Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός -Τούρκος Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Κύπρου
  • [03] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βρυξέλλες - Κυπριακό - Επαφές
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώσος απεσταλμένος
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελλαδίτες φοιτητές - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελλαδίτες φοιτητές - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρώσος απεσταλμένος
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρώσος απεσταλμένος (2)
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα Αμμοχώστου
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Ιακώβου - ΕΕ - Απευθείας εμπόριο - Προτάσεις Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [19] (Κ) Σύμφωνο Σταθερότητας - Πολιτική συμφωνία
  • [20] (Κ) Κατεχόμενα - Λεγόμενες προεδρικές - Λίστα υποψηφίων
  • [21] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Γερμανός Καγκελάριος - Πρωτόκολλο Αγκυρας
  • [22] (Κ) Λεμεσός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σεμινάριο -Ναυτικό δίκαιο
  • [23] (Κ) Αθήνα - Βουλή Ελλήνων - Πολωνός ΥΦΥΠΑΜ
  • [24] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Suphire - XAK

  • [01] (K) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Σχέδιο Ανάν

    Tο Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου, χωρίς αλλαγές, ενώπιον του κυπριακού λαού, σε δημοψήφισμα, αλλά θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο ώστε να αποκαθίστανται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και των Ελληνοκυπρίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση ομογενών στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας στην Αδελαϊδα.

    [02] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός -Τούρκος Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Κύπρου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει απόψε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Αύριο το απόγευμα ο κ. Καρμανλής θα συνατηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Στα Ιεροσόλυμα μεταβαίνει σήμερα ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση που έχει προκύψει με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τον ξένο Τύπο περί αγοραπωλησίας ακινήτων ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε σημαντικές περιοχές της πόλης.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Η Ανόρθωση εξακολουθεί να προηγείται στο βαθμολογικό πίνακα του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής και παρά το γεγονός ότι ο χθεσινοβραδινός της αγώνας με τον Απόλλωνα διακόπηκε στο 39ο λεπτό, όταν το σκορ ήταν 2 – 0 υπέρ της ομάδας της Αμμοχώστου.
    
    Ο αγώνας, ο οποίος διεξαγόταν στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, διακόπηκε λόγω ρίψης αντικειμένων από φιλάθλους που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρχικά του τερματοφύλακα του Απόλλωνα και στη συνέχεια του τερματοφύλακα της Ανόρθωσης. Για την τύχη του αγώνα θα αποφασίσει η Δικαστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).
    
    Στον άλλο χθεσινό αγώνα, ο Αρης παρέμεινε στην ισοπαλία 1 – 1 μέσα στο Τσίρειο με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 1 – 0 στο Δασάκι τον Εθνικό Αχνας, η Ομόνοια επικράτησε με 1 – 0 στο ΓΣΠ της Νέας Σαλαμίνας, ο Διγενής νίκησε με 6 – 2 την Αλκή στο Μακάρειο, ενώ ΑΕΚ - Ολυμπιακός και ΑΕΛ – Αθλητική Ενωση Πάφος παρέμειναν στην ισοπαλία χωρίς τέρματα.
    
    Βαθμολογία
    ----------
    
    1.  Ανόρθωση          52
    2.  ΑΠΟΕΛ             50
    3.  Ομόνοια           38
    4.  Ολυμπιακός        37
    5.  Σαλαμίνα          36
    6.  Ε.Ν. Παραλιμνίου  28
    7.  ΑΕΛ               27
    8.  Διγενής           27
    9.  Αλκή              26
    10. Απόλλωνας         25
    11. ΑΕΚ               25
    12. Πάφος             25
    13. Εθνικός Αχνας     21
    14. Αρης               4
    
    

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Ελληνας Πρωθυπουργός -Τούρκος Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Κύπρου
    --------------------------------------------------------------
    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει απόψε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    
    Αύριο το απόγευμα ο κ. Καρμανλής θα συνατηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
    
    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι ελπίζει ''σε μία δημιουργική συζήτηση'' με τον Τούρκο ομόλογό του και ότι ''είναι αυτονόητο πως αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει την επέκταση του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης.
    
    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ίδια και από την ανταπόκρισή της στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια που τις έχουν τεθεί.
    
    Σήμερα το πρωί ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το απόγευμα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο.
    
    Στις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τσιουσέπ Μπορέλ και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντγκρίγκες Θαπατέρο.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Σχέδιο Ανάν
    -------------------------------------------
    Tο Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου, χωρίς αλλαγές, ενώπιον του κυπριακού λαού, σε δημοψήφισμα, αλλά θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο ώστε να αποκαθίστανται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και των Ελληνοκυπρίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση ομογενών στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας στην Αδελαϊδα.
    
    Σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει επαφές με αξιωματούχους της τοπικής Κυβέρνησης με συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον τοπικό πολιτειακό Πρωθυπουργό Μάικ Ραν και τον Πρόεδρο της Βουλής Πίτερ Λούις.
    
    Χθες, ο κ. Χριστόφιας παρέστη στη δοξολογία για την 25η Μαρτίου που έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου. Στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση που οργανώθηκε με την ευκαιρία της εθνικής επετείου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
    
    Μετά την παρέλαση η κυπριακή αντιπροσωπεία μετέβη στην Αδελαΐδα, πρωτεύουσα της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε σε συγκέντρωση ομογενών στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος εκτελεί επίσκεψη στην Αυστραλία, μίλησε εξάλλου προχθές σε μεγάλη συγκέντρωση της κυπριακής και ελληνικής κοινότητας στο οίκημα «Δημόκριτος» στη Μελβούρνη. Μετά την ομιλία του, κατά την οποία αναφέρθηκε στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας απάντησε σε ερωτήσεις.
    
    Προχθές το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έναρξη της Γιορτής του Κρασιού που οργάνωσαν η κυπριακή κοινότητα της Μελβούρνης με τη συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού.
    
    Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στο ελληνικό Φεστιβάλ «Αντίποδες», που γίνεται κάθε χρόνο σε κεντρική λεωφόρο της Μελβούρνης.
    
    Υπουργός Παιδείας - Μνημόσυνο Α. Γερούδη - Κυπριακό
    ------------------------------------------------------
    Η Κύπρος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελεί την εξαίρεση όσον αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ούτε και η Ευρώπη μπορεί να κλείνει τα μάτια και να εναγκαλίζεται την κατοχική Τουρκία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα δασκάλου Αντρέα Γερούδη.
    
    ''Δεν μπορεί να συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία, να παραμένουν στην Κύπρο ο κατοχικός στρατός και οι έποικοι, να παραβιάζονται καθημερινά, κατά συρροή, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού από την παράνομη τουρκική κατοχή του 37% των εδαφών του νησιού μας, και η Ευρώπη των λαών και της δικαιοσύνης να κλείνει τα μάτια και να εναγκαλίζεται την κατοχική Τουρκία'', σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.
    
    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας, από τον ΟΗΕ και τους ισχυρούς της γης να διασφαλίσουν και για τον κυπριακό λαό το αναφαίρετο δικαίωμα να ορίζει ελεύθερα και ανεμπόδιστα τη δική του τύχη και το μέλλον των παιδιών του''.
    
    ''Αγωνιζόμαστε όλοι και προσδοκούμε ότι σύντομα θα εξευρεθεί μια ειρηνική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα υποχρεώνει την κατοχική Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
    
    Σημείωσε ότι ''προσδοκούμε και αισιοδοξούμε ότι η ΕΕ θα γίνει σταδιακά ο καταλύτης που θα διασφαλίσει για το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ένα ειρηνικό ευρωπαϊκό μέλλον, με την εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ''.
    
    Υπουργός Δικαιοσύνης - Τσάδα - Μνημόσυνο ηρώων
    -----------------------------------------------------
    Η ε/κ πλευρά αναμένει ότι οι Τουρκοκύπριοι και ιδιαίτερα η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα κατανοήσουν τις ανησυχίες και τις έγνοιες των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.
    
    «Αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη λύση και όχι να φλερτάρουν με διχοτομικά σενάρια και ιδέες» και ότι θα πράξουν «ό,τι εμείς πράττουμε για 30 χρόνια», παραμένοντας προσηλωμένοι στο στόχο της επανένωσης είπε ο κ. Θεοδώρου, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των ηρώων Βλαδίμηρου Ηρακλέους, Ανδρέα Χριστοδούλου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Τσάδα.
    
    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι «θέλουμε να ζήσουμε σε μια πραγματικά ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα, χωρίς κατοχικές δυνάμεις και στρατεύματα, χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού».
    
    Οραματιζόμαστε, συνέχισε, «μια Κύπρο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα χωρίς καμιά διάκριση. Μια επανενωμένη Κύπρο, κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους».
    
    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
    -----------------------------------------------
    Στα Ιεροσόλυμα μεταβαίνει σήμερα ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση που έχει προκύψει με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τον ξένο Τύπο περί αγοραπωλησίας ακινήτων ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε σημαντικές περιοχές της πόλης.
    
    Σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει ότι ''η Ελλάδα επιθυμεί την άμεση διερεύνηση της υποθέσεως'' και προσθέτει ''εάν όλα αυτά αποδειχθούν, θα πρόκειται για παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις τις οποίες ασφαλώς καταδικάζουμε’’.
    
    ''Θα πρόκειται για ενέργειες και μεθοδεύσεις οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τη συντριπτική πλειοψηφία των αγιοταφιτών πατέρων που με αφοσίωση διακονούν και προστατεύουν τα ιερά προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης και τους οποίους ο ελληνισμός τιμά και στηρίζει’’, υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.
    
    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι ‘’η Ελλάδα σέβεται το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά θέματα που ρυθμίζονται τόσο από την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία του όσο και από παραδόσεις αιώνων’’, διευκρινίζει ωστόσο ότι ‘’η Ελλάδα η οποία ουδέποτε απεκδύθηκε των ηθικών υποχρεώσεών της έναντι του Πατριαρχείου και του ποιμνίου του, είναι έτοιμη να συμβάλει σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους, στην τάχιστη διερεύνηση της υποθέσεως με την αποστολή στα Ιεροσόλυμα, αύριο (σήμερα) Δευτέρα 21/3, ομάδας εμπειρογνωμόνων’’.
    
    ΔΗΚΟ
    
    Το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που διεξήχθη το Σαββάτο στο πλαίσιο του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος θα ανακοινωθούν σήμερα.

    Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ εξηγεί ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στις ιδιαίτερες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των 111 μελών της Κεντρικής Επιτροπής στο επαρχιακό εκλογικό κέντρο Λάρνακας – Αμμοχώστου.

    Ανακοινώθηκε επίσης ότι Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας αναδείχθηκε ο Χρίστος Ορφανίδης, της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου ο Σώτος Σιάλαρος, της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου ο Αντώνης Αντωνίου και της Επαρχιακής Επιτροπής Κερύνειας (Λευκωσία) ο Γρηγόρης Κατσελλής.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα

    Η Ανόρθωση εξακολουθεί να προηγείται στο βαθμολογικό πίνακα του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής και παρά το γεγονός ότι ο χθεσινοβραδινός της αγώνας με τον Απόλλωνα διακόπηκε στο 39ο λεπτό, όταν το σκορ ήταν 2 – 0 υπέρ της ομάδας της Αμμοχώστου.

    Ο αγώνας, ο οποίος διεξαγόταν στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, διακόπηκε λόγω ρίψης αντικειμένων από φιλάθλους που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρχικά του τερματοφύλακα του Απόλλωνα και στη συνέχεια του τερματοφύλακα της Ανόρθωσης. Για την τύχη του αγώνα θα αποφασίσει η Δικαστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Στον άλλο χθεσινό αγώνα, ο Αρης παρέμεινε στην ισοπαλία 1 – 1 μέσα στο Τσίρειο με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 1 – 0 στο Δασάκι τον Εθνικό Αχνας, η Ομόνοια επικράτησε με 1 – 0 στο ΓΣΠ της Νέας Σαλαμίνας, ο Διγενής νίκησε με 6 – 2 την Αλκή στο Μακάρειο, ενώ ΑΕΚ - Ολυμπιακός και ΑΕΛ – Αθλητική Ενωση Πάφος παρέμειναν στην ισοπαλία χωρίς τέρματα.

    Βαθμολογία

    1. Ανόρθωση 52 2. ΑΠΟΕΛ 50 3. Ομόνοια 38 4. Ολυμπιακός 37 5. Σαλαμίνα 36 6. Ε.Ν. Παραλιμνίου 28 7. ΑΕΛ 27 8. Διγενής 27 9. Αλκή 26 10. Απόλλωνας 25 11. ΑΕΚ 25 12. Πάφος 25 13. Εθνικός Αχνας 21 14. Αρης 4

    
    

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι συναντήσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Αυστραλία για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, οι εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ και η διερεύνηση της υπόθεσης της εταιρείας Suphire είναι τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα είναι οι επαφές στην Κύπρο του Ειδικού Εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ, οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ για το Κυπριακό, η απαγόρευση της διαφημιστικής προώθησης των κατεχομένων και η κινητοποίηση των ιδιοκτητών γης στην Αρχαία Αμαθούντα. Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Οικογενειοκρατία Τάσσου στο Ε.Γ. ΔΗΚΟ'' γράφει ότι "ο γιος, ο βαφτιστικός, ο αρραβωνιαστικός της αδελφότεκνης, ο προστατευόμενος και στενοί συνεργάτες του Τάσσου Παπαδόπουλου συνθέτουν το νέο Εκετελεστρικό Γραφείο του ΔΗΚΟ. Αυτή η οικογενειοκρατία καθιστά πύρρειο τη νίκη του Νίκου Κλεάνθους, αφού θα ηγείται ενός Ε.Γ. επί του οποίου δεν θα έχει την παραμικρή επιρροή". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στη Μελβούρνη διαβεβαίωσε τους Κύπριους της Αυστραλίας ότι ''το όχι του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα δεν κλείνει τις διαπραγματεύσεις για διζωνική δικοινοτική δημοκρατία. Το σχέδιο είναι στο τραπέζι για συζητήσεις και τροποποιήσεις, ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα εκατέρωθεν''. ''Το Θάρρος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση Suphire'' ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ ο Γιάννος Ανδρονίκου, ιδιοκτήτης της εταιρείας Suphire, υπέβαλε χθες νέα πρόταση για ρύθμιση του θέματος με τα 9 εκατομμύρια λίρες που λείπουν από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ. Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ δήλωσε ότι η Αρχή προχωρεί στη λήψη όλων των νομικών μέτρων που απαιτούνται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και η νομική διαδικασία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ δήλωσε ότι επιθυμεί να επιτύχει μιαν ενωμένη Κύπρο, που να είναι μέλος της ΕΕ. Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Βρήκε στήριξη από Τράπεζες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι μια νέα βελτιωμένη πρόταση της Suphire θα αρχίσει από σήμερα να αξιολογεί η ΑΗΚ, πρόταση η οποία υποβλήθηκε και επίσημα γραπτώς χθες αργά το απόγευμα και που στοχεύει όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, στην πλήρη αποκατάσταση του ελλείμματος των 9,2 εκ. λιρών από το Ταμείο Συντάξεως της Αρχής. Μέρος του ελλείμματος θα καλυφθεί με τραπεζική εγγύηση, αλλά η κάλυψη του υπόλοιπου ποσού παραμένει απροσδιόριστη. Αλλού γράφει ότι με δυναμική αντεπίθεση επανέρχεται το ψευδοκράτος στο θέμα της απαγόρευσης διαφημιστικής προώθησης των κατεχομένων στο Λονδίνο που προέκυψε πρόσφατα. ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Συμφωνία στα λεφτά'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΑΗΚ δήλωσε χθες ότι η ΑΗΚ δεν πρόκειται να κάνει έκπτωση ούτε ένα σεντ σε αυτά που διεκδικεί. ''Επομένως'', είπε, ''η διεκδίκηση είναι η πλήρης αποκατάσταση του ελλείμματος του χαρτοφυλακίου''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει την αναγνώριση της Κύπρου εκ μέρους της Αγκυρας, κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ. Ανέφερε ότι το σημείο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εγγυήσεις για επιστροφή 7 εκατομμυρίων λιρών'' ότι τίτλους ιδιοκτησίας σημαντικών ακινήτων στην πρωτεύουσα και αλλού μαζί με τα απαραίτητα νομικά συνοδευτικά έγγραφα, δίνει ο Γιάννος Ανδρονίκου στην ΑΗΚ για να καλύψει μέρος του ελλείμματος των 9,2 εκ. λιρών του Ταμείου Συντάξεων. Αλλού γράφει ότι έφθασε στην Κύπρο ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος θα έχει σήμερα επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση με επίκεντρο το Κυπριακό, ενώ αναμένεται να έχει επαφές και με την τ/κ κοινότητα. Μετά την επίσκεψή του στο νησί προγραμματίζει σε μεταγενέστερο στάδιο επισκέψεις στην Αθήνα και την Αγκυρα.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βρυξέλλες - Κυπριακό - Επαφές

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να αποδείξουμε με πράξεις «και όχι με αμφιλεγόμενες προτάσεις ότι επιθυμούμε» τη λύση του Κυπριακού, αφού μόνο «ο διάλογος θα ικανοποιήσει αυτά που διεκδικούμε, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνομιλητές μας γνωρίζουν αυτά που διεκδικούμε». Πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο κανόνας κάθε διαπραγμάτευσης» και εξέφρασε την άποψη πως «όσοι νομίζουν ότι θα εισάξουν νέες μεθόδους ακολουθούν μια παρελκυστική πολιτική η οποία δυστυχώς», όπως είπε, «καταγράφεται και στην Ευρώπη και σε υπερατλαντικές δυνάμεις και στα Ηνωμένα Εθνη».

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώσος απεσταλμένος

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελλαδίτες φοιτητές - Κυπριακό

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί επανάληψη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, αλλά όχι με διαιτησία, χρονοδιαγράματα και τις προϋποθέσεις του παρελθόντος. Αυτό τόνισε σε αντιπροσωπεία φοιτητών και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που τον επισκέφθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής επίσκεψής της στην Κύπρο. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε "δεν δεχόμαστε να υπάρξει ξανά διαιτητικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ", σημειώνοντας ότι τα εθνικά θέματα, θέματα επιβίωσης ενός λαού δεν μπορούν να λυθούν με διαιτησία ενός ξένου αλλά ούτε με προληπτική διαιτησία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε πιεστικά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού γιατί κάθε χρονικό ορόσημο που τίθεται είναι πηγή πίεσης προς τη δική μας πλευρά, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Οπως είπε, η ε/κ πλευρά θέλει "επανάληψη της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, επανάληψη η οποία θα πρέπει να ικανοποιεί κάποιες προϋποθέσεις που από την πείρα του παρελθόντος απεδείχθη ότι ήταν αντιπαραγωγικές και όχι η καλύτερη διαδικασία". Ο κυπριακός ελληνισμός, πρόσθεσε, απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν δεν απέρριψε τη λύση αλλά αυτό ειδικά το σχέδιο το οποίο δεν ικανοποιούσε τις ανησυχίες των Ε/Κ.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελλαδίτες φοιτητές - Κυπριακό

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί επανάληψη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, αλλά όχι με διαιτησία, χρονοδιαγράματα και τις προϋποθέσεις του παρελθόντος. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε αντιπροσωπεία φοιτητών και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που τον επισκέφθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής επίσκεψής της στην Κύπρο. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε "δεν δεχόμαστε να υπάρξει ξανά διαιτητικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ", σημειώνοντας ότι τα εθνικά θέματα, θέματα επιβίωσης ενός λαού δεν μπορούν να λυθούν με διαιτησία ενός ξένου αλλά ούτε με προληπτική διαιτησία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε πιεστικά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού γιατί κάθε χρονικό ορόσημο που τίθεται είναι πηγή πίεσης προς τη δική μας πλευρά, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Οπως είπε, η ε/κ πλευρά θέλει "επανάληψη της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, επανάληψη η οποία θα πρέπει να ικανοποιεί κάποιες προϋποθέσεις που από την πείρα του παρελθόντος απεδείχθη ότι ήταν αντιπαραγωγικές και όχι η καλύτερη διαδικασία". Ο κυπριακός ελληνισμός, πρόσθεσε, απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν δεν απέρριψε τη λύση αλλά αυτό ειδικά το σχέδιο το οποίο δεν ικανοποιούσε τις ανησυχίες των Ε/Κ.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρώσος απεσταλμένος

    Η γραμμή της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει η ίδια, τόνισε ο νέος ειδικός εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ, ύστερα από συνάντηση σήμερα στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Σε ερώτηση πώς αντιλαμβάνεται το επόμενο βήμα στο Κυπριακό ο Ρώσος απεσταλμένος είπε πως και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θα πρέπει να καταλάβουν η μία την άλλη.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/3/2005 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 21/3/2005, which commercial banks are obliged to apply for transactions with value greater than CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS

    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING

    ΕΥΡΩ 0,5816 0,5850 Δολάριο ΗΠΑ 0,4403 0,4429 Λίρα Αγγλίας 0,8378 0,8428

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 21/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

    On the basis of rates ruling in international foreign exchange markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 21/3/2005, the indicative exchange rates of the following currencies were formulated as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS

    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-BUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING

    ΓΕΝ Ιαπωνίας * 0,4178 0,4211 Δολάριο Αυστραλίας 0,3462 0,3489 Δολάριο Καναδά 0,3631 0,3660 Κορώνα Δανίας 0,0780 0,0786 Κορώνα Νορβηγίας 0,0714 0,0719 Κορώνα Σουηδίας 0,0636 0,0641 Φράγκο Ελβετίας 0,3743 0,3772

    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN

    
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρώσος απεσταλμένος (2)

    Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν σημειώνεται στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο νέος Ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα Αμμοχώστου

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000

    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ 527.027,52

    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ 86,04 -0,60 499.475,14 FTSE/CySE 20 404,57 -0,80 365.941,85 ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.210,37 -0,78 352.923,85 ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.059,10 -1,96 22.272,74 ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 1.030,70 -0,55 14.624,46 ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.204,53 -0,82 375.196,60 ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 1.234,62 -0,86 287.541,45 ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ 1.011,00 -2,83 6.704,50 ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1.047,16 -0,36 123.377,84 FTSE Med (18/3/2005) 7.367,33 0,32

    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του

    
    

    [17] (Κ) Ιακώβου - ΕΕ - Απευθείας εμπόριο - Προτάσεις Προέδρου Παπαδόπουλου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο όπως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ συζητηθεί σε σχέση με τις δύο προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου υπό κοινή διοίκηση με ταυτόχρονο άνοιγμα της κλειστής πόλης, αλλά και για εξαγωγες τ/κ προϊόντων από το λιμάνι της Λάρνακας.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέες απώλειες, για πέμπτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά σημείωνε σημαντικά κέρδη που ανέρχονταν γύρω στο 1,31%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,82%, κλείνοντας στις 1.204,53 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,04 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα, όπως και κατά τις τελευταίες συναντήσεις, παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 527.000 λίρες.

    [19] (Κ) Σύμφωνο Σταθερότητας - Πολιτική συμφωνία

    Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν κατ αρχήν χθες τα μεσάνυκτα στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θα αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη ελαστικότητα και θα δίδεται η ευκαιρία στα κράτη μέλη να προσαρμόζονται με μεγαλύτερη άνεση χρόνου και με ηπιότερο τρόπο. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    [20] (Κ) Κατεχόμενα - Λεγόμενες προεδρικές - Λίστα υποψηφίων

    [21] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Γερμανός Καγκελάριος - Πρωτόκολλο Αγκυρας

    Η Τουρκία πρέπει να υπογράψει έγκαιρα το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση, επανέλαβε σήμερα από το Βερολίνο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος είχε στη γερμανική πρωτεύουσα συνάντηση με τον Καγκελάριο της χώρας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    [22] (Κ) Λεμεσός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σεμινάριο -Ναυτικό δίκαιο

    Η Κύπρος με την ένταξη της στην ΕΕ, έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει και να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή πολιτική στην ναυτιλία, ιδιαίτερα όσον αφορά την διατήρηση και ενίσχυση της ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

    [23] (Κ) Αθήνα - Βουλή Ελλήνων - Πολωνός ΥΦΥΠΑΜ

    Τη βούληση για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Βασίλειος Μαγγίνας και ο Υφυπουργός Αμυνας της Πολωνίας Maciej Gorski.

    [24] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Suphire - XAK


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 21 March 2005 - 18:49:25 UTC