Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κυπελλούχοι ΑΕΛ και Κεραυνός
  • [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 21η αγωνιστική
  • [04] (Κ) Ετήσιο μνημόσυνο Σπύρου Κυπριανού
  • [05] (Κ) Κηδεία Κώστα Μόντη
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [09] (Κ) Τρόικα ΕΕ - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) ΕΕ - Διασυνοριακή τηλεόραση
  • [12] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [13] (Κ) Κώστας Μόντης - Κηδεία

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κυπελλούχοι ΑΕΛ και Κεραυνός

    Η ΑΕΛ μετά από 19 χρόνια στέφθηκε χθες κυπελλούχος Κύπρου στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών, μετά τη νίκη με 71- 53 που πέτυχε στον τελικό επί του Απόλλωνα.

    [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται στις 10.30 σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως έχουν διαμορφωθεί στις απευθείας συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η σημερινή συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, πραγματοποιείται μετά τη 10η συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 21η αγωνιστική

    Ο Απόλλωνας υποδέχεται στις 7.00 στο Τσίρειο την Ομόνοια, στον αγώνα που κυριαρχεί των σημερινών αγώνων της 21ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Στις 3.30 το απόγευμα θα αρχίσουν οι ακόλουθοι αγώνες: Ανόρθωση Αθλητική Ενωση Πάφου στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος, Εθνικός Αχνας- ΑΕΚ στο Δασάκι, Ονήσιλος Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο γήπεδο Παραλιμνίου και ΑΠΟΕΛ Διγενής στο ΓΣΠ.

    [04] (Κ) Ετήσιο μνημόσυνο Σπύρου Κυπριανού

    Τελείται σήμερα το πρωί το δεύτερο εκκλησιαστικό μνημόσυνο του ιδρυτή του ΔΗΚΟ και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

    [05] (Κ) Κηδεία Κώστα Μόντη

    Τελείται στις 11 σήμερα το πρωί, δημοσία δαπάνη, από την εκκλησία Αγίου Γεωργίου στον Αγιο Δομέτιο η κηδεία του μεγάλου ποιητή Κώστα Μόντη.

    Από τις 9.15 μέχρι τις 11.00 το πρωί η σορός του ποιητή θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, η κωδικοποίηση των θέσεων των δύο πλευρών από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, η επίδοση στους συνομιλητές εγγράφου τεσσάρων παραγράφων, οι επαφές ντε Σότο στην Αγκυρα, το οικονομικό κόστος της λύσης και οι εκλογές στην Ελλάδα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εγγραφο αξιολόγησης στους διαπραγματευτές'' γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο υπέβαλε χθες κωδικοποίηση των θέσεων των δύο πλευρών με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις τους και επέδωσε στους συνομιλητές έγγραφο τεσσάρων παραγράφων ζητώντας τους να το αξιολογήσουν μέχρι την Τετάρτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ εκτιμά πως οικονομικά βιώσιμη θα είναι η λύση αν υπάρξει σημαντική διεθνής βοήθεια.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''ΛεμεSOS σε δημοτικό'' γράφει ότι σοκ προκαλούν οι καταγγελίες Διευθύντριας Δημοτικού Σχολείου ότι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που γειτνιάζουν με το Δημοτικό, πιθανόν και εξωσχολικοί, παράνομα εισέρχονται στους χώρους του σχολείου και παρενοχλούν σεξουαλικά τους μικρούς μαθητές χωρίς να αποκλείεται και η χρήση ναρκωτικών. Αλλού αναφέρει ότι δεκάδες καταγγελίες διαβιβάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αστυνομία από Ινδούς φοιτητές που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και ληστείας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ολη η αλήθεια για τα 16 δις'' γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που ετοίμασε πριν ένα περίπου χρόνο το Γραφείο Προγραμματισμού, το ποσό χρηματοδότησης της λύσης θα ανέλθει στα 16,5 δις λίρες, τα οποία όμως δεν αποτελούν ούτε το τελικό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί για το κράτος ούτε την ''άδικη'' επιβάρυνση για την ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων του αμέσως επόμενου διαστήματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προγραμματίζει ταξίδι στην Αθήνα αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τις εκλογές στην Ελλάδα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σκληρό παζάρι στην Τετραμερή'' γράφει ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση, το μεγάλο παζάρι θα γίνει στην Τετραμερή από τις 23 μέχρι τις 28 Μαρτίου όπως αφήνει να νοηθεί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος σε δηλώσεις του στην Αγκυρα όπου έχει επαφές με την τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι ελπίζει σε κατάληξη συμφωνίας των δύο πλευρών επί όλων των θεμάτων. Αλλού η ''Σ'' κάνει λόγο για ''συμφόρηση'' στους αιθέρες λόγω μεταφοράς ψηφοφόρων από την Κύπρο στην Ελλάδα για τις εκλογές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ανοικτά χαρτιά και πάρε-δώσε'' γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες πάρε-δώσε στις συνομιλίες παρά το γεγονός ότι η διαδικασία δεν προχωρεί λόγω της τουρκικής στάσης κι αναφέρει ότι κωδικοποίησε τις θέσεις των δύο πλευρών και ζήτησε προτάσεις στις τέσσερις κατηγορίες του εγγράφου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η καρδιά του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, η οποία φυλάσσεται στο ιδιαίτερο διαμέρισμά του στην Αρχιεπισκοπή θα ταφεί στο παλαιό κοιμητήριο Λευκωσίας στην ενορία Αγίου Σπυρίδωνα ώστε να υπάρχει μια συνέχεια των τάφων των Προκαθημένων της Εκκλησίας.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πάρε-δώσε θέλει ο ντε Σότο'' γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό επέδωσε έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών και ζήτησε να αρχίσει διαπραγμάτευση την Πέμπτη. Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου μετά τη χθεσινή συνάντηση ότι άκουσε ''παράξενες απόψεις'' από τον Τ/Κ ηγέτη που ζητά να μην μετακινηθεί κανένας από τα εδάφη που θα επιστραφούν προτού βρεθεί άλλος τόπος για εγκατάστασή του και άλλη απασχόληση. Αλλού γράφει ότι "πάγωσαν" στο ΔΗΣΥ με την ενέργεια τριών βουλευτών του κόμματος να καταθέσουν πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    [07] (Κ) Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [09] (Κ) Τρόικα ΕΕ - Αγκυρα - Κυπριακό

    Την πορεία των συνομιλιών στη Λευκωσία για λύση του Κυπριακού προβλήματος θα συζητήσει τη Δευτέρα στην Αγκυρα με την τουρκική κυβέρνηση η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας θα ηγηθεί ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κάουεν.

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις ------------------------------------------------------ Η τουρκική πλευρά ''απορρίπτει εξ υπαρχής'' την πρόταση που κατέθεσε στις συνομιλίες η ε/κ πλευρά για την παράδοση στα ΗΕ των εδαφών που θα επιστραφούν στην ε/κ πλευρά, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την 10η συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 1030 το πρωί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση ''είχαμε συνέχεια των συζητήσεων για τα θέματα του πρώτου κεφαλαίου του σχεδίου Ανάν και μιλήσαμε λίγο για την πρόταση που είχαμε κάμει εμείς για την απόδοση στα ΗΕ των εδαφών αυτών που θα επιστραφούν, εισήγηση την οποία η τουρκική πλευρά απορρίπτει εξ υπαρχής''.

    Ακολούθως ''η τουρκική πλευρά εξήγησε τις δικές της θέσεις για το τρίτο θέμα του δευτέρου κεφαλαίου που είναι η επανεγκατάσταση των προσώπων που θα εκτοπισθούν, βεβαίως αναφερόμενη κατά κύριο λόγο στους Τ/Κ'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε πως από τουρκικής πλευράς ''ακούσαμε μερικές παράξενες εισηγήσεις όπως το ότι κανένας δεν πρέπει να μετακινηθεί προτού βρεθεί άλλος τόπος για εγκατάστασή του ή άλλη ικανοποιητική απασχόληση και ότι μάλιστα αυτοί που είναι εκτοπισμένοι από το 1963 θα παραμείνουν''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτό που ''παραμένει ακόμη ασαφές είναι εάν εννοούν ότι και στις περιοχές που θα επιστραφούν θα παραμείνουν οι Τ/Κ οι οποίοι κατοικούν'', προσθέτοντας ότι αυτά είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν και Δευτέρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με φημολογούμενη αποχώρηση των Ραούφ και Σερντάρ Ντενκτάς από τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο και δεν επιθυμεί να το σχολιάσει.

    Σε ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί το ενδεχόμενο τα ΗΕ να προτείνουν μια ενδιάμεση λύση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν είναι με αυτό τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ρόλο του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι συνομιλίες ''είναι σε τρεις φάσεις, η μια ακολουθεί την άλλη και προσπάθειά μας είναι να σμικρυνθούν οι διαφορές, να λιγοστέψουν τα θέματα που παραμένουν εκκρεμή και εναπόκειται στο ΓΓ των ΗΕ να κρίνει εάν όντως έχουν σμικρυνθεί οι διαφορές και να αποφασίσει όπως ο ίδιος κρίνει''.

    Σε σχόλιο πως ο Τ/Κ ηγέτης επανέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών με πολύ πιο ακραίες θέσεις γεγονός που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο η γραμμή που θα τραβήξει ο ΓΓ των ΗΕ να είναι ετεροβαρής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε : ''Ελπίζω ότι δεν είναι αυτή η άποψη ότι η λύση που θα δώσει ο ΓΓ πρέπει να είναι ίσων αποστάσεων μεταξύ των πλευρών''.

    Σημείωσε πως ''αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό και θα ενθάρρυνε την κάθε πλευρά να ψηλώνει τις απαιτήσεις της ώστε να είναι πιο κοντά προς τη δική της πλευρά η μέση λύση''.

    Ερωτηθείς εάν διαπίστωσε ότι ο κ. ντε Σότο κινείται πάνω σε κάποιο στίγμα για αυτά τα ζητήματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως ''δεν μου αρέσει να κάνω τέτοιες προβλέψεις γιατί και την άλλη φορά οι προβλέψεις ήταν άλλου είδους από αυτό που φάνηκε στο τέλος''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών η πολιτική της Ελλάδας για στήριξη του κυπριακού λαού και της Κύπρου πρέπει να θεωρείται δεδομένη''.

    Σημείωσε ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης και όλης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είναι ότι ''η αγαστή συνεργασία με οποιαδήποτε κυβέρνηση της Ελλάδας είναι προαπαιτούμενο για κάθε άλλη πρόοδο''.

    ''Γνωρίζουμε το ρόλο που είχε η Ελλάδα στο μέγα επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που βρίσκεται επί θύραις, όμως εγώ χαίρομαι να πω ότι σε όλη αυτή την περίοδο η συνεργασία με όλο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και την κυβέρνηση είναι αγαστή'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ντε Σότο - Αφιξη στην Αγκυρα - Δηλώσεις -------------------------------------------- Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έφθασε χθες το απόγευμα στην Αγκυρα, για επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας ο κ. ντε Σότο είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', πως κατά τη διάρκεια των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα θα συζητήσει τα όσα μπορούν να γίνουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Πρόσθεσε πως τα ΗΕ ελπίζουν ότι οι δυο πλευρές στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε όλα τα θέματα, προσθέτοντας πως απέμειναν μόνο δυο εβδομάδες (μέχρι τις 22 Μαρτίου) και ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες λόγω αυτού του γεγονότος.

    Είπε πως υπάρχει η πιθανότητα οι δυο πλευρές να μην μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, σημειώνοντας την εμπλοκή στην περίπτωση αυτή στις συνομιλίες της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Ο κ. Ντε Σότο είπε πως είναι πιθανό να επισκεφθεί την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και πως κατά την επίσκεψή του αυτή θα συζητήσει το θέμα σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο θα γίνει η τετραμερής συνάντηση - των δυο πλευρών, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις -------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης ΡαούΦ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προετοίμασε ένα έγγραφο τεσσάρων παραγράφων, στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις των δύο πλευρών για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε (από τις πλευρές) όπως η αξιολόγηση του εγγράφου ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησής του την Πέμπτη.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης στο πλαίσιο των συνομιλιών, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δέχθηκε την αξιολόγηση του εγγράφου και την συζήτησή του την Πέμπτη.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η ε/κ πλευρά έδωσε στην προχθεσινή συνάντηση έγγραφο για τις μεταβατικές περιόδους, το οποίο αξιολόγησε η τ/κ πλευρά.

    ''Αν αυτή η προσέγγιση της ε/κ πλευράς συνεχιστεί, τότε εμείς θα αντιληφθούμε ότι (οι Ε/Κ) δεν εγκατέλειψαν το στόχο τους να πάρουν ολόκληρη την Κύπρο'', ισχυρίστηκε ο κ. Ντενκτάς.

    Εκχαρντ - Αγκυρα - Ντε Σότο - Πρέντεργκαστ -------------------------------------------------- Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ δήλωσε χθες ότι ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ επέστρεψε στην έδρα του ΟΗΕ, όπου θα ενημέρωνε τον Κόφι Ανάν για την επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε ο κ. Εκχαρντ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Σερ Κίραν παρακολούθησε την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαΐου.

    Ο κ. Εκχαρντ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στην Αγκυρα για επαφές με Τούρκος αξιωματούχους.

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία -------------------------------- Συνέρχεται σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως έχουν διαμορφωθεί στις απευθείας συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η σημερινή συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, πραγματοποιείται μετά τη 10η συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πορεία των συνομιλιών και το περασμένο Σάββατο από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Διάβημα - Στρο ----------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προέβη χθες σε επίσημο διάβημα μέσω του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας Λιν Πάρκερ για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζακ Στρο ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αντιπροσωπεύουν μόνο το νότιο μέρος της Κύπρου, όταν το νησί ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι στο διάβημα αναφέρει ότι ''όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στη χρήση όρων και για τις εικασίες που κάνουν για το μέλλον'', προσθέτοντας ότι ο κ. Πάρκερ ''ανέλαβε να μεταφέρει τις απόψεις μας στον κ. Στρο''.

    Ο ΥΠΕΞ, ο οποίος σημείωσε ότι προχθές εξασφάλισε το ακριβές κείμενο των δηλώσεων του κ. Στρο, είπε ότι προέβη στο διάβημα για ''λόγους αρχής'', επειδή άφηνε ''κενά'' η προχθεσινή ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ''για τη νομική θέση της ένταξης της Κύπρου'' που έγινε σε μια προσπάθεια ''να διορθώσουν τις εντυπώσεις'', σχολίασε ο κ. Ιακώβου.

    Οπως είπε, ''επειδή αυτά άφηναν κενά ήθελα να καταγραφεί ως ένα επίσημο διάβημα''.

    Ερωτηθείς για τα συμπεράσματά του μετά που εξασφάλισε το ακριβές κείμενο των δηλώσεων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''πολλοί δεν χρησιμοποιούν τη δόκιμη γλώσσα που χρησιμοποιούμε εμείς και που χρησιμοποιείται και στο Πρωτόκολλο 10 (της Συνθήκης Προσχώρησης), το οποίο έχει τη σημασία του''.

    Ερωτηθείς για πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος στην ε/κ πλευρά αν δεχτεί μείωση του ποσοστού των Ε/Κ που θα επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι είναι γεγονός πως η τ/κ πλευρά προβάλλει μιαν καινούργια θέση που είναι η θέση της ενισχυμένης διζωνικότητας, δηλαδή ''θέλουν να περιορίσουν κατά παράβαση του σχεδίου Ανάν τον αριθμό των Ε/Κ που θα μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια του κάτω από τ/κ διοίκηση''.

    Είπε επίσης πως ''γνωρίζουμε ότι δεν αρέσει στους Τούρκους το ζινγκ ζανγκ στο χάρτη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ότι θέλουν ευθυγραμμισμένη διαχωριστική γραμμή''.

    Πρόσθεσε ότι ''κανένας δεν ξέρει τι θα σημαίνει αυτή η ευθυγραμμισμένη διαχωριστική γραμμή, δεν έχουμε δει ποτέ οποιονδήποτε χάρτη.''

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν τεκμηριώνεται από οποιανδήποτε θέση της τουρκικής κυβέρνησης ότι ''σκέφτονται μία μεγάλη παραχώρηση στο εδαφικό που θα βελτιώνει το σχέδιο Ανάν υπέρ των Ε/Κ, δηλαδή να το χειροτερεύει όσον αφορά τον αριθμό των Ε/Κ που θα επιστρέφουν στο τ/κ συνιστών κράτος και να βελτιώνει τον αριθμό των Ε/Κ που θα επιστρέψουν κάτω από ε/κ διοίκηση''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πληροφόρηση για τους εμπειρογνώμονες που κάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη και μελετούν την οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν, ο κ. Ιακώβου, αφού εξέφρασε ικανοποίηση γιατί τελικά τα ΗΕ έχουν δεκτεί εισηγήσεις της ε/κ πλευράς για τα οικονομικά θέματα, είπε ότι εκτός από τους ειδικούς της ΕΕ που βρίσκονται εδώ και εργάζονται για διάφορα θέματα, ''πρόκειται να έρθουν στην Κύπρο μια σειρά από ειδικούς σε οικονομικά και νομισματικά θέματα οι οποίοι θα μελετήσουν τη βιωσιμότητα των τ/κ τραπεζών που είναι μια πηγή ανησυχίας''.

    Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει πότε θα έρθουν αλλά γνωρίζει ότι θα έρθουν σίγουρα.

    Σε ερώτηση εάν η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό για την Κύπρο αποτελεί ένα είδος πίεσης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτή είναι η πάγια θέση των ΗΠΑ, ''την έχουν κάνει πάρα πολλές φορές παλαιότερα όταν οι Τούρκοι απέρριπταν εντελώς τις συνομιλίες''.

    ''Είναι μια θέση που προϋπήρχε των συνομιλιών και δεν μπορώ να την εκλάβω σαν στοιχείο πίεσης πάνω σε οποιανδήποτε πλευρά'', κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ------------------------------- Ποσό 47,448.7 δολαρίων για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την περίοδο 2004-2005, το οποίο σημειώνει αύξηση 3,649.9 από την προηγούμενη διετία, προτείνει η Εκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τη Γενική Συνέλευση για τον Προϋπολογισμό για Ειρηνευτικές Δυνάμεις, που αφορά την περίοδο από 1η Ιουλίου 2004 έως 30 Ιουνίου 2005 - Οικονομικές Επιδόσεις Ειρηνευτικών Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ποσό αυτό θα καλύψει την αύξηση ανδρών στην πολιτική αστυνομία από 35 σε 69 άτομα, τη δημιουργία τεσσάρων νέων διεθνών πόστων, πέντε εθνικών πόστων και τη διαφορά στην προαγωγή του Chief Administrative Officer από P-5 σε βαθμό D-1.

    Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει επίσης ότι κατά την περίοδο 2002-03 υπήρξε αύξηση των δικοινοτικών εκδηλώσεων στην Κύπρο, με τη διευθέτηση 95 συναντήσεων στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 33.000 άτομα.

    Τονίζεται επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που πέρασαν τα σημεία διέλευσης αυξήθηκε από λιγότερο των 100 ατόμων το 2001-02 σε περίπου 11.150 την ημέρα από τις 23 Απριλίου 2003.

    Αναφέρεται ακόμη ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέδωσε αυξημένο αριθμό αδειών για γεωργικές ανάγκες και παρατηρήθηκε αύξηση στην εντόπιση παράνομης εισόδου στη νεκρή ζώνη από 201 άτομα το 2001-02 σε 371 άτομα το 2002-03.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Louis Le Pensec --------------------------------------------------- Ο Εισηγητής για την Κύπρο της αντιπροσωπείας της γαλλικής Γερουσίας για την ΕΕ Louis Le Pensec δήλωσε πως φεύγει από την Κύπρο έχοντας εμπιστοσύνη στη διαδικασία που άρχισε στη Λευκωσία για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, ο κ. Le Pensec, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα, είπε πως ''ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός προϋποθέτει αναμφισβήτητα θυσίες''.

    ''Σίγουρα αυτή η προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού θα έπρεπε καταρχήν κάποιος να τη δει στην ανθρώπινή της προοπτική. Και μιλάμε για ανθρώπινη, δυναμική, οικονομική και σίγουρα θα έπρεπε κανείς να δει τη λύση μακροπρόθεσμα. Και αυτό θα ήταν προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', είπε.

    Ο Γάλλος εισηγητής είπε πως η χώρα του και ιδιαίτερα το δικό του πολιτικό κόμμα είχε κάνει την επιλογή του και είπε ναι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Είμαι πεπεισμένος ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι ένα συν για την Ευρώπη, τόσο από γεωστρατηγικής και πολιτικής αλλά και ανθρώπινης πλευράς'', σημείωσε.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γάλλος εισηγητής εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την πρόοδο και για την ικανότητα της Κύπρου να προσαρμοστεί στο κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα της ΕΕ που μπορεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις. Το σημείο το οποίο εμείς υπογραμμίσαμε στο συνομιλητή μας ήταν ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ με μία φωνή, με ξεκάθαρη γραμμή, με συνεπή γραμμή ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το σύνολο του κυπριακού λαού και να παίζει και δημιουργικό ρόλο στην Ευρώπη'', πρόσθεσε.

    Είπε επίσης πως ο κ. Le Pensec του δήλωσε ότι η Κύπρος θα έχει την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας πάνω σε θέματα ένταξης και προσαρμογής προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Πρόεδρος Βουλής - Στρατηγός Gustav - ''Ανδρέας Παπανδρέου'' ------------------------------------------------------------- Για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Στρατηγό Gustav Hagglund.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζει να εμμένει στη λύση των δύο χωριστών κρατών.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Χριστόφιας, έχει δεχθεί το σχέδιο λύσης του Γενικού Γραμματέα ως βάση για διαπραγμάτευση και επιθυμεί εκείνες τις αλλαγές οι οποίες αφορούν στη λειτουργικότητα της λύσης.

    Ο Στρατηγός Hagglund συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και της Στρατιωτικής Επιτροπής επισκέφθηκε σήμερα την Αεροπορική Βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου''.

    Ο Στρατηγός εξέφρασε ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον επικρατεί ανησυχία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς ενόψει πιθανής λύσης του Κυπριακού, είπε ότι ''η λύση του Κυπριακού δεν θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στο στράτευμα''.

    Ετήσιο μνημόσυνο Σπύρου Κυπριανού ------------------------------------ Τελέστηκε σήμερα το πρωί το δεύτερο εκκλησιαστικό μνημόσυνο του ιδρυτή του ΔΗΚΟ και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, στην εκκλησία Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο.

    Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

    Ακολούθως εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Σπύρου Κυπριανού, στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, όπου θα γίνει και κατάθεση στεφάνων.

    Το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι το δεύτερο πολιτικο-φιλολογικό μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού θα γίνει την Παρασκευή 12 Μαρτίου, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

    Κηδεία Κώστα Μόντη --------------------- Τελέστηκε στις 11 σήμερα το πρωί, δημοσία δαπάνη, από την εκκλησία Αγίου Γεωργίου στον Αγιο Δομέτιο η κηδεία του μεγάλου ποιητή Κώστα Μόντη.

    Από τις 9.15 μέχρι τις 11.00 το πρωί η σορός του ποιητή εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

    Ο Κώστας Μόντης θα ταφεί στη Λάρνακα σε οικογενειακό τάφο.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ ----------------------------------- Συνολικά 6.396 Τουρκοκύπριοι και 2.463 Ελληνοκύπριοι διακινήθηκαν προχθές από και προς τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, 2.347 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.262 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 732 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.055 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Ε/Κ, 325 μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 139 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 366 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.633 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Σε τρία πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές επειδή δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι κυπριακής καταγωγής.

    Ποδόσφαιρο - 21η αγωνιστική ------------------------------ Ο Απόλλωνας υποδέχεται στις 7.00 στο Τσίρειο την Ομόνοια, στον αγώνα που κυριαρχεί των σημερινών αγώνων της 21ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Στις 3.30 το απόγευμα θα αρχίσουν οι ακόλουθοι αγώνες: Ανόρθωση Αθλητική Ενωση Πάφου στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος, Εθνικός Αχνας- ΑΕΚ στο Δασάκι, Ονήσιλος Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο γήπεδο Παραλιμνίου και ΑΠΟΕΛ Διγενής στο ΓΣΠ.

    Η 21η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τους αγώνες μεταξύ Ολυμπιακού Δόξας και Αναγέννησης Δερύνειας ΑΕΛ.

    Καλαθόσφαιρα - Κυπελλούχοι ΑΕΛ και Κεραυνός ---------------------------------------------- Η ΑΕΛ μετά από 19 χρόνια στέφθηκε χθες κυπελλούχος Κύπρου στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών, μετά τη νίκη με 71- 53 που πέτυχε στον τελικό επί του Απόλλωνα.

    Το κύπελλο Γυναικών στην Καλαθόσφαιρα κατέκτησε ο Κεραυνός που σύντριψε με 83 48 την ΕΘΑ.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη ---------------------------- Το αυξημένο χθες αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε μικρά κέρδη, ύστερα από δύο στη σειρά πτωτικές συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος ανοδικά από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,9%, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 88,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες ξεφεύγοντας από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων δύο συναντήσεων.

    [11] (Κ) ΕΕ - Διασυνοριακή τηλεόραση

    Εχει αυξηθεί στο δεκαπλάσιο ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν στην Ευρώπη από το 1990, όπως ανακοινώθηκε σε σύνοδο των αρμοδίων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντρόγκιντα της Ιρλανδίας.

    [12] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Ανησυχίες για την αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) Κώστας Μόντης - Κηδεία

    ''Αλήθεια γιατί τόσο απρόσεκτα μας εκθειάζουν το χρυσάφι, τα παραμύθια''. Με αυτό το επίκαιρο στίχο του ίδιου του ποιητή, τον τόσο επίκαιρο, όπως είπε, αποχαιρέτισε το μεγάλο ποιητή της Κύπρου Κώστα Μόντη εκ μέρους της λογοτεχνικής κοινότητας ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

    Ο Κώστας Μόντης κηδεύτηκε σήμερα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Αγιο Δομέτιο, όπου διέμενε, στην παρουσία της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας, των αρχών του Πανεπιστημίου Κύπρου και των ανθρώπων της πνευματικής ζωής του τόπου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 March 2004 - 18:49:13 UTC