Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [02] (Κ) Πρεσβεία Ιράν - Σεισμός - Ανακοίνωση
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ιράν - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    Συνολικά 8.244 άτομα διακινήθηκαν χθες Σάββατο από και προς τα κατεχόμενα, σύμφωνα με την αστυνομία.

    [02] (Κ) Πρεσβεία Ιράν - Σεισμός - Ανακοίνωση

    Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Λευκωσία ανακοίνωσε τις ανάγκες που προκύπτουν στη χώρα από το φονικό σεισμό στην πόλη Μπαμ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η υποβολή τουρκικού σχεδίου λύσης, η στρατηγική της Αγκυρας για ένταξη στην ΕΕ, οι έρευνες για την εκκλησιαστική περιουσία, τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας ύστερα από πληροφορίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, η βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στους σεισμοπαθείς του Ιράν είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Λύση στην Κύπρο, ένταξη στην ΕΕ'' γράφει πως εντατικοποίηση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ΕΕ περιλαμβάνει η στρατηγική που αποφασίστηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το 2004 και η οποία έχει ως στόχο της, την ένταξη στην ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας 2002, η Κύπρος ήταν στις δύο πιο ακριβές χώρες της ΕΕ όσον αφορά τα καινούργια αυτοκίνητα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Διαφωνία Ερντογάν-Πρεσβευτών'' γράφει πως πυρετός διαβουλεύσεων παρατηρείται στην Αγκυρα ενόψει της υποβολής του τουρκικού σχεδίου λύσης στο Κυπριακό και της εκδήλωσης άλλων τουρκικών πρωτοβουλιών, οι οποίες όπως πιστεύει η Αγκυρα, θα δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις στην Ευρώπη και θα διευκολύνουν το στόχο της για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών της συνομιλιών με την ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων οι ανταλλαγές ευχών μέσω της CYTA GSM ανήλθαν σε εκατομμύρια κι έφταναν στους παραλήπτες με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''ΚΕΟ και τσιμεντοποιείο'' γράφει ότι μετά την έρευνα για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Πάφου Χρυσόστομος κινείται δραστήρια προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και των θυγατρικών εταιρειών της εκκλησίας, ΚΕΟ, το τσιμεντοποιείο της ΕΜΕ και το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, οι οποίες ''είτε θα εξυγιανθούν είτε θα πωληθούν''. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα έκτακτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας ύστερα από πληροφορίες που έλαβαν ξένες υπηρεσίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών, βρετανικών και ισραηλινών αεροπλάνων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αιμορραγεί η δημόσια υγεία'' γράφει ότι αθεράπευτες πληγές στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι η γραφειοκρατία, η κακοδιαχείριση και η έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού ενώ βουλευτές και γιατροί καταγγέλλουν ότι καταρρέει το υπάρχον σύστημα και αξιώνουν εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι ΗΠΑ μελετούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη διπλωματική επιστράτευση του ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με στόχο να προωθήσει την λύση του Κυπριακού κι ότι νύξη για το θέμα έκανε προς την κυπριακή κυβέρνηση, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ο στρατός δεν μίλησε ακόμη'' γράφει πως διερευνητικό χαρακτήρα αποδίδει η Λευκωσία στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Αγκυρα, με αντικείμενο τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργήσει σε αυτή την πορεία η μη επίλυση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργείου και της Διεύθυνσης του ΚΟΤ, ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην αντικατάσταση επτά μόνιμων υπαλλήλων του που υπηρετούν ως υπεύθυνοι σε επτά από τα γραφεία που διατηρεί στο εξωτερικό με ισάριθμες θέσεις επιτόπιου προσωπικού.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αισθάνομαι δικαιωμένος'' αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος δηλώνει δικαιωμένος με την παραγωγή κυβερνητικού έργου. ''Εχει αρχίσει να φαίνεται το έργο της κυβέρνησης - Δεν είμαι αλάνθαστος, αλλά δεν μετάνιωσα για τις επιλογές μου'', τονίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος σε ανακούφιση των σεισμοπαθών στο Ιράν θα προσφέρει 100.000 δολάρια ενώ είναι έτοιμη να αποστείλει ομάδες της ΕΜΑΚ και εθελοντές της Πολιτικής Αμυνας με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για εντοπισμό θυμάτων κάτω από τα ερείπια.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ιράν - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Sayed Muhammad Khatami προς τον οποίο διαβίβασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ιδίου, της κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη συμφορά που έπληξε τη χώρα αυτή και για τις χιλιάδες θύματα από τον πρόσφατο σεισμό.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ιράν - Τηλεφωνική επικοινωνία --------------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Sayed Muhammad Khatami προς τον οποίο διαβίβασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ιδίου, της κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη συμφορά που έπληξε τη χώρα αυτή και για τις χιλιάδες θύματα από τον πρόσφατο σεισμό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσης προς τον Πρόεδρο Khatami την απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους της περιοχής της πόλης Μπαμ, ύψους 100.000 δολαρίων.

    ΥΠΕΞ - Ιράν - Σεισμός - Κυβέρνηση - Βοήθεια ----------------------------------------------- Βοήθεια ύψους 100.000 δολαρίων θα προσφέρει η Κύπρος προς το λαό του Ιράν, μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 20.000 άτομα.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε τον Πρεσβευτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Λευκωσία Δρα Seyed Reza Hadj-Zargarbashi, στον οποίο ανακοίνωσε το ύψος της βοήθειας εκ μέρους της Κύπρου, ενώ του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του προς την κυβέρνηση και το λαό του Ιράν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε από τον Ιρανό Πρεσβευτή να τον πληροφορήσει για τις ανάγκες της χώρας του, ούτως ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η μορφή της βοήθειας.

    ''Η Κύπρος εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποστείλει στο Ιράν ομάδες του ΕΜΑΚ και εθελοντές της Πολιτικής Αμυνας με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, έξι στον αριθμό, με χειριστές και τεχνολογικό εξοπλισμό για ανεύρεση θυμάτων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για συντονισμό στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που έχει κατορθώσει να αποστείλει συνεργεία είναι η Ρωσία λόγω του ότι συνορεύει με το Ιράν.

    ''Θα είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μελετούμε τις δυνατότητες που έχουμε για αποστολή αυτής της βοήθειας'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει περίπτωση να φιλοξενήσει ορφανά η Κύπρος, ο κ. Ιακώβου είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα αποστολής γιατρών και ιατροφαρμακευτικού υλικού, για να προσθέσει ότι ''τα άλλα είναι μεταγενέστερα, εμείς δεν ξεφεύγουμε ποτέ από τις δυνατότητές μας ως μικρή χώρα''.

    Πρεσβεία Ιράν - Σεισμός - Ανακοίνωση ----------------------------------------- Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Λευκωσία ανακοίνωσε τις ανάγκες που προκύπτουν στη χώρα από το φονικό σεισμό στην πόλη Μπαμ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους.

    Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη από σωστικά συνεργεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές, κινητά νοσοκομεία, γεννήτριες και συσκευές φιλτραρίσματος νερού.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι ανοίχθηκαν δύο λογαριασμοί στην Τράπεζα Κύπρου για οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων.

    Οπως αναφέρεται, ο ισχυρός σεισμός των 6.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψε το 70% της ιστορικής πόλης Μπαμ την Παρασκευή το πρωί. Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ιράν έχει κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος για τις δεκάδες χιλιάδες των θυμάτων.

    ΥΠΕΞ - Εκπρόσωπος - Αγκυρα - Κυπριακό ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τη διγλωσσία που τη διακατέχει στο θέμα του Κυπριακού και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία επιθυμεί διαπραγματεύσεις και λύση μέχρι την 1 Μαϊου 2004.

    ''Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει για την πολιτική της πάνω στο Κυπριακό, αφού μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από διγλωσσία ή τριγλωσσία, με συνέπεια να μην γνωρίζει κανείς ποια είναι η πραγματική πολιτική και πρόθεσή της απέναντι στη διεθνή κοινότητα, η οποία ενδιαφέρεται για έναρξη διαπραγματεύσεων και λύση του Κυπριακού πριν την πρώτη Μαϊου του 2004, όπως είναι και η δική μας θέση'', υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Αγκυρα για το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν πάρα πολλές συσκέψεις στην Αγκυρα για το Κυπριακό.

    Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει το αποτέλεσμα των συσκέψεων που γίνονται στην Αγκυρα, για να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

    ''Επί του παρόντος πλην των φραστικών διαφοροποιήσεων, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η στροφή της Τουρκίας να υποβάλει πακέτο αλλαγών επί του σχεδίου Ανάν, αντί ενός νέου σχεδίου, σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης της, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι επί του παρόντος το μόνο που διαφαίνεται είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας να μειωθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα.

    ''Τίποτε το πλέον συγκεκριμένο δεν υπάρχει στο τραπέζι'', συνέχισε.

    Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Μήνυμα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ------------------------------------------------------------ ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μας καθιστά αισιόδοξους για το μέλλον και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της'', αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Το μήνυμα του Προέδρου Στεφανόπουλου προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ανέγνωσε χθες στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο έχει ως εξής:

    ''Eκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού και εμού προσωπικώς σας αποστέλλω τις πλέον εγκάρδιες ευχές για την ευημερία του κυπριακού λαού καθώς και για την προσωπική σας υγεία και ευτυχία.

    Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχηθώ άλλη μια φορά προς τον αδελφό κυπριακό ελληνισμό την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος επί τη βάση των αποφάσεων των ΗΕ τις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η ένταξη της μεγαλονήσου στην ΕΕ μας καθιστά αισιόδοξους για το μέλλον και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της''.

    Αστυνομία - Διακίνηση -------------------------- Συνολικά 8.244 άτομα διακινήθηκαν χθες Σάββατο από και προς τα κατεχόμενα, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι μέχρι τα μεσάνυκτα χθες, 4.531 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοxές και 3.713 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    Καλαθόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα ----------------------------------- Ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ τον ΑΠΟΕΛ σε αγώνα για την όγδοη εξ αναβολής αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α' κατηγορίας.

    Νικητές εξήλθαν και οι ΑΕΛ και ΕΘΑ, ενώ σήμερα η Ομόνοια αναμετράται με τον Αστέρα στο ντέρπι των ουραγών.

    Τα χθεσινά αποτελέσματα είναι τα εξής.

    Κεραυνός - ΑΠΟΕΛ 92-81, ΑΕΛ - Απόλλων 66-62 και ΕΘΑ - ΕΝΑΔ 76 - 66.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 28 December 2003 - 18:49:07 UTC