Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Εκλογή Παπαδόπουλου
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Αγώνες
  • [04] (Κ) Κυπριακή σημαία - SIRC - Αξιολόγηση
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό
  • [08] (Κ) ΕΕ - Απασχόληση - Ανεργία - Κύπρος
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τζιμ Σορτ
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Μπεγλίτης - Συνάντηση για την ασφάλεια
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τζιμ Σορτ
  • [16] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο
  • [17] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εξωτερικών - Ενημέρωση
  • [18] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - Τρίτο σχέδιο Ανάν
  • [19] (Κ) Μπους - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια
  • [20] (Κ) Ντε Σότο - Αγκυρα - Συνομιλίες
  • [21] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Υπουργικό Συμβούλιο
  • [22] (Κ) Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Ρωσίας - Μήνυμα Πούτιν
  • [23] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Διαπραγματευτική Ομάδα - Σύσκεψη

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    Σημαντικό βήμα πρόκρισης στους οχτώ του κυπέλλου Κύπρου, πραγματοποίησε χθες βράδυ η Ομόνοια νικώντας στο ντέρμπι της Λευκωσίας τον Ολυμπιακό με 2-1, σε αγώνα που έγινε στο ΓΣΠ για τον τέταρτο όμιλο.

    Στον ίδιο όμιλο, ο Διγενής Μόρφου σημείωσε σπουδαία νίκη επί της Νέας Σαλαμίνας με 2-1 στο Γήπεδο Αμμόχωστος.

    Στην πρώτη θέση του ομίλου βρίσκεται ο Διγενής με εννέα βαθμούς, ισοβαθμώντας με την Ομόνοια που βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Τρίτος ο Ολυμπιακός με έξι, με τελευταία τη Νέα Σαλαμίνα χωρίς βαθμό.

    Στους άλλους αγώνες της διοργάνωσης, η ΑΕΛ και Εθνικός Αχνας εξασφάλισαν την πρόκρισή στους οχτώ του επόμενου γύρου.

    Ο Εθνικός Αχνας νίκησε με 4-0 την Αλκή στο ΓΣΖ, ενώ η ΑΕΛ νίκησε με 1-0 το ΘΟΙ Λακατάμιας εκτός έδρας.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Εκλογή Παπαδόπουλου

    Σε συνέχιση της συνεργασίας που έχουν με την Κύπρο προσβλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε σχετική με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κύπρο ερώτηση, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Μπάουτσερ αφού συνεχάρη τον κ. Παπαδόπουλο για την εκλογική του νίκη στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση της στενής σχέσης με την Κύπρο.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Αγώνες

    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες την ΕΝΑΔ με 68 - 63 σε αγώνα στο πλαίσιο του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α' Κατηγορίας.

    Η νίκη όμως του ΑΠΟΕΛ δεν κάλυψε τη διαφορά στο μεταξύ τους παιγνίδι του προηγούμενου γύρου, κάτι που αφήνει ανοικτή τη μάχη για την είσοδο στην τετράδα των πλεϊ οφ της διοργάνωσης.

    [04] (Κ) Κυπριακή σημαία - SIRC - Αξιολόγηση

    Επιδίωξη του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας είναι η συνεχής βελτίωση της εικόνας του κυπριακού νηολογίου, με πρωτεύοντα στόχο να προσελκύει καλύτερης ποιότητας πλοία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Σέργιος Σεργίου, προσθέτοντας ότι λόγω της επικείμενης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ''αναμένουμε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση στην εγγραφή πλοίων'' στον κυπριακό εμπορικό στόλο.

    Η μελλοντική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βελτιώσει ''πολύ το κλίμα και την αντίληψη που υπάρχει έναντι της κυπριακής σημαίας'', είπε ο κ. Σεργίου, σχολιάζοντας την τελευταία έρευνα - αξιολόγηση του κυπριακού νηολογίου από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Θαλασσοπόρων (SIRC) του Πανεπιστημίου Cardiff, το οποίο κατατάσσει τη σημαία της Κύπρου στη δεύτερη κατηγορία (Good) από τις τέσσερις που υπάρχουν (High, Good, Modest, Poor).

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δύο συναντήσεις του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο κατάθεσης από το ΓΓ των ΗΕ τρίτου και τελικού αναθεωρημένου σχεδίου για το Κυπριακό, οι προσπάθειες της τ/κ πλευράς να αποθαρρύνουν τα ΗΕ να υποβάλουν νέο αναθεωρημένο σχέδιο και οι πληροφορίες για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα είναι οι διεργασίες στο ΔΗΣΥ, ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου του Σαββάτου και η υπογραφή συμφωνίας Κύπρου και Αιγύπτου για την εκμετάλλευση της οικονομικής ζώνης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αποθαρρύνουν την υποβολή νέου σχεδίου'' γράφει ότι η τ/κ πλευρά καταβάλλει προσπάθεια αποθάρρυνσης των ΗΕ να υποβάλουν το τρίτο, αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν, πράγμα που συμβαίνει και από μερίδα της ε/κ πλευράς, η οποία συνδέει την απροθυμία της να δεχτεί το σχέδιο με τον περιορισμένο χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι την επίσκεψη Ανάν στην Κύπρο θα περιμένει ο Τ/Κ ηγέτης για να συναντηθεί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Μαζί Αναστασιάδης Προδρόμου'' γράφει ότι σε εκλογική συνέλευση βαδίζει ολοταχώς ο ΔΗΣΥ με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος. Ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θα επαναδιεκδικήσει εκλογή του, προτείνοντας τον Πρόδρομο Προδρόμου για αναπληρωτή πρόεδρο, ενώ ο Ιωάννης Κασουλίδης άφησε ορθάνοικτη την πόρτα να είναι και αυτός υποψήφιος με ταυτόχρονη πρόταση για αναπληρωτή πρόεδρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλού γράφει ότι έντονη παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων φαίνεται πως επιδιώκει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Σαμποτάζ για Τάσσο'' γράφει ότι ημέρα με την ημέρα Αγκυρα και Ντενκτάς εκμεταλλευόμενοι τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου προσπαθούν να κτίσουν την εντύπωση ενός άκρως αρνητικού Τάσσου Παπαδόπουλου προκειμένου να ρίξουν στην ε/κ πλευρά το πιθανό αδιέξοδο στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι η αφαίρεση της Καρπασίας από το νέο χάρτη των ΗΕ συνοδεύεται από την πρόνοια ότι η περιοχή θα έχει ειδικό καθεστώς σχετικής αυτονομίας, όπως περίπου αυτό που προνοούσε η συμφωνία της Γ΄ Βιέννης.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ετοιμάζει εκπλήξεις ο Τάσσος'' γράφει πως ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζει εκπλήξεις όσον αφορά τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου, διορίζοντας νέα άτομα που θα σφραγίσουν το προεκλογικό του σύνθημα για αλλαγή. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την εκμετάλλευση της οικονομικής ζώνης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, όπου σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, πιθανόν να υπάρχουν και κοιτάσματα πετρελαίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Μας δίνει μια βδομάδα'' γράφει πως ο ΓΓ των ΗΕ θα καταθέσει τρίτο και τελικό αναθεωρημένο σχέδιο και θα δώσει περιθώριο μιας μόνο εβδομάδας στις δύο πλευρές για να απαντήσουν επί του περιεχομένου του, καθώς πιστεύει πως το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου μπορεί να τηρηθεί με μόνη καθυστέρηση μέχρι τις 7 Μαρτίου. Αλλού γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τον απερχόμενο Πρόεδρο Κληρίδη να παραμείνει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, πρόταση την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναθεώρηση σχεδίων'' γράφει ότι επιβάλλεται η αναθεώρηση των σχεδίων του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε η πρωτοβουλία του κ. Ανάν να μη ναυαγήσει αλλά να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ουσιαστική διαπραγμάτευση που να ανοίξει το δρόμο για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι 110 θέσεις εργασίας για να στελεχώσει τις διοικητικές υπηρεσίες της, ενόψει της διεύρυνσης, θα προσφέρει στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης υποσχέθηκε να βοηθήσει οικονομικά Βρετανό ο οποίος βρίσκεται από τις 9 Ιανουαρίου σε κόμα στο Νοσοκομείο Πάφου, αναλαμβάνοντας τα έξοδα μεταφοράς του καθώς και τα έξοδα περίθαλψής του στη Βρετανία. Αλλού γράφει πως κατά τις χθεσινές αλλεπάλληλες δύο συναντήσεις του νέου Προέδρου με τον Αλβαρο ντε Σότο ο κ. Παπαδόπουλος συνοδευόταν από τον Αλέκο Μαρκίδη, και τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας, Κύπρο Χρυσοστομίδη και Τουμάζο Τσελεπή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Συνάντηση μίας περίπου ώρας είχε σήμερα το πρωί ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Λιν Πάρκερ με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πάρκερ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανέφερε ωστόσο ότι εντός των προσεχών ημερών θα βρίσκεται στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό

    Την πεποίθηση πως είναι ακόμη δυνατό να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του μήνα, εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος παράλληλα σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα μέρη να αδράξουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία και να φθάσουν σε μια λύση την ερχόμενη εβδομάδα.

    [08] (Κ) ΕΕ - Απασχόληση - Ανεργία - Κύπρος

    Τις καλύτερες επιδόσεις και με διαφορά, όχι μόνο μεταξύ των υπό ένταξη χωρών, αλλά και μεταξύ των «15» χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει η Κύπρος στον τομέα της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αρμόδια για την απασχόληση, Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τζιμ Σορτ

    Κρίσιμη, θεωρεί ο ειδικός εκπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ την προσεχή περίοδο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, ενώ εκτιμά πως θα είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου για συνολική συμφωνία, όπως αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Σορτ ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν πριν από την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα αποφασίσει για την κατάθεση ή όχι νέου σχεδίου λύσης, ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται.

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7172            1,7275
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8500            1,8611
    Λίρα Αγγλίας                     1,1583            1,1652
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,3232        221,0777
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0971          3,1218
    Δολάριο Καναδά                     2,7849          2,8071
    Κορώνα Δανίας                     12,7478         12,8497
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9408         13,0443
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6369         15,7619
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5216          2,5417
    

    [11] (Κ) Μπεγλίτης - Συνάντηση για την ασφάλεια

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης ανακοίνωσε πως αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας, στο πλαίσιο της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Οπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, με απόφαση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, έχει οριστεί ο Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Αλέξανδρος Φίλων και εκ μέρους της τουρκικής αντιπροσωπείας επικεφαλής θα είναι ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Baki Ilkin.

    ''Στις αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των Υπουργείων Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών'', πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης. (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,56  (-0,67)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    841.696
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    319.337    357,36  (-0,69)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    283.126    103,75  (-0,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.176     77,20  (-0,36)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        162     18,60  (-2,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.864     61,54  (-0,18)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.221     94,27  (-0,90)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.977     18,47  (-0,32)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.068     72,76  (-0,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £        169      3,16  (-1,56)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     19.869     17,33  (-1,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.060     12,22  (-0,33)
    Ξενοδοχεία                    £      9.104     45,13  (-0,22)
    Αλλες Εταιρείες               £    103.454     81,93  (-1,42)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον φθάνει αύριο νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Οριακά πτωτικά σε ποσοστό 0,7% κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συνεχίζοντας τη σταθεροποιητική του πορεία μεταξύ των 90 και 92 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 90,56 μονάδες. Αντίθετα αυξημένη, σε σχέση με τις τρεις τελευταίες ημέρες, παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 841 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τζιμ Σορτ

    [16] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο

    Στις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου αναφέρθηκε σε ομιλία του ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας τη μεγάλη και ιστορική σημασία της απόφασης της Κοπεγχάγης, η οποία επισφράγισε την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βασιλείου μιλούσε σε χθεσινή εκδήλωση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου στη Λεμεσό κατά την οποία ενημέρωσε τα μέλη για την πρόοδο της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [17] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εξωτερικών - Ενημέρωση

    Δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για απευθείας συνομιλίες του με τον Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπόταν αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε σήμερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι θα συνεχισθεί η ενημέρωσή του από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Ερωτηθείς σήμερα στο Πολιτικό του Γραφείο, μετά από συνάντησή του διάρκειας μιας περίπου ώρας με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, για το πώς προχωρεί ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "η νέα κυβέρνηση είναι ήδη σχηματισμένη εδώ και πολλές ημέρες".

    «Οπως σας είπα και σας ξαναλέω», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «την 1η Μαρτίου θα την ξέρετε».

    Ερωτηθείς εάν δεν πρόκειται τότε να ενεργήσει βάσει των καταλόγων που καταθέτουν τα κόμματα για επιλογή συγκεκριμένων προσώπων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος, παρέπεμψε σε αυτό που προείπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αλήθεια τα περί σφαγών, ή μαχαιρωμάτων και όσα άλλα λέγονται».

    Σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης που είχε με τον κ. Κασουλίδη, στην οποία ήταν παρών και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι παρακάλεσε τον κ. Υπουργό να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και είχε την καλοσύνη να έλθει να του πει τις τελευταίες εκθέσεις που είχε και να τον ενημερώσει πάνω στα θέματα αυτά.

    [18] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - Τρίτο σχέδιο Ανάν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με τα αποτελέσματα των συναντήσεων του στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου, πως και η Αγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

    [19] (Κ) Μπους - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο μήνυμα στον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο Κυπριακό και το θέμα της τρομοκρατίας θα ενισχυθεί με τη νέα κυβέρνηση στην Κύπρο.

    [20] (Κ) Ντε Σότο - Αγκυρα - Συνομιλίες

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναχωρεί αύριο για την Αγκυρα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 8.30π.μ

    Στην Αγκυρα ο κ. ντε Σότο θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που αρχίζουν αύριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    [21] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Υπουργικό Συμβούλιο

    Σε νέα διευκρινιστική δήλωση ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης προέβη πριν από λίγο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι έχει στο μυαλό του "το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα και πως είναι αβάσιμα τα όσα δημοσιεύονται».

    [22] (Κ) Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Ρωσίας - Μήνυμα Πούτιν

    Τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην πολιτική της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διατυπώνει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [23] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Διαπραγματευτική Ομάδα - Σύσκεψη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 20 February 2003 - 18:49:17 UTC