Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
  • [04] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Κάιρο - Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση
  • [05] (Κ) Αθήνα - Εγκατάσταση νέου Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας
  • [06] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος - Κύπρος
  • [07] (Κ) Τύμβος Μακεδονίτισσας - Παράδοση λειψάνων Ελλαδιτών στρατιωτών
  • [08] (Κ) Βουλή - Νίκος Αναστασιάδης - Λουξεμβούργο
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Πολωνίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [10] (K) Μαδρίτη - Τούρκος Πρωθυπουργός - Κόφι Ανάν - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μαυρονικόλας - Λαμπρόπουλος - Αγνοούμενοι
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [16] (Κ) Μαδρίτη - ΥΠΕΞ - Διάσκεψη για τρομοκρατία
  • [17] (K) ΟΗΕ - Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Πρόγραμμα επίσημης επίσκεψης
  • [19] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Νέας Νότιας Ουαλίας

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόσκληση της Τουρκίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό, η ακύρωση επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νεζντέτ Νεζέρ στη Φινλανδία επειδή η κυβέρνηση της χώρας προσκάλεσε στο επίσημο δείπνο την Πρέσβειρα της Κύπρου, η μετάβαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα το Κυπριακό με τον Πρωθυπουργό της χώρας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιαν Κλοντ Γιούνκερ και ο διορισμός νέου Προέδρου και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για τα ποσά που δαπανώνται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Τουρκοκυπρίων στα νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας, για το μη διορισμό Κυπρίου Πρεσβευτή στην Αθήνα, για τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα Καταστήματα Αδασμολογήτων Ειδών και για τη μείωση της θητείας των εθνοφυλάκων και εφέδρων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κενό 13 εκατομμυρίων λιρών'' ότι από κυβερνητικής πλευράς παρουσιάζονται διαφορετικά στοιχεία, όσον αφορά τη συνολική δαπάνη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Τουρκοκυπρίων στα νοσηλευτήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, υπάρχει μια τεράστια διαφορά 13,4 εκ. λιρών ανάμεσα στα στοιχεία που δίδει το Υπουργείο Υγείας και στο ποσό των 17 εκ. λιρών που είχε αναφέρει σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Σε άλλο θέμα γράφει πως διαφωνούν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος για το κατά πόσον είναι έτοιμο το πόρισμα για τα επεισόδια στο ΚΕΝ Αναρίτας που έγιναν τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να μη δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ερευνών.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Διπλωματική ψυχρότητα Αθηνών - Λευκωσίας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι έχει δημιουργηθεί ''απαράδεκτη κατάσταση'' στις σχέσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, ''με την αδικαιολόγητη απροθυμία'' της κυπριακής κυβέρνησης να διορίσει Πρεσβευτή στην Αθήνα και με ορατό τον κίνδυνο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ''να διασαλευτούν ακόμη και οι σχέσεις των δύο Υπουργών''. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Αφορολόγήτων Ειδών πραγματοποίησαν χθες 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα κτίρια του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής, ενώ προειδοποιούν για κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων εάν δεν κατοχυρωθεί η εξακολούθηση της επαγγελματικής τους απασχόλησης και μετά την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων από στρατηγικό επενδυτή.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Φόρος 10% στα τηλεφωνήματα'' γράφει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει φορολογία σε ολόκληρο το φάσμα των τηλεφωνικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο θα επιβάλλεται φόρος 10% επί όλων των τηλεφωνημάτων από κινητές και σταθερές συνδέσεις. Σε άλλη αναφέρει ότι η Γενικός Ελεγκτής θα διερευνήσει υπόθεση που αφορά το Διευθυντή του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ανδρέα Χριστοδούλου και παραθέτει δήλωση του ιδίου ότι τα όσα δημοσίευεσε χθες ο "Π" "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα, θίγουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και αξιοπιστία".

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Βουτηγμένοι στα... έργα'' γράφει ότι τα μεγαλοπήβολα έργα στις ανακατασκευές δρόμων μπορεί να εντυπωσιάζουν όταν θα είναι ολοκληρωμένα, αλλά μέχρι τότε οδηγούν στη χρεωκοπία χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέτ Σεζέρ ακύρωσε επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία, χολωμένος γιατί η κυβέρνηση της χώρας προσκάλεσε στο επίσημο δείπνο την Πρέσβειρα της Κύπρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ανοιγμα στην ΕΕ με σκληρή γραμμή'' γράφει στο κύριο θέμα πως προετοιμάζεται σε διάφορα επίπεδα στις Βρυξέλλες η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό και θα εκδηλωθεί ανοικτά, όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα Ηνωμένα Εθνη. Ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ ζήτησε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει εδάφη στην Κύπρο που έχουν κατακτηθεί με αίμα. Αλλού γράφει ότι με σκεπτικισμό και ανησυχία αντιμετωπίζουν οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί για την εισαγωγή Κυπρίων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και ότι οι οργανώσεις εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και οι Κύπριοι που ζουν στην Ελλάδα ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση για τις αλλαγές αυτές.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κυβέρνηση όλων των Κυπρίων'' γράφει ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των Τ/Κ που εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία έφθασε τις 24.411 ενώ στο συνολικό ποσό που δαπανήθηκε μέχρι σήμερα περιλαμβάνεται η αποστολή Τ/Κ ασθενών στο εξωτερικό για νοσηλεία, μεταμοσχεύσεις στο Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο κ.ά. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες όπως οι εθνοφύλακες υπηρετούν μέχρι τα 53 χρόνια, ενώ οι έφεδροι θα απολύονται στα 45 τους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ανείπωτες ενέργειες σκληρότητας'' γράφει ότι τραυματισμένα ή αδέσποτα ζώα βρίσκουν οικτρό θάνατο όταν αφήνονται στο σκουπιδότοπο Κοτσιάτη για να θαφτούν ζωντανά. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι γίνεται λόγος για τα ονόματα τριών Ελλήνων Στρατηγών ως υποψηφίων για τη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς που θα κενωθεί σήμερα με επικρατέστερο όνομα εκείνο του Στρατηγού Ευάγγελου Γεωργαντά.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''Τhe Cyprus Weekly'' γράφει ότι η κυβέρνηση χθες διόρισε το δημόσιο υπάλληλο (Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών) Λάζαρο Σαββίδη ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για διάλογο με τους εργαζομένους για το σχέδιο δράσης για την επιβίωση της εταιρείας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα το Κυπριακό με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιαν Κλοντ Γιούνκερ.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Αφιξη ----------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι ολόκληρος ο Ελληνισμός βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και ''όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την επίλυση του Κυπριακού'', έδωσε χθες βράδυ ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, προσθέτοντας πως ''θα κάνουμε το παν, θα δώσουμε τα πάντα για την ανεξαρτησία της Κύπρου, για το ενιαίο της Κύπρου και για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού''.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας για επίσκεψη εργασίας, ο κ. Λαμπρόπουλος διαβεβαίωσε ότι ''όποιες αποφάσεις παίρνει ο κυπριακός Ελληνισμός, η μητέρα πατρίδα θα είναι δίπλα σας, θα σας στηρίζει και ποτέ δεν θα σας εγκαταλείψει σε τίποτα''.

    Υποδεχόμενος τον κ. Λαμπρόπουλο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Πέτρος Καρεκλάς ανέφερε ότι είναι ''μεγάλη τιμή που έχουμε μαζί μας'' τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.

    Πρόσθεσε ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψής του είναι ''να παραλάβει λείψανα ταυτοποιηθέντων ηρώων της ΕΛΔΥΚ'', προσθέτοντας ότι ''θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος''.

    Ο κ. Καρεκλάς σημείωσε ότι ''η στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων είναι πάντοτε δεδομένη γιατί έχουμε όλοι τον ίδιο και κοινό στόχο''.

    Ο Ελληνας Υφυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά αλλά και συγκίνηση που βρίσκεται ''στην αγαπημένη, μαρτυρική και πονεμένη μας κόρη, την Κύπρο''.

    ''Γονατίζω μπροστά στην πονεμένη Κύπρο, μπροστά στο αίμα που έχει χύσει για τους αγώνες για την ελευθερία της'', σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.

    Εκπρόσωπος - Ακύρωση επίσκεψης Σεζέρ στη Φινλανδία ------------------------------------- Εάν ο πραγματικός λόγος ακύρωσης της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ στη Φινλανδία είναι η μη ακύρωση της πρόσκλησης προς την Κύπρια Πρέσβειρα να παραστεί σε επίσημο δείπνο, όπου θα ήταν υποχρεωμένος να την συναντήσει και να την χαιρετήσει, αυτό είναι ένδειξη μιας όχι και τόσο ευρωπαϊκής νοοτροπίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας, κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, την είδηση ότι ο κ. Σεζέρ ακύρωσε ταξίδι του στη Φινλανδία, εφ' όσον προσκεκλημένη σε επίσημο δείπνο θα ήταν και η εκεί Πρέσβειρα της Κύπρου με την οποία θα υποχρεωνόταν να κάνει χειραψία, ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι αυτό ''είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που επικρατεί στην τουρκική πρωτεύουσα''.

    ''Θεωρώ'', συνέχισε, ''ότι το θέμα δημιουργεί ασφαλώς αντιδράσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Τουρκίας και ήδη η φινλανδική κυβέρνηση είχε δηλώσει ξεκάθαρα στον κ. Σεζέρ ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την πρόσκλησή της προς την Κύπρια Πρέσβειρα στο Ελσίνκι, για αυτό και ο κ. Σεζέρ ακύρωσε την επίσκεψή του εκεί, όπως δημοσιεύουν οι τουρκικές εφημερίδες''.

    Εκπρόσωπος - Επαφές Ερντογάν στη Μαδρίτη --------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η χθεσινή μετάβαση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ισπανία και οι συναντήσεις που θα έχει στη Μαδρίτη είναι στο πλαίσιο της συνήθους του πολιτικής και η κυπριακή κυβέρνηση θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των τουρκικών αυτών κινήσεων, όταν θα καταστούν γνωστά.

    Ερωτηθείς στη διάρκεια της συνάντησής του με τους δημοσιογράφους για το πώς σχολιάζει το ταξίδι αυτό του κ. Ερντογάν και τις συνομιλίες που θα έχει εκεί, μεταξύ των οποίων και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: ''Νομίζω ότι είναι στα πλαίσια της συνήθους του πολιτικής''.

    ''Οι συναντήσεις που θα γίνουν εκεί δεν γνωρίζω σε τι θα απολήξουν'', είπε, προσθέτοντας πως ''θα εκτιμηθούν και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα όταν γνωσθούν''.

    ΥΠΕΞ - Μαδρίτη - Συνάντηση με Σιμόν Πέρες ----------------------------------------- Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμόν Πέρες είχε χθες στη Μαδρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ.

    Ο κ. Ιακώβου βρίσκεται στη Μαδρίτη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης για τη Δημοκρατία, Τρομοκρατία και Ασφάλεια, που οργανώνει ο Οργανισμός Club de Madrid.

    Μολυβιάτης - Ράις - Ανάν ------------------------ Συναντήσεις με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα έχει αργότερα αυτό το μήνα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, ανακοινώνοντας σήμερα το πρόγραμμα της επίσκεψης, χαρακτήρισε ''εξαιρετικά ενδιαφέρον'' τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ελλάδα το ταξίδι του κ. Μολυβιάτη και τις επαφές που θα έχει με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, στις επαφές που θα έχει ο κ. Μολυβιάτης στην Ουάσιγκτον θα συζητηθούν η πορεία του Κυπριακού, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Βρετανία - Βουλή - Κύπρος - Προσχέδιο ψηφίσματος -------------------------------------------- Προσχέδιο ψηφίσματος που κατετέθη προχθές στη βρετανική Βουλή και το οποίο φέρει τις υπογραφές βουλευτών και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητεί από τη βρετανική κυβέρνηση να σεβασθεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εργασθεί στενά με αυτήν και τον εκλεγμένο Πρόεδρό της, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ζητά επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα της Κύπρου κατά τις επερχόμενες συζητήσεις για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Στο προσχέδιο, ζητείται από την κυβέρνηση να καταστήσει πολύ σαφές στην Τουρκία ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον της να αναγνωρίσει πλήρως και σύντομα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ήδη πλήρες μέλος της ΕΕ, να εργασθεί για την εξομάλυνση της σχέσης της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να εκπληρώσει, όσο το δυνατό πιο σύντομα, τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, όπως καθορίζονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών της 17ης Δεκεμβρίου 2004, σε σχέση με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την αναπροσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη στην ΕΕ των 10 νέων μελών.

    Επίσης, ζητά από την κυβέρνηση να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού για την οποία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γιούνκερ - ΕΛΚ - Ερντογάν ----------------------------------------- Συζήτηση για το Κυπριακό θα έχει την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της χώρας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο κ. Αναστασιάδης, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, ενδεχομένως να συναντηθεί στις 22 Μαρτίου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία όταν συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν.

    Οπως είπε ο κ. Μητσόπουλος, ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον κ. Γιούνκερ για την παρούσα φάση του Κυπριακού, τις διεθνείς πρωτοβουλίες του κόμματος για αποτροπή της διχοτόμησης και για εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης και για τα συμπεράσματα της επίσκεψης του ΔΗΣΥ στην Τουρκία.

    ΕΕ - Τουρκία - Αλέν Σιρβαντί - Τελωνειακή Ενωση ----------------------------------------------------------- Η Τουρκία θα μονογράψει την ερχόμενη εβδομάδα το Πρωτόκολλο επέκτασης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ Αλέν Σιρβαντί.

    Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή και μέλους της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Γιαννάκη Μάτση, ο κ. Σιρβαντί, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπρίου Ευρωβουλευτή εάν η Τουρκία προτίθεται να μονογράψει, να υπογράψει και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης με τα δέκα κράτη μέλη, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μονογράψει το Πρωτόκολλο την ερχόμενη εβδομάδα, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχε ο ίδιος για τις επαφές της ευρωπαϊκής τρόικας την περασμένη Δευτέρα στην Αγκυρα.

    Με τη μονογραφή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μάτσης, γίνεται ένα πρώτο βήμα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που η χώρα αυτή έχει αναλάβει, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2004.

    ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Ματσάκης - Κυπριακό - Τουρκική αστυνομία -------------------------------- Την καταδίκη της Τουρκίας για την πρόσφατη βαρβαρότητα της τουρκικής αστυνομίας εναντίον γυναικών διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε από το Προεδρείο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή, στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, ο κ. Ματσάκης ζήτησε επίσης όπως το Κυπριακό τεθεί ψηλά στην ατζέντα της ερχόμενης συζήτησης της Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ ζήτησε ακόμη τη συζήτηση του θέματος των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, ενώ ζήτησε από την Επιτροπή να κάνει επαφές με φοιτητές, εκπροσώπους των μειονοτήτων, των συντεχνιών και άλλους εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων στην Τουρκία.

    Ευρωκοινοβούλιο - Κ. Τριανταφυλλίδης - Παρέμβαση ---------------------------------------- Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ζήτησε τη διάθεση αυξημένων πόρων για κοινωνική ανάπτυξη ώστε η Στρατηγική της Λισσαβόνας να καταστεί μια φιλολαϊκή πολιτική.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ, ο κ. Τριανταφυλλίδης σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι ''μόνο με σειρά ριζικών μέτρων που να περιλαμβάνουν αυξημένους πόρους για κοινωνική ανάπτυξη και άλλα επίπεδα θα μπορούσε να γίνει η Λισσαβόνα φιλολαϊκή στρατηγική''.

    Ο Ευρωβουλευτής θεωρεί ότι οι αλλαγές που προτείνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη Στρατηγική της Λισσαβόνας δεν μπορούν να καταστήσουν τη Στρατηγική αυτή φιλολαϊκή.

    Βουλή - Τ/Κ - Παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ------------------------------------------- Στα 3.600.000 λίρες έφθασε η δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Τουρκοκυπρίων τα δύο τελευταία χρόνια, δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Σωτηρίου.

    Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο κ. Σωτηρίου είπε ότι από τον Απρίλιο 2003 μέχρι και το τέλος του 2004 υπήρξαν 24.411 επισκέψεις Τ/Κ στα κρατικά νοσηλευτήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Σωτηρίου μιλούσε στην Επιτροπή ύστερα από σχετική εγγραφή του θέματος από το βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχεται στους Τ/Κ.

    Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποσόν το οποίο δαπανάται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Τ/Κ και ότι κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας είπε ότι το σημερινό καθεστώς παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Τ/Κ διέπεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εξαγγείλει μια δέσμη μέτρων για στήριξη των Τ/Κ τον περασμένο χρόνο.

    Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, πρόσθεσε, παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Τ/Κ από τα κατεχόμενα που αποτείνονται στα κρατικά νοσοκομεία ενώ οι Τ/Κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές διέπονται από το καθεστώς που ισχύει για τους Ε/Κ.

    Ο λόγος, εξήγησε, που παρέχεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Τ/Κ στις κατεχόμενες περιοχές, είναι επειδή το εισόδημά τους είναι κατά μέσον όρο το 1/3 αυτού των Ε/Κ.

    Γερουσία ΗΠΑ - Ελλάδα - 25η Μαρτίου - Ψήφισμα ------------------------------------------------------ Ψήφισμα που υιοθέτησε η Γερουσία των ΗΠΑ με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκδώσει διακήρυξη που να απευθύνει έκκληση στον αμερικανικό λαό να τιμήσει την ημέρα αυτή με κατάλληλες τελετές και εκδηλώσεις.

    Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από το Γερουσιαστή Αρλεν Σπέκτερ και υποστηρίχτηκε από άλλους 54 Γερουσιαστές, αναφέρει ακόμα πως η Γερουσία ορίζει την 25η Μαρτίου ως ''Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας: εθνική ημέρα για εορτασμό της ελληνικής και της αμερικανικής δημοκρατίας''.

    Η Γερουσία υιοθέτησε το ψήφισμα την Τρίτη, 8 Μαρτίου.

    Οπως δήλωσε ο Αντριου Μάνατος, Πρόεδρος της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων (ΕΣΠΕ), το ψήφισμα καθορίζει την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα την εθνική ημέρα της οποίας τιμά η Γερουσία των ΗΠΑ.

    Υπουργικό - Κυπριακές Αερογραμμές - Θράσου - Κεραυνός ------------------------------------------------------ Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρος Σαββίδης είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Λοϊζίδη, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε χθες εκτενώς το θέμα των ΚΑ, διόρισε επίσης τον πρώην Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη στη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ, σε αντικατάσταση του Αχιλλέα Κυπριανού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου, καθώς και τον Ανδρέα Τρόκκο, Ανώτατο στέλεχος του Γραφείου Προγραμματισμού, και τον Τάκη Φέκκο, μέλος του ΔΣ της ΑΤΗΚ και στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας, ως μέλη του ΔΣ, στις θέσεις του Χρίστου Ταλιαδώρου που διορίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Χρίστου Παπαέλληνα που υπέβαλε την παραίτησή του πριν μία εβδομάδα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου είπε ότι ο διορισμός του κ. Σαββίδη στη θέση του Προέδρου του εθνικού αερομεταφορέα ''εκφράζει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να έχει μιαν αμεσότητα με το ΔΣ''.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός επεσήμανε την ανάγκη όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το ΔΣ της εταιρείας, η κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι, προχωρήσουν σε σκληρή δουλειά για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της εταιρείας.

    Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής - Κύπρος - Αφιξη --------------------------------------------- Εφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

    Ο κ. Διαμαντούρος δεν προέβη σε δηλώσεις κατά τη άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Διαμαντούρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει, μεταξύ άλλων, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ. Θα μιλήσει επίσης σε σεμινάρια για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων Πολιτών και για τον ρόλο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

    Παγκύπρια Οργάνωση Αγνοουμένων - Μαραθώνιος Αγάπης ---------------------------------------- Το θέμα των αγνοουμένων θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας και να αντιμετωπιστεί με μια πιο ξεκάθαρη και διεκδικητική προσέγγιση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    Είπε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βρήκε ένοχη την Τουρκία για συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα των αγνοουμένων και «να τεθεί ως απαράβατος όρος» το θέμα των αγνοουμένων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των εκδηλώσεων του 21ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων από τις 10-31 Μαρτίου, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι η Τουρκία είναι «απόλυτη υπεύθυνη για το θέμα» αφού δεν παρέχει τα στοιχεία για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Χρηματιστήριο - Νέο υψηλότερο επίπεδο ------------------------------------ Νέα κέρδη και νέο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου 2004, ημερομηνία εφαρμογής του, κατέγραψε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ο οποίος ανήλθε στις 1.260,98 μονάδες. Ο Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,73%, ωθούμενος ανοδικά από τα κέρδη των τραπεζών και κυρίως από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία κέρδισε 4 σεντ. Ανοδο της τάξης του 1,51% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 89,45 μονάδες. Αυξημένο παρουσιάστηκε σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

    Με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, βρίσκεται στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

    Σε δηλώσεις του σήμερα μετά που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στο νησί αφού πέρυσι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

    [04] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Κάιρο - Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση

    [05] (Κ) Αθήνα - Εγκατάσταση νέου Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας

    [06] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος - Κύπρος

    [07] (Κ) Τύμβος Μακεδονίτισσας - Παράδοση λειψάνων Ελλαδιτών στρατιωτών

    Μήνυμα προς την Τουρκία να συμβάλει στη δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και να πάψει να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έστειλε από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

    Ο κ. Λαμπρόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το χώρο ταφής των ηρώων της τουρκικής εισβολής του 1974, όπου παρέλαβε τις θήκες με τα λείψανα τριών Ελλήνων στρατιωτών που θυσίασαν τη ζωή τους για υπεράσπιση της Κύπρου. Τα λείψανά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

    [08] (Κ) Βουλή - Νίκος Αναστασιάδης - Λουξεμβούργο

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Πολωνίας - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 16 και 17 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, θα γίνει επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17 Μαρτίου το πρωί, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

    [10] (K) Μαδρίτη - Τούρκος Πρωθυπουργός - Κόφι Ανάν - Συνάντηση

    Συνάντηση πενήντα λεπτών για το Κυπριακό και την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου για τη Δημοκρατία, Τρομοκρατία και Ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Μαδρίτη να επιδειχθεί πραγματική βούληση με χειροπιαστές χειρονομίες εκ μέρους του κ. Ερντογάν για επανέναρξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης με στόχο την τελική σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5808               0,5842
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4328               0,4353
    Λίρα Αγγλίας              0,8310               0,8359
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4152            0,4185
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3417            0,3444
    Δολάριο Καναδά                  0,3588            0,3616
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3742            0,3771
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μαυρονικόλας - Λαμπρόπουλος - Αγνοούμενοι

    Κύπρος και Ελλάδα θα εργαστούν από κοινού για την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, διαβεβαίωσαν σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1,067.745,24
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,99     0,60    867.495,97
    FTSE/CySE 20                           426,06     0,68    726.334,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.275,50     0,64    732.404,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.112,53     0,98     23.410,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.104,21     0,04     25.062,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.269,22     0,65    755.814,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.306,72     0,56    530.345,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.074,21     1,01      4.762,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.084,73     0,75    101.386,38
    FTSE Med (10/3/2005)                 7.595,92     0,43
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Με θετικό πρόσημο, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να σημειώνει και σήμερα νέο υψηλότερο επίπεδο από την ημερομηνία εφαρμογής του την 6η Σεπτεμβρίου 2004. Ο Δείκτης κατέγραψε αύξηση της τάξης του 0,65% και έκλεισε στις 1.269,22 μονάδες. Ανοδο της τάξης του 0,6% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 89,99 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς πάνω από το ένα εκατομμύριο λίρες.

    [16] (Κ) Μαδρίτη - ΥΠΕΞ - Διάσκεψη για τρομοκρατία

    [17] (K) ΟΗΕ - Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό

    [18] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Πρόγραμμα επίσημης επίσκεψης

    [19] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ

    Η Ελλάδα και οι Ε/Κ πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα όσον αφορά την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μαδρίτη.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον οποίο συνάντησε στη Μαδρίτη, θέλει να λύσει το Κυπριακό πριν την 3η Οκτωβρίου.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Νέας Νότιας Ουαλίας


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 March 2005 - 18:49:29 UTC