Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιορτή του Κρασιού - Εναρξη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Κατεχόμενες Σχολικές Εφορίες
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [08] (Κ) Κύπρος - Αιτητές Ασύλου - ΕΕ - Αναβάθμιση Υπηρεσιών
  • [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Τ/Κ - Εργοδότηση
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [12] (Κ) Παπανδρέου - Επίσκεψη Γκιουλ στην Αθήνα - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη στη ''Ραντικάλ''
  • [16] (K) ΥΠΕΞ - Συρία - Επαφές
  • [17] (Κ) Βρυξέλλες - Ανεργία - Ιούλιος - Κύπρος
  • [18] (Κ) Γουέστον - Βρετανία - Κυπριακό
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιστροφή - Συρία - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Γιορτή του Κρασιού - Εναρξη

    Η λαϊκή ρήση ''πίνε κρασί να έχεις ζωή'' παίρνει σάρκα και οστά, με τη γιορτή του κρασιού, οι πύλες της οποίας ανοίγουν απόψε στη Λεμεσό.

    Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας στο Δημοτικό Κήπο της Λεμεσού στις 8:00 το βράδυ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και φοιτητών από τη μια και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου από την άλλη για τον καθορισμό κατώτατου ορίου βαθμολογίας των υποψηφίων για εγγραφή τους στην Πολυτεχνική Σχολή είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Η αναμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και τα σχόλια για διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας ως προς τους χειρισμούς για επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τα εμπόδια που θέτει το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών της Καρπασίας, το νομοθετικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του 2004 στην Κύπρο και η πρόταση του ΔΗΣΥ για φθηνότερα αυτοκίνητα είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Διαφορές στόχων και εκτιμήσεων'', ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν θα ερχόταν στην Κύπρο, εάν στόχος του ήταν η επανέναρξη συνομιλιών σε πέντε μήνες και ότι κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαπιστώνονται διαφορές στόχων και εκτιμήσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε σχέση με τους χειρισμούς για την επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει πως καθηγητές και δάσκαλοι επέστρεψαν χθες στα σχολεία για να προετοιμαστούν να δεχθούν τους μαθητές ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινάει από την ερχόμενη Δευτέρα.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Φθηνό αυτοκίνητο σύντομα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου και άλλοι βουλευτές του ιδίου κόμματος ετοίμασαν πρόταση νόμου που θα κατατεθεί τον ερχόμενο μήνα και που προβλέπει σημαντική μείωση της τιμής των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Σε άλλο θέμα γράφει για πιέσεις από τις ΗΠΑ προς τις κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας για αναστολή της άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" ή για περιορισμό της επιχειρησιακής της διάστασης, επειδή φοβούνται ενδεχόμενη πρόκληση θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Πόλεμος επιπέδου'', γράφει πως κυβέρνηση, κόμματα και φοιτητές ζητούν τη ''χρυσή τομή'' και επικρίνουν έντονα τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για την απόφασή της να αρνηθεί την εγγραφή 25 φοιτητών στην Πολυτεχνική Σχολή θέτοντας κατώτατο όριο βαθμολογίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρατηρείται καθυστέρηση στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου με βάση το οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές του 2004 και η ανάδειξη των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών. Το γεγονός αυτό και η εκκρεμότητα ως προς τη συμμετοχή των Τ/Κ στις εκλογές, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναγκάζει τα ελληνοκυπριακά κόμματα να διατηρούν ''ανοικτή γραμμή'' με τα τ/κ κόμματα που είναι αντίθετα στην πολιτική Ντενκτάς.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ανένδοτο το Πανεπιστήμιο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου παρουσιάζεται ανένδοτη στο θέμα της παραχώρησης των 25 θέσεων της Πολυτεχνικής Σχολής σε υποψηφίους που δεν έλαβαν το κατώτατο όριο βαθμολογίας στις εισαγωγικές εξετάσεις και ότι εξακολουθεί να υφίσταται η κρίση στις σχέσεις της με την Πολιτεία, αφού δεν υπαναχωρεί στις πιέσεις της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Αλλη είδηση είναι η επαναφορά στο προσκήνιο του θέματος της ασφάλειας των Υπουργείων και των δημόσιων χώρων, μετά την προχθεσινή διάρρηξη των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Παιδείας στη Λευκωσία και τη χθεσινή στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών στη Λεμεσό. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης προτίθεται θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Σε ανένδοτο η Σύγκλητος'' αναφέρεται στη ρήξη του Πανεπιστημίου Κύπρου με την κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα των 25 θέσεων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου, οι οποίες ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου θα παραμείνουν αδιάθετες. Ο ''Φ'' γράφει πως πρώτη φορά στα δέκα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως το θρησκευτικό ίδρυμα των Τ/Κ ΕΒΚΑΦ, με εντολές του Ραούφ Ντενκτάς, αναζητά Ε/Κ επιχειρηματίες για να νομιμοποιήσουν ενδεχόμενο άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Στο απόγειο η αδιαλλαξία'' γράφει πως η κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα και παραστάσεις τόσο στα ΗΕ όσο και στην ΕΕ ώστε το κατοχικό καθεστώς να σεβαστεί τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Αλλού γράφει πως με την ευκαιρία της χθεσινής Διεθνούς Μέρας Ειρήνης, ε/κ και τ/κ κόμματα σε κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια γρήγορη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Ζακχαίος - Βλόσοβιτς - Σχολείο Ριζοκαρπάσου ----------------------------------------------- Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταβάλλει προσπάθειες για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο θέμα του σχολείου του Ριζοκαρπάσου, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Ο κ. Βλόσοβιτς μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο, ο οποίος είπε πως πρέπει να αρχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του σχολείου και να μην προστίθεται μια παρανομία σε άλλες παρανομίες, προσθέτοντας ότι η νέα Διευθύντρια Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή μίλησε με την ιταλική προεδρία της ΕΕ για το θέμα αυτό.

    ''Είμαστε σε επαφή με τις 'αρχές' στο βορρά και προσπαθούμε να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα'', είπε ο κ. Βλόσοβιτς.

    Πρόσθεσε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται και σε ''συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα αυτό''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις προθέσεις του ΕΒΚΑΦ να επιδιορθώσει και να λειτουργήσει ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο, ο κ. Βλόσοβιτς είπε ότι το γραφείο του δεν έχει λάβει ακόμη αυτή την πληροφόρηση, αλλά ''μόλις φθάσει θα την μελετήσουμε''.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε ότι κάλεσε τον κ. Βλόσοβιτς στο Υπουργείο Εξωτερικών ''με οδηγίες του Προέδρου'' για να συζητηθούν οι δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς για τα Βαρώσια και το θέμα των δύο δασκάλων του Ριζοκαρπάσου.

    ''Για τα Βαρώσια τους υποδείξαμε ότι θεωρούμε, όπως και τα Ηνωμένα Εθνη, υπεύθυνη την Τουρκία και ότι, παράλληλα με τα διαβήματα που γίνονται στη Λευκωσία, πρέπει να γίνουν διαβήματα στη Νέα Υόρκη προς την τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία'', είπε.

    Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενη Καρπασία - Ε/Κ δάσκαλοι --------------------------------------------------------- Με την απόφασή του να εκδιώξει από τα κατεχόμενα τους Ε/Κ δασκάλους Αλεξία και Γρηγόρη Κουκότσικα, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δίδει ακόμα μια φορά μήνυμα αδιαλλαξίας και δείχνει σκλήρυνση της στάσης του στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, συνιστώντας προσοχή στις αντιδράσεις της ε/κ πλευράς και επισημαίνοντας ότι αυτό το περιστατικό δεν θα πρέπει να συσχετισθεί με το θέμα της διακίνησης από και προς τα κατεχόμενα.

    Κληθείς χθες στη Βουλή να σχολιάσει το γεγονός αυτό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''είναι μία στάση καταδικαστέα απόλυτα, η οποία πρέπει να καταγγελθεί και να καταγγέλλεται καθημερινά, διότι στο διεθνή χώρο κάποια στιγμή είχε δημιουργήσει κάποιες αυταπάτες ο κ. Ντενκτάς και η Τουρκία, οι οποίες έχουν αρθεί, αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει εμείς να επαγρυπνούμε συνεχώς''.

    ''Ηδη, από ό,τι έχω πληροφορηθεί, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε διάφορα διαβήματα'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί ''να μπούμε στη λογική του εάν πρέπει ο κόσμος να μεταβαίνει στα κατεχόμενα ως αντίσταση ή αντίδραση προς αυτή την κατεύθυνση''.

    Ευρωκοινοβούλιο - Σχολείο Ριζοκαρπάσου - Δημήτρης Τσάτσος ---------------------------------------------------------- Την απαράδεκτη και επαίσχυντη ενέργεια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου να εκδιώξουν δυο Ε/Κ δασκάλους με τα παιδιά τους από το Ριζοκάρπασο όπου είχαν μεταβεί προκειμένου να παραδώσουν στους διαδόχους τους δασκάλους το κτίριο και τα χρειώδη του σχολείου, κατάγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσάτσος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Τσάτσος ζήτησε, στην προ ημερησίας διατάξεως δήλωσή του, από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ ''να παρέμβει στις τουρκικές αρχές στην Αγκυρα οι εντολοδόχοι των οποίων παρανομούν και πάλι ασύστολα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου''.

    ''Δεν χρειάζεται στην αίθουσα αυτή να τονίσω πόσα και ποια θεμελιώδη δικαιώματα και διεθνείς Συνθήκες παραβιάζονται'', είπε ο κ. Τσάτσος.

    Ο Ελληνας Ευρωβουλευτής μετέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο τους φόβους της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας για εκδίωξη όσων Ε/Κ απέμειναν στην Καρπασία αρχίζοντας από τις οικογένειες που έχουν παιδιά υποψήφια για φοίτηση στο Γυμνάσιο.

    Τερέζα Βίλιερς - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επιστολές ----------------------------------------------------- Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς καλεί τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν να ασκήσουν πίεση στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επαναλειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Βίλιερς προτίθεται να εγείρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σημειώνει ότι είναι ''ντροπή'' να γίνεται μεταχείριση των παιδιών με τέτοιο τρόπο.

    Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η κ. Βίλιερς είπε ότι ''υπό το φως της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς, έχω γράψει στον κ. Τζακ Στρο και τον κ. Φερχόιγκεν καλώντας τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να επαναλειτουργήσει το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου το συντομότερο δυνατό''.

    ''Η άρνηση του κ. Ντενκτάς να ανοίξει το σχολείο, χωρίς να δίνει λόγους, αναγκάζει τα παιδιά που κατοικούν στα κατεχόμενα να μεταβαίνουν σε γυμνάσια στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό οδηγεί στη διάσπαση οικογενειών και αποτελεί προσπάθεια του κ. Ντενκτάς να αναγκάσει εκείνους στα κατεχόμενα να αφήσουν τα σπίτια και τα χωριά τους'', προσθέτει η κ. Βίλιερς.

    Εκπρόσωπος - Ριζοκάρπασο - Εκπαίδευση ---------------------------------------------- Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσω των ΗΕ για να υποχρεωθεί το κατοχικό καθεστώς να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε σχέση με την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Το κατοχικό καθεστώς εξακολουθεί να παραβαίνει και προηγούμενες δεσμεύσεις όπως η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης ότι πρέπει να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα το δικαίωμα εκπαίδευσης των παιδιών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία. Ο κ. Ντενκτάς παραβαίνει επίσης και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Δ' Διακρατική Προσφυγή που διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 2 του πρώτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης, για τη μη παροχή διευκολύνσεων εκπαίδευσης, ιδίως γυμνασιακών σπουδών στην Καρπασία'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την Δ' Διακρατική βρίσκεται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη της εξ Υπουργών Επιτροπής του ΣτΕ για αναζήτηση τρόπων επιβολής μέσω της εξ Υπουργών Επιτροπής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και συμμόρφωση της Τουρκίας προς τα όσα αποφασίστηκαν τότε''.

    Μπεγλίτης - Ριζοκάρπασο - Παπανδρέου --------------------------------------------- Η πρακτική του κατοχικού καθεστώτος επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς και υπονομεύει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης, αναφερόμενος στη δίωξη των δύο δασκάλων από το Ριζοκάρπασο.

    Ο κ. Μπεγλίτης επιβεβαίωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Προγραμματίζονται επίσης συναντήσεις του με εκπροσώπους των κομμάτων στα κατεχόμενα που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς.

    Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Σχολείο Ριζοκαρπάσου --------------------------------------------- Μια ακόμα απόδειξη της αδιαλλαξίας του Τ/Κ ηγέτη και της περιφρόνησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων αποτελεί η εκδίωξη των δυο Ε/Κ δασκάλων από το Ριζοκάρπασο, όπως κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης σε συνέχεια της τελευταίας επιστολής του προς το ΕΛΚ για το θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, αναφέρει ότι το καθεστώς του Ντενκτάς δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία ούτε και του δημοτικού σχολείου.

    Αυτό διαφαίνεται από τις μέχρι τώρα ενέργειες του καθεστώτος, δηλαδή την εκδίωξη των δυο παλαιών δασκάλων οι οποίοι υπηρετούσαν εκεί και την μη έγκριση της τοποθέτησης των δυο δασκάλων στο δημοτικό σχολείο.

    Ομήρου - Κατηφόρης - Σχολείο Ριζοκαρπάσου -------------------------------------------------- Την ανάληψη πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε το κατοχικό καθεστώς να επιτρέψει τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Κατηφόρη, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Κατηφόρης διαβεβαίωσε τον κ. Ομήρου ότι θα κινηθεί άμεσα τόσο για την καταδίκη της βίαιης εκδίωξης των δυο δασκάλων από το Ριζοκάρπασο όσο και για την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ριζοκάρπασο - Εκδίωξη Δασκάλων -------------------------------------------- Το ΚΣ ΕΔΕΚ καταγγέλλει ως θρασεία και ληστρική την ενέργεια των δυνάμεων κατοχής να συλλάβουν και να εκδιώξουν το ζεύγος των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου.

    Με ανακοίνωση του, το ΚΣ ΕΔΕΚ καταγγέλλει τόσο το ψευδοκράτος όσο και την Τουρκία για την εκδίωξη των δασκάλων που παραβιάζει κατάφωρα τόσο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τη συμφωνία της 3ης Βιέννης.

    Καλεί επίσης όλους τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ''ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου θα ενημερώσει για την απεχθή ενέργεια των δυνάμεων κατοχής το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα''.

    ΚΕΑ - Σχολείο Ριζοκαρπάσου --------------------------------- Η εκδίωξη του ζεύγους Ε/Κ δασκάλων από το Ριζοκάρπασο αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία και ο εγκάθετός της Ραούφ Ντενκτάς αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ).

    Το ΚΕΑ τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να καταγγείλει άμεσα τη νέα πρόκληση στον ΟΗΕ και να ζητήσει από την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας η οποία είναι η δύναμη που ελέγχει με τον στρατό της το ψευδοκράτος που δημιούργησε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Συρίας ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Ασαντ επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο και τη δίκαιη υπόθεσή της καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση της Συρίας προς την Κύπρο στα διάφορα διεθνή βήματα.

    Ο Πρόεδρος Ασαντ προέβη στην τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Συρία μετά από πρόσκληση του Σύρου ομολόγου του Φαρούκ αλ-Σάρα.

    Ο κ. Ιακώβου έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας κ. Ασαντ στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση, που διήρκεσε πέραν της μιας ώρας παρίστατο και ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Φαρούκ αλ-Σάρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, καλωσορίζοντας τον κ. Ιακώβου, ο Πρόεδρος Ασαντ εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση της επίσκεψης και αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς και στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών και λαών.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ασαντ για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τη στασιμότητα που παρατηρείται λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Επαναβεβαίωσε, επίσης, τη δέσμευση και ετοιμότητα της πλευράς μας για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Ο Πρόεδρος Ασαντ επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο και τη δίκαιη υπόθεσή της καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση της Συρίας προς την Κύπρο στα διάφορα διεθνή βήματα.

    Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών - ΓΔ ΥΠΕΞ - Συμφωνίες - Θεωρήσεις ----------------------------------------------------------------- Οι διμερείς συμφωνίες της Κύπρου με τη Ρωσία είναι εκ πρώτης όψεως συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης ή κατάργησής τους ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, συμπέραναν χθες οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής το Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών Βλαδιμίρ Τσιζόφ και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο, οι οποίες συναντήθηκαν για μια ανασκόπηση του νομικού πλαισίου των διμερών συμφωνιών, ενώ συζήτησαν και το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ζακχαίος μετά τη συνάντηση, η Κύπρος θα προβεί σε επαναφορά του συστήματος θεωρήσεων διαβατηρίων Ρώσων υπηκόων από τις αρχές του 2004, ενώ ο κ. Τσιζόφ υπογράμμισε πως η χώρα του θεωρεί την επαναφορά θεωρήσεων ως ένα προσωρινό μέτρο, καθότι η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με την ΕΕ για μελλοντική κατάργηση των θεωρήσεων μεταξύ Ευρωπαίων και Ρώσων πολιτών.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων κυπριακών Υπουργείων και στελέχη των ρωσικών Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στη Μόσχα.

    ''Από την πρώτη ανάγνωση προκύπτει πως όλες οι συμφωνίες μας (που είναι πέραν των 20) είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο'', σημείωσε ο κ. Ζακχαίος.

    Ο κ. Τσιζόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαπίστωση αυτή και είπε πως η ανασκόπηση της υφιστάμενης νομικής βάσης των διμερών σχέσεων γίνεται με στόχο, η επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να μην βλάπτει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Βουλής ------------------------------------------------------- Την επιθυμία της Κύπρου και της Ρωσίας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε η θεώρηση διαβατηρίων για τους πολίτες των δύο χωρών να γίνεται όσο το δυνατό πιο ανώδυνα, εξέφρασαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαδιμίρ Τσιζόφ.

    Οι κύριοι Χριστόφιας και Τσιζόφ δήλωσαν ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εξακολουθήσουν να είναι φιλικές και να αναπτύσσονται.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που διήρκησε μία περίπου ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ''οι συζητήσεις βαίνουν καλώς και οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου Ρωσίας θα συνεχίσουν να είναι φιλικότατες και να αναπτύσσονται'' ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τη θεώρηση διαβατηρίων των πολιτών των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το θέμα του μέλλοντος των ρωσο-κυπριακών σχέσεων, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''αρκετά ευρύ, που καλύπτει τη νομική βάση των διμερών μας σχέσεων''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι για το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων ''οι δύο πλευρές εργάζονται προς την κατεύθυνση της μείωσης όσο γίνεται των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων ώστε οι ανταλλαγές όχι μόνο να μην μειωθούν αλλά να γίνουν και περισσότερες''.

    Σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει όλη τη στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση ενώ αναφέρθηκε στις επαφές που είχε πρόσφατα στη Ρωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ για τα θέματα αυτά. Τότε, συνέχισε ''είχα μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση τις απόψεις και τώρα πρακτικά πλέον μπαίνουν τα ζητήματα για επίλυση''.

    Πρόεδρος Βουλής - Ντενκτάς - Κατεχόμενη Αμμόχωστος ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την παραχώρηση της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου από την Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την εν συνεχεία πρόσκληση προς τους Ε/Κ εκδιωχθέντες κατοίκους της να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση.

    Σε δηλώσεις του χθες στη Βουλή και χαιρετίζοντας την αντίδραση του δήμου και άλλων οργανωμένων συνόλων της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''θα πρέπει να τηρήσουμε κάποιες αρχές, στη βάση των οποίων είναι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως οι ορθές προϋποθέσεις για επίλυση συνολικά του Κυπριακού, διότι η όποια στρεβλωμένη και λανθασμένη κίνηση σκοπιμότητας και από δικής μας πλευράς δημιουργεί νέα τετελεσμένα για μας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, είπε ο κ. Χριστόφιας, ''συνεχίζει το παιχνίδι ο κ. Ντενκτάς''.

    Οπως ανέφερε, εάν ο κατοχικός ηγέτης ''ήθελε να κατοικηθεί από τους κατοίκους της και να εκφράζει ταυτόχρονα αυτή η κίνηση και καλή θέληση θα έπρεπε πρώτα από όλα η Τουρκία να παραχωρήσει την Αμμόχωστο στα Ηνωμένα Εθνη όπως προβλέπει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να καλεστούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν''.

    Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος ----------------------------- Η κατοχική δύναμη χρησιμοποιεί πάντοτε τη νεκρή πόλη της Αμμοχώστου ως διαπραγματευτικό ατού και εξακολουθεί να το πράττει, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, το κατοχικό καθεστώς ''εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πόλη των Βαρωσίων για σκοπούς δικών του πολιτικών και διπλωματικών χειρισμών αντίθετα με τα όσα υπαγορεύουν τα διεθνή θέσμια και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ''.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη πως ''στη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 είχε επαναληφθεί δέσμευση να αποδοθεί η πόλη της Αμμοχώστου στα ΗΕ για σκοπούς επανεγκατάστασης των νομίμων κατοίκων της. Το ψήφισμα 550 επαναλαμβάνει τα ίδια και το ψήφισμα 789, με αναφορά στο 550, λέει ότι πρέπει η περιοχή υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να επεκταθεί να συμπεριλάβει και την Αμμόχωστο για εφαρμογή του ψηφίσματος 550''.

    Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Προέδρου στον ''Τύπο της Κυριακής'' ------------------------------------------------------------ ''Είναι δυνατό εάν υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας να υπάρξουν και συνομιλίες με τον κ. Ντενκτάς'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η γενική εντύπωση που επικρατεί είναι πως ''ο κ. Ντενκτάς αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια λόγω της επιρροής που ασκεί και στην Αγκυρα''.

    Ερωτηθείς για δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στον αθηναϊκό ''Τύπο της Κυριακής'' πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος με τον κ. Ντενκτάς στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας σε συνάρτηση με δικές του δηλώσεις πως είναι η Αγκυρα που καθορίζει τις εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως με πιθανή αλλαγή στην ηγεσία των Τ/Κ είναι πιθανόν να αλλάξει και η πολιτική της Αγκυρας.

    ''Είναι δυνατό εάν υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας να υπάρξουν και συνομιλίες με τον Ντενκτάς. Εκείνο το οποίο όμως λέει ο Πρόεδρος και δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος που το λέει, το λέγουν και οι Τ/Κ πολιτικοί και όλοι όσοι αναμείχθηκαν στο Κυπριακό μέχρι τη στιγμή - να αναφερθώ και σε δηλώσεις προηγούμενες του κ. Γουέστον, Αγγλων διπλωματών και πολιτικών - και γενικά η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι ο κ. Ντενκτάς αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια λόγω της επιρροής που ασκεί και στην Αγκυρα'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''με πιθανή αλλαγή είναι πιθανόν να αλλάξει και η πολιτική της Αγκυρας'', σημειώνοντας πως ''η δική μας πλευρά είναι έτοιμη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε εξελίξεων, για επανέναρξη των συνομιλιών, ούτως ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν για επίτευξη λύσης του προβλήματος πριν από την 1η Μαϊου 2004''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς ------------------------------------- ''Η λογική και η επιχειρηματολογία του κ. Ντενκτάς είναι από τη μια μονότονη και επαναλαμβάνεται και από την άλλη απρόβλεπτη'' δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη ότι Αμερικανοί και Βρετανοί θα επιχειρήσουν να τον περιθωριοποιήσουν όπως έκαναν και με τον Γιάσερ Αραφάτ και ότι δεν επιθυμούν την παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο διότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το νησί μόνοι τους ως στρατιωτική βάση για τα δικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, ιδίως σε σχέση με τα πετρέλαια.

    Κληθείς να πει αν η κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε πληροφορία σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Πέραν των δηλώσεων, όχι''.

    Σημείωσε ωστόσο πως πρόσφατα ο κ. Ντενκτάς δήλωσε επίσης πως οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο διότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο μόνοι τους ως στρατιωτική βάση για τα δικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, ιδίως σε σχέση με τα πετρέλαια.

    Χατζηδημητρίου - Τσιζόφ - Συνάντηση ---------------------------------------- Οι επιπτώσεις που θα έχει στις κυπρο-ρωσικές σχέσεις η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ιδιαίτερα στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, ήταν στο επίκεντρο της προχθεσινής συνάντησης του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου με το Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών Βλαδιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για μια νέα μορφή σχέσεων και συνεργασίας μέσα στα νέα δεδομένα, που να εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών.

    Επίσης προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν εισηγήσεις για πρακτικούς τρόπους προώθησης της συνεργασίας και συμφωνήθηκε η δημιουργία διμερών επιτροπών για παρακολούθηση και επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Ρουμανία - Επισκεψη -------------------------------------------------- Κύκλο συνομιλιών για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, Υπουργό Vasile Puscas, θα έχει στο Βουκουρέστι ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος πραγματοιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του, ο κ. Χατζηδημητρίου θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της χώρας και θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιό της όπου θα έχει συνάντηση με τους προέδρους των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Ε/Κ και Τ/Κ κόμματα - Ημέρα Ειρήνης - Κοινή δήλωση ------------------------------------------------------- Ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα, σε κοινή τους δήλωση με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης χθες, τονίζουν την ανάγκη για μια σύντομη, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή τους στις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Στη δήλωσή τους, τα ε/κ κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΑΔΗΚ, ΕΔΗ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης και τα τ/κ Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και Ενωμένες Δυνάμεις, Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας και Κόμμα Λύσης και Ευρωπαϊκής Ενωσης καλούν ''όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ακούσουν τη φωνή της πλειοψηφίας στις δύο κοινότητες, η οποία έχει εκφράσει τη θέλησή της για νέα αρχή και για τη δημιουργία νέου κλίματος σε μια ενωμένη Κύπρο στο πλαίσιο της πολυ-πολιτισμικής Ευρώπης''.

    Τα κυπριακά κόμματα, ε/κ και τ/κ, εκφράζουν την κοινή τους θέληση για ειρήνη, δημοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο στη γη και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους για ειρήνη, συμφιλίωση, αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό στην Κύπρο και στον κόσμο.

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ -------------------------------------- Μέχρι η ώρα 24:00 χθες συνολικά 2.193 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ 6.311 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 366 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 245 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 311 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.271 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Τ/Κ, 2.951 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.074 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 385 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.901 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Διοικητικό Συμβούλιο ΚΥΠΕ - Πρώτη Συνεδρία - Αντιπρόεδρος ------------------------------------------------------------- Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) συνήλθε χθες το απόγευμα στην πρώτη συνεδρία του, υπό την προεδρία του Προέδρου του δρ Αριστου Αριστοτέλους, και εξέλεξε ομόφωνα ως Αντιπρόεδρο τον Πέτρο Ζαχαριάδη, ο οποίος εκπροσωπεί στο Συμβούλιο του Πρακτορείου το Σύνδεσμο Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου.

    Η εκλογή του κ. Ζαχαριάδη έγινε με βάση την πρόνοια του περί ΚΥΠΕ νόμου 87 του 1989, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο εκλέγει στην πρώτη του συνεδρία τον Αντιπρόεδρο από τα μέλη εκείνα που εκπροσωπούν τις οργανώσεις του Τύπου.

    Ο κ. Ζαχαριάδης ήταν Αντιπρόεδρος και στο απελθόν Δ.Σ. του ΚΥΠΕ.

    Κατά τη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. διαμορφώθηκε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Πρακτορείου για την περίοδο 2003 - 2005, με βασική προτεραιότητα τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΚΥΠΕ.

    Τ/Κ Τζαλέ - Λευχαιμία - Κηδεία - Μόρφου ------------------------------------------ Κηδεύτηκε χθες στις μία μετά το μεσημέρι στην κατεχόμενη Μόρφου η πεντάχρονη Τουρκοκύπρια Τζαλέ Σακάογλου, η οποία υπέφερε από λευχαιμία.

    Ο εκ των διοργανωτών της δικοινοτικής εκδήλωσης που έγινε στο Λήδρα Πάλας από τις 6 μέχρι και τις 16 Μαρτίου 2003 για εξεύρεση συμβατού δότη για τη μικρή Τ/Κ Μάριος Ιωαννίδης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν σώθηκε τελικά η μικρή Τζαλέ και κάλεσε, εκ μέρους της οικογένειάς της και των διοργανωτών της δικοινοτικής εκδήλωσης, όσους Ε/Κ επιθυμούν να παρευρεθούν στην κηδεία.

    Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι ''ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση που έγινε ποτέ στην Κύπρο τόσο σε χρονική περίοδο όσο και σε αριθμό ατόμων'', αφού οι Ε/Κ και οι Τ/Κ που έδωσαν αίμα ξεπέρασαν συνολικά τους 16.000.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι από την αιμοληψία που έγινε στο Λήδρα Πάλας θα επωφεληθούν Ε/Κ και Τ/Κ που θα χρειαστούν συμβατό δότη για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

    Λεμεσός - Τάφος της εποχής του Χαλκού ------------------------------------------ Ασύλητος τάφος της ύστερης εποχής του χαλκού εντοπίστηκε στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών.

    Οπως δήλωσε η Λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ελένη Προκοπίου ο τάφος «είναι της ύστερης εποχής του χαλκού γύρω στο 13ο με 14ο αιώνα π.χ και θεωρείται σημαντικός γιατί είναι ασύλητος και είναι ο πρώτος αυτής της περιόδου που εντοπίζεται στην συγκεκριμένη περιοχή».

    Στο εσωτερικό του εντοπίσθηκαν ανθρώπινα οστά όπως επίσης και κύπελλα από λευκό χρυσό και βρόχοι καθώς και ένα μικρό αγγείο με κεφάλι ταύρου στη λαβή.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος ------------------------------------- Σε ανοδική τροχιά ώθησαν χθες οι τραπεζικοί τίτλοι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η αγορά στις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις. Με κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,25%, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 89,84 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 893 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Κατεχόμενες Σχολικές Εφορίες

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος

    Οι παραστάσεις και τα διαβήματα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σχολείου του Ριζοκαρπάσου συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ''στο τέλος θα γίνει δυνατή η επαναλειτουργία των σχολείων στο Ριζοκάρπασο και ότι θα υπάρξει και επέκταση του κύκλου σπουδών''.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Οι παραστάσεις και τα διαβήματα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σχολείου του Ριζοκαρπάσου συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ''στο τέλος θα γίνει δυνατή η επαναλειτουργία των σχολείων στο Ριζοκάρπασο και ότι θα υπάρξει και επέκταση του κύκλου σπουδών''.

    [08] (Κ) Κύπρος - Αιτητές Ασύλου - ΕΕ - Αναβάθμιση Υπηρεσιών

    [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Τ/Κ - Εργοδότηση

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/9/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7092            1,7194
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8521            1,8632
    Λίρα Αγγλίας                     1,1834            1,1905
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,8516        218,5864
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8859          2,9089
    Δολάριο Καναδά                     2,5672          2,5877
    Κορώνα Δανίας                     12,6832         12,7846
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1190         14,2319
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6773         15,8027
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6221          2,6430
    

    [11] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγείρει το θέμα της άρνησης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιτρέψει την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου στις αρμόδιες αρχές στην Αγκυρα και στις ''αρχές'' του ψευδοκράτους, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Πατ Κοξ.

    [12] (Κ) Παπανδρέου - Επίσκεψη Γκιουλ στην Αθήνα - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις συνομιλίες που θα έχουν το φθινόπωρο στην Αθήνα ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,58  (-0,29)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    934.500
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    276.293    369,62  (-1,17)
    FTSE Med 100 **                             5.818,07  (-0,75)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    141.264    105,89  (-1,08)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     82.730     76,99  ( 0,68)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.318     15,00  (-0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    182.807     58,27  ( 1,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.672     81,24  (-2,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     24.476     20,66  ( 1,03)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     27.528     73,34  ( 2,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.893      3,44  (-0,86)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.400     13,39  (-2,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     12,07  ( 5,51)
    Ξενοδοχεία                    £     53.854     42,81  (-0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £    170.089     81,48  (-0,11)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Οριακά πτωτικά διαπραγματεύτηκε σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις από βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,28%, κλείνοντας στις 89,58 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε περίπου στα χθεσινά επίπεδα, κλείνοντας στις 934 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη στη ''Ραντικάλ''

    [16] (K) ΥΠΕΞ - Συρία - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ- Σάρα διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο, η οποία είναι θέση αρχής και χαρακτηρίζεται από συνέπεια που αντανακλάται στη στάση της Συρίας στα διάφορα διεθνή βήματα.

    [17] (Κ) Βρυξέλλες - Ανεργία - Ιούλιος - Κύπρος

    Το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο ανήλθε στο 4,4% του ενεργού πληθυσμού έναντι 4,3% που ήταν τον Ιούνιο. Με το ποσοστό αυτό η Κύπρος είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των υπό ένταξη χωρών και τρίτη καλύτερη σε επίπεδο 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις υπό ένταξη χώρες είναι 14,5% και στις 15 χώρες μέλη 8,1% επί του ενεργού πληθυσμού.

    [18] (Κ) Γουέστον - Βρετανία - Κυπριακό

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχε σήμερα συνάντηση στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανωτέρους λειτουργούς του Υπουργείου.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιστροφή - Συρία - Δηλώσεις

    Η θέση της διεθνούς κοινότητας, αναφορικά με την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ανοίξει την κλειστή περιοχή Αμμοχώστου και να προσέλθουν Ε/Κ να κατοικήσουν εκεί, υπό τ/κ διοίκηση, συνοψίζεται στα ψηφίσματα 550 και 789 του ΣΑ των ΗΕ και δεν πρόκειται να αλλάξει, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε, πως ενόσω βρίσκεται στο προσκήνιο ο κ. Ντενκτάς, οι πιθανότητες για πρόοδο στο Κυπριακό, είναι λιγοστές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 September 2003 - 17:49:19 UTC