Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΕΔΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κανονισμοί ΕΕ
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [08] (Κ) Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
  • [09] (Κ) Γκάμπια - Κύπρος - Μαρκουλλή
  • [10] (Κ) Λιμενεργάτες - Τριανταφυλλίδης - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [11] (Κ) Βρετανία - Τουρκία - ΕΕ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι κυπριακές εφημερίδες σήμερα αναφέρονται στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης με τα νέα μέλη της Ενωσης, στην απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία, και τις εξηγήσεις που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση στην ΕΕ για τις προσφορές που αφορούν τα νέα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η πρόθεση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου να εξαγοράσει ο ίδιος το πακέτο μετοχών της τράπεζας, και η αθώωση του τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος αντιμετώπιζε δέκα συνολικά κατηγορίες περί ασέλγειας κατά ανηλίκων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''ΒΟΤ στην κόψη του ξυραφιού'' γράφει ότι με αγωνία οι κυβερνητικοί φορείς και η Γενική Εισαγγελία παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στο "εδώλιο" των Βρυξελλών, όπου η κυβέρνηση κλήθηκε για να δώσει εξαντλητικές εξηγήσεις για την αξιολόγηση των προσφορών ανάθεσης σε στρατηγικό επενδυτή την κατασκευή των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Γράφει, επίσης, ότι αρχίζει εντός των ημερών η αποξήλωση στεγών αμιάντου στο Νοσοκομείο Κυπερούντας.

    Η ''Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Φωνή λαού οργή 'Θεού''' γράφει ότι η απόρριψη του ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς έχει ταρακουνήσει συθέμελα την ΕΕ σε σχέση με τα φιλόδοξα σχέδια διεύρυνσής της. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή καλεί την κυβέρνηση να ρίξει ακόμη μία φορά νερό στο κρασί της όσον αφορά το θέμα των εκτάκτων, σε μιαν προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι έκτακτοι υπάλληλοι που μέχρι σήμερα εξαιρούνται από τις εξετάσεις να μην χάσουν την εργασία τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ψάχνουμε το νόημα'' γράφει ότι γνήσιοι απόγονοι του στωικού φιλόσοφου Ζήνωνα του Κιτιέα φαίνεται να δηλώνουν οι Κύπριοι στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, οι οποίοι διενεργούν τις έρευνες για το Ευρωβαρόμετρο, καθώς το 69% απαντούν ότι τους απασχολούν φιλοσοφικά ερωτήματα για το νόημα της ζωής. Γράφει, επίσης, ότι με 320 ροζ σιλουέτες γέμισε χθες ο κυκλικός κόμβος του Προεδρικού σε μιαν προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πόλεμος Γεωργίου με δύο τράπεζες'' γράφει ότι μιαν αιφνιδιαστική κίνηση, που ανατρέπει τη συμφωνία της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας για πώληση στην Ασπίς των μετοχών τους στη Universal Life, έκαμε χθες ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεση να εξαγοράσει ο ίδιος το πακέτο των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι η Νομική Υπηρεσία αποφάνθηκε ότι η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της Αρχιεπισκοπής.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χαστούκι από ευρωπαϊκό χέρι'' γράφει ότι τέσσερεις μόλις μήνες πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η Αγκυρα έλαβε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, το οποίο ενισχύει το σενάριο που χάραξε η ρήτρα ''ανοικτού τέλους''. Γράφει, επίσης, ότι ορατό είναι από χθες το ενδεχόμενο να παραλύσει τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες η οικοδομική βιομηχανία της Πάφου, αφού σε σύσκεψη του Συνδέσμου Εργοληπτών αποφασίστηκε να ληφθούν δυναμικά μέτρα εάν δεν λυθούν τα προβλήματα του κλάδου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Στην Αγκυρα το πρωτόκολλο'' γράφει ότι χωρίς συζήτηση εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, και η υπογραφή του από την Αγκυρα αναμένεται εντός της εβδομάδας. Γράφει, επίσης, ότι αγνοεί τις δικές του πράξεις ο πρώην Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος όταν μιλά περί αξιοκρατίας. Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς είπαν ότι επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ γίνονταν προσπάθειες για βόλεμα ημετέρων.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Ο Τζάκσον δεν είναι ένοχος'' γράφει ότι αθωώθηκε χθες ο τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος αντιμετώπιζε δέκα συνολικά κατηγορίες περί ασέλγειας κατά ανηλίκων. Θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, πανηγύρισαν την αθώωση του τραγουδιστή. Γράφει, επίσης, ότι οι τ/κ αρχές έδωσαν χθες αυστηρή προειδοποίηση σε περίπου 20.000 παράνομους Τούρκους μετανάστες, λέγοντάς τους είτε να αιτηθούν άδειες εργασίας και παραμονής είτε να αποχωρήσουν από το νησί.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    EE - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Εγκριση

    Η ΕΕ ενέκρινε χθες το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ενωση και στα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Οι ΥΠΕΞ των 25 ενέκριναν το πρωτόκολλο χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση, αποστέλλοντάς το στην Τουρκία για υπογραφή.

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την ΕΕ Αλί Μπαμπατσάν δήλωσε πως η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο μόλις λάβει το έγγραφο αυτό.

    EE - Συμβούλιο Υπουργών - Ιακώβου

    Την ικανοποίησή του για την έγκριση του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία στα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε χθες στο Λουξεμβούργο ο Υπουργών Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Το πρωτόκολλο θα πρέπει τώρα να υπογράψουν το Συμβούλιο Υπουργών και η τουρκική κυβέρνηση, κάτι που ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένει να γίνει την επόμενη βδομάδα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 30 Ιουνίου, που ολοκληρώνεται η θητεία της λουξεμβουργιανής προεδρίας.

    Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του που θα γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίας που προβλέπονται σε κάθε πλευρά. Οπως τονίζεται στο σχετικό κείμενο, το πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα που θα ακολουθήσει την κατάθεση στη γενική γραμματεία του Συμβουλίου Υπουργών, του τελευταίου κειμένου είτε προέρχεται από την πλευρά της ΕΕ είτε της Τουρκίας. Η ισχύς του θα είναι αναδρομική από την 1η Μαϊου 2004, δηλαδή την ημερομηνία προσχώρησης των δέκα νέων χωρών στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (16-17 Ιουνίου), που συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε ικανοποίηση διότι, όπως είπε, όλα εξελίχθηκαν με ομαλό τρόπο. Ερωτηθείς για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη διεύρυνση και στην Τουρκία στο σχέδιο των συμπερασμάτων, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι αυτή ήταν η επιθυμία των περισσότερων κρατών μελών.

    Για το θέμα του καθορισμού των ιδίων πόρων της Κοινότητας της περιόδου 2007-2013, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν στο θέμα των επιστροφών της Βρετανίας δεν επιτρέπουν προβλέψεις σχετικά με το αν θα υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής ή αν θα χρειαστεί και νέα έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών.

    Ενδεικτικό της ρευστότητας που υπάρχει είναι και το ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η λουξεμβουργιανή προεδρία ζήτησε από τις αποστολές των κρατών μελών να συμπεριλάβουν στην οργάνωσή τους και το ενδεχόμενο παράτασης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, 18 Ιουνίου, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την ολοκλήρωση των εργασιών την Παρασκευή το απόγευμα.

    ΥΠΕΞ ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Διεύρυνση

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες στο Λουξεμβούργο να μην υπάρξει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξέλλων (16-17 Ιουνίου) ειδικό κεφάλαιο για τη διεύρυνση.

    Οπως έγινε γνωστό, μια αναφορά γενικού περιεχομένου θα γίνεται στο προοίμιο των συμπερασμάτων, όπου θα υπενθυμίζονται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη διεύρυνση, που λήφθηκαν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου αναφέρονταν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Τουρκία.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η αναφορά που θα γίνει στο προοίμιο θα είναι εντελώς γενική, αφού δεν θα γίνεται ειδική μνεία για καμία υποψήφια χώρα.

    Το Συμβούλιο Υπουργών κατέληξε στο συμβιβασμό αυτό εξαιτίας των διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ των κρατών μελών, κυρίως για την Τουρκία.

    Η λουξεμβουργιανή προεδρία έχοντας από τη μια τη Βρετανία που ζητούσε αναφορά στην Τουρκία και υπενθύμιση της 3ης Οκτωβρίου, ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και από την άλλη τη Γαλλία και την Αυστρία που ζητούσαν μια πολύ λιτή αναφορά χωρίς ημερομηνία, προτίμησε να αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στο σχέδιο. Το κείμενο που υπέβαλε στα κράτη μέλη την Παρασκευή δεν είχε ούτε τη γενική αναφορά στο προοίμιο. Τελικά, αποφασίστηκε χθες στο Λουξεμβούργο να υπάρχει η γενική αναφορά στο προοίμιο.

    Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία, η θέση των υποψήφιων χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Τουρκία) έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής, αφού ένας από τους λόγους της απόρριψης ήταν και η διεύρυνση και κυρίως η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κανονισμοί

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η όποια δήλωση της Τουρκίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου, ούτε είναι δυνατόν να γίνει δεκτή ως επίσημη δήλωση της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι το Πρωτόκολλο για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας στα δέκα νέα μέλη της ΕΕ έχει πλήρως ετοιμαστεί και αναμένεται η υπογραφή του, κάτι που αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι δυνατόν να κάνει δεκτή τέτοια δήλωση άλλως παρά ως ξεχωριστή μονομερή δήλωση της Τουρκίας.

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Βρυξέλλες Τ/Κ Διεργασίες

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της προεδρίας της ΕΕ και των Τ/Κ για το θέμα των Κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ''μυστικές διαβουλεύσεις''.

    ''Ανταποκριθήκαμε σε πρόσκληση της προεδρίας της ΕΕ για συμμετοχή σε μια συνάντηση όπου συζητήθηκε το θέμα των Κανονισμών'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας πως η εμπιστευτικότητα καλύπτει μόνο τη διαδικασία και όχι το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων.

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η πρωτοβουλία για διαβουλεύσεις με την προεδρία σε σχέση με τους Κανονισμούς ανήκουν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά η συγκεκριμένη πρόσκληση προήλθε από την λουξεμβουργιανή προεδρία.

    Εκπρόσωπος - Επαναφορά Εκθεσης ΓΓ ΟΗΕ

    ''Ακαιρη'' χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την προσπάθεια για επαναφορά στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, της έκθεσης του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού μετά τα δημοψηφίσματα, ''ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Βρισκόμαστε ενώπιον διεργασιών για έναρξη νέας πρωτοβουλίας και σε αυτό πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε'', είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά είχε χαρακτηρίσει την Εκθεση, της 28ης Μαϊου 2004, αβάσιμη, άδικη και μονομερή και είχε καταθέσει τεκμηριωμένες παρατηρήσεις και λεπτομερείς θέσεις πείθοντας πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό και δεν προχώρησε η υιοθέτησή της.

    ''Οι θέσεις μας εξακολουθούν να ισχύουν'', είπε ο Εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''εδώ και πάρα πολύ καιρό εργάζεται συστηματικά και αθόρυβα έτσι ώστε να προετοιμαστεί σωστά μια νέα πρωτοβουλία και αυτή η προσπάθεια είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Το αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, πρόσθεσε ήταν η επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, η οποία ''δεν οφείλεται μόνο στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν στη Μόσχα'' αλλά ''στη συνεχή εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση''.

    Σε ερώτηση αν η ενέργεια του ΓΓ του ΟΗΕ ''δηλητηριάζει'' τις προσπάθειες του ε/κ πλευράς για νέα πρωτοβουλία, ο Εκπρόσωπος επικαλέστηκε δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι δεν τις επηρεάζει.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπήσει τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ για τις απόψεις ή προθέσεις τους στο θέμα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι αυτό που γνωρίζει είναι πως όταν το θέμα είχε τεθεί πέρυσι ''είχαν πεισθεί'' και πρόσθεσε πως δεν νομίζει πως αυτή η τοποθέτηση έχει αλλάξει.

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τη θέση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι πίσω από την εξέλιξη βρίσκεται αμερικανικός δάκτυλος, ο Εκπρόσωπος περιορίστηκε να επισημάνει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι συζήτησαν το θέμα της Εκθεσης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ακούγεται παράξενο να λέγεται ότι δεν επηρεάζονται οι εξελίξεις του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να διαφανεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    Ερωτηθείς εάν αποτελεί ''πισωγύρισμα'' να καταλήξει το Κυπριακό στο ίδιο σημείο, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε πως η κυβέρνηση θεωρεί άκαιρη την ενέργεια.

    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - ΗΠΑ - Κατοχικός στρατός

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε χθες πως είναι καιρός να διευκρινίσει η Αγκυρα εάν με την έξαρση των φραστικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου εκείνο το οποίο επιδιώκουν είναι απλώς η επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει ή αν είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για ουσιαστικές αλλαγές.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δεν συζητά πλήρη αποχώρηση του Αττίλα από την Κύπρο.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ερντογάν επέστρεψε με άδεια χέρια, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δεν έχουν εξομαλυνθεί πλήρως οι σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ αν και οι δηλώσεις τόσο του Τούρκου όσο και του Αμερικανού ηγέτη έδειχναν ''προς την κατεύθυνση μιας ομαλότητας''.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό

    Την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επανέλαβε χθες ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση πώς ''σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση την ενέργεια του Τούρκου Πρωθυπουργού να πείσει το ΓΓ του ΟΗΕ να προωθήσει την περσινή έκθεσή του για το Κυπριακό, στο Συμβούλιο Ασφαλείας'', ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε πως ''η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε από πέρυσι για την υπόθεση αυτή με δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού''.

    ''Εκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, εκείνο το οποίο λέμε, είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή οι διαδικασίες, να συζητηθεί από την αρχή η υπόθεση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ''σε κάθε περίπτωση για την αναφερόμενη ενέργεια του κ. Ερντογάν και του ΟΗΕ δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο σήμερα, δεν ξέρω αν θα βγάλει κάποια δήλωση το Υπουργείο Εξωτερικών''.

    ''Εγώ θα μείνω στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με όλα αυτά τα στοιχεία που έχουμε πει κατά καιρούς'', κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας της Ελλάδας.

    ΕΕ - Τουρκία - Μικτή Κοινοβουλευτική - Μάτσης

    Θέμα για τον παράνομο οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα με την εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών ήγειρε χθες ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Μάτσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, εισηγήθηκε στη συνεδρία όπως αντικατασταθούν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα με μικρή ευρωπαϊκή δύναμη, της οποίας τα έξοδα μπορεί να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, και ζήτησε τον τερματισμό του εποικισμού και τον επαναπατρισμό των εποίκων.

    Οπως είπε, αν και είναι υπέρμαχος της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εντούτοις η ευρωπαϊκή Τουρκία και η ενταξιακή της διαδικασία σημαίνουν ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.

    Ο κ. Μάτσης επεσήμανε ότι αυτές οι αρχές και αξίες δεν γίνονται σεβαστές από την Τουρκία στην Κύπρο, διότι επικρατεί μια πειρατεία σε βάρος των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα με τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται τελευταίως.

    Η πρακτική αυτή, είπε, αποτελεί παραβίαση του θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος των Ε/Κ πολιτών, που είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαίοι πολίτες, προσθέτοντας ότι εάν δεχθεί η ΕΕ την παραβίαση της θεμελιώδους αρχής περί του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας, τότε δημιουργείται προηγούμενο.

    ''Εάν γίνει δεκτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο, γιατί να μην αποτελέσει προηγούμενο και να συμβεί και στη Γερμανία και στη Βρετανία και αλλού;'' διερωτήθηκε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

    Ο κ. Μάτσης επεσήμανε ότι ο παράνομος οικοδομικός οργασμός προκάλεσε νέα εποικιστικά ρεύματα της τάξης των 40.000 περίπου Τούρκων από την Ανατολία στην κατεχόμενη Κύπρο, οι οποίοι, ανέφερε, σήμερα φτάνουν τις 160.000 και αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μάτσης διαφώνησε με τον Τούρκο βουλευτή Ονούρ Οϊμέ, ο οποίος υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν ''δύο κράτη και δύο κυριαρχίες''.

    Στην Κύπρο, είπε, υπάρχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί και να αναγνωρίσει, σύμφωνα και με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Μάτσης επεσήμανε και την καλή πρόθεση των Ε/Κ, σημειώνοντας ότι απόδειξη τούτου αποτελούν οι επισκέψεις Ε/Κ στα κατεχόμενα, συνδράμοντας σημαντικά στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Τ/Κ.

    Εκπρόσωπος - Αντιπολίτευση - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε εντελώς αστήριχτη την ''επαναλαμβανόμενη φράση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, την οποία επανέλαβε χθες και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης'' για αδράνεια της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    ''Ούτε αδράνεια, ούτε απάθεια υπάρχει. Μήπως διαφωνούν με τις διεργασίες όπως εξελίσσονται; Ηθελαν πρωτοβουλίες, υπάρχουν πρωτοβουλίες. Τώρα διαφωνούν με τις πρωτοβουλίες;'' διερωτήθηκε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως η αντιπολίτευση ανακάλυψε και μια εξίσωση, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τέσσερις φορές, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μόνο μία. ''Είναι αυτό σοβαρό επιχείρημα;'' διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος.

    Ενωμένοι Δημοκράτες - Κεντρικό Συμβούλιο - Αποφάσεις

    Το Κεντρικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) αποφάσισε ομόφωνα χθες βράδυ όπως το κόμμα στηρίξει τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αποφάσισε επίσης να πραγματοποιήσει στις 15 Οκτωβρίου 2005 το 3ο παγκύπριο τακτικό συνέδριο του κόμματος.

    Στην ομιλία του στη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου των ΕΔΗ, ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλείου είπε ότι τα περιθώρια χρόνου στο Κυπριακό «εξαντλούνται επικίνδυνα» και ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Βασιλείου είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΔΗ, πως οι όποιες ελπίδες ότι τις επαφές του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα ακολουθούσε νέα πρωτοβουλία «φαίνεται να διαψεύδονται, μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα επαναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση του Μαΐου 2004».

    Λεμεσός - Μάρκος Κυπριανού - ΕΕ

    Δυο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ θα έχει να πάρει αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Επίτροπο για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Συμβουλίου του Διεθνούς Δικηγορικού Συνδέσμου, οι αποφάσεις αυτές αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και τις οικονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013.

    Αναφερόμενος στη Συνταγματική Συνθήκη, ο κ. Κυπριανού είπε πως «το γιατί ένα σημαντικό θέμα βρήκε τέτοια προβλήματα στην υιοθέτησή του, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους αρχηγούς των Κυβερνήσεων της ΕΕ και τι θα γίνει, αν θα προχωρήσει η διαδικασία, που είναι και η εισήγηση της Επιτροπής, λόγω των δυο προβλημάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία και την απόφαση της Βρετανίας για αναστολή της διαδικασίας».

    «Το δεύτερο είναι το θέμα του πολυετούς προϋπολογισμού, οι λεγόμενες οικονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013», είπε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας πως «θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα και δυστυχώς οι κινήσεις είναι αρνητικές και η απογοήτευση της Επιτροπής είναι ότι ακόμα και συμβιβαστικές φόρμουλες, δείχνουν ένα προϋπολογισμό μικρότερο για την επόμενη περίοδο για 27 κράτη μέλη, από ό,τι είχε η ΕΕ για 15».

    «Αυτό σημαίνει περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα και αυτό είναι η δεύτερη μεγάλη πρόκληση», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Στο Συνέδριο με θέμα «Οι νέες ευρωπαϊκές νομικές προκλήσεις της ενοποίησης», ο κ. Κυπριανού, παρουσίασε τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πώς αντιμετωπίζει τις διάφορες προκλήσεις που παρουσιάζονται.

    Υπουργός Εργασίας - ΓΔ Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων

    Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων διοργανώνει στην Κύπρο τριήμερο εργαστήρι, από χθες μέχρι τις 15 Ιουνίου στη Λευκωσία, με θέμα τη Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα, την οποία έχει ήδη υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ρογκέλιο Πφίρτερ έγινε χθες δεκτός από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το εργαστήρι θα είναι τα βήματα που γίνονται για εφαρμογή της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα στην περιοχή της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή και τη γύρω περιοχή καθώς και η ειρηνική προώθηση της χρήσης της χημείας.

    Υπουργός Εσωτερικών - Διεθνής Δικηγορικός Σύνδεσμος - Συνέδριο

    Στην πρακτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην Κύπρο, μετά την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σε ομιλία που ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο Συνέδριο του Συμβουλίου του Διεθνούς Δικηγορικού Συνδέσμου το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο με θέμα «Οι νέες ευρωπαϊκές νομικές προκλήσεις της ενοποίησης».

    Στην ομιλία του ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι παρά την εμπειρία της Κύπρου σε θέματα διεθνούς νομικής συνεργασίας το νέο νομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται η Κύπρος να λειτουργήσει είναι πολύ διαφορετικό.

    Υπουργός Εργασίας - Ανεργία - ΤΚΑ - Τ/Κ - Ξένοι εργάτες

    Το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο έφθασε τον Απρίλιο το 4,6%, ενώ την ίδια ώρα οι αλλοδαποί που εργάζονται νόμιμα στο νησί έφθασαν τις 49.500, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    ''Το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο είναι χαμηλό. Πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η Κύπρος είναι η τέταρτη χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ. Οσον αφορά τους άντρες έχει τη χαμηλότερη ανεργία απ όλες τις χώρες'', σημείωσε ο κ. Ταλιαδώρος.

    Κώστας Μόντης - Διεθνές Συμπόσιο

    Η κυπριακή πολιτεία τιμά τον ποιητή Κώστα Μόντη και ένα χρόνο μετά το θάνατό του διοργανώνει στη Λευκωσία Διεθνές Συμπόσιο για το έργο του, στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και λόγιοι από την Κύπρο και το εξωτερικό ενώ κατά την τελετή έναρξης του συμποσίου, την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2005, υπό την επιμέλεια του μουσικοσυνθέτη Σάββα Σάββα και τη φωνή της Λίας Βίσση θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Μόντη.

    Οπως ανακοινώθηκε σε διάσκεψη Τύπου χθες το Διεθνές Συμπόσιο ανέλαβε να διοργανώσει, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής, ο οποίος είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρούσε ''χρέος τιμής'' τη διοργάνωση μιας διεθνούς σύναξης με κύριο αντικείμενο τον κορυφαίο Κύπριο ποιητή.

    Σε χαιρετισμό του χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε ότι έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας δαπάνη για μετάφραση έργων του Κώστα Μόντη σε ευρωπαϊκές γλώσσες, απόφαση η οποία βρίσκεται προς υλοποίηση.

    Παράλληλα με το συμπόσιο διοργανώνεται έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του Κώστα Μόντη, τα αφιερώματα που του έχουν γίνει από τον ελληνικό και ξένο Τύπο, σπάνιες φωτογραφίες του καθώς και έργα των ζωγράφων Ελένης Νικοδήμου και Τηλέμαχου Κάνθου που απεικονίζουν τον Κύπριο ποιητή.

    Πρόεδρος ΚΟΠ - Ατυπη Γενική Συνέλευση

    Με δεκατέσσερις ομάδες θα διεξαχθεί και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας 2005 2006, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

    Ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή Ατυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη μείωση σε 12 των ομάδων της Α΄ Κατηγορίας και «αποφασίστηκε να επικοινωνήσει η Ομοσπονδία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ούτως ώστε να συζητήσουμε θέματα κινήτρων και αναβάθμισης της Β΄ Κατηγορίας για να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάποιες λύσεις σε αρκετά καυτά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πριν παρθεί η τελική απόφαση».

    Αναφερόμενος στην καταστατική γενική συνέλευση της ΚΟΠ, που προηγήθηκε της Ατυπης Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι αποφασίστηκε η παραχώρηση δικαιώματος στην Ομοσπονδία «για να προβεί στο μεγάλο δανεισμό, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών από γερμανική τράπεζα, που θα καταβληθεί για τα χρέη των σωματείων».

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Νέα άνοδο για τέταρτη κατά σειρά ημέρα κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,61%, κλείνοντας στις 1.221,91 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,93 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,37%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 442 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 51% του τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,62% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 410,06 μονάδες.

    [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5725               0,5759
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4724               0,4752
    Λίρα Αγγλίας              0,8548               0,8599
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4319            0,4353
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3611            0,3639
    Δολάριο Καναδά                  0,3758            0,3788
    Κορώνα Δανίας                   0,0769            0,0775
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0727            0,0732
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0616            0,0620
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3715            0,3744
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΕΔΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κανονισμοί ΕΕ

    Η κυβέρνηση έχει διαβιβάσει στα Ηνωμένα Εθνη σαφώς και λεπτομερώς τις θέσεις της επί του σχεδίου Ανάν και δεν γνωρίζει, στο παρόν στάδιο, ποια θα είναι η τελική απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ως προς το τι θα πράξει αναφορικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί μεθαύριο Πέμπτη (1020 το πρωί) για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (16-17 Ιουνίου).

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  509.970,97
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,22     0,34    472.544,85
    FTSE/CySE 20                           410,62     0,14    441.009,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.232,23     0,14    451.651,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.002,80    -0,04     12.928,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          974,72     0,14      5.193,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.223,56     0,14    464.579,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.261,20     0,01    357.037,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    955,62     0,16        385,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            943,07     0,07     31.730,10
    FTSE Med (13/6/2005)                 7.923,51     0,03
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη μεγαλύτερη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηριακών δεικτών να παρουσιάζει τελικά οριακή θετική μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,14%, κλείνοντας στις 1.223,56 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 86,22 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,34%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 509 χιλιάδες λίρες, με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 410,62 μονάδες.

    [08] (Κ) Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 17 μέχρι τις 19 Ιουνίου ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους καθώς και με οργανισμούς που εμπλέκονται σε θέματα τουρισμού.

    Τον κ. Αβραμόπουλο θα συνοδεύουν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και άλλοι αξιωματούχοι από την Ελλάδα.

    [09] (Κ) Γκάμπια - Κύπρος - Μαρκουλλή

    Η Γκάμπια διαβεβαίωσε την Κύπρο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ή να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος, όπως είχε δημοσιευθεί στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο μετά την πρόσφατη επίσκεψη του λεγόμενου υπεξ Σερντάρ Ντενκτάς στη χώρα αυτή.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Γκάμπια Μusa Gibril Bala-Gaye κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Πρέσβειρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Διευθύντρια Κυπριακού και Υποθέσεων ΕΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψής της στην Μπαντζιούλ, πρωτεύουσα της Γκάμπια.

    [10] (Κ) Λιμενεργάτες - Τριανταφυλλίδης - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ερώτηση για το μέλλον των λιμενεργατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης στο Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανσουά Λαμουρέ, κατά τη διάρκεια σημερινής ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η ακρόαση έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάνω στην πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιμενικές υπηρεσίες.

    [11] (Κ) Βρετανία - Τουρκία - ΕΕ

    Θέση της Βρετανίας είναι πως οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ θα ξεκινήσουν όπως έχει προγραμματιστεί στις 3 Οκτωβρίου 2005, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένης και της απόφασης γι αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στην Τουρκία στα συμπεράσματα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια, ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θαρχίσουν όπως έχουν προγραμματισθεί στις 3 Οκτωβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 14 June 2005 - 17:49:12 UTC