Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΗΕ - Προτάσεις Ντενκτάς
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Ντενκτάς - Κυπριακό - ΟΗΕ
  • [03] (Κ) Παπαντωνίου - Κόφι Ανάν - Συνάντηση
  • [04] (Κ) ΚΣΣΕ - Πουργουρίδης - Μποργκ - Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήμαρχος Ελσίνκι
  • [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Τούρκος Πρωθυπουργός
  • [08] (Κ) Ντενκτάς - Δεύτερη επιστολή - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Ντενκτάς - Παπαδόπουλος - Δεύτερη επιστολή
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Ντενκτάς
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Βελιγράδι
  • [12] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (1)
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομη επίσκεψη Γκιουλ
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Ανάν
  • [15] (Κ) Χατζηδημητρίου - Κύπρος - ΕΕ
  • [16] (Κ) Επιστολή Ντενκτάς - Απάντηση ε/κ πλευράς
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΟΗΕ και ΗΠΑ για ανθρώπινα δικαιώματα
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (2)
  • [20] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ
  • [21] (Κ) Κύπρος - Ενταξη - Δημοσκόπηση
  • [22] (Κ) ΕΔΗ - Κόμμα Πατριωτικής Ενότητας
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ντενκτάς
  • [24] (Κ) Προεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ
  • [25] (Κ) Καντάφι - Λυσσαρίδης - Επιστολή - Ιράκ
  • [26] (Κ) Αναστασιάδης - Διάσκεψη - Παρέμβαση
  • [27] (K) Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Ετήσια Γενική Συνέλευση
  • [28] (Κ) Δήμαρχος Ελσίνκι - ΥΠΕΣ - Δήμαρχος Λευκωσίας
  • [29] (Κ) Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης - Διάσκεψη
  • [30] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Επιστολή
  • [31] (Κ) Επαλξη - Κόμμα Πατριωτικής Ενότητας
  • [32] (Κ) Αντιγόνη Παπαδοπούλου - ΚΣΣΕ - Φτώχεια
  • [33] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Συνέλευση για Μέλλον της Ευρώπης
  • [34] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [35] (Κ) Νέα Υόρκη - Ιράκ - Δημοσκοπήσεις

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΗΕ - Προτάσεις Ντενκτάς

    Οι λεγόμενες προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας δεν φαίνεται να έχουν επίδραση επί της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, που έχει σταλεί στο μεταφραστικό τμήμα του ΟΗΕ και θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

    Απαντώντας ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, αναφορικά με τις προτάσεις του κ. Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρτ, είπε:

    «Ο Γενικός Γραμματέας έλαβε αντίγραφα και των δύο επιστολών που αντάλλαξαν οι κ.κ. Ντενκτάς και Παπαδόπουλος. Η εκτίμηση που έκανε την 11η Μαρτίου περιγράφει τις θέσεις που έλαβαν οι δύο ηγέτες στη Χάγη.''

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Ντενκτάς - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Με οδηγία Τύπου, που μετέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδιος αξιωματούχος, αντέδρασε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις λεγόμενες προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Πιστεύουμε ότι ο δρόμος για μια συνολική επίλυση είναι και για τις δυο πλευρές να επαναλάβουν τις συζητήσεις υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του πολύ δίκαιου σχεδίου του Γενικού Γραμματέα,'' αναφέρει η οδηγία.

    [03] (Κ) Παπαντωνίου - Κόφι Ανάν - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος εκτελεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, συναντήθηκε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του Ιράκ και το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του προς τους Ελληνες δημοσιογράφους είπε σ ότι αφορά το Κυπριακό ότι ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα για τις προσπάθειές του.

    Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, ''έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έχει καταβάλει και όλοι απογοητευθήκαμε και θα έλεγα και ο ίδιος το ίδιο με μας για την αποτυχία της προσπάθειας αυτής την τελευταία στιγμή, λόγω της αδιάλλακτης στάσης που κράτησε ο κ. Ντενκτάς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, και μαζί του δυστυχώς η τουρκική κυβέρνηση. Ηταν μια μεγάλη απογοήτευση. Μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε τουλάχιστον προς το παρόν».

    [04] (Κ) ΚΣΣΕ - Πουργουρίδης - Μποργκ - Τιτίνα Λοϊζίδου

    Την αναμονή της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την εξαγγελία μέτρων από την Τουρκία στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου σημείωσε ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Τζόζεφ Μποργκ.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ και η αναμενόμενη ''μάχη των μαχών'' στη Βαγδάτη είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλεται επίσης η χθεσινή ημίωρη παγκύπρια στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του πολέμου, οι επιπτώσεις του πολέμου στον κυπριακό τουρισμό καθώς και το Κυπριακό και οι αντιδράσεις στο πακέτο μέτρων του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς των διεθνών μεσολαβητών.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μπήκαν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης'' πως σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο οι συμμαχικές δυνάμεις ελέγχουν εν μέρει το Διεθνές Αεροδρόμιο Σαντάμ στη Βαγδάτη. Στρατεύματα των ΗΠΑ κατέλαβαν το αεροδρόμιο με άρματα μάχης και μονάδες τεθωρακισμένων χωρίς σχεδόν καθόλου αντίσταση από τις ιρακινές δυνάμεις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Αλλού αναφέρει πως πιο κάτω από το μισό σε σύγκριση με το 2002 βρίσκονται φέτος οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, όσα από αυτά δεν έχουν υποχρεωθεί ακόμη σε αναστολή της λειτουργίας τους.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ακελική η Εθνική Φρουρά'' αναφέρει πως ''με μεθοδικότητα και με την ανοχή των συνεταίρων του στη συγκυβέρνηση το ΑΚΕΛ επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχο του την Εθνική Φρουρά''. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''αλλάζει η σύνθεση του Συμβουλίου Κρίσεων για να μπορεί το ΑΚΕΛ να έχει σημαίνοντα λόγο στις προαγωγές των αξιωματικών''. Σε άλλο θέμα γράφει πως νηνεμία επικρατεί από χθες στους κόλπους του ΔΗΣΥ καθώς η αναχώρηση Αναστασιάδη - Κασουλίδη για την Ελλάδα έχει μεταφέρει προσωρινά αλλού το επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση στις πύλες της Βαγδάτης'' πως ''η μάχη των μαχών'', όπως είχε χαρακτηριστεί η επίθεση κατά της ιρακινής πρωτεύουσας, φαίνεται να είναι θέμα ωρών ή μερικών ημερών. Αξιωματούχος του Πενταγώνου υποστήριξε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται ''τέσσερα μόνο μίλια'' από την ιρακινή πρωτεύουσα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως η Αγκυρα φαίνεται να προετοιμάζει "θεαματική κίνηση" στο Κυπριακό και οι αξιωματούχοι της παραπέμπουν στην προσεχή συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κώστα Σημίτη στο Βελιγράδι.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Τρόμος από χημικό εφιάλτη'' αναφέρει πως όλο το βράδυ διεξάγονταν φονικές μάχες στην περίμετρο της Βαγδάτης και ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού ABC μετέδωσε ότι βρισκόταν στο δίαυλο του αεροδρομίου, το οποίο κατελήφθη από την 3η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ. Η επιχείρηση ήταν ταχύτατη και το πεζικό έτυχε της βοήθειας του πυροβολικού, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ούτε στη Συνθήκη Προσχώρησης ούτε και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναμένεται να εκδοθεί για το Κυπριακό την ερχόμενη βδομάδα, θα υιοθετηθεί κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, το σχέδιο Ανάν στο σύνολό του.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επεσε στο κενό τελικά ο ελιγμός'' πως κανένα στήριγμα δεν έχει εξασφαλίσει η τουρκική κίνηση με την οποία ο Ντενκτάς κατέθεσε πακέτο έξι μέτρων. Η πρόταση Ντενκτάς απορρίφθηκε αμέσως από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ενώ διεθνώς δεν εξασφάλισε καμία στήριξη. Ωστόσο αναμένεται πως η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει τους ελιγμούς της για το Κυπριακό ενόψει κυρίως της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως σε ευρείας κλίμακας αλλαγές τόσο σε διευθυντικές θέσεις όσο και σε καίρια πόστα όπως αυτά της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της ΜΜΑΔ, προχώρησε χθες ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο βασικό θέμα ότι ''Γροθιά στους χασάπηδες'' έδωσαν χθες στους Αμερικανοβρετανούς εισβολείς στο Ιράκ, οι εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές της Κύπρου, που με αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε όλη την Κύπρο και ημίωρη στάση εργασίας καταδίκασαν την καθημερινή ανθρωποσφαγή στο Ιράκ. Σε άλλο της δημοσίευμα η ''Χ'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού που μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου για τη διεύρυνση.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Αμερικανικά τανκς καταλαμβάνουν το Αεροδρόμιο της Βαγδάτης'', γράφει πως σύμφωνα με αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, οι δυνάμεις των Αμερικανών κατέλαβαν χθες βράδυ το Αεροδρόμιο Σαντάμ Χουσέιν στην ιρακινή πρωτεύουσα με σχεδόν καμία αντίσταση από ιρακινές δυνάμεις. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι εάν το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στο κράτος, λόγω της διακύμανσης των τιμών πετρελαίου διεθνώς, καλυφθεί, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την κατάθεση νομοσχεδίου για μείωση της τιμής των καυσίμων ίσως και νωρίτερα από τον Απρίλιο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' υπό τον τίτλο ''Πυρηνικά στο Ιράκ από το Ακρωτήρι'' γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου διαθέτουν ένα πανέτοιμο και πλήρες οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων και προσθέτει πως ένα αμερικανοβρετανικό σενάριο εξόντωσης του Προέδρου του Ιράκ είναι η το κτύπημα με μίνι πυρηνικά και βόμβες απεμπλουτισμένου ουράνιου. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα φθάνει στην Κύπρο το δεύτερο Αίαρμπας των Κυπριακών Αερογραμμών Α-330 με το όνομα ''Κερύνεια''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήμαρχος Ελσίνκι

    [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Τούρκος Πρωθυπουργός

    Τη θέση ότι το Κυπριακό απασχολεί συνεχώς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία αφιερώνει σχεδόν όλο της το χρόνο για την επίλυσή του, εξέφρασε προς τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σύντομη συνομιλία που είχαν προχθές στο πλαίσιο δείπνου στην Κωσνταντινούπολη που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν για το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο οποίο συμμετείχαν και οι μεσογειακές χώρες.

    [08] (Κ) Ντενκτάς - Δεύτερη επιστολή - Δηλώσεις

    Δεύτερη επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με το Κυπριακό.

    [09] (Κ) Ντενκτάς - Παπαδόπουλος - Δεύτερη επιστολή

    Νέα επιστολή απέστειλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Ντενκτάς

    Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μέσω επιστολών, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη δεύτερη επιστολή που απέστειλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο σχετικά με τις λεγόμενες προτάσεις του.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το διπλωματικό πυροτέχνημα του κ. Ντενκτάς έπεσε στο κενό και είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης δεν παρουσίασε προτάσεις αλλά διαβίβασε πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Επανέλαβε ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι όπως η προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού παραμείνει στο πλαίσιο των ΗΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στην ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η συνολική επίλυση του Κυπριακού μπορεί να επέλθει με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν, είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τη θέση ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει βάση για διαπραγμάτευση.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτή τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ΗΠΑ δεν μιλούν για υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν και επανέλαβε ότι το σχέδιο απορρίφθηκε από τη μια πλευρά.

    Τυχόν υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν θα έθετε την ε/κ πλευρά σε δυσμενή θέση υπό την έννοια ότι ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις για προσαρμογή των θέσεων της ε/κ πλευράς στο σχέδιο Ανάν δεδομένου ότι ο κ. Ντενκτάς το απέρριψε, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κοινοτικού εκπροσώπου Ζαν-Κριστόφ Φιλορί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού που μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις δηλώσεις του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρτ επί του θέματος, οι οποίες κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Βελιγράδι

    Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται πάντοτε σε στενή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση και δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό.

    [12] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (1)

    Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) μειώνεται κατά 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας, δηλαδή στο 4,5%, ανακοίνωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά από έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομη επίσκεψη Γκιουλ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε σήμερα ''παράνομη'' την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Κύπρο.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Ανάν

    Οι πληροφορίες της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι, ως έχουν τα πράγματα, στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπάρχει ρητή ρίψη ευθυνών στην τουρκική και την τ/κ πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [15] (Κ) Χατζηδημητρίου - Κύπρος - ΕΕ

    Η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου είναι άκρως σημαντική, προϋποθέτει μεγάλη προσπάθεια και εάν η Κύπρος δεν προχωρήσει στην εφαρμογή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου.

    [16] (Κ) Επιστολή Ντενκτάς - Απάντηση ε/κ πλευράς

    Η ε/κ πλευρά θα απαντήσει πολύ συνοπτικά, σχεδόν λακωνικά, στη νέα επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μπει σε διαπραγμάτευση και συζήτηση με τον κ. Ντενκτάς μέσω αλληλογραφίας. Η κυβέρνηση είχε πάντως πληροφορίες από το πρωί περί της νέας, δεύτερης επιστολής του κ. Ντενκτάς.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΟΗΕ και ΗΠΑ για ανθρώπινα δικαιώματα

    Σε παραστάσεις στα Ηνωμένα Εθνη και τις ΗΠΑ προτίθεται να προβεί η κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με το περιεχόμενο δύο χωριστών εκθέσεων που ετοιμάστηκαν η μια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και η άλλη από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο το 2002, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,28  ( 1,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.167.905
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    494.816    325,22  ( 1,90)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    405.527     93,59  ( 2,11)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     15.540     73,89  ( 1,75)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.370     17,25  ( 0,76)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.805     57,70  ( 1,30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.189     86,66  ( 1,99)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.959     17,92  ( 0,28)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     42.200     71,75  (-0,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.366      2,87  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     36.663     15,62  ( 2,36)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      7.078     11,30  ( 3,96)
    Ξενοδοχεία                    £     32.840     43,62  ( 1,02)
    Αλλες Εταιρείες               £    134.742     79,11  ( 0,83)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (2)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε σήμερα όπως το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) μειωθεί κατά 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας, δηλαδή στο 4,5%, ανακοίνωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά από έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής.

    ''Η Επιτροπή, μειώνοντας το επιτόκιο αυτό, έκρινε ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια και επιδίωξη για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας'', είπε ο κ. Χριστοδούλου μετά τη συνεδρία.

    [20] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ

    Επίσκεψη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πραγματοποίησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Χαρίλαο Παπαδόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Πέτρο Ζαχαριάδη, το Διευθυντή Θέμη Θεμιστοκλέους και τον Αρχισυντάκτη Γιώργο Πενηνταέξ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημερώθηκε για την αποστολή και τη λειτουργία του ΚΥΠΕ καθώς και για το σχέδιο αναδόμησης και αναβάθμισης του Πρακτορείου.

    [21] (Κ) Κύπρος - Ενταξη - Δημοσκόπηση

    Το 74% των Ε/Κ πιστεύει ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την εταιρεία Gallup.

    Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, τόσο στην Κύπρο όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ που γίνονται δημοσκοπήσεις παρατηρείται μια αυξητική τάση των ποσοστών που στηρίζουν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών σε μια σειρά από τομείς.

    [22] (Κ) ΕΔΗ - Κόμμα Πατριωτικής Ενότητας

    Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να στείλει μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατορθώθηκε στη Χάγη λόγω της στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου, τονίζοντας ότι ''για να είμαστε ρεαλιστές, για να πατούμε στη γη, ο τρόπος και η μέθοδος για τη λύση του Κυπριακού σήμερα ονομάζεται σχέδιο Ανάν''.

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ντενκτάς

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι με την πρόθεσή του να συζητήσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς βασικά προσπαθεί να αποφύγει τα Ηνωμένα Εθνη.

    Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές πριν τη δημοσιοποίηση της δεύτερης επιστολής Ντενκτάς, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν ξαφνιάστηκε από την πρώτη επιστολή προς τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, εξηγώντας ότι ήταν "μια πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων πάνω σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

    [24] (Κ) Προεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Απριλίου στο Στρασβούργο, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία για την προσχώρηση των 10 νέων χωρών στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΛΚ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Στρασβούργο, ο κ. Αναστασιάδης έχει προσκληθεί να προσφωνήσει την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, η οποία είναι η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [25] (Κ) Καντάφι - Λυσσαρίδης - Επιστολή - Ιράκ

    Εντονη καταδίκη για τις επιθέσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ εξέφρασαν ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Αλ Καντάφι και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος διαβίβασε στον κ. Καντάφι επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [26] (Κ) Αναστασιάδης - Διάσκεψη - Παρέμβαση

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης, σε παρέμβαση του στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των χωρών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υπό ένταξη χωρών, με θέμα τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ, είπε ότι ''η στάση της κάθε χώρας μέλους δεν θα πρέπει να καθορίζεται μέσα από μια στυγνή λογική εθνικών συμφερόντων ούτε και να υπαγορεύεται από εξωγενείς παράγοντες''.

    [27] (K) Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Στην τεράστια πρόοδο που σημειώνει η κυπριακή κυβέρνηση στην ανάπτυξη της υποδομής και την ικανότητα της Ναυτιλιακής Διοίκησης, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

    [28] (Κ) Δήμαρχος Ελσίνκι - ΥΠΕΣ - Δήμαρχος Λευκωσίας

    Την ικανοποίησή της για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ εξέφρασε σήμερα η Δήμαρχος του Ελσίνκι Eva Riitta, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου στην παρουσία του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    ''Το Ελσίνκι και η Λευκωσία θα είναι στενοί συνεργάτες εντός της ΕΕ'', είπε η κ. Riitta, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή της στο νησί ''αποσκοπεί στην ανταλλαγή εμπειριών για περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας''.

    [29] (Κ) Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης - Διάσκεψη

    Οι αποφάσεις για τη θεσμική αναθεώρηση της ΕΕ που θα ληφθούν στη διακυβερνητική διάσκεψη θα πρέπει να ενισχύσουν τους υπάρχοντες κοινοτικούς θεσμούς χωρίς να διαταράξουν την ισονομία μεταξύ των κρατών μελών. Τη θέση αυτή ανέλαβαν να προωθήσουν σε επίπεδο της Καταστατικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, οι εκπρόσωποι 16 κυβερνήσεων χωρών μελών και υπό ένταξη χωρών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου.

    [30] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Επιστολή

    Η σημερινή επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δεν προσθέτει τίποτα το καινούργιο στην επιστολή του της 2ας Απριλίου, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η απαντητική απάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο της προηγούμενης.

    [31] (Κ) Επαλξη - Κόμμα Πατριωτικής Ενότητας

    Την ελπίδα ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού θα είναι πιο εύκολες μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας Αλμπάι Ντουρτουράν.

    [32] (Κ) Αντιγόνη Παπαδοπούλου - ΚΣΣΕ - Φτώχεια

    Στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της φτώχειας επικεντρώθηκε η έκθεση με θέμα ''Γυναίκες και Μικροχρηματοδοτήσεις'' που παρουσίασε η βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια της σημερινής τελευταίας ημέρας των Εργασιών του 2ου Μέρους της Συνόδου 2003 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    [33] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Συνέλευση για Μέλλον της Ευρώπης

    Την εκτίμηση ότι η πίεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μετά την αδυναμία της ΕΕ να μιλήσει με μια φωνή στην κρίση στο Ιράκ, θα επιτρέψει την επιτάχυνση των εργασιών των κεφαλαίων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στην Καταστατική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Συνέλευσης Παναγιώτης Δημητρίου.

    [34] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Καναδάς - ΚΕΕΚ - Συνέδριο - ΕΕ - Εξωτερική πολιτική ---------------------------------------------------- Διήμερο συνέδριο με θέμα ''Ευρωπαϊκή Ενωση και εξωτερική πολιτική: Ελληνική προεδρία, Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις'', διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών Καναδά (ΚΕΕΚ) στις 6 και 7 Απριλίου, στο πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΚ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει αναφορά και για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και την κρίση που διέρχονται εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, καθώς και στον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    [35] (Κ) Νέα Υόρκη - Ιράκ - Δημοσκοπήσεις

    Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες στο Ιράκ ενισχύουν την υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στον πόλεμο, μαζί και τη δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 April 2003 - 18:50:22 UTC