Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρυξέλλες - Σολάνα - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Επίσκεψη εργασίας
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αθήνα - Παπαδόπουλος - Αλλαγή προγράμματος
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση φόνου Τ/Κ - Ψευδοκράτος
  • [07] (Κ) Κύπρος - Εναέρια κυκλοφορία - Περιφερειακή συνάντηση
  • [08] (Κ) Βρυξέλλες - ΕΛΚ - Πέτερινγκ - Αναστασιάδης - Κασουλίδης
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Αθήνα (1)
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [12] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Αθήνα (2)
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - 'Αουσβιτς
  • [15] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη
  • [16] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [17] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (1)
  • [18] (Κ) ΓΤΠ - Κέντρα Πληροφόρησης EUROPE DIRECT
  • [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Βρυξέλλες - Σολάνα - Κυπριακό

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό όταν διαφανεί η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Η τοποθέτηση αυτή έγινε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίκου Αναστασιάδη και του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Τζεμ Οστεμίρ. Ο Ισπανός Υπατος Εκπρόσωπος είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον κ. Ανάν, ο οποίος του έδωσε την προαναφερόμενη απάντηση.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Επίσκεψη εργασίας

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 2.40 σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική ηγεσία και τη χάραξη στρατηγικής για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, η παρουσίαση χθες του νόμου για την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, ο διορισμός του Ανδρέα Γαβριηλίδη ως νέου Υπουργού Υγείας, καθώς και οι επαφές που είχαν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι η προειδοποίηση του Ευρωβουλευτή Αδάμου Αδάμου για τον καρκινογόνο αμίαντο σε κτίρια, η προκλητική συμπεριφορά των Βρετανών κατά Ε/Κ εργαζομένων στις βάσεις, καθώς και η έμφαση που φαίνεται να δίνεται από χώρες της ΕΕ στη διακίνηση τ/κ προϊόντων μέσω της πράσινης γραμμής.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Πεθαίνει κόσμος'' γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και ογκολόγος Αδάμος Αδάμου "εξαπέλυσε μύδρους χθες για την αδιαφορία της πολιτείας να αφαιρέσει το καρκινογόνο υλικό (αμίαντο) από χώρους που βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι". Προειδοποίησε επίσης ότι "θα πέσουν κεφάλια" όταν έρθει για έλεγχο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου βρίσκονται στις Βρυξέλλες οι οποίοι έχουν σειρά συναντήσεων με θέμα το Κυπριακό. Προσθέτει ότι στη βελγική πρωτεύουσα για επαφές θα βρίσκεται από αύριο και ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αποικιοκρατία το μεγαλείο σου'' γράφει ότι οι εργαζόμενοι στις Βρετανικές Βάσεις είναι αγανακτισμένοι από την προκλητική και αποικιοκρατική συμπεριφορά των Βρετανών. Σημειώνει ότι σύμφωνα με καταγγελία Ε/Κ εργαζομένων, "προκλητικά οι Βρετανοί και ενεργώντας προσβλητικά τους υποβάλλουν σε εξευτελιστικές δοκιμασίες, προκαλώντας τους χυδαία, γεγονός που όπως υποστηρίζουν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους". Αλλού γράφει ότι η εξάπλωση του λευκού θανάτου στα σχολεία ολοένα και παίρνει διαστάσεις. Σε δηλώσεις του στη ''Μ'' ο διοικητής της υπηρεσίας καταπολέμησης ναρκωτικών Χαρίτος Γιάγκου είπε ότι η Λεμεσός αποτελεί την πόλη υψηλότερου κινδύνου στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Κάθε πέρσι και καλύτερα'' γράφει ότι ακριβότερο από το 2003 αλλά λιγότερο επώδυνο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια ήταν το 2004 για τον Κύπριο καταναλωτή. Το συμπέρασμα εξάγεται από τη σύγκριση των λιανικών τιμών 40 βασικών προϊόντων και υπηρεσιών όπως καταγράφηκαν για λογαριασμό του ''Π'' από τη Στατιστική Υπηρεσία. Αλλού γράφει ότι ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία παρασκηνιακά αρχίζουν να δίνουν έμφαση στην πράσινη γραμμή και την προώθηση περισσοτέρων τ/κ προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές. Διαμηνύουν επίσης ότι η Λευκωσία θα πρέπει να αλλάξει στάση και να επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του κανονισμού για τη γραμμή ως αντάλλαγμα για το πάγωμα του απευθείας εμπορίου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Χωρίς πλαίσια'' γράφει ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν βλέπει λύση του Κυπριακού μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, ''παρά το ότι η Τουρκία θέλει να το ξεφορτωθεί''. Αυτό αποκαλύπτεται σε απόρρητο διπλωματικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται το περιεχόμενο της συνάντησης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών παρέδωσε χθες στους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου δράσης για εξυγίανση της εταιρείας. Το σχέδιο περιλαμβάνει αποκοπές μισθών και αναστολή αυξήσεων.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κωδικοποίηση της τακτικής'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εξετάσουν σήμερα στην Αθήνα τους άξονες πολιτικής και τακτικής που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά τους επόμενους μήνες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα επικαλείται πηγές του Υπουργείου Συγκοινωνιών που είπαν ότι φτάνουν στην Κύπρο αποσυναρμολογημένα μέσα σε εμπορευματοκιβώτια εκατοντάδες μεταχειρισμένα μηχανάκια από την Κίνα, που συναρμολογούνται και διατίθενται στην αγορά, για να κυκλοφορήσουν με όλες τις απαραίτητες άδειες αλλά χωρίς κανένα έλεγχο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Συμβόλαιο τιμής'' γράφει ότι ως ένα ουσιαστικό μέτρο εκπλήρωσης του ''συμβολαίου τιμής'' μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ψήφιση του Νόμου που προνοεί την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Γράφει ότι νέο κύκλο εγγραφών στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, δίδοντας άλλη μία ευκαιρία διεξόδου στους παρανομούντες εκπαιδευτικούς, την ίδια ώρα που άρχισε η αποχή των καθηγητών μελών της ΟΕΛΜΕΚ από τα ινστιτούτα.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας στην Αθήνα - Πρόγραμμα ---------------------------------- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 2.40 σήμερα το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατά την επίσκεψη εργασίας του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, που πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, θα γίνει ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης στο Κυπριακό και των διαγραφόμενων εξελίξεων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα φθάσει στην ελληνική πρωτεύουσα στις 16:25 και στις 18:00 θα έχει συνομιλίες με τον κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Πρωθυπουργός Καραμανλής και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προβούν σε δηλώσεις.

    Πριν τις συνομιλίες με τον κ. Καραμανλή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολωνία - Αουσβιτς -------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, στην Πολωνία, για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων, από τα ρωσικά στρατεύματα, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Αουσβιτς.

    Για το σκοπό αυτό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στην Πολωνία από την Αθήνα μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης.

    Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΕΣΕΠ - Συνεδρία - Κυπριακό ------------------------------------- Συνεδριάζει στις 11:00 σήμερα, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με την παρουσία εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ θα βρεθούν τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 17ης Δεκεμβρίου, οι προοπτικές του Κυπριακού εν όψει την επίσκεψης αύριο στην Αθήνα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και των συνομιλιών που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Βρυξέλλες - Σολάνα - Κυπριακό ---------------------------- Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό όταν διαφανεί η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Η τοποθέτηση αυτή έγινε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίκου Αναστασιάδη και του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Τζεμ Οστεμίρ. Ο Ισπανός Υπατος Εκπρόσωπος είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον κ. Ανάν, ο οποίος του έδωσε την προαναφερόμενη απάντηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου για τη δυνατότητα «επικουρικής στήριξης του ΓΓ του ΟΗΕ από την ΕΕ», ο κ. Σολάνα απάντησε ότι «η Κοινότητα έκανε ό,τι μπορούσε για την υποστήριξη της προσπάθειας Ανάν για επίλυση του Κυπριακού. Απέτυχε. Κρίμα», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν την επανάληψη μιας πρωτοβουλίας ούτως ώστε «η ΕΕ να μην έχει ένα σύνορο με τη σημερινή του μορφή στην Κύπρο».

    Ο κ. Σολάνα ενημέρωσε τους Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας των εθνικών κοινοβουλίων των 25 κρατών μελών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της αρμοδιότητάς του, δηλαδή της Εξωτερικών Πολιτικής, και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.

    Τούρκος Πρωθυπουργός - Συναντήσεις με Ερογλου και Ακιντζί ------------------------------------ Χωριστές συναντήσεις με τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου και τον αρχηγό του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', μετά τη συνάντηση ο κ. Ερογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή, όπως είπε, η Τουρκία και οι Τ/Κ συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και επειδή υπάρχει αρμονία στην πολιτική που ακολουθούν η Τουρκία και το ψευδοκράτος.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ερογλου είπε πως συζήτησαν με τον κ. Ερντογάν για τις επικείμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Ερωτηθείς εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Νταβός για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Ερογλου είπε πως ''ο Πρωθυπουργός μου είπε πως θα έχει συναντήσεις με κάποια άτομα στο Νταβός. Είχαμε μια σύντομη συνομιλία για αυτό το θέμα'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν έχουν επέλθει αλλαγές στις σκέψεις του για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ερογλου είπε πως τώρα δεν είναι η σωστή ώρα για συζήτηση του σχεδίου Ανάν.

    ''Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν. Ολες οι πλευρές θα φέρουν τις εισηγήσεις τους. Θα υπάρξει μια νέα ομάδα εισηγήσεων. Οι εισηγήσεις είναι πιο σημαντικές από ό,τι το όνομα του σχεδίου'', ανέφερε, προσθέτοντας πως ''θα αναζητήσουμε μια συμφωνία που δεν θα βλάψει τα δικαιώματα των Τ/Κ και τα δικαιώματα'' του ψευδοκράτους.

    Σε ερώτηση για τη στάση του κόμματός του κατά το δημοψήφισμα, ο κ. Ερογλου είπε πως το κόμμα του αντιτίθεται σε ορισμένα σημεία του σχεδίου Ανάν.

    ''Δεν ήμασταν ποτέ κατά της λύσης. Οι πολιτικές του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για την Κύπρο βρίσκονται σε αρμονία με αυτές της τουρκικής κυβέρνησης'', είπε ο κ. Ερογλου, προσθέτοντας ότι ''θα ακολουθήσουμε μια πολιτική σύμφωνη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος''.

    Εξάλλου ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν συζήτησαν το Κυπριακό και τι μπορεί να γίνει στο εγγύς μέλλον.

    ''Η 3η Οκτωβρίου 2005 είναι μια σημαντική ημερομηνία για την Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να χρειάζεται να αναπροσαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας μέχρι την 3η Οκτωβρίου'', ανέφερε ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας πως μέχρι την 3η Οκτωβρίου θα διεξαχθούν δυο ''εκλογές'' στο ψευδοκράτος και πως το Κίνημά του θα ακολουθήσει μια ενεργό πολιτική.

    Ο κ. Ακιντζί είπε πως το Κίνημα δεν θέλει να δει το Κυπριακό ως εμπόδιο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    ''Δεν θέλουμε να δούμε το Κυπριακό ως ένα θέμα που προκαλεί πονοκέφαλο για την Τουρκία. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Ενρτογάν είναι ένας σταθερός υποστηρικτής του να ακολουθηθεί μια ενεργός πολιτική και είναι υπέρ της συνέχισης των συζητήσεων χωρίς τη μόνιμη αποχώρηση από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ακιντζί είπε πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από τα ΗΕ.

    ''Η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει μεγάλη ευθύνη για την αποδοχή του σχεδίου. Ωστόσο η βάση που κατέστη δυνατή από το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να αρθεί. Εάν αρθεί αυτό θα μπορούσε να μας πάρει πίσω ακόμη και πριν το 1960'', ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

    Ανέφερε ως παραδείγματα ενεργούς πολιτικής την αποναρκοθέτηση, την επανεγκατάσταση στην περιοχή της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για διεθνείς πτήσεις.

    ΕΕ - Ταλάτ - Επίσκεψη - Βρυξέλλες --------------------------- Επίσκεψη μιας ημέρας πραγματοποιεί αύριο στις Βρυξέλλες, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, ο οποίος θα έχει επαφές με κοινοτικούς αξιωματούχους, ενώ θα συμμετάσχει και σε συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το Κυπριακό, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Δεκεμβρίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Ειδικότερα, ο κ. Ταλάτ θα συναντηθεί με τον Υπατο Εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, Ισπανό Χαβιέ Σολάνα, καθώς και με το Λουξεμβούργιο Υπουργό, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Nikolas Schmit, o οποίος θα βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα.

    Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Ταλάτ θα είναι ένας εκ των τριών ομιλητών στο πάνελ του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), ενώ οι άλλοι δύο ομιλητές θα είναι εκπρόσωπος του CEPS και ο Ζαν-Κριστόφ Φιλορί, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Γκίντερ Φερχόϊγκεν και σήμερα μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του Φιλανδού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ανδρέας Γαβριηλίδης - Νέος Υπουργός Υγείας ------------------------------------ Νέος Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διορίσει στη θέση του Υπουργού Υγείας τον κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 2005.

    Από την ίδια ημέρα τερματίζεται ο διορισμός του κ. Ανδρέα Χρίστου ως Υπουργού Υγείας.

    ΥΠΑΜ - Ιδρυση Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών --------------------------------------- Την ίδρυση Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, που θα εκπονεί μελέτες οι οποίες θα υποβοηθούν στη χάραξη στρατηγικής, αλλά και στη λήψη απόφασης σε θέματα εθνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Το Ινστιτούτο, η ίδρυση του οποίου εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα αποτελεί το όργανο μέσω του οποίου το Υπουργείο Αμυνας θα καλύπτει τις ανάγκες του για επιστημονική έρευνα και ανάλυση σε θέματα Στρατηγικής - Διεθνών σχέσεων, Γεωπολιτικής και Ασφάλειας, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι το Ινστιτούτο θα υπάγεται στον Υπουργό Αμυνας και θα απαρτίζεται σε πρώτο στάδιο από ακαδημαϊκούς που θα παρέχουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους με υπεύθυνο τον ακαδημαϊκό Χρίστο Ιακώβου, ο οποίος χαρακτήρισε το Ινστιτούτο ως μια ''δεξαμενή σκέψης'' που θα υποβοηθεί τη διαμόρφωση στρατηγικής σκέψης και στη λήψη απόφασης σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

    ''Η προσπάθεια η οποία γίνεται'', είπε ο Υπουργός Αμυνας, ''είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ινστιτούτου στρατηγικών μελετών στα πρότυπα παρόμοιων ινστιτούτων που υπάρχουν σε άλλες χώρες, περιλαμβανόμενης της Ελλάδας''.

    Πρόσθεσε ότι ο στόχος του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του Υπουργείου Αμυνας και της Εθνικής Φρουράς, σημειώνοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωστρατό ''πλέον το Υπουργείο Αμυνας οφείλει να ενεργεί μέσα σε ένα σύγχρονο πνεύμα και μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις''.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαυρονικόλα, πέραν των μελετών που αφορούν την Κύπρο, η λειτουργία του Ινστιτούτου θεωρείται ''απόλυτα αναγκαία'', διότι πέραν των επαφών του Υπουργού Αμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΦ στα πλαίσια συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχει μια λειτουργία και επαφή αναλόγων ινστιτούτων όλων των ευρωπαϊκών χωρών, κάτι στο οποίο η Κύπρος μέχρι της στιγμής δεν συμμετείχε.

    ''Ευελπιστούμε ότι με τη δημιουργία αυτού του ινστιτούτου θα μπορούμε να έχουμε και συνολικές απόψεις και από άλλα ινστιτούτα, να διατηρείται μία επαφή, να υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων και πολύ περισσότερο να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και σε αυτό το επίπεδο στα μέτρα τα οποία τίθενται από την ίδια την ΕΕ'', πρόσθεσε.

    ΚΣΣΕ - Εκθεση πεπραγμένων - Τ/Κ ------------------------- Τα ονόματα των δύο Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων που ορίστηκαν από τα πολιτικά τους κόμματα για να εκπροσωπούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα σύμφωνα με το ψήφισμα 1376(2004) για την Κύπρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αναφέρονται στην Εκθεση Πεπραγμένων του Προεδρείου και της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ που εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του πρώτου Μέρους της Συνόδου 2005 της Συνέλευσης στο Στρασβούργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο Τουρκοκύπριοι, που θα έχουν δικαίωμα λόγου αλλά όχι δικαίωμα ψήφου, προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

    Στη Συνέλευση συμμετέχει κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Δώρο Χριστοδουλίδη, Χρίστο Πουργουρίδη, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Μαρίνο Σιζόπουλο.

    Σε ομιλία του εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης είπε ότι η παρουσία των Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων στην ΚΣΣΕ κατ ουδένα τρόπο δεν σημαίνει άμεση ή έμμεση αναγνώριση οποιασδήποτε παράνομης οντότητας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η ΚΣΣΕ, συνέχισε, δέχεται την παρουσία τους ως εκπροσώπων της κοινότητας τους και όχι ως εκπροσώπων της ούτω καλούμενης βουλής του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.

    Ο κ. Πουργουρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου.

    Στο πλαίσιο συζήτησης άλλων θεμάτων που αναφέρονται στην Εκθεση Πεπραγμένων, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης, εισηγητής για το δεύτερο γύρο των εκλογών στην Ουκρανία, οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν, παρουσίασε την έκθεση του για το θέμα.

    Κατά τις χθεσινές εργασίες πραγματοποιήθηκαν επίσης οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της ΚΣΣΕ, αξίωμα στο οποίο αναδείχθηκε ο τέως Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ολλανδός βουλευτής Rene van der Linden.

    Υπουργός Μεταφορών Συρίας - Επίσκεψη --------------------------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για συνομιλίες και επαφές ο Υπουργός Μεταφορών της Συρίας Macram Obeid, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Συγκοινωνιών την Τετάρτη το πρωί, οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς της πολιτικής αεροπορίας, της εμπορικής ναυτιλίας, των οδικών μεταφορών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    Την ίδια ημέρα, ο κ. Obeid θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Λευκωσίας και την Πράσινη Γραμμή και την Παρασκευή θα επισκεφθεί το λιμάνι και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας στη Λεμεσό.

    Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του, ο κ. Obeid θα παρευρεθεί στην 4η Συνάντηση της Καθοδηγητικής Επιτροπής της Περιφερειακής Συνεργασίας σε θέματα Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (Εurope-Middle East Air Traffic Management Coordination EMAC), που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου.

    O κ. Obeid θα αναχωρήσει για τη συριακή πρωτεύουσα την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου.

    Βουλευτής Ελένη Μαύρου - Βρυξέλλες ------------------------------- H Βουλευτής Ελένη Μαύρου αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι κατά τη συνεδρία θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την πρόοδο στη Διαδικασία της Βαρκελώνης και τις προοπτικές της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.

    ΕΕ - Επίτροπος Κυπριανού - Προτεραιότητες -------------------------------------- Τις προτεραιότητές του στους τομείς των αρμοδιοτήτων του, δηλαδή την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού σε συνάντηση που είχε με ομάδα διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

    Μια από τις πρώτες προτεραιότητές του θα είναι η ανάληψη δράσης σε συνεργασία με τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση του AIDS. Οπως είπε ο Επίτροπος, έχει σχηματισθεί στην κοινή γνώμη μια λανθασμένη άποψη ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο και θα πρέπει τα κράτη μέλη να το συνειδητοποιήσουν. Ηδη έχει έρθει σε επαφή, όπως ανέφερε, με τη λουξεμβουργιανή προεδρία, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα εντάξει το θέμα ψηλά στην ατζέντα της.

    Για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το θέμα αρκετά δύσκολο με δεδομένες τις διαφορετικές θέσεις μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και τις πραγματικότητες της ενιαίας αγοράς. Ο Κύπριος Επίτροπος θα κινηθεί στο πλαίσιο των κοινοτικών αποφάσεων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών.

    Ο Κύπριος Επίτροπος έχει σχεδόν έτοιμο το σχέδιο δράσης για την υγιεινή των ζώων, το οποίο θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών πολύ σύντομα.

    ΕΕ - Νίκος Αναστασιάδης - Βίλφριντ Μαρτένς --------------------------------- Το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφριντ Μάρτενς, με τον οποίον συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

    Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μαρτένς εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Δημοκρατικού Συναγερμού και συγχάρηκε τον Νίκο Αναστασιάδη για την απόφαση του κόμματος να πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία επίσκεψη στην Αγκυρα.

    Ο κ. Μαρτένς διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι θα ενθαρρύνει την ανάληψη πρωτοβουλιών διαλόγου για το Κυπριακό και θα στηρίξει προσπάθειες για την ταχεία, συνολική και βιώσιμη λύση του προβλήματος.

    Η συνάντηση Μαρτένς-Αναστασιάδη χαρακτηρίσθηκε «φιλική, χρήσιμη και ιδιαίτερα εποικοδομητική».

    Ο κ. Μαρτένς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίσκεψη αυτή, δεδομένης και της επικείμενης συζήτησης στο Πολιτικό Γραφείο του ΕΛΚ, στις 27 και 28 Ιανουαρίου, αναφορικά με την ένταξη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο ΕΛΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ σημείωσε ότι ο διάλογος είναι μια αναγκαιότητα της εποχής μας και ένα πολύτιμο εργαλείο που επιτρέπει την ανίχνευση προθέσεων, τη γεφύρωση διαφορών και την επίλυση ανοικτών προβλημάτων.

    Ο κ. Μαρτένς διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι ο ίδιος και το ΕΛΚ θα ενθαρρύνουν την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών διαλόγου και επικοινωνίας και θα στηρίξουν με κάθε πρόσφορο μέσο προσπάθειες για την ταχεία, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    ΕΕ - Ευρωβουλή - Γιαννάκης Ομήρου ------------------------------- Σειρά συναντήσεων, με κύριο θέμα το Κυπριακό, με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος άρχισε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην έδρα της Ευρωβουλής με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ συναντήθηκε χθες με τον Αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο Τύπου της Σοσιαλιστικής Ομάδας Ολλανδό Γιαν Μαρίνους-Βίερτζμαν και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανό Μάρτιν Σούλτς. Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πάουλ Ρασμούσεν, τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε, καθώς και την επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, το Κυπριακό είναι το βασικό θέμα που συζητά με τους κοινοτικούς αξιωματούχους διότι, όπως είπε, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το δημοψήφισμα του Απριλίου 2004 επί του σχεδίου Ανάν και τη 17η Δεκεμβρίου βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, κατά την οποίαν πρέπει να εξηγήσουμε στους εταίρους μας στην ΕΕ τα νέα δεδομένα.

    Το Φεβρουάριο μετά από πρόσκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί την Ευρωβουλή ομάδα της ΕΔΕΚ, η οποία θα έχει σειρά συναντήσεων με κοινοτικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Νόμος - Δικαιώματα Ασθενών ---------------------------------------------- Με την ψήφιση του νόμου για την κατοχύρωση και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών καλύπτεται ένα νομοθετικό κενό και εκπληρώνεται το χρέος της πολιτείας απέναντι σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη τάξη πολιτών, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσίαση του ''Περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμου του 2004''.

    ''Ο Νόμος αυτός δεν είναι ένα απλό κείμενο αγαθών προθέσεων ούτε μια γενικόλογη διακήρυξη αόριστων σχεδιασμών. Είναι συγκεκριμένη πράξη, με συγκεκριμένα μέτρα και με σαφείς πρόνοιες που παρέχει νομικά δικαιώματα και νομικές θεραπείες στους ασθενείς που πιστεύουν ότι αγνοούνται ή παραβιάζονται τα δικαιώματά τους'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι ο Νόμος αυτός αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη της κοινωνικής αλλαγής που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στο λαό και διαβεβαίωσε ότι η έμπρακτη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας είναι για την κυβέρνηση σταθερή και αμετακίνητη δέσμευση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σύμφωνα με το νόμο αυτό, σε κάθε κρατικό νοσοκομείο θα διορίζεται λειτουργός δικαιωμάτων των ασθενών και σε κάθε επαρχία θα ιδρυθεί επιτροπή εξέτασης παραπόνων. Οι λειτουργοί και οι επιτροπές θα οφείλουν σε συγκεκριμένο σύντομο διάστημα να εξετάζουν τυχόν παράπονα των ασθενών και να γνωστοποιούν τις αποφάσεις τους.

    ''Προσωπικά θεωρώ αυτό το νόμο ως προέκταση και συμπλήρωση του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είχα το προνόμιο και την ευκαιρία να υλοποιήσω όταν υπηρετούσα ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων'', συνέχισε.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι οι βασικές αρχές που διέπουν τα δικαιώματα των ασθενών διασφαλίζονται τώρα από το νόμο που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Απριλίου 2005.

    ''Ο Νόμος αυτός διασφαλίζει πολύ βασικές αρχές που διέπουν τα δικαιώματα των ασθενών, όπως είναι το δικαίωμα στη φροντίδα και θεραπεία, το δικαίωμα στην ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους, το δικαίωμα στη συναίνεση ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ιατρική πράξη και το δικαίωμα της εμπιστευτικότητας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ασθενών'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το φαινόμενο των περικοπών από τον τομέα της υγείας που παρατηρείται σε πολλές άλλες χώρες δεν αγγίζει την Κύπρο, αλλά αντίθετα στην Κύπρο τα κονδύλια για την υγεία αυξάνονται, όπως είπε.

    Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος - Ανθρωπιστική βοήθεια ------------------------------- Ανθρωπιστικό υλικό 17,5 τόνων έχει ήδη αποστείλει η οργάνωση ''Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος'' στη Σρι Λάνκα, που πλήγηκε πριν ένα σχεδόν μήνα από τον σεισμό που προκάλεσε τα παλιρροϊκά κύματα στη νοτιοανατολική Ασία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, από τις 29 Δεκεμβρίου και κάθε εβδομάδα αποστέλλονται στην περιοχή Γκαλέ στη νότια Σρι Λάνκα ομάδες ιατρών και νοσηλευτών και μέχρι σήμερα έχουν σταλεί οκτώ διαφορετικές ομάδες αποτελούμενες από εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές και συντονιστές αποστολών.

    Ως εθελοντές της Οργάνωσης έχουν μεταβεί έξι ιατροί, έξι νοσηλευτές, ένας μοριακός γενετιστής και τέσσερις συντονιστές, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελείται από φάρμακα, παιδικές τροφές, παιδικό γάλα σε σκόνη και είδη εξοπλισμού νοσοκομείου.

    Μέχρι στιγμής οι δαπάνες αγοράς, μεταφοράς, διανομής του ανθρωπιστικού υλικού καθώς και τα έξοδα αποστολής των εθελοντών από την Κύπρο στη Σρι Λάνκα ανέρχονται στις 85.000 λίρες.

    Χρηματιστήριο - Πορεία σταθεροποίησης -------------------------------- Πορεία σταθεροποίησης παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών να σημειώνει οριακή μεταβολή και το επενδυτικό ενδιαφέρον να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,04%, κλείνοντας στις 1.086,6 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,28% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 79,06 μονάδες. Σημαντική πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στις 406 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέα αύξηση της τάξης του 0,03% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 363,73 μονάδες.

    ΕΑΚ - Κορυφαίοι αθλητές 2004 - Βραβεύσεις ------------------------ Ο Μάρκος Παγδατής και η Αντρη Σιάλου βραβεύθηκαν χθες βράδυ κορυφαίοι Κύπριοι αθλητές του 2004, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στη Λευκωσία η Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

    Κορυφαία ομάδα του 2004 ανακηρύχθηκε η καλαθοσφαιρική ομάδα ανδρών της ΑΕΛ. Δεύτερη ομάδα της χρονιάς ανακηρύχθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ, ενώ τρίτη η πετοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης.

    Τα βραβεία στους κορυφαίους 2004 απένειμε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Στην εκδήλωση παρέστησαν, Υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, αθλητικοί παράγοντες του τόπου και αθλητές.

    Ειδικές βραβεύσεις απονεμήθηκαν στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004. Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΕΟΠ) Βασίλης Γκαγκάτσης και ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Οτο Ρεχάγκελ.

    Ειδικές βραβεύσεις απονεμήθηκαν επίσης στην Ελλάδα για την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το βραβείο παρέλαβε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος -, στη ΦΙΦΑ για τα 100χρονα της, στην ΟΥΕΦΑ για τα 50χρονα της, στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) για τα 70χρονα της και στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) για την εθελοντική προσφορά της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Στη διάρκεια της τελετής εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ τίμησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ από το 1996, Μάριο Λευκαρίτη, για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.

    Η Καρολίνα Πελεντρίτου βραβεύθηκε για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με το βραβείο ''Στέλιος Κυριακίδης'', που αποτελεί μια από τις πιο υψηλές διακρίσεις της ΕΑΚ και το οποίο απονέμεται σε αθλητές, παράγοντες, σωματεία ή ομοσπονδίες που τιμούν την Κύπρο στο διεθνή χώρο.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η παλιά πρωταθλήτρια στο στίβο Δώρα Κυριάκου ανακηρύχθηκε πρέσβειρα της Κύπρου για το Fair Play 2005.

    Η ''χρυσή μπάλα'' απενεμήθη στην ποδοσφαιρική ομάδα της Ομόνοιας ως πρώτη επίθεση του περσινού πρωταθλήματος με 68 τέρματα, ενώ ''χρυσά παπούτσια'' απενεμήθησαν στους περσινούς πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος Ούκας Σόσιν του Απόλλωνα και Γιόζεφ Κόνσλεϊ της Ομόνοιας.

    Το βραβείο Ηθους και Προσφοράς ''Θεόδωρος Στυλιανού'' απενεμήθη από κοινού στους Αντώνη Ζέμπαση (πρώην ποδοσφαιριστή της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου) και Γιώργο Χρυσοστόμου (πρώην πετοσφαιριστή της Ομόνοιας), ενώ το βραβείο ''Μακρόχρονης και εξαίρετης προσφοράς στον αθλητισμό'' απενεμήθη στον Ανδρέα Γεωργιάδη για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό από πολλά πόστα.

    Τιμητικές διακρίσεις απενεμήθησαν στον πρώην ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας Ράινερ Ράουφμαν, στο σωματείο Τραστ ως πρώτη πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Κύπρου, στο συνοδό αθλητών σε Παραολυμπιακούς Αγώνες Πανίκο Κυπριανού, στις αθλήτριες Παραολυμπιακών Αγώνων Ανθή Καραγιάννη και Παρασκευή Καντζά, στον αθλητή Παραολυμπιακών Αγώνων Ανδρέα Ποταμίτη και στον ιδρυτή της ΠΑΕΕΚ και του καλαθοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΛ Τάκη Γεωργιάδη.

    Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Προημιτελική φάση - Κλήρωση ----------------------------------------- Ντέρμπι μεταξύ ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ έβγαλε η κλήρωση για την προημιτελική φάση του Παγκυπρίου Κυπέλλου Α' Κατηγορίας στην καλαθόσφαιρας, που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΟΠΑΠ.

    Η προημιτελική φάση (παιγνίδια νοκ άουτ) θα διεξαχθεί το τριήμερο 28 -30 Ιανουαρίου. Η ημερομηνία διεξαγωγής του Φάιναλ Φορ θα αποφασιστεί μόλις προκύψουν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν.

    Τα ζευγάρια είναι τα ακόλουθα: Ομόνοια - Απόλλων ΕΝΑΔ - Κεραυνός ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ

    [05] (Κ) Αθήνα - Παπαδόπουλος - Αλλαγή προγράμματος

    Φτάνει το απόγευμα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη εργασίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα έχει επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, κατά τις οποίες θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    Στις 18.00 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αμέσως μετά θα προβούν σε δηλώσεις.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση φόνου Τ/Κ - Ψευδοκράτος

    [07] (Κ) Κύπρος - Εναέρια κυκλοφορία - Περιφερειακή συνάντηση

    Πραγματοποιείται στις 27 Ιανουαρίου 2005 στην Κύπρο, η 4η συνάντηση της Καθοδηγητικής Επιτροπής της Περιφερειακής Συνεργασίας σε θέματα Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (Europe-Middle East Air Traffic Management Coordination-EMAC), στην οποία λαμβάνουν μέρος η Κύπρος, η Συρία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος.

    [08] (Κ) Βρυξέλλες - ΕΛΚ - Πέτερινγκ - Αναστασιάδης - Κασουλίδης

    Το Κυπριακό και τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος (ΕΛΚ) Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Στη συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες μετείχε και ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ιωάννης Κασουλίδης.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 25/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5808               0,5842
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4454               0,4480
    Λίρα Αγγλίας              0,8360               0,8410
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 25/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 25/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4297            0,4331
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3420            0,3447
    Δολάριο Καναδά                  0,3632            0,3661
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0708            0,0713
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3758            0,3788
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Αθήνα (1)

    Η ε/κ πλευρά παραμένει έτοιμη και πρόθυμη για επανέναρξη των συνομιλιών για σωστή λύση του Κυπριακού κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναχωρώντας για την Αθήνα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εντονότερη συμμετοχή και συμβολή της ΕΕ και ελπίζει ότι αυτή θα εξασφαλιστεί.

    Πρόσθεσε ότι τις αποφάσεις για το Κυπριακό όσον αφορά την τουρκική πλευρά τις παίρνει η Αγκυρα, σημειώνοντας ότι και η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την κυβέρνηση της Ελλάδας, που είναι και ο σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα.

    Διαβεβαίωσε ότι η επικοινωνία και η συναντίληψη με την κυβέρνηση της Ελλάδας είναι συνεχής και ασφαλώς κατά καιρούς γίνονται αυτές οι συναντήσεις για να γίνει μια συντονισμένη εκτίμηση της κατάστασης, μια αναθεώρηση των εξελίξεων και δυνατοτήτων, και να επιτευχθεί γραμμή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κανείς πιο απογοητευμένος από την ε/κ πλευρά για τη μη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η λέξη κλειδί δεν είναι να βρεθεί λύση, αλλά να βρεθεί σωστή λύση.

    Η λύση που προτεινόταν από το σχέδιο Ανάν δεν ήταν σωστή, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ορολογία ''ευρωπαϊκή λύση'' από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα.

    Αν σημαίνει η λύση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδιαίτερα τα θέματα που καλύπτουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε αυτό είναι επιθυμία της ε/κ πλευράς, πρόσθεσε.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Στο υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα εφαρμογής του, στις 6 Σεπτεμβρίου 2004, ανήλθε σήμερα ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,8%, κλείνοντας στις 1.106,15 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,73% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 80,43 μονάδες, που αποτελεί την υψηλότερη του τιμή από τις 24 Μαϊου 2004. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 818 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Το Κυπριακό και τις διαγραφόμενες προοπτικές για την επίλυσή του, καθώς επίσης και τις ελλαδοτουρκικές σχέσεις και την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησε μεταξύ άλλων το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της Ελλάδας.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Αθήνα (2)

    Ο τρίτος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έχει λανθασμένη νομική βάση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι μοναδικός σκοπός του είναι η διευκόλυνση της αναβάθμισης των κατεχομένων σε μια οντότητα που να έχει όλα τα στοιχεία κρατικής οντότητας, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - 'Αουσβιτς

    Το μήνυμα ότι η ανθρωπότητα ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψει στον φασισμό και τη δικτατορία να επικρατήσουν στις διεθνείς σχέσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με την ευκαιρία της 60ης επετείου της απελευθέρωσης των κρατουμένων, από τα ρωσικά στρατεύματα, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο ’ουσβιτς.

    [15] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη

    [16] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    [17] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (1)

    Τη κοινή θέση για επανένωση της Κύπρου μέσα από μια συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, επαναβεβαίωσαν σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Αθήνα.

    Επιβεβαιώσαμε την κοινή στρατηγική για επανένωση της Κύπρου ως αποτέλεσμα συμφωνημένης λειτουργικής βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν, αλλά και των πρόσφατων θέσεων της κυπριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

    [18] (Κ) ΓΤΠ - Κέντρα Πληροφόρησης EUROPE DIRECT

    [19] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000

    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ 818.399,68

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ 80,43 1,73 749.798,14 FTSE/CySE 20 370,55 1,88 503.363,99 ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.107,95 1,80 501.879,08 ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.068,02 1,77 56.569,71 ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 1.075,96 2,91 29.274,35 ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.106,15 1,80 558.448,79 ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 1.120,42 1,88 380.494,96 ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ 1.111,28 5,11 7.639,24 ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 997,11 1,77 189.536,56 FTSE Med (24/01/2005) 7.151,32 -0,16

    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 25 January 2005 - 18:49:19 UTC