Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προς συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Τ/Κ Τύπος - Συλλαλητήριο - Κατεχόμενη Λευκωσία
  • [04] (Κ) Κασουλίδης - Τουρκοκύπριοι - Ανταπόκριση
  • [05] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Αναβολή προεδρικών εκλογών
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Κινητοποιήσεις
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκλογές - Πρόταση Βασιλείου
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Τ/Κ - Συλλαλητήριο
  • [10] (Κ) ΚΕ ΑΚΕΛ - Προεδρικές εκλογές
  • [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Συλλαλητήριο Τ/Κ

  • [01] (Κ) Προς συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ετοιμάσει και εφέτος τρεις διαφορετικές Ανασκοπήσεις Ετους που αφορούν το 2002, ως ακολούθως:

    1. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα ελληνικά).

    2. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα αγγλικά - Cyprus Review).

    3. Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα (στα ελληνικά).

    Και οι τρεις Ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί ανά μήνα στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, σε ανοικτή πρόσβαση, στη διεύθυνση: http//www.cna.org.cy

    Οι Ανασκοπήσεις 2002 παραχωρούνται και εφέτος δωρεάν σε συνδρομητές και μη και επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται ευκρινώς η πηγή, δηλαδή ΚΥΠΕ ή CNA.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πρωτοφανές σε παλμό και όγκο χθεσινό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, το θανατηφόρο δυστύχημα στο Παραλίμνι όπου έχασαν τη ζωή τους δύο νέοι, οι επιπτώσεις στην Κύπρο από το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ, οι προεδρικές εκλογές καθώς και η προκήρυξη αρχιεπισκοπικών εκλογών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Θετικοί για Κληρίδη 1 στους 3 σε ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ'' γράφει ότι ποσοστό 36% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θεωρούν θετική εξέλιξη για την Κύπρο ενδεχόμενη υποβολή νέας υποψηφιότητας από τον Γλαύκο Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα 1 στους 4 ψηφοφόρους από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θεωρούν τον Γλαύκο Κληρίδη ως καταλληλότερο για να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό απ΄ότι ο υποψήφιος που υποστηρίζουν στις προεδρικές εκλογές, Τάσσος Παπαδόπουλος. Τα αποτελέσματα καταγράφει παγκύπρια έρευνα που διενήργησε η εταιρεία AC Nielsen Amer για λογαριασμό της εφημερίδας ''Αλήθεια'' μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου 2002 με την μέθοδο της κάλπης και με 783 ερωτηθέντες. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με στομαχικές διαταραχές με αιτία την πολυφαγία.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αρκετά...Ραούφ, παραιτήσου'' γράφει ότι τριάντα χιλιάδες και πλέον Τουρκοκύπριοι ύψωσαν χθες φωνή στην κατεχόμενη Λευκωσία ζητώντας με τον πιο επιτακτικό τρόπο παραίτηση του κατοχικού ηγέτη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού και μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ. Το συλλαλητήριο οργάνωσαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, συντεχνίες και άλλες οργανώσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο πένθος βυθίστηκε το Παραλίμνι για τον άδικο χαμό δύο νέων στη Μολώχ της ασφάλτου. Πρόκειται για τον Γεώργιο Κυριάκου Κκαρά, 19 χρόνων, ποδοσφαιριστή της Ε.Ν. Παραλιμνίου και της Εθνικής Ελπίδων Κύπρου και τον Γεώργιο Σάββα Μαυρουδή, 21 χρόνων, φοιτητή Ιχθυοκαλλιέργειας στο Μεσολόγγι και γραμματέα του Συνδέσμου Φιλάθλων της Ε.Ν. Παραλιμνίου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Φως από Ντε Σότο για τις περιουσίες'' γράφει ότι ειδικό σεμινάριο προς τους Τουρκοκυπρίους έκανε η ομάδα των συμβούλων του Αλβαρο ντε Σότο, δίνοντας διευκρινίσεις για θέματα που αφορούν την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Οι Ε/Κ, που διατηρούν περιουσίες στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο, θα μπορούν να διαμένουν συνολικά πέντε μήνες το χρόνο στα σπίτια τους κατανέμοντας όπως οι ίδιοι επιθυμούν τις τρεις διανυκτερεύσεις τη βδομάδα που προβλέπονται στο σχέδιο Ανάν. Οσοι από τους πρόσφυγες δικαιούνται και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν θα μπορούν να μισθώνουν τα σπίτια τους σε Τουρκοκύπριους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα πλαίσια προγράμματος, που επιχορηγείται από την ΕΕ και ασχολείται με την ποιότητα του αέρα και συγκεκριμένα με τους ρύπους των οχημάτων, θα γίνουν στους επόμενους μήνες προτάσεις προς το κράτος για την εισαγωγή ορθών πρακτικών για τη διαχείριση των καταλυτικών οχημάτων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Οργή στα κατεχόμενα'' γράφει ότι πρωτοφανές σε παλμό και όγκο ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς. Το πλήθος ήταν γύρω στις 30 χιλιάδες και ζητούσε την παραίτηση του κατοχικού ηγέτη για να ανοίξει ο δρόμος προς την ειρήνη, τη λύση και την ΕΕ. Διαδηλωτές κρατούσαν κλαδιά ελιάς και σημαίες της ΕΕ ενώ ο χώρος του συλλαλητηρίου δονείτο από το σύνθημα ''Ντενκτάς αρκετά, Ντενκτάς δεν σε εμπιστευόμαστε''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οικονομικές και πολιτιστικές συνέπειες θα επιφέρει στην Κύπρο ο πόλεμος που προετοιμάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράκ. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα δεχθεί η Κύπρος από μια τέτοια εξέλιξη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Η Αγκυρα εκβιάζει για Κύπρο με Ιράκ'' γράφει ότι έτοιμη να εισέλθει σε νέα παζάρια για να εξασφαλίσει τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά οφέλη από τους Αμερικανούς ενόψει επίθεσης κατά του Ιράκ παρουσιάζεται η Τουρκία. Παράλληλα και λόγω της νέας συγκυρίας που δημιουργείται με το Ιράκ, η Αγκυρα θα επιχειρήσει να απομακρύνει τις όποιες πιέσεις θα ασκηθούν προς την πλευρά της ώστε να τηρηθεί η νέα προθεσμία που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερία γράφει ότι οι κατοχικές δυνάμεις έκλεισαν χθες από το πρωί όλες τις πιθανές εξόδους προς τις ελεύθερες περιοχές ενόψει φόβων ότι αγανακτισμένοι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές θα έσπαζαν τον κλοιό στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αλλά και αλλού και θα περνούσαν στα εδάφη που ελέγχει η Δημοκρατία για να ενωθούν με Ελληνοκύπριους.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ολοκληρώνεται η συναγερμοποίηση'' γράφει ότι τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε ο νέος κύκλος αναβαθμίσεων στην ανώτερη διευθεντική πυραμίδα των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία συντελέστηκε την περασμένη βδομάδα με παρεμβάσεις από την Πινδάρου και το Προεδρικό με στόχο την απόλυτη συναγερμονοποίηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές συγκαλείται εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Σύμφωνα με έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος θα αναλάβει μετά τις προεδρικές εκλογές νέα πρωτοβουλία για να συνέλθει αρχές Μαρτίου, η Ιερά Σύνοδος με θέμα την προκήρυξη αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Συντάκτης'' υπό τον τίτλο ''Θα ρίξουν τα τείχη!'' γράφει πως το κύμα των διαδηλώσεων στα κατεχόμενα κατά του καθεστώτος Ντενκτάς και υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, παίρνει διαστάσεις παλλαϊκής εξέγερσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι μάζες των Τ/Κ ετοιμάζονται τώρα, μετά και τη νέα ογκώδη χθεσινή διαδήλωση να ρίξουν τα τείχη του διαχωρισμού και να δώσουν το μήνυμα της επιθυμίας για επανένωση της πατρίδας μας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ύστερα από έντονες παραινέσεις και στενών συνεργατών του, όχι μόνο της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, κλίνει πια υπέρ της απόφασης να κατέλθει ως υποψήφιος, στηριζόμενος από τη μια στην επιτυχία της Κοπεγχάγης και από την άλλη στις δημοσκοπήσεις που τον φέρουν να τυγχάνει μεγάλης εμπιστοσύνης από το λαό για να χειριστεί το Κυπριακό.

    [03] (Κ) Τ/Κ Τύπος - Συλλαλητήριο - Κατεχόμενη Λευκωσία

    Ολόκληρος σχεδόν ο τ/κ Τύπος ασχολείται σήμερα σε έκταση με το ογκώδες συλλαλητήριο, το οποίο διοργάνωσε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία η Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας''.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το χθεσινό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν οργανώσεις νεολαίας κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικές οργανώσεις και πλήθος κόσμου, ήταν το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε ποτέ στα κατεχόμενα.

    Οπως αναφέρουν οι τ/κ εφημερίδες, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην πλατεία Ινονού, όπου πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο, υπερτερούσαν οι σημαίες της ΕΕ και μόνο μια τουρκική σημαία και μία του ψευδοκράτους υπήρχαν πίσω από το βήμα των ομιλητών.

    [04] (Κ) Κασουλίδης - Τουρκοκύπριοι - Ανταπόκριση

    Η κυπριακή κυβέρνηση και οι Ελληνοκύπριοι έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν στις φωνές αγωνίας των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι διαδηλώνουν καθημερινά παρά το γεγονός ότι ζουν σε ένα καταπιεστικό καθεστώς, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι και η "νέα" Τουρκία έχει καθήκον να περάσει το μήνυμα της νέας εποχής για την Κύπρο.

    [05] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Αναβολή προεδρικών εκλογών

    Εισήγηση όπως οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναβληθούν μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιούλιο, έκαμε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο προεδρικό μέγαρο, είπε ότι η εισήγησή του ξεκίνησε ''από τις συγκλονιστικές σκηνές που είδαμε στις τηλεοράσεις, του τεράστιου αυτού συλλαλητηρίου των Τουρκοκυπρίων'' χθες στα κατεχόμενα.

    ''Το μήνυμα που έστειλαν σε όλους και στην Κύπρο και στο εξωτερικό και πιστεύω ιδιαίτερα στην Τουρκία, είναι ότι πρέπει να έχουμε λύση, το νησί πρέπει να επανενωθεί για να διασφαλιστεί το μέλλον και η ασφάλεια όλων'', πρόσθεσε.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Κινητοποιήσεις

    Συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τις κινητοποιήσεις των Τ/Κ και ιδιαίτερα το χθεσινό ογκώδες συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 3 Ιανουαρίου το πρωί, με κύριο θέμα την απάντηση της ε/κ πλευράς που ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να αποστείλει στην τελευταία επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκλογές - Πρόταση Βασιλείου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές και όπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ο ίδιος δεν έχει ενημέρωση επί του θέματος.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            93,10  (-4,87)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.267.646
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.769.868    360,19  (-6,58)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.632.831    105,02  (-6,06)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     47.557     80,61  (-3,85)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.882     21,02  (-6,70)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     16.828     62,69  (-3,55)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.105    104,19  (-2,46)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.373     19,01  (-3,11)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.157     74,38  (-3,06)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.393      3,32  (-3,49)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     45.888     18,62  (-5,43)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        232     15,15  ( 1,20)
    Ξενοδοχεία                    £     37.067     46,30  (-4,36)
    Αλλες Εταιρείες               £    173.142     85,71  (-4,21)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Τ/Κ - Συλλαλητήριο

    Ο τουρκικός Τύπος προβάλλει σήμερα το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων κατά του κατοχικού καθεστώτος.

    Η εφημερίδα "Ραντικάλ" έχει τίτλο «Διαδήλωση εξέγερσης κατά του Ντενκτάς», ενώ όπως γράφει η "Σαμπάχ" για το θέμα «Ενας στους πέντε πήγε στην διαδήλωση».

    [10] (Κ) ΚΕ ΑΚΕΛ - Προεδρικές εκλογές

    Αναπόφευκτος είναι ο δρόμος για τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου για αναβολή των προεδρικών εκλογών μέχρι τη λήξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ ''εκ του πονηρού''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας, δήλωσε ότι ''δεν υπάρχει επιστροφή'' στο θέμα των προεδρικών εκλογών και πρόσθεσε ότι ''οι εκλογές πρέπει να γίνουν όπως προνοεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Συλλαλητήριο Τ/Κ

    Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα κατά του καθεστώτος Ντενκτάς αποτελούν ένα πρωτοφανές και ιστορικό γεγονός, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 27 December 2002 - 18:49:19 UTC