Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Κυπριακό - Συζήτηση - Μολυβιάτης
  • [02] (Κ) Κοινό Κέντρο Ερευνών - Συνάντηση ΔΣ στην Κύπρο
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο
  • [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
  • [07] (Κ) Εργαζόμενοι - Αδασμολόγητα - Επ' αόριστον απεργία
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) ΕΣΚ - Αντώνης Χ. Μιχαηλίδης - Θάνατος
  • [10] (Κ) Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Ανδρών Κύπρου - Τουρκία
  • [11] (Κ) ΥπΕξ Γαλλίας -Αφιξη στην Κύπρο- Υποδοχή ομήρου από Ιράκ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Κυπριακό - Συζήτηση - Μολυβιάτης

    Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα, με ονομαστική ψηφοφορία, η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων, επί της προτάσεως του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές της αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με κυρίαρχα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης υπογράμμισε πως η Αθήνα σε συνεχή επικοινωνία με την Λευκωσία συνεχίζει την προσπάθεια προκειμένου να μείνει ανοικτή η προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού και επεσήμανε πως με πρωτοβουλία της ξεκίνησε μια νέα προκαταρκτική διερευνητική προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης θα οδηγήσει αυτή τη φορά σε επιτυχές και αποδεκτό από όλους αποτέλεσμα.

    Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να αντανακλάται και στις στρατιωτικές δραστηριότητές της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι οποίες όπως τόνισε είναι αιτία εντάσεων που δεν αρμόζουν και δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και προειδοποίησε πως στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχει χώρος για πολιτική κάσους μπέλι.

    Ειδικότερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ αφού τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική είναι ο κατεξοχήν τομέας στον οποίο πρέπει να πρυτανεύει πνεύμα συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης και όχι η στείρα αντιπαράθεση και πολεμική που υπαγορεύουν ενίοτε διάφορες κομματικές σκοπιμότητες εκτίμησε πως σήμερα η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ίσως για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία είναι θεμελιωμένη σε ευρεία συναίνεση και σύγκλιση απόψεων ως προς το βασικό διεθνή προσανατολισμό της χώρας.

    Ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε πως η κυβέρνηση στους 15 μήνες της θητείας της αντιμετώπισε μακρά σειρά ιδιαίτερα κρίσιμων ζητημάτων, πολλά από τα οποία όπως το Κυπριακό και Σκοπιανό, έχοντας σχεδόν δεμένα τα χέρια μας από τις προηγούμενες ρυθμίσεις δεσμεύσεις και παγιωμένες επί μακρόν καταστάσεις που καθιστούσαν το έργο μας πιο δυσχερές.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Κυπριακό ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ''σταθήκαμε με αποφασιστικότητα δίπλα στην Κύπρο και στους ε/κ στην πιο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας τους. Στη Λουκέρνη στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια να επιτευχθεί λύση αλλά όχι μια λύση που θα επιβαλλόταν στους ε/κ. Την ειλικρινή αυτή προσπάθεια την κάναμε μέσα σε προκαθορισμένο διαπραγματευτικό περιβάλλον που είχε ήδη διαμορφωθεί πριν αναλάβουμε εμείς την κυβέρνηση το Φεβρουάριο του 2003. Η πορεία του κυπριακού είχε προδιαγραφεί αφού επαφίετο στην επιδιαιτησία του γγ του ΟΗΕ.

    Κατηγορούμεθα σήμερα εμείς από εκείνους που έκαναν τότε εκείνη τη συμφωνία, ότι δεν κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση στη Λουκέρνη. Με την πολιτική μας διευκολύναμε την ανεμπόδιστη και ελεύθερη έκφραση της κυρίαρχης βούλησης των ε/κ για την τύχη του τόπου τους είπε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε δεν κάναμε αυτό που έκαναν άλλοι να πιέσουμε τους Κυπρίους για αποφάσεις που εκείνοι οι ίδιοι έκριναν ότι δεν μπορούσαν να λάβουν διότι πίστευαν ότι ήταν αντίθετες με τα συμφέροντα τους.

    Ταυτόχρονα με την πολιτική μας και σε συνεχή επικοινωνία με την Λευκωσία συνεχίζουμε την προσπάθεια να μείνει ανοικτή η προοπτική της επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει για 30 και πλέον χρόνια με την παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της νήσου υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και επεσήμανε πως ''η επανένωση της νήσου είναι και παραμένει ακλόνητη επιδίωξη μας και αυτό το γνωρίζει και το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

    «Με δική μας πρωτοβουλία ξεκίνησε μια νέα προκαταρκτική διερευνητική προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης θα οδηγήσει αυτή τη φορά σε επιτυχές και αποδεκτό από όλους αποτέλεσμα είπε.

    Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε το Ελσίνκι, είπε ότι ''αυτό είναι ηθελημένη παραποίηση της πραγματικότητας''.

    ''Το Ελσίνκι δεν το εγκαταλείψαμε, όμως το βελτιώσαμε ουσιαστικά'' είπε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ''τώρα η Τουρκία μπαίνει σε μια μακρά διαδικασία αυστηρώς επιτηρούμενης προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα και η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με τα άλλα κράτη μέλη θα είναι συνεχώς μεταξύ των κριτών αυτής της πορείας της Τουρκίας''.

    Ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε πως σε αυτή την πορεία, η Τουρκία θα φέρνει μαζί της την κατηγορηματική δέσμευση που ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες της και σε αυτή τη δέσμευση μπορούν να υπαχθούν πολλά που αφορούν ειδικότερα την Ελλάδα , ενώ υπενθύμισε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και στα πρόσφατα αποτελέσματα του συμβουλίου συνδέσεως της Τουρκίας και ΕΕ.

    Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και αυτό αποτελεί διακομματική επιλογή. Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός προόδου αλλά και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τις προσπάθειες της ίδιας της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος αν ανταποκριθεί εξολοκλήρου στα ευρωπαίκά κριτήρια . Αν η ανταπόκριση της είναι πλήρης και μη αναστρέψιμη θα ήταν λάθος να μην συμμετάσχει ισότιμα στην ΕΕ είπε.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και στην Ολλανδία τόνισε πως ευλόγως δημιούργησαν προβληματισμό όσον αφορά και στη διεύρυνση, όμως ταυτόχρονα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ευθεία θεσμική σύνδεση των δημοψηφισμάτων με το ζήτημα της Τουρκικής προοπτικής.

    Ουδείς έχει αμφισβητήσει τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου του 2004. Ουδείς έχει αμφισβητήσει ότι η προενταξιακή διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο επίσης ουδείς αμφισβητεί ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι μακρά, τουλάχιστον δεκαετής και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πιο θα είναι τότε το ευρωπαϊκό περιβάλλον είπε ο κ. Μολυβιάτης. .

    Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε πως η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά το καλό κλίμα και την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσει ότι η βελτίωση αυτή θα πρέπει να αντανακλάται και στις στρατιωτικές της δραστηριότητες στο Αιγαίο που γίνονται αιτία εντάσεων που δεν αρμόζουν και δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή της προοπτική. Επιπλέον στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχει χώρος για την πολιτική του κάσους μπέλι, η οποία αποτελεί προφανή αντιπαραγωγικό αναχρονισμό.

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Μολυβιάτης αφού υπενθύμισε πως έχει μακρά ιστορία, επανέλαβε πως η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης οδήγησε στις αναγνωρίσεις της χώρας αυτής με το συνταγματικό της όνομα και στην συνέχιση της αδιαλλαξίας της.

    Η προσπάθεια μας παραμένει δύσκολη λόγω αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς , εμείς την καλούμε και πάλι σε μια περισσότερο εποικοδομητική συμπεριφορά που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει και για τις διμερείς μας σχέσεις και για την περιφερειακή σταθερότητα και για την ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως διατηρώντας και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε ''ραχοκοκαλιά'' της εξωτερικής πολιτικής της, η Ελλάδα βάθυνε τις παραδοσιακές σχέσεις τις με τις ΗΠΑ .

    Ομπρέλα της δράσης μας στους διεθνείς οργανισμούς είναι η συμμετοχή μας στο ΣΑ ΟΗΕ με αυτό το πνεύμα και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη διεθνή της παρουσία είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Χρυσοχοϊδης

    Έντονα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση στους χειρισμούς της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος υποστήριξε ότι εδώ και 15 μήνες η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι άγραφο χαρτί, με σκιές στο Μακεδονικό, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά.

    Η ΝΔ συνειδητά επέλεξε να μη συνεχίσει την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Στο κεντρικό στρατηγικό ερώτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του κυπριακού «για ποιον δουλεύει ο χρόνος» η ΝΔ απάντησε ότι η καθυστέρηση ευνοεί την Ελλάδα κρίνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να πετύχει πολύ περισσότερα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μεταγενέστερο στάδιο επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αυξανόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, για επισκέψεις των Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη Λουκέρνη, άφησε το πεδίο ελεύθερο στον Ερντογάν να διαπραγματευτεί ανενόχλητος, προσφέροντας δίοδο διαφυγής στην Τουρκία από τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει ως η κύρια υπεύθυνος που μπλοκάρει τις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού.

    Η πολιτική της ΝΔ οδηγεί σε σταδιακή απενοχοποίηση της Τουρκίας για την εισβολή είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε δεν καταφέρατε να κατοχυρώσετε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ από την Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου 2004.

    Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι με το δόγμα της «αδρανούς συμπαράστασης» δεν πέτυχε κανένα αποτέλεσμα και κατηγόρησε το Πρωθυπουργό ότι το καλοκαίρι του 2004 έδωσε λευκή επιταγή στην Άγκυρα δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την παροχή ημερομηνίας ένταξης προς την Τουρκία, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε κάποιους όρους για το κυπριακό ή τα ελληνοτουρκικά.

    Οι προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται καθημερινά. Με τους χειρισμούς σας ανακόψατε την πιθανότητα για παραπομπή της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παραγράφοντας την καλή και προσεκτική προετοιμασία που είχε γίνει σε διπλωματικό επίπεδο από το ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έσπευσε να αποδεχτεί την πρόταση Νίμιτς, πριν οι Σκοπιανοί εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη. Για το κεφάλαιο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι η κυβέρνησή δημιούργησε την αίσθηση ότι προσεγγίζει τις ΗΠΑ και αντίθετα αφήνει πίσω την Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το ερώτημα «ΗΠΑ ή Ευρώπη».

    Φοβάμαι ότι πρόκειται για αποσπασματικές κινήσεις με σκοπό να επιδείξετε κινητικότητα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπου η κυβέρνησή σας όχι μόνο αδρανεί αλλά λειτουργεί και με υπουργό εξωτερικών μίας χρήσεως μέχρι τον επόμενο ανασχηματισμό κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Κακλαμάνης - Σκανδαλίδης - Διαμαντοπούλου

    Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει εκλογές: Για να φύγει μια κυβέρνηση υπάρχουν δύο τρόποι. Μέσω της Βουλής, κάτι που δεν ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου, ή μέσω της ετυμηγορίας του λαού. Ας τη ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Καραμανλής είναι μεγαλόκαρδος και μπορεί να του απαντήσει καταφατικά είπε χαρακτηριστικά.

    Με τη φράση «ιδού η Ρόδος» απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης στην πρόσκληση του Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει εκλογές.

    Δεν παρέχουμε την εμπιστοσύνη μας σε κάποιον επειδή είναι μεγαλόκαρδος ή επειδή μιλάει ωραία σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στον κ. Κακλαμάνη.

    (ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΑΧΡ)
     

    [02] (Κ) Κοινό Κέντρο Ερευνών - Συνάντηση ΔΣ στην Κύπρο

    Στη Λάρνακα θα πραγματοποιηθεί η εφετινή τακτική συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕ ή JRC) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων ή Ερευνητικών Οργανισμών των 25 κρατών - μελών και των υπό ένταξη χωρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, αρμόδιος φορέας για θέματα έρευνας στην Κύπρο είναι το Ιδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), το οποίο και ανέλαβε τη φιλοξενία όσων θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ''Golden Bay στη Λάρνακα μεταξύ 22 και 24 Ιουνίου 2005.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ευρωσυντάγματος και ψήφισής του στις 30 Ιουνίου.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει απόψε στο κονκλάβιο Υπουργών και αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η αποψινή συνεδρία, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών είναι πάρα πολύ σημαντική αφού θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007 - 2013, δηλαδή τον προϋπολογισμό της ΕΕ γι αυτή την περίοδο και το τι θα συνεισφέρει και τι θα απολαμβάνει η κάθε χώρα από τον προϋπολογισμό.

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γίνει κανονική υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Τουρκίας με τις 15 νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και εάν η Τουρκία κάνει οποιαδήποτε δήλωση θα την κάνει προφορικά.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει απόψε στο κονκλάβιο Υπουργών και αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περυσινή του έκθεση για το Κυπριακό. οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας προς επανέναρξη συνομιλιών, καθώς και η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τα πολιτικά κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2006, οι προσπάθειες των Βρετανών να επιτύχουν επαναφορά του καθεστώτος που τους επέτρεπε να ασκούνται στρατιωτικά στην περιοχή Ακάμα, η χθεσινή λειτουργία στην κατεχόμενη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα και το θέμα εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς και η προσεχής Σύνοδος Κορυφής των 25 κρατών - μελών της ΕΕ είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Σκληρό ροκ'', ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα με την πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περυσινή του έκθεση για το Κυπριακό και ότι ο κ. Ανάν στέλλει έτσι το μήνυμα πως δεν είναι έτοιμος για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας. Σε άλλο θέμα γράφει πως στη θέση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις, όπου υπηρετεί τώρα ο Κίραν Πρέντεργκαστ, αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου ο Νιγηριανός Ιμπραχίμ Αγκμπούλα Γκαμπαρί.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Σε ενότητα καλεί ο Ν. Αναστασιάδης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα, υποδεικνύει ότι οι ώρες που περνά ο τόπος είναι κρίσιμες και απαιτούν σοβαρό προβληματισμό, κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν περισυλλογή επιδιώκοντας την ενότητα. Αλλη είδηση είναι ότι οι Βρετανοί εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση για να επαναφέρουν σε ισχύ το καθεστώς που τους επέτρεπε να πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή Ακάμα και ότι ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής για αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με τη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή για τις Βρετανικές Βάσεις.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο '' 'Μυστικές' τύπου ΜΟΕ'', γράφει πως αρχίζει νέος κύκλος μυστικών επαφών στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου της περασμένης εβδομάδας και για επίτευξη μιας συμφωνίας στο πακέτο στήριξης των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο διασταυρωμένες πηγές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για πρόοδο αφού οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν «πολύ μεγάλες». Σε άλλο θέμα γράφει για τις σχέσεις μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και τις εσωτερικές διαδικασίες στα κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2006, αναφέροντας πως το ΑΚΕΛ ''φοβάται'' το ΔΗΚΟ και το ενδεχόμενο ''απομόνωσής του''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Τι φοβούνται οι δύο Υπουργοί'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σε συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Ελλαδίτης Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης αναλύουν τις θέσεις τους επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και το πώς επηρεάζονται από τα όσα ισχύουν στη διεθνή πολιτική σκηνή και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομιλούν επίσης για το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη και πώς επηρεάζουν τον Ελληνισμό, για τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα που θα κάνουν σχετικά με το χειρισμό όλων αυτών των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους. Αλλού γράφει ότι η Σύνοδος Κορυφής των 25 κρατών - μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Ιουνίου 2005, θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Καμπάνα για τα κόμματα'', γράφει στο κύριο θέμα πως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ''Γνώρα» που διενεργήθηκε από τη RAI μεταξύ 20 Μαΐου 2005 και 6 Ιουνίου 2005 με δείγμα 1.005 άτομα, καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η δυσφορία του 63% της κοινής γνώμης για τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων. Ως προς το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, οι πολίτες επιλέγουν με ποσοστό 22,4% το ΑΚΕΛ, 20,4% τον ΔΗΣΥ, 14,9% το ΔΗΚΟ, 5,1% το Ευρωπαϊκό Κόμμα, 4,4% το ΚΣ ΕΔΕΚ, 2,2 το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, 0,7% τους ΕΔΗ, ενώ το ΑΔΗΚ δεν εμφανίζεται στον πίνακα με την πρόθεση ψήφου. 12,1% δηλώνουν ότι θα ρίξουν λευκό και 13,5% δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν. Αλλού γράφει ότι χθες τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος θα συζητήσει το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Μετέωρο βήμα Ανάν'', ότι επιβραδύνεται η διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού μετά την απόφαση του κ. Ανάν να επαναφέρει την περυσινή έκθεση του για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε συνδυασμό με την απροθυμία της τουρκικής πλευράς να συνεργασθεί εποικοδομητικά. Προσθέτει ότι το ΣΑ καλείται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέχρι τέλος Ιουνίου. Αλλη είδηση είναι η κυκλοφορία νέου σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στο οποίο δεν γίνεται καμμία αναφορά στη διεύρυνση και ούτε στην Τουρκία, μετά τις διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας από τη μια και Βρετανίας από την άλλη.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Συμφωνία για τα χρέη της Αφρικής'', γράφει στο κύριο θέμα της πως τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου συμφώνησαν να διαγράψουν χρέη αφρικανικών χωρών που ανέρχονται σε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Διευθυντή του Αμερικανικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου Μαρίνου Σωτηρίου, ο οποίος επισημαίνει πως το κυπριακό σύστημα υγείας είναι αναχρονιστικό και δεν εξελίσσεται και ότι τα επίπεδά του είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων χωρών της βόρειας Ευρώπης.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γίνει κανονική υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Τουρκίας με τις 1 0 νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και εάν η Τουρκία κάνει οποιαδήποτε δήλωση θα την κάνει προφορικά.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει απόψε στο κονκλάβιο Υπουργών και αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] (Κ) Εργαζόμενοι - Αδασμολόγητα - Επ' αόριστον απεργία

    Στην παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων των συντεχνιών ΣΕΚ- ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αφορολογήτων Ειδών των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου κατήλθαν από τις επτά σήμερα το πρωί σε επαόριστον απεργία.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γίνει κανονική υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Τουρκίας με τις 10 νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και εάν η Τουρκία κάνει οποιαδήποτε δήλωση θα την κάνει προφορικά.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει απόψε στο κονκλάβιο Υπουργών και αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι στην ημερησία διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ συμπεριλαμβάνεται και το κείμενο του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας.

    Συνεπώς, ανέφερε «αύριο το κείμενο αυτό θα είναι έτοιμο για υπογραφή. Προβλέπεται ότι αυτό θα υπογραφεί πολύ σύντομα» συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και αυτοί που φέρουν την Τουρκία να το υπογράφει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα βοηθήσει την Τουρκία να εξασφαλίσει κάποια αναφορά στις προσπάθειές της μέσα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Τουρκία επιχείρησε στο παρελθόν να «πραγματοποιήσει την υπογραφή δια ανταλλαγής επιστολών. Είναι δόκιμος τρόπος αλλά υπήρξαν απ όλους τους εταίρους μας αντιδράσεις σαυτό, γιατί» όπως εξήγησε υπήρχε «ο φόβος ότι μέσα στη δική της επιστολή θα έβαζε πράγματα που δεν θα είχαν σχέση με το κείμενο του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής».

    Φαίνεται συνέχισε «ότι θα γίνει κανονική υπογραφή και φαίνεται εάν κάνει η Τουρκία οποιαδήποτε δήλωση θα την κάνει προφορικά. Έχει ήδη συμφωνηθεί ότι η Προεδρία, αναλόγως με το τι ακριβώς θα πει η Τουρκία, θα απαντήσει ότι η υπογραφή γίνεται με 25 χώρες, η Κύπρος είναι κράτος μέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκείνη που συμμετέχει στην ΕΕ και το περιεχόμενο της δήλωσης είναι άνευ αντικειμένου. Αυτό προβλέπεται ότι θα γίνει όταν υπογραφεί το Πρωτόκολλο Προσαρμογής» κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ευρωσυντάγματος και ψήφισής του στις 30 Ιουνίου.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει απόψε στο κονκλάβιο Υπουργών και αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η αποψινή συνεδρία, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών είναι πάρα πολύ σημαντική αφού θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007 - 2013, δηλαδή τον προϋπολογισμό της ΕΕ γι αυτή την περίοδο και το τι θα συνεισφέρει και τι θα απολαμβάνει η κάθε χώρα από τον προϋπολογισμό.

    Αθήνα - Βουλή - Κυπριακό - Συζήτηση - Μολυβιάτης

    Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία, η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων, επί της προτάσεως του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης στην ομιλία του στη Βουλή, υπογράμμισε πως η Αθήνα σε συνεχή επικοινωνία με την Λευκωσία συνεχίζει την προσπάθεια προκειμένου να μείνει ανοικτή η προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού και επεσήμανε πως με πρωτοβουλία της ξεκίνησε μια νέα προκαταρκτική διερευνητική προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης θα οδηγήσει αυτή τη φορά σε επιτυχές και αποδεκτό από όλους αποτέλεσμα.

    Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να αντανακλάται και στις στρατιωτικές δραστηριότητές της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι οποίες όπως τόνισε ''είναι αιτία εντάσεων που δεν αρμόζουν και δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας'' και προειδοποίησε πως ''στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχει χώρος για πολιτική κάσους μπέλι''.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Κυπριακό ο Ελληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ''σταθήκαμε με αποφασιστικότητα δίπλα στην Κύπρο και στους Ε/Κ στην πιο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας τους».

    Ταυτόχρονα με την πολιτική μας και σε συνεχή επικοινωνία με την Λευκωσία συνεχίζουμε την προσπάθεια να μείνει ανοικτή η προοπτική της επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει για 30 και πλέον χρόνια με την παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της νήσου'', υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και επεσήμανε πως ''η επανένωση της νήσου είναι και παραμένει ακλόνητη επιδίωξη μας και αυτό το γνωρίζει και το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα''.

    ''Με δική μας πρωτοβουλία ξεκίνησε μια νέα προκαταρκτική διερευνητική προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης θα οδηγήσει αυτή τη φορά σε επιτυχές και αποδεκτό από όλους αποτέλεσμα'', είπε.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι στη νέα φάση που διήλθε το Κυπριακό μετά την ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ ''είναι ανάγκη να προβάλουμε με ένταση την ειλικρινή μας βούληση για λύση το συντομότερο δυνατό, κατακρημνίζοντας ταυτόχρονα τη συκοφαντική επιχειρηματολογία της Τουρκίας για τη δήθεν άρνηση της ελληνικής κυπριακής πλευράς να δώσει προτάσεις για τη λύση''.

    Σε ομιλία του σε ημερίδα της Θεματικής Κυπριακού του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''για ένα ολόκληρο χρόνο Τουρκία, ηγεσία του ψευδοκράτους, ΗΠΑ, Βρετανοί και άλλοι, περιλαμβανομένων και πολιτικών ηγεσιών εντός Κύπρου παραπονούνταν και μεμψιμοιρούσαν υποκριτικά για τη δήθεν άρνηση της ε/κ πλευράς να δηλώσει 'τι επιτέλους θέλει', και 'ποιες είναι οι απόψεις της για τη λύση του Κυπριακού'.

    ''Επρόκειτο για μια χωρίς προηγούμενο διαστροφή της πραγματικότητας'', είπε ο κ. Ομήρου και σημείωσε ότι ''η αποστολή του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ και η επίσκεψη του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο έφεραν το τέλος αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας''.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι τώρα ''είναι η ώρα της ανάληψης δράσης και ανάπτυξης μιας πολυεπίπεδης επιθετικής διπλωματικής και πολιτικής προσπάθειας σε διεθνές επίπεδο για την πλήρη απογύμνωση της στρεψόδικης τουρκικής στάσης αλλά και η ώρα να προβάλουμε με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο και αμηχανία τις ολοκληρωμένες μας θέσεις και προτάσεις για τη λύση''.

    Κύπρος - Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο - Μέλος

    Η Κύπρος έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ), ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εδρεύει στη Φλωρεντία και συμβάλλει με διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών και έρευνας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς στην ενωμένη Ευρώπη.

    Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, που ιδρύθηκε το 1974 ως διακυβερνητικός θεσμός της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, λειτουργεί στη Φλωρεντία από το 1976. Στο Ινστιτούτο έχει ανατεθεί και η ευθύνη στέγασης και φύλαξης των αρχείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επίτροπος Κυπριανού - Εκστρατεία - ''Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο''

    Ο Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού εγκαινίασε χθες στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας την εκστρατεία ''Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο'' που διεξάγεται σε όλα τα κράτη - μέλη και για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε κονδύλι 72 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Στην Πλατεία Ελευθερίας στήθηκε μια τεράστια γιγαντιαία φουσκωτή κατασκευή στην οποία αναγράφεται η λέξη ''help'', το κεντρικό δηλαδή σύνθημα της καμπάνιας.

    Μετά τα αποκαλυπτήρια της φουσκωτής κατασκευής, τον ουρανό της πρωτεύουσας κάλυψαν δεκάδες πορτοκαλιά, άσπρα και μπλε μπαλόνια, τα τρία χρώματα που αντιπροσωπεύουν την ευρωπαϊκή αυτή εκστρατεία, ενώ ο Κύπριος Επίτροπος μαζί με τους συνεργάτες του μοίραζε διαφωτιστικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε στο Δημαρχείο Λευκωσίας ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι στην ΕΕ σημειώνονται ετησίως 650 χιλιάδες θάνατοι οι οποίοι συνδέονται με το κάπνισμα ενώ το κόστος στην ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχεται σε 100 δις ευρώ ετησίως.

    Εργαζόμενοι - Αδασμολόγητα - Επ' αόριστον απεργία

    Στην παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων των συντεχνιών ΣΕΚ- ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αφορολογήτων Ειδών των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου κατήλθαν από τις επτά σήμερα το πρωί σε επ' αόριστον απεργία.

    Οι εργαζόμενοι σε μια ευγενική χειρονομία προσέφεραν στους ταξιδιώτες που αναχωρούσαν ή έρχονταν στην Κύπρο από ένα γαρύφαλλο.

    Σε δηλώσεις της η Γεωργία Καλλή, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Τμήμα Αδασμολόγητων Ειδών του αεροδρομίου Λάρνακας ανέφερε ότι κατέρχονται σήμερα σε έπ αόριστον απεργία παρόλες τις προσπάθειες που έχουν κάνει για να μην αναγκαστούν να λάβουν αυτά τα μέτρα.

    Εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε το κόμμα του στηρίζει την «υπερκομματική πρωτοβουλία που έχει εξαγγελθεί και για το λόγο αυτό αύριο Δευτέρα αναλαμβάνει την ευθύνη για πραγματοποίηση συνάντησης με τις Κυπριακές Αερογραμμές οι οποίες είναι και οι άμεσα υπεύθυνες.

    Κοινό Κέντρο Ερευνών - Συνάντηση ΔΣ στην Κύπρο

    Στη Λάρνακα θα πραγματοποιηθεί η εφετινή τακτική συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕ ή JRC) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων ή Ερευνητικών Οργανισμών των 25 κρατών - μελών και των υπό ένταξη χωρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, αρμόδιος φορέας για θέματα έρευνας στην Κύπρο είναι το Ιδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), το οποίο και ανέλαβε τη φιλοξενία όσων θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ''Golden Bay στη Λάρνακα μεταξύ 22 και 24 Ιουνίου 2005.

    Λεμεσός - Ρεκόρ Guinness - Ο μεγαλύτερος γύρος

    Τον μεγαλύτερο γύρο στον κόσμο, κατάφερε να κατασκευάσει για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο ιδιοκτήτης εστιατορίων fast food στη Λεμεσό, Sami Eid, διεκδικώντας ξανά μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Guinness.

    Η προσπάθεια ξεκίνησε νωρίς το πρωί, στο χώρο στάθμευσης του ποταμού Γερμασόγειας και το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τους στόχους του επίδοξου επιχειρηματία.

    Ο κ. Eid κατασκεύασε ένα γύρο βάρους 1.815 κιλών, 115 κιλά περισσότερα από όσα ο ίδιος στόχευε, καταρρίπτοντας και το ρεκόρ του 2001 που ήταν 1.503 κιλά.

    Το ύψος του γύρου έφτασε το 1 μέτρο και 60 εκατοστά ενώ για την κατασκευή του χρειάστηκαν 2.150 κοτόπουλα.

    Ρόης Νικολαϊδης - Απεβίωσε

    Απεβίωσε σε ηλικία 73 χρόνων ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και Συγκοινωνιών Ρόης Νικολαϊδης.

    Ο εκλιπών διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού τον Ιανουάριο του 1985 μέχρι τον Αύγουστο του ιδίου χρόνου, οπότε ανέλαβε Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο, στις 3 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού.

    [09] (Κ) ΕΣΚ - Αντώνης Χ. Μιχαηλίδης - Θάνατος

    Απεβίωσε χθες βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο δημοσιογράφος Αντώνης Χ. Μιχαηλίδης, ύστερα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει ''βαθύτατη λύπη'' και αποχαιρετά τον εκλιπόντα συνάδελφο με ''αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού''.

    Η κηδεία του Αντώνη Μιχαηλίδη θα γίνει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 4 το απόγευμα από την Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

    [10] (Κ) Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Ανδρών Κύπρου - Τουρκία

    Αν το ζητούμενο στον αγώνα της εθνικής μας ομάδας βόλεϊ ανδρών με αντίπαλο την Τουρκία, ήταν η αξιοπρεπής εμφάνιση τότε τα κατάφερε μια χαρά. Παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε με 3-0 σετ (25-15, 26-24, 25-14), οι διεθνείς μας Κύπρου πάλεψαν φιλότιμα και κατά διαστήματα ζόρισαν τους αντιπάλους τους. Για τους οποίους, στους αγώνες της δεύτερης φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (β κατηγορίας) που έγινε στην Άγκυρα, μετρούν ακόμη και οι πόντοι.

    [11] (Κ) ΥπΕξ Γαλλίας -Αφιξη στην Κύπρο- Υποδοχή ομήρου από Ιράκ

    Καθ' οδόν προς την Κύπρο βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστέ - Μπλαζί, προκειμένου να υποδεχθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πάφου και να παραλάβει τη Γαλλίδα δημοσιογράφο Φλορένς Ομπενά, που απελευθερώθηκε χθες το απόγευμα από τους απαγωγείς της στο Ιράκ, όπου εκρατείτο σε ομηρία για πέντε σχεδόν μήνες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής που μεταβαίνει επίσης στο αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης ''Ανδρέας Παπανδρέου'', τόσο το αεροπλάνο του Γάλλου Υπουργού όσο και αυτό που μεταφέρει την απελευθερωθείσα όμηρο θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο γύρω στις 3:30 το απόγευμα και αμέσως μετά η Γαλλίδα δημοσιογράφος θα αναχωρήσει για το Παρίσι με το αεροπλάνο του κ. Ντουστέ - Μπλαζί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 12 June 2005 - 17:49:12 UTC