Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ιακώβου - Τσέινι - Ράις
  • [02] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Γκρόσμαν
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24.00
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μεταθέσεις διπλωματικού προσωπικού
  • [06] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [07] (K) Λαβρόφ - Ζιάνγκ - Κυπριακό
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Ματσάκης - ΕΕ - Ομάδα Φιλελευθέρων
  • [11] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - ΠΣΕΚΑ - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί - Κυπριακό
  • [13] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας - ΝΑΤΟ
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [15] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Ισραήλ - Παλαιστίνιοι - Βία
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [17] (Κ) Ευρωβουλευτής ΝΔ - Γραφείο - Συνθήματα - Κύπρος
  • [18] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Ιακώβου - Τσέινι - Ράις

    Σημαντικές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντικ Τσέινι και τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Κοντολίζα Ράις, είχε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως οι συνομιλητές του δέχθηκαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν για να πείσουν την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Γκρόσμαν

    Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ την 16η Απριλίου αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για την Κύπρο και την Ελλάδα, και η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, γιατί είναι ορθή για όλους και κίνητρο για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

    Ο κ. Γκρόσμαν, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια γεύματος στην Ουάσινγκτον, όπου του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του ετήσιου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ που πραγματοποιείται στην αμερικανική πρωτεύουσα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πιέζει για επίλυση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24.00

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για προώθηση λύσης στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η επίσκεψη του Αμερικανού ειδικού συντονιστή Τόμας Γουέστον στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα και η επικείμενη επίσκεψη στις 16 Ιουνίου στην Κύπρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν καθώς και το χθεσινό συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπουλη, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι Μητροπολίτες, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Προϋπόθεση το σχέδιο Ανάν για τις ΗΠΑ'' γράφει ότι για την αμερικανική κυβέρνηση το σχέδιο Ανάν αποτελεί προϋπόθεση για κάθε προσπάθεια για επαναδραστηριοποίηση στο Κυπριακό, θέση που τέθηκε χθες στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ''αποσιώπησε'' μιλώντας μόνο για εγκώμια που απέσπασε από τους Αμερικανούς συνομιλητές του η ελληνική πλευρά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο χθεσινό συλλείτουργο στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι Μητροπολίτες και γράφει πως επανήλθε και πάλι στους κόλπους της εκκλησίας, η ομόνοια, η ειρήνη και η αγάπη.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Εκκαθαρίσεις στο Προεδρικό'' γράφει ότι μαζικές εκκαθαρίσεις ανθρώπων που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Συναγερμό, από το Προεδρικό και άλλους οργανισμούς, κατάγγειλε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη νέα διοίκηση που απέκτησαν χθες οι Κυπριακές Αερογραμμές με Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, ανώτατο στέλεχος στην ΕΜΕ και δεύτερο τη τάξει στην Ελληνική Τράπεζα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Νέος γύρο το Σεπτέμβρη'' γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε προς τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να προωθήσουν λύση πριν από τον Μάιο ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παραπέμπει στην απόφαση 1251 του 1999 με βάση την οποία άρχισε η διαδικασία που οδήγησε στη Χάγη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην άφιξη στις 16 Ιουνίου στην Κύπρο, του Γκούντερ Φερχόιγκεν και για το πρόγραμμα των επαφών του, στο οποίο όπως αναφέρεται ο Κοινοτικός Επίτροπος θα αφιερώσει έξι ώρες στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σκληρά μέτρα Κ. Αερογραμμών'' γράφει ότι με μελανά χρώματα περιέγραψε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Αχιλλέας Κυπριανού την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο των αερομεταφορών κι έστειλε σήμα κινδύνου καλώντας όλους σε αγώνα για αντιμετώπιση της κατάστασης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι φως στην Αγκυρα θα ψάξει να βρει ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Τόμας Γουέστον με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Ο κ. Γουέστον θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, αύριο στη Λευκωσία και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Επενδύσεις από Αττίλα'' γράφει ότι εταιρεία πλήρως ελεγχόμενη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θέλει να εμπλακεί στη μηχανογράφηση της δημόσιας υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ότι έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία επικοινώνησε στις αρχές Μαίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκφράζοντας ενδιαφέρον για χρηματοδοτικό πρόγραμμα της που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν Βαν ντε Μιρ πως ο μοναδικός τρόπος για ανάπτυξη του εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα είναι μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων λιμανιών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Φόβοι για θερμό επεισόδιο'' γράφει ότι φόβους για πρόκληση θερμού επεισοδίου διατυπώνουν Αθήνα και Λευκωσία ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση διά του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου καλεί την Αγκυρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οκοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 315.5 εκ. λιρών για την κάλυψη των χρεών που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μεταθέσεις διπλωματικού προσωπικού

    Ενίσχυση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κύπρου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες με διπλωματικό προσωπικό αποφάσισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [06] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    O Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση, το τουρκικό κοινοβούλιο και οι στρατιωτικοί στην Αγκυρα έχουν ιστορική ευθύνη να πιέσουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να καταλήξει σε συμφωνία στο Κυπριακό, μέσα στα πλαίσια των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και να επιτρέψει σε μια ενωμένη Κύπρου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] (K) Λαβρόφ - Ζιάνγκ - Κυπριακό

    Oλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο Ανάν για επίλυση Κυπριακού, δήλωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας πως το σχέδιο Ανάν αποτελεί την καλύτερη λύση στο πρόβλημα.

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,27  (-0,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    819.730
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    438.605    349,23  (-0,09)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    347.519    101,35  ( 0,42)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.955     73,41  (-0,35)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        506     14,84  ( 1,99)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.360     56,34  (-0,37)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.655     91,76  ( 0,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.003     17,67  (-1,67)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.615     72,37  (-0,07)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.033      2,78  ( 1,46)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     22.854     13,74  (-4,58)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        227     12,00  (-2,76)
    Ξενοδοχεία                    £    137.202     41,94  (-0,90)
    Αλλες Εταιρείες               £    106.517     78,74  ( 0,92)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/6/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7014            1,7116
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9975            2,0094
    Λίρα Αγγλίας                     1,1938            1,2009
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     234,9286        236,8080
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0055          3,0295
    Δολάριο Καναδά                     2,6959          2,7174
    Κορώνα Δανίας                     12,6226         12,7235
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9608         14,0724
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4514         15,5750
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6124          2,6332
    

    [10] (Κ) Ματσάκης - ΕΕ - Ομάδα Φιλελευθέρων

    Στην ανάγκη όπως η Τουρκία προβεί σύντομα σε σημαντικά βήματα εκδημοκρατισμού, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απόσυρση των στρατιωτικών από την εξουσία, αναφέρθηκαν εκτενώς οι Ευρωβουλευτές της Ομάδας των Φιλελευθέρων, οι οποίοι συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα την Εκθεση Οστλαντερ που αφορούσε την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    [11] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - ΠΣΕΚΑ - Κυπριακό

    Το αμερικανικό Κογκρέσο παραμένει σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού της, διαβεβαίωσε χθες η Αμερικανίδα βουλευτής Nancy Pelosi, τονίζοντας πως είναι απαράδεκτη η διαίρεση της Κύπρου και θα πρέπει να τερματιστεί σύντομα.

    Η κ. Pelosi ήταν χθες το τιμώμενο πρόσωπο στη συνάντηση των συνέδρων του 14ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου με κύριο θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως δεν γνωρίζει να προετοιμάζουν κάποια πρωτοβουλία οι Αμερικανοί για το Κυπριακό.

    [13] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας - ΝΑΤΟ

    Σε διαμαρτυρία για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Αιγαίου προς τον Τούρκο ομόλογό του, προέβη ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έθεσε το θέμα και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδο Ρόμπερτσον.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου, χθες το βράδυ στο περιθώριο του καθιερωμένου πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου της Συμμαχίας δείπνου των Υπουργών Αμυνας των ευρωπαϊκών χωρών μελών, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Vecdi Gonul, στον οποίο έθεσε με έμφαση το θέμα των παραβιάσεων. Αναφέρθηκε τόσο στη συχνότητα των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών όσο και στους κινδύνους που συνεπάγονται για ολόκληρη την περιοχή.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να κινείται πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,05%, υποχωρώντας στις 86,27 μονάδες. Αυξημένη σε σύγκριση με χθες παρουσιάστηκε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 819 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Ισραήλ - Παλαιστίνιοι - Βία

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''καταδικάζει με τον εντονότερο δυνατό τρόπο την πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια ζωών και από τις δύο πλευρές και τον σοβαρό τραυματισμό πολλών άλλων''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση αναφέρει πως ''οι πράξεις τρομοκρατίας και η χωρίς διακρίσεις χρήση βίας οδηγούν σε ένα νέο κύκλο βίας'', εκφράζει την ελπίδα να δει ''ένα νέο κλίμα συμφιλίωσης και συνεργασίας στην περιοχή'' και καλεί όλες τις πλευρές ''να επιδείξουν τη μέγιστη συγκράτηση''.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΟΙ κ.κ ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΚΑΙ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ 14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ

    Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 16η Απριλίου αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για την Κύπρο και την Ελλάδα και η Αμερικανική Κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου γιατί είναι ορθή για όλους και εξακολουθεί να παρέχει ένα κίνητρο για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Μαρκ Γκρόσμαν, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Γκρόσμαν, αφού επαίνεσε τις εξαίρετες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν και της ομάδας του καθώς και του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό κ. Τόμας Γουέστον, για επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις στα κατεχόμενα τον έχουν εντυπωσιάσει και επέκρινε την άρνηση του κ. Ντενκτάς να θέσει το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν στην κρίση των Τουρκοκυπρίων με αποτέλεσμα να χαθεί μια τεράστια ευκαιρία. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως διατηρεί την αισιοδοξία του και πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι το σχέδιο αποτελεί μοναδική βάση για διευθέτηση, ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ το Μάιο του 2004.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την ειρηνική διακίνηση πληθυσμών προς και από τα κατεχόμενα μεγάλο επίτευγμα και πρόσθεσε ότι «η πρόκληση είναι να κτίσουμε πάνω σ αυτή τη θετική ατμόσφαιρα, να επιστρέψουμε στις συνομιλίες και σε μια διευθέτηση στη βάση του σχεδίου Ανάν».

    Ο κ. Γκρόσμαν εξέφρασε διαρκή υποστήριξη εκ μέρους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν που θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους να ζήσουν ειρηνικά και να απολαύσουν τα οφέλη της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στη συνέχεια ο κ. Γκρόσμαν, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι οι ΗΠΑ ζητούν διαρκώς από την Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν και τη δημοκρατία στα κατεχόμενα και πως οι πιέσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Χαρακτήρισε, δε, το σχέδιο «πολύ καλό» και κάλεσε όλους να το αποδεχθούν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει μια λύση στο Κυπριακό επί των ενδιαφερόμενων μερών.

    Εξάλλου, ο πρώην Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μιλώντας επίσης στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, επέρριψε την ευθύνη για τη μέχρι τώρα αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό στον κ. Ραούφ Ντενκτάς χαρακτηρίζοντας τον αμετακίνητο και άσκησε εναντίον του έντονη κριτική.

    Ασκώντας έντονη κριτική στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι γεγονός ότι η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, ανεξάρτητα από το αν θα λυθεί το Κυπριακό, αποτελεί την «αποτυχία του κ. Ντενκτάς έναντι της ιστορίας», αφού με την αδιάλλακτη στάση του «πλήττει τα συμφέροντα 70 εκατομμυρίων Τούρκων».

    Αφού χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Κύπρο την ένταξή της στην ΕΕ, είπε ότι το επίτευγμα αυτό αποτελεί «ένα από τα τρία σκέλη μιας πολιτικής. Το δεύτερο ήταν η χρησιμοποίηση της αίτησης για ένταξη στην ΕΕ ως μοχλό για την επίλυση του Κυπριακού και δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το τρίτο σκέλος ήταν να ανοίξει η πόρτα για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ», κάτι που, όπως είπε, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής.

    Στους κ.κ. Γκρόσμαν και Χόλμπρουκ, οι οποίοι τιμήθηκαν για τις προσπάθειες τους στην προώθηση λύσης του Κυπριακού, απενεμήθη αντίγραφο της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

    Η Αμερικανίδα Βουλευτής κα Nancy Pelosi, μιλώντας χθες ως το τιμώμενο πρόσωπο στη συνάντηση των συνέδρων του 14ου Ετήσιου Συνεδρίου ΠΣΕΚΑ/ΣΑΕ με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου με κύριο θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφερόμενη στην απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση προσώπων, επισήμανε ότι πρόκειται περί «κίνησης τακτικής» από την τουρκική πλευρά, η οποία δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος. Χαιρέτισε, ωστόσο, τη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προς και από τις κατεχόμενες περιοχές και τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να εκμεταλλευθούμε την παρούσα κατάσταση με στόχο τον εξαναγκασμό της Τουρκίας για τελική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Η κα Pelosi, στην οποία απενεμήθη το Βραβείο «Γιώργος Παρασκευαΐδης» για την πολύχρονη υποστήριξή της στον αγώνα για επίτευξη δίκαιης διευθέτησης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, τόνισε ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο παραμένει σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια εξαιρετική εξέλιξη, η οποία θα συμβάλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Χαρακτήρισε, επιπρόσθετα, απαράδεκτη τη διαίρεση της Κύπρου, η οποία, πρόσθεσε, θα πρέπει να τερματιστεί σύντομα.

    Αναφερόμενη στην ετήσια βοήθεια των ΗΠΑ προς την Κύπρο ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, η κα Pelosi δήλωσε ότι θα αγωνιστεί με στόχο τη διατήρησή της για το επόμενο έτος.

    Η συνάντηση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, αφού σε αυτή συμμετείχε μεγάλος αριθμός μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου που επισήμαναν τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι λειτουργεί ως καταλύτης στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Απηύθυναν, ακόμη, δριμύ κατηγορώ κατά του κ. Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο χαρακτήρισαν ως εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Βουλευτή κ. James Langevin, ο οποίος επισήμανε ότι του έχει προκαλέσει σοκ η εμμονή του κ. Ντενκτάς για μη λύση, κάτι που αντιβαίνει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ίδιας της κοινότητάς του.

    Επιπρόσθετα, πολλοί Βουλευτές τόνισαν τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζει η ομογένεια στις ΗΠΑ στη διαφώτιση και ενεργοποίηση των μελών του Κογκρέσου αναφορικά με το Κυπριακό. Επισήμαναν, ακόμη, την αναγκαιότητα όπως οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Άγκυρα, την οποία χαρακτήρισαν κλειδί για επίλυση του Κυπριακού.

    Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης, τιμήθηκε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων κ. Χάρης Σοφοκλίδης, για τους πολύχρονους αγώνες και προσφορά του στον κοινό αγώνα για επανένωση της Κύπρου.

    Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΦΩΤΗ Γ. ΠΟΥΛΙΔΗ

    Στις 24 Μαΐου 2003, απεβίωσε ο Φώτης Γ. Πουλίδης που υπήρξε για περισσότερο από 20 χρόνια Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στους Οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία στη Ρώμη. Προς τιμή του Φώτη Πουλίδη, που προσέφερε αφιλοκερδώς σημαντικό έργο για την Κύπρο, αναφέρεται ο ακόλουθος αποχαιρετισμός που γράφτηκε από τον κ. Χάρη Ζαννετή, Ανώτερο Λειτουργό του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, που υπήρξε για χρόνια συνεργάτης του.

    Αναμενόμενη αλλά θλιβερή μας ήρθε η είδηση από τη Γένοβα της Ιταλίας. Το Σάββατο 24 Μαΐου 2003 δεν ξύπνησες από τον ύπνο σου αγαπημένε μας Φώτη Πουλίδη. Εμείς εδώ στην Κύπρο που είχαμε την ευκαιρία να σε γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί σου θα σε θυμούμαστε πάντα σαν τον εργατικό, δραστήριο και ευσυνείδητο άνθρωπο, το σοφό καθοδηγητή, τον ακούραστο διεκδικητή των δικαίων της Κύπρου, τον άνθρωπο με τη μεγάλη καρδιά και κατανόηση. Τώρα που έφυγες από κοντά μας για πάντα, νιώθουμε την ανάγκη να σου απευθύνουμε το στερνό αντίο.

    Παρόλο ότι γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Αθήνα, η αγάπη σου για την Κύπρο και η προθυμία να προσφέρεις σ΄ αυτήν τις υπηρεσίες σου ήταν πολύ γνωστή. Αυτός ήταν και ο λόγος που ώθησε την Κυπριακή Κυβέρνηση να σε διορίσει σύντομα μετά την ανεξαρτησία ως επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στην Ιταλία, θέση που κατείχες μέχρι τη λειτουργία Πρεσβείας της Κύπρου στη Ρώμη το 1979.

    Τη χρονιά αυτή διαπιστεύτηκες ως Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ενώ αργότερα διαπιστεύτηκες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στους υπόλοιπους Οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία που εδρεύουν στη Ρώμη (FAO, WFP, WFC, IFAD).

    Μετά τη διαπίστευσή σου και τη Λειτουργία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, οι σχέσεις της Κύπρου με τους Οργανισμούς αυτούς αναπτύχθηκαν σημαντικά και η Κύπρος έτυχε μεγάλης βοήθειας σε διάφορους τομείς της γεωργίας.

    Με τη δραστηριοποίηση και τις επαφές που ανέπτυξες κατέστησες δυνατή την εκλογή της Κύπρου σε σημαντικές επιτροπές των υπό αναφορά Οργανισμών για σειρά ετών.

    Ενδεικτικά αναφέρεται η εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του FAO για πρώτη φορά το 1981 για την περίοδο 1982-84 και ύστερα για την περίοδο 1994-96. Πολύ σημαντική ήταν, επίσης, η εκλογή της Κύπρου στην επταμελή Επιτροπή Καταστατικού και Νομικών Θεμάτων του FAO κατά τις περιόδους 1988-89, 1990-91 και 1994-95.

    Σε όλες τις περιπτώσεις είχες εκλεγεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής.

    Με βάση αυτή σου την ιδιότητα εκλέγηκες Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων κατά τις Γενικές Συνελεύσεις του Οργανισμού τα έτη 1989, 1991, 1993 και 1995. ΄

    Ετσι ενώ πριν από τη λειτουργία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου το 1979 τα διαπιστευτήρια της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στις Γενικές Συνελεύσεις ετίθεντο υπό αμφισβήτηση, μετά τη δραστηριοποίησή σου η Κύπρος κατείχε την Προεδρία της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων σε τέσσερις συνεχείς Γενικές Συνελεύσεις.

    Η έντονη δραστηριότητα σου δεν περιορίστηκε όμως μόνο στο FAO. Συμμετείχες ενεργά εκπροσωπώντας την Κύπρο στις συνεδρίες του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP) που συζητούσε τα προγράμματα παροχής βοήθειας σε τρόφιμα σε δυσπραγούσες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

    Με δικές σου προσπάθειες η Κύπρος εκλέγηκε στην Προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τροφίμων και διευθετήθηκε η φιλοξενία Υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου στη Λευκωσία το 1988. Η σύνοδος κρίθηκε ως η πιο επιτυχής στη σύντομη ιστορία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τροφίμων.

    Εκλέγηκες και υπηρέτησες, επίσης, ως Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Η διαπίστευσή σου στους Οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία συνέπεσε με μια κρίσιμη περίοδο για τον τόπο γενικά αλλά και για τον αγροτικό κόσμο ειδικότερα.

    Η Κύπρος είχε ακόμα ανοικτές πληγές από την τουρκική εισβολή και οι μάζες των προσφύγων αναζητούσαν ακόμα την αποκατάσταση και ευκαιρίες δραστηριοποίησής τους.

    Από τη θέση σου και σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Κράτους, ιδιαίτερα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, προσπάθησες όσο μπορούσες να εξασφαλίσεις την έγκριση σχεδίων βοήθειας τόσο από το FAO όσο και από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, για ανακούφιση των πληγέντων αλλά και για την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.

    Πολλά Σχέδια εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας σου στην Κύπρο.

    Ο κατάλογος είναι μακρύς και δύσκολο να περιληφθεί σ΄ ένα σύντομο αφιέρωμα.

    Δεν μπορεί όμως κάποιος να μην αναφερθεί στο Σχέδιο για την παροχή τροφίμων σε σχολεία και ευαγή ιδρύματα, την παροχή τροφίμων ως αμοιβή για εργασία σε γεωργικές δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για σχεδιασμό μεγάλων υδατικών έργων (Φράγμα Ευρέτου, Νότιος Αγωγός κ.α.) την παροχή βοήθειας σε πληγέντες από την ανομβρία γεωργούς, την καταπολέμηση φυτικών και ζωικών ασθενειών, τη μηχανογράφηση της διαχείρισης δασών, το σχεδιασμό αλιευτικών καταφυγίων και τόσα άλλα.

    Χωρίς καμιά αμφιβολία η συμμετοχή σου στην ανάπτυξη της κυπριακής γεωργίας υπήρξε ουσιαστική. Στο πρόσωπό σου η Κύπρος γνώρισε έναν αγνό φίλο, ένα ένθερμο υποστηρικτή. Για όλη σου τη βοήθεια και συνεισφορά σε ευχαριστούμε.

    Αυτά όλα βέβαια αποτελούν μια περιληπτική αναφορά στο πλούσιο έργο και την προσφορά σου. Εκείνο όμως που θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μας είναι ο άνθρωπος Φώτης Πουλίδης, ο πάντα πρόθυμος, ο ευπροσήγορος, ο καταδεκτικός, ο ευγενικός και διακριτικός αλλά συνάμα και ο δυναμικός διεκδικητής.

    Τώρα που σου απευθύνουμε το ύστατο αντίο σε διαβεβαιούμε ότι εδώ στην Κύπρο έχεις αφήσει μόνο φίλους που θα σε θυμούνται για πάντα.

    Γιατί άνθρωποι σαν και σένα με τόσο έντονη δραστηριότητα και τόσο σημαντική και ανιδιοτελή προσφορά δεν είναι εύκολο να ξεχαστούν.

    Συναισθανόμαστε τον πόνο που νιώθουν για την απώλειά σου τα παιδιά σου Γιώργος και Μάνια και τα εγγόνια σου Φώτης, Αλέξανδρος και Μάρκος Αντώνιος προς τους οποίους διαβιβάζουμε θερμά συλλυπητήρια.

    Τους λέμε όμως πως πρέπει να νιώθουν περήφανοι για σένα γιατί επιτέλεσες ένα πλούσιο έργο και υπήρξες καθ όλα άξιος.

    [17] (Κ) Ευρωβουλευτής ΝΔ - Γραφείο - Συνθήματα - Κύπρος

    Τη ζημιά που άγνωστοι προκάλεσαν στο γραφείο του με αναγραφή συνθημάτων υπέρ της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο κατήγγειλε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μαρίνος.

    [18] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Συνάντηση

    Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι απλώς δυνατή αλλά απαραίτητη πριν από τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Kυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 12 June 2003 - 17:49:15 UTC