Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Τουρκία - Πανεπιστημιάδα - Κύπρος - Αναχώρησε η 1η ομάδα
  • [03] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Φοιτίδου - Αποκλεισμός
  • [04] (Κ) Κόκκινα -Επέτειος μαχών Τηλλυρίας- Μετάβαση Τουρκοκυπρίων
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Αρχή Λιμένων - MSC- Συμφωνία
  • [07] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση - Οδοφράγματα
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ- Αναγνώριση - Τουρκία
  • [10] (Κ) Κόκκινα - Τ/Κ - Αναχώρηση
  • [11] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Τύμπου
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πληροφορίες για δωροδοκία μελών της αμερικάνικης βουλής
  • [14] (Κ) Ολι Ρεν - Αποναρκοθέτηση - Τριανταφυλλίδης
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Δήλωση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η παράνομη επίσκεψη στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου και της Γερουσίας στα κατεχόμενα, οι πληροφορίες για πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και η μετάβαση σήμερα Τ/Κ δια ξηράς στα Κόκκινα για να γιορτάσουν την 41η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Γιούχα Ακελιστών προς τον Δημήτρη Χριστόφια'' γράφει πως η προσπάθεια του Δημήτρη Χριστόφια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των Αμμοχωστιανών για το ότι σήμερα θα είχαν το δικαίωμα επιστροφής στην πόλη τους, εάν πλειοψηφούσε το ''ναι'' στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004, δεν πέτυχε αφού έγινε δέκτης έντονων αντιδράσεων από ομάδα πολιτών οι οποίοι, γράφει η ''Α'', στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το χώρο του ΑΚΕΛ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχουν αντιδράσεις από πολλές κατευθύνσεις αλλά κανένα κράτος μέλος της ΕΕ, πολύ δε περισσότερο η Κύπρος, δεν είναι διατεθειμένο να λάβει μονομερή απόφαση για άσκηση βέτο εναντίον της Τουρκίας λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Φθάνουν σήμερα οι Αμερικανοί στα κατεχόμενα'' γράφει πως η νέα προκλητική ενέργεια των Αμερικανών βρίσκεται σε εξέλιξη. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να αφιχθούν αεροπορικώς στα κατεχόμενα στελέχη του Κογκρέσου και της Γερουσίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατά απόλυτες αποστάσεις διότι δεν γνωρίζει τίποτε περί αυτού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη ότι η μάχη κατά της παραπαιδείας θα συνεχιστεί μέχρι να παταχθεί η παρανομία που, όπως σημείωσε, υποσκάπτει το δημόσιο σχολείο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εκατσαν βαριές οι 4 ακταιωροί'' γράφει πως ήταν αργές κατά τρεις και πλέον κόμβους οι τέσσερις ακταιωροί που αγοράστηκαν από την Ιταλία για την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά. Τώρα αποκαλύφθηκε ότι είναι και πιο βαριές, όχι κατά ένα και δύο τόνους αλλά κατά 20 τόνους η καθεμιά. Με βάση το συμβόλαιο, θα έπρεπε να έχουν βάρος 71 τόνους έκαστη αλλά στην πραγματικότητα έχουν 91 τόνους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) αν δεν επαναφέρει τα τέλη κινητής τηλεφωνίας στο επίπεδο που ίσχυε μέχρι την 1η Απριλίου 2005.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κίνηση-Γρίφος, Αντίθετοι Γ. Ιακώβου - ΕΔΕΚ'' γράφει πως γρίφος παραμένει η πρωτοβουλία Χριστόφια για συνάντηση Τάσσου Παπαδόπουλου-Ταλάτ καθώς στενοί συνεργάτες του Προέδρου δηλώνουν ότι έχουν άγνοια γύρω από την κίνηση του Προέδρου της Βουλής και του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Σημειώνει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αφήνει να φανεί ότι δεν συμφωνεί με την πραγματοποίηση της συνάντησης ενώ η ΕΔΕΚ εξέφρασε πλήρη αντίθεση στην πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνολικά 550 Τ/Κ μεταβαίνουν σήμερα δια ξηράς στα Κόκκινα για να γιορτάσουν την 41η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Οι Αμερικάνοι ξανάρχονται'' γράφει πως οικογενειακή εκδρομή ολιγομελούς ομάδας υπαλλήλων Αμερικανών βουλευτών φαίνεται να αποτελεί τελικά η πολύκροτη επικείμενη παράνομη επίσκεψη αξιωματούχων του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Ο παράνομος Μπαϊράκ μετέδωσε πως η αποστολή θα φθάσει στην Κύπρο απόψε στις 10, θα αποτελείται από πέντε άτομα από το Κογκρέσο και δύο από τη Γερουσία, θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τις 14 Αυγούστου και θα έχει επαφές με την τ/κ ηγεσία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αμπελουργοί και πατατοπαραγωγοί επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για κρατική βοήθεια προκειμένου να επιβιώσουν.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Τουρκικό 'λάδωμα' στις ΗΠΑ'' γράφει ότι σκάνδαλο δωροδοκίας από το τουρκικό λόμπι, στο οποίο μεταξύ άλλων φέρεται να εμπλέκεται ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων Ντένις Χάστερ αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό ''Vanity Fair'', σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ). Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών στο μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην ΕΕ τις πρακτικές της αυθαιρεσίας, του αποπροσανατολισμού και του ετσιθελισμού.

    [02] (Κ) Τουρκία - Πανεπιστημιάδα - Κύπρος - Αναχώρησε η 1η ομάδα

    Αναχώρησε σήμερα το πρωί, με τελικό προορισμό τη Σμύρνη της Τουρκίας, η πρώτη ομάδα της κυπριακής αποστολής για να λάβει μέρος στη φετινή Πανεπιστημιάδα, που διεξάγεται από τις 10 μέχρι τις 21 Αυγούστου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ΚΟΠΑ) Ντίνος Παύλου, η πρώτη ομάδα των Κυπρίων αθλητών, που αποτελείται από δύο αθλητές και μία αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, τον προπονητή τους και δυο κριτές, θα μεταβεί στη Σμύρνη μέσω Αθηνών και Κωνσταντινούπολης.

    Το δεύτερο μέρος της αποστολής, η οποία αποτελείται από τους αθλητές του μπάσκετ και της πετόσφαιρας, θα αναχωρήσει για τη Σμύρνη μέσω Ρόδου την ερχόμενη Τετάρτη.

    [03] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Φοιτίδου - Αποκλεισμός

    Η Κύπρια επικοντίστρια Αννα Φοιτίδου αποκλείστηκε χθες από τα προκριματικά στο Αλμα επί κοντώ, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι.

    Η Φοιτίδου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στον τελικό του αγωνίσματος, αφού είχε τρεις προσπάθειες στα 4 μέτρα.

    [04] (Κ) Κόκκινα -Επέτειος μαχών Τηλλυρίας- Μετάβαση Τουρκοκυπρίων

    Γύρω στους 355 Τουρκοκύπριοι -οι οποίοι επέβαιναν σε 26 μικρά λεωφορεία- πέρασαν σήμερα το πρωί από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, προκειμένου να μεταβούν στα Κόκκινα και να λάβουν μέρος στους τουρκικούς εορτασμούς για την 41η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την αεροπορία της Τουρκίας.

    Η είσοδός τους στις ελεύθερες περιοχές, από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, άρχισε στις 8:50 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 10:20, ενώ τα λεωφορεία πορεύτηκαν με τη συνοδεία ανδρών της Αστυνομίας Κύπρου και της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και χωρισμένα σε τρεις ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - Αμερικανοί

    Αποστάσεις κρατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την αναμενόμενη επίσκεψη στα κατεχόμενα επαγγελματικών στελεχών του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από το ένατο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε την επίσκεψη ως ''παλιά είδηση'', προσθέτοντας πως η κυβέρνηση γνωρίζει από καιρό το θέμα αυτό ''και έχουμε αντιδράσει σε διάφορα επίπεδα''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, ''το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατά απόλυτες αποστάσεις διότι δεν γνωρίζει τίποτε περί αυτού, διότι δεν είναι καν υπόθεση του Κογκρέσου, δεν χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο και απ' ότι εμείς γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν συμμετέχουν βουλευτές σε αυτή την επίσκεψη''.

    ''Κατά τη δική μας πληροφόρηση'', ανέφερε, ''δεν πρόκειται περί απευθείας πτήσης αλλά για πτήση από την Τουρκία''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως ''οι οργανωτές (του ταξιδιού) τα κρατούν όλα πολύ εμπιστευτικά''.

    Οπως ανέφερε, αυτοί που θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα είναι ''υπάλληλοι βουλευτών'' και σημείωσε πως υπάρχουν μερικές χιλιάδες υπάλληλοι.

    Κάποιος στην Τουρκία, κατέληξε ο κ. Ιακώβου ''προσπάθησε να οργανώσει μια δωρεάν εκδρομή στα κατεχόμενα συν γυναιξί και τέκνοις και έτσι πρέπει να το δούμε''.

    Εκπρόσωπος - Πτήση στα κατεχόμενα - Καταγγελίες για δωροδοκία

    Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πείσει τους πολίτες της που επηρεάζονται από άλλα κέντρα αποφάσεων να σταματήσουν την αυθαίρετη πρακτική της διενέργειας παράνομων πτήσεων ή επισκέψεων στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να δωροδοκούνται από Τούρκους και Τουρκοαμερικανούς για να υπερασπίσουν τουρκικά συμφέροντα, κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''πιθανόν να γίνονται αυτού του είδους επιχορηγήσεις, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα δικαίου όπου ο νόμος γίνεται σεβαστός και ως εκ τούτου σίγουρα δεν γίνεται παράνομη επιχορήγηση υπό τη μορφή εισφορών''.

    Σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα για δωροδοκίες Αμερικανών αξιωματούχων και πρόσθεσε ότι ''αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση για να διαπιστώσει που ακριβώς οφείλονται αυτές οι διαδικασίες''.

    Σε σχέση με την αναμενόμενη διενέργεια πτήσης προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου που θα μεταφέρει επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου στα κατεχόμενα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''οι προσπάθειες για αποτροπή τέτοιων παράνομων επισκέψεων συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα''.

    ''Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η διεθνής κοινωνία να αναγνωρίσει την παρανομία της τουρκικής κατοχής και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κυρίαρχο κράτος που δικαιούται να καθορίζει νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια'', είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, εξήγησε ότι η ομάδα των Αμερικανών που θα πραγματοποιήσει την παράνομη επίσκεψη ''στηρίζεται από ιδιωτικούς οργανισμούς και έτσι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η λειτουργία ιδιωτικών οργανισμών''.

    ''Πιστεύουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση με την οποία θέλουμε να έχουμε φιλικές και αγαστές σχέσεις θα εξετάσει το θέμα και θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες της που επηρεάζονται από άλλα κέντρα αποφάσεων να σταματήσουν αυτή την αυθαίρετη πρακτική'', είπε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ακόμα ότι ''μέχρι σήμερα έλαβαν χώρα μόνο δύο (τέτοιου είδους) επισκέψεις'' στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε προβεί στα διαβήματα στα οποία προέβη ίσως να υπήρχαν πολύ περισσότερες.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το γεγονός πως πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία μειώνει την όποια πολιτική σημασία έχει αυτή η πράξη, σημειώνοντας ότι ''δεν παύει όμως να είναι κάτι το οποίο μας δυσαρεστεί'.

    Ομήρου - Αμερικανοί - Πτήση στα κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα Αμερικανών στελεχών του Κογκρέσου και της Γερουσίας, δήλωσε πως ''δυστυχώς οι Αμερικανοί επαναλαμβάνουν τον κακό εαυτό τους'' υπονομεύοντας το διεθνές δίκαιο.

    Πρόσθεσε ότι εάν οι Αμερικανοί έλθουν στην Κύπρο παραβιάζουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, σαφώς προβλέπουν ότι απαγορεύεται σε οποιαδήποτε χώρα μέλος του ΟΗΕ να προβαίνει σε ενέργειες που δίνουν το μήνυμα άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Διερωτήθηκε κατά πόσο οι Αμερικανοί θέλουν να ταυτίζονται με τη διεθνή παρανομία, ''όταν κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι αποτελούν τους προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου''.

    Κατεχόμενα - Τύμπου - Αμερικανοί - Παράνομη πτήση

    Αναμένεται σήμερα, στις 10:00 το βράδυ, η άφιξη της πτήσης που θα μεταφέρει παράνομα στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου στελέχη του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ μέσω Κωνσταντινουπόλεως.

    Η αποστολή, η οποία θα αποτελείται από πέντε άτομα από το Κογκρέσο και δύο από τη Γερουσία, επισκέπτεται τα κατεχόμενα μετά από πρόσκληση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου των Τουρκοκυπρίων και θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 14 Αυγούστου 2005.

    Η επίσκεψη διοργανώνεται από το American Turkish Council, ένα οργανισμό που αποτελείται από Αμερικανούς και Τούρκους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ενδεχόμενη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ νοουμένου ότι τέτοιου συναντήσεις «γίνονται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και έχουν συγκεκριμένους στόχους».

    Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα «οι συναντήσεις γίνονταν υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ ή εκπροσώπων τους» και σημείωσε πως «για να αλλάξουμε αυτή την πεπατημένη, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ειδικός και συγκεκριμένος στόχος».

    Κληθείς να σχολιάσει τα περί πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα ήθελε να ξέρει «περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν Πρεσβευτή της Δημοκρατίας σε αραβική χώρα να κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι δικαστήριο ή αρμόδιο σώμα να τον κρίνει ένοχο για κάποιο παράπτωμα».

    Εγώ, συνέχισε, δεν σχολιάζω πληροφορίες.

    Ωστόσο επιβεβαίωσε πως «γίνονται δύο έρευνες στο Υπουργείο Εξωτερικών, η μία για μια ποινική υπόθεση και η άλλη για μια πειθαρχική υπόθεση».

    Εκπρόσωπος - ΓΓ ΑΚΕΛ - Γεύμα με Ταλάτ

    Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με την ηγεσία των Τ/Κ πρέπει να έχουν περιεχόμενο, επανέλαβε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει ''να μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση και ανταλλαγή απόψεων, κυρίως στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια να έχει αποδεχθεί πρόσκληση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για γεύμα στην κατεχόμενη Κερύνεια και ότι ανταποδίδοντας ο κ. Χριστόφιας θα παραθέσει γεύμα για τον Τ/Κ ηγέτη στο εξοχικό του στο οποίο θα προσκληθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''το όλο θέμα επαναλαμβάνεται ''.

    Πρόσθεσε ότι τα ε/κ πολιτικά κόμματα έχουν κάθε ευχέρεια να προβαίνουν σε επαφές και ανταλλαγές απόψεων με τα τ/κ, προσθέτοντας ότι ''αυτή η τακτική είναι χρήσιμη επειδή συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερου κλίματος συνεννόησης και συνεργασίας για τη λύση του προβλήματος''.

    Εκπρόσωπος - Επεισόδια κατά ΓΓ ΑΚΕΛ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απηύθυνε χθες έκκληση για συναίσθηση των κρισίμων, όπως είπε, στιγμών, τονίζοντας ότι εκδηλώσεις κυρίως κατά των πολιτικών κομμάτων και ηγεσιών που ενδιαφέρονται μόνο για το καλό του τόπου δεν δικαιολογούνται.

    Κληθείς να σχολιάσει αποδοκιμασίες κατά του ΑΚΕΛ, στις οποίες προέβη ομάδα ατόμων στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία στο πλαίσιο της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''όλοι πρέπει να συναισθανθούμε την κρισιμότητα των στιγμών και να συμπεριφερόμαστε σωστά''.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτές οι εκδηλώσεις κυρίως όταν στρέφονται εναντίον πολιτικών κομμάτων και ηγεσιών που ενδιαφέρονται μόνο για το καλό του τόπου δεν δικαιολογούνται για κανένα λόγο''.

    Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριο μήνυμα - Θάνατος Κουκ

    Τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας Μάικλ Μάρτιν.

    Εκ μέρους της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας εκφράζει την έντονη αίσθηση της απώλειας για το θάνατο του Ρόμπιν Κουκ.

    ''Είναι με βαθιά λύπη που έχω πληροφορηθεί το θάνατο του Ρόμπιν Κουκ, του οποίου η συνεισφορά στην πολιτική ζωή της Βρετανίας υπήρξε τεράστια. Ο Ρόμπιν Κουκ ήταν μια διακεκριμένη προσωπικότητα με όραμα και αρχές, για τις οποίες αγωνίστηκε με ακλόνητη προσήλωση. Αυτές οι αρχές καθόρισαν και την προσέγγιση του σε διεθνή προβλήματα και τον κατέστησαν αγαπητό φίλο της Κύπρου'', αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας.

    ''Εκ μέρους μου και εκ μέρους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επιθυμώ να εκφράσω την έντονη αίσθηση της απώλειας για το θάνατο του Ρόμπιν Κουκ. Παρακαλώ διαβιβάστε στην οικογένειά του εκλιπόντος τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας'', καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    ΥΠΕΞ - Μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού

    Τριάντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και εννέα χρόνια μετά τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στα κράσπεδα της Αμμοχώστου, η Κύπρος διεκδικεί δικαίωση των θυσιών των παιδιών της, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε ομιλία του στο χθεσινό ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρωομαρτύρων στην Εκκλησία Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, ο κ. Ιακώβου προειδοποίησε παράλληλα την Αγκυρα ότι οι προσπάθειες ''φαλκίδευσης των κοινοτικών θεσμών και αποφάσεων'' που προτίθεται να ακολουθήσει δεν θα γίνουν αποδεκτές.

    ''Διεκδικούμε λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια όλων των πολιτών της, την ειρηνική συμβίωση και την πρόοδο όλων των κατοίκων της ανεξάρτητα από τη φυλή, τη γλώσσα και τη θρησκεία'', ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε: ''Διεκδικούμε την οικοδόμηση μιας πολυπολιτισμικής πατρίδας, όπου οι εθνικές ταυτότητες δεν θα διαχωρίζουν, αλλά με τον αμοιβαίο σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αρμονική συνύπαρξη θα αποτελούν πηγή ισχύος εν τη ενώσει''.

    Υπογράμμισε όμως ότι η λύση αυτή δεν πρέπει να βρίσκεται ''κάτω από την ένοπλη κατοχή και την απειλή της βίας, τη διαιώνιση της διαίρεσης και της παραβίασης των θεμελιωδών ελευθεριών. Διεκδικούμε την εφαρμογή στην Κύπρο του κοινοτικού κεκτημένου και το σεβασμό των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά μας ως πραγματικά ελεύθεροι ευρωπαίοι πολίτες. Διεκδικούμε να αποδοθεί η Αμμόχωστος στους κατοίκους της'', ανέφερε.

    ''Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να κατέχει και να περικλείει στο συρματόπλεγμα την ανατολικότερη αυτή πόλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στην επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Ιακώβου είπε πως η Αγκυρα προσπαθεί ''να μην εισαγάγει την ευρωπαϊκή ιδέα στο εσωτερικό της αλλά να επιβάλει στην Ενωση τις πρακτικές της αυθαιρεσίας, του αποπροσανατολισμού και του ετσιθελισμού''.

    Είπε πως αυτό επιχείρησε η Αγκυρα και με τις πρόσφατες μεθοδεύσεις της με τη μονομερή δήλωσή της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με την ΕΕ.

    ''Δείχνει δυστυχώς με τον τρόπο αυτό το δρόμο της φαλκίδευσης των κοινοτικών θεσμών και αποφάσεων που προτίθεται να ακολουθήσει η Τουρκία κατά την ευρωπαϊκή της πορεία, αν αφεθεί να πράττει κατά το δοκούν'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου και κατέληξε: ''Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό, διότι ο στόχος είναι να γίνει η ίδια η Τουρκία μια εντελώς άλλη χώρα και κοινωνία, μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτεία, που δεν θα επιζητεί να κατέχει ξένα εδάφη και να στερεί τα ανθρώπινα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών''.

    Λιμάνι Λάρνακας - Ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο

    Κρουαζιερόπλοιο από το Ισραήλ κατέπλευσε λίγο πριν τις εννέα σήμερα το πρωί στο Λιμάνι της Λάρνακας, μεταφέροντας περίπου 650 Ισραηλινούς τουρίστες.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Χρύσης Πρέντζας ανέφερε ότι το πλοίο ήταν δρομολογημένο να μεταβεί στην Αλάνεια της Τουρκίας αλλά έκανε εκτροπή και ζήτησε άδεια από τις λιμενικές αρχές της Κύπρου να αγκυροβολήσει στη Λάρνακα.

    Ο κ. Πρέντζας σημείωσε ότι η άδεια του δόθηκε και σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας.

    ''Φαίνεται η εκτροπή του πλοίου να έχει να κάμει με θέματα ασφάλειας, ύστερα και από τις τρομοκρατικές απειλές που δέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα άλλα τρία ισραηλινά κρουαζιερόπλοια, τα οποία κατευθύνονταν προς την Τουρκία'', πρόσθεσε.

    Είπε ακόμη ότι αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο και άλλα κρουαζιερόπλοια εφόσον, όπως σημείωσε, ''ευσταθούν και εξακολουθούν να υπάρχουν οι πληροφορίες που έχουν οι ισραηλινές αρχές για θέματα ασφάλειας των πλοίων τους''.

    Κόκκινα -Επέτειος μαχών Τηλλυρίας- Μετάβαση Τουρκοκυπρίων

    Γύρω στους 355 Τουρκοκύπριοι -οι οποίοι επέβαιναν σε 26 μικρά λεωφορεία- πέρασαν σήμερα το πρωί από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, προκειμένου να μεταβούν στα Κόκκινα και να λάβουν μέρος στους τουρκικούς εορτασμούς για την 41η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την αεροπορία της Τουρκίας.

    Η είσοδός τους στις ελεύθερες περιοχές, από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, άρχισε στις 8:50 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 10:20, ενώ τα λεωφορεία πορεύτηκαν με τη συνοδεία ανδρών της Αστυνομίας Κύπρου και της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και χωρισμένα σε τρεις ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    Στις 10:20 το πρωί προσγειώθηκαν στα Κόκκινα και δύο ελικόπτερα του τουρκικού κατοχικού στρατού και -σύμφωνα με πληροφορίες- στο ένα από αυτά επέβαινε ο ''πρόεδρος'' του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Από αυτά αποβιβάστηκαν συνολικά άλλα 30 άτομα.

    Στο μεταξύ επιβατικό πλοίο μετέφερε άλλους 50 Τ/Κ στα Κόκκινα ενώ στα ανοικτά της περιοχής αγκυροβόλησε ακταιωρός του κατοχικού στρατού.

    Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί δεκάδες κάτοικοι του Κάτω Πύργου, ζητώντας όπως ανοίξει μόνιμα το οδόφραγμα του Λιμνίτη και σχετικό υπόμνημα για το θέμα αυτό επιδόθηκε από τις κοινοτικές Αρχές Κάτω Πύργου στα Ηνωμένα Εθνη.

    Η αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από τα Κόκκινα και η επιστροφή τους στα κατεχόμενα αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στο μεσημέρι.

    Τουρκία - Πανεπιστημιάδα - Κύπρος - Αναχώρησε η 1η ομάδα

    Αναχώρησε σήμερα το πρωί, με τελικό προορισμό τη Σμύρνη της Τουρκίας, η πρώτη ομάδα της κυπριακής αποστολής για να λάβει μέρος στη φετινή Πανεπιστημιάδα, που διεξάγεται από τις 10 μέχρι τις 21 Αυγούστου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ΚΟΠΑ) Ντίνος Παύλου, η πρώτη ομάδα των Κυπρίων αθλητών, που αποτελείται από δύο αθλητές και μία αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, τον προπονητή τους και δυο κριτές, θα μεταβεί στη Σμύρνη μέσω Αθηνών και Κωνσταντινούπολης.

    Το δεύτερο μέρος της αποστολής, η οποία αποτελείται από τους αθλητές του μπάσκετ και της πετόσφαιρας, θα αναχωρήσει για τη Σμύρνη μέσω Ρόδου την ερχόμενη Τετάρτη.

    Το τελευταίο μέρος της αποστολής, που θα αποτελείται από τέσσερις αθλητές του Τάε Κβο ντο, αναχωρεί στις 17 Αυγούστου.

    Η κυπριακή ομάδα στην Πανεπιστημιάδα αποτελείται από 35 αθλητές και 10 αθλήτριες.

    Η Πανεπιστημιάδα, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Παύλου, το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς. Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν συνολικά 10.000 αθλητές, αθλήτριες και συνοδοί. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με τον κ. Παύλου, η κυπριακή αποστολή έχει ελπίδες για διάκριση στους κρίκους με τον Ηρόδοτο Γιωργαλά.

    Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Φοιτίδου - Αποκλεισμός

    Η Κύπρια επικοντίστρια Αννα Φοιτίδου αποκλείστηκε χθες από τα προκριματικά στο Αλμα επί κοντώ, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι.

    Η Φοιτίδου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στον τελικό του αγωνίσματος, αφού είχε τρεις προσπάθειες στα 4 μέτρα.

    Από τον τελικό αποκλείστηκε και η Ελληνίδα επικοντίστρια Αφροδίτη Σκαφίδα, η οποία σταμάτησε στα 4,15 μέτρα. Το όριο πρόκρισης είχε καθοριστεί στα 4,45.

    Στο 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου συμμετέχει και ο Κύπριος άλτης Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος θα αγωνιστεί στις 12 Αυγούστου.

    [06] (Κ) Αρχή Λιμένων - MSC- Συμφωνία

    Συμφωνία για χρησιμοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού ως διαμετακομιστικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, η οποία στο τελικό της στάδιο θα διπλασιάσει τις δυνατότητες του λιμανιού, συνομολόγησε τον Απρίλιο η Αρχή Λιμένων και η Mediterrranean Shipping Company (MSC).

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Χρύσης Πρέντζας είπε πως στο τελικό στάδιο της εφαρμογής της η συμφωνία, η οποία ήδη φέρνει στο λιμάνι Λεμεσού περίπου 2.000 εμπορευματοκιβώτια την εβδομάδα, προνοεί ότι η MSC θα μετακινεί μέσω του λιμανιού 400.000 εμπορευματοκιβώτια το χρόνο.

    [07] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση - Οδοφράγματα

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί σε αποναρκοθέτηση σε όλο το μήκος της ζώνης κατάπαυσης του πυρός μονομερώς και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνεργασία και με την Ειρηνευτική Δύναμη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επικρίνοντας την Τουρκία και το στρατό της που αρνούνται να προβούν σε ανάλογες ενέργειες στα κατεχόμενα, συμμορφούμενοι με τις διατάξεις της Συνθήκης της Οττάβας την οποία υπέγραψε και η Τουρκία.

    Στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Χρυσοστομίδης επέκρινε επίσης τον ''πρόεδρο'' του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διότι δείχνει ανήμπορος να αποφασίσει -χωρίς τη συναίνεση του τουρκικού κατοχικού στρατού- τη διάνοιξη της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, καθώς και άλλων διόδων μετάβασης από και προς τα κατεχόμενα.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 8/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4619               0,4646
    Λίρα Αγγλίας              0,8251               0,8300
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 8/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 8/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4131            0,4164
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3539            0,3567
    Δολάριο Καναδά                  0,3799            0,3829
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0721            0,0726
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0613            0,0617
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3661            0,3690
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ- Αναγνώριση - Τουρκία

    Η επιμονή της τουρκικής πλευράς στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία νέου κράτους είναι μία θέση η οποία έπρεπε να είχε εγκαταλειφθεί, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας ότι θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτή, αντιστρατεύονται τις πραγματικότητες, τα πολιτικά και νομικά δεδομένα τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και διεθνώς.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αναγνώριση από την Αγκυρα του ''νέου κράτους που θα προκύψει από την επίλυση του Κυπριακού'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''αυτή η θέση είναι εκείνη την οποία υποστηρίζει και η Αγκυρα''.

    ''Είναι μία θέση'', συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ''η οποία έπρεπε να είχε εγκαταλειφθεί, δηλαδή η επιμονή στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία νέου κράτους''.

    ''Η θέση αυτή ασφαλώς παραγνωρίζει τις πραγματικότητες'' και ''δημιουργεί ασφαλώς αντιδράσεις εκ μέρους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν πρέπει η Τουρκία να εκπλήσσεται από αυτές τις αντιδράσεις'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας ότι οι πραγματικότητες αυτές είναι ''η προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με όλο της το έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [10] (Κ) Κόκκινα - Τ/Κ - Αναχώρηση

    Στις 13.20 αναχώρησαν από τα Κόκκινα οι 355 Τουρκοκύπριοι που μετέβησαν στην περιοχή με 26 μικρά λεωφορεία για να λάβουν μέρος στους εορτασμούς για την 41η επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την αεροπορία της Τουρκίας.

    Την ίδια ώρα αναχώρησε το κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε 50 περίπου Τ/Κ και τα δύο ελικόπτερα.

    [11] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Τύμπου

    ''Για ανεπίσημη επίσκεψη ή διακοπές'' έρχονται οι Αμερικανοί στα κατεχόμενα απόψε μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η παράνομη και αυθαίρετη μετάβασή τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου χρηματοδοτείται από ιδιωτικό οργανισμό.

    ''Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι έρχονται μέσω Κωνσταντινουπόλεως'', είπε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως ''δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για επίσημη πολιτική παρουσία μελών του Κογκρέσου''.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  348.326,10
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,20     0,43    324.134,55
    FTSE/CySE 20                           415,40     0,43    286.812,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.244,28     0,42    274.395,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              986,97     1,87      9.116,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          947,28    -0,74     19.958,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.234,59     0,46    283.512,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.278,27     0,40    243.188,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.102,00     3,89     13.383,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            940,02    -0,04     24.643,93
    FTSE Med (5/8/2005)                  8.159,21    -0,13
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πληροφορίες για δωροδοκία μελών της αμερικάνικης βουλής

    Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με κάθε σοβαρότητα τις εξελίξεις και προβαίνει σε διευκρινιστικές επαφές σχετικά με δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού που αναφέρεται σε δωροδοκία μελών της βουλής των ΗΠΑ για σκοπούς προώθησης των τουρκικών συμφερόντων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και το Αρμενικό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα έγραψε το περιοδικό ''Vanity Fair'' για το θέμα αυτό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι έχει δει τα δημοσιεύματα αυτά.

    Ανέφερε πως αυτό ''είναι θέμα το οποίο πρώτιστα αφορά τις ΗΠΑ'', εκφράζοντας ταυτοχρόνως τη βεβαιότητα ''ότι θα ερευνηθεί''.

    [14] (Κ) Ολι Ρεν - Αποναρκοθέτηση - Τριανταφυλλίδης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σύντομα στις αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές την ενίσχυση του προϋπολογισμού του υφιστάμενου πειραματικού σχεδίου για απομάκρυνση των ναρκών στην Κύπρο, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ και να καταστεί δυνατή η αδιάλειπτη συνέχιση των ενεργειών απομάκρυνσης των ναρκών, σύμφωνα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε γραπτή απαντητική του επιστολή προς τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, ο κ. Ρεν σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 15 εκατ. ευρώ για την πλήρη απομάκρυνση των ναρκών από τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των γειτονικών περιοχών στην Κύπρο.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Νέα άνοδο για τρίτη κατά σειρά συνάντηση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,46%, κλείνοντας στις 1.234,59 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 86,2 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 0,43%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 348 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 60,3% του τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,43% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 415,4 μονάδες.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Δήλωση

    ''Δεν υπάρχει καμία δογματική ένσταση από μέρους μου για συνάντηση κοινωνικής φύσης με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ'', υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σημείωσε επίσης ότι εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση δεν θα αποτελέσει μεγάλο άνοιγμα για λύση του Κυπριακού.

    ''Πριν από αρκετούς μήνες συζήτησα το θέμα με τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του είπα, όπως και δημόσια δήλωσα επανειλημμένως, ότι δεν υπάρχει καμία δογματική ένσταση από μέρους μου για μια συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, κοινωνικής φύσης. Πρέπει όμως να ξέρω το αντικείμενο της συνάντησης'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ''Αστρα''.

    Πρόσθεσε ότι ''εάν θα συζητήσουμε το Κυπριακό, αυτό πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να έχουμε το τεκμήριο ότι ο κ. Ταλάτ είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει για τα μεγάλα θέματα για λύση του Κυπριακού, όχι για τη μέρα προς τη μέρα επίλυση θεμάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 August 2005 - 17:49:18 UTC