Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2006 - Κύπρος - Γαλλία
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εσθονία - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πρόεδρος CISM
  • [06] (Κ) Εσθονία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ruutel - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Κούβας
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκικές προκλήσεις
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Εσθονίας (2)
  • [13] (Κ) Μολυβιάτης - Πανελλήνια Ενωση Αγνοούμενων Κύπρου
  • [14] (Κ) Ευρωβουλή - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Ζανά
  • [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπές - Κυπριανού - Αξιολόγηση
  • [16] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2006 - Κύπρος - Γαλλία

    Την Εθνική Γαλλίας αντιμετωπίζει απόψε στις 9:45, στο στάδιο ΓΣΠ, η Εθνική Κύπρου, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του 4ου Ομίλου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006, η τελική φάση του οποίου θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

    Στον 4ο Ομιλο, εκτός της Κύπρου και της Γαλλίας, συμμετέχουν επίσης οι ομάδες της Ιρλανδίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ και των Νησιών Φαρόε.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εσθονία - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε χθες βράδυ από τη Φινλανδία στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου σήμερα το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον Εσθονό ομόλογό του Arnold Ruutel.

    Υστερα από την επίσημη υποδοχή του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Εσθονό Πρόεδρο και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο Προέδρων στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα, της Πρεσβευτή της Κύπρου στο Ελσίνκι, που είναι διαπιστευμένη και στην Εσθονία Λόριας Μαρκίδη, του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή, του Πρεσβευτή της Εσθονίας στην Κύπρο Andres Unga και της συμβούλου του Προέδρου της Εσθονίας για την εξωτερική πολιτική Angela Saks - Tammekand.

    Στη συνέχεια θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, υπό τους Προέδρους τους, και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο Δημαρχείο του Ταλίν, όπου θα τον υποδεχθεί η επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Maret Maripuu και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Juhan Parts.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί το λιμάνι του Ταλίν όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Mart Toomin και θα περιοδεύσει τα αξιοθέατα με κότερο.

    Το βράδυ θα δώσει συνέντευξη σε εσθονικά ΜΜΕ, θα επισκεφθεί το Μουσείο Τέχνης του Kadriorg και θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εσθονίας.

    Αύριο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί το εσθονικό Κοινοβούλιο όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρό του Ene Ergma και με άλλους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο του με τον Κύπριο Μητροπολίτη Στέφανο, ο οποίος θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Παράσημο του Αγίου Πλάτωνα που είναι ο Αγιος της Εσθονίας.

    Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη σε εσθονικά ΜΜΕ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Φινλανδία, οι διεργασίες για την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό, οι αποκαλύψεις από το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ, το θέμα της κατακύρωσης προσφοράς για τη μονάδα της ΑΗΚ στο Βασιλικό, οι συνέπειες στην Κύπρο από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, καθώς και η απόφαση για το κατά πόσον η Κύπρος θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της ΕΕ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Αχυράνθρωποι διακινούσαν εκατομμύρια'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των διακοσίων εκατομμυρίων λιρών που εισέπραξαν από το κοινό 29 εταιρείες, κάθε άλλο παρά χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις. Προσθέτει ότι διακινούντο από "αχυρανθρώπους", είτε για να δοθούν ως δάνεια στις θυγατρικές, είτε για να ενισχύσουν λογαριασμούς κίνησης, είτε για οποιοδήποτε άλλο σκοπό πέραν αυτών που περιγράφονταν στα ενημερωτικά δελτία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Πέτερ Στράουμπ, που συναντήθηκε χθες με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών υπογράμμισε ότι ''το πρόβλημα της Κύπρου, που είναι και πρόβλημα της Ευρώπης, πρέπει να αντιμετωπίζεται στις σωστές του διαστάσεις''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πρώτη η Κύπρος σε θανάτους στην Ευρώπη'' γράφει ότι ο Υπεύθυνος του Προγράμματος Διδυμοποίησης με την ΕΕ για τα ναρκωτικά Κυριάκος Βερεσιές απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με την Υπουργό Υγείας για το θέμα της Διδυμοποίησης, δήλωσε ότι η Κύπρος σήμερα πιθανόν να κατατάσσεται σε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους χρηστών ναρκωτικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πιθανολογούμενη εδώ και καιρό ναυτιλιακή επανασύνδεση Κύπρου- Ελλάδας, η οποία είχε σταματήσει πριν αρκετό καιρό μετά τη ραγδαία ανάπτυξη των αερομεταφορών και το μαρασμό της ναυτιλιακής σύνδεσης, βρίσκεται στα σκαριά.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Η φράση ελέχθη'' γράφει ότι ''οι στενοί συνεργάτες'' του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''παραδέχονται ότι η επίμαχη φράση του Προέδρου'' Παπαδόπουλου ότι ''η παρούσα κατάσταση είναι η δεύτερη καλύτερη για όλους'', ελέχθη, σημειώνουν ωστόσο ότι η φράση δεν είχε το νόημα που της αποδόθηκε. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ''επέλεξαν να ανασκευάσουν χθες τη δήλωση, για ευνόητους λόγους, εμφανίζοντας την ως προϊόν διαστρέβλωσης των δημοσιογράφων''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αρχίσει αμέσως διάλογο με την ΕΕ και την Αγκυρα για να επαναφέρει στο προσκήνιο πτυχές του Κυπριακού πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Εκτισαν τείχη, μετάνιωσε μόνο ένας στους είκοσι'' δημοσιοποιεί δημοσκόπηση, η οποία δείχνει ότι ακόμα και σήμερα οι Ε/Κ θα απέρριπταν το σχέδιο Ανάν, έστω και εάν επανερχόταν με εγγυήσεις. Προσθέτει ότι καταδεικνύει πως ελάχιστοι μετάνιωσαν για την επιλογή τους στις 24 Απριλίου και αναφέρει ότι οι πιθανότητες να ανατραπούν τα ποσοστά είναι ανύπαρκτες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και με εγγυήσεις για την εφαρμογή του, ποσοστό 61% θα ψήφιζε ''όχι'', 32% θα ψήφιζε ''ναι'' ενώ ποσοστό 7% δήλωσε δεν ξέρει/δεν απαντά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ζητά την αυτεπάγγελτη εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων τους θέματος των αγοραπωλησιών ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Αχυράνθρωποι πρωταγωνιστές'' γράφει ότι γράφει ότι στο πόρισμά της για το σκάνδαλο στο ΧΑΚ η Ερευνητική Επιτροπή καταγράφει απίστευτα στοιχεία, όπως πρόσωπα χωρίς ταυτότητα, ψεύτικες συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων λιρών, μεγαλομέτοχοι, συγγενείς τους και αξιωματούχοι εταιρειών που ξεφόρτωναν από την πίσω πόρτα και πολλά άλλα. Προσθέτει ότι σύμφωνα με τα όσα σημειώνονται η ''οσμή'' χρησιμοποίησης "αχυρανθρώπων" είναι διάχυτη στα όσα βρήκε μπροστά της η Ερευνητική Επιτροπή. Σε άλλο θέμα γράφει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, χθες από το Ελσίνκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι μια λύση (στο Κυπριακό) θα εξευρεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και είπε πως δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα όταν υπάρχει η πίεση των χρονοδιαγραμμάτων.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Επικίνδυνη σχοινοβασία'' γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου "βρίσκεται ένα βήμα πριν την αυτοκτονία" όσον αφορά την κατακύρωση της προσφοράς για την τρίτη φάση τέταρτη μονάδα στο Βασιλικό, αφού με την ακύρωση της προσφοράς που είναι πολύ πιθανή, ο Ρυθμιστής Ενέργειας θα είναι υποχρεωμένος να δώσει άδεια σε ιδιώτη για να καλύψει το κενό που θα παρατηρηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ειδικοί της Αστυνομίας που διερευνούν τη σοβαρή υπόθεση ανεύρεσης δύο εκρηκτικών μηχανισμών σε χώρο στάθμευσης δίπλα στο Λήδρα Πάλας, διαπιστώνουν ότι πρόκειται για εκρηκτικές ύλες και για πρωτότυπους εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στις ελεύθερες περιοχές.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' κάτω από τον τίτλο ''Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει και πάλι'' γράφει ότι πρατήρια πετρελαιοειδών σε όλο το νησί έχουν ανεβάσει τις τιμές των πετρελαιοειδών και τα άλλα αναμένεται να εφαρμόσουν σήμερα τις νέες τιμές μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για αύξηση στις τιμές χθες. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Γενική Εισαγγελία έφθασαν σε συμβιβασμό χθες για την ανάγκη για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εσθονία - Επίσημη επίσκεψη --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε χθες βράδυ από τη Φινλανδία στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου σήμερα το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον Εσθονό ομόλογό του Arnold Ruutel.

    Υστερα από την επίσημη υποδοχή του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Εσθονό Πρόεδρο και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο Προέδρων στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα, της Πρεσβευτή της Κύπρου στο Ελσίνκι, που είναι διαπιστευμένη και στην Εσθονία Λόριας Μαρκίδη, του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή, του Πρεσβευτή της Εσθονίας στην Κύπρο Andres Unga και της συμβούλου του Προέδρου της Εσθονίας για την εξωτερική πολιτική Angela Saks - Tammekand.

    Στη συνέχεια θα διεξαχθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, υπό τους Προέδρους τους, και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο Δημαρχείο του Ταλίν, όπου θα τον υποδεχθεί η επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Maret Maripuu και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Juhan Parts.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί το λιμάνι του Ταλίν όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Mart Toomin και θα περιοδεύσει τα αξιοθέατα με κότερο.

    Το βράδυ θα δώσει συνέντευξη σε εσθονικά ΜΜΕ, θα επισκεφθεί το Μουσείο Τέχνης του Kadriorg και θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εσθονίας.

    Αύριο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί το εσθονικό Κοινοβούλιο όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρό του Ene Ergma και με άλλους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο του με τον Κύπριο Μητροπολίτη Στέφανο, ο οποίος θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Παράσημο του Αγίου Πλάτωνα που είναι ο Αγιος της Εσθονίας.

    Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη σε εσθονικά ΜΜΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει γύρω στο μεσημέρι από το Ταλίν για να επιστρέψει στην Κύπρο μέσω Φρανκφούρτης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Λύση ------------------------------------------ Η καλύτερη λύση στο Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου και η οικονομική σύγκλιση των δύο πλευρών στο νησί.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από το Ελσίνκι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Διευκρινίζοντας δηλώσεις του κατά τη προχθεσινή διάλεξή του στη δεξαμενή σκέψης ''Παασικιβί'' στο Ελσίνκι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι Τούρκοι έχουν κίνητρο ή όχι για να κάμουν συμφωνία ή είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση όπως έχει, είπε ότι ''αυτή δεν μπορεί να είναι η καλύτερη λύση που περιμένουν, είναι η δεύτερη καλή λύση για αυτούς, όχι για την Κύπρο. Αυτό με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε εμείς το στάτους κβο, ακριβώς το αντίθετο έχω πει. Η καλύτερη λύση θα είναι η επανένωση της Κύπρου και η οικονομική σύγκλιση των δύο πλευρών''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι ''το σχέδιο Ανάν παρουσιάζει πάρα πολλές αδυναμίες και δεν αντιμετωπίζει σωστά τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Προέδρου της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για λύση του Κυπριακού λόγω της ένταξης Κύπρου στην ΕΕ και το ότι η Τουρκία περιμένει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συμφωνεί ότι οι εξελίξεις αυτές ''μπορεί να είναι συμβλητικές σε μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού''.

    Πρωθυπουργός Φινλανδίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ------------------------------------------------- H επανένωση της Κύπρου μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Matti Vanhanen, ύστερα από συνάντηση στο Ελσίνκι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προσφέρει μιαν πολύ καλή ευκαιρία για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό και επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Αγκυρας στην ΕΕ.

    Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός είπε ότι η Φινλανδία ''είναι έτοιμη να βοηθήσει, εάν μπορεί'', στην επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε: ''Ελπίζαμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να είναι θετικό, αλλά ήταν αρνητικό και αυτό είναι η πραγματικότητα τώρα''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί την επανένωση της Κύπρου στο μέλλον, και σημείωσε πως στο παρόν στάδιο το Ελσίνκι δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική επί του θέματος.

    ''Σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, εάν μπορούμε, με κάποιον τρόπο'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ως προς την προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία εάν τώρα με την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ ξεκινούσε μια νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει ότι η ε/κ κοινότητα ψήφισαν ενάντια στη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

    Σημείωσε πως οι δικές του προσπάθειες επικεντρώνονται στην επανέναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών, θέση που, όπως είπε, έχει προβάλει στις επαφές του με τους κύριους πρωταγωνιστές στο Κυπριακό που έχουν διαδραματίσει ενεργό ρόλο, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και τους Ευρωπαίους εταίρους του.

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος έθεσε προϋποθέσεις για να παραχωρηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν λειτουργεί έτσι η ΕΕ, υπενθυμίζοντας πως η απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο από τους ''25'', προσθέτοντας ότι μέχρι τότε θα γίνουν πολλές διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις, συζητήσεις, κάποιες από τις οποίες παρασκηνιακά.

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος έθεσε κάποιες απαιτήσεις για την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος παρέθεσε τις θέσεις της νωρίτερα φέτος για το θέμα και προφορικά και γραπτώς με υπόμνημα, σε διμερείς επαφές και διά της διπλωματικής οδού.

    Ανέφερε ότι η Κύπρος δεν είναι εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα της ΕΕ, την ανάληψη της Προεδρίας της Ενωσης το 2006 από τη Φινλανδία, τη συνεργασία των δύο χωρών και το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα. ''Εχουμε κοινά συμφέροντα'', είπε.

    Ερωτηθείς για τον ρόλο της Κύπρου ως μια μικρή χώρα στην ΕΕ, ο Φινλανδός Πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι και η Φινλανδία είναι μικρή χώρα, επισήμανε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται στην ίδια γραμμή και τόνισε: ''Δεν υπάρχουν κράτη δύο ταχυτήτων ή δύο επιπέδων''.

    Ανέφερε επίσης ότι όλα τα κράτη της ΕΕ είναι ''πρώτης τάξεως μέλη'', σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ευρωπαϊκό σύνταγμα Φινλανδία και Κύπρος είχαν στενή συνεργασία.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ - Βέτο ----------------------------------------------- Τα βέτο δεν είναι απλά πράγματα και η άσκηση του δικαιώματος αυτού από την Κύπρο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να συζητηθεί με την Ελλάδα και άλλες φίλιες χώρες, δήλωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή διακήρυξης των δικαιωμάτων Κυπρίων Ρευματοπαθών στην Πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως υπάρχουν πολλές παράμετροι αυτού του δικαιώματος, καθώς και πιθανά θετικά και αρνητικά που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε πως ''η αντιπολιτευτική διάθεση είναι θεμιτή, αλλά προτού εμφανιστούν τα ζητήματα δεν μπορούμε να απαιτούμε και να κατηγορούμε γιατί δεν καθορίζονται θέσεις και τα λοιπά και τα λοιπά''.

    Σημειώνοντας ότι αρμόδια να κινηθεί στο θέμα αυτό είναι η κυβέρνηση, ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε ότι ''ασφαλώς και βεβαίως έχουν δικαίωμα τα κόμματα να έχουν άποψη και θέση''.

    ''Αυτά, πιστεύω, ο Πρόεδρος θα τα συζητήσει με όλους μας και, αν κρίνει ότι χρειάζεται και από το Εθνικό Συμβούλιο, και από το Εθνικό Συμβούλιο'', είπε.

    Υποδεικνύοντας πως ''οι ακραίες τοποθετήσεις δεν χρειάζονται σε αυτή την περίπτωση'', ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι το όλο ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν ''ούτε μηδενισμοί, ούτε ωραιοποιήσεις'' θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά.

    ''Τα βέτο δεν είναι απλά πράγματα'', σημείωσε ο κ. Χριστόφιας και συμπλήρωσε: ''Χωρίς να λέω ότι θα απεκδυθούμε αυτού του δικαιώματος, από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι αυτού του δικαιώματος και αν θέλετε και πιθανά θετικά και πιθανά αρνητικά, που θα πρέπει να τα βάλουμε κάτω, να τα δούμε και, όπως είπα και άλλη φορά, θα πρέπει να τα συζητήσουμε και με την Ελλάδα και άλλες φίλιες χώρες αυτά τα ζητήματα''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος --------------------------------------------- Από καιρό η κυπριακή Κυβέρνηση καλλιεργεί την άποψη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι υπάρχουν θέματα σε σχέση με το Κυπριακό τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, που θα ληφθεί η απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, και θέματα τα οποία μπορεί να συμφωνηθούν πριν από την ημερομηνία αυτή αλλά να αρχίσουν να υλοποιούνται μεταγενέστερα, θέτοντας έτσι έναν ακόμη ορόσημο, αυτό της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει την τελική θέση που θα λάβει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ''αφού περάσουμε από πολλές διαδικασίες και διεργασίες εντός της ΕΕ''.

    Ερωτηθείς ποια θέματα θα πρέπει να ''κλείσουν'' πριν τη 17η Δεκεμβρίου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως ''δημόσια πρέπει να λέγονται τα λιγότερα δυνατό'', προσθέτοντας πως δεν γίνεται να τεθούν όλοι οι όροι δημοσίως αφού ''δεν πετυχαίνει τέτοια διαπραγμάτευση ειδικά μέσα στην Ευρώπη''.

    Σε σχέση με την προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ιακώβου είπε πως μεταξύ άλλων οι αναφορές του σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αφορούσαν την ανάγκη διευθέτησης των θεμάτων των εποίκων, των περιουσιών και της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Εκπρόσωπος - Δίοδος Ζώδιας ----------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η διάνοιξη περαιτέρω διόδων είναι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για έργα του κατοχικού καθεστώτος για διάνοιξη διόδου στη Ζώδια, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε υποβάλει προτάσεις εδώ και μήνες για άνοιγμα οκτώ διόδων.

    ''Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση ελεύθερης διακίνησης σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι θετικό βήμα η διάνοιξη μιας εκ των οκτώ διόδων, είπε: ''Δεν ξέρω πόσο θετικό είναι. Η διάνοιξη διόδων γενικά και η ελεύθερη διακίνηση είναι το θετικότερο''.

    Μπαρόζο - Κύπρος - Επίσκεψη ----------------------------- Ολα τα θέματα της κοινοτικής επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θα συζητηθούν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Λευκωσία, την Παρασκευή στις 10:00.

    Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος του νέου Προέδρου, που αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου, πρόκειται για μια συνάντηση εργασίας, στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών των κρατών μελών.

    Το ευρωπαϊκό σύνταγμα, ο καθορισμός των δαπανών της ΕΕ την περίοδο 2007-2013, η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και η υλοποίηση της ''ατζέντας'' της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι τα βασικά θέματα που εξετάζονται στις συναντήσεις του κ. Μπαρόζο με τους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι ο νέος Πρόεδρος θα ακούσει με ιδιαίτερη προσοχή τις επισημάνσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα αυτά.

    Φινλανδοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------------- Αντιπροσωπεία της Μεγάλης Επιτροπής του φινλανδικού Κοινοβουλίου (Eduskunta) υπό τον Πρόεδρό της Γιάρι Βίλεν φτάνει στην Κύπρο σήμερα για διήμερη επίσκεψη.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, κατά την παραμονή τους στην Κύπρο οι Φινλανδοί βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Αναστασιάδη και Νίκο Κλεάνθους αντίστοιχα.

    Οι Φινλανδοί βουλευτές αναχωρούν την ερχόμενη Πέμπτη.

    Κουβανοί βουλευτές - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------------ Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά την παραμονή της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Jaime Crombet Hernandez-Baquero και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Ramon Pez Ferro, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια.

    Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Κούβας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας και το Προεδρείο του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας. Θα παρακολουθήσουν, επίσης, μέρος των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης, οι Κουβανοί βουλευτές θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και τη Δερύνεια.

    Υπουργός Οικονομικών - Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ ------------------------------------------------------------ Τη θέση ότι το πρόβλημα της Κύπρου, που είναι και πρόβλημα της ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπίζεται στις σωστές του διαστάσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών ΕΕ Peter Straub κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός, ο κ. Straub του εξέφρασε την άποψη ότι ''με έκπληξη είδαν το έγγραφο για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, να μην αναφέρεται η Κύπρος και το πρόβλημα της πέραν από τρεις-τέσσερις γραμμές''.

    Ο κ. Κεραυνός χαρακτήρισε τη συνάντηση ''ενδιαφέρουσα'' κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησαν και ανάλυσαν σε βάθος θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Επίσης συζήτησαν τρόπους και προσεγγίσεις σε σχέση με τη βοήθεια της ΕΕ προς την Κύπρο και πώς θα μπορούσε αυτή να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των Ε/Κ και των Τ/Κ.

    Είπε ότι εξήγησε στον κ. Straub ότι είμαστε υπέρ της οποιασδήποτε προσπάθειας αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ που προσπαθεί να κάνει και η κυπριακή Κυβέρνηση με συγκεκριμένη πολιτική.

    Του ανέφερε πως θα πρέπει τα χρήματα ή τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν να είναι πάντα σε συνεννόηση με τη νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μια αναγνωρισμένη χώρα μέλος της ΕΕ.

    Διευκρίνισε στον κ. Straub ότι ''τα αναπτυξιακά έργα ή τα έργα υποδομής που δυνατόν να υλοποιηθούν, με κανένα τρόπο να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, με την έννοια ότι οι ε/κ περιουσίες σήμερα που κατέχονται να τύχουν τέτοιας μεταχείρισης που αντί να λύνουμε το πρόβλημα να το διογκώνουμε''.

    Ο Υπουργός σημείωσε ότι βρήκε μεγάλη κατανόηση από τον κ. Straub, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως έχει μια άλλη πολύ συγκεκριμένη άποψη τώρα για τα θέματα της Κύπρου και το εθνικό μας πρόβλημα και ότι θα υπάρξει μια ανανεωμένη πολιτική όσον αφορά την αντιμετώπιση της Κύπρου στα διάφορα βήματα της ΕΕ.

    ΕΕ - Τ/Κ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Επιτροπή ------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θεσπίσει σήμερα τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις προτάσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2005, ώστε να προβλέψει τη χορήγηση 114 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας (χρηματοδοτικός κανονισμός), 105 εκ. ευρώ ως προενταξιακή βοήθεια στην Κροατία και 60 εκ. ευρώ για την παράταση του προγράμματος Peace για τη Βόρειο Ιρλανδία.

    Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό Γερμανίδα Επίτροπος Μικαέλε Σρέγιερ δήλωσε ότι ''με αυτές τις προτεινόμενες αυξήσεις του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα αιτήματα του Συμβουλίου, η ΕΕ θα προβεί σε περαιτέρω σημαντικές συνεισφορές για πιο σταθερή και ειρηνική Ευρώπη''.

    Ειδικότερα, για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ κοινότητας, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι μετά τη θετική ψήφο της τ/κ κοινότητας στο σχέδιο Ανάν, το Συμβούλιο συνέστησε την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα, όπου το κεκτημένο συνεχίζει να ευρίσκεται σε αναστολή, με χρηματοοικονομική ενίσχυση ύψους 259 εκ. ευρώ για τα έτη 2004-2006.

    Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση προγράμματος τον Ιούλιο με ένα πρώτο τμήμα 6 εκ. ευρώ για το 2004. Για το 2005 προτάθηκε ένα δεύτερο τμήμα 114 εκ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και 26,84 εκ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ), καταλήγει η ανακοίνωση.

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του 2005, σύμφωνα με τα αιτήματα του Συμβουλίου, συνοψίζονται σε 214 εκ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και σε 35,24 εκ. ευρώ για πληρωμές.

    ΥΠΕΣ - Στράουμπ - Τοπική αυτοδιοίκηση - ΕΕ ---------------------------------------------- Τρόπους για την εγκαθίδρυση μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των τοπικών Αρχών της Κύπρου, συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών Πέτερ Στράουμπ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χρίστου είπε ότι αυτό που έκανε εντύπωση στον κ. Στράουμπ ήταν τόσο η πρόοδος που επετεύχθη στο νησί όσο και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου διαχωρισμού της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, ''η Επιτροπή Περιφερειών είναι το Κοινοβούλιο -αν το πούμε σχηματικά- των τοπικών αρχών των χωρών της ΕΕ και διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση διαφόρων πολιτικών που έχουν σχέση με τις τοπικές αρχές''.

    Είπε ότι η συνάντηση είχε διπλή σημασία, την ενημέρωση του νέου Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τη θέση των τοπικών αρχών, τις σχέσεις τους με την εκτελεστική εξουσία, τις αρμοδιότητες και τις πηγές χρηματοδότησής τους, αλλά και για να εγκαθιδρυθεί ''μια στενότερη συνεργασία της Επιτροπής Περιφερειών και των τοπικών αρχών της Κύπρου και να μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που υπάρχουν μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ιδιαίτερα στα προγράμματα που αφορούν τους δήμους και τις κοινότητες''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών προέρχεται από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι αυτό που τού έκανε εντύπωση ήταν τόσο η πρόοδος που επετεύχθη στο νησί όσο και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου διαχωρισμού της Κύπρου, κάτι που ο ίδιος ο κ. Στράουμπ βίωσε, αφού κατάγεται από τη Γερμανία.

    ''Ασφαλώς'', κατέληξε ο κ. Χρίστου, ''ο κ. Στράουμπ διαπιστώνει πόσο σημαντική είναι η συντομότερη δυνατή επίλυση του κυπριακού προβλήματος για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων, αλλά και αυτών που προκύπτουν, για παράδειγμα, από τον διαχωρισμό της Λευκωσίας που συνεχίζεται εδώ και σαράντα χρόνια''.

    Ευρωβουλή - Μάτσης - Χρηματοδοτικός κανονισμός -------------------------------------------------- Τη χρηματοδότηση της διατήρησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μέσω του κοινοτικού κανονισμού για την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ, πρότεινε ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης. Πρόταση που φαίνεται ότι τυγχάνει της υποστήριξης και της Ευρωβουλής, αλλά και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

    Η πρόταση τέθηκε στη προχθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου η Γερμανίδα εισηγήτρια για τον κανονισμό που αφορά την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ Μέχτιλντ Ρότε επισήμανε ότι μπορεί η πρόταση του κ. Μάτση να συμπεριληφθεί στα προγράμματα για τη χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Ανάλογη ήταν και η θέση του εκπροσώπου της Επιτροπής Πιέρ Μιρέλ.

    Ο κ. Μάτσης επισήμανε ότι η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου είναι υψίστης σημασίας και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση των εκκλησιών και των τεμενών αποτελεί ένα γνήσιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μπορεί να στηρίξει τον αμοιβαίο σεβασμό και να προωθήσει τη λύση του Κυπριακού.

    Πέραν τούτου, ο κ. Μάτσης τοποθετήθηκε και επί των τροπολογιών του Βρετανού ευρωβουλευτή Αντριαν Νταφ επί της εισήγησης της κ. Ρότε.

    Ο κ. Νταφ επιχειρεί να συνδέσει τον κανονισμό για τη χρηματοδότηση προς τους Τουρκοκυπρίους με το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα κατεχόμενα, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Είπε πως με τον τρόπο αυτό επιθυμεί ''να μην αδικηθούν οι Τουρκοκύπριοι'' ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους σε προσφορές για την ανάληψη έργων με χρηματοδοτήσεις της ΕΕ στα κατεχόμενα.

    Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006 - Κύπρος - Γαλλία ----------------------------------------------------------- Την Εθνική Γαλλίας αντιμετωπίζει απόψε στις 9:45, στο στάδιο ΓΣΠ, η Εθνική Κύπρου, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του 4ου Ομίλου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006, η τελική φάση του οποίου θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

    Στον 4ο Ομιλο, εκτός της Κύπρου και της Γαλλίας, συμμετέχουν επίσης οι ομάδες της Ιρλανδίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ και των Νησιών Φαρόε.

    Χθες βράδυ στο Δασάκι της Αχνας η Εθνική Ελπίδων Κύπρου ηττήθηκε από το αντίστοιχο συγκρότημα της Γαλλίας με 0 - 1.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη ----------------------------- Με κέρδη έκλεισε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, ύστερα από τις ζημιές που κατέγραψε προχθές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ωθούμενος από τους τίτλους των Τραπεζών, έκλεισε στις 958,19 μονάδες, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,35%. Αντίθετα, πτώση σε ποσοστό 0,54% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 315 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 36,8% του ημερήσιου τζίρου.

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πρόεδρος CISM

    Ο Υπουργός Αμυνας είχε σήμερα στο γραφείο του στο ΓΕΕΦ σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), Ιταλό Ταξίαρχο Τζιάνι Γκόλα.

    [06] (Κ) Εσθονία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ruutel - Συνομιλίες

    Ξεκίνησαν στις 1000 το πρωί οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Εσθονού ομολόγου του Arnold Ruutel, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ταλίν.

    Κατά την άφιξη του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο Kadriorg έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής. Στρώθηκε κόκκινο χαλί, ενώ κυμάτιζαν οι σημαίες των δύο χωρών και φιλαρμονική παιάνιζε τους εθνικούς ύμνους Κύπρου και Εσθονίας.

    Στρατιωτικό απόσπασμα απέδωσε τιμές στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Κούβας

    Τα Κοινοβούλια της Κύπρου και της Κούβας συμφώνησαν όπως εργαστούν από κοινού για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά παρασυρόμενη από τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, ελέω της Τράπεζας Κύπρου η οποία σημείωσε ζημιές 2,2%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,14%, υποχωρώντας στις 947,24 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο του από την ημέρα της επίσημης λειτουργίας του πριν οκτώμισι χρόνια, τις 71,08 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,31%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 444 χιλιάδες λίρες.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  444.345,41
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,08    -0,31    408.564,78
    FTSE/CySE 20                           316,69    -1,19    333.994,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  945,77    -1,17    362.501,00
    7ΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              983,20    -0,53     16.390,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.007,33     0,00     35.666,18
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     947,24    -1,14    378.891,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       940,45    -1,40    312.482,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    861,20     1,52      2.446,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            907,06     0,02     27.029,37
    FTSE Med (12/10/2004)                6.015,67    -0,55
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5743               0,5777
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4664               0,4691
    Λίρα Αγγλίας              0,8352               0,8402
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4239            0,4272
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3370            0,3396
    Δολάριο Καναδά                  0,3680            0,3709
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0698            0,0703
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0633            0,0638
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3709            0,3738
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκικές προκλήσεις

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Εσθονίας (2)

    Τη βεβαιότητα ότι Κύπρος και Εσθονία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel, ύστερα από συνομιλίες στο Ταλίν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [13] (Κ) Μολυβιάτης - Πανελλήνια Ενωση Αγνοούμενων Κύπρου

    [14] (Κ) Ευρωβουλή - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Ζανά

    [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπές - Κυπριανού - Αξιολόγηση

    [16] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    ** Να μην μεταδοθεί πριν τις 2130

    Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού αλλά οι προτάσεις για τα επόμενα βήματα θα πρέπει να γίνουν από τους ίδιους τους Κυπρίους και όχι από τη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε σήμερα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    ''Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στις προσπάθειες επίλυσης, αλλά οι προτάσεις για τα επόμενα βήματα πρέπει να έρθουν από τη Λευκωσία, όχι από ξένες πρωτεύουσες. Νέα βήματα που θα οδηγήσουν στην λύση, πρέπει να αρχίσουν από εκείνους που ζουν στο νησί'', είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 13 October 2004 - 17:49:16 UTC