Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Ιδιωτική επίσκεψη
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Κυβερνητικοί Ιατροί - Σεισμοπαθείς - Εισφορά
  • [04] (Κ) ΗΠΑ - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Μπους - Τελετή εγκατάστασης
  • [05] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - ΣτΕ
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - ΝΑ Ασία
  • [07] (Κ) Αθήνα - Πρωθυπουργός - ΥΠΕΞ - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [08] (Κ) ΥΠΕΣ - Πολιτική Αμυνα - Σεισμοπαθείς - Βοήθεια
  • [09] (Κ) Κύπρος - Θύματα ΝΑ Ασίας - Τρίλεπτη σιγή
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Θύματα ΝΑ Ασίας - Τρίλεπτη σιγή - Ζακχαίος
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Καραμανλής - Μαραθώνιος ανθρωπιάς - ΕΡΤ
  • [14] (Κ) Κατεχόμενα - Αγνοουμένοι - Εκταφές - Τατάρ
  • [15] (Κ) Αγνοούμενοι - Γεωργιάδης - Εκταφές
  • [16] (Κ) ΗΠΑ - Οικονομική βοήθεια - Κατεχόμενα - Ιανουάριος
  • [17] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Δεύτερη αγωνιστική

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Ιδιωτική επίσκεψη

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Λονδίνο --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο Λονδίνο, όπου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πραγματοποιεί ολιγοήμερη ιδιωτική επίσκεψη.

    ΥΠΕΞ - Λουξεμβουργιανή Προεδρία - Κανονισμοί ΕΕ για Τ/Κ ------------------------------------------------------- Το Λουξεμβούργο ως χώρα είναι φιλική προς την Κύπρο αλλά ως Προεδρία της ΕΕ που άρχισε από την 1η Ιανουαρίου 2005 και θα διαρκέσει για τους επόμενους έξι μήνες, θα παίζει το ρόλο του Προέδρου κρατώντας ισορροπίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Η Λουξεμβουργιανή Προεδρία είναι φιλική, όμως θα κρατήσει ισορροπίες όπως κάνουν όλες οι Προεδρίες της ΕΕ'', σημείωσε ο Υπουργός.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι μια από τις προτεραιότητες της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, όπως αυτό αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι η έναρξη της προετοιμασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ύστερα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, είπε ότι ''αυτό προφανώς σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν την Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής το ταχύτερο δυνατόν''.

    Πρόσθεσε ότι ''οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου αλλά μόνο τότε όταν θα υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο προσαρμογής''.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα κινηθεί εντατικά από την επόμενη εβδομάδα για να πετύχει αποσύνδεση των κανονισμών ενίσχυσης των Τ/Κ με απευθείας κονδύλια και εμπόριο, ανέφερε ότι δεν προβλέπει ότι το θέμα θα ανακινηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

    Ανέφερε ότι μόλις τώρα άρχισε να λειτουργεί η Λουξεμβουργιανή Προεδρία. ''Να αφήσουμε τους ανθρώπους να βρουν τα πόδια τους και θα είμαστε σε επαφή μαζί τους για να δούμε το θέμα στην πορεία'', κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ -------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά έχει δηλώσει την επιθυμία της για επανέναρξη διαδικασιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου ότι θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των διαδικασιών.

    Μιλώντας χθες, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το 2005, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι επιδιώκουμε συμφωνημένη λύση, χωρίς επιδιαιτησία, η οποία να μπορεί να αχθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εδραίωση της Κύπρου στα πλαίσια της ΕΕ και καταβάλλεται προσπάθεια η ΕΕ να συμβάλει περαιτέρω στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ σχεδιάζει να ορίσει νέο μεσολαβητή για το Κυπριακό ο οποίος θα προέρχεται από την Ευρώπη, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο και καμία επίσημη πληροφόρηση, «έτσι θεωρώ ότι τα όσα δημοσιεύονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε περίπτωση επανέναρξης των διαδικασιών, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ορίσει τον εκπρόσωπό του στις διαδικασίες αυτές και «δεν νομίζω η προέλευση έχει στην ουσία σημασία, απεναντίας ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει όποιος εκπρόσωπος του ΓΓ είναι το σημαντικό στοιχείο».

    Αναφορικά με σημερινή είδηση που φέρει Αμερικανούς και Βρετανούς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ενίσχυση των κατεχομένων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη επίσημη ενημέρωση επί του θέματος».

    Είπε ότι η πολιτική των δύο αυτών χωρών είναι «γνωστή», τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ενίσχυση δεν μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα της κατάστασης που επικρατεί στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ούτε να τροποποιήσει την παρανομία με οποιοδήποτε τρόπο.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις της προεδρίας του Λουξεμβούργου στην ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης παρέπεμψε σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για την λουξεμβουργιανή προεδρία και συγκεκριμένα ότι το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να αφεθεί το Λουξεμβούργο να εκδηλώσει τις προτεραιότητές του.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για ανάληψη διεθνούς εκστρατείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η διεθνής εκστρατεία εκ μέρους της κυβέρνησης είναι συνεχής, μέσω των διπλωματικών αποστολών και μέσω επισκέψεων, προσθέτοντας ότι η παρουσία της Κύπρου σε διεθνή βήματα είναι συνεχής.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδιάζει σειρά επισκέψεων, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα των επισκέψεων του κατά τη διάρκεια του έτους θα ανακοινωθεί, όπως και θα ανακοινωθούν οι οποιεσδήποτε άλλες επισκέψεις υπουργών και αξιωματούχων του κράτους σε άλλες χώρες. Στόχος, είπε, είναι η «προώθηση των συμφερόντων της χώρας».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πει ότι η δική μας πλευρά επιθυμεί την επανέναρξη διαδικασιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου ότι θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο αυτών των διαδικασιών».

    «Επιδιώκουμε συμφωνημένη λύση, χωρίς επιδιαιτησία, η οποία να μπορεί να αχθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

    Αυτή είναι η μια από τις δύο κατευθύνσεις της δικής μας κυβερνητικής πολιτικής, είπε, και πρόσθεσε ότι η άλλη είναι η εδραίωση της Κύπρου στα πλαίσια της ΕΕ και η προσπάθεια η ΕΕ να συμβάλει περαιτέρω στη διαδικασία αυτή, δηλαδή της επίλυσης του Κυπριακού».

    Εκπρόσωπος - Βρετανικά απόρρητα έγγραφα --------------------------------------- «Εκ πρώτης όψεως εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως εγγυήτριας δύναμης το 1974», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης για το 1974 που δόθηκαν στη δημοσιότητα την 1η Ιανουαρίου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε οδηγίες για λήψη αντιγράφων όλων των εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μετά τη μελέτη όλων των εγγράφων, πρόσθεσε, θα υπάρξουν, αν χρειαστεί, περαιτέρω δηλώσεις.

    Ανέφερε επίσης ότι θα ανακοινωθούν, εάν υπάρξουν οποιεσδήποτε αποφάσεις μετά τη μελέτη των εγγράφων. Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η κυβερνητική πολιτική μετά τη συμπλήρωση της μελέτης.

    Σε ερώτηση ποιος είναι ο σκοπός λήψης των αντιγράφων, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Η μελέτη, αρχειοθέτηση, εμπλουτισμός του Κρατικού Αρχείου, για σκοπούς ιστορικούς, και φυσικά μελέτη για σκοπούς πολιτικούς και αξιολόγηση των όσων είχαν τότε διαδραματιστεί».

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - 80χρονα ΑΚΕΛ - 20ο Συνέδριο ------------------------------------------------ Συμβιβασμός θα είναι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα, δεν θα εκπληρωθούν όλες οι επιθυμίες και προσδοκίες μας αλλά τουλάχιστον το τίμημα που θα πληρώσει ο κυπριακός λαός να είναι πληρωτέο, να μπορεί να αποσβένεται σταδιακά τουλάχιστον για τις επόμενες γενιές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε εορταστική εκδήλωση στα γραφεία του ΑΚΕΛ για το κόψιμο της βασιλόπιτας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως αυτή είναι η προσπάθεια του κόμματός του που θα συνεχίσει και στο 2005 ώστε ''με αλλαγές που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν, η λύση να μετατραπεί σε λειτουργική και βιώσιμη''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή και ελπίδα όπως ''οι Αμερικανοβρετανοί να μην συνεχίσουν να μεθοδεύουν επαναφορά αυτού του σχεδίου (Ανάν) ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές''.

    ''Εύχομαι κι ελπίζω'', συνέχισε, ''τα όσα διακηρύττονται περί νέων πρωτοβουλιών να εννοούνται και να εννοούνται πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν θα οδηγούν και πάλι σε δοτές λύσεις, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και επιδιαιτησίες''.

    Διευκρίνισε ότι οι πρωτοβουλίες σκοπό πρέπει να έχουν όπως γίνουν σεβαστές και οι ελάχιστες επιθυμίες, προσδοκίες, συμφέροντα και των Ε/Κ.

    Εξέφρασε λύπη που τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν ότι στόχος είναι το πώς να εξυπηρετηθεί η Τουρκία και στις βλέψεις της σε ό,τι αφορά τη συνέχιση ενός ρόλου που δεν έχει σχέση με τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο αλλά στο άνοιγμα και τη διεύρυνση του δρόμου της Τουρκίας για να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι χειρισμοί που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από το ΑΚΕΛ πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου ήταν ''ορθοί, ευέλικτοι, χειρισμοί υπεράσπισης αρχών αλλά και νενομισμένοι''.

    Είπε ότι ορισμένοι θεωρούσαν και θεοποιούσαν το πλαίσιο αυτού που λέγεται ''ευρωπαϊκή οικογένεια'' που όπως αποδείχθηκε είναι ''μια οικογένεια κρατών όπου επικρατούν πρώτα απ΄ όλα τα συμφέροντα και ο συγκερασμός των συμφερόντων και όπου οι μεγάλοι καθορίζουν τους κανόνες του παιγνιδιού''.

    ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Εκτακτη Σύνοδος - Σεισμός - ΝΑ Ασία ------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής στην Εκτακτη Σύνοδο Υπουργών της ΕΕ με αρμοδιότητα στην εξωτερική βοήθεια που έχει συγκαλέσει η Λουξεμβουργιανή Προεδρία στις Βρυξέλλες με θέμα τις συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Ασία.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτήν την Εκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι η χώρα μας έχει ενεργήσει έγκαιρα στην αποστολή βοήθειας προς τις πληγείσες χώρες ενώ ταυτόχρονα έχει κινητοποιήσει και την κοινή γνώμη.

    Στην Εκτακτη Σύνοδο, η οποία θα προεδρεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Ζιάν Ασελμπορν, θα αναγνωστεί Εκθεση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Ζιαν Λουίς Σίλτς και τον Επίτροπο της ΕΕ για Ανάπτυξη και Ανθρωπιστική Βοήθεια που έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.

    Η Εκτακτη Σύνοδος θα προετοιμάσει και τη Διάσκεψη Δωρητών που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 11 Ιανουαρίου και θα είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Κύπρος έχει εγκρίνει χρηματική βοήθεια ύψους 370.000 δολαρίων προς τις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Πέραν από την κρατική βοήθεια πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, κόμματα, συντεχνίες, τράπεζες και άλλα οργανωμένα σύνολα και επιχειρήσεις έχουν αναλάβει τη συλλογή χρημάτων, φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού για αποστολή στις πληγείσες περιοχές.

    Κύπρος - ΕΕ - ΝΑ Ασία - Πένθος ------------------------------- Σε ένδειξη συμμετοχής στο πένθος τους και αλληλεγγύης προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που πλήγηκαν από τον καταστροφικό σεισμό στις 26 Δεκεμβρίου 2004, θα τηρηθούν σήμερα Τετάρτη στη 1 μ.μ. τρία λεπτά σιγής, στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε δημόσια κτίρια, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, η απόφαση για τήρηση τρίλεπτης σιγής αφορά τόσο στην Κύπρο όσο και τα υπόλοιπα 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατόπιν σχετικής απόφασης που λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Δεκεμβρίου.

    Αδάμος Αδάμου - Παλαιστίνη - Εκλογές ------------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 30 Ευρωβουλευτές οι οποίοι μεταβαίνουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη ως παρατηρητές των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου, που θα αναδείξουν το νέο Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής σε διαδοχή του Γιάσερ Αραφάτ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αδάμου είπε ότι οι 30 Ευρωβουλευτές θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο με τους υποψηφίους για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και με λειτουργούς της Υπηρεσίας Εκλογών.

    Πρόσθεσε ότι οι 30 Ευρωβουλευτές έχουν χωριστεί σε έξι ομάδες και θα περιοδεύσουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, την Ιεριχώ, τη Βηθλεέμ και τη Λωρίδα της Γάζας, επιβλέποντας την εκλογική διαδικασία.

    Ιωάννης Κασουλίδης - Παλαιστίνη - Εκλογές ----------------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης θα είναι μεταξύ των 30 Ευρωβουλευτών που αποστέλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα Παλαιστινικά Εδάφη, όπου θα διαδραματίσουν ρόλο παρατηρητών στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιανουαρίου για την εκλογή του νέου Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής που θα διαδεχθεί τον Γιάσερ Αράφατ.

    Οπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα συμμετέχει με 11 Ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Edward McMιllan-Scott.

    Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΚ, θα βρίσκεται στα Παλαιστινιακά Εδάφη από τις 6 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

    Στο πλαίσιο της αποστολής τους οι Ευρωβουλευτές θα συναντηθούν με τους υποψηφίους και με τους αρμόδιους για την εκλογική διαδικασία αξιωματούχους πριν συσταθούν σε ομάδες παρατηρητών στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα.

    Πρόεδρος ΔΣ Συμβουλίου Πανεπιστημίου - Δημοσιογραφική Σχολή ----------------------------------------------------------- Αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει η πρότασή του για ίδρυση Δημοσιογραφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εξέφρασε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κίκης Λαζαρίδης.

    Οπως είπε, το θέμα της ίδρυσης Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Η ανταπόκριση ήταν θετική, σημείωσε, και έχει σταλεί στην αρμόδια Επιτροπή Προγραμματισμού Ανάπτυξης για μελέτη και κοστολόγηση και επαναφορά στο Συμβούλιο για τελική έγκριση.

    Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε ένα-δύο μήνες και μετά θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο. «Δεδομένου ότι θα είναι θετική η απόφαση του Συμβουλίου, που πιστεύω θα είναι, θα συζητηθεί με την κυβέρνηση γιατί είναι θέμα προϋπολογισμού πλέον», ανέφερε.

    «Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει γιατί το κόστος δεν θα είναι μεγάλο, γιατί πολλά μαθήματα που αφορούν τη δημοσιογραφία ήδη διδάσκονται, εκτός από ένα-δυό», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού ---------------------------------------------------- Διήμερο συνέδριο για να ακουσθούν οι τελικές απόψεις των δύο υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι δύο ξένες εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές που τέθηκαν αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό το έργο ''για να ακούσουμε τελικές απόψεις και να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε παρακάτω''. Πρόσθεσε ότι η μια εταιρεία προέρχεται από το λιμάνι του Αμστερνταμ και η άλλη από το λιμάνι της Σιγκαπούρης.

    Αναφερόμενος στο κόστος του έργου, ο κ. Θράσου, αφού σημείωσε ότι από προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Τράπεζας Αναπτύξεως το 1997 το κόστος ανερχόταν γύρω στα 55 εκατομμύρια λίρες, είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα το κόστος θα ανέλθει γύρω στα 110 εκ. λίρες.

    Σε σχέση με το λιμάνι της Λεμεσού, ο κ. Θράσου είπε στο ΚΥΠΕ ότι ''υπάρχουν κάποιες ιδέες για εκβάθηση του λιμανιού και επέκταση τόσο των λιμενοβραχιόνων όσο και του στοιβασιακού χώρου'' και ότι υπάρχει επίσης μια πρόταση μεγάλης ξένης εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται για τη συνεκμετάλευση του λιμανιού και τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων συνολικού αριθμού 200.000 το χρόνο.

    Πρόσθεσε ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου διεξάγει συνομιλίες με την εταιρεία για να διαπιστώσει ''πόσο σοβαρό είναι το ενδιαφέρον και πώς μπορούν να εξασφαλιστούν εγγυήσεις ότι η συνεργασία θα πάει σε βάθος χρόνου'', διότι θα απαιτηθούν για αυτήν τη συνεργασία κάποια έργα από μέρους της Αρχής.

    Ανέφερε ότι η άποψη τόσο η δική του όσο και του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι ''θα πρέπει να διασφαλιστεί η μακρόχρονη συνεργασία της εταιρείας μαζί με την Αρχή''.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα υποχώρηση ---------------------------------- Αμελητέα υποχώρηση παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης η αγορά διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 1.006,6 μονάδες. Αντίθετα, οριακά κέρδη της τάξης του 0,37% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 238 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,02% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 336,95 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 3ος όμιλος - Νίκη Διγενή ----------------------------------------------- Ο Διγενής Μόρφου κέρδισε χθες τον Ολυμπιακό στο ΓΣΠ με 2-1, σε αγώνα που σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης αγωνιστικής φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Με τον αγώνα αυτό για τον τρίτο όμιλο, ο Διγενής πέτυχε την πρώτη του νίκη στο θεσμό του κυπέλλου.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Αγώνες ---------------------------------- Με επτά αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Στο πλαίσιο του 1ου ομίλου ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στη Λευκωσία την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, ενώ η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς φιλοξενεί την ΠΑΕΕΚ Κερύνειας.

    Στον 2ο όμιλο ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας φιλοξενεί τον Απόλλωνα και η Ανόρθωση συγκρούεται με την ΑΕΚ.

    Για τον 3ο όμιλο ο Εθνικός Αχνας αντιμετωπίζει στο Δασάκι την Ομόνοια.

    Στο πλαίσιο του 4ου ομίλου η ΑΕΛ συγκρούεται με τον Αρη και η ΑΕ Πάφος φιλοξενεί την ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς.

    [03] (Κ) Κυβερνητικοί Ιατροί - Σεισμοπαθείς - Εισφορά

    [04] (Κ) ΗΠΑ - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Μπους - Τελετή εγκατάστασης

    Ο προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα παρακάθεται για δεύτερη φορά στην προεδρική πλατφόρμα με τον Τζορτζ Μπους στην τελετή εγκατάστασής του στην Προεδρία των ΗΠΑ για δεύτερη θητεία.

    [05] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - ΣτΕ

    Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου, προτίθεται να μεταβεί στο τέλος Ιανουαρίου στο Στρασβούργο για προώθηση της επίλυσης του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - ΝΑ Ασία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί την προσεχή Παρασκευή για τις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί στην ειδική συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) Αθήνα - Πρωθυπουργός - ΥΠΕΞ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και το θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της ΝΑ Ασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης είπε ότι ''συζητήσαμε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, που έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία, την οικονομική διπλωματία''.

    [08] (Κ) ΥΠΕΣ - Πολιτική Αμυνα - Σεισμοπαθείς - Βοήθεια

    Αντιβιοτικά φάρμακα και εμβόλια συνολικής αξίας 45 χιλιάδων λιρών καθώς και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους σεισμοπαθείς της νοτιοανατολικής Ασίας, μεταφέρονται από το Αεροδρόμιο Λάρνακας στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα με σκοπό να διατεθούν στις πληγείσες περιοχές της χώρας.

    [09] (Κ) Κύπρος - Θύματα ΝΑ Ασίας - Τρίλεπτη σιγή

    Η Κύπρος, μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη, τήρησε σήμερα στις 1300 τρίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε δημόσια κτίρια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    ''Οι λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν εκφράσει με την τρίλεπτη σιγή τη μεγάλη τους λύπη και θλίψη για τα θύματα της πρόσφατης θεομηνίας'', δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, μετά τη λήξη της τρίλεπτης σιγής στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η απόφαση για τήρηση τρίλεπτης σιγής αφορά τόσο την Κύπρο όσο και τα υπόλοιπα 24 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μεταξύ της πρώην προεδρίας της ΕΕ που ασκούσε η Ολλανδία και της παρούσας προεδρίας του Λουξεμβούργου, που λήφθηκε στις 31 Δεκεμβρίου.

    Το ΚΥΠΕ διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων για τρία λεπτά τηρώντας την τρίλεπτη σιγή εις μνήμη των θυμάτων.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Θύματα ΝΑ Ασίας - Τρίλεπτη σιγή - Ζακχαίος

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε σήμερα στην τήρηση τρίλεπτης σιγής για τα θύματα του σεισμού και των φονικών τσουνάμι που έπληξαν τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας στις 26 Δεκεμβρίου.

    Την ώρα που οι σημαίες έξω από το κτίριο του ΥΠΕΞ κυμμάτιζαν μεσίστιες, το προσωπικό του Υπουργείο συγκεντρώθηκε στο κεντρικό σαλόνι στο ισόγειο του κτιρίου, όπου και παρέμειναν σιωπηλοί για τρία λεπτά ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τις πληγείσες χώρες.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Αναστροφή της πτωτικής πορείας που ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου από την αρχή του νέου έτους σημειώθηκε σήμερα ως αποτέλεσμα των κερδών που κατέγραψαν κυρίως οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,33%, κλείνοντας στις 1.009,95 μονάδες. Οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,1% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 192 χιλιάδες λίρες.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  192.010,75
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,57     0,10    169.641,44
    FTSE/CySE 20                           337,91     0,28     94.425,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.013,09     0,28     92.715,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              934,77     2,04     12.696,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          916,15    -1,37     11.674,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.009,95     0,33    105.412,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.025,30     0,29     52.136,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    879,10     1,23      1.457,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            859,43     1,20     55.617,04
    FTSE Med (04/01/2005)                6.972,77     0,18
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Καραμανλής - Μαραθώνιος ανθρωπιάς - ΕΡΤ

    [14] (Κ) Κατεχόμενα - Αγνοουμένοι - Εκταφές - Τατάρ

    [15] (Κ) Αγνοούμενοι - Γεωργιάδης - Εκταφές

    Μικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, χαρακτήρισε σήμερα ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ηλίας Γεωργιάδης την έναρξη σήμερα εκταφών στην περιοχή Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία για εντοπισμό τάφου.

    [16] (Κ) ΗΠΑ - Οικονομική βοήθεια - Κατεχόμενα - Ιανουάριος

    [17] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Δεύτερη αγωνιστική

    Διεξήχθη σήμερα η 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 January 2005 - 18:49:16 UTC