Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρετανία - Ομογένεια - ΝΑ Ασία - Εκληση για βοήθεια
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Εκτακτη Σύνοδος - Σεισμός - ΝΑ Ασία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Εκθεση για Ουκρανία
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Επενδύσεις
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Ανοιγμα λιμανιών
  • [08] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - ΝΑ Ασία - Βοήθεια
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Κατεχόμενα
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση
  • [11] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σύνταγμα της Ευρώπης
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Ανασκαφικές εργασίες - Τράχωνας
  • [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Ισραηλινός Πρεσβευτής
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Απόφαση ψευδοκράτους - Κατεχόμενα λιμάνια
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - Γεωργιάδης - Τράχωνας
  • [18] (Κ) ΚΟΚ - Δικαστική - Κατακύρωση αγώνα υπέρ του ΑΠΟΕΛ
  • [19] (Κ) Κατεχόμενα - ΡΤΚ - ΑΚΕΛ - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [21] (K) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Μαυρίκιος - Διεθνής Συνάντηση Κορυφής
  • [22] (Κ) Μέχτιλντ Ρότε - Γιαν Βίρσμα - Τ/Κ - Οικονομική βοήθεια
  • [23] (Κ) Αποναρκοθέτηση - Στοιχεία
  • [24] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τσουνάμι
  • [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Βρετανία - Ομογένεια - ΝΑ Ασία - Εκληση για βοήθεια

    Η ομογένεια της Βρετανίας δηλώνει παρούσα στην παγκόσμια εκστρατεία για συγκέντρωση βοήθειας προς αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων από την ολέθρια θεομηνία στη νοτιοανατολική Ασία.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Εκτακτη Σύνοδος - Σεισμός - ΝΑ Ασία

    Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από σχετική πρωτοβουλία της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ με θέμα τις συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Ασία.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους για άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών για εμπόριο μεταξύ ''νοτίου Κύπρου'' και Τουρκίας, οι εκταφές λειψάνων που άρχισαν στον κατεχόμενο Τράχωνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και η τραγωδία που έπληξε τη ΝΑ Ασία είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για την καταπολέμηση του φαινομένου της διακίνησης ατόμων, στο αδιέξοδο στους ημικρατικούς οργανισμούς, καθώς και σε τουρκικά δημοσιεύματα περί ανοίγματος του Ισραήλ προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κύμα ανθρωπιάς'' αναφέρεται στην τραγωδία που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία και γράφει ότι 55.000 παιδιά έμειναν ορφανά και οι Κύπριοι δεν μένουν απαθείς, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να υιοθετήσουν ένα από αυτά τα παιδιά, να τα φιλοξενήσουν ή να φέρουν στην Κύπρο τα παιδιά των οικιακών τους βοηθών. Σημειώνει ότι το αίτημά τους αυτό προσκρούει στις διαδικασίες, τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομοθεσία. Αλλού γράφει ότι είναι έτοιμες οι μελέτες ΗΠΑ και Βρετανίας για βοήθεια στα κατεχόμενα και προσθέτει πως τα 30,5 εκατ. δολάρια θα δοθούν στους Τ/Κ ήδη από αυτό το μήνα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Παράνομο το άνοιγμα των λιμανιών'' γράφει ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση καθιστώντας σαφές ότι είναι παράνομη μια τέτοια ενέργεια. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις Κυπριακές Αερογραμμές και γράφει ότι μετά την έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης της υπουργικής επιτροπής για εξυγίανση της εταιρείας από τη μεγαλύτερη συντεχνία των υπαλλήλων ΣΥΝΥΚΑ, αναμένεται σήμερα η ψήφιση και από τη συντεχνία των αεροσυνοδών. Η συντεχνία των πιλότων θα ψηφίσει στις 10 Ιανουαρίου.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Η επανάσταση των λαών'' γράφει ότι οι λαοί με τις εισφορές τους για τα θύματα του τσουνάμι προσπέρασαν τις κυβερνήσεις τους και ρεζίλεψαν τη μουδιασμένη αρχικά αντίδραση των μεγάλων της γης και σιγά - σιγά τους υποχρεώνουν να ακολουθήσουν το δρόμο της ανθρωπιάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πλώρη για την 24ωρη απεργία της Δευτέρας σε 21 ημικρατικούς οργανισμούς έβαλαν οι συντεχνίες, αφού παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων. Προσθέτει ότι οι ελπίδες για αποσόβηση της κρίσης εναποτίθενται στις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με πρωταγωνιστή το ΑΚΕΛ.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ομαδικός τάφος'' γράφει ότι ομαδικό τάφο, στον οποίο ενδέχεται να υπάρχουν λείψανα μέχρι και 200 αγνοουμένων, αναζητούν ξένοι εμπειρογνώμονες στον κατεχόμενο Τράχωνα, χωρίς ακόμη να τον εντοπίσουν. Προσθέτει ότι η έρευνα γίνεται με βάση τουρκικές πληροφορίες του 1998. Σε άλλο της θέμα αναφέρει ότι σε έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρντμεντ χαρακτηρίζει ως μέτρια την πρόοδο που συντελέστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες για καταπολέμηση του φαινομένου της διακίνησης ατόμων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ανοιγμα Ισραήλ στα κατεχόμενα'' γράφει ότι την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ για αλλαγή της πολιτικής της χώρας σε σχέση με την Κύπρο, ανακοίνωσε αρχές της εβδομάδας ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα Πίντσας Αβίβι στον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ. Προσθέτει ότι ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να βοηθήσει τους Τ/Κ και ότι το Τελ Αβίβ θα προβεί σε μια χειρονομία στο Κυπριακό, ενώ επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες για επενδύσεις Ισραηλινών στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι με δοξολογίες και τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων καθώς και με έρανο για τα θύματα στην Ασία γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια χθες σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Παράνομα κόλπα'' γράφει ότι με νέα παράνομα κόλπα επιχειρεί η Τουρκία να αποφύγει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσθέτει ότι η απόφαση του ψευδοκράτους να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση από την Κυπριακή και άλλες χώρες, εντάσσεται στα πλαίσια των στρατηγικών σχεδίων της Αγκυρας για δημιουργία μονομερώς, νέων τετελεσμένων που σχετίζονται με τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι έκκληση για διάλογο συναίνεσης και για κοινή δράση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό απηύθυνε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η προσφορά για τα λιμάνια βρίσκεται στο τραπέζι'' γράφει ότι μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους για να ενθαρρυνθούν οι Ε/Κ επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν τα λιμάνια στα κατεχόμενα για εμπόριο με την Τουρκία, η κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή για το θέμα αυτό. Προσθέτει ότι ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ έχει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της απόφασης αυτής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που σημειώθηκαν χθες, ημέρα των Θεοφανίων, με θύματα δύο νεαρούς, ένα 17χρονο και έναν 19χρονο.

    Η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' με τίτλο ''Τα αρχεία των αχρείων'' αναφέρεται στο άνοιγμα των αρχείων του ''Foreign οφις'' για το 1974 και γράφει ότι οι Βρετανοί ''αποκαλύπτουν οι ίδιοι το βρώμικο ρόλο τους''. Αλλού γράφει ότι εντός του πολύ σύντομου μέλλοντος το κομματικό σκηνικό θα αλλάξει ραγδαία, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει αναπόφευκτα, ειδικά τα μικρά, μονοεδρικά κόμματα, σε τέτοιο βαθμό που στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενδεχομένως να μην υπάρχουν μονοεδρικά κόμματα.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα λιμάνια -------------------------- ''Παράνομη και εντελώς ανυπόστατη'' χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση από τη ''νότια Κύπρο στην Τουρκία και άλλες χώρες ή από την Τουρκία στη νότια Κύπρο και άλλες χώρες'', που ανακοινώθηκε προχθές από τον εκπρόσωπο του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της Συνθήκης της Αγκυρας με τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να ανοίξουν τα λιμάνια της Τουρκίας για την εμπορική ναυτιλία της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του ''υπουργικού συμβουλίου'', ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ''τα λιμάνια σε όλες τις χώρες του κόσμου τα προσδιορίζει και τα λειτουργεί ως λιμάνια το κράτος''.

    Πρόσθεσε ότι ''τα λιμάνια στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου έχουν κηρυχθεί παράνομα και συνεπώς δεν υπάρχουν'' και σημείωσε ότι ''μόνο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να κηρύξει αυτά τα λιμάνια νόμιμα και οποιαδήποτε πράξη του κατοχικού καθεστώτος δεν έχει οποιαδήποτε νόμιμη βάση''.

    ''Συνεπώς και η δήλωση που έγινε από το ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο είναι παράνομη και εντελώς ανυπόστατη'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προβεί σε οποιοδήποτε διάβημα γύρω από το θέμα και υπογράμμισε ότι ''όπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει υποχρέωση να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής που θα ανοίξει τα λιμάνια της Τουρκίας για την εμπορική ναυτιλία της Κύπρου''.

    Στο μεταξύ ο Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σε ότι αφορά την έναρξη προχθές εργασιών στην κατεχόμενη περιοχή Τράχωνα για εντοπισμό τάφου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ανταποκρινόμενος, όπως είπε, στην έκκληση του μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους Ηλία Γεωργιάδη για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή δηλώσεων.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα λιμάνια - Αγνοούμενοι ------------------------------ Η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία με την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου από κοινού, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της ΕΕ χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία συγκεκριμένη εξέλιξη.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια για εμπορική χρήση από τη ''νότια Κύπρο στην Τουρκία και άλλες χώρες ή από την Τουρκία στη νότια Κύπρο και άλλες χώρες''.

    «Θα ήθελα να θυμίσω τη δική μας πρόταση, η οποία κατατέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έλεγε ότι με την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου από κοινού», ανέφερε ο Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στην Πάφο, στο περιθώριο των εορτασμών για τα Θεοφάνια.

    Εξάλλου ερωτηθείς για την έναρξη χθες εργασιών στην κατεχόμενη περιοχή Τράχωνα για εντοπισμό τάφου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''το θέμα των αγνοουμένων και η διακρίβωση της τύχης τους είναι κεντρικό στοιχείο του ενδιαφέροντος του Προέδρου, είχε προχωρήσει το θέμα, έγιναν κάποιες συμφωνίες, είχε συμφωνηθεί και ο ρόλος των ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα έρχοντο από το εξωτερικό. Ελπίζω ότι το θέμα θα προχωρήσει παρά τη μέχρι σήμερα παρατηρούμενη κωλυσιεργία των κατοχικών αρχών», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος τέλος στο θέμα των σεναρίων περί ανασχηματισμού, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι «το τελευταίο που ξέρω είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει μιλήσει σε κανένα για τον ανασχηματισμό και επειδή είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρόεδρου νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε όλοι να ακούσουμε τι θα πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.»

    Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά ----------------------------- Ακολουθείται μια πολιτική τέτοια η οποία να οδηγεί σε μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ερωτηθείς εάν υπάρχει διαφοροποίηση στη λειτουργία της ΕΦ μετά την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού να ανοίξει τα κατεχόμενα λιμάνια, και την έναρξη εργασιών στον κατεχόμενο Τράχωνα για εντοπισμό τάφου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Θεοφάνια, ο Μαυρονικόλας ανέφερε ότι «εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εμείς λαμβάνουμε όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζονται''. Πρόσθεσε πως ''η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ενισχύεται από την παρουσία της ΕΦ, η αποναρκοθέτηση συνεχίζεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια και εμείς είμαστε πανέτοιμοι για άνοιγμα νέων διόδων για μία προσπάθεια γενικότερης απαγκίστρωσης''.

    ''Ηδη υπήρξαν προτάσεις από τη δική μας πλευρά για απαγκίστρωση στο κέντρο της Λευκωσίας», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως παρόλα αυτά ''δεν υπάρχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και ενέργειες από την πλευρά του κατοχικού στρατού , παραμένει το ίδιο επιθετικά τοποθετημένος, το ίδιο καλά εξοπλισμένος, όπως και παλιότερα, άρα θα πρέπει και η Εθνική Φρουρά να συνεχίσει τον σκοπό για τον οποίο ετάχθη, που είναι η φύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κοινωνικού συνόλου πράγμα το όποιο επιτυγχάνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό».

    Εξάλλου σε σχέση με τα σενάρια περί ανασχηματισμού, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως η απόφαση για ανασχηματισμό είναι αποκλειστική και προσωπική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ανασχηματισμός - Τουρκία - ΕΕ - Τ/Κ --------------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε χθες πως θα είναι πιο ευτυχής εάν παραμείνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για άλλους 6 - 7 μήνες.

    Μιλώντας στη Λεμεσό, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό για τα Θεοφάνια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως δεν θα είχε οποιοδήποτε πρόβλημα εάν στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού του ζητηθεί να μετακινηθεί σε άλλο Υπουργείο, αλλά όπως επεσήμανε «αισθάνομαι ότι επειδή χρειάζομαι 6 - 7 μήνες για να ολοκληρώσω πλήρως το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενδεχομένως θα ήμουν πιο ευτυχής εάν μου δινόταν αυτό το χρονικό διάστημα».

    «Δεν έχω ούτε προτιμήσεις, ούτε επιφυλάξεις, ούτε οτιδήποτε, είμαι ένας εργάτης γι' αυτό το λαό και όπου με τάξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχω πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Θεοδώρου.

    Κληθείς εξάλλου να αναφερθεί σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί μείζον θέμα την αναγνώριση της Δημοκρατίας και όχι τη λύση του Κυπριακού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «η αντιπολίτευση θα πρέπει να λογικευτεί περισσότερο και να διερωτηθεί πως θα ήταν η κατάσταση εάν τον Απρίλιο του 2004 ο κυπριακός λαός απαντούσε ναι στο δημοψήφισμα».

    «Πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν αναστραφεί οι όροι και οι συνθήκες», είπε ο κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία εξαρτάται και από τις βουλές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μια από τις χώρες που θα δώσει πιστοποιητικό καταλληλότητας στην Τουρκία, για την ένταξη στην ΕΕ».

    Σχετικά με τις προσπάθειες Αμερικανών και Βρετανών για οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων, ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι «οι προσπάθειες των ξένων για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των Τ/Κ πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι απαραίτητο να περάσουν μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία».

    «Δεν μπορεί και δεν υπάρχει περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία, να δεχθεί τέτοιες συνθήκες και τέτοιους όρους που να αποτελούν αναγνώριση του ψευδοκράτους», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να αναπτυχθεί το εμπόριο μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και δια της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο εξωτερικό, σε ότι αφορά τουρκικά προϊόντα, αλλά αν δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής είναι διότι οι αρχές του ψευδοκράτους, η κατοχική δύναμη, δεν θέλει να εφαρμόσει τους κανονισμούς της ΕΕ για το εμπόριο».

    «Από τότε που χαλάρωσαν οι περιορισμοί στη διακίνηση, η τ/κ κοινότητα έχει επωφεληθεί, με τους μετριότερους υπολογισμούς, πάνω από 60 εκατομμύρια λίρες, ποσό το οποίο από καμία άλλη χώρα δεν έχει πάρει», συμπλήρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    ΕΕ - Tσουνάμι - Kοινοτική βοήθεια ----------------------------- Σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ θα ανέλθει η βοήθεια που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τα κράτη - μέλη της προς τα θύματα του καταστροφικού τσουμάνι στη νοτιανατολική Ασία, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής της Τζακάρτας, στην οποία λαμβάνουν μέρος η ΕΕ, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό η βοήθεια θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν ανθρωπιστική βοήθεια και τα 350 εκατ. ευρώ την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν. Επιπλέον, όπως είπε, κάθε κράτος - μέλος χωριστά θα συνδράμει τα θύματα του παλιρροϊκού κύματος, με αποτέλεσμα η τελική βοήθεια να φτάσει το 1,5 δις ευρώ, δηλαδή τα 2 δις δολάρια.

    Παράλληλα ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι θα εισηγηθεί τη χορήγηση δανείων ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με πολύ ευνοϊκούς όρους.

    Τα χρήματα για την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν θα συγκεντρωθούν στη διεθνή διάσκεψη δωρητών που έχει προγραμματισθεί για τις 11 Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από σχετική πρωτοβουλία της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ.

    Από κυπριακής πλευράς στη συνεδρία θα λάβει μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Η συνεδρία αποσκοπεί στο συντονισμό των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ θα συζητηθούν και μελλοντικές πρωτοβουλίες σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, όπως η ενδεχόμενη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας διάσωσης που θα αναλαμβάνει να συνδράμει τις χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

    Βρετανία - Ομογένεια - ΝΑ Ασία - Εκληση για βοήθεια --------------------- Η ομογένεια της Βρετανίας δηλώνει παρούσα στην παγκόσμια εκστρατεία για συγκέντρωση βοήθειας προς αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων από την ολέθρια θεομηνία στη νοτιοανατολική Ασία.

    Με ειδικό μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος απευθύνεται στα φιλάνθρωπα αισθήματα της παροικίας καλώντας την να ανταποκριθεί γενναιόδωρα κατά το γύρισμα ειδικού, προς αυτόν το σκοπό, δίσκου στις εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής αυτές τις ημέρες.

    Εξάλλου ο Ελληνικός Ραδιοσταθμός Λονδίνου, LGR, θα αφιερώσει μέρος των προγραμμάτων σήμερα, αύριο και την Κυριακή, στο θέμα, με τη συμμετοχή ακροατών, με γενική έκκληση για προσφορά βοήθειας σε μορφή χρημάτων με καταθέσεις σε ειδικούς λογαριασμούς της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας όπως και ρουχισμού και τροφίμων που μπορούν να παραδοθούν στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο.

    ΕΕ - Διοξείδιο του άνθρακα -------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση πέντε εθνικών σχεδίων κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Αποδεκτά χωρίς όρους έγιναν τέσσερα εθνικά σχέδια - της Κύπρου, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας και της Μάλτας. Το σχέδιο της Ισπανίας εγκρίθηκε υπό τον όρο να επέλθουν τεχνικές τροποποιήσεις.

    Στα εθνικά σχέδια κατανομής καθορίζονται οι ποσότητες των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που τα κράτη μέλη προτίθενται να κατανείμουν στις ενεργειοβόρες βιομηχανικές μονάδες, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην εμπορία εκπομπών από τον Ιανουάριο 2005. Η απόφαση αφορά 1.300 βιομηχανικές μονάδες.

    Τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο 2004, η Επιτροπή ενέκρινε σχέδια που αφορούσαν περισσότερες από 7.800 βιομηχανικές μονάδες, στις οποίες αντιστοιχεί σχεδόν το 60% των αναμενόμενων δικαιωμάτων εκπομπής.

    Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ θα εξασφαλίσει μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τόσο στον ενεργειακό όσο και στο βιομηχανικό τομέα, με το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος, και θα βοηθήσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εκπληρώσουν τους στόχους που προβλέπονται για τις εκπομπές τους υπό το πρωτόκολλο του Κιότο του 1997.

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, το σχέδιο της Κύπρου έγινε αποδεκτό χωρίς να χρειαστούν αλλαγές, έπειτα από την τροποποίηση που έγινε το Δεκέμβριο 2004. Ολες οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται κατάλληλες για εμπορία εκπομπών.

    Σε σχέση προς το σχέδιο που κοινοποίησε, η Κύπρος καθόρισε τις ποσότητες που θα κατανεμηθούν σε κάθε εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής.

    Συνολικά τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται για την Κύπρο σε 16,98 εκατ. τόνους, ενώ κατανέμονται σε 13 εγκαταστάσεις.

    Θεοφάνια - Δοξολογίες - Αγιασμός υδάτων --------------------------------------- Με δοξολογίες και τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων γιορτάστηκε χθες στην ελεύθερη Κύπρο η ημέρα των Θεοφανίων.

    [05] (Κ) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Εκθεση για Ουκρανία

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ισραήλ - Επενδύσεις

    Ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία θα κληθεί σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις του Πρεσβευτή της χώρας στην Αγκυρα αναφορικά με πληροφορίες για επενδύσεις Ισραηλινών επιχειρηματιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Ανοιγμα λιμανιών

    "Πυροτέχνημα που γίνεται για προεκλογικούς λόγους" χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εξαγωγές ε/κ προϊόντων από τα παράνομα λιμάνια των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου προς την Τουρκία.

    [08] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - ΝΑ Ασία - Βοήθεια

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Κατεχόμενα

    Το Ισραήλ δεν αλλάζει την πολιτική του όσον αφορά την Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση

    Η ε/κ πλευρά συνεχίζει την αποναρκοθέτηση που άρχισε μονομερώς και θα προβεί σε νέα αποναρκοθέτηση στην περιοχή Καϊμακλίου, με την ελπίδα ότι και η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά και θα πράξει το ίδιο στην κατεχόμενη Κύπρο.

    [11] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σύνταγμα της Ευρώπης

    Το Σύνταγμα της Ευρώπης θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

    Η συζήτηση θα γίνει στη βάση έκθεσης που ετοιμάστηκε από δύο ευρωβουλευτές και υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Ανασκαφικές εργασίες - Τράχωνας

    Δεν έχουν ανευρεθεί μέχρι στιγμής ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα όπου γίνονται ανασκαφικές εργασίες, ύστερα από υπόδειξη της τουρκικής πλευράς που έγινε το 1998, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Ισραηλινός Πρεσβευτής

    Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος ο οποίος είχε σήμερα σχετική επαφή με τον Ισραηλινό Πρεσβευτή Zvi Cohen Litant.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Απόφαση ψευδοκράτους - Κατεχόμενα λιμάνια

    Σε λόγους δημιουργίας εντυπώσεων διεθνώς αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του ψευδοκράτους για άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών για εξαγωγές από Ε/Κ επιχειρηματίες προς την Τουρκία και εκτιμά ότι η απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου δεν έχει καμία πολιτική, νομική ή οικονομική σημασία.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 07/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5790               0,5824
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4376               0,4402
    Λίρα Αγγλίας              0,8237               0,8286
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 07/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 07/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4186            0,4219
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3338            0,3364
    Δολάριο Καναδά                  0,3543            0,3571
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0702            0,0707
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3738            0,3767
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  288.814,03
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     73,51     1,30    269.359,89
    FTSE/CySE 20                           341,99     1,21    214.050,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.024,33     1,11    203.404,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              925,60    -0,98      4.200,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          922,32     0,67     22.849,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.020,45     1,04    207.605,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.037,37     1,18    158.407,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    896,79     2,01      5.838,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            876,48     1,98     49.890,44
    FTSE Med (06/01/2005)                6.920,71     0,62
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - Γεωργιάδης - Τράχωνας

    Στην περίπτωση που στον Τράχωνα ανεβρεθεί τάφος τότε θα προσδιοριστεί με επιστημονική μέθοδο το μέγεθός του και θα αποφασιστεί από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) το επόμενο βήμα που κανονικά θα είναι η διεξαγωγή από την οργάνωση INFORCE της πραγματικής εκταφής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στη σημερινή συνάντηση της ΔΕΑ στο Λήδρα Πάλας παρευρέθη και ο επικεφαλής της ομάδας INFORCΕ, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της ΔΕΑ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανεβρεθεί οτιδήποτε στην περιοχή.

    [18] (Κ) ΚΟΚ - Δικαστική - Κατακύρωση αγώνα υπέρ του ΑΠΟΕΛ

    Με σκορ 20 - 0, η δικαστική επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ) κατακύρωσε υπέρ του ΑΠΟΕΛ το διακοπέντα αγώνα μεταξύ της λευκωσιάτικης ομάδας και της ΑΕΛ της 26ης Νοεμβρίου 2004.

    [19] (Κ) Κατεχόμενα - ΡΤΚ - ΑΚΕΛ - Συνάντηση

    Τις προοπτικές επίτευξης λύσης στο Κυπριακό μέσα στο 2005 εξέτασαν σήμερα το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και το ΑΚΕΛ.

    Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων συναντήθηκαν στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στη συνάντηση εκ μέρους του τ/κ κόμματος παρέστησαν ο ΓΓ του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο Ασίμ Ακάνσοϊ, ο Κουτλάι Ερκ και ο Χουσεΐν Ινάν, ενώ το ΑΚΕΛ εκπροσώπησαν ο Εκπρόσωπος Τύπου Αντρος Κυπριανού, η Ελένη Μαύρου, ο Γιαννάκης Κολοκασίδης και ο Τουμάζος Τσελεπής.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σε άνοδο της τάξης του 1,04% οδήγησαν σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τα σημαντικά κέρδη των 3 σεντ που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,04%, κλείνοντας στις 1.020,45 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 1,3% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,51 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 288 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το μισό ημερήσιο τζίρο.

    [21] (K) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Μαυρίκιος - Διεθνής Συνάντηση Κορυφής

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος θα μεταβεί στο Μαυρίκιο για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Διεθνή Συνάντηση Κορυφής για την Ανασκόπηση της Εφαρμογής του Προγράμματος Δράσης του Μπαρμπέϊντος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Μικρών Υπό Ανάπτυξη Νησιώτικων Κρατών που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι 14 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κράτη μέλη, πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τη Συνάντηση που έγινε στο Μπαρμπέϊντος το 1994.

    [22] (Κ) Μέχτιλντ Ρότε - Γιαν Βίρσμα - Τ/Κ - Οικονομική βοήθεια

    Την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησαν ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο αρμόδιος για τη ''Διευρυμένη Ευρώπη'' Γιαν Μαρίνους Βίρσμα και η εισηγητής για το πακέτο οικονομικής στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους επίσης σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα της έγκρισης του πακέτου και του απευθείας εμπορίου μεταξύ κατεχομένων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [23] (Κ) Αποναρκοθέτηση - Στοιχεία

    Συνολικά 1.203 νάρκες, εκ των οποίων οι 874 αντιαρματικές και οι 329 κατά προσωπικού, έχουν μέχρι σήμερα καταστραφεί, κατά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης που ξεκίνησε μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία στις 18 Νοεμβρίου 2004.

    [24] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου - Τσουνάμι

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας της ΕΕ επιβεβαίωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη διάθεση 1,5 δις ευρώ ως κοινοτική βοήθεια για τα θύματα του καταστροφικού τσουμάνι στη ΝΑ Ασία και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία για μια ειδική ομάδα άμεσης επέμβασης στην Κοινότητα, η οποία θα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Στη σημερινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι «25» επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν, χωρίς κενά, μέχρι την τελική ανοικοδόμηση τις πληγείσες χώρες. Η βοήθεια θα αφορά δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά τη χορήγηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η δεύτερη την ανοικοδόμηση.

    [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βρετανία - Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα - Βασιλόπιτα ------------------------------------------------------ Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος, παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο Πέτρου Ευτυχίου, ευλόγησε και έκοψε και φέτος τη Βασιλόπιτα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας την 1η Ιανουαρίου 2005.

    Ο ταμίας της Αδελφότητας Ανδρέας Λοϊζίδης διάβασε το μήνυμα του Προέδρου Χάρη Σοφοκλείδη, ο οποίος απουσίαζε στην Κύπρο. Στο μήνυμα μεταξύ άλλων εκφράζει την υποστήριξη της Αδελφότητας στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον διαβεβαιώνει πως ο απόδημος ελληνισμός θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του και θα μεταφέρει προς τα κέντρα αποφάσεων τις κραυγές αγωνίας και τις απαιτήσεις των προσφύγων, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματά τους παραγνωρίζονται συνεχώς. Τέλος ευχήθηκε σε όλους ειρήνη, χαρά, ευτυχία και ελευθερία στην Κύπρο.

    Ο Νίνος Κουμέττου έκανε σύντομη αναδρομή στις δραστηριότητες της Αδελφότητας λέγοντας ότι την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοχρονιά που γιορτάζουμε ως ισότιμο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας των 25 κρατών στρέφουμε το βλέμμα μας με ελπίδα και αισιοδοξία προς το μέλλον. Επανέλαβε ότι ο κυπριακός λαός επιζητεί λύση του Κυπριακού που θα προέλθει μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις χωρίς επιδιαιτησίες και ασφυκτικά πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

    Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, η λαμπρή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου απέδειξαν ότι όπου υπάρχει ενότητα στόχου υπάρχει και επιτυχία, ανέφερε.

    Τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλής μας είναι το φιλότιμο και η ανθρωπιά, είπε, και κάλεσε όλους σε μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των 150.000 και πλέον νεκρών που άφησαν πίσω τους ο σεισμός και τα παλιρροιακά κύματα - τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία.

    Ο Ύπατος Αρμοστής Πέτρος Ευτυχίου τόνισε ότι οι αγώνες του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κυπριακού λαού είναι συνεχείς. Το δημοψήφισμα του Απριλίου ακολούθησε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου και πριν δύο εβδομάδες, στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, η Τουρκία, με τη βοήθεια και της Κύπρου πήρε ημερομηνία για ενταξιακές συνομιλίες, είπε.

    Η λύση του Κυπριακού ήταν πάντα η προτεραιότητά μας, ανέφερε και γι αυτό επιζητούμε βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, ώστε να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό, να επανενώνει το νησί και το λαό μας και να φέρει ειρήνη, πρόοδο και ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου, ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα. Χαιρέτισε την ενότητα που επικρατεί σε όλους τους οργανωμένους φορείς της παροικίας και ευχήθηκε σε όλους υγεία, πρόοδο, χαρά και ευτυχία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος είπε ότι αυτές τις ημέρες οι σκέψεις όλων των ξενιτεμένων είναι πάντα με τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Σήμερα», συνέχισε, «θυμούμαστε το μεγάλο Ιεράρχη Μέγα Βασίλειο και τις πολλές αγαθοεργίες του». Κάλεσε όλους να δραστηριοποιηθούν ακόμα περισσότερο και να συμπαρασταθούν στο έργο της Εκκλησίας και των ελληνικών παροικιακών σχολείων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 January 2005 - 18:49:21 UTC