Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τιμητική διάκριση Ροταριανών
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Φερχόιγκεν
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θεσσαλονίκη
  • [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Ντενκτάς - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αναχώρηση - Τουρκία
  • [09] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Συμβούλιο Επιτρόπων (1)
  • [11] (Κ) ΔΗΣΥ - Συμβούλιο Επιτρόπων (2)
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις
  • [15] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Ντενκτάς (1)
  • [16] (Κ) Υπατος Αρμοστής Πακιστάν - Ψευδοκράτος - Ισλαμική Διάσκεψη
  • [17] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Ντενκτάς (2)
  • [18] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος
  • [19] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ετήσιο Φεστιβάλ Συνδέσμου ΗΕ
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπριοι αθλητές - ΑΜΚΕ
  • [21] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος - Εκδήλωση

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό

    Τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπος Φίλιπ Ρίκερ.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τιμητική διάκριση Ροταριανών

    Τη ροταριανή τιμητική διάκριση ''Paul Harris Fellow'' θα απονείμουν οι 16 Ροταριανοί Ομιλοι της Κύπρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, σε αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς του στους αγώνες της Κύπρου και της σημαντικής συμβολής του στις προσπάθειες για επικράτηση της διεθνούς κατανόησης και ειρήνης.

    Η απονομή της διάκρισης θα γίνει σε πανηγυρική κοινή συνεστίαση των 16 ομίλων το βράδυ της Τρίτης, 24 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στη Λευκωσία.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές που είχε χθες ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι σκληραίνει τη στάση του στο Κυπριακό, είναι από τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα τα οποία προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη της σύνθεσης του Συμβουλίου Επιτρόπων, η άρνηση των Κυπρίων ταξιδιωτικών πρακτόρων ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τ/κ ταξιδιωτικά γραφεία για πακέτα διακοπών στην Τουρκία και η χειρουργική επέμβαση στην οποία αναμένεται να υποβληθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Συνομιλίες το συντομότερο επιδιώκουν οι ΗΠΑ'' γράφει ότι ''σκλήρυνση της στάσης του Τ/Κ ηγέτη στο Κυπριακό, διαπίστωσε κατά τις επαφές του με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο πιστεύοντας ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος''. Ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι με τη λέξη ''πρόοδος'' εννοεί ότι ''δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δέσμευση των ΗΠΑ για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν, ώστε στην ΕΕ να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξαγγέλλει το μεσημέρι σε δημοσιογραφική διάσκεψη τη σύνθεση του Συμβουλίου Επιτρόπων, με σκοπό την παραγωγή πολιτικής στους διάφορους τομείς και την καλύτερη παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Τοξικές ουσίες στη Δεκέλεια'' γράφει ότι ''ο τρόμος του Ασκαρέλ ξυπνά και πάλι, αυτή τη φορά στη Λάρνακα όπου ασυνείδητοι εγκατέλειψαν την καρκινογόνα και καταστροφική για το περιβάλλον τοξική ουσία σε παλιό λατομείο στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Οι άγνωστοι εγκατέλειψαν τους χαλκούς από τους μετασχηματιστές, προφανώς δεν θα γνώριζαν σε τι κίνδυνο έθεσαν τους εαυτούς τους κατά τη μεταφορά των μετασχηματιστών στο παλιό λατομείο και σε τι κίνδυνο εκθέτουν την υγεία των συμπολιτών τους αλλά και την τεράστια περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλούν οι τοξικές αυτές ουσίες''. Αλλού γράφει ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών θα υπάγεται από το Σεπτέμβριο η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρά τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις προβάλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Σενάριο Αραφάτ για τον Ντενκτάς'' γράφει ότι ''για πρώτη φορά μεσούσης μιας προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον ξέφυγε από τα διπλωματικά θέσμια. Κατηγόρησε ευθέως τον Ντενκτάς ότι σκληραίνει τη στάση του και ότι είναι ακόμα πιο αρνητικός έναντι του σχεδίου Ανάν. Την ίδια στιγμή, σε μια παράλληλη κίνηση ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι οι Τ/Κ δεν θα ενταχθούν ποτέ στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι πολιτική λιτότητας σε νέες προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία εφαρμόζει η κυβέρνηση για το τρέχον έτος και το επόμενο, με εξαίρεση τις 633 θέσεις που αναμένεται να εγκριθούν από τη Βουλή και οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες στο πλαίσιο της εναρμόνισης με την ΕΕ.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Φονικοί φόροι αυτοκινήτων'' γράφει ότι ''από τη στιγμή που το αυτοκίνητο θα φτάσει στην Κύπρο, μέχρι να το παραλάβει ο ιδιοκτήτης του, η τιμή του διπλασιάζεται ή ακόμα και τριπλασιάζεται, κάτι που έχει άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών. Η Κύπρος, σύμφωνα με άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά την επιβολή φορολογίας στα καινούργια αυτοκίνητα''. Αλλού γράφει ότι θέμα χρεών προς την Αρχιεπισκοπή θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου αύριο, αφού το ολικό ποσό των χρεών φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στα 31 εκατομμύρια, ποσό που θεωρείται αρκετά μεγάλο υπό τα σημερινά δεδομένα της ύπαρξης παθητικού, τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στις Μητροπόλεις.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Παίζουν σε δύο ταμπλό'' γράφει ότι ''η Αγκυρα επιχειρεί ένα στρατηγικό ελιγμό, με τον οποίο θα προσπαθήσει να απεμπλακεί από τα σημερινά της αδιέξοδα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά να προωθήσει την ένταξη του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη, με απώτερο στόχο την αναγνώρισή του''. Αλλού γράφει ότι σε χειρουργική επέμβαση ενδέχεται να υποβληθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με σκοπό την τροφοδότηση του εγκεφάλου του με το αναγκαίο οξυγόνο, κάτι που θα ενισχύσει τη μνήμη του, όπως υποστηρίζουν πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Το γάντι στην Τουρκία'' γράφει ότι ''χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για η διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, έστειλαν, μετά τη συνάντησή τους, σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι η πόρτα είναι ανοικτή και εναπόκειται στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρεται για λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαΐου 2004''. Αλλού γράφει ότι προς αποκλιμάκωση οδεύει η αντιπαράθεση μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ και Υπουργείου Παιδείας, καθώς αναμένεται το επόμενο βήμα από την επίσημη πλευρά.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Γουέστον: Ο Ντενκτάς κρατά σκληρή στάση'' γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν χθες την άμεση επανάληψη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά παραδέχτηκαν ότι η νέα πρωτοβουλία έχει μπλοκαριστεί από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος τηρεί σκληρή στάση έναντι του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων αρνήθηκαν χθες οποιαδήποτε συμφωνία με τους Τ/Κ ταξιδιωτικούς πράκτορες, για οργάνωση ταξιδιών στην Τουρκία, μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων του ψευδοκράτους.

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Φερχόιγκεν

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θεσσαλονίκη

    [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Ντενκτάς - Συνάντηση

    Μίας ώρας συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε το πρωί ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [08] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αναχώρηση - Τουρκία

    Στην ανταπόκριση της Αγκυρας εναποθέτει τις ελπίδες του για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο.

    ''Θεωρώ τις συναντήσεις που θα έχω στην Αγκυρα πολύ σημαντικές σε ό,τι αφορά την προσπάθεια να βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε μπροστά, έχοντας υπόψη ότι στο παρόν στάδιο η δυσκολία που υπάρχει για να προχωρήσουμε βρίσκεται στην τουρκική πλευρά,'' δήλωσε ο κ. Γουέστον στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    [09] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Συμβούλιο Επιτρόπων (1)

    Τη σύνθεση του Συμβουλίου των Επιτρόπων για παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανακοίνωσε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [11] (Κ) ΔΗΣΥ - Συμβούλιο Επιτρόπων (2)

    
    
    Τα ονόματα των Επιτρόπων και Αναπληρωτών Επιτρόπων για παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.
    
    Παρουσιάζοντας τον κατάλογο του Συμβουλίου των Επιτρόπων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''εκφραστής της πολιτικής του κόμματος εφ΄όλης της ύλης είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της παράταξης. Την αυτή ευθύνη έχει και ως προς την ακολουθητέα πολιτική επί του εθνικού θέματος και την Ευρωπαϊκή Ενωση''.
    
    Πρόσθεσε πως για την πολιτική επί του εθνικού θέματος και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημαντική βοήθεια θα τυγχάνει από τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος θα έχει την ευχέρεια δημοσίων παρεμβάσεων προκειμένου να μεταφέρει προς τα έξω την ακολουθητέα από το κόμμα πολιτική.
    
    Ως Αναπληρωτής Επίτροπος Εξωτερικών αναλαμβάνει ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου με ευθύνη τη σύσταση επιτροπών μελέτης του Κυπριακού και των άλλων διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων.
    
    Τα ονόματα των υπολοίπων Επιτρόπων και Αναπληρωτών Επιτρόπων έχουν ως εξής:
    
    1. Επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής και Αναπτυξιακής Στρατηγικής
    Αβέρωφ Νεοφύτου
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής
    Μάριος Ιωαννίδης
    
    (Β) Αναπληρωτής Επίτροπος Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάπτυξης
    Ιωσήφ Ιωσήφ
    
    2.  Επίτροπος Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού
    Λευτέρης Χριστοφόρου
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Εμπορίου και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
    Aρτεμις Τουμαζή
    
    (β) Αναπληρωτής Επίτροπος βιομηχανίας και Ενέργειας
    ------
    
    (γ) Αναπληρωτής Επίτροπος τουρισμού
    Χάρης Λοϊζίδης
    
    (δ) Αναπληρωτής Επίτροπος Ανταγωνισμού, Προστασίας του Καταναλωτή,
    Προτύπων και Υπηρεσιών
    Μαρία Κυριακού
    
    3.  Επίτροπος Aμυνας
    Σωκράτης Χάσικος
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Aμυνας
    Σωτήρης Σαμψών
    
    4.  Επίτροπος Αναπτύξεως Διακοινοτικών Σχέσεων και Ενδυνάμωσης της
    Κοινωνίας των Πολιτών
    Καίτη Κληρίδου
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Διακοινοτικών Σχέσεων
    Φοίβος Νικολαϊδης
    
    (β) Αναπληρωτής Επίτροπος Ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών
    και μη κυβερνητικών Οργανώσεων
    Σωτήρης Δράκος
    
    5.  Επίτροπος Γεωργίας και Φυσικών Πόρων
    Κωστάκης Κωνσταντίνου
    
    Αναπληρωτής Επίτροπος Γεωργικής Ανάπτυξης Ζωϊκής Παραγωγής και
    Αλιείας
    Γεώργιος Τάσου
    
    6.  Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
    Ιωνάς Νικολάου
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος για θέμα Ισότητας των Πολιτών
    Ιωσηφίνα Αντωνίου
    
    (β) Αναπληρωτής Επιτροπος Δικαιοσύνης
    Νίκος Γεωργιάδης
    
    (γ) Αναπληρωτής Επίτροπος Νεανικής Παραβατικότητας, Πρόληψης και
    Καταστολής Εγκλήματος
    ------
    
    7.  Επίτροπος Ελέγχου και Εκσυχρονισμού των Θεσμών και του Δήμοσιου
    Βίου
    Χρίστος Πουργουρίδης
    
    8.  Επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας
    Ζαχαρίας Ζαχαρίου
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Απασχόλησης - Εργασιακών Σχέσεων
    Λία Γεωργιάδου
    
    (β) Αναπληρωτής Επίτροπος Κοινωνικής Πρόνοιας
    Νίκη Λοϊζίδου
    
    9.  Επίτροπος Εσωτερικών
    Ανδρέας Παπαπολυβίου
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης
    Χριστάκης Χριστοφίδης
    
    (β) Αναπληρωτής Επίτροπος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης
    Ελένη Λουκαϊδου
    
    (γ) Αναπληρωτής Επίτροπος Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων
    και Παθόντων
    Χριστόδουλος Ταραμουντάς
    
    (δ) Αναπληρωτής Επίτροπος Αποδήμων, Επαναπατρισθέντων και Ομογενών
    Κατερίνα Παντελίδου
    
    10.  Επίτροπος Εταιρειών του Δημοσίου και Ημικρατικών Οργανισμών
    Ισίδωρος Μακρίδης
    
    11.  Επίτροπος Ευρωπαϊκης Εναρμόνισης και Νομισματικής Ενοποίησης
    Τάκης Κληρίδης
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Κυπριακού
    Ρίκκος Ερωτοκρίτου
    
    (β) Αναπληρωτής Επίτροπος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων
    Μάνθος Μαυρομάτης
    
    12.  Επίτροπος Μεταφορών και Αναπτυξιακών Εργων
    Γιώργος Γεωργίου
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Εμπορικής Ναυτιλίας, Χερσαίων και
    Εναερίων Μεταφορών
    
    (β) Αναπληρωτής Επίτροπος Αναπτυξιακών Εργων
    Δήμητρα Καραντώκη
    
    13.  Επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού
    Πρόδρομος Προδρόμου
    
    (α) Αναπληρωτής Επίτροπος Παιδείας
    Κυριάκος Αναστασιάδης
    
    (β) Αναπληρωτής Επίτροπος Πολιτισμού
    Δημήτρης Ταλιαδώρος
    
    (γ) Αναπληρωτής Επίτροπος Νεολαίας και Αθλητισμού
    Γιάννος Ιωάννου
    
    14.  Επίτροπος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
    Νίκος Τορναρίτης
    
    15.  Επίτροπος Υγείας
    Ελένη Θεοχάρους
    
    - Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου
    Χρίστος Τριανταφυλλίδης
    
    - Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας
    Μανώλης Χριστοφίδης
    
    - Πρόεδρος Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας
    

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/6/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7004            1,7106
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9945            2,0064
    Λίρα Αγγλίας                     1,1895            1,1966
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     236,4298        238,3212
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9617          2,9853
    Δολάριο Καναδά                     2,6728          2,6941
    Κορώνα Δανίας                     12,6127         12,7136
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8674         13,9783
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3795         15,5025
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6235          2,6444
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Την πορεία σταθεροποίησης του στο επίπεδο των 86 μονάδων συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις ανοδικές τάσεις που επικρατούν στις μεγάλες διεθνείς χρηματαγορές, ενώ το αγοραστικό σημείωσε μικρή αύξηση, αγγίζοντας τα επίπεδα των 400 χιλιάδων λιρών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,07%, κλείνοντας στις 86,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 439 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Ντενκτάς (1)

    Συμφωνία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πάνω στο οικονομικό μέρος του πακέτου των μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Τ/Κ, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, αλλά σημείωσε ότι τα προτεινόμενα εμπορικά μέτρα απορρίφθηκαν από τον κατοχικό ηγέτη.

    [16] (Κ) Υπατος Αρμοστής Πακιστάν - Ψευδοκράτος - Ισλαμική Διάσκεψη

    [17] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Ντενκτάς (2)

    Συμφωνία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πάνω στο οικονομικό μέρος του πακέτου των μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Τ/Κ, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, αλλά σημείωσε ότι τα προτεινόμενα εμπορικά μέτρα απορρίφθηκαν από τον κατοχικό ηγέτη.

    Σε διάσκεψη Τύπου μετά το τέλος των επαφών του στην Κύπρο, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, και εξαρτάται από τα μέρη να τα χρησιμοποιήσουν ή όχι.

    Είπε επίσης ότι διαπίστωσε ξεκάθαρο ενδιαφέρον από τις δύο πλευρές για εσωτερικό εμπόριο, κάτι το οποίο θα ήθελε η ΕΕ να ερμηνεύσει ως ένα πρώτο βήμα.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η ευθύνη εναπόκειται στις κοινότητες στο νησί. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά εξαρτάται από αυτούς για να προχωρήσουν γιατί είναι δική τους η χώρα».

    [18] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος

    Η υποχώρηση του πληθωρισμού συνεχίσθηκε και το Μάιο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλην της Ελλάδας και της Ολλανδίας, στις οποίες σημειώθηκε αύξηση.

    [19] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ετήσιο Φεστιβάλ Συνδέσμου ΗΕ

    Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεών της έναντι της κοινωνίας των πολιτών και θα εργαστεί σκληρά και με συνέπεια για να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των στοιχείων που συνθέτουν την κυπριακή κοινωνία υπογράμμισε απόψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κύπριοι αθλητές - ΑΜΚΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος παρέθεσε το απόγευμα δεξίωση προς τιμήν των Κυπρίων αθλητών που έλαβαν μέρος στους 10ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) που διεξήχθησαν στην Μάλτα.

    [21] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος - Εκδήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά εργάζονται αθόρυβα και συστηματικά για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι ''αναμένουμε η παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα θα εκφραστεί και με την άσκηση πιέσεων στην τουρκική πλευρά, στον (Τ/Κ ηγέτη Ραούφ) κ. Ντενκτάς και στην Άγκυρα, ώστε να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους και να ανοίξει ο δρόμος για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 18 June 2003 - 17:49:17 UTC