Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Διευρυμένες Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - ΟΗΕ - Ασφάλεια - Συνάντηση - Δήλωση
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Διευρυμένες συνομιλίες
  • [04] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Εκθεση Προόδου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγγραφο ντε Σότο

  • [01] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Διευρυμένες Συνομιλίες - Δηλώσεις

    Επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δήθεν θέλει να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Κύπρο και επικαλούμενος το ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποδέχεται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε πως παρακολουθώντας τις συνομιλίες στην Κύπρο, δεν θεωρεί ότι υπάρχει συμφωνία σε βασικά θέματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί κάτι τέτοιο τις προσεχείς ημέρες.

    [02] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - ΟΗΕ - Ασφάλεια - Συνάντηση - Δήλωση

    Σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό και επιτεύχθηκε μια πρώτη συναντίληψη σε ορισμένα θέματα.

    Οπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους την ερχόμενη εβδομάδα.

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Διευρυμένες συνομιλίες

    Η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό αποτελεί εξέλιξη που χρήσει σοβαρής μελέτης, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι εντός των ημερών θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''είναι μια εξέλιξη που χρήζει σοβαρής και σε βάθος μελέτης'', προσθέτοντας ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί, το Εθνικό Συμβούλιο θα μελετήσουν και την ουσία, αλλά και τα τυπικά ερωτήματα που εγείρονται από τη δήλωση αυτή του Ραούφ Ντενκτάς''.

    Σε ερώτηση εάν η δήλωση του κ. Ντενκτάς πιθανό να είναι πολιτικό παιγνίδι, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''πάντοτε η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    [04] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Εκθεση Προόδου

    Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες προκειμένου να προσαρμοσθεί στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά οφείλει να πάει πολύ πιο μακρυά στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως να τις υλοποιήσει στην πράξη. Επιπλέον, μια διευθέτηση του Κυπριακού θα αποτελέσει βασικό στοιχείο προόδου ενόψει της ενδεχόμενης ένταξης.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγγραφο ντε Σότο

    Το έγγραφο που επέδωσε προχθές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αποτελεί μια ημερήσια διάταξη και η ε/κ πλευρά μπορεί να προσθέσει θέματα που εγείρει και τα οποία δεν καταγράφονται στο έγγραφο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Δεν είναι έγγραφο, δεν είναι πρόταση, είναι ημερήσια διάταξη και από την αρχή έτσι γίνεται με τον κ. ντε Σότο και ο ίδιος το κατανοεί'', ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναχωρώντας από τη δεξίωση που παρέθεσε σήμερα η ιρλανδική πρεσβεία για την επέτειο της εθνικής της εορτής, ενώ χαρακτήρισε τα όσα λέγονται για το έγγραφο αυτό στον Τύπο ως ''αχρείαστα και αβάσιμα''.

    ''Εαν θέλουμε να προσθέσουμε άλλα (θέματα), προσθέτουμε, τότε τί είναι το πρόβλημα'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι έγγραφο αυτό παρουσιάστηκε ως πρόβλημα μόνο στον Τύπο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 March 2004 - 20:49:48 UTC