναι αν θα ενταχθεί επανενωμένη ή όχι.

    [05] (Κ) Πάουελ - Μέλερ - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, 2003, εξέφρασαν χθες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο Δανός ομόλογός του και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Περ Στιγκ Μέλερ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Ουάσιγκτον.

    [06] (Κ) Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών - Υποβολή δηλώσεων

    Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στα ειδικά εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό λήγει στις 2 Ιανουαρίου 2003, υπενθυμίζει η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών καλεί τους ενδιαφερόμενους εκλογείς όπως υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους, ώστε να περιληφθούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο του εξωτερικού.

    Εντυπα αιτήσεων διατίθενται από τις πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, από τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και από την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Το ειδικό έντυπο δήλωσης μπορούν να εξασφαλίσουν οι ενδιαφερόμενοι και μέσω του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών: http:// www.pio.gov.cy

    [07] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - EE

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εκφράζει με ανακοίνωσή της θερμά συγχαρητήρια σε όσους έχουν συμβάλει καθοιονδήποτε τρόπο σε αυτή την επιτυχία της Κύπρου και του λαού της.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7401          1,7505
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7879          1,7986
    Λίρα Αγγλίας                     1,1141          1,1207
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,9159        217,6432
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1565          3,1817
    Δολάριο Καναδά                     2,7759          2,7981
    Κορώνα Δανίας                     12,9077         13,0109
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6879         12,7894
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8119         15,9383
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5403          2,5606
    

    [09] (Κ) Ολομέλεια - Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Δεύτερο Πανεπιστήμιο αποκτά η Κύπρος, αφού η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα στη σημερινή της συνεδρία νόμο που προνοεί την ίδρυση και λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο θα προσφέρει πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

    Με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όλοι οι Κύπριοι, είτε αυτοί μένουν στην Κύπρο, είτε είναι απόδημοι, καθώς και οι πολίτες κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δικαιούνται να φοιτούν δωρεάν στο Πανεπιστήμιο, ενώ πολίτες τρίτων χωρών θα πληρώνουν δίδακτρα. Οι Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πληρώνουν δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος Φερχόϊγκεν - Κύπρος - Ενταξη

    H απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι «αμετάκλητη» και «χωρίς προϋποθέσεις» δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου, Γκούντερ Φερχόϊγκεν.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,71  (-4,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.286.489
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.204.351    387,10  (-4,99)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    968.876    112,42  (-5,16)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     98.542     84,10  (-2,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     11.581     22,90  (-1,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     50.870     65,18  (-1,69)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.080    110,02  (-2,12)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.787     19,88  (-3,59)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     57.783     76,11  (-1,65)
    Ετ. Πληροφορικής              £     21.065      3,46  (-6,74)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    125.743     20,15  (-8,66)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.475     14,59  (-3,44)
    Ξενοδοχεία                    £     73.094     49,64  (-2,74)
    Αλλες Εταιρείες               £    237.067     90,78  (-2,50)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 100 μονάδες

    Κάτω από τις 100 μονάδες υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου και τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να πρωτοστατούν στην πτώση της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα βουτιά της τάξης του 3,99%, υποχωρώντας στις 98,71 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, το 50% του οποίου συγκέντρωσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου, διαμορφώθηκε στα 2,2 εκατομμύρια λίρες.

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα - Κύπρος

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που υιοθέτησε σήμερα, για τη διεύρυνση, χαιρετίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και τη δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των προτάσεων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

    Το ψήφισμα της Ευρωβουλής, που αποτελεί προϊόν κοινής πρότασης των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Σώματος, περιέχει δύο παραγράφους για την Κύπρο, στις οποίες αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

    -χαιρετίζει τη δέσμευση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, βάσει των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που θα παράσχει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την προσχώρηση μιας ενωμένης Κύπρου,

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής ''στην τουρκική πολιτική για να ανοίξει ο δρόμος προς μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού'', και κάλεσε το διεθνή παράγοντα ''να στρέψει την προσοχή και να ασκήσει την επιρροή του'' προς την κατεύθυνση αυτή.

    Στην ομιλία του, κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του κυπριακού λαού, ιστορικής σημασίας''.

    Πρόκειται για ''ένα επίτευγμα που διανοίγει νέες προοπτικές, οδηγεί την Κύπρο σε μια καινούργια εποχή και μας φέρνει μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις'', πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι ''σε μας εναπόκειται να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες δυσκολίες θα φέρει αυτή η τεράστια αλλαγή στη ζωή μας και να αξιοποιήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας''.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι ''η απόφαση για ένταξη στην ΕΕ δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε αλαζονικές και εξωπραγματικές σκέψεις και ενέργειες'' και ανέφερε ότι ''συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανύσουμε μέχρις ότου η Κύπρος καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, ενώ από την άλλη η πατρίδα μας εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τη τουρκική κατοχή''.

    [15] (Κ) Ανδρέας Χρίστου - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη

    Η απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ''ένας σταθμός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας με πολλαπλή σημασία'', τόνισε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις, Ανδρέας Χρίστου, στην ομιλία του στην προ ημηρεσίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Χρίστου επισήμανε ότι ''μετά την Κοπεγχάγη τίθενται μπροστά μας σημαντικά και άμεσα καθήκοντα από την εκπλήρωση των οποίων θα εξαρτηθεί η μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων από την ένταξη και η αντιμετώπιση της οποιασδήποτε αρνητικής στάσης της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς''.

    Ο κ. Χρίστου, αφού σημείωσε το σημαντικό ρόλο της Βουλής σε αυτή την επιτυχία, είπε ότι το ΑΚΕΛ συγχαίρει όλους τους συντελεστές και απευθύνει ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, χωρίς την βοήθεια των οποίων, όπως είπε, ''θα ήταν αδύνατη η σημερινή επιτυχία''.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''δεν πρέπει να μας συνεπάρει'', αφού, όπως είπε, η όλη προσπάθεια ''απέχει αρκετά από την ολοκλήρωση της και θα χρειαστεί επιπρόσθετη σκληρή εργασία μέχρις ότου η Κύπρος καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ''.

    [16] (Κ) Αλαβάνος - Δήλωση Φερχόιγκεν

    Ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, σε δελτίου τύπου που εξέδωσε σήμερα, μετά τις διευκρινίσεις για την ένταξη της Κύπρου του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόϊγκεν, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη

    Εκκληση για έγκαιρη αξιοποίηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί για επίλυση του Κυπριακού έκανε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στην προ ημηρεσίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε όλους σε ενότητα και τόνισε την ανάγκη για προσήλωση στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε τους Τ/Κ για την ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλλεται για λύση του προβλήματος.

    Τόνισε πως ο ΔΗΣΥ παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης, προσθέτοντας πως κανένας απολύτως μικροκομματικός σχεδιασμός δεν θα αποσπάσει το κόμμα από την εθνική αυτή προτεραιότητα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέδωσε δημόσιο έπαινο σε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, τον Γιάννο Κρανιδιώτη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη

    Ιστορική και βαρυσήμαντη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου, μαζί με άλλες εννέα χώρες, στην ΕΕ.

    Στην ομιλία του στην προ ημηρεσίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαϊου του 2004, είναι ''αναπόφευκτη, προκαθορισμένη και μη αναστρέψιμη'', προσθέτοντας ότι όλος ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να ατενίζει και να προσβλέπει στο μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια όλων των παραγόντων του συγκροτημένου κράτους και της κυπριακής κοινωνίας με κύριο και αποφασιστικό παράγοντα την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, ''κατόρθωσε να εμπεδώσει στην Ευρώπη το μήνυμα ότι η διεύρυνση της ΕΕ περνούσε από την Κύπρο''.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτή η πολιτική της Ελλάδας υπήρξε ο καταλύτης'' για την απόφαση της Κοπεγχάγης και απένειμε τα εύσημα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στην κυβέρνηση, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου, στη Βουλή, στη νομική υπηρεσία αλλά και στον εκλιπόντα Γιάννο Κρανιδιώτη.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη

    Η επιτυχία της ένταξης όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζει την Κύπρο αλλά αντίθετα θα πρέπει να κινητοποιεί για να απαντηθούν οι προκλήσεις που έπονται, εκτιμά ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου.

    Στην ομιλία του στην προ ημηρεσίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Ομήρου είπε πως πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό και εξέφρασε την εκτίμηση πως η ένταξη δίνει νέα ώθηση στο εθνικό μας θέμα.

    Απευθυνόμενος στην τουρκική πλευρά την κάλεσε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση της Κύπρου και τη φωνή των Τ/Κ που επιθυμούν λύση και τερματισμό της κατοχής.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ είπε πως έπαινος για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης αξίζει πρώτα και πάνω από όλα στον κυπριακό λαό, όπως και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Βουλή, τα κόμματα και άλλους.

    [20] (Κ) Ανδρούλλα Βασιλείου - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη

    Η Κύπρος έχει ένα πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσει για την προετοιμασία της για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Ανδρούλλα Βασιλείου, στην ομιλία της στην προ ημηρεσίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η κ. Βασιλείου είπε ακόμα πως θα πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης για την επανένωση του νησιού και προειδοποίησε πως θα ήταν λάθος η Κύπρος να πέσει θύμα της ψευδαίσθησης ότι τώρα ο κόσμος είναι δικός της.

    Σημειώνοντας τη σταθερή και συνεπή πολιτική που ακολουθήθηκε, σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, η βουλευτής των ΕΔΗ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη συνεισφορά του Γιάννου Κρανιδιώτη και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης ''την αρχή για την επανένωση'' της Κύπρου και είπε ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί στο ανατολικό προπύργιο της Ευρώπης.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Ολομέλεια - Κοπεγχάγη

    "Μέγα και ιστορικό σταθμό" χαρακτήρισε, σήμερα, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ''γεμάτη από ψηλές προσδοκίες, μεγαλεπήβολους στόχους και το πάθος όλων μας για να φτιάξουμε μια Κύπρο, όσο ποτέ στο παρελθόν καλύτερη, ευδαιμονούσα, ασφαλή, ενωμένη και ειρηνική''.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε:''ας προσπαθήσουμε, στο μέτρο των δυνάμεων μας να διαπραγματευτούμε, να διορθώσουμε και να επανορθώσουμε όσα μπορούμε από το σχέδιο Ανάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου''.

    Αν όμως, συμπλήρωσε, ''εκλαμβάνουμε την πορεία μας, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σαν απλή τελετουργία και το προϊόν έτοιμο προς βρώσιν'', τότε, όπως είπε, ''είτε θα πρέπει να κάνουμε ένα συνολικό επαναπατρισμό της στρατηγικής μας και να εντοπίσουμε το συντομότερο και ευθετότερο χρόνο για την επαναδραστηριοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, είτε θα πρέπει να πούμε ολοκάθαρα στο λαό την αλήθεια''.

    [22] (Κ) Μπεγλίτης - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει, με τον πιο απόλυτο τρόπο, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, μια καθαρή απάντηση στα επιχειρήματα της Τουρκίας κατά της ένταξης της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι δεν είναι καινούρια τα τουρκικά επιχειρήματα και είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο, μετά από την καθαρή αυτή απάντηση της ΕΕ, η Τουρκία επαναφέρει αυτή τη στιγμή επιχειρήματα τα οποία ήδη έχουν απαντηθεί.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα - Τουρκία

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του για τη διεύρυνση της ΕΕ, που υιοθέτησε σήμερα, θέτει ως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, το διαχωρισμό της στρατιωτικής και πολιτικής εξουσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 19 December 2002 - 18:49:19 UTC