Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] (Κ) Βρετανία - Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΟΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Κύπρος
  • [06] (Κ) Στέλλα Μισιαούλη - Χάγη - ΕΕ - Συνάντηση δικτύου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Τουρκία
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανικές εκλογές - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Λουκαϊδης - Αντιπρόεδρος Α' Τμήματος ΕΔΑΔ - Εκλογή
  • [10] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Ινδία - Επαφές
  • [11] (Κ) Αεροδρόμιο Πάφου - Γαϊδουράκια
  • [12] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Επιτροπή Μπαρόζο
  • [13] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Υποψήφιες χώρες
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή της ανοδικής πορείας
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ουγγαρίας
  • [19] (Κ) ΣτΕ - Κοντίδης - Τ/κ ''τοπικές αρχές''
  • [20] (K) Σολάνα - Ιακώβου - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επίσημη επίσκεψη

    Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, έφθασε νωρίς σήμερα το πρωί για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης Katalin Szili.

    [02] (Κ) Βρετανία - Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό

    Ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ πιστεύει ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι αναπόφευκτη και θεωρεί ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη διευθέτησή του.

    Ο πρώην ειδικός επί του Κυπριακού Αντιπρόσωπος της Βρετανίας κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών λύσης, την ομαλή διαδικασία καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρέπει επίσης, πρόσθεσε ο κ. Χάνεϊ, να υπάρξουν πειστικές ενδείξεις ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί νέες προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οι οποίες προτάσεις δεν μπορούν να διαφοροποιούν το σκελετό του σχεδίου Ανάν.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόσκληση του Αλί Ταλάτ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η επιχείρηση των κατοχικών αρχών να διανοίξουν δίοδο μέσω παρακαμπτηρίου δρόμου που θα διέρχεται μέσα από την "πράσινη γραμμή", οι προσφορές για κατασκευή γηπέδων γκολφ, η νέα εισβολή ακρίδων στην Κύπρο και οι αμερικανικές εκλογές είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η ανάδειξη Κύπριου δικαστή στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΔΑΔ, η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τροποποιήσει το κανονισμό για την πράσινη γραμμή, οι ανησυχίες της Τουρκίας για ενδεχόμενο κυπριακό βέτο, τα χρήματα που δαπανά η UNOPS στην Κύπρο, η αναζήτηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού από ξένες χώρες και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ Ταλάτ προς Τάσσο, χωρίς απάντηση'' γράφει ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις προκλήσεις από μέρους του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για να συναντηθούν προκειμένου να ενημερώσει για τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά επί του σχεδίου Ανάν "αυτός αρνείται επίμονα να του απαντήσει γεγονός που καταγράφει μια ακόμη άρνηση από μέρους της ε/κ πλευράς να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων". Αλλού αναφέρει πως το Γραφείο Προγραμματισμού είναι πλήρως ενημερωμένο για τα χρήματα που δαπανά η UNOPS στην Κύπρο και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας σε αυτό δεν υπάρχει κανένα αδιευκρίνιστο ποσό για το οποίο να γεννιούνται οποιαδήποτε ερωτήματα.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Δρόμος μέσα από ναρκοπέδιο'' αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος ανέφερε πως οι κατοχικές δυνάμεις επιχειρούν τη διάνοιξη διόδου μέσω παρακαμπτηρίου δρόμου που θα διέρχεται μέσα από την πράσινη γραμμή, που ανήκει στις ελεύθερες περιοχές, αλλά που έχει ανατεθεί για λόγους ασφαλείας στην ειρηνευτική δύναμη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το 6ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Οπως αναφέρει η εφημερίδα πρόκειται για ένα συνέδριο σταθμό στην ιστορική πορεία του Κινήματος της Πολιτικής Οικολογίας στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μετά τα γκολφ και οι μαρίνες'' γράφει πως τα κίνητρα που προωθεί η κυβέρνηση για την κατασκευή γηπέδων γκολφ φαίνεται να άνοιξαν την όρεξη και στους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μαρίνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της η εφημερίδας οι εταιρείες που συμμετέχουν στις προσφορές και που έχουν προκηρυχθεί για την κατασκευή των μαρίνων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης (ΒΟΤ) διεκδικούν το τελευταίο διάστημα και την οικονομική συνδρομή του κράτους. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως η Αθήνα ανησυχεί έντονα για την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και εκφράζονται φόβοι για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου πριν από το Δεκέμβριο, οπότε θα συζητηθεί και η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα εισβολή ακρίδων'' γράφει ότι τη ώρα που θεωρήθηκε βέβαιο ότι η επίθεση των ακρίδων αντιμετωπίστηκε και ο κίνδυνος εξέλειπε νέα εισβολή προήλθε από την πλευρά της Πάφου. Η εφημερίδα προσθέτει πως στην περιοχή του Ακάμα εντοπίστηκαν εκατομμύρια ακρίδες που είχαν στρατοπεδεύσει και το θέαμα για τους λειτουργούς γεωργίας που τις εντόπισαν ήταν τρομακτικό. Αλλού γράφει πως το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αναζήτηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού από ξένες χώρες και στόχος είναι να καλυφθούν τα σοβαρά κενά που παρουσιάζονται τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας, αλλά και την εναρμόνιση των κλινικών με τη νέα νομοθεσία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τελεσίγραφο Κύπρου Λαϊκής'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σε συμβιβασμό και προσωρινή ανακωχή φαίνεται να οδήγησαν οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη "διοικητική κρίση" που ξέσπασε στον Ομιλο Universal, με πρωταγωνιστές τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου και που αφορούσε τόσο τη Universal Bank όσο και την ασφαλιστική Universal Bank όσο και την ασφαλιστική Universal Life. Αλλού αναφέρει ότι η Αγκυρα ανησυχεί την τελευταία περίοδο για ενδεχόμενο κυπριακό βέτο το Δεκέμβριο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετέφερε σε Ευρωπαίο ομόλογο του την ανησυχία της Αγκυρας γύρω από το ενδεχόμενο αυτό.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εκλογές θρίλερ'' ότι οι Αμερικανοί πολίτες αποφασίζουν για τον 44ο Πρόεδρο της χώρας με την εκλογική αναμέτρηση να είναι εξαιρετικά αμφίρροπη και δύσκολα προβλέψιμη, και όπως όλα δείχνουν θα είναι για ''γερά νεύρα''. Προσθέτει ότι οι δύο αντίπαλοι δήλωσαν βέβαιοι για τη νίκη τους και τη εμπιστοσύνη που θα τους δείξει ο λαός. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο πρώην βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Λουκής Λουκαϊδης, μέλος του ΕΔΑΔ, εκλέγηκε χθες αντιπρόεδρος του πρώτου τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Οι αμερικανικές εκλογές είναι μία αβέβαιη κατάσταση'' γράφει ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων προσέφυγε χθες στις κάλπες για να ρίξει την ψήφο του στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους ή στο Δημοκρατικό Τζον Κέρι. Αλλού γράφει ότι ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λέοπολντ Μάουρερ δήλωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να τροποποιήσει τον κανονισμό για την ''πράσινη γραμμή'', ούτως ώστε να επιτρέπεται το εμπόριο εσπεριδοειδών από τα κατεχόμενα, καθώς και ορισμένων ζωικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνονταν στον κανονισμό.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επίσημη επίσκεψη ---------------------------- Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, έφθασε νωρίς σήμερα το πρωί για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης Katalin Szili.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουγγαρία ο κ. Χριστόφιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Φέρεντς Μαντλ και θα έχει συναντήσεις με την ομόλογό του και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φέρεντς Σόμογκι.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα το οποίο θα παραθέσει προς τιμή της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του ουγγρικού Κοινοβουλίου Μάτιας Εορσί.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βουδαπέστη ο κ. Χριστόφιας θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας - Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση Λάσλο Ετσιουντι.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα ξεναγηθούν στις πόλεις Εστεργκομ και Βίσεγκρατ της Ουγγαρίας και θα έχουν συναντήσεις με τις εκεί τοπικές αρχές.

    Κατά την παραμονή της στη Βουδαπέστη η κυπριακή αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας.

    Τον κ. Χριστόφια συνοδεύουν στην Ουγγαρία οι βουλευτές Γιαννάκης Ομήρου, Αριστοφάνης Γεωργίου, Νίκος Πιττοκοπίτης και Γεώργιος Γεωργίου.

    Στην Ουγγαρία μετέβησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

    Βρετανία - Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό ------------------------- Ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ πιστεύει ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι αναπόφευκτη και θεωρεί ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη διευθέτησή του.

    Ο πρώην ειδικός επί του Κυπριακού Αντιπρόσωπος της Βρετανίας κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία συνθηκών λύσης, την ομαλή διαδικασία καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρέπει επίσης, πρόσθεσε ο κ. Χάνεϊ, να υπάρξουν πειστικές ενδείξεις ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχθεί νέες προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οι οποίες προτάσεις δεν μπορούν να διαφοροποιούν το σκελετό του σχεδίου Ανάν.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ, που απαντούσε χθες το απόγευμα σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Donald Anderson και μελών του σώματος στη διάρκεια προφορικής κατάθεσης στα πλαίσια έρευνας για το Κυπριακό, διευκρίνισε ότι τώρα δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης.

    Αλλά αν επρόκειτο να τη συμβουλεύσει στο παρόν στάδιο, είπε, θα συνιστούσε όπως αυτή επιμένει στην προσπάθεια για λύση με τον ΟΗΕ ως το κύριο όχημα προς αυτόν το σκοπό, αλλά θα πρέπει να προχωρεί με προσοχή χωρίς να βιάζεται.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους απόρριψης του σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων, περιλαμβανομένου και του κ. Γλαύκου Κληρίδη, υπόσχονταν στο λαό τα πάντα, πράγμα που καθιστούσε δύσκολη την προσπάθεια να μεταπεισθεί η κοινή γνώμη.

    Ως δεύτερο λόγο θεωρεί τη νοοτροπία που επικρατεί πως κάθε πλεονέκτημα που παίρνει μια πλευρά κρίνεται ότι είναι σε βάρος της άλλης.

    Τρίτος λόγος, κατά τον κ. Χάνεϊ, ήταν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για θέματα ασφαλείας που έπρεπε να αντιμετωπισθούν. Ηταν γενικά αποδεκτό ότι έπρεπε να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας-σχετική πρόνοια υπήρχε και στο σχέδιο Ανάν- για τη διασφάλιση υλοποίησης όσων υποσχόταν η Τουρκία.

    Σε ερώτηση για το ρωσικό βέτο εναντίον του προσχεδίου ψηφίσματος που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ο κ. Χάνεϊ είπε ότι η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθυνθεί στη Μόσχα. Παρατήρησε πάντως ότι εκείνες τις ημέρες επισκεπτόταν τη Μόσχα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου.

    Ως πιο συγκεκριμένους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους ο Λόρδος Χάνεϊ ανέφερε την παρουσία των στρατευμάτων, την ασφάλεια, το κόστος της λύσης και τα μακρόχρονα μεταβατικά στάδια.

    Σε ερώτηση για το αν το σχέδιο Ανάν ακόμη ισχύει ή αν χρειάζεται να αναστηθεί, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι μπορούν να γίνουν σ αυτό τροποποιήσεις άλλωστε έγιναν αρκετές νοουμένου ότι δεν επηρεάζεται η ουσία του.

    Υποστήριξε, όμως, το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα με το επιχείρημα ότι αυτό θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων και, στη συνέχεια, θα επιδράσει ευνοϊκά και στους Ελληνοκυπρίους, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χάνεϊ.

    Σε δική του προφορική κατάθεση, ο πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στο Λονδίνο Οζντέμ Σαμπέρκ υποστήριξε το κατ ευθείαν εμπόριο με τα κατεχόμενα, αλλά είπε ότι η θέση για αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν προσφέρει την ορθή οδό για το Κυπριακό και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

    Μάουρερ - Δικοινοτικό συνέδριο - Πράσινη γραμμή - Προϊόντα ---------------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να τροποποιήσει τον κανονισμό για την ''πράσινη γραμμή'', ούτως ώστε να επιτρέπεται το εμπόριο εσπεριδοειδών από τα κατεχόμενα, καθώς και ορισμένων ζωικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνονταν στον κανονισμό.

    Οπως ανέφερε χθες ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λέοπολντ Μάουρερ, η Επιτροπή θα προτείνει και την αύξηση του ανώτατου ορίου αδασμολόγητων τσιγάρων και ποτών από ταξιδιώτες από και προς τα κατεχόμενα (Κυπρίους και λοιπούς Ευρωπαίους), ενώ θεωρεί ότι η διάνοιξη περαιτέρω διόδων διά μέσου της πράσινης γραμμής, θα πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας των δύο πλευρών.

    Σε ομιλία του σε δικοινοτικό συνέδριο με θέμα ''Διευκολύνοντας την εμπορική δραστηριότητα στην πράσινη γραμμή'', που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Μάουρερ διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να δράσει άμεσα και να υιοθετήσει όποιες αλλαγές κριθούν αναγκαίες για τη διευκόλυνση του εμπορίου.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τουρκία ------------------------------------------- Η ολλανδική προεδρία δεν προγραμματίζει τη διεξαγωγή συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής (4-5 Νοεμβρίου) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διότι θέλει να αποφύγει τις όποιες τριβές μεταξύ των κρατών μελών, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των 25 Ευρωπαίων ηγετών στις 17 Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθεί και η οριστική απόφαση.

    Η μη διεξαγωγή συζήτησης για την Τουρκία επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, το οποίο προετοίμασε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής, η διατύπωση για την Τουρκία θα είναι λιτή και πολύ γενική.

    Ειδικότερα, θα αναφέρεται ότι η ΕΕ λαμβάνει υπόψη την έκθεση προόδου και την εισήγηση, που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα υπενθυμίζεται ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 17 Δεκεμβρίου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίας με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Υπουργών και Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο κ. Ιακώβου, τόσο στη συνομιλία του με τον Βρετανό Υπουργό όσο και με άλλους ομολόγους του της ΕΕ, τους ενημερώνει για την κυπριακή θέση, ενόψει της συνεδρίασης της 17ης Δεκεμβρίου.

    Τις θέσεις αυτές παρουσίασε τον περασμένο μήνα στην προηγούμενη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

    Στη συνάντηση με τον κ. Σολάνα η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Τουρκία και ο κ. Ιακώβου αναμένεται να του υπενθυμίσει τις κυπριακές θέσεις.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η προεδρία αλλά και άλλοι εταίροι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη στάση που θα κρατήσουν στο θέμα της Τουρκίας κυρίως τρεις χώρες, η Κύπρος, η Αυστρία και η Σλοβακία.

    Η Λευκωσία έχει ήδη διαμηνύσει στις διάφορες πρωτεύουσες ότι η συγκατάθεσή της στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, αν προηγουμένως η Αγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, τα επιχειρήματα που προβάλλει η Κύπρος στους εταίρους της για την Τουρκία «δεν είναι μόνο πολιτικά, αλλά και νομικά τεκμηριωμένα».

    Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι κανένας δεν τα βρίσκει παράλογα, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Αναφορικά με τις άλλες χώρες, στην Αυστρία όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και το 76% του πληθυσμού είναι εναντίον της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, ενώ στη Σλοβακία το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποχωρήσει αν δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    Υπουργός Εξωτερικών - Γενεύη - Επαφές ------------------------------------- Σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους διεθνών οργανισμών είχε χθες στη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Rudd Lubbers και τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Supatchai Panitchpakdi.

    Στα πλαίσια της μονοήμερης επίσκεψης του στη Γενεύη, ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Brunson McKinley και τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Jong- wook Lee.

    Εκπρόσωπος - Αμερικανικά κονδύλια --------------------------------- Καταβάλλεται μια προσπάθεια σύγχυσης και συσκότισης γύρω από το θέμα των αμερικανικών κονδυλίων που διατέθηκαν στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''η δική μας προσπάθεια είναι να υπάρχει διαλεύκανση''.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι ότι τα λεφτά που δόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Κύπρο ξοδεύτηκαν ''κατά ένα σωστό και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνο με το γράμμα του αμερικανικού νόμου και της αμερικανικής πολιτικής, που είναι η ενίσχυση των δικοινοτικών δραστηριοτήτων'' και πως οι κατηγορίες περί δωροδοκίας ατόμων είναι ''γελοίες και αβάσιμες'', ο Εκπρόσωπος είπε: ''Μακάρι να είναι έτσι''.

    Εκπρόσωπος - Βρετανία - ΗΠΑ - Διαμαρτυρία ------------------------------------------ Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παραστάσεις και όλα τα διπλωματικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για την παρουσία του Βρετανού Υπατου Αρμοστή Λιν Πάρκερ και του Επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας Εντουιν Νόλαν σε δεξίωση της τουρκικής ''πρεσβείας'' στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως τα διαβήματα είχαν γίνει και προληπτικά πριν τη δεξίωση και μετά από αυτήν.

    Σε παρατήρηση πως οι δυο χώρες αγνοούν τα διαβήματα αυτά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: ''φαίνεται πως ναι''.

    Εκπρόσωπος - Δίοδος Ζώδιας - Αστρομερίτη - Κατοχικές αρχές ---------------------------------------------------------- Οι κατοχικές αρχές κατασκευάζουν στην περιοχή Ζώδιας - Αστρομερίτη παρακαμπτήριο δρόμο, ο οποίος περνά μέσα από τουρκικό ναρκοπέδιο, αποκάλυψε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως με τη νέα αυτή όδευση παραβιάζονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα Ε/Κ ιδιοκτητών περιουσιών στην περιοχή.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε συμβιβαστική πρόταση προσωρινής αποδοχής της κατασκευής και χρήσης παρακαμπτηρίου δρόμου στο σημείο διέλευσης στον Αστρομερίτη, ώστε να μπορεί να διευθετήσει με βραχύχρονη επίταξη το θέμα των ε/κ περιουσιών, οι οποίες θα επηρεαστούν από τη διέλευση, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις κατοχικές αρχές. Οπως είπε, η πρόταση αυτή έχει υποβληθεί μέσω των ΗΕ στις κατοχικές αρχές και αναμένεται η απάντησή τους.

    Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Ανησυχία ---------------------------- Ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) εξέφρασε χθες, διά του Εκπροσώπου της, η κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ''φαίνεται ότι υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια και τακτική κωλυσιεργίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ''καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες μέσω των ΗΕ έτσι ώστε να πιεστεί η άλλη πλευρά να προχωρήσει στη βάση των συμφωνηθέντων'' για το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανησυχεί ιδιαίτερα για την πρόοδο των εργασιών της ΔΕΑ αναφορικά με το στόχο της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αμερικανικές εκλογές ------------------------------------ Καμμία αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό δεν αναμένει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, εάν εκλεγεί Πρόεδρος ο Τζον Κέρι.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, όπου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ προσυνεδριακή επαρχιακή συνδιάσκεψη του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «εάν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ ανάλογα με τον Πρόεδρο, έχω την εντύπωση ότι ίσως να πλανώνται».

    «Δυστυχώς, δεν είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος που καθορίζει την πολιτική αλλά οι γραφειοκράτες και σωρεία άλλων παραγόντων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Σχολιάζοντας την ενέργεια του Βρετανού Υπατου Αρμοστή Λιν Πάρκερ να παραθέσει δεξίωση στα κατεχόμενα και τα διαβήματα της κυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί οι διαπιστευμένοι στην Κύπρο και νομίζω ότι η κυβέρνηση ορθώς έπραξε».

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΗΠΑ - Κυπριακό --------------------------------- Σε περίπτωση εκλογής του Τζον Κέρι στην προεδρία των ΗΠΑ θα πρέπει να αξιοποιήσουμε προεκλογικές του τοποθετήσεις ότι το σχέδιο Ανάν είχε αδυναμίες και πως θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού σε μια καινούργια βάση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ομήρου είπε ότι ευχή και προσδοκία μας είναι όπως οι αμερικανικές εκλογές ''οδηγήσουν σε μια πιο ορθολογιστική και κατά το δυνατόν δίκαιη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ''.

    ''Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική υπερδύναμη με τις αποφάσεις της οποίας καθορίζονται οι τύχες του κόσμου άρα θέλουμε μια εξωτερική πολιτική η οποία να σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Πάφος - Εμφανίστηκε νέο σμήνος ακρίδων --------------------- Νέο σμήνος ακρίδων εμφανίστηκε χθες το απόγευμα σε περιοχή μεταξύ της παραλίας Λάρας και των κοινοτήτων Ινειας, Δρούσιας και Πιττοκόπου στην επαρχία Πάφου, σύμφωνα με τον Ανδρέα Καζαντζή, ο οποίος εκτελεί χρέη επαρχιακού λειτουργού του Γραφείου Γεωργίας.

    Στην περιοχή έσπευσαν άνδρες του Τμήματος Γεωργίας και άρχισαν ψεκασμούς, οι οποίοι θα συνεχιστούν και σήμερα.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Νίκη ------------------------------------------------ Η ΑΕΛ, ύστερα από ένα συγκλονιστικό αγώνα που διεξήχθη χθες βράδυ στη Λεμεσό, πέτυχε μεγάλη νίκη με 81 - 79 επί της ΚΚ Λάβοβι Βελιγραδίου στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας (Ευρωλίγκα).

    Η πρωταθλήτρια Κύπρου, η οποία συμμετέχει στον 4ον Ομιλο, έφθασε στην πρώτη της νίκη στη διοργάνωση με τρίποντο που επιτεύχθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν 79 78 υπέρ της σερβικής ομάδας.

    Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη ------------------------- Σε ποσοστό 2,92% ανήλθαν τα συνολικά κέρδη του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου μετά και την νέα άνοδο, που σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση. Με την αγορά να ακολουθεί για πέμπτη κατά σειρά συνάντηση ανοδική πορεία, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,86%, κλείνοντας στις 965,73 μονάδες. Αντίθετα οριακές απώλειες της τάξης του 0,04% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τις ξενοδοχειακές εταιρείες, κλείνοντας στις 71,1 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 473 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) ΟΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Κύπρος

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο θα αποκατασταθούν όταν αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το νησί, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποδεικνύοντας ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εκείνων της διακίνησης, της περιουσίας, των εγκλωβισμένων και του θέματος των αγνοουμένων.

    [06] (Κ) Στέλλα Μισιαούλη - Χάγη - ΕΕ - Συνάντηση δικτύου

    Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου αναχωρεί αύριο για τη Χάγη, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Δικτύου Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τις Ισες Ευκαιρίες Γυναικών και Αντρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με θέματα οικονομίας, το πρόγραμμα της Λισσαβόνας και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η σύνοδος των Βρυξελλών θα ασχοληθεί, επίσης, με θέματα που αφορούν την επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους πολίτες, την κατάσταση στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και το Σουδάν.

    Αναφορικά με το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως βρίσκεται μεν στην ημερήσια διάταξη ''αλλά είναι αβέβαιο ακόμα αν θα γίνει συζήτηση ή αν θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη για το επόμενο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου''.

    Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν χωρίς αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας η Κύπρος να συναινέσει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις ''και η προσπάθεια που καταβάλλεται από τώρα μέχρι τότε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να πετύχει αυτά που θεωρεί ότι είναι επιβαλλόμενες υποχρεώσεις της Τουρκίας όχι μόνο προς την Κύπρο αλλά και προς την ίδια την ΕΕ''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανικές εκλογές - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η ίδια αβεβαιότητα που υπήρξε την προηγούμενη φορά.

    [09] (Κ) Λουκαϊδης - Αντιπρόεδρος Α' Τμήματος ΕΔΑΔ - Εκλογή

    Ο Κύπριος δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουκής Λουκαϊδης, εξελέγη χθες Αντιπρόεδρος του πρώτου τμήματος του ΕΔΑΔ.

    [10] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Ινδία - Επαφές

    [11] (Κ) Αεροδρόμιο Πάφου - Γαϊδουράκια

    Δύο αλλιώτικους ταξιδιώτες με προορισμό τη Βρετανία «φιλοξένησε» σήμερα το πρωί το αεροδρόμιο Πάφου.

    Πρόκειται για δυο μικρά γαϊδουράκια τα οποία αποστέλλονται από τον Παφιακό Σύνδεσμο Προστασίας Ζώων στο καταφύγιο γαϊδουριών Fresh Fields του Eliot Trust στο Μάντσεστερ, επειδή λόγω ασθένειας δεν μπορούν πλέον οι μητέρες τους να τα συντηρήσουν.

    [12] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Επιτροπή Μπαρόζο

    Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο αναμένεται να παρουσιάσει στους 25 ηγέτες της ΕΕ, τον αναθεωρημένο κατάλογο των επιτρόπων και των αρμοδιοτήτων τους.

    [13] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Υποψήφιες χώρες

    Εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις υποψήφιες χώρες (Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία), στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 3/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5752               0,5786
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4524               0,4551
    Λίρα Αγγλίας              0,8324               0,8373
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 3/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 3/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4229            0,4262
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3390            0,3417
    Δολάριο Καναδά                  0,3693            0,3722
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3747            0,3776
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με θέματα οικονομίας, το πρόγραμμα της Λισσαβόνας και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  445.054,74
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     70,71    -0,55    384.078,11
    FTSE/CySE 20                           319,89    -0,93    296.959,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  957,83    -0,86    296.805,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              952,65    -0,37      5.572,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          989,06     0,31     38.676,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     957,61    -0,84    302.378,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       958,29    -0,98    190.129,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    930,77     2,90     14.498,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            874,64    -1,67     57.150,24
    FTSE Med (2/11/2004)                 6.220,76     0,47
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή της ανοδικής πορείας

    Αναστροφή της ανοδικής πορεία που παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τις τελευταίες πέντε συναντήσεις σημειώθηκε σήμερα, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να απολέσει μικρό μέρος των συνολικών κερδών 2,92% που κατέγραφε από τις 26 Οκτωβρίου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,84%, κλείνοντας στις 957,61 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,55%, υποχωρώντας στις 70,71 μονάδες. Στις 445 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και σήμερα στην Τράπεζα Κύπρου.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ουγγαρίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ουγγαρία, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της χώρας Φέρεντς Μαντλ στο προεδρικό Μέγαρο.

    [19] (Κ) ΣτΕ - Κοντίδης - Τ/κ ''τοπικές αρχές''

    Κατανόηση στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας βρήκε η αντιπροσωπεία της Ενωσης Δήμων Κύπρου σε ακρόαση ενώπιον του Προεδρείου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο.

    Το Κογκρέσο, το οποίο εξετάζει το θέμα του καθεστώτος της αντιπροσώπευσης των Τ/Κ, κάλεσε σήμερα τόσο τους εκπροσώπους της Ενωσης Δήμων όσο και τους Τ/Κ να εκθέσουν τις απόψεις τους. Η κυπριακή αντιπροσωπεία ανέπτυξε τις θέσεις της για το θέμα, καθώς και γενικότερα για το Κυπριακό.

    [20] (K) Σολάνα - Ιακώβου - Συνάντηση

    Τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που άπτονται των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης αναφορικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, έθεσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στον ΓΓ του Συμβουλίου Υπουργών και Υπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα της Κοινότητας Χαβιέ Σολάνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 November 2004 - 18:49:56 UTC