Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [04] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνημόσυνο Κρανιδιώτη - Μαγκριώτης
  • [05] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωεκλογές - Συμμετοχή Τ/Κ
  • [06] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Αγώνες

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 10.152 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, η έλευση ή όχι παρατηρητών και οι αναφορές στο λεγόμενο ''σχέδιο Ντενκτάς'' είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Η προετοιμασία της ε/κ πλευράς να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και η πρόθεση του Ισραήλ να εξορίσει τον Γιάσερ Αραφάτ απασχολούν επίσης τις εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εφευρίσκουν έντεχνες προφάσεις'', ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται ούτε προτίθεται να δεχθεί παρατηρητές για τις λεγόμενες '' βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα και δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' αυτών, ''δημιουργώντας και με αυτό τον τρόπο'', σύμφωνα με την εφημερίδα, ''αρκετά ερωτήματα για τις ακριβείς προθέσεις της, όχι μόνο έναντι των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για αυτήν ακόμα την προοπτική λύσης του Κυπριακού''. Αλλού δημοσιεύει δήλωση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που έγινε στη διάρκεια ομιλίας του στο κατεχόμενο χωριό Κρινί της Κυρήνειας, ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιλύσει το Κυπριακό, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Τα 8 σημεία του σχεδίου Ντενκτάς'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε σχέδιο από οκτώ σημεία για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο ο κ. Ντενκτάς φέρεται να δήλωσε ότι επεξεργάστηκε ο ίδιος σε συνεργασία με την Αγκυρα, παρά τη διάψευση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για την ύπαρξη τουρκικού σχεδίου λύσης. Αλλη είδηση είναι χθεσινή δήλωση του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου ότι δεν έχει αντιπολιτευτικά σύνδρομα και ότι είναι έτοιμος να προσφέρει τη συμβολή του στην κυβέρνηση Παπαδοπούλου για οτιδήποτε του ζητηθεί.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στήνουν ηφαίστειο στην Παλαιστίνη'', γράφει πως υπήρξε διεθνής κατακραυγή κατά του ισραηλινού σχεδίου εξορίας του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και ότι χιλιάδες λαού συγκεντρώνονται γύρω από το αρχηγείο του για να εκφράσουν συμπαράσταση στον εκλεγμένο ηγέτη τους και να διαδηλώσουν ότι θα τον υπερασπισθούν με τη ζωή τους. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προειδοποιούν για ανάφλεξη στην περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη Κυπρίων και Ελλαδιτών διπλωματών στο Υπουργείο Εξωτερικών για προετοιμασία της ε/κ πλευράς να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Σκληρή η Γενική Εισαγγελία'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Γενική Εισαγγελία θεώρησε ανεπαρκή την ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με τριετή αναστολή που είχε επιβάλει το Κακουργιοδικείο Πάφου σε 16χρονο νέο που μαχαίρωσε συμμαθητή του στις 17 Μαρτιου 2003 στην Πόλη της Χρυσοχούς και ζήτησε παράταση της προθεσμίας των 10 ημερών για την καταχώρηση έφεσης που έληξε. Αλλού γράφει ότι βαθαίνει το χάσμα στις σχέσεις μεταξύ της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου και Υπουργείου Παιδείας, με τους καθηγητές να καταθέτουν αντιπρόταση στην πρόταση του Υπουργείου για τη διδασκαλία του μαθήματος Τέχνης και Αρχιτεκτονικού Σχεδίου και να προειδοποιούν για τη λήψη νέων μέτρων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Θέλουν από τώρα τους παρατηρητές'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι Αμερικανοί, παρά τις επιφυλάξεις της κυπριακής κυβέρνησης, κινούνται έντονα προς αναζήτηση ομάδας Ευρωπαίων παρατηρητών από μη κυβερνητικές οργανώσεις για επιτήρηση των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'' στα κατεχόμενα. Αλλη είδηση είναι ότι έχουν προχωρήσει οι εργασίες εγκατάστασης και δοκιμών της τεράστιας κεραίας των Βρετανών στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου και τώρα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο πριν από την οριστική ενεργοποίησή της.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση'', ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2004 και ότι, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα κατά την εκεί μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου, θα συζητηθούν σε βάθος οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο σχέδιο Ανάν, ενώ ο κ. Ντενκτάς, από την πλευρά του, προαναγγέλλει ''παιχνίδια'' τακτικής στο Κυπριακό με δόλωμα την Αμμόχωστο. Αλλού προαναγγέλλει συνέντευξη του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον ο οποίος μιλά για το Κυπριακό και για το πότε και πώς θα εμπλακούν στη διαδικασία επίλυσής του ο Πρόεδρος Μπους και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Οι Τουρκοκύπριοι παίρνουν ψήφο Ευρώπης'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι Τ/Κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο, θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν στη διάρκεια των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2004 σε εκλογικά κέντρα ή κάλπες που θα στηθούν κοντά στα σημεία ελέγχου της μετάβασης από και προς τα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας προειδοποίησε όλους τους ενδιαφερομένους ότι θα ληφθούν σοβαρά μέτρα εναντίον όσων δεν συμμορφωθούν με τη νομοθεσία για απομάκρυνση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Συνομιλίες - ''Εκλογές'' ------------------------------------------------- Δεν φαίνεται να υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως εάν υπάρξει καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις, όταν αυτές επαναρχίσουν, ''μπορούν να γίνουν βελτιώσεις'' επί του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επανεξετάσει τη θέση της σε σχέση με το θέμα της αποστολής παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'', προσθέτοντας πως ''το θέμα της ψηφοφορίας στην κατεχόμενη περιοχή είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, έχει το στοιχείο της συμμετοχής εποίκων, έχει το στοιχείο της παρουσίας στρατευμάτων, δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια που να ενισχύει το αποσχιστικό κατοχικό καθεστώς''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν τρόποι και έχουν γίνει σκέψεις πως θα φθάσει στη μάζα των Τ/Κ το μήνυμα του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου ότι την ασφάλεια όχι μόνο των Ε/Κ αλλά και των Τ/Κ την εγγυάται πολύ περισσότερο η συμμετοχή στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια παρά οι κατοχικοί στρατοί, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε το γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση και με Τ/Κ πολιτικούς και μίλησε στο Λήδρα Πάλας στην παρουσία Τ/Κ.

    ''Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο απευθύνεται κυρίως προς τους Τ/Κ. αλλά περιέχεται και το στοιχείο της ανάγκης τερματισμού της κατοχής'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, ο οποίος σημείωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορεί να επαναρχίσουν ανά πάσα στιγμή, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ''αυτή είναι και η θέση της δικής μας πλευράς''.

    Πρόσθεσε πως ''φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι αισιόδοξες προοπτικές έναρξης διαπραγματεύσεων πριν από το Δεκέμβριο''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Παρατηρητές ---------------------------------------------------------- Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας όσον αφορά το θέμα των παρατηρητών για τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ανέφερε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής στο θέμα αυτό. ''Οι εκλογές αυτές είναι παράνομες'', είπε αφού όπως ανέφερε ''συμμετέχουν σε αυτές δεκάδες χιλιάδες έποικοι''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως ανάμειξη στις ''εκλογές'' αυτές θα δώσει ερείσματα στο κατοχικό καθεστώς.

    Συνάντηση Σημίτη - Παπανδρέου - Κύπρος -------------------------------------------- Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για τις επαφές του στην Κύπρο.

    ''Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχα στην Κύπρο, τις συζητήσεις που κάναμε και βεβαίως για την προετοιμασία της δικής του συνάντησης με τον Πρόεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα'', δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά την πρωινή του συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    ''Μετέφερα το κλίμα της πολύ στενής και καλής συνεργασίας που έχουμε καθώς και την αξιολόγηση των εξελίξεων των επόμενων μηνών, οι οποίες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό θα είναι οπωσδήποτε σημαντικές εξελίξεις'', ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ντενκτάς ----------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς χθες για το σχέδιο που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως ετοιμάζει για το Κυπριακό, ανέφερε πως εκείνο που καταφέρνει ο κ. Ντενκτάς ''και μέσω μας, λόγω και της σημασίας που δίδουμε στις δικές του δηλώσεις είναι να κερδίζει πόντους ότι δήθεν κάνει παραχωρήσεις, ενώ στην ουσία δεν κάνει καμία παραχώρηση''.

    ''Παραμένει ο ίδιος αδιάλλακτος Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος της κατοχής στην Κύπρο'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''δυστυχώς η σημασία που δίδουμε εμείς στις όποιες δηλώσεις του δημιουργεί εντυπώσεις υπέρ του''.

    Εκπρόσωπος - Τρόικα ΕΕ - ''Τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας-ψευδοκράτους -------------------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς χθες να σχολιάσει πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι η τρόικα της ΕΕ θα προβεί σε παραστάσεις προς την Αγκυρα για το λεγόμενο πλαίσιο - συμφωνίας ''τελωνειακής σύνδεσης'' Τουρκίας - ψευδοκράτους, κάτι που ενδεχομένως να περιληφθεί και στην Εκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, είπε πως από ό,τι φαίνεται πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

    Πρόσθεσε πως ''δεν υπάρχει όμως ακόμη επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της ΕΕ'' και υπενθύμισε τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ σε σχέση με την ''τελωνειακή ένωση'', σημειώνοντας πως ο κ. Γκιούλ ''θέλει να δώσει την εντύπωση ότι αυτή η 'τελωνειακή ένωση' δεν έχει οποιοδήποτε ουσιαστικά περιεχόμενο''.

    Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Αραφάτ ----------------------------- Είναι πιθανόν η απόφαση του Ισραήλ για απέλαση του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιασέρ Αραφάτ να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η απόφαση αυτή σημειώθηκε, μελετάται από το αρμόδιο Υπουργείο. Αναμένονται οι περαιτέρω εξελίξεις για να πάρει θέση το Υπουργείο Εξωτερικών εκ μέρους της κυβέρνησης της Δημοκρατίας'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Υπουργός Εξωτερικών - Γιάσερ Αραφάτ - Απέλαση ------------------------------------------------ Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνταχθεί με την απόφαση του Ισραήλ για απέλαση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνταχθεί με την απόφαση του Ισραήλ για απέλαση του κ. Αραφάτ από την Ραμάλα'', είπε ο κ. Ιακώβου, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ''ευρωπαϊκή θέση για το θέμα του κ. Αραφάτ''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ο κ. Αραφάτ αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη και συνεπώς και από την Κύπρο ως ο εκλελεγμένος αρχηγός των Παλαιστινίων.

    ΔΗΣΥ - Ισραήλ - Αραφάτ ----------------------- Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ''ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη'' την εξαγγελθείσα πρόθεση του Ισραήλ να ''απελάσει'' τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ από τη Ραμάλα και καλεί το Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφασή του.

    Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ''η δικαιολογημένη οργή των Ισραηλινών από την επανάληψη των τυφλών τρομοκρατικών κτυπημάτων κατά αθώων πολιτών δεν πρόκειται να εκτονωθεί με την 'απέλαση' του Παλαιστίνιου ηγέτη'' αλλά ''αντίθετα θα είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης και ενός καθολικού αιματοκυλίσματος στο χώρο της Μέσης Ανατολής''.

    ''Ετούτη την ώρα'', προσθέτει ο ΔΗΣΥ, ''καθίσταται επιτακτική η επικράτηση και στις δύο πλευρές σύνεσης και ψυχραιμίας και η αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις ομολογουμένως ελάχιστες πλέον γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των Παλαιστινίων και Ισραηλινών''.

    Επίτιμος Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αραφάτ - Τηλεγράφημα ----------------------------------------------------- Τη συμπαράστασή του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα εκφράζει ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σε τηλεγράφημα συμπαράστασης που απέστειλε στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρει στο τηλεγράφημα του, το οποίο απέστειλε με αφορμή την απόφαση των ισραηλινών αρχών να εκδιώξουν τον κ. Αραφάτ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ότι ''αυτή την κρίσιμη στιγμή διαμαρτυρόμαστε όχι μόνο για την απόφαση των ισραηλινών αρχών, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση που μπλοκάρει τις προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή'', ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει.

    Κίνημα Οικολόγων - Ισραήλ - Αραφάτ -------------------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει την απόφαση του Ισραήλ να απελάσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ.

    ''Η ενέργεια αυτή του Ισραήλ σε καμιά περίπτωση δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος και στη σταθερότητα στην περιοχή'', σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα και προσθέτει πως ''οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με δολοφονίες και απελάσεις''.

    ΕΣΚ - Μεσανατολικό - Αραφάτ - Καταδίκη --------------------------------------- Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) ''καταδικάζει έντονα τις οποιεσδήποτε πράξεις βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται είτε από το στρατό, το κράτος και τους εποίκους του Ισραήλ είτε από ομάδες αυτοκτονίας, οργανώσεις και άτομα της πλευράς των Παλαιστινίων''.

    ''Αποδοκιμάζουμε και ζητούμε ακύρωση της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης για απέλαση του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, η οποία απειλεί να προκαλέσει μια τρομερή έκρηξη και ανάφλεξη καταστροφική για όλους στην περιοχή'', αναφέρει η ΕΣΚ σε χθεσινή της ανακοίνωση.

    Τονίζει την ανάγκη ''αυστηρής προσήλωσης όλων των εμπλεκομένων πλευρών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και προσπάθειες για ταχεία, δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν και να ζουν με ελευθερία και ασφάλεια στο δικό τους ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος''.

    Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Αραφάτ - Απέλαση ----------------------------------------------- Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να απελάσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα κλιμακώσει τον κύκλο της βίας και θα απομακρύνει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    ''Δεν μπορεί το Ισραήλ'', αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου, ''στο όνομα της καταστολής της τρομοκρατίας να συνεχίζει τις δολοφονίες Παλαιστινίων, τις επιδρομές στις παλαιστινιακές πόλεις και τους προσφυγικούς καταυλισμούς, να σκοτώνει, να ακρωτηριάζει άντρες, γυναίκες και παιδιά, να κατεδαφίζει σπίτια και να απαιτεί την απέλαση του Προέδρου Αραφάτ''.

    Εκπρόσωπος - Παπαδόπουλος - Σημίτης - HELLAS SAT -------------------------------------------------- Συνομιλία μέσω του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου HELLAS SAT θα έχουν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε σήμερα πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τη Δευτέρα στη 1 μμ τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σημίτης μέσω του HELLAS SAT''.

    Πρόσθεσε πως ''αναμένεται η λειτουργία του HELLAS SAT με ιδιαίτερο ενδιαφέρον''.

    Ερωτηθείς εάν το σύστημα αυτό θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Προεδρικό σαν γραμμή επικοινωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''αυτό δεν το ξέρω αλλά νομίζω ότι θα ήταν πάντοτε χρήσιμη μια τέτοια γραμμή''.

    Καζαμίας - Αθήνα - Hellas Sat ---------------------------------- Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας αναχωρεί αύριο στην Αθήνα για να προσφωνήσει την εκδήλωση για την παράδοση των αναμεταδοτών του ελληνικού δημοσίου, του πρώτου ελλαδοκυπριακού δορυφόρου Hellas Sat, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 12.45 μ.μ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα ο κ. Καζαμίας θα έχει το πρωί της Δευτέρας διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Γιώργο Πασχαλίδη και με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστο Βερελή.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Πασχαλίδη θα βρίσκεται το αίτημα για χρησιμοποίηση κρουαζιερόπλοιων όχι μονάχα για κλειστό περιηγητικό κύκλο αλλά και για επιβάτες οι οποίοι επιθυμούν να αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια.

    Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Επίσημη επίσκεψη ------------------------------------------ Επίσημη επίσκεψη στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα πραγματοποιήσει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του ιρανικού Κοινοβουλίου Mehdi Karoubi.

    Η αντιπροσωπεία αναχωρεί την Κυριακή για την Τεχεράνη και στη διάρκεια της επίσκεψής της θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο του Ιράν Seyyed Mohammad Khatami, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Kamal Kharrazi και τον Πρόεδρο του ιρανικού Κοινοβουλίου Mehdi Karroubi.

    Στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές Αντρος Κυπριανού, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Ανδρέας Αγγελίδης και Γιώργος Βαρνάβα.

    Ομάδα Φιλίας Κύπρου - Γερμανίας - Επίσκεψη -------------------------------------------- Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Κύπρου - Γερμανίας φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει επαφές με πολιτικούς αξιωματούχους της χώρας.

    Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γερμανίας βουλευτή Σίγκφριντ Ελίας, θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία, ο οποίος εκτελεί χρέη Υπουργού Οικονομικών, ενώ την Τετάρτη θα έχει χωριστές διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    ΥΠΕΣ - Λουμπλιάνα - Υπουργική Διάσκεψη ----------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου αναχωρεί τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, για τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου θα συμμετάσχει στη 13η Υπουργική Διάσκεψη των Υπουργών των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδιοι για την Πολεοδομία και Χωροταξία (CEMAT).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργική Διάσκεψη της CEMAT (European Conference of Ministers responsible for Regional Planning)θα πραγματοποιηθεί στη Λουμπλιάνα στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2003.

    Στη Διάσκεψη θα δοθεί έμφαση στην προβολή και ενίσχυση της περιφερειακής/χωρικής διάστασης που εμπεριέχεται στη στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη και θα επιδιωχθεί η έγκριση της σχετικής Διακήρυξης της Λουμπλιάνα.

    Υπουργός Οικονομικών - Ιταλία - ECOFIN ---------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού αναχώρησε χθες για τη Stresa της Ιταλίας για να συμμετάσχει στην άτυπη συνεδρία του Συμβουλίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Θεμάτων (ECOFIN) που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2003.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην άτυπη συνεδρία του ECOFIN οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και το θέμα της φορολόγησης των αποταμιεύσεων.

    Υπουργός Γεωργίας - Τρόφιμα - Επιθεωρητές - ΕΕ ----------------------------------------------- Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από υψηλόβαθμα στελέχη του Τμήματος Ελέγχου και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μέχρι τώρα πορεία της εναρμονιστικής προσπάθειας της Κύπρου στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί.

    Η διαπίστωση αυτή έγινε προχθές μετά από συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, με την οποία συζήτησε την πρόοδο εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο των παραμέτρων που συντελούν στην εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.

    Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι στην Κύπρο η ασφάλεια των τροφίμων θεωρείται μείζονος σημασίας, γι αυτό με την απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όλες οι νομοθεσίες εναρμονίστηκαν σχεδόν πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Εξήγησε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος μαζί με το Υπουργείο Υγείας έχουν εκπονήσει και εφαρμόζουν ειδικά σχέδια για τη διασφάλιση της παραγωγής υγιεινών τροφίμων.

    ΣτΕ - Διεθνής Διάσκεψη - Λήξη εργασιών ---------------------------------------- Η διεθνής κοινότητα μπορεί να εμπλακεί στην επίλυση άλυτων προβλημάτων σε σημείο που δυνατό να μετατραπεί πολλές φορές σε ένθερμο υποκινητή των προσπαθειών διευθέτησης των προβλημάτων αυτών, ωστόσο η κύρια ευθύνη για την επίλυσή τους βαραίνει τις εμπλεκόμενες ηγεσίες.

    Αυτό προκύπτει από τη διήμερη διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Μολδαβίας, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, και που ολοκληρώθηκε σήμερα. Τίτλος της διάσκεψης ήταν «Αλυτα προβλήματα στην Ευρώπη, η προσέγγιση της Δημοκρατικής Ασφάλειας - η υπόθεση της Υπερδνηστηρίας».

    Στη διάσκεψη ανταλλάγησαν απόψεις για το πρόβλημα της Υπερδνηστηρίας, της νότιας Οσετίας, της Αμπχάζιας, του Νακόρνο Καραμπάχ ενώ τέθηκε και το Κυπριακό.

    Ο Γιώργος Ιωαννίδης της Διεύθυνσης Κυπριακού του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πρόβλημα ενώ η Τ/Κ νομικός Εμινέ Ερκ, Αντιπρόεδρος του τ/κ συνδέσμου μεσολάβησης και σύζυγος του λεγόμενου «δημάρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας, μίλησε για τους Τ/Κ.

    «Από τα διαφορετικά παραδείγματα των προβλημάτων που συζητήθηκαν προκύπτει ξεκάθαρα ότι η δραστηριοποίηση της κοινωνίας σε μη αναγνωρισμένες οντότητες είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

    Σημειώνεται όμως ότι «εξίσου σημαντική είναι η εντονότερη προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το δίκαιο στις περιοχές όπου υπάρχουν διενέξεις».

    «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, βασιζόμενη στην αρχή της εμπλοκής χωρίς αναγνώριση», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

    ΣτΕ - Διάσκεψη για άλυτα προβλήματα - Πουργουρίδης -------------------------------------------------- Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην προσπάθεια διευθέτησης άλυτων προβλημάτων της γηραιάς ηπείρου, και λόγω της διεύρυνσης προς Ανατολάς αλλά και λόγω των πόρων που διαθέτει, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Χρίστος Πουργουρίδης.

    Μιλώντας στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τα ''Αλυτα προβλήματα της Ευρώπης'', ο κ. Πουργουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί ''εδώ και τώρα'' και είπε πως τέτοιου είδους διασκέψεις είναι χρήσιμες γιατί διαφαίνεται κατά τις συζητήσεις ότι υπάρχουν κοινές παράμετροι στα άλυτα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη.

    Ο κ. Πουργουρίδης είπε ακόμα πως συμμερίζεται την επισήμανση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ πως η μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τις υπό τουρκική κατοχή περιοχές της Κύπρου αποτελεί παράδειγμα για πράξεις που μπορεί να γίνουν προς επίλυση και άλλων άλυτων προβλημάτων της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πουργουρίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ Πίτερ Σίντερ στη Διεθνή Διάσκεψη του ΣτΕ για τα ''Αλυτα προβλήματα της Ευρώπης'', είπε ότι η μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση ανέδειξε ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να ζήσουν ξανά μαζί και να λειτουργήσουν σε ένα κοινό κράτος παρά τις διαφορές που χώριζαν τις δύο πλευρές στο παρελθόν.

    Νίκος Τορναρίτης - Σεμινάριο - Παρέμβαση ------------------------------------------ Στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και στα βήματα που έγιναν για την αντιμετώπισή τους, αναφέρθηκε ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης σε παρέμβασή του στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, με θέμα ''Το μέλλον της κοινωνικής πολιτικής στη διευρυμένη Ευρώπη''.

    Ο κ. Τορναρίτης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφέρθηκε επίσης στη νέα αυστηρή νομοθεσία που πρόσφατα εφαρμόστηκε στην Κύπρο αναφορικά με τη βία στην οικογένεια.

    Στο περιθώριο των εργασιών του σεμιναρίου ο Κύπριος βουλευτής είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τους συναδέλφους του των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών.

    Αναστασιάδης - Χατζηδημητρίου - Κύπρος - ΕΕ ----------------------------------------------- Η κυβέρνηση χρειάζεται ''τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων'' για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ και ιδιαίτερα για τις επαφές που είχε τελευταία στις Βρυξέλλες καθώς και για την έκθεση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις 25 Σεπτεμβρίου στην ΕΕ σε σχέση με την εφαρμογή του κεκτημένου.

    ''Το θέμα της ΕΕ είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει ολόκληρο τον κυπριακό λαό και απαιτεί συσπείρωση και πολιτικών δυνάμεων και προσπαθειών'', είπε ο Συντονιστής Εναρμόνισης, ο οποίος χαρακτήρισε το Σεπτέμβριο ως ''τον πιο κρίσιμο μήνα'' για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την ''πλήρη ενημέρωση που είχε'' και επαναβεβαίωσε στον κ. Χατζηδημητρίου την απόφαση του ΔΗΣΥ για συνεργασία σε σχέση ''με τα μεγάλα θέματα'', όπως είναι η εναρμόνιση της Κύπρου με την ΕΕ.

    ''Θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συνεργαστούμε'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί υπάρχει και από πλευράς κυβέρνησης ''το ανάλογο πνεύμα συνεργασίας και ενημέρωσης''.

    ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' - Συνέδριο ----------------------------------------- Διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της ναυτιλίας ανάμεσα στις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις μεταφορές και την ενέργεια Λογιόλα ντε Παλάθιο, θα παρευρεθούν στο συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003''.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε χθες με την ευκαιρία της διοργάνωσης του συνεδρίου στη Λεμεσό μεταξύ 2124 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Συμεών Μάτσης είπε ότι το συνέδριο απέκτησε μεγάλη εμβέλεια, γεγονός που το κατέταξε σαν ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο αφού προσελκύει περισσότερους από 800 ναυτιλιακούς παράγοντες από όλο τον κόσμο.

    Το φετινό Συνέδριο είναι το όγδοο που διοργανώνεται και το γενικό θέμα του θα είναι ''Διευρύνοντας τους Ναυτιλιακούς Ορίζοντες'' (Widening Shipping Horizons).

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Telethon - Χαιρετισμός ------------------------------------------------ Χρηματική και υλική βοήθεια ύψους 3.3 εκατ. λιρών πρόσφερε η κυβέρνηση το 2003 ''ως έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης και εκτίμησης της για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας στον τομέα της διάγνωσης, της πρόληψης και της θεραπείας των σοβαρών γενετικών παθήσεων'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στη φιλανθρωπική εκδήλωση Telethon 2003, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως για το 2004 η προβλεπόμενη βοήθεια υπολογίζεται να φθάσει τα 3.5 εκατ. λίρες.

    ''Η αποψινή εκδήλωση αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στην ενίσχυση του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας που, παρά το συγκριτικά μικρό διάστημα λειτουργίας του, έχει καθιερωθεί ως κέντρο παροχής υπηρεσιών ψηλής ποιότητας, τόσο στο θεραπευτικό όσο και στον ερευνητικό τομέα'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε επίσης πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν σχέση με τις νευρομυϊκές και άλλες γενετικές παθήσεις.

    ''Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, με τις ποικιλόμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητές του και με τις συστηματικές και άοκνες προσπάθειές του, έμπρακτα επιβεβαιώνει πως στο σύγχρονο κόσμο του άκρατου υλισμού και του εγωιστικού ατομικισμού οι αξίες της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν εξέλειπαν'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Υπουργός Εξωτερικών - Διοικητικό Συμβούλιο ΚΥΠΕ ------------------------------------------------- Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εξαίροντας το ρόλο που διαδραματίζει το Πρακτορείο στην ευρύτερη διαφωτιστική προσπάθεια που γίνεται για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση που είχε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''το ΚΥΠΕ είναι μια πηγή πληροφόρησης προς τις 40 διπλωματικές υπηρεσίες της Κύπρου'' και ότι από πολλά χρόνια τώρα, υπάρχει μια στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΚΥΠΕ.

    Οσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου είπε πως εκκρεμεί σχετική πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. ''Ασφαλώς, εμείς βλέπουμε θετικά την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΚΥΠΕ'', είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους δήλωσε ότι το θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Πρακτορείου βρίσκεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. ''Παράκληση μας'', σημείωσε, ''είναι όπως εξεταστεί το συντομότερο''.

    ''Δεδομένου ότι πρόκειται για νέα κυβέρνηση, το θέμα (της αναβάθμισης του ΚΥΠΕ) βρίσκεται υπό μελέτη'', είπε ο κ. Αριστοτέλους.

    Ανέφερε πως ''έχουν τεθεί διάφορα σημεία προς το ΚΥΠΕ, τα οποία εμείς έχουμε απαντήσει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του οργανισμού, ούτως ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής της πληροφόρησης''.

    Ο κ. Αριστοτέλους χαρακτήρισε ''πάρα πολύ παραγωγική'' τη συνάντηση του νέου ΔΣ του ΚΥΠΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς επαφών που το Συμβούλιο επιδιώκει να έχει με κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να αναλύσει τις προτάσεις του για το μέλλον του ΚΥΠΕ.

    Γενικός Εισαγγελέας - Γερμανία - Κυπριακές αρχαιότητες ------------------------------------------------------- Τη σημασία που αποδίδει η κυπριακή πολιτεία και η εκκλησία της Κύπρου στην ανάκτηση και επιστροφή των κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς του κυπριακού λαού, τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας στον Γενικό Εισαγγελέα της Βαυαρίας Δρ Huber.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νικήτα, ο οποίος επισκέφθηκε το Μόναχο με στόχο την προώθηση αποτελεσματικών διαδικασιών για την ανάκτηση αρχαιοτήτων είχαν ανευρεθεί στο διαμέρισμα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Aydin Dickmen, επισήμανε στον κ. Huber ειδικά για τις εικόνες ότι πέραν από την αρχαιολογική και καλλιτεχνική τους αξία αποτελούν μέρος της θρησκευτικής λατρείας.

    Ο κ. Νικήτας υπενθύμισε στο συνομιλητή του ότι 10 Βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων - Βρετανός Υπουργός Παιδείας ----------------------------------------------------- Το θέμα της ίδρυσης δεύτερου ημερήσιου σχολείου στη βόρεια περιοχή του Λονδίνου τέθηκε στο Βρετανό Υπουργό Παιδείας Charles Clark από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος ενημέρωσε προχθές το Βρετανό Υπουργό Παιδείας για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ομογένειας, τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για τον απόδημο ελληνισμό ένα τέτοιο σχολείο.

    Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Υφυπουργός Παιδείας της χώρας Stephen Twigg, ο οποίος αντιπροσωπεύει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο την εκλογική περιφέρεια Enfield - Southgate στην οποία κατοικούν περισσότεροι Ε/Κ και Τ/Κ από κάθε άλλη εκλογική περιφέρεια στη Βρετανία.

    Νέα Υόρκη - Ομογένεια - 11η Σεπτεμβρίου ---------------------------------------- Με μία λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο που μέχρι πριν δύο χρόνια υψωνόταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου και σήμερα βρίσκεται το «σημείο μηδέν», η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τίμησε τους ομογενείς που έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

    Στην τελετή παρέστησαν και μέλη των οικογενειών των θυμάτων, Γιάννη Κατσιματίδη, Ντανιέλας Κουσούλη και Φρανκ Μανσίνι.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών όσων χάθηκαν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους δίδυμους πύργους, καθώς και δέηση υπέρ υγείας των οικογενειών τους. Σε μια βαθιά συναισθηματική τελετή, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρθηκε στα θύματα, τον πόνο των οικογενειών τους, στην αλληλεγγύη πουν επέδειξε η Ομογένεια, στο ρόλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και στη συμβολή της ελληνικής πολιτείας.

    «Τα μέλη της οικογένειας Κατσιματίδη θα θυμούνται ότι εβδομάδες και μήνες ακόμη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δεκάδες άτομα περίμεναν στην ουρά έξω από το σπίτι τους για να τους συλλυπηθούν. Αυτή είναι η ποιότητα που βγήκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

    Για την προσφορά των μελών της κοινότητάς μας, στους εράνους που πραγματοποιήθηκαν στους ναούς, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έφερε ως παράδειγμα μία μικρή κοινότητα που επισκέφθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο μέρες μετά την τραγωδία.

    Πέτρος Πετρίδης - Ποιητικές Συλλογές - Εκθεση φωτογραφίας ----------------------------------------------------------- Στους γονείς του, στους ξενιτεμένους και σ' αυτούς που μπορούν ακόμη να ονειρεύονται αφιερώνει τις ποιητικές του συλλογές ''Επιστροφή'' και ''Νύχτες της σιωπής'' ο ομογενής καλλιτέχνης Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος με λιτή γραφή γεμάτη όμως με ευαισθησία και αγάπη για τη γενέθλια γη περιγράφει τα όσα αισθάνεται στη μακρινή Νέα Υόρκη για την ελευθερία, τον ανθρώπινο πόνο, τα ήθη, τα έθιμα της Κύπρου και τον αγώνα του απόδημου ελληνισμού να κρατηθεί ζωντανός και παρών.

    Ο Πέτρος Πετρίδης παρουσίασε στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου τις δυο ποιητικές του συλλογές και την έκθεση φωτογραφίας ''Η άλλη Κύπρος'', αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης και Νίκου Χριστοφορίδη, οι οποίοι πέθαναν με τον πόθο της επιστροφής στην αγαπημένη Κερύνεια.

    ''Μέσα από τους στίχους του ο Πέτρος προβληματίζεται για τη ζωή και για τη μοίρα της Κύπρου. Είναι μια φωνή κυπριακή που πάλλει και μεταδίδει την αγωνία της Κύπρου, τους αγώνες της και τον πολιτισμό της'', είπε η πρώην Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου παρουσιάζοντας τις ποιητικές συλλογές του Πέτρου Πετρίδη.

    Η εισβολή και το θέμα των αγνοουμένων, συνεχίζει η κ. Αγγελίδου, ''τον απασχολεί σε πολλά του ποιήματα που δείχνουν τον πόνο από τη μια, την αγωνία για το κακό αλλά και την απαντοχή της λύτρωσης''.

    Τις ποιητικές συλλογές του Πέτρου Πετρίδη προλογίζει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος γράφει ότι ''με τις αναζητήσεις και τη δημιουργικότητά του δεν παύει να μας εκπλήσσει''.

    ''Αναζητεί το δίκαιο και το μέτρο σε μια πραγματικότητα που εμείς οι Κύπριοι πληγωμένοι από την τραγωδία που βιώνουμε λόγω του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος του νησιού μας το 1974 ψηλαφούμε καθημερινά μέσα στην αδιαφορία και την ψυχρότητα των γεωστρατηγικών υπολογισμών και των οικονομικών συμφερόντων'', αναφέρει ο κ. Ζακχαίος.

    Την έκθεση φωτογραφίας, η οποία σύντομα θα παρουσιαστεί και στο Κυπριακό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου ο οποίος εξήρε το έργο του καλλιτέχνη και τη σημασία της πολιτιστικής δραστηριοποίησης των όπου γης ομογενών.

    Ο Πέτρος Πετρίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι μέσα από τις 33 φωτογραφίες του της τελευταίας δεκαετίας προσπαθεί να περιγράψει τη νέα γενιά των Κυπρίων οι οποίοι συνεχίζουν πιστά ήθη, έθιμα και παραδόσεις αλλά και τον αγώνα για ελευθερία της Κύπρου.

    Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει ο απόδημος ελληνισμός στη διαφώτιση της κοινής γνώμης γύρω από το Κυπριακό και σημείωσε ότι οι Ε/Κ οι οποίοι ζουν στην Αμερική παρά τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει από την Κύπρο συνεχώς τη σκέφτονται, την πονούν και αγωνίζονται για αυτήν.

    Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την απογοήτευση και την πικρία της ομογένειας στις ΗΠΑ από την απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαφώτισης το 2002 να πάψει να επιχορηγεί τα ομογενειακά προγράμματα στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο η ομογένεια δεν τα έβαλε κάτω και εξασφαλίζοντας από αλλού οικονομικούς πόρους συνέχισε την παρουσία της με γνώμονα τη διαχρονικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες ---------------------------------- Στο επίπεδο των 87 μονάδων επέστρεψε στη χθεσινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,42%, κλείνοντας στις 87,74 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 754 χιλιάδες λίρες με το 1/5 του συνολικού επενδυτικού ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στα χρεόγραφα της Τράπεζας Κύπρου (6,75% 1999/2003).

    [04] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνημόσυνο Κρανιδιώτη - Μαγκριώτης

    Τελείται αύριο το ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου στη Λευκωσία.

    [05] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωεκλογές - Συμμετοχή Τ/Κ

    [06] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Επαναρχίζει σήμερα το Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Α' κατηγορίας, ύστερα από την διακοπή λόγω των υποχρεώσεων των Εθνικών μας ομάδων ανδρών και Ελπίδων με τη Γαλλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 September 2003 - 17:49:09 UTC