Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Αξιολόγηση αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Επιφυλακή - Λαθρομετανάστες - Κύπρος - Ιταλία - Ελλάδα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Γαλλική Εθνοσυνέλευση - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Ιράκ - Γάλλοι όμηροι - Κύπρος
  • [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δημόσιο έλλειμμα
  • [08] (Κ) Βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ουκρανία
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ
  • [10] (Κ) Πάφος - Γάλλος ΥΠΕΞ - Γάλλοι όμηροι
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ακιντζί - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Γάλλοι Ομηροι - Κύπρος
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Πάφος - Γαλλικό αεροσκάφος - Γάλλοι όμηροι
  • [16] (Κ) Γάλλοι δημοσιογράφοι - Πρώην όμηροι - Απογείωση αεροσκάφους
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [18] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Γάλλοι δημοσιογράφοι πρώην όμηροι - Κύπρος
  • [19] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ελλειμμα - Κύπρος
  • [20] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [21] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Εμπειρογνώμονας
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλος ΥΠΕΞ - Συνομιλία
  • [23] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ- Δεξίωση-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Κυπριακό
  • [24] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Συμπεράσματα
  • [25] (Κ) Αστυνομία - Λαθρομετανάστες - Συνεχίζονται οι έρευνες

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Αξιολόγηση αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    [02] (Κ) Αστυνομία - Επιφυλακή - Λαθρομετανάστες - Κύπρος - Ιταλία - Ελλάδα

    Σε επιφυλακή βρίσκονται από χθες οι άκατοι της Λιμενικής Αστυνομίας, η Αεροπορική Δύναμη της Αστυνομίας καθώς και τα ραντάρ της για τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών ύστερα από πληροφορίες των ιταλικών Αρχών ότι σκάφη που τους μεταφέρουν βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Στο Κυπριακό και στις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρονται κατά κύριο λόγο στα πρωτοσέλιδά τους οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις μεταξύ του Προέδρου των ΝΕΟ Νίκου Κουτσού και του ΑΚΕΛ, τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, οι εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές και πληροφορίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μυστικές επαφές Χριστόφια Κουτσού, στο σπίτι Χριστόφια'' γράφει ότι ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού απαντώντας σε προχθεσινή επίθεση του Δημήτρη Χριστόφια, αποκάλυψε ότι προεκλογικά είχε "μυστικές επαφές" με το ΓΓ του ΑΚΕΛ στο σπίτι του κ. Χριστόφια, "κατά τις οποίες ο κ. Χριστόφιας εγκωμίαζε τον απορριπτισμό των Νέων Οριζόντων και προετοίμαζε συνεργασία για την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία". Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη του Αντέννα FM ότι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται αλλοδαπές κυρίως από ανατολικές χώρες και παίρνουν ωάριά τους για πενταροδεκάρες που στη συνέχεια πωλούν σε άτεκνα ζευγάρια.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ξανακτυπά ο Χάνεϊ και στηρίζει Αγκυρά'' γράφει ότι ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ έκανε πάλι την εμφάνισή του για να υποστηρίξει ξανά την τουρκική πλευρά. Είπε ότι επαίνεσε την Αγκυρα επειδή στις Βρυξέλλες έκανε αυτό που έπρεπε για να προσθέσει ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως δεν προσποιείται ότι θα καθίσει ο ίδιος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι η ''ε/κ διοίκηση'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της Ενωσης.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Επιστροφή στο Ανάν 3'' γράφει ότι η κυβέρνηση αρχίζει να θέτει τους δικούς της όρους για να συμμετάσχει σε επικείμενη πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού. Προσθέτει ότι η Λευκωσία διαμηνύει παρασκηνιακά στο διπλωματικό παζάρι ότι θα δεχόταν να εμπλακεί στη διαδικασία εάν βάση για συζήτηση ήταν το σχέδιο Ανάν 3. Προσθέτει ότι ο διεθνής παράγοντας προσανατολίζεται στην ανάληψη του ρόλου του διαπραγματευτή του ΟΗΕ ευρωπαϊκή προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων οδηγεί στο Δικαστήριο του χρεώστες του αρδευτές και δήμους οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει το νερό που τους πώλησε το Τμήμα.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Κόκκινες γραμμές. Τάσσος Ερντογάν βάζουν τα όρια'' γράφει ότι φαίνεται να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κινητικότητα που αναμενόταν στον Κυπριακό μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών. Προσθέτει ότι τα πρώτα βήματα αφορούν τη χάραξη των κόκκινων γραμμών για τις δύο πλευρές, που τοποθετούνται επί του παρόντος με δημόσιες δηλώσεις. Προσθέτει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία που θα ξεκινήσει εντός του νέου έτους θα οδηγήσει είτε σε λύση δύο κρατών είτε στο κράτος του Ανάν, ενώ η ε/κ πλευρά αποσαφηνίζει ότι δεν θα αποδεχτεί προσφυγή σε δημοψηφίσματα χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση και συμφωνία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας τον Ιανουάριο πάει για Υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι "ένας πόλεμος εναντίον του βρίσκεται σε εξέλιξη".

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αναμέτρηση για επόμενα βήματα'' γράφει ότι η ΕΕ προχώρησε ήδη στο πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση της διαδικασίας του διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέχρι τις 3 Οκτωβρίου προκειμένου να διευκολυνθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, στη βάση του σχεδίου Ανάν. Προσθέτει ότι πολιτικοί ηγέτες είναι αποφασισμένοι να θέσουν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο θέμα κόκκινων γραμμών, για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα απαιτήσουν να κινηθεί η ε/κ πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η επικύρωση της καταρχήν συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Υπουργείο Εργασίας, η Διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών και οι συντεχνίες για την αποδοχή του στρατηγικού σχεδίου επιβίωσης των Κυπριακών Αερογραμμών φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη με τις συντεχνίες να προβληματίζονται για την αντίδραση της βάσης των μελών τους.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Θετικό βήμα'' γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, που συζήτησε χθες τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα είναι ένα θετικό βήμα μπροστά. Προσθέτει ότι παράλληλα το ΠΓ του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι πρωταρχικός και αμετάθετος στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία που θα καταλήξει σε συμφωνημένη λύση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απαντώντας ''στη χωρίς πολιτικά επιχειρήματα ανοίκεια επίθεση του Προέδρου των ΝΕΟ Νίκου Κουτσού κατά του Δημήτρη Χριστόφια'' είπε ότι ο Νίκος Κουτσού ''φοβάται να απευθυνθεί στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας'' και επιτίθεται εναντίον του ΑΚΕΛ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα που στεγάζει υπό τον τίτλο ''Οδηγούμε τους εαυτούς μας, πρόωρα, στον τάφο'' γράφει ότι οι Κύπριοι οδηγούν τους εαυτούς τους στο θάνατο μέσα από απερίσκεπτη συμπεριφορά στο δρόμο δήλωσε χθες η κυβέρνηση που στοχεύει στη μείωση στο μισό των θανάτων στο δρόμο μέχρι το 2010. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στην τελευταία σύνοδο του έτους ενέκρινε χθες με τη μέθοδο του κατ΄ επείγοντος τρία νομοσχέδια που ρυθμίζουν το επάγγελμα των οδηγών φορτηγών, δίδοντας τέλος στα προβλήματα των οδηγών φορτηγών και στις απεργίες τους.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Αξιολόγηση αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    Συνέρχεται στις 4.30 σήμερα το απόγευμα, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------ Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να διευκολύνει την Τουρκία να αποφύγει τις ρητές της δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου και θα επιμείνει στη συμμόρφωση της Αγκυρας προς αυτές τις υποχρεώσεις της, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε χθεσινή του δήλωση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''η έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος'', είναι μια ξεχωριστή ημερήσια διάταξη από εκείνη της λύσης του Κυπριακού, διαχωρισμός που και η ΕΕ έχει κάνει εδώ και καιρό.

    ''Η ΕΕ, τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων ισότιμα μετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι οι κύριοι των χρονοδιαγραμμάτων. Δεν θα διευκολύνουμε την Τουρκία να αποφύγει τις ρητές τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όπως το Πρωτόκολλο Προσαρμογής (τελωνειακή ένωση) υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν και πολύ πριν την 3η Οκτωβρίου 2005.

    Σε ερώτηση αν με τη δήλωσή του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διευκολύνει την Τουρκία εννοεί ότι δεν θα επιτρέψει διασύνδεση του θέματος του πρωτοκόλλου με την επίλυση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος απάντησε ''ασφαλώς'' και επανέλαβε πως ''δεν θα διευκολύνουμε την Τουρκία, χρησιμοποιώντας το Κυπριακό να αποφύγει τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια των Συμπερασμάτων των Βρυξελλών''.

    Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές και παράλληλες διαδικασίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά ενεργεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες για να ξεκινήσει η διεργασία διαπραγμάτευσης για την τελική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, η Αγκυρα επιχειρεί εντέχνως να διασυνδέσει τα δύο θέματα, κυρίως για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και ιδίως την άμεση υποχρέωσή της για υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, το οποίο ''είναι έτοιμο εδώ και καιρό''.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει στη συμμόρφωση της Τουρκίας με όλες τις υποχρεώσεις της κάτω από τα συμπεράσματα των Βρυξελών'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος θα επιμείνει σε αυτό στη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου ΕΕ - Τουρκίας, κατά τη διαπραγμάτευση του νέου κειμένου της εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και κατά τη διαπραγμάτευση για καθορισμό του πλαισίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ.

    Επισημαίνοντας πως οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτει από τα Συμπεράσματα των Βρυξελών ''είναι πολλές'', ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως η συμμόρφωση της Τουρκίας και η εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης σημαίνει πλήρη ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που οδηγεί και στη βαθμιαία ομαλοποίηση σχέσεων Τουρκίας και Κύπρου.

    Υπενθύμισε ότι στην παράγραφο 20 των Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Συμβούλιο τόνισε ότι είναι απαραίτητη η σαφής δέσμευση της Τουρκίας και σχέσεις καλής γειτονίας και σημείωσε ότι η Κύπρος θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί η χώρα αυτή προς τις δεσμεύσεις της.

    Κυπριακό --------- Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εξακολουθεί να αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης και συνεχιζόμενης κατοχής, παράνομης απόπειρας απόσχισης και ακρωτηριασμού της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους της ΕΕ, αντίθετα με τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου''. Υπενθύμισε ταυτόχρονα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο που επιβεβαιώνουν ''και απαιτούν ότι η λύση, η δικοινοτική ομοσπονδία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τη μια διεθνή προσωπικότητα και την μια ιθαγένεια σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Τις προσπάθειες για λύση που επιδιώκεται μέσα από τις διαδικασίες των ΗΕ, δήλωσε ο Εκπρόσωπος αναμένεται να υποβοηθήσουν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να έχουν καταλυτικό ρόλο ''γιατί δημιουργούν νέες αποφασιστικές συνθήκες βασισμένες στις ευρωπαϊκές αρχές που δεν μπορεί να αρνείται η Τουρκία''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το Πρωτόκολλο είναι έτοιμο από το Μάιο, πλην όμως υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα τα οποία θα συνομολογηθούν μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    Ευρωβουλή - Μπαλκενέντε - Τουρκία - Κύπρος ----------------------------------------- Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005 μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρωτόκολλο της επέκτασης της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης και με τα 10 κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της Ενωσης Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Ο κ. Μπαλκενέντε δέχθηκε πολλές ερωτήσεις ευερωβουλευτών για την αναγνώριση της Κύπρου και το Κυπριακό, στη διάρκεια συνάντησης με τις πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, όπου έγινε απολογισμός των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (16-17 Δεκεμβρίου).

    Σύμφωνα με τον Ολλανδό Προεδρεύοντα του ΕΕ, το πρωτόκολλο δεν είναι επίσημη νομική αναγνώριση, δεν ρυθμίζει τα πάντα, αλλά όπως είπε, είναι ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση που είναι απαραίτητο. ''Και δεν θέλω να υπάρξουν αμφιβολίες, όλες οι χώρες υποστήριξαν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ότι πρέπει να υπογραφεί αυτό το πρωτόκολλο, ακόμη και εκείνες που υποστήριξαν θερμά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία'', είπε ο κ. Μπαλκενέντε.

    Ο Ολλανδός Προεδρεύων ανέφερε ότι το βράδυ της Πέμπτης (16 Δεκεμβρίου) υπήρξε έντονος διάλογος με την τουρκική πλευρά, η οποία ζητούσε άλλα πράγματα για την παράγραφο 19. ''Είπα με την ιδιότητα του Προέδρου ότι πριν τις 3 Οκτωβρίου το πρωτόκολλο θα πρέπει να έχει υπογραφεί. Θα υπάρξει συζητήση μεταξύ της Επιτροπής και της Τουρκίας για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις, αυτό θα το δούμε αργότερα'', πρόσθεσε.

    ''Ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν είναι αναγνώριση. Ο κ. Παπαδόπουλος, όμως, έκανε μια παρατήρηση, είπε ότι η απόφαση λήφθηκε και από τα 25 κράτη μέλη και εγώ τον ευχαρίστησα για την εποικοδομητική του παρέμβαση'', ανέφερε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός.

    Οπως διευκρίνησε ο κ. Μπαλκενέντε, η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα πρέπει να κάνει κανείς διάκριση μεταξύ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού. Υπήρξε έκκληση προς τον κ. Ανάν την Παρασκευή, ο οποίος φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για την εξεύρεση περαιτέρω λύσεων. Είναι πεπεισμένος, είπε, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού και κάλεσε όλα τα μέρη μέλη να έχουν εποικοδομητική στάση.

    Από την πλευρά των πολιτικών, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γερμανός Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, ο κ. Ερντογάν «πρέπει να είναι ειλικρινής και να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του ότι η αναγνώριση της Κύπρου αποτελεί συστατικό στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ακόμη ότι «η αναγνώριση της Κύπρου είναι λογική συνέπεια των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    «Δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες συζητήσεις για το θέμα αυτό», είπε ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η θέση της δικής του πολιτικής ομάδας.

    Στο θέμα της υποχρέωσης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκρέχαμ Γουάτσον.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Φρανσίς Βουρτζ υποστήριξε ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και να τερματίσει την απαράδεκτη κατοχή της Κύπρου και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. ''Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας εικόνας του Ερντογάν ως κατακτητή στο θέμα αυτό'', ανέφερε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------------------- Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που αναμένονται για επανέναρξη των διεργασιών του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επανέλαβε πως το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ως έχει.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο που υπάρχει, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ''το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν είναι δυνατόν να επαναφερθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα''.

    Αναφορικά με τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ξεκινήσει νέα διαδικασία στο Κυπριακό εντός του 2005, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ''δεν έχει δείξει οποιαδήποτε δείγματα γραφής για αλλαγή στάσης στην προώθηση λύσης του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς και για τη δήλωση του κ. Ερντογάν ''εάν οι Ε/Κ αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν θα τους αναγνωρίσουμε'', ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι ''το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ως έχει ενώπιον του κυπριακού λαού''.

    ''Εκείνο το οποίο αναμένεται να επανέλθει σε δημοψήφισμα είναι συμφωνημένη λύση, δηλαδή προαπαιτούμενο της όποιας περαιτέρω παραπομπής σχεδίου λύσης στον κυπριακό λαό θα είναι η συμφωνία μεταξύ των μερών επί του συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο θα παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η μόνη ''συνθήκη'' που δεν φαίνεται να βρίσκεται στη σωστή θέση για επανέναρξη της διαδικασίας στο Κυπριακό είναι η μη ολοκλήρωση των εκλογών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εάν κάτι αναμένεται από τις ψηφοφορίες στα κατεχόμενα αυτό είναι ''η ύπαρξη αξιόπιστης ηγεσίας της τ/κ κοινότητας, η οποία να μπορεί να συμμετέχει σε επαφές και διαπραγματεύσεις και να δεσμεύσει''.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος- Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας -------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε χθες πως ''η επίλυση του Κυπριακού είναι αίτημα, απαίτηση όχι μόνο του κυπριακού ελληνισμού αλλά και της ιστορίας''.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι μέσα στο 2005 πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και με σαφήνεια, με δήλωση του Πρωθυπουργού, για το θέμα και ότι παραμένει σταθερή στη θέση της.

    Απαντώντας σε ερώτηση ποιες τροποποιήσεις του σχεδίου Ανάν είναι απαραίτητες για να ξεκινήσει η συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως ''Ελλάδα και Κύπρος είναι σε συνεχή συνεργασία και εφ΄ όσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα θέλαμε για δίκαιη, έντιμη λύση του Κυπριακού θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για να βρεθεί αυτή η λύση''.

    Λονδίνο - Μπλερ - Κυπριακό -------------------------- Ο Bρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θεωρεί την επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας στις 10 νέες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης σαν μη επίσημη νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, υποστηρίζει την προσπάθεια για δημιουργία προϋποθέσεων για νέες διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αλλά και τις απευθείας πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα, αν και ομολογεί ότι πρόκειται για δύσκολο θέμα.

    Ο κ. Μπλερ πιστεύει ότι το θέμα των περιουσιών στην κατεχόμενη περιοχή μπορεί να λυθεί μόνο στα πλαίσια μιας γενικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του χθες στη Βουλή για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών, είπε ότι κατά την προηγούμενη βρετανική προεδρία της Ε.Ε. ο ίδιος δεν μπορούσε να φαντασθεί πως η Τουρκία θα μπορούσε να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν.

    ''Το γεγονός είναι ότι τελικά υποστήριξε το σχέδιο και είναι οι Ελληνοκύπριοι που το απέρριψαν. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με διαπραγματεύσεις αλλά αυτό αποτελεί μια ένδειξη για το πόσο έχει αλλάξει η Τουρκία σαν αποτέλεσμα του μαγνήτη της ένταξης΄΄, ανέφερε.

    Αθήνα - Ελληνας Πρωθυπουργός - Αμερικανός Πρεσβευτής ---------------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Σε δηλώσεις του μετά από την εθιμοτυπικού χαρακτήρα σύναντηση που είχε χθες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μίλερ επανέλαβε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό, λέγοντας: ''Είμαστε (οι ΗΠΑ) όμως σε διαδικασίες για την ορκωμοσία της νέας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Γερουσία. Οπότε ας περιμένουμε''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν δυνατότητες τροποποίησης του σχεδίου Ανάν, όπως ζητούν Ελλάδα και Κύπρος, καθώς αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των Ε/Κ, ο κ. Μίλερ είπε πως ''υπάρχει το σχέδιο Ανάν, το οποίο συζητήθηκε για πολύ καιρό''.

    Καταλήγοντας, είπε πως ''τα μέρη έχουν εκφράσει την υποστήριξη ή τις ανησυχίες τους και νομίζω ότι εδώ η διπλωματία θα πρέπει να βρει την ευκαιρία να εργαστεί αθόρυβα και οι πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν τις ανησυχίες τους και να συζητήσουν πώς θα πας από το σημείο άλφα στο σημείο βήτα''.

    ΠΓ ΑΚΕΛ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό ---------------------------------------- Το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι για την Κύπρο το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών είναι ένα θετικό βήμα μπροστά.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του ΠΓ του ΑΚΕΛ, το οποίο συζήτησε τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, στην οποία σημειώνεται πως ''επιδιώκαμε περισσότερα, μέσα όμως στις συγκεκριμένες συνθήκες η Κύπρος πέτυχε εκείνο που ήταν εφικτό να επιτευχθεί, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων συνθηκών στην ΕΕ και στον κόσμο, μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων''.

    ''Ετσι εξηγείται και η αλλαγή της αρχικής θέσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ήταν πολύ ικανοποιητική και η οποία άλλαξε λόγω των πιέσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού, της Βρετανίας και άλλων εκτός της ΕΕ,'' αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Επίσης σημειώνεται πως ''στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια σκληρή μάχη, υπερασπιζόμενος με αποφασιστικότητα αλλά και αίσθημα ευθύνης τις θέσεις της Κύπρου''.

    Το αποτέλεσμα των Βρυξελλών έγινε κατορθωτό ως συνέπεια της συστηματικής προσπάθειας που ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Βουλής και η πολιτική ηγεσία κατέβαλαν επί μήνες για να προωθηθούν οι θέσεις της Κύπρου, αναφέρει το ΠΓ του ΑΚΕΛ.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, σημειώνει πως θα καλωσορίσει κάθε πρωτοβουλία για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα στοχεύει σε μια συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, τονίζοντας παράλληλα πως ''η βάση της λύσης εξακολουθεί να είναι το σχέδιο Ανάν επί του οποίου πρέπει μέσα από τις διαπραγματεύσεις να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές, που θα επιτρέψουν και στην ε/κ κοινότητα να το δεχτεί ως τη λύση του προβλήματος''.

    ''Επιδίωξή μας δεν είναι η ανατροπή της φιλοσοφίας του σχεδίου ούτε η αφαίρεση δικαιωμάτων από την τ/κ κοινότητα αλλά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του συνόλου του κυπριακού λαού'', επαναλαμβάνει το ΠΓ του ΑΚΕΛ.

    Σημειώνει επίσης πως ''πρωταρχικός και αμετάθετος στόχος παραμένει η επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αναβαθμισμένες προσπάθειες''.

    Η κυπριακή κυβέρνηση και η ε/κ πλευρά πρέπει συνεχώς να δίνουν αυτό το μήνυμα τόσο προς το διεθνή παράγοντα όσο και προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, αναφέρει.

    Ακόμη επισημαίνει πως ''ο διεθνής παράγοντας πρέπει να κατανοήσει την ανάγκη για λύση που να λαμβάνει υπόψη πρώτα και κύρια τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και όχι να εξυπηρετεί κύρια τα συμφέροντα της Τουρκίας ή των οποιωνδήποτε άλλων σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού''.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως το ΑΚΕΛ εκτιμά τη στήριξη η οποία δόθηκε στην Κύπρο από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα από την Ελλάδα.

    Το ΠΓ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι στο άμεσο μέλλον πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο να εργαστούμε συλλογικά ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει στην πράξη τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, στην εντατικοποίηση των επαφών με τις τ/κ πολιτικές δυνάμεις, με στόχο να κατανοήσουν την ανάγκη για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί καλύτερα το έδαφος για την επανέναρξη συνομιλιών και στη σφυρηλάτηση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, προσθέτοντας πως ''προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το ΑΚΕΛ''.

    Το ΠΓ του ΑΚΕΛ αναφέρει πως ''ο λαός μας στο σύνολό του, Ε/Κ και Τ/Κ, επείγεται όσο κανένας άλλος για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Αναφέρει πως ''το ορόσημο της 3ης Οκτωβρίου 2005 είναι κίνητρο για την Τουρκία να επιζητά προώθηση λύσης του Κυπριακού. Εχοντας όμως υπόψη και την οδυνηρή εμπειρία του φετινού χρόνου πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τόσο στην Αγκυρα όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι διαπραγματεύσεις κάτω από την πίεση ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και με την απειλή επιδιαιτησιών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα''.

    Ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά θα πρέπει να κινήσεις του μοχλούς για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις''.

    ''Πρωτοβουλίες που με το σωστό περιεχόμενο - βέβαια δίχως να έχουμε ψευδαισθήσεις για τα περιθώρια μέσα στα οποία θα κινηθούμε - αλλά να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο να υπάρξει μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό που θα οδηγήσει σε λειτουργική και βιώσιμη λύση'', είπε.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εκτελεστικό Γραφείο ------------------------------------------------------------ Υπό τις συνθήκες που είχαν επικρατήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, δεν συζήτησε ούτε ασχολήθηκε με το κυπριακό πρόβλημα, αλλά ''τώρα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και με το σύνολο των υποχρεώσεων της Τουρκίας το Κυπριακό εκ των πραγμάτων θα απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε διασύνδεση με την πορεία της Τουρκίας''.

    ''Προτεραιότητα για το Δημοκρατικό Κόμμα έχει η διαμόρφωση συνθηκών προσαρμογής της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να δώσει η Τουρκία δείγματα γραφής προχωρώντας σε σταδιακή απόσυρση στρατευμάτων και εποίκων, τερματισμό του οικοδομικού οργασμού με το σφετερισμό ε/κ περιουσιών και σε απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου'', είπε ο κ. Κλεάνθους.

    ''Προς το σκοπό αυτό'', ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, ''πρέπει να καταστήσουμε την κατοχική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο διαρκή πληγή για την τουρκική πολιτική, έτσι που να ανοίξει ο δρόμος για μια λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου''.

    ''Μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, όχι δοτή αλλά συμφωνημένη, χωρίς διαδικασία επιδιαιτησίας, και που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Κύπρου και όλων των νομίμων κατοίκων της'', συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να υπογράψει και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας για την τελωνειακή ένωσή της με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που σημαίνει την απαρχή της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αλλά και την απαρχή για να σεβαστεί η Τουρκία όλα τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

    Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με αξιοπρέπεια, με αίσθημα ευθύνης, με σύνεση, πολιτική διορατικότητα, αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε περίπτωση που κρίνει ότι τούτο υπαγορεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο, είπε ο κ. Κλεάνθους, εκτιμά ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέρρευσε ο μύθος της δήθεν απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διαπιστώθηκε η αποδοχή και η υποστήριξη των επιχειρημάτων και των θέσεων της Κύπρου.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατηρεί το ρόλο της ως κριτής της Τουρκίας, τόσο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των όρων και των υποχρεώσεων της πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005 όσο και σε ολόκληρη τη μετέπειτα διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων'', πρόσθεσε.

    Το κόμμα, είπε, εκτιμά ότι η διεκδικητική τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ουσιαστική και πειστική στήριξή του από το Δημοκρατικό Κόμμα και άλλες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλαν στην επίτευξη των βασικών στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    ''Δυστυχώς για μερικούς στην Κύπρο η αυτονόητη και επιβαλλόμενη διαπραγματευτική τακτική να διεκδικείς τα μάξιμουμ για να πετύχεις τουλάχιστον το μίνιμουμ, θεωρείται ως αμάρτημα καθοσιώσεως. Κάποιοι μάλιστα, κινδυνολογούσαν και χλεύαζαν αυτή τη διεκδικητική τακτική λέγοντας ότι θέσαμε δήθεν τον πήχη πολύ ψηλά. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι αν δεν ήταν στις επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας το βέτο, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο αδύνατο'', είπε ο κ. Κλεάνθους.

    Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, δεν αξιολογεί τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών με βάση τη λογική του μισοάδειου ή μισογεμάτου ποτηριού, αλλά δίνει περισσότερη προσοχή στο περιεχόμενο του ποτηριού, στην ουσία του θέματος.

    ''Θεωρεί τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως μια αφετηρία και απαρχή μιας νέας πορείας υπεράσπισης και διεκδίκησης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της και ως βάση εμπλουτισμού της παραπέρα στρατηγικής και τακτικής προς διασφάλιση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', ανέφερε ο κ. Κλεάνθους.

    Είπε ακόμα πως το κόμμα του απευθύνεται για μια ακόμα φορά προς όλους τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση καλώντας τους να σταθούν θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

    ''Παράλληλα τους καλεί να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως κοινοτικό εταίρο τους, θέτοντας την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών και υποχρεώσεων της'', συμπλήρωσε.

    ''Το ΔΗΚΟ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε εγρήγορση, αγωνιστική και πολιτική συστράτευση προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων της Κύπρου και του λαού της, στηρίζοντας και ενισχύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που καλείται να δώσει νέες αποφασιστικές και κρίσιμες μάχες για την Κύπρο'', είπε.

    ''Η περίοδος που ακολουθεί πρέπει να βρει όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό συστρατευμένους με ένα και μοναδικό στόχο: Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κυπριακού κράτους και του κυπριακού λαού'', κατέληξε ο κ. Κλεάνθους.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιστροφή - Δηλώσεις --------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι για την επανέναρξη οποιασδήποτε διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν πρέπει να τίθεται θέμα επανόδου του Σχεδίου Ανάν ως έχει ή με περιθωριακές διακοσμητικές αλλαγές, δεν πρέπει να αναμένεται πως θα οδηγηθούμε ξανά σε δημοψήφισμα, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία ως προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης και ότι δεν θα αποδεχθούμε επανάληψη της διαδικασίας της επιδιαιτησίας.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι υπάρχει πλήρης και αποφασιστική στήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων δεσμεύσεων από την Τουρκία και τη μελλοντική διαχείριση των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από τη Θεσαλονίκη όπου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδας με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ο λαός της βορείου Ελλάδας «αγρυπνεί πάντα με μια ιδιαίτερη πατριωτική ευαισθησία για την κυπριακή υπόθεση και συμπαρατάσσεται πλήρως προς τα δίκαια αιτήματα του κυπριακού ελληνισμού».

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «η στήριξή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πλήρης και αποφασιστική γιατί εμείς δεν στεκόμαστε στα τελικά Συμπεράσματα της 17ης Δεκεμβρίου κατά τρόπο στατικό».

    Επανέλαβε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν ικανοποιητικά και ότι η κριτική του κόμματος έγινε αναφορικά με «τον τρόπο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεχειρίστηκε το θέμα των αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Είπε ότι θα πρέπει να «αξιοποιήσουμε πλήρως την αναφορά στα Τελικά Συμπεράσματα για την υποχρέωση της Τουρκίας να επεκτείνει την Τελωνειακή Ενωση και να υπογράψει το Πρωτόκολλο Προσαρμογής έτσι που να ερμηνεύεται ως έμπρακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων, εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων».

    Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «θα πρέπει να αποδυθούμε σε μια έντονη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία για να διασφαλιστούν πρόσθετες δεσμεύσεις από την Τουρκία» κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η προσεχής διαπραγμάτευση κεφαλαίων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι ζήτησε και καταγράφηκε στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών «ότι θα ασκήσουμε βέτο στις 3 Οκτωβρίου εάν η Τουρκία αρνηθεί να προσυπογράψει την Τελωνειακή Ενωση».

    Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αξιοποιηθεί προσεχώς και η διαπραγμάτευση κεφαλαίων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ όπου η Κύπρος μαζί με τις άλλες 24 χωρες μέλη έχουν πλήρες δικαίωμα να εγκρίνουν το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων. Αρα δυνατότητες υπάρχουν και στο μέλλον», παρατήρησε ο κ. Ομήρου, φτάνει να «υπάρξει η σωστή προετοιμασία».

    Βασιλιάς Ισπανίας - Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια ------------------------------------------------------ Ο Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος εξέφρασε την επιθυμία όπως καταστεί εφικτή επίσκεψή του στην Κύπρο εντός του 2005.

    Ο Βασιλιάς, ο οποίος δέκτηκε προχθές τα διαπιστευτήρια της Πρεσβευτή της Κύπρου στη Μαδρίτη Ρέας Γιορδαμλή, διαβίβασε σε συνομιλία του με την κ. Γιορδαμλή, τους θερμούς χαιρετισμούς του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ΕΕ - Κύπρος - Εμπορικό ισοζύγιο ------------------------------- Σε 2,7 δις ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2004, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2003.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι συνολικές εξαγωγές σε αξία έφτασαν τα 500 εκ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 3,2 δις ευρώ την ίδια περίοδο. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 50% και οι εισαγωγές επίσης αύξηση 23%.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκδήλωση - 110 χρόνια ΓΣΠ ------------------------------------------------- Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 110 χρόνων από την ίδρυση του, ο Γυμναστικός Σύλλογος ''Τα Παγκύπρια'' διοργάνωσαν χθες στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εορταστική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας βράβευσε 58 ανθρώπους του στίβου, αθλητές και προπονητές, που με την παρουσία τους συνέτειναν στην επιτυχή πορεία του ΓΣΠ στο χώρο του αθλητισμού αλλά και της κυπριακής κοινωνίας.

    Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την προσφορά του Γυμναστικού Συλλόγου ''Τα Παγκύπρια'' πλούσια και γόνιμη εκφράζοντας συγκίνηση για την παρουσία του στην εκδήλωση, που όπως ανέφερε, ''αποτελεί την ελάχιστη τιμή αλλά και την πρέπουσα οφειλή για τα τόσα σημαντικά που πρόσφερε ο ιστορικός Σύλλογος της Λευκωσίας αλλά και οι χιλιάδες άνθρωποι που διετέλεσαν μέλη του στα 110 χρόνια της ύπαρξής του''.

    ''Τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''αποδίδουμε τεράστια σημασία στον αθλητισμό και θα συνεχίσουμε με προγραμματισμό και αποφασιστικότητα, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, να ενισχύουμε τις προσπάθειες για την ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού αθλητισμού''.

    Διαβεβαίωσε ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ως φίλαθλος και μέλος, από πολλά χρόνια, του Γυμναστικού Συλλόγου ''Τα Παγκύπρια'', θα είναι ενεργός συμπαραστάτης των συλλογικών προσπαθειών για να ανεβάσουμε τον Αθλητισμό μας στο ψηλότερο βάθρο. και το μέλλον του''.

    Στην εκδήλωση προβλήθηκε ταινία μικρής διάρκειας για την ίδρυση και την προσφορά του Συλλόγου ενώ πραγματοποιήθηκε και έκθεση φωτογραφίας από τις δραστηριότητες του στα 110 χρόνια ζωής του.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Αγώνες ------------------------------------ Με έξι συναντήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η 1η Αγωνιστική της Φάσης των Ομίλων Κύπρου.

    Στις 2.30 το απόγευμα αρχίζουν οι αγώνες μεταξύ Ομόνοιας-Διγενή, ΠΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ-ΑΠΟΠ Κυνήρας, Παραλίμνι-ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς και ΑΝΕΔ Πόλης Χρυσοχούς-ΑΕΛ.

    Στις 7 το βράδυ αρχίζει ο αγώνας μεταξύ του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης στο Τσίρειο.

    Εξάλλου, στους χθεσινοβραδινούς αγώνες Ολυμπιακός και Αρης ήταν οι κερδισμένοι της πρώτης ημέρας του Κυπέλλου Κύπρου στο Ποδόσφαιρο.

    Στον αγώνα στο ΓΣΠ για τον 3ο όμιλο, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε χθες του Εθνικού Αχνας με 4-1, σε ένα αγώνα στον οποίο καταλογίστηκαν τρία πέναλντι.

    Στο Τσίρειο, σε αγώνα για τον 4ο όμιλο, ο Αρης κατέβαλε την Αθλητική Ενωση Πάφος με 2 - 0, πετυχαίνοντας έτσι την πρώτη του νίκη στην φετινή σεζόν (σε πρωτάθλημα και κύπελλο).

    Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 1.000 μονάδες ------------------------------------------ Κάτω από τις 1.000 μονάδες υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από παραμονή 11 συναντήσεων πάνω από το σημείο αυτό και συγκεκριμένα από τις 3 Δεκεμβρίου 2004. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,72%, κλείνοντας στις 994,4 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 0,49% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 71,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 186 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Γαλλική Εθνοσυνέλευση - Κυπριακό

    Αναφορές στο Κυπριακό έγιναν κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Jean-Louis Debre και κράτησε μία περίπου ώρα.

    [06] (Κ) Ιράκ - Γάλλοι όμηροι - Κύπρος

    Αεροσκάφος της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας θα παραλάβει από το αεροδρόμιο Λάρνακας δύο Γάλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν μετά από τέσσερις μήνες ομηρίας στο Ιράκ. Το αεροσκάφος βρίσκεται ήδη καθ'οδόν προς την Κύπρο, ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ.

    [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δημόσιο έλλειμμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ότι αναστέλλει τη διαδικασία του Συμφώνου Σταθερότητας για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα στην Κύπρο, διότι θεωρεί ότι τα μέτρα που λήφθηκαν από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης κινούνται σε τροχιά διόρθωσης της κατάστασης.

    [08] (Κ) Βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ουκρανία

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ

    Δεν κατέστη δυνατή η επίλυση του Κυπριακού τη χρονιά που μας πέρασε, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επειδή η στάση του διεθνούς παράγοντα πρώτα και της Τουρκίας στη συνέχεια οδήγησαν σε πιθανές λύσεις, οι οποίες δεν αντιπροσώπευαν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά τα συμφέροντα ξένων.

    [10] (Κ) Πάφος - Γάλλος ΥΠΕΞ - Γάλλοι όμηροι

    Στην Πάφο αναμένεται να προσγειωθεί γύρω στις 2 το απόγευμα αεροσκάφος της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας το οποίο θα παραλάβει δύο Γάλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν μετά από τέσσερις μήνες ομηρίας στο Ιράκ.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5771               0,5805
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4309               0,4334
    Λίρα Αγγλίας              0,8259               0,8308
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4131            0,4164
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3298            0,3324
    Δολάριο Καναδά                  0,3498            0,3525
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0696            0,0701
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3738            0,3767
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ακιντζί - Κυπριακό

    Η 17η Δεκεμβρίου μπορεί να μετατραπεί σε μια δημιουργική αρχή στο Κυπριακό, συμφώνησαν σήμερα Δημοκρατικός Συναγερμός και Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως οι επαφές των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων ''είναι απαραίτητες γιατί θα βοηθήσουν να γίνουν κατανοητές αλλά και αποδεκτές οι ανησυχίες που διατηρούν οι Ε/Κ αλλά και ταυτόχρονα από ε/κ πλευράς θα γίνουν κατανοητές οι πραγματικές προθέσεις, συμβίωσης, που διατηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/Κ''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Γάλλοι Ομηροι - Κύπρος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε ότι οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που εκρατούντο όμηροι στο Ιράκ και αφέθηκαν ελεύθεροι αναμένονται στην Κύπρο, όπου γαλλικό αεροσκάφος στο οποίο θα βρίσκεται και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ θα τους μεταφέρει πίσω στην πατρίδα τους.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε πως μετά από παράκληση της γαλλικής κυβέρνησης δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει περαιτέρω πληροφορίες, διευκρινίζοντας πως η επίσημη υποδοχή των δύο θα γίνει στη Γαλλία από τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    ''Η Κύπρος προσφέρεται ως τόπος ασφάλειας για την υποδοχή ομήρων, ατόμων υψηλού κινδύνου και ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην περιοχή μας'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  364.065,79
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,18     1,01    346.407,92
    FTSE/CySE 20                           338,79     1,70    251.932,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.015,43     1,70    252.902,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              895,13    -0,09     45.902,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          884,14     0,65     22.750,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.010,78     1,65    298.804,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.030,92     2,06    215.395,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    883,54     1,10      2.414,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            833,10     0,42     39.884,05
    FTSE Med (22/12/2004)                6.712,19    -0,80
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Πάφος - Γαλλικό αεροσκάφος - Γάλλοι όμηροι

    Γαλλικό τζετ προσγειώθηκε στην Πάφο για να παραλάβει το απόγευμα δύο Γάλλους δημοσιογράφους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν μετά από τέσσερις μήνες ομηρίας στο Ιράκ.

    Τους δημοσιογράφους Christian Chesnot και Georges Malbrunot θα παραλάβει ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ και συγγενείς των δυο δημοσιογράφων, όπως είχε μεταδοθεί ενωρίτερα.

    [16] (Κ) Γάλλοι δημοσιογράφοι - Πρώην όμηροι - Απογείωση αεροσκάφους

    Απογειώθηκε πριν από λίγο το γαλλικό τζετ που έφθασε νωρίτερα στην Κύπρο, με στόχο τη μεταφορά των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούντο όμηροι για τέσσερις μήνες στο Ιράκ, οι οποίοι αφέθηκαν χθες ελεύθεροι.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Ανοδικά αντέδρασαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές ωθώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε σημαντικά κέρδη, ύστερα από δύο ημέρες πτωτικής πορείας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,65%, κλείνοντας στις 1.010,78 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 1,01%, κλείνοντας στις 72,18 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 364 χιλιάδες λίρες, με τις Τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου να συγκεντρώνουν το 30% και το 26,5%, αντίστοιχα, του τζίρου.

    [18] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Γάλλοι δημοσιογράφοι πρώην όμηροι - Κύπρος

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που απελευθερώθηκαν χθες στο Ιράκ, ύστερα από τέσσερις μήνες ομηρίας.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε διευκολύνσεις στη Γαλλία για την επιστροφή των δύο δημοσιογράφων, μέσω Κύπρου, στην πατρίδα τους.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους Κριστιάν Σεσνό (Christian Chesnot), 37, και Ζορζ Μαλμπρουνό (Georges Malbrunot), 41, παρέλαβε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ και συγγενείς τους, οι οποίοι έφθασαν στην Κύπρο με επιβατικό τζετ για αυτό το σκοπό.

    Πρώτο έφθασε από το Παρίσι στην Πάφο το επιβατικό τζετ και ακολούθησε το στρατιωτικό C130, το οποίο μετέφερε τους δύο δημοσιογράφους από τη Βαγδάτη. Στη συνέχεια οι Σεσνό και Μαλμπρουνό επιβιβάστηκαν στο τζετ και αναχώρησαν για τη Γαλλία, συνοδευόμενοι από τον Γάλλο ΥΠΕΞ.

    Στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, όπου προσγειώθηκαν τα δύο αεροσκάφη, λήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ δεν επιτρέπετο σε κανέναν να πλησιάσει το αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεταφορά των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στη Γαλλία μέσω Κύπρου διευθετήθηκε μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας και άλλων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.

    [19] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ελλειμμα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί εφικτούς τους στόχους του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης, που είχε υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, και για το λόγο αυτό αποφάσισε σήμερα να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών την παύση της διαδικασίας του Συμφώνου Σταθερότητας, που είχε κινηθεί εναντίον της Κύπρου για υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα.

    [20] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε γύρω στις 16.30 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης από το ΑΚΕΛ, Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου από το ΔΗΣΥ, Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης από το ΔΗΚΟ, Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης από το ΚΣ ΕΔΕΚ, Νίκος Κουτσού και Γιάννης Κοζάκος από τους ΝΕΟ, Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου από τους ΕΔΗ, Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουίν Ιωσηφίδης από το ΑΔΗΚ και Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [21] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Εμπειρογνώμονας

    Ο εμπειρογνώμονας του Ιδρύματος INFORCE, με τον οποίο έχει επιτευχθεί κατ'αρχήν συμφωνία για να αναλάβει εκταφές λειψάνων τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο τον προσεχή Ιανουάριο με επιπλέον εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό, για διερευνητικής φύσεως εργασία σε έναν από τρεις χώρους που υπέδειξε η τ/κ πλευρά το 1998.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλος ΥΠΕΞ - Συνομιλία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, στον οποίο εξέφρασε τη μεγάλη χαρά της κυβέρνησης, του κυπριακού λαού και του ιδίου για την ασφαλή απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ, και για τον τερματισμό της τετράμηνης αγωνίας των οικογενειών τους και ολόκληρης της Γαλλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπαρνιέ αμέσως μετά την παράδοση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης προς τον κ. Μπαρνιέ τις θερμές ευχαριστίες του για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [23] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ- Δεξίωση-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Κυπριακό

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε σήμερα πως δεν διαφαίνεται νέα πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, μετά από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    [24] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Συμπεράσματα

    Τα τεκταινόμενα και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία αποφασίστηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου 2005, τέθηκαν στο μικροσκόπιο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία, που κράτησε δύο ώρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε προσεχή συνεδρία του Σώματος.

    ''Κατά τη σημερινή συνεδρία του ΕΘνικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος προέβη σε εκτενή και πλήρη ενημέρωση για τα όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής και για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [25] (Κ) Αστυνομία - Λαθρομετανάστες - Συνεχίζονται οι έρευνες

    Η κυπριακή αστυνομία συνεχίζει τις έρευνές της για εντοπισμό μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών Αρχών βρίσκονται σε δύο σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 22 December 2004 - 18:49:23 UTC