Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές και Συνεργάτες ΚΥΠΕ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φυλάκια ΕΦ - Επισκέψεις
  • [05] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Εμπόριο
  • [06] (Κ) Προς συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2004
  • [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Εθνικό Συμβούλιο - Επισκέψεις
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εθνική Φρουρά
  • [09] (Κ) ΕΠΕ Κύπρου - Κυπριακό - Διακήρυξη
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Απόδημοι - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές και Συνεργάτες ΚΥΠΕ

    Το ΚΥΠΕ εύχεται στους συνδρομητές και συνεργάτες του καλά Χριστούγεννα.

    Αντί για κάρτες, το Πρακτορείο θα κάμει εισφορά στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις ''Κάνε μια Ευχή''.

    Το ΚΥΠΕ θα λειτουργήσει αύριο Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, από τις 09.00 μέχρι τις 14.00.

    Το Πρακτορείο Θα είναι κλειστό την ημέρα και την επομένη των Χριστουγέννων (25, 26 Δεκεμβρίου).

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, οι δηλώσεις του Προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού, η αύξηση των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις και οι έρευνες για το φόνο 53χρονου από τη Λευκωσία είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι η έρευνα για ομαδικό τάφο Ε/Κ στα κατεχόμενα, πληροφορίες για ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, το Πρόγραμμα Σύγκλισης, η έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών, τα ακατάλληλα τρόφιμα στην κυπριακή αγορά και ο εφοδιασμός των εμπορικών τραπεζών ενόψει των γιορτών.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Εξώδικα φωτιά'' γράφει ότι "ένα άλλο τρόπο μέσω των εξωδίκων- βρήκε η κυβέρνηση να βάλει το χέρι της βαθιά στην τσέπη των Κυπρίων πολιτών. Στην προσπάθεια της, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει, να μειώσει τα θανατηφόρα δυστυχήματα, αυξάνει το μέγιστο ποσό που επιβάλλεται εξωδίκως για τροχαίες παραβάσεις, από 50 λίρες σε 200". Αλλού αναφέρει ότι καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους εκδίδουν ανακοινώσεις, για να ενημερώσουν τους πολίτες για ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά και "τελικά καταλήξαμε να μην γνωρίζουμε τι να φάμε και τι όχι".

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αστυνομικοί συνόδευαν τον Κουτσού'' γράφει στο κύριο θέμα ότι τις "μυστικές συναντήσεις" που είχε με τν ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, πριν από τις προεδρικές εκλογές επιβεβαίωσε και χθες ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Κουτσού αποκάλυψε περαιτέρω ότι οι συναντήσεις είχαν γίνει στο σπίτι και το γραφείο του κ. Χριστόφια όπου τον μετέφεραν, όπως είπε, οι φρουροί του ΓΓ του ΑΚΕΛ σταλμένοι από τον ίδιο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πανέτοιμες να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση ρευστού που παρουσιάζεται τις μέρες των γιορτών είναι οι εμπορικές τράπεζες.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καταδολίευση του κράτους'' ότι "σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων" έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στους επιχειρηματικούς κύκλους, σε σχέση με τις μελέτες που διενεργούν συγκεκριμένοι σύμβουλοι μελετητές για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων, "το κόστος των οποίων δολίως φορτώθηκε με πλαστά τιμολόγια αποκλειστικά και μόνο στο κράτος". Αλλού αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Σύγκλισης και η υλοποίησή του ικανοποίησε την Κομισιόν, η οποία αποφάσισε χθες να αναστείλει τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος της Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Τα 4 όχι του Τάσσου'' γράφει ότι τα τέσσερα όχι για το Κυπριακό που θα αποτελέσουν τις επιδιώξεις του για τις διαφαινόμενες εξελίξεις, κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Εθνικό Συμβούλιο: όχι επιδιαιτησία, όχι χρονοδιαγράμματα, όχι διασύνδεση Κυπριακού με ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όχι δημοψήφισμα μη συμφωνημένης λύσης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, όπως επισήμανε χθες στενός του συνεργάτης, προκαλεί έντονες συζητήσεις στο κομματικό παρασκήνιο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Συμφώνησαν στα τρία όχι'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τρία όχι για το Κυπριακό που κατάθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο προκαθόρισε το πλαίσιο των συζητήσεων δίνοντας παράλληλα και σαφή μηνύματα προς τα ξένα κέντρα λήψεως των αποφάσεων που επαναδραστηριοποιήθηκαν προκειμένου να αναζωογονήσουν το διάλογο για το Κυπριακό με στόχο την εξεύρεση λύσης. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν με τα προεδρικά μηνύματα. Αλλού γράφει ότι για εντοπισμό ομαδικού τάφου στα κατεχόμενα, στον οποίο υπολογίζεται ότι έχουν ταφή 150 με 200 Ε/Κ, έρχονται στην Κύπρο τον Ιανουάριο εμπειρογνώμονες του βρετανικού ιδρύματος INFORCE.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στα κατεχόμενα οι υποψίες'' ότι σοβαρές ανησυχίες και υποψίες εκφράζουν οι διωκτικές αρχές ότι οι ηθικοί αυτουργοί για το στυγερό έγκλημα με θύμα τον 53χρονο Κωνσταντίνο Σεργίδη, άλλως Γενά, βρίσκονται στα κατεχόμενα, αφού τον τελευταίο καιρό οι πληροφορίες της Αστυνομίας μιλούν για συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ ανθρώπων της νύκτας με επίκεντρο αυτές ειδικά τις ημέρες το τζόγο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως και τη νέα χρονιά, ο κυπριακός λαός θα περάσει μέσα από συμπληγάδες.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Συμπεράσματα -------------------------------------------------------- Τα τεκταινόμενα και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία αποφασίστηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου 2005, τέθηκαν στο μικροσκόπιο της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία, που κράτησε δύο ώρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε προσεχή συνεδρία του Σώματος.

    ''Κατά τη σημερινή (χθεσινή) συνεδρία του ΕΘνικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος προέβη σε εκτενή και πλήρη ενημέρωση για τα όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής και για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ''Η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχιστεί σε προσεχή συνεδρία'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ ---------------------------------- Δεν κατέστη δυνατή η επίλυση του Κυπριακού τη χρονιά που μας πέρασε, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επειδή η στάση του διεθνούς παράγοντα πρώτα και της Τουρκίας στη συνέχεια οδήγησαν σε πιθανές λύσεις, οι οποίες δεν αντιπροσώπευαν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά τα συμφέροντα ξένων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί όχι μόνον ευθύνονται για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες φρόντισαν προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οι δηλώσεις του κ. Χριστόφια έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτικά φυλάκια στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, στην περιοχή Αγίου Κασσιανού και Λίμνης, όπου μοίρασε δώρα σε εθνοφρουρούς και αστυνομικούς, ευχόμενος Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Ετος.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως η αρνητική τοποθέτηση των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν θα έπρεπε να είχε προβληματίσει όσους προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα, η οποία να ανταποκρίνεται στα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού, κάτι που όμως δεν έγινε και τα μέτρα που λήφθηκαν για ανακούφιση των Τουρκοκυπρίων ήσαν περισσότερο τιμωρητικά σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.

    ''Χαιρόμαστε που είμαστε και φέτος μαζί, αλλά και λυπούμαστε'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στους εθνοφρουρούς παρακείμενου στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου στρατιωτικού φυλακίου, οι οποίοι έψαλαν τα κάλαντα, τραγούδησαν εορταστικά και πατριωτικά άσματα και τσούγκρισαν τα ποτήρια τους με τον κ. Χριστόφια, τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, το Δήμαρχο Αγίου Δομετίου Ανδρέα Χατζηλοΐζου και ανώτερους αξιωματικούς, ανταλλάζοντας ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

    ''Χαιρόμαστε'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''γιατί η Πολιτεία συνεχίζει να δείχνει τη θαλπωρή που πρέπει να έχει προς τα παιδιά που φέρουν αυτή τη στολή και υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Κύπρου''.

    Η παρουσία σήμερα του Υπουργού Αμυνας, του Δημάρχου, του Αρχηγού και των άλλων αξιωματικών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''εκφράζει την προσοχή και τη θαλπωρή της Πολιτείας''.

    Ταυτοχρόνως, όμως, ''λυπόμαστε'', πρόσθεσε, ''γιατί και πέρσι περάσαμε από εδώ λέγοντας ότι 'του χρόνου ευχόμαστε να μη φοράτε αυτή τη στολή' και δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά''.

    ''Η στάση του διεθνούς παράγοντα πρώτα και της Τουρκίας στη συνέχεια'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''οδήγησαν σε πιθανές λύσεις, οι οποίες δεν αντιπροσώπευαν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και περισσότερο θα έλεγα ότι λάμβαναν υπόψη συμφέροντα ξένων, για αυτό και δεν είχαμε τη λύση''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ''ο φετινός χρόνος ήταν δύσκολος, γιατί από τη μια είχαμε την απόρριψη του σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους και από εκεί και πέρα είχαμε μία μάχη να αντιμετωπίσουμε μέτρα, τα οποία εμείς είχαμε εκτιμήσει ως μέτρα τιμωρητικά και όχι απλώς ως μέτρα ανακούφισης των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, τα οποία βεβαίως, από εμάς είναι πάντοτε καλοδεχούμενα και αναλαμβάνουμε και πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση''.

    Αναφερόμενος στην ''απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή ''δεν οφείλεται στην Κυπριακή Δημοκρατία'', αλλά ''σε αυτούς οι οποίοι διχοτόμησαν την Κυπριακή Δημοκρατία με τη δύναμη της υπεροπλίας τους''.

    ''Οφείλεται'', πρόσθεσε, ''στην Τουρκία και σε αυτούς οι οποίοι στηρίζουν την Τουρκία'' και, όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστόφιας αμέσως μετά, ''οφείλεται στους Αμερικανούς και στους Εγγλέζους, οι οποίοι, μέχρι και αυτήν τη στιγμή, έβαλαν το χεράκι τους στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε, εάν ήταν δυνατό, να μην μπει ούτε μία λέξη, η οποία να αναφέρεται στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Αυτό'', πρόσθεσε, ''μας δημιουργεί αισθήματα αποστροφής και αισθήματα τα οποία δεν θα θέλαμε να έχουμε, διότι δεν είμαστε εκ φύσεως αντι-Αμερικανοί και αντι-Βρετανοί''.

    Οταν όμως, συνέχισε, η Βρετανία από τη δεκαετία του 1950 ή από το 1945 μέχρι και σήμερα ''μεθοδεύει αναταραχή και ανωμαλίες σε αυτό τον τόπο και με στόχο να επιβάλει το 'Διαίρει και Βασίλευε' και δικαιολογεί την εμπλοκή της Τουρκίας και το ρόλο που διαδραμάτισε, δικαιολογεί το ρόλο της χούντας σε αυτό τον τόπο, τότε είμαστε φυσιολογικά αντίθετοι με αυτή την πολιτική''.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Χριστόφιας, τα αισθήματα αυτά δεν στρέφονται εναντίον των λαών της Βρετανίας ή των ΗΠΑ, ''αλλά έχουμε πρόβλημα με την πολιτική, την οποία οι ηγέτες αυτών των χωρών εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια''.

    ''Για αυτό και εμείς'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''έχοντας την αξιοπρέπειά μας ως μικρός λαός σε αριθμούς και όχι τόσο ισχυροί στρατιωτικώς, έχουμε μια ιστορία και μια παράδοση απέναντι στην οποία έχουμε μια υποχρέωση''.

    Αθήνα - ΥΠΕΞ -Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό -------------------------------------------- Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης δήλωσε χθες πως δεν διαφαίνεται νέα πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, μετά από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Ερωτηθείς αν διαβλέπει νέα πρωτοβουλία από το ΟΗΕ για την επίλυση του, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελών, καθώς και πώς εκτιμά τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι ''στην παρούσα στιγμή δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο'', χωρίς ωστόσο να το αποκλείει.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου στη Βουλή ότι ''εάν είχαν περάσει οι απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Κυπριακό, στη θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς'', ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι την ένταση είχε προκαλέσει προηγουμένως ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι όσα δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος είναι η πραγματικότητα.

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια χθεσινής δεξίωσης που έδωσε προς τιμήν των διπλωματικών συντακτών, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε για ακόμη φορά ότι στις Βρυξέλες επετεύχθησαν οι στόχοι που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ετέθη ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε να τονίσει πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχουν δημιουργηθεί καλύτερες συνθήκες στο Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε πως το ευρωπαϊκό πλαίσιο που έχει τεθεί είναι πολύ αυστηρό και εξαρτάται από την ίδια αν θα το εφαρμόσει.

    Ωστόσο, επεσήμανε πως οι ''25'' ανά πάσα στιγμή θα έχουν λόγο στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    Γαλλική Εθνοσυνέλευση - Κυπριακό ----------------------------------- Αναφορές στο Κυπριακό έγιναν κατά τη διάρκεια προχθεσινής συζήτησης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Jean-Louis Debre και κράτησε μία περίπου ώρα.

    Εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών κοινοβουλευτικών ομάδων της Εθνοσυνέλευσης--Bernard Accoyer (UMP), Francois Bayrou (UDF), Jean-MarcAyrault (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και Alain Bocquet (Κομμουνιστικό Κόμμα)-- ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το θέμα της Τουρκίας και της ΕΕ και υπέβαλαν ερωτήσεις στο Γάλλο Πρωθυπουργό Jean-Pierre Raffarin.

    Ο Francois Bayrou (UDF), ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της γαλλικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, μία πραγματική συζήτηση με ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για την Τουρκία και για το ότι δεν ακούστηκε η φωνή των εκπροσώπων του γαλλικού λαού. Τόνισε πως το αποτέλεσμα σήμερα «είναι ένας θλιβερός και αποκαλυπτικός απολογισμός» για τη Γαλλική Δημοκρατία, για το ευρωπαϊκό σχέδιο και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη.

    Ο κ. Bayrou υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της Γαλλίας και της ΕΕ γενικότερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, όπου, όπως υπογράμμισε, «δεν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας έναντι του θέματος της αρμενικής γενοκτονίας, καθώς και τις δεσμεύσεις μας έναντι μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Επανέλαβε επίσης τις θέσεις του υπέρ μίας προνομιακής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία αντί της ένταξης.

    Ο Alain Bocquet (Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας) αναφέρθηκε στο Κουρδικό και στο Κυπριακό, σε σχέση με τις τουρκικές υποχρεώσεις.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, σε σχέση με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, επεσήμανε πως αυτό αποτελεί ένα απλό βήμα για να οδηγήσει στην πλήρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Bernard Accoyer (UMP), αφού ανέφερε πως τάσσεται υπέρ μίας προνομιακής εταιρικής σχέσης με την Αγκυρα, επεσήμανε πως σήμερα η Τουρκία δεν εκπληρώνει ακόμη τις υποχρεώσεις της. Είπε πως έπρεπε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, τονίζοντας όμως πως η έκβασή τους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και επαναλαμβάνοντας ότι είναι οι Γάλλοι που θα έχουν το τελευταίο λόγο για το θέμα αυτό.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Accoyer τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μία λύση στο πρόβλημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να περάσει μέσω της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Γάλλος σοσιαλιστής Jean-Marc Ayrault αναφέρθηκε και αυτός ιδιαίτερα επικριτικά στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε εντός της ΕΕ να επιλέγουμε τους εταίρους που θα αναγνωρίζουμε και αυτούς που δεν αναγνωρίζουμε».

    Η αναγνώριση των κρατών μελών δεν είναι διαπραγματεύσιμη, υπογράμμισε ο κ. Ayrault. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη μη επίσημη συμπερίληψη του κριτηρίου της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

    Είπε επίσης πως η θέση των σοσιαλιστών για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι πως αυτή η διαδικασία θα είναι μακρά, θα αποφασισθεί από το κάθε ένα από τα κράτη μέλη και πως δεν πρέπει να καλλιεργούμε τους φόβους των πολιτών για το θέμα αυτό.

    Στην προσφώνησή του, ο Γάλλος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θέσεις του Προέδρου Ζακ Σιράκ ο οποίος, όπως είπε, καθόρισε τη θέση της Γαλλίας για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας και σύμφωνα με την οποία: «ναι στην ένταξη της Τουρκίας εάν » εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

    Υπενθύμισε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας από τη δεκαετία του '60, καθώς και το ότι κανείς Γάλλος Πρόεδρος δεν αμφισβήτησε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας αυτής.

    Προτείνουμε στην Τουρκία να κάνει τη δική της ευρωπαϊκή επανάσταση, ανέφερε ο κ. Raffarin. Εναπόκειται στην Τουρκία, είπε να ασπαστεί το δικό μας σχέδιο της Ευρώπης για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, είπε. Πρόσθεσε πως τίποτα δεν καταδικάζει την Τουρκία από το μόνιμο αποκλεισμό της από την Ευρώπη.

    Διαπραγμάτευση δεν είναι ένταξη και η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά, είπε ο κ. Raffarin. Ούτε η Ευρώπη, ούτε η Τουρκία δεν είναι σήμερα έτοιμες για μία ένταξη. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις υποχρεώσεις της Τουρκίας για εδραίωση της δημοκρατίας της, καθώς και για το θέμα της αρμενική γενοκτονίας και το Κουρδικό.

    Πρέπει επίσης η Τουρκία να διευθετήσει τις περιφερειακές διενέξεις της με την Ελλάδα και πρέπει επίσης να διευθετήσει το κυπριακό πρόβλημα, είπε ο Γάλλος Πρωθυπουργός.

    Ανέφερε πως σε περίπτωση που η Τουρκία δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξή της στην ΕΕ, επιθυμία μας είναι όπως προταθεί ένας δεσμός προνομιακής εταιρικής σχέσης μαζί της.

    Είπε πως καθ' όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα τα κράτη μέλη θα έχουν το λόγο τους στις διαπραγματεύσεις και πως όλες οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, θα διαθέτουν το δικαίωμα βέτο τους, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης.

    Ο κ. Raffarin υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός ειδικότερα έναντι του κ. Bayrou και επανέλαβε πως είναι ο κυρίαρχος γαλλικός λαός που θα έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα αυτό.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ακιντζί - Κυπριακό -------------------------------------- Η 17η Δεκεμβρίου μπορεί να μετατραπεί σε μια δημιουργική αρχή στο Κυπριακό, συμφώνησαν χθες Δημοκρατικός Συναγερμός και Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως οι επαφές των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων ''είναι απαραίτητες γιατί θα βοηθήσουν να γίνουν κατανοητές αλλά και αποδεκτές οι ανησυχίες που διατηρούν οι Ε/Κ αλλά και ταυτόχρονα από ε/κ πλευράς θα γίνουν κατανοητές οι πραγματικές προθέσεις, συμβίωσης, που διατηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/Κ''.

    Ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η ερώτηση αυτή την περίοδο δεν είναι ''τι θα γίνει'' αλλά ''τι θα κάνουμε'' και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να θέσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και των Τ/Κ τις ανησυχίες που διατηρεί για το σχέδιο Ανάν και τις αλλαγές που επιζητεί.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στη χθεσινή συνάντηση, κατά την οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κοινά συμπεράσματα.

    ''Η 17η Δεκεμβρίου μπορεί να μετατραπεί σε μια δημιουργική αρχή ώστε να επιδιώξουμε μέσα από πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν επανάληψη του διαλόγου για τέτοιες βελτιώσεις του σχεδίου του ΓΓ που θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και θα οδηγούν το συντομότερο σε μια συμφωνημένη διαρκή και βιώσιμη λύση'', δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο κ. Ακιντζί συμφώνησε πως η 17η Δεκεμβρίου έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα αρχή, επισημαίνοντας πως το κόμμα του επιθυμεί μια σύντομη λύση, αν είναι δυνατόν, πριν τις 3 Οκτωβρίου 2005.

    ''Εχουμε κουραστεί να τρέχουμε για να προλάβουμε τις ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα'', είπε ο Τ/Κ πολιτικός και συνέστησε προσοχή, προκειμένου να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία στη μακρόχρονη ''ιστορία των χαμένων ευκαιριών'' του κυπριακού προβλήματος.

    ''Ο λόγος που και αυτή η συγκυρία αποτελεί ευκαιρία είναι γιατί μετά την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία βρίσκεται σε πορεία προς την ΕΕ'', δήλωσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος ευχήθηκε να μη χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την ένταξη της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς εάν η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αυτές τις μέρες επαναλαμβάνει συνεχώς την ετοιμότητά της Αγκυρας.

    ''Ολοι μας θα πρέπει να ζητήσουμε από το ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία'', δήλωσε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο Ανάν απαράδεκτο θα πρέπει να θέσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και των Τ/Κ τις αλλαγές που επιζητεί στο σχέδιο Ανάν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλος ΥΠΕΞ - Συνομιλία --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, στον οποίο εξέφρασε τη μεγάλη χαρά της κυβέρνησης, του κυπριακού λαού και του ιδίου για την ασφαλή απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ, και για τον τερματισμό της τετράμηνης αγωνίας των οικογενειών τους και ολόκληρης της Γαλλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπαρνιέ αμέσως μετά την παράδοση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης προς τον κ. Μπαρνιέ τις θερμές ευχαριστίες του για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Σιράκ και στον ίδιο τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών για τις δηλώσεις τους αναφορικά με την αναγκαιότητα εκπλήρωσης από την Τουρκία όλων των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της, ούτως ώστε να μπορέσει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ''.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ελλειμμα - Κύπρος ----------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί εφικτούς τους στόχους του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης, που είχε υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, και για το λόγο αυτό αποφάσισε χθες να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών την παύση της διαδικασίας του Συμφώνου Σταθερότητας, που είχε κινηθεί εναντίον της Κύπρου για υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα.

    Στις 5 Ιουλίου 2004, το Συμβούλιο ECO-FIN μετά από εισήγηση της Επιτροπής είχε διαπιστώσει υπερβολικό έλλειμμα στην Κύπρο (6,3% του ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν - στο τέλος του 2003, ενώ το ανώτατο αποδεκτό όριο είναι 3% του ΑΕΠ) και κίνησε τη διαδικασία του άρθρου 104, παράγραφος 7 του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Κύπρος είχε υποβάλει το Μάίο ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης το οποίο προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2005.Η Επιτροπή, αφού εξέτασε το πρόγραμμα, το βρήκε ρεαλιστικό και αποφάσισε να εισηγηθεί την εγκατάλειψη της διαδικασίας που είχε κινηθεί εναντίον της Κύπρου.

    Οπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγαγε το συμπέρασμα ότι η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Μάλτα, η Πολωνία και η Σλοβακία βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος στην οποία διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν τον περασμένο Ιούλιο και, επομένως, ότι έχουν συμμορφωθεί με τις συστάσεις του Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, δεν απαιτούνται περαιτέρω συστάσεις στην παρούσα φάση.

    Ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα 5 νέα κράτη μέλη έχουν στο σύνολό τους ανταποκριθεί θετικά στις συστάσεις του Συμβουλίου κι έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την τιθάσευση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Η υγιής δημοσιονομική κατάσταση κάνει καλό στην οικονομία και στους φορολογούμενους και είναι σκόπιμο να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως σε περιόδους υψηλής οικονομικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει σήμερα στα εν λόγω κράτη μέλη», κατέληξε ο Ισπανός Επίτροπος.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσοστό στο οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην καθεμιά χώρα το έλλειμμα κατά το 2004 συμβαδίζει με το στόχο που καθορίζεται στο οικείο πρόγραμμα σύγκλισης του Μαΐου του 2004.Το έλλειμμα στην καθεμιά χώρα για το 2005 αναμένεται να συμβαδίζει με την πορεία προσαρμογής που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο. Στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 5,2% το 2004, στο 2,9% το 2005 και στο 2,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.

    Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία και λαμβανομένων υπόψη των μέτρων που καθορίζονται λεπτομερώς στους προϋπολογισμούς για το 2005, συνάγεται ότι οι αρχές των πέντε χωρών έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα και κατ επέκταση δείχνουν να βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης των υπερβολικών τους ελλειμμάτων σύμφωνα με τους όρους των συστάσεων που διατύπωσε το Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 104 παράγραφος 7, καταλήγει η Επιτροπή.

    Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Εμπειρογνώμονας -------------------------------------- Ο εμπειρογνώμονας του Ιδρύματος INFORCE, με τον οποίο έχει επιτευχθεί κατ'αρχήν συμφωνία για να αναλάβει εκταφές λειψάνων τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο τον προσεχή Ιανουάριο με επιπλέον εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό, για διερευνητικής φύσεως εργασία σε έναν από τρεις χώρους που υπέδειξε η τ/κ πλευρά το 1998.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), η Επιτροπή συμπλήρωσε την 85η της σύνοδο εργασίας σήμερα, έχοντας πραγματοποιήσει έξι συναντήσεις, κατά την οποία ''μελετήθηκαν όλες οι εκθέσεις διερεύνησης που υποβλήθηκαν από τα μέλη''.

    ''Οι προσπάθειες για ολοκλήρωση της έρευνας των περιπτώσεων που υποβλήθηκαν από τις δύο πλευρές, που άρχισαν στην 84η σύνοδο, θα συνεχιστούν. Ελπίζεται ότι θα εξαχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό, όσον αφορά την τύχη των αγνοουμένων'', σημειώνει η ανακοίνωση.

    Προσθέτει ότι ''ο εμπειρογνώμονας από το Ιδρυμα INFORCE, με τον οποίο επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία για να αναλάβει εκταφές και στις δύο πλευρές, όσον αφορά Τ/Κ και Ε/Κ αγνοούμενους, ο οποίος ήρθε στο νησί τον Οκτώβριο για μια πρώτη γεωφυσική έρευνα συγκεκριμένων χώρων ταφής, αναμένεται να έρθει ξανά, με άλλους εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό, τον Ιανουάριο του 2005, για μιαν διερεύνηση όσον αφορά έναν από τους τρεις χώρους που παρουσίασε η τ/κ πλευρά το 1998''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ''δεν έχει καταστεί τεχνικά δυνατό να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες του Παραρτήματος στους Διαδικαστικούς Κανόνες, που είχαν συμφωνηθεί στην έναρξη αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων της ΔΕΑ, στις 30 Αυγούστου 2004''.

    ''Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για ολοκλήρωση αυτής της εργασίας κατά την 86η σύνοδο'', σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της 86ης συνόδου της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2005.

    Βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ουκρανία --------------------------------------------------- Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης αναχωρεί σήμερα για το Κίεβο, συμμετέχοντας σε τριακονταμελή αντιπροσωπεία της ΚΣΣΕ, για την παρακολούθηση του επαναληπτικού 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 26 Δεκεμβρίου.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Απόλλωνας - Νίκη - Βαθμολογίες --------------------------------------------------------- Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Απόλλωνας νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό την Ανόρθωση με 3 2 στο τελευταίο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Μετά την ολοκλήρωση της 1ης αγωνιστικής του Κυπέλλου, στον 1ο Ομιλο προηγείται ο ΑΠΟΕΛ και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3 βαθμούς και ακολουθούν η ΠΑΕΕΚ και η ΑΠΕΠ χωρίς βαθμούς.

    Στον 2ο Ομιλο προηγείται η ΑΕΚ και ο Απόλλωνας με 3 βαθμούς και ακολουθούν η Ανόρθωση και ο ΑΠΟΠ/Κινύρα με μηδέν βαθμούς.

    Στην πρώτη θέση του 3ου Ομίλου βρίσκονται ο Ολυμπιακός και η Ομόνοια με 3 βαθμούς και ακολουθούν ο Διγενής Μόρφου και ο Εθνικός Αχνας με μηδέν βαθμούς.

    Στον 4ο Ομιλο προηγείται η ΑΕΛ και ο Αρης με 3 βαθμούς και ακολουθούν η Πάφος και η ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς χωρίς βαθμούς.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη ----------------------------------- Ανοδικά αντέδρασαν χθες οι τραπεζικές μετοχές ωθώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε σημαντικά κέρδη, ύστερα από δύο ημέρες πτωτικής πορείας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,65%, κλείνοντας στις 1.010,78 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 1,01%, κλείνοντας στις 72,18 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 364 χιλιάδες λίρες, με τις Τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου να συγκεντρώνουν το 30% και το 26,5%, αντίστοιχα, του τζίρου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φυλάκια ΕΦ - Επισκέψεις

    Την ελπίδα ότι το 2005 θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκέπτεται σήμερα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Πρώτος σταθμός το φυλάκιο ''Κολοκασίδη'' όπου τον υποδέχθηκαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος και ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Ανδρέας ΧΛοΐζου.

    Εκεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος άκουσε τα Κάλαντα από στρατιώτες στο Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας ενώ έκανε πρόποση και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά.

    Σε σύντομη ομιλία προς τους Εθνοφουρούς ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η μάχη δεν σταματά ποτέ και η ελπίδα μας και η επιδίωξη μας είναι ο καινούργιος χρόνος να μας επιτρέψει να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να καταργήσουμε αυτή τη διαχωριστική γραμμή που έχετε ταχθεί να φυλάτε''.

    [05] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Εμπόριο

    Μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών(συνολικές εισαγωγές από Τρίτες Χώρες και αφίξεις από άλλα Κράτη Μέλη) για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2004 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2003.

    Σύμφωνα με την έκθεση ''Στατιστικές Ενδοκοινοτικού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (Συνοπτικά Στοιχεία)'' για τον Αύγουστο 2004, της Στατιστικής Υπηρεσίας οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών (συνολικές εισαγωγές από Τρίτες Χώρες και αφίξεις από άλλα Κράτη Μέλη) για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2004 ήταν 1.765,5 εκ. λίρες σε σύγκριση με 1.508,3 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2003.

    Οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες και αποστολές σε άλλα Κράτη Μέλη) ήταν 326,5 εκ. λίρες σε σύγκριση με 326,1 εκ. λίρες κατά τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2003.

    [06] (Κ) Προς συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2004

    Πληροφορούνται οι συνδρομητές του ΚΥΠΕ ότι η Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο το 2004 στα ελληνικά βρίσκεται στην Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στη διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Ανασκοπήσεις'' και στο έτος 2004 όπου βρίσκεται καταχωρημένη η Ανασκόπηση κατά μήνα.

    Για την Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στις ''Ανασκοπήσεις'' και στο σημείο που αναγράφεται ''Ανασκοπήσεις Γεγονότων για τα κατεχόμενα''. Στο έτος 2004 βρίσκεται καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    Για την Ανασκόπηση 2003 στα αγγλικά πατούμε στο σημείο ''English'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Reviews'' και στο 2004 όπου είναι καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Εθνικό Συμβούλιο - Επισκέψεις

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι το Εθνικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία δεν πήρε καμία απολύτως απόφαση και πως στην επόμενη συνάντηση του Σώματος τα κόμματα θα δώσουν τις θέσεις τους όχι μόνο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών αλλά και «ευρύτερα στο τι δέον γενέσθαι».

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εθνική Φρουρά

    «Οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο ακοίμητος φρουρός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου».

    [09] (Κ) ΕΠΕ Κύπρου - Κυπριακό - Διακήρυξη

    Τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να αναπτύξουν το συντομότερο δυνατό νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό μέσα από τις οποίες να αναζητηθούν τρόποι και μηχανισμοί για να διασφαλιστούν οι νόμιμες ανησυχίες της ε/κ πλευράς στο σχέδιο Ανάν, το οποίο παραμένει η βάση για την επίτευξη λύσης, καλεί η Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή Κύπρου (ΕΠΕ) για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα από τις 5 μέχρι τις 13 Αυγούστου 2005.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  223.383,85
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,21     0,04    221.011,37
    FTSE/CySE 20                           337,92    -0,26    134.688,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.012,72    -0,27    115.370,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              897,71     0,29     21.472,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          884,84     0,08     53.048,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.008,26    -0,25    136.843,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.028,45    -0,24    102.478,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    888,33     0,54        338,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            829,87    -0,39     32.274,81
    FTSE Med (23/12/2004)                6.732,48     0,30
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5772               0,5806
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4292               0,4317
    Λίρα Αγγλίας              0,8228               0,8277
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4123            0,4155
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3283            0,3309
    Δολάριο Καναδά                  0,3469            0,3496
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0696            0,0701
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3732            0,3761
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα

    Μήνυμα του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρη Σοφοκλείδη, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου 2005:

    Τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων και του ερχομού του καινούργιου χρόνου οι σκέψεις και οι καρδιές όλων των ξενιτεμένων στρέφονται νοσταλγικά στη μικρή και αγαπημένη μας Κύπρο.

    Θυμόμαστε το 1974, τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, την τραγωδία των μανάδων και των συγγενών των αγνοουμένων, τις πόλεις και τα χωριά μας που βρίσκονται κάτω από τον Τούρκο κατακτητή.

    Η 1η Μαΐου 2004 υπήρξε ένα σημαντικό ορόσημο για την Κύπρο και ο κυπριακός λαός πέτυχε το μεγαλύτερο επίτευγμα του μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου. Σαν αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού λαού, όλοι οι απόδημοι γιορτάσαμε μαζί του την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις 24 Απριλίου η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και σημαντικό ποσοστό Τουρκοκυπρίων καταψήφισε το Σχέδιο Αννάν 5, που νομιμοποιούσε τη διχοτόμηση, εξυπηρετούσε μόνο τα τουρκικά συμφέροντα και μετέτρεπε την Κύπρο σε μόνιμη εστία διαχωρισμού, συγκρούσεων και ελεγχόμενου κράτους.

    Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία επαναβεβαιώνει την υποχρέωση της Τουρκίας να επεκτείνει την τελωνειακή της σύνδεση με τα 10 νέα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Είμαστε ευγνώμονες για τη σθεναρή προβολή των δικαίων της Κύπρου και τη στήριξη της πολιτικής του Προέδρου Παπαδόπουλου από τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, η οποία συνέβαλε στα σημαντικά επιτεύγματα της Κύπρου.

    Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας όμως, προσπαθούν να διασφαλίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, βοηθήσουν και εξυπηρετήσουν την Τουρκία, τον εταίρο τους στη Μέση Ανατολή για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους στο Ιράκ. Οι προτάσεις, οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί της δικής μας πλευράς, οι κραυγές και οι απαιτήσεις των προσφύγων για τα βασικά τους δικαιώματα δεν εισακούονται και παραγνωρίζονται συνεχώς.

    Αυτήν την κρίσιμη περίοδο η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ, ολόκληρος ο απόδημος κυπριακός ελληνισμός, όπου και αν βρίσκεται, εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διαβεβαιώνει ότι θα συμμετέχει σε όλους τους αγώνες της Κύπρου, θα ενημερώνει και θα διαφωτίζει τα κέντρα αποφάσεων των χωρών στις οποίες ζει, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση με το ίδιο σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους. Δε δεχόμαστε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματά μας, τις βασικές μας ελευθερίες και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

    Το μέλλον της Κύπρου μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια διαγράφεται λαμπρό. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε, να το πιστέψουμε και να εργασθούμε για να κτίσουμε πάνω στην επιτυχία της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας σε μια κοινή πατρίδα με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους.

    Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται ενότητα στόχων και σκοπών Κυβέρνησης, πολιτικής ηγεσίας και κοινωνίας και ψύχραιμη, νηφάλια και εθνική υπεύθυνη αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε, μακριά από κομματικούς υπολογισμούς.

    Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ στέλλουμε εγκάρδιες ευχές στις κυβερνήσεις και την πολιτικές ηγεσίες της Κύπρου και της Ελλάδος και σε όλο τον ελληνισμό για χαρούμενα Χριστούγεννα, ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο χρόνο, ειρήνη στον κόσμο και ελευθερία στην Κύπρο μας.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές

    Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,25%, κλείνοντας στις 1.008,26 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,21 μονάδες. Μειωμένη σε σύγκριση με χθες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 223 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 32,5% του τζίρου.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Απόδημοι - Κυπριακό

    [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Ομογένεια - Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

    Συνεχίζονται με επιτυχία οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου.

    Στην τρίτη διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου η Επισκέπτρια Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Τατιάνα Ζαϊκόβσκαγια ανέπτυξε το θέμα "Ο Χοίρος: Το 'ιερό βδελυρό' ζώο των Χριστουγέννων" κάνοντας αναφορά στα ήθη και έθιμα του Δωδεκαήμερου από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα.

    Σημαντικό και αξέχαστο έθιμο για την περίοδο αυτή ήταν και το σφάξιμο του οικόσιτου χοίρου που εξασφάλιζε τροφή για όλη την οικογένεια. Τα «χοιροσφάγια», όπως δείχνουν περιγραφές, παλιά είχαν και τελετουργική σημασία, αλλά σήμερα έχουν ξεχαστεί εντελώς.

    Στη συνέχεια η εισηγήτρια ανέλυσε τις διαφορετικές και αντιφατικές αντιλήψεις που επικρατούν για το χοίρο σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Οπως αναφέρεται σε αρχαίες ελληνικές πηγές «ύς θύεται Αφροδίτη» που μαρτυρεί την ιερότητα και δαιμονική ιδιότητα του ζώου. Αναφέρεται, επίσης, ότι «αγριόχοιρος εφόνευσε τον Άδωνιν, εραστήν της Αφροδίτης εντός Θριδάδων» (μαρουλιών).

    Μίλησε, επίσης, για την ιεροτελεστική σφαγή του χοίρου σε περιοχές της Πάφου, την προσφορά κρέατος στο εκκλησίασμα και την κατασκευή των λουκάνικων, των παστών, της τιτσιρίας, τα έθιμα και δεισιδαιμονίες που υπάρχουν ακόμα στην Κύπρο και σε άλλους λαούς.

    Είναι σημαντικό ότι μετά τη σφαγή του χοίρου έτρωγαν όλοι μαζί, οικογένεια, γείτονες, συγγενείς και φίλοι και έπιναν την πατροπαράδοτη ζιβανία. Εριχναν ακόμα λουκάνικα και τιτσιά στα δώματα για τους καλικάντζαρους, όπως λέει το γνωστό στιχάκι «Τιτσίν, τσιτσίν λουκάνικο κομμάτι ξεροτήγανο να φάμε και να φύουμεν».

    Τα σύγχρονα κυπριακά και ελληνικά έθιμα, οι δοξασίες και δεισιδαιμονίες διατηρούν τον αρχαίο τύπο των χοιροσφαγίων και έχουν πολλά κοινά σημεία με τους άλλους λαούς της Ευρώπης.

    Μετά τη διάλεξη ακολούθησε συζήτηση και αναφέρθηκαν από τους παρευρισκομένους πολλές προσωπικές εμπειρίες από τα «χοιρομυστήρια» και δεισιδαιμονίες που επικρατούσαν στα χωριά για το χοίρο.

    Η επόμενη διάλεξη θα γίνει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 7:30μμ στην Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα από την Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου, Λέκτορα, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ενοποίηση στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το θέμα: «Τουρκικές ελπίδες για ένταξη, κυπριακές ελπίδες για λύση».

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 23 December 2004 - 18:49:16 UTC