Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αγώνες 8ης αγωνιστικής
  • [02] (Κ) Τερματισμός θερινής ώρας
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) Αναχώρηση Γουέστον - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Παγκύπριο Συνέδριο Εκπαιδευτικών - Επαναπροσέγγιση
  • [08] (Κ) ΝΕΟ - Κουτσού - Ευρωεκλογές - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αγώνες 8ης αγωνιστικής

    Η Ομόνοια αντιμετωπίζει απόψε στο Αντώνης Παπαδόπουλος την Ανόρθωση, σε ένα ντέρμπι που δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων, αλλά και της 8ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου γενικότερα.

    Επίσης, ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, ο Εθνικός Αχνας συγκρούεται στο Δασάκι με την Α.Ε Πάφος και ο Ονήσιλλος αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την Δερύνεια.

    [02] (Κ) Τερματισμός θερινής ώρας

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τόμας Γουέστον - Δημοσιογραφική διάσκεψη ---------------------------------------- Την πεποίθησή του ότι παρατηρητές από ευρωπαϊκές μη-κυβερνητικές οργανώσεις θα εποπτεύσουν τις λεγόμενες ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, εξέφρασε χθες ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο. Αύριο αναχωρεί για το Δουβλίνο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του.

    ''Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν κάποιοι παρατηρητές από ΜΚΟ που θα μελετήσουν και θα εξετάσουν τις εκλογές στο βορρά'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουέστον, ο οποίος δεν ανέφερε ποιοι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα είναι αυτοί.

    Απεκάλυψε ωστόσο ότι πρόσφατα είχε συνάντηση με ευρωπαϊκές ΜΚΟ.

    Αναφερόμενος στις επαφές του που είχε στο τρίγωνο Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Γουέστον είπε ότι το κοινό σημείο των τριών πλευρών είναι ότι ''υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και επιθυμία για να επίτευξη λύσης''.

    ''Το πρόβλημα είναι ότι παραμένουν μεγάλες σημαντικές, πολύ μεγάλες διαφορές για το πως είναι καλύτερα να επιτευχθεί (λύση)'', είπε ο κ. Γουέστον, για να προσθέσει ότι ''οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες και πρόθυμες να αφιερώσουν την προσοχή τους και τους αναγκαίους πόρους για να επιτευχθεί μια λύση στη νήσο της Κύπρου''.

    Για τις επαφές του με ε/κ πλευρά, ο κ. Γουέστον είπε ότι συζήτησε '' την κοινή θέση για επάνοδο στις συνομιλίες πολύ γρήγορα''. Αντίθετα, για τις επαφές του στην τ/κ κοινότητα, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι είχε επαφές με όλο το φάσμα των Τ/Κ πολιτικών που επιθυμούσαν να τον συναντήσουν.

    Πρόσθεσε ότι η εκτίμησή του είναι ότι η μεγαλύτερη προσοχή της τ/κ κοινότητας είναι στραμμένη στις λεγόμενες εκλογές.

    Ερωτηθείς αν οι ''εκλογές'' θα γίνουν με δημοκρατικό τρόπο, ο κ. Γουέστον είπε ότι οι Τ/Κ πρέπει να έχουν την ικανότητα να εκφράσουν τη βούλησή τους «ελεύθερα και δίκαια», προσθέτοντας δεν μπορεί να κρίνει κατά πόσον η ''εκλογική διαδικασία'' θα είναι δημοκρατική, αλλά πρέπει να περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία.

    ΜακΣέιν - Τουρκία - ΕΔΑΔ - Τιτίνα Λοϊζίδου ------------------------------------------- Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις ΜακΣέιν κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει κατά τις επόμενες ημέρες την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ''Παροτρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους όπως καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει αυτό κατά τις επόμενες λίγες ημέρες για το καλό του ενάγοντα, το καλό όνομα της Τουρκίας, εντός του Συμβουλίου της ΕΕ, για το καλό της Κύπρου και της περιοχής ως συνόλου'', είπε ο κ. ΜακΣέιν, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Andrew Dismore για το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Ο κ. ΜακΣέιν είπε ότι ''ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν πλήρως μέσα στο πνεύμα των προτάσεων για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση που υποβλήθηκαν από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν'', προσθέτοντας ότι ''μια συμφωνία στη βάση του σχεδίου Ανάν θα εξασφάλιζε την ταχύτερη διαδρομή για αποζημίωση και για τους Ελληνες και για τους Τούρκους της Κύπρου που, όπως και η κ. Λοϊζίδου, στερήθηκαν τη χρησιμοποίηση της περιουσία τους και άλλων δικαιωμάτων''.

    Πρόεδρος Βουλής - Ευρωπαίος Επίτροπος Μπαρνιέ --------------------------------------------- Με την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπως ανέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ, επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι η ένταξη της Κύπρου την 1η Μαΐου 2004 θα αποβεί προς όφελος τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ.

    Στη διάρκεια 45λεπτης συνάντησης στη Βουλή, στην οποία παρέστησαν επίσης ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Μπαρνιέ για την παρούσα φάση του Κυπριακού και για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ και εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Σύμφωνα με έγκυρες κοινοβουλευτικές πηγές, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κ. Μπαρνιέ για τη διαρκή ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να παρακαθήσει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε εάν είναι δυνατό να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος πριν από την 1η Μαΐου 2004 και μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ευρωπαίος Επίτροπος - ΥΠΕΞ - Δηλώσεις ------------------------------------- Τα οφέλη για τους Τ/Κ από την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, ανέλυσε σε αντιπροσώπους τ/κ κομμάτων ο Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική και τη Μεταρρύθμιση των Θεσμικών Οργάνων Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες διήμερη επίσκεψη εργασίας.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι κατά την παραμονή του στο νησί εξήγησε σε Τ/Κ πολιτικούς στα κατεχόμενα, ότι εάν η Κύπρος ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ, εκτός από τα 101 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την Κύπρο, επιπρόσθετα 240 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, από τα οποία τα 106 εκατ. θα δαπανηθούν για έργα ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Της συνάντησής του χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών, προηγήθηκε πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο ο Ευρωπαίος Επίτροπος συζήτησε τις πιθανότητες λύσης του Κυπριακού, ''ούτως ώστε το νησί να ενταχθεί επανενωμένο στην ΕΕ και να απολαύσει στο σύνολό του όλα τα οφέλη από την ένταξη'', όπως είπε.

    Ευρωπαίος Επίτροπος - Δηλώσεις ------------------------------ Εξάλλου, το μήνυμα ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στην ευρύτερες προοπτικές που δημιουργούνται από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ και όχι πάνω σε μια καθαρά τοπική βάση αλλά πώς η ΕΕ υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, μετέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Μισέλ Μπαρνιέ, κατά τις επαφές του στο νησί και κυρίως κατά τη διάρκεια των επαφών του με εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας.

    Οπως ο ίδιος δήλωσε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, στη διάρκεια πρωινής χθεσινής συνάντησής του με Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους καθώς και με ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια δείπνου που είχε στην κατεχόμενη Κερύνεια με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και του Κόμματος Λύση και ΕΕ, καθώς και με δυο ''δημάρχους'' άκουσε ορισμένες πολύ έντονες απόψεις κατά του σχεδίου Ανάν.

    Οπως ανέφερε, η απάντησή του ήταν πως αυτό είναι το σχέδιο που υπάρχει και αποτελεί τη βάση ''πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε''.

    ''Το κύριο τους επιχείρημα αφορούσε την έλλειψη εμπιστοσύνης που νιώθουν έναντι του σχεδίου Ανάν, σε ό,τι αφορά την εγγύηση της ασφάλειας και την πολιτική δικαιοσύνη του σχεδίου αυτού'', ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ.

    Είπε πως κατέστησε σαφές πως η ένταξη στην ΕΕ δεν αποτελεί ένταξη σε ένα διακυβερνητικό οργανισμό αλλά ένταξη σε μια γνήσια πολιτική κοινότητα.

    Ιταλική Προεδρία - Τουρκία - Κατεχόμενα ---------------------------------------- Η ιταλική προεδρία θεωρεί ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία, αντίθετη με το πνεύμα του σχεδίου Ανάν και επιβλαβή για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τη ''συμφωνία-πλαίσιο'' Τουρκίας - ψευδοκράτους για «τελωνειακή ένωση» και αναμένει από την Αγκυρα να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε να μην την κυρώσει ούτε να την εφαρμόσει.

    Τη σαφέστατη αυτή απάντηση έδωσε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Προεδρεύων της ΕΕ, Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, σε σχετική γραπτή ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, «πέραν από τις συνέπειες που υπάρχουν, εμπορικής και νομικής φύσεως, η υπογραφή της συμφωνίας αυτής είναι επιβλαβής κατά των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και αντίθετη με το πνεύμα του σχεδίου Ανάν''.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε ο κ. Φρατίνι, έλαβε υπόψη τις απαντήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες αποφασίστηκε να μην κυρωθεί ούτε να εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή, διότι θεωρήθηκε ασυμβίβαστη με την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας και ικανοποιήθηκε.

    Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Επέτειος ίδρυσης - Κυπριακό ----------------------------------------------- Την ετοιμότητα και προθυμία της ε/κ πλευράς να ανταποκριθεί σε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων εθνών και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Μια λύσης που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών, που να καθιστά την Κύπρο τόπο ειρήνης και ελευθερίας, συνεργασίας και ευημερίας'' και η οποία να επανενώνει τη χώρα και το λαό, ''ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πορεία και πρόοδος μέσα στους κόλπους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης σε ομιλία του στη χθεσινή εκδήλωση της λέσχης Λαϊονς Πάφου με θέμα ''Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Κύπρος''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της ίδρυσης του ΟΗΕ ''ανανεώνουμε για μια ακόμα φορά την πίστη μας στις αρχές και τα ιδανικά του διεθνούς Οργανισμού''.

    Πρόσθεσε ότι ο κυπριακός λαός τιμά και γιορτάζει την 58η επέτειο της ίδρυσης του ΟΗΕ, αλλά αισθάνεται ''έντονα την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί, γιατί οι ίδιες αρχές και σκοποί των Ηνωμένων εθνών που προβάλλονται ως αναγκαίες με την οικοδόμηση μιας νέας πιο δίκαιης διεθνούς τάξης πραγμάτων, παραβιάζονται συστηματικά στην περίπτωση της Κύπρου''.

    ''Δημιουργείται δικαιολογημένα στο λαό πικρία και απογοήτευση για την αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών να οδηγήσουν το Κυπριακό σε μια δίκαιη και διαρκή λύση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''αν τα συμφέροντα και οι πολιτικές σκοπιμότητες υπερνικήσουν τις αρχές, θα οδηγηθούμε αναμφισβήτητα σε μια ακόμα αποτυχία του διεθνούς συστήματος που εγκαθιδρύθηκε πριν 58 χρόνια, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα''.

    Πρωτόπαπας - Κύπρος - Τουρκική άσκηση -------------------------------------- Η συμφωνία Παπανδρέου - Γκιούλ στην Αττάλεια αφορούσε τη ματαίωση δύο συγκεκριμένων ασκήσεων μεγάλης έκτασης που είχαν σχεδιάσει Ελλάδα και Τουρκία δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας πληροφορίες που αναφέρουν ότι παρά το μορατόριουμ διενεργείται νέα τουρκική άσκηση στην Κύπρο.

    ''Η συμφωνία της Αττάλειας αφορούσε δυο συγκεκριμένες ασκήσεις και διευκόλυνε το πνεύμα διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες και από εκεί και ύστερα θα εκτιμήσουμε τη στάση της Τουρκίας'', είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ακρωτήρι - Βάσεις - Κεραία - Ολοκλήρωση κατασκευής --------------------------------------------------- Τα κατασκευαστικά έργα παρά το χωριό Ακρωτήρι της Λεμεσού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα θα αρχίσουν οι δοκιμές για τη νέα κεραία, ανακοίνωσαν σήμερα οι Βρετανικές Βάσεις.

    Σε ανακοίνωσή τους, σημειώνεται πως η βρετανική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για αξιολόγηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων τόσο προς το περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων του χωριού, όπως αυτές ορίζονται από την Κοινή Δήλωση μεταξύ της βρετανικής και κυπριακής κυβέρνησης.

    Οπως αναφέρεται, οι Βρετανικές Βάσεις θα εγκαταστήσουν ένα νέο, μόνιμο σύστημα για καταμέτρηση εκπομπών από τη λειτουργία της κεραίας στην καρδιά του χωριού, ως μέρος της κοινής διευθέτησης με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών θα είναι διαθέσιμα στους κάτοικους του Ακρωτηρίου.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - 28η Οκτωβρίου - Παρέλαση ----------------------------------------------- Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα γιορτασθεί και φέτος με κάθε λαμπρότητα, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από εξέδρα μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές Σχολών Μέσης Παιδείας, Πρόσκοποι, Οδηγοί, Σωματεία και Οργανώσεις.

    Πρόεδρος Εσθονικού Κοινοβουλίου - Επίσκεψη - Κύπρος ---------------------------------------------------- Η Πρόεδρος του Εσθονικού Κοινοβουλίου Ene Ergma, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, η κ. Ergma και τα μέλη του Εσθονικού Κοινοβουλίου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Θα έχουν επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου καθώς και με την Κοινοβουλευτική Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Εσθονίας της οποίας προεδρεύει ο Νίκος Αναστασιάδης.

    ΑΚΕΛ - Διεθνείς Δραστηριότητες ------------------------------- Το ΑΚΕΛ θα λάβει μέρος δια αντιπροσώπων του στη 2η Σύνοδο του 8ου Συνεδρίου του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που πραγματοποιείται στην πόλη Κέμνιτς της Γερμανίας, καθώς επίσης και στο Εκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Δανίας, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Ααλμποργκ της Δανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, οι δύο δραστηριότητες του κόμματος θα λάβουν χώρα στις 25 και 26 Οκτωβρίου.

    Κύριο θέμα συζήτησης κατά τη 2η Σύνοδο του 8ου Συνεδρίου του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού θα αποτελέσει η πρόταση του νέου προγράμματος του κόμματος, ενώ θα συζητηθούν επίσης τα θεωρητικά και πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την αριστερά σήμερα.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνέδριο Σοσιαλιστικής Διεθνούς -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί σήμερα για το Σάο Πάολο της Βραζιλίας για να λάβει μέρος στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Ομήρου θα έχει επαφές με ηγέτες από όλο τον κόσμο, με επίκεντρο το κυπριακό πρόβλημα.

    Παρακολούθηση Αλιευτικών Σκαφών - Υπογραφή Συμβολαίων ----------------------------------------------------- Υπογράφηκε χθες το Συμβόλαιο εγκατάστασης Συστήματος Παρακολούθησης Αλιευτικών Σκαφών από το Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Γαβριήλ Π. Γαβριηλίδη και το Γενικό Διευθυντή της κατασκευάστριας ρωσικής εταιρείας ''ΑΤΛΑΣ'' Constantin Pustovoyt.

    Κατά την υπογραφή του συμβολαίου ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου είπε ότι ''το όλο σύστημα θα λειτουργήσει πριν από την 1η Μαΐου 2004 με συνολική δαπάνη περί τις £300.000 στην οποία περιλαμβάνεται το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια και το συμβόλαιο συντήρησης και στήριξης''.

    Ανέφερε ότι με το Σύστημα Παρακολούθησης Αλιευτικών Σκαφών μέσω Δορυφόρου, ''το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών θα μπορεί να παρακολουθεί όλα τα αλιευτικά σκάφη ανεξάρτητα από το πού ψαρεύουν, γεγονός που θα συμβάλει στην πάταξη της παρανομίας και στην παρακολούθηση της αλιευτικής προσπάθειας, όπως επιβάλλεται από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ.

    ''Εβδομάδα COMENIUS 2003'' - Κυπριακή συμμετοχή ------------------------------------------------ Η Κύπρος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της ''Εβδομάδας COMENIUS 2003'' η οποία θα διεξαχθεί από τις 8 μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου με θέμα ''COMENIUS και η Ευρωπαϊκή Διάσταση στη Σχολική Εκπαίδευση'', κατόπιν απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Εθνική Συντονιστική Μονάδα ''ΣΩΚΡΑΤΗΣ'' του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα έχουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, με εξαμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από δύο εκπαιδευτικούς, δύο μαθητές και δύο μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αποστόλου Λουκά Στροβόλου.

    Εξάλλου, σε εθνικό επίπεδο, η Εθνική Συντονιστική Μονάδα ''ΣΩΚΡΑΤΗΣ'' προγραμματίζει Παγκύπριο Συνέδριο COMENIUS το οποίο θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003.

    Νίκη Λαδάκη-Φιλίππου - Κηδεία δημοσία δαπάνη -------------------------------------------- Η κυβέρνηση, ως αναγνώριση της προσφοράς της Νίκης Λαδάκη-Φιλίππου στα κυπριακά και ελληνικά γράμματα, αναλαμβάνει να καλύψει τη δαπάνη της κηδείας της, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 11:30 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αμαρουσίου στην Αθήνα.

    Η Νίκη Λαδάκη-Φιλίππου έχει εκδώσει αριθμό βιβλίων ποίησης και δοκιμίων και έχει τιμηθεί με λογοτεχνικά βραβεία. Υπηρέτησε για χρόνια ως Μορφωτική Λειτουργός στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες ---------------------------------- Ελαφρώς πάνω από το σημείο των 86 μονάδων έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των νέων απωλειών που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών. Η αγορά, παρά το γεγονός ότι άνοιξε θετικά, κατέγραψε τελικά μικρή πτώση της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 86,14 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε σήμερα η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 437 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση που ανήλθε σε ποσοστό 0,85% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, υποχωρώντας στις 344,87 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Αγώνες 8ης αγωνιστικής ----------------------------------- Η Ομόνοια αντιμετωπίζει απόψε στο Αντώνης Παπαδόπουλος την Ανόρθωση, σε ένα ντέρμπι που δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων, αλλά και της 8ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου γενικότερα.

    Επίσης, ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, ο Εθνικός Αχνας συγκρούεται στο Δασάκι με την Α.Ε Πάφος και ο Ονήσιλλος αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την Δερύνεια.

    Σημαντικός κρίνεται επίσης ο αγώνας μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΛ στο ΓΣΠ.

    Ο αγώνας Ομόνοιας - Ανόρθωσης αρχίζει στις 7 το βράδυ, ενώ οι υπόλοιποι αγώνες στις 3:30.

    Εξάλλου, αύριο ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει τη Δόξα Κατωκοπιάς, ενώ η Δερύνεια την ΑΕΚ.

    Τερματισμός θερινής ώρας ----------------- Τερματίζεται αύριο Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2003, στις 4 το πρωί η περίοδος της θερινής ώρας στην Κύπρο και κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα πίσω.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, το θέμα που έχει προκύψει με το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη, οικονομικά θέματα και άλλα κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πολιτικό και όχι νομικό το θέμα Βλίττη'' γράφει ότι το θέμα που έχει προκύψει με το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη «είναι καθαρά πολιτικό και όχι νομικό, «ενώ η αποφασιστικότητα τόσο του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη όσων και των υπόλοιπων αξιωματούχων να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα προδιαθέτει για μια σε βάθος συζήτηση όλων των πτυχών στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος όπου έχει παραπεμφθεί». Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το συμπέρασμα των όσων έχουν λεχθεί χθες δημοσίως για το θέμα των παρατηρητών είναι ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την κάθοδο τους στην Κύπρο και κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη επισκεφθεί το νησί.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Προαγωγές με κομματικά κριτήρια'' αναφέρεται στις καταγγελίες που έγιναν χθες από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης του ΔΗΣΥ Ιωνά Νικολάου για τις πρόσφατες προαγωγές στο βαθμό του Λοχία, στην Αστυνομία και παρομοιάζει το Αστυνομικό Σώμα «με καζάνι που βράζει». Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε «ευτυχές» το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές των προϊόντων, σημειώνοντας ότι θα ήταν ανησυχητικό να είχαν τις ίδιες τιμές γιατί θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απαντήστε κ. Βλίττη'' γράφει ότι η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ στο Παραλίμνι «αξίωσε από το Δήμαρχο Παραλιμνίου να ζητήσει και να εξασφαλίσει μέχρι την Τετάρτη, την παραίτηση του γαμπρού του», από τα καθήκοντα του στο Δήμο Παραλιμνίου, βασικός όρος που τέθηκε προκειμένου οι δημοτικοί Σύμβουλοι να μην άρουν την υποστήριξη τους προς το πρόσωπο του. Αλλού αναφέρει πως το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αντί να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία έχει στραφεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αξιώνοντας από τη Λευκωσία να αποδεχθεί συμβιβαστική φόρμουλα που ευνοεί την Αγκυρα στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Έκθεση Καταπέλτης'' γράφει πως η ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτού για το έτος 2002 στο Δήμο Λεμεσού είναι «καταπελτική». Έγγραφα που εξασφάλισε η «Σ» καταδεικνύουν ότι η σοβαρότητα των παρατυπιών και παραλείψεων του δήμου είναι τέτοια που ώθησε το Δήμαρχο Λεμεσού να αποστείλει στις 14 Οκτωβρίου επιστολή στη Γενικό Ελεγκτή για να δικαιολογήσει «τα αδικαιολόγητα». Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών στέλνει σήμα κινδύνου για τη σταθερότητα της οικονομίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Μια πρώτη μελέτη του υπουργείου προειδοποιεί ότι η μετατροπή των τουρκικών λιρών σε κυπριακές δεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οριστική ρήξη με Ντενκτάς'' γράφει πώς ο Τ/Κ ηγέτης «θα εντείνει τις φραστικές επιθέσεις του κατά των Αμερικανών διπλωματών Τόμας Γουέστον και Μάικλ Κλόσον, κατηγορώντας τους για επεμβάσεις στις ψευδοεκλογές» ενώ οι Αμερικανοί τον θεωρούν ήδη «παρελθόν» και θα «τον αμφισβητήσουν ακόμη και αν κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές. Σε άλλη είδηση ο «Φ» γράφει ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού σε 17 χρόνια από σήμερα τα έξοδα θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην αναλογική έκθεση, από το 2002 αρχίζει μια βαθμιαία αύξηση των εξόδων του Ταμείου τα οποία θα υπερβαίνουν κατά 24 εκ. τα έσοδα ενώ για το 2030 η διαφορά θα φθάσει το 1,1 δισεκατομμύριο λίρες.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ καλύπτει τον Ν. Βλίττη'' και γράφει ότι ''εντελώς ακάλυπτο'' άφησε χθες η ηγεσία του ΔΗΣΥ το βουλευτή Χρίστο Πουργουρίδη στο θέμα που προέκυψε με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον δήλωσε κατά το τέλος των επαφών του στην Κύπρο σε διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ότι δεν εγγυάται ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν θα αρχίσουν μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Δεν απέκλεισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις μπορούν να συζητηθούν και άλλα πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάν.

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις

    Η πραγματοποίηση μικρών στρατιωτικών ασκήσεων από τις κατοχικές δυνάμεις, δεν συντρέχει κανένα λόγο ανησυχίας, αφού τέτοιες ασκήσεις είναι αυτονόητο ότι αναμένονται τόσο από το κατοχικό καθεστώς, όσο και από την δική μας πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Θεσσαλονίκη όπου θα παραστεί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και κληθείς να σχολιάσει ότι ενώ οι στρατιωτικές ασκήσεις ματαιώθηκαν, οι κατοχικές δυνάμεις εξακολουθούν να προκαλούν με μικρές στρατιωτικές ασκήσεις, ο κ. Μαυρονικόλας διευκρίνισε πως η πλευρά μας παρακολουθεί «αυτές τις ασκήσεις και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας».

    [06] (Κ) Αναχώρηση Γουέστον - Δηλώσεις

    Ανανεωμένος και με αισιοδοξία, αναχώρησε σήμερα για το Δουβλίνο ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Γουέστον, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να επιστρέψει στην Κύπρο σε λίγες έβδομάδες.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Γουέστον είπε ότι η εντύπωση που απεκόμισε είναι ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν οποιεσδήποτε συνομιλίες πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και ότι η προσοχή εστιάζεται στις «εκλογές» του Δεκεμβρίου.

    Σημείωσε ωστόσο ότι μετά τις «εκλογές» αυτές, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών ώστε «να επιτευχθεί μια λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κάτι που όλοι επιθυμούν».

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι είχε μια σειρά «παραγωγικών συναντήσεων» τις τελευταίες δύο ημέρες και ότι αναχωρεί από την Κύπρο «ανανεωμένος, αισιόδοξος και δεσμευμένος» να εργαστεί και πάλι σκληρά «για να κάνουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, που είναι η λύση στη διαίρεση του νησιού».

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει επαφές στο Δουβλίνο με αξιωματούχους, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ιρλανδία το επόμενο εξάμηνο.

    (ΚΥΠΕ/ΕΣ/ΑΧΡ/ΓΣΑ)

    [07] (Κ) Παγκύπριο Συνέδριο Εκπαιδευτικών - Επαναπροσέγγιση

    Ο σημαντικός ρόλος της παιδείας στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τονίστηκε στο πρώτο Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με τη συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικών, που διοργανώνεται σήμερα στο Λήδρα Πάλας.

    Το ρόλο της εκπαίδευσης στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, υπογράμμισαν εξάλλου Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικοί.

    [08] (Κ) ΝΕΟ - Κουτσού - Ευρωεκλογές - Κυπριακό

    Δύο πιθανά σενάρια μελετά η ηγεσία των Νέων Οριζόντων ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2004.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 25 October 2003 - 17:49:09 UTC