Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Κύπελλο Ευρώπης
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αλί Ερέλ - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
  • [04] (Κ) ΦΕΝΑ - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Ευρωβουλή - Διεύρυνση - Κυπριακό
  • [06] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις
  • [09] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αρθρο - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια
  • [11] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κίκης Καζαμίας
  • [12] (Κ) ΕΕ - Διαγωνισμός - Προσλήψεις - Προσχωρούσες χώρες
  • [13] (Κ) ΕΕ - Μεταλλαγμένα προϊόντα - Αυξάνεται ο κατάλογος
  • [14] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΦΕΝΑ - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοπολιτεία - Παρέμβαση

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Κύπελλο Ευρώπης

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα του Κεραυνού ηττήθηκε χθες βράδυ στη Ρουμανία με 87-80 από τη Δυναμό Βουκουρεστίου για τον 4ο όμιλο του Κυπέλλου Ευρώπης.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό εν αναμονή και των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, η πρόταση πέντε σημείων για το Κυπριακό από τον υιό Ντενκτάς, η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι το ελληνικό βέτο έσωσε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και οι αναμενόμενες αυξήσεις στο νερό τις οποίες επιβάλλει η ΕΕ απασχολούν τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

    Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας με αφορμή την απουσία της αρμόδιας Υπουργού Κωνσταντίνας Ακκελίδου, οι απαγωγές των τελευταίων ημερών αλλά και τα προβλήματα που προκάλεσαν οι χθεσινές βροχές προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αλλ' αντ' άλλων και στο τραπεζικό απόρρητο'' αναφέρεται σε ''κομφούζιο'' από την κατάθεση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για άρση του τραπεζικού απόρρητου, που συνεχίσθηκε ''με νέα χιονοστιβάδα δηλώσεων και εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου του ΣΟΕ Αλέξη Γαλανού και εκ μέρους τόσο του νυν όσο και του πρώην, διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας''. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει για "μαύρα σύννεφα σε ΔΗΚΟ και Προεδρικό με αιτία αυτή τη φορά την πρόθεση του Αλέξη Γαλανού όχι απλώς να επιστρέψει στο κόμμα αλλά να έχει και βλέψεις στα ψηλά δώματα της ηγεσίας''. Ο Νίκος Πιττοκοπίτης, προστίθεται, ούτε λέξη θέλει να ακούσει για τον ''αποστάτη''.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Φυγομαχεί η Ντ. Ακκελίδου'' γράφει ότι ''η συστηματική περιφρόνηση της Βουλής από την Υπουργό Υγείας, η οποία για πέμπτη φορά αρνήθηκε να παραστεί σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει χθες έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Βουλής''. Αλλού γράφει ότι μετά από μαραθώνιες επαφές σε όλη την Κύπρο με στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης αποφάσισε οριστικά την ίδρυσης της Κίνησης, την οποία θα εξαγγείλει στις 18 Δεκεμβρίου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Καταιγίδα με καπέλο'' γράφει ότι μέσα σε δύο χρόνια αναμένεται πως οι καταναλωτές θα καταβάλουν περίπου 80% περισσότερα χρήματα στις Υδατοπρομήθειες απ΄όσα πληρώνουν σήμερα με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γράφει επίσης ότι ενορχηστρωμένη επίθεση εξαπέλυσαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν, Τουρκία και Ντενκτάς, όμως ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δύσκολα θα εξασφαλίσει ημερομηνία αν δεν λύσει το Κυπριακό. Ακόμη με τίτλο ''έβρεξε προβλήματα'', γράφει ότι οι βροχές που έπεσαν χθες ''έπνιξαν σπίτια και μετέτρεψαν δρόμους σε ποταμούς''.

    ''Η Σημερινή'' έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο ''Σύγκρουση για την παιδεία'' και γράφει ότι το θέμα της ίδρυσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου οδηγήθηκε σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, του Προέδρου του Σώματος, του ΑΚΕΛ, και του Υπουργού Παιδείας. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 30% και ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης της τάξης των 14 σεντ, ενώ θα μπορούσε να ήταν μόνο ένα σεντ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Το ελληνικό βέτο έσωσε την ένταξη'' αναφέρεται σε αποκάλυψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των σχεδιασμών για διεύρυνση της ΕΕ λόγω ελληνικού βέτο, αποσυνδέθηκε η λύση του Κυπριακού από την ένταξη της Κύπρου. Στο ίδιο θέμα γράφει ότι στα κατεχόμενα ο γιος Ντενκτάς, Σερντάρ, προχώρησε σε πρόταση πέντε σημείων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άνοιγμα των Βαρωσίων, ελευθεροποίηση των συναλλαγών μεταξύ των κοινοτήτων και διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων. Προβάλλει ακόμη δηλώσεις ψυχολόγου στην εφημερίδα που σε σχέση με τις πέντε απαγωγές γυναικών, τους βιασμούς και τις απόπειρες σημειώνει ότι οι δράστες είναι άτομα με ψυχικές διαταραχές.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ασφαιρα πυρά'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε χθες "λανθασμένο και αδόκιμο" να υποβαθμίζεται η επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την καταβολή από την Τουρκία της αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Αλλού γράφει ότι σήμερα αρχίζει στη Λευκωσία η συνάντηση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς που φιλοξενεί το ΑΚΕΛ, με τη συμμετοχή 20 κομμάτων από 16 χώρες. Κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας θα ενημερώσει τους σύνεδρους για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Οι περισσότερες κλινικές θα κλείσουν εάν ο νόμος τεθεί σε ισχύ το 2004'' γράφει ότι εάν μέχρι το τέλος του μήνα εφαρμοστεί ο νόμος του 2001 που ρυθμίζει τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών, τότε η πλειονότητα των κλινικών θα κλείσει τον Ιανουάριο. Αναφέρει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ψάχνει τρόπους για παράταση της εφαρμογής του νόμου για άλλους έξι μήνες για να αποφευχθεί ''καταστροφή στον τομέα της υγείας''. Αλλού γράφει ότι βουλευτές δοκίμασαν χθες να εισέλθουν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σε αναπηρικά καροτσάκια, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι που δοκιμάζουν να εισέλθουν στη Βουλή.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία ''The Cyprus Weekly'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο ήλιος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέτειλε'' αναφέρεται στη σχετική δήλωση που έκανε ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε ύστερα από την καταβολή εκ μέρους της Τουρκίας του ποσού που της επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου. Αλλού γράφει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα που θα διεξαχθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

    [03] (Κ) Αλί Ερέλ - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Η μη λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιδεινώσει τη θέση των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Αλί Ερέλ, αρχηγός του κόμματος ''Λύση και ΕΕ'', προσθέτοντας ωστόσο ότι η μη εξεύρεση λύσης μέχρι την ένταξη δεν θα είναι ''το τέλος του κόσμου'' αφού δυνάμεις όπως το κόμμα του θα συνεχίσουν την προσπάθεια για λύση.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ερέλ είπε πως οι Τ/Κ αμφισβητούν τις προθέσεις των Ε/Κ για λύση πριν από την 1 Μαϊου 2004, καθώς και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο κ. Ερέλ τόνισε πως η θέση της Τουρκίας ως προς τη λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική και εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τις ''εκλογές'' στις 14 Δεκεμβρίου η Αγκυρα θα υιοθετήσει μια πιο ''προοδευτική στάση'' στο θέμα.

    Ανέφερε πως η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί τις αλλαγές που θα επιφέρει η ένταξη της Κύπρου και το ενδεχόμενο μη λύσης.

    Ο Τ/Κ επιχειρηματίας και πολιτικός είπε πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να μην είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά να είναι αποδεκτή από την ΕΕ.

    Αναφορικά με τις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση, μεταξύ των οποίων και το κόμμα του, θα εξασφαλίσουν πέραν του 65% των ψήφων.

    ''Σίγουρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εξασφαλίσουν πέραν του 65% των ψήφων, αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε 35 έδρες από τις 50 στη βουλή,'' είπε ο κ. Ερέλ, όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες του για το αποτέλεσμα των ''εκλογών''.

    Σε ερώτηση τι θα πράξει ο συνασπισμός των τριών κομμάτων εάν κερδίσει, είπε πως πρέπει να αντικατασταθεί ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, τονίζοντας ότι ''με τον Ντενκτάς δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία''.

    ''Γνωρίζω ότι δεν θα είναι εύκολο να διαπραγματευτούμε με την ε/κ πλευρά, δεδομένου ότι γνωρίζουμε τι θέλουν και οι ίδιοι μιλούν για πολλές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν,'' είπε, προσθέτοντας πως συζήτηση των βασικών πτυχών του σχεδίου δεν θα βοηθήσει κανένα.

    Εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει αλληλοεξάρτηση μεταξύ Κύπρου και διεθνούς κοινότητας λόγω της οποίας δεν θα είναι εύκολο για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να παρουσιαστεί αδιάλλακτος στις συνομιλίες, ιδιαίτερα πριν από την 1 Μαϊου 2004.

    Ο κ. Ερέλ υπενθύμισε ότι αρκετά κοινοβούλια κρατών-μελών της ΕΕ δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης και είπε ότι ''η συμμετοχή σε μια μεγάλη οικογένεια των 25 ενός μικρού κράτους όπως η Κύπρος εξυπακούει κάποια συμπεριφορά που αποδέχεται η ΕΕ, και αυτή η πραγματικότητα θέτει τον κ. Παπαδόπουλο σε δύσκολη θέση στις διαπραγματεύσεις.''

    Σε ερώτηση γιατί αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου να εργαστεί για λύση, ο κ. Ερέλ αναφέρθηκε σε δηλώσεις τόσο του κ. Παπαδόπουλου όσο και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ότι η νέα συμφωνία θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μίλησε ακόμα για ''τρισέλιδο έγγραφο της ε/κ πλευράς που καταγράφει τις τροποποιήσεις που θέλει να επιφέρει στο σχέδιο Ανάν'', το οποίο έχει υπόψη του.

    ''Το σχέδιο Ανάν αναφέρει ότι η όποια συμφωνία στη βάση αυτού του σχεδίου θα γίνει αποδεκτή από την ΕΕ και θα καταστεί μέρος του κεκτημένου. Η ΕΕ δεν θα προσβάλει συμφωνία που θα επιτευχθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν,'' είπε και χαρακτήρισε ''αντιφατική'' τη θέση Παπαδόπουλου-Χριστόφια.

    Σε ερώτηση εάν συμφωνεί πως η λύση πρέπει να συνάδει με το κεκτημένο, απάντησε: ''Εχουμε τη δυνατότητα για παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις και με αυτό το εργαλείο μπορούμε να βρούμε λύση που να μη συνάδει με το κεκτημένο αλλά να είναι αποδεκτή από την ΕΕ.''

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην απομόνωση στην οποία περιήλθαν οι Τ/Κ για 40 τώρα χρόνια, τονίζοντας ότι για αυτήν ''δεν ευθύνονται οι Τ/Κ, αλλά ούτε και οι Ε/Κ''.

    ''Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα μάς τοποθέτησε σε αυτή τη θέση, σε απομόνωση, χωρίς ταυτότητα, και αυτό δημιούργησε καχυποψία,'' είπε και τόνισε την ανάγκη για μεταβατικές περιόδους, παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις ώστε οι Τ/Κ να αισθανθούν και πάλι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ασφαλείς μέσα στη διεθνή κοινότητα και ότι υπάρχει συνεργασία με τους Ε/Κ.

    Σε ερώτηση για τις τροποποιήσεις που επιθυμεί να γίνουν στο σχέδιο Ανάν, είπε πως δεν πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις πριν από την έναρξη των συνομιλιών. ''Πρέπει να καθήσουμε στο τραπέζι και να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση,'' πρόσθεσε.

    Είπε πως ο χαρακτήρας του σχεδίου δεν πρέπει να αλλοιωθεί κατά τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της τ/κ κοινότητας και τόνισε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαφορά στην οικονομική ευρωστία των δύο πλευρών.

    Ο κ. Ερέλ χαρακτήρισε λάθος του διαπραγματευτή της Κύπρου τη μη συμπερίληψη της τουρκικής γλώσσας στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Αλλο λάθος, ανέφερε, είναι η αποδοχή από την ΕΕ μόνο μιας οικονομικής περιοχής της Κύπρου. ''Αυτά τα πράγματα πρέπει να διορθωθούν,'' πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για το ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια αυτή, είπε πως εάν οι πλευρές είναι ρεαλιστές, τότε οι προσδοκίες μπορούν να ευοδωθούν και θα έχουν στήριξη από τα κράτη μέλη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εποίκων και των περιουσιών, εξέφρασε την εκτίμηση πως το σχέδιο Ανάν χειρίζεται τα δύο αυτά θέματα ''καλά και ισοζυγισμένα.''

    ''Οι δύο κοινότητες πρέπει να είναι σε θέση να συμβιβαστούν στο θέμα των περιουσιών. Χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα,'' πρόσθεσε.

    Ο κ. Ερέλ παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι υπάρχει χρόνος να εξευρεθεί λύση μέχρι το Μάιο 2004 αφού όπως ανέφερε, όλες οι πτυχές του προβλήματος έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια.

    Αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας σε όλη αυτή την προσπάθεια, απάντησε ότι ''η θέση της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική, αντιλαμβάνονται πως η λύση θα βοηθούσε τις σχέσεις Αγκυρας-ΕΕ.''

    Ο κ. Ερέλ αναφέρθηκε σε ''διαφορετικές δυναμικές εντός της Τουρκίας που πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής και της πολιτικής γραφειοκρατίας.''

    ''Ελπίζω ότι εάν εξασφαλίσουμε μια καλή πλειοψηφία στις εκλογές, η τουρκική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια πιο προοδευτική θέση ως προς τη λύση,'' εκτίμησε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αντιφατικές τοποθετήσεις από την Αγκυρα, αλλά υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση στη χώρα δεν στηρίζει τον Ραούφ Ντενκτάς στο βαθμό που προηγούμενες κυβερνήσεις το έπρατταν.

    ''Ο κ. Ερντογάν περπατά σε πολύ ασταθές έδαφος και δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση, αλλά είμαι σίγουρος ότι ένα καλό αποτέλεσμα θα βοηθήσει τον κ. Ερντογάν,'' ανέφερε.

    Χαρακτήρισε ''ειρωνεία'' το γεγονός ότι ''εκλογές σε ένα μη αναγνωρισμένο κράτος'' είναι τόσο σημαντικές για τους Κύπριους, τους Τούρκους και την ΕΕ.

    Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Μάιο, απάντησε ότι ''η ζωή θα καταστεί πολύ δύσκολη για εμάς'' και εξήγησε πως θα δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία θα είναι υποψήφια για ένταξη, η Κύπρος μέλος της ΕΕ, ο τουρκικός στρατός δυνατό να θεωρείται ότι κατέχει έδαφος της ΕΕ, και η Τουρκία θα μπορεί να έχει εμπορικές ανταλλαγές με το νότο, κατά την έκφρασή του.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να ανοίξει πρεσβεία στην Αγκυρα, όλες οι υφιστάμενες θέσεις θα πρέπει να αλλάξουν. Είτε θα αντιδράσει η Τουρκία, κάτι που δεν νομίζω να γίνει είτε θα αποδεχτεί τις νέες αλλαγές,'' σημείωσε ο κ. Ερέλ.

    Εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Μάιο, συνέχισε, και δεν καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, η Αγκυρα δυνατό να απομακρυνθεί από τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Αυτό, τόνισε, ''θα φέρει τους Τ/Κ σε πολύ δύσκολη θέση, έστω και εάν είμαστε η εξουσία.''

    Σε άλλη ερώτηση για το μέλλον της ειρηνευτικής προσπάθειας σε περίπτωση μη λύσης μέχρι το Μάιο, ο κ. Ερέλ απάντησε: ''Σίγουρα δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, εμείς και άλλοι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων να οδηγηθούμε σε λύση, αλλά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία και η ε/κ κοινότητα θα αισθάνονται πιο ασφαλείς και ότι έχουν το επάνω χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δυνατό να αρχίσουν να ζητούν περισσότερα.''

    Είπε πως οι Τ/Κ θα είναι η πλευρά που θα υποφέρει περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο, αφού το εμπόριο με την Τουρκία θα είναι δύσκολο.

    ''Φαίνεται ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για μας να διορθώσουμε τα πράγματα στο εγγύς μέλλον,'' υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος στους Ε/Κ, ο κ. Ερέλ είπε πως ''ο αρχηγός της ε/κ κοινότητας πρέπει να προβεί σε κινήσεις για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αντί να μιλά για μεγάλες αλλαγές που επιδιώκει''.

    ''Υπάρχει καχυποψία εκ μέρους της τ/κ κοινότητας, ότι οι ε/κ αρχές θα είναι πιο ευτυχισμένες εάν δεν λυθεί το Κυπριακό πριν από την 1 Μαϊου και ότι προτιμούν να χειριστούν το πρόβλημα μετά την πλήρη ένταξη γιατί νιώθουν ότι θα έχουν το επάνω χέρι. Χρειαζόμαστε δηλώσεις περί του αντιθέτου,'' είπε.

    [04] (Κ) ΦΕΝΑ - Συνάντηση

    [05] (Κ) Ευρωβουλή - Διεύρυνση - Κυπριακό

    Η επίλυση του Κυπριακού θα ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την απόφαση για ενδεχόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αναφέρει κοινό ψήφισμα των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, το οποίο ασχολείται με τα θέματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (12-13 Δεκεμβρίου).

    [06] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7084            1,7186
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0647            2,0770
    Λίρα Αγγλίας                     1,1992            1,2063
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,1338        224,9188
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8076          2,8300
    Δολάριο Καναδά                     2,7043          2,7259
    Κορώνα Δανίας                     12,7008         12,8024
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8010         13,9114
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2776         15,3998
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6580          2,6792
    

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,09  ( 0,58)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    247.216
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    157.816    324,41  ( 0,40)
    FTSE Med 100 **                             5.782,40  (-1,00)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    132.627     92,79  ( 1,05)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.375     69,56  ( 0,71)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.206     14,81  (-0,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.180     57,16  ( 0,49)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     12.544     69,49  ( 0,04)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     21.228     20,69  ( 0,15)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.309     71,08  (-0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.708      3,21  ( 0,94)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.250     11,19  (-0,18)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,07  (-4,16)
    Ξενοδοχεία                    £      3.320     37,94  ( 0,93)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.826     74,40  ( 0,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, ύστερα από τρεις ημέρες πτωτική πορεία, με τον Γενικό Δείκτη να επανακάμπτει στο επίπεδο των 81 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 81,09 μονάδες. Περιορισμένο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των 247 χιλιάδων λιρών.

    [09] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αρθρο - Κυπριακό

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέρχεται με δηλώσεις περί ''πραγματικοτήτων'' και σημειώνει ότι ''η μη αποδοχή της νομιμότητας μας δεν έχει φέρει λύση και δεν θα φέρει λύση''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια

    Την άποψη ότι υπάρχει ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάιο του 2004, διατύπωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδη Ευρυβιάδη.

    [11] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κίκης Καζαμίας

    Η προώθηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων οδικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Στον κατάλογο των 56 έργων των Διευρωπαϊκών Δικτύων (μεταφορές, ενέργειας, τηλεπικοινωνίες) περιλαμβάνεται και ο θαλάσσιος διάδρομος Αδριατικής-Ελλάδας-Κύπρου, που προβλέπει την υλοποίηση έργων υποδομής στα λιμάνια των τριών χωρών.

    [12] (Κ) ΕΕ - Διαγωνισμός - Προσλήψεις - Προσχωρούσες χώρες

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή διαγωνισμού στις 10 προσχωρούσες χώρες και στις Βρυξέλλες για την πρόσληψη κοινοτικών υπαλλήλων. Στον διαγωνισμό θα μετάσχουν και 1.041 Κύπριοι για 60 κοινοτικές θέσεις.

    [13] (Κ) ΕΕ - Μεταλλαγμένα προϊόντα - Αυξάνεται ο κατάλογος

    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (γνωμοδοτικό όργανο της ΕΕ) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την είσοδο στην κοινοτική αγορά του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΝΚ 603 της αμερικανικής εταιρίας Monsato.

    Στη γνωμοδότηση διαβεβαιώνεται ότι αυτός ο τύπος καλαμποκιού που είναι ανθεκτικό στα παράσιτα δεν ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία ούτε για το περιβάλλον. Η ίδια υπηρεσία είχε δώσει πριν από λίγο καιρό θετική γνωμοδότηση και για το επίσης μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΒΤ-11 της ελβετικής εταιρίας Syngenta.

    [14] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΦΕΝΑ - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κάλεσε σήμερα τα μέλη του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς να συνδράμουν ώστε η θέση που εκφράστηκε στην Εκθεση Στρατηγικής της ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ότι η μη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αγκυρας, να αποτελέσει μέρος των κριτηρίων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Εμείς, εκτιμώντας ως θετική αυτή την εξέλιξη, θεωρούμε ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά, ώστε στην πορεία να μην επικρατήσουν οι όποιες σκοπιμότητες και η ΕΕ να μετατρέψει αυτή τη θέση σε ένα από τα κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοπολιτεία - Παρέμβαση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε σήμερα τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας να κάνει στο ανακοινωθέν της ''συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο για να αποστείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα σκοπεύει να παραμείνει ενεργώς αναμιγμένη στο κυπριακό πρόβλημα''.

    ''Τέτοιο μήνυμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και, όπως ελπίζω, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, εάν απευθύνεται και καθαρά κατονομάζει την πλευρά που είναι υπεύθυνη για αδιαλλαξία, όπως και αυτούς που στηρίζουν τέτοιες συμπεριφορές'', ανέφερε σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''αυτό καταδείχθηκε επαρκώς από πρόσφατες δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 December 2003 - 18:49:14 UTC