Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αναχώρηση για Ουκρανία

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα, η αναμενόμενη μετάβαση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ στην Αγκυρα και οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των ΕΔΗ Κώστα Θεμιστοκλέους για τη χρησιμοποίηση του όρου ''ψευδοκράτος'' για τα κατεχόμενα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την ανεύρεση ναρκωτικών στην αυλή του Λανίτειου Σχολείου στη Λεμεσό, για τη νίκη του Κύπριου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή σε τουρνουά αντισφαίρισης στην Αυστραλία και για τη ληστεία που διαπράχθηκε στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο εις βάρος του Ελληνοκύπριου Παναγή Προκόπη Μίτσαρου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Η ηρωίνη πήγε σχολείο'', ότι εντοπίσθηκαν χθες στην αυλή του Λανίτειου Σχολείου Λεμεσού ηρωίνη, σύριγγες, κάνναβη και χάπια ''έκσταση'' και ότι με την ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες ότι τα ναρκωτικά έχουν εισβάλει στα σχολεία, προκαλώντας αναστάτωση σε γονείς και καθηγητές, ενώ η Αστυνομία επιβεβαιώνει ότι είναι η δεύτερη φορά που ανευρίσκονται ναρκωτικά στην αυλή του ίδιου σχολείου. Σε άλλο θέμα γράφει πως η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ''σημαδεύτηκε'' από τη μακρά ανάλυση των θέσεων και εισηγήσεων του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό στην οποία προέβη ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, καθώς επίσης από τη δέσμευση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια να καταθέσει ολοκληρωμένο έγγραφο με τις θέσεις και εισηγήσεις του δικού του κόμματος.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''ΕΔΗαλύθηκαν'', γράφει στο κύριο θέμα ότι πέντε στελέχη των Ενωμένων Δημοκρατών στην επαρχία Λεμεσού, ''πυροβολώντας και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί νέα πολιτική κίνηση'', υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους, μετά τις δηλώσεις του κ. Θεμιστοκλέους ότι δεν θα πρέπει να αποκαλούνται τα κατεχόμενα ως ''ψευδοκράτος'', επειδή αυτό ενοχλεί τους Τουρκοκυπρίους. Αλλη είδηση είναι η ληστεία που διαπράχθηκε στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο εις βάρος του Ελληνοκύπριου Παναγή Προκόπη Μίτσαρου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το περιστατικό αυτό προκάλεσε τη δυσφορία των εγκλωβισμένων, οι οποίοι καταγγέλλουν την εγκληματική αυτή ενέργεια ως έργο φανατικών εποίκων που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους νόμιμους κατοίκους του χωριού, έτσι ώστε αυτοί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να μετακινηθούν στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μήνυμα Αγκυρας'', γράφει πως η τουρκική κυβέρνηση κάνει ανοίγματα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα η ηγεσία του ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης, από τον οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένει να του μεταφέρει ''σημαντικό μήνυμα'' του Προέδρου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής, 154ος στην παγκόσμια κατάταξη, θριάμβευσε χθες στην Αυστραλία, με τη νίκη που επέτυχε επί του Ισπανού αντιπάλου του, Τόμι Ρομπρέδο, με αριθμό 13 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Παγδατής πέρασε με τη νίκη του αυτή στους 16 καλύτερους αντισφαιριστές της διοργάνωσης και αύριο θα αντιμετωπίσει τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, που είναι πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Υπόνοιες υπονόμευσης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τρεις πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές Δημήτρης Τσάτσος, Γιώργος Κασιμάτης και Βαγγέλης Κουφουδάκης, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα υποστηρίζουν ότι τα όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, για κατάργηση του όρου ''ψευδοκράτος'', υπονομεύουν το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτοχρόνως ξεσηκώνεται ''θύελλα αντιδράσεων'' από όλο το πολιτικό φάσμα της Κύπρου και στους ΕΔΗ εκδηλώθηκαν μαζικές παραιτήσεις στελεχών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, διά της διπλωματικής οδού, ξεκίνησε διεθνή εκστρατεία με στόχο να φρενάρει τον οικοδομικό οργασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα και την παράνομη οικοδόμηση πάνω σε ελληνοκυπριακή γη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τα ακανθώδη στην ατζέντα'', γράφει στο κύριο θέμα πως Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν όλα τα ζητήματα -και κυρίως τα ακανθώδη- στις συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, με στόχο τον καθορισμό συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα προβούν στο Κυπριακό και στα σχετιζόμενα με αυτό εκκρεμούντα ζητήματα, όπως είναι το εμπόριο με τις κατεχόμενες περιοχές, η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας-ΕΕ, οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και το θέμα των αγνοουμένων. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών θα λάβει τους μισθούς του, οι οποίοι όμως θα είναι ''κουτσουρεμένοι'', εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Καθολική αποδοκιμασία'', ότι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των ΕΔΗ, σύμφωνα με τις οποίες τα κατεχόμενα δεν πρέπει να αποκαλούνται με τον όρο ''ψευδοκράτος'', έτυχαν καθολικής αποδοκιμασίας και ότι ο κ. Χριστόφιας διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως ''δεν μπορεί να ευλογείται με οποιονδήποτε τρόπο η παρανομία από οποιονδήποτε πολιτικό παράγοντα''. Αλλη είδηση είναι η αναγγελθείσα μετάβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου του τουρκικού Κόμματος Ελευθερίας που θα αρχίσουν στις 30 Ιανουαρίου 2005.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ναρκωτικά Α' τάξης σε λύκειο'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η Αστυνομία ανακάλυψε χθες σκληρά ναρκωτικά και άλλα σύνεργα (ηρωίνη, χάπια ''έκσταση'' και σύριγγες) στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού και, όπως εκτιμά, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από μαθητές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε χθες ότι το 2005 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την κυπριακή οικονομία, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [02] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αναχώρηση για Ουκρανία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 22 January 2005 - 18:49:04 UTC