Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αθήνα - Παπαδόπουλος - Καραμανλής
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Κύπρος
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή ανοδικής πορείας
  • [09] (Κ) Κύπρος - Σουδάν - Βοήθεια
  • [10] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Παπαδόπουλος - Συνάντηση
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ICAO - Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου
  • [13] (Κ) Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Ζώνη κατάπαυσης πυρός - Αποναρκοθέτηση
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Γαλλία - Τουρκία
  • [15] (Κ) Φιλανδή Πρόεδρος - ΕΕ - Τουρκία

  • [01] (Κ) Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια

    ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια ρίχνονται απόψε στη μάχη της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις 2045 στο ΓΣΠ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ η Ομόνοια αντιμετωπίζει στις 2145 στο Στέφαν Σελ Μάρε τη Δυναμό Βουκουρεστίου.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 25 Αυγούστου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Ταλάτ - Συνέντευξη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι προσπαθεί να εκμαιεύσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με τους δύο κοινοτικούς κανονισμούς που αφορούν το απευθείας εμπόριο και την οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους.

    Σε δηλώσεις σε Κύπριους και ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε σε συνέντευξη του κ. Ταλάτ στην ηλεκτρονική τουρκική εφημερίδα ''New Anatolian'', στην οποία δήλωσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών πρότεινε το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα και την άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων με αντάλλαγμα την επιστροφή των Βαρωσίων.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Συνέντευξη

    Το δήθεν επιχείρημα της άρσης της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων, που προβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η Αγκυρα, στοχεύει στη δημιουργία ενός κλίματος που θα αποτελέσει τη βάση για την προσπάθεια της διπλωματικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους, εκτιμά η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    Σχολιάζοντας συνέντευξη του κ. Ταλάτ στην ηλεκτρονική τουρκική εφημερίδα ''New Anatolian'', ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Τ/Κ πολιτικός έριξε το προσωπείο του και απέδειξε ότι η επιδίωξή του είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και όχι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού.

    Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις δηλώσεις Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα γίνει μια μεγάλη εκστρατεία διεθνώς για να παρουσιαστεί και να επεξηγηθεί η πολιτική του Τ/Κ ηγέτη σε όλα τα κέντρα αποφάσεων.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Δεν θεωρεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου πιθανή την έναρξη σε σύντομο χρονικό διάστημα των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξαιτίας της ενασχόλησής του αυτό τον καιρό με πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα, αναμένει ωστόσο ότι μετά το Σεπτέμβριο θα βρει το χρόνο που χρειάζεται ο κ. Ανάν, για να ασχοληθεί και με το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς στη διάρκεια χθεσινής διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών για τυχόν προθέσεις του κ. Ανάν προς συζήτηση του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως ''ο ΓΓ είναι πραγματικά πολυάσχολος άνθρωπος, έχει τη Σύνοδο της Χιλιετίας, έχει την αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την αναμόρφωση του ΟΗΕ και δεν είναι (το Κυπριακό) το μόνο πρόβλημα που έχει να χειρισθεί''.

    ''Αναμένω'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ''ότι μετά την εκπλήρωση του παρόντος ωρολογίου προγράμματός του, που θα του πάρει το μεγαλύτερο μέρος αν όχι ολόκληρο το Σεπτέμβριο, θα αφιερώσει τον αναγκαίο χρόνο για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό, σε συνέχεια και της εδώ επίσκεψης του κ. Πρέντεργκαστ''.

    Ιακώβου - Γαλλία - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει μεταφέρει στη Λευκωσία τη θέση ότι η τουρκική κυβέρνηση μέσω της υποβολής της δήλωσης μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ουσία δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Κύπριων και ξένων δημοσιογράφων, ο κ. Ιακώβου είπε πως η γαλλική θέση μεταφέρθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρεσβευτή της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ρεν - Τουρκία - ΕΕ

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τα 25 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημαίνουν αναγνώριση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κληθείς, στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία συμμετείχαν και ανταποκριτές του ξένου Τύπου, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη πως ''ο κ. Ρεν φαίνεται να υιοθετεί τη θέση ότι η υπογραφή (εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη) είναι - με πρακτικούς όρους - αναγνώριση''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί - Κατεχόμενα

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί παράνομη την επίσκεψη μελών του προσωπικού της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας στα κατεχόμενα, μέσω του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει κάνει γνωστή τη διαφωνία της με την αμερικανική διοίκηση στο θέμα αυτό και έχει εγείρει το ζήτημα ''στο ύψιστο επίπεδο''.

    Σε δηλώσεις του χθες προς Κυπρίους και ξένους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της επίσκεψης αυτής την οποία οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν θεωρούν παράνομη, είπε ότι η επίσκεψη αυτή έγινε κατόπιν μεγάλων προσπαθειών τουρκικής ομάδας πίεσης στις ΗΠΑ.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ολι Ρεν

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, για υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία, δεν έδινε στη χώρα αυτή το δικαίωμα να εκδώσει τη συνοδευτική δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η επίσημη και ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτοκόλλου και της συνοδευτικής δήλωσης της Τουρκίας θα εκφραστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Σεπτέμβρη, υπό το φως και των συνεχών δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα που απασχολούν Αθήνα και Λευκωσία καθώς και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε συνάρτηση με την αναγνώριση από την Αγκυρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συντονισμό ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    Γερμανία - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Στη Γερμανία πληθαίνουν οι δηλώσεις υπέρ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κυρίως από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα που στις εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου αισιοδοξούν ότι θα αναλάβουν την εξουσία από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

    Ο πρωθυπουργός του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βαυαρίας και πρόεδρος του δεξιού κόμματος CSU (αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών)Εντμουντ Στόιμπερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ''Passauer Neue Presse'', είπε ότι ''δεν είναι αποδεκτή η επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ χωρίς προηγουμένως να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Σεβάν - Αίτημα έκδοσης

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχεία για το πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Κύπριος -αρμενικής καταγωγής- Μπενόν Σεβάν, πρώην επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ ''Πετρέλαιο έναντι τροφίμων'', ο οποίος κατηγορείται από ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για είσπραξη 150.000 δολαρίων ως προμήθεια για διάθεση ποσοτήτων πετρελαίου κατά τα έτη 1997 - 2003.

    Οταν ερωτήθηκε, στη διάρκεια χθεσινής διάσκεψης Τύπου, εάν έχει διαβιβασθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία αίτημα έκδοσης του κ. Σεβάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απάντησε ότι δεν γνωρίζει για ένα τέτοιο αίτημα.

    ''Δεν γνωρίζω ούτε εάν διαμένει στην Κύπρο. Είχα πάντα την εντύπωση ότι ζει στις ΗΠΑ'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    Πρόεδρος ΑΠΟΕΛ - Κωνσταντίνου - Μακάμπι

    Την ανάγκη ο ΑΠΟΕΛ να επιδείξει περισσότερη σοβαρότητα και πειθαρχία στον σημερινό αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να ελπίζει σε μια νίκη που θα του δώσει τις βάσεις πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, τόνισε χθες ο προπονητής της γαλαζοκιτρίνων Μάριος Κωνσταντίνου.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει σήμερα βράδυ στο ΓΣΠ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του σημερινού αγώνα στο ΓΣΠ, τόσο ο Πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης όσο και ο κ. Κωνσταντίνου είπαν ότι ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να εξασφαλίσει μια νίκη που θα του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει για πρόκριση.

    Ο κ. Πετρίδης κάλεσε το φίλαθλο κοινό του ΑΠΟΕΛ να κατακλύσει το ΓΣΠ για να υποστηρίξει την ομάδα.

    ''Εχουμε ανάγκη τη στήριξη του κόσμου, γιατί ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλός μας και πόσο δύσκολο έργο έχουμε να αντιμετωπίσουμε'', είπε προσθέτοντας ότι αυτό που ο ΑΠΟΕΛ ζητά είναι μια νίκη ενόψει και της ρεβάνς που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες στο Τελ ΑΒίβ.

    Από την πλευρά του, ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ είπε ότι η αποστολή των γαλαζοκιτρίνων ''εξαιρετικά δύσκολη, διότι έχουμε απέναντί μας μια πολύ καλή ομάδα και έμπειρη''.

    Χρηματιστήριο - Πέμπτη κατά σειρά άνοδο

    Θετική πορεία, για πέμπτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν αρχικά στους τραπεζικούς τίτλους και στη συνέχεια στις υπόλοιπες μετοχικές αξίες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 2,11%, κλείνοντας στις 1.268,84 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1,93% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 997.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 55,5% του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,24% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 427,82 μονάδες.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς και οι δικές του απαντήσεις σε όσα του καταλογίζουν για τις προθέσεις του στο Κυπριακό, προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης πρωτοσέλιδα με τον τομέα της Υγείας, την υπουργική νότα προς την ΑΤΗΚ, τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, καθώς και την επίσκεψη των υπαλλήλων του αμερικανικού Κογκρέσου στα κατεχόμενα.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Τελευταία έγνοια της κυβέρνησης η υγεία'' γράφει ότι στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται για άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας, αφού γιατροί, ασθενείς και κόμματα προχώρησαν σε κατά μέτωπον επίθεση, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ κατηγόρησε ότι για την κυβέρνηση ο τομέας αποτελεί τον τελευταίο τροχό της άμαξας. Αλλού γράφει ότι πέρασε ένας χρόνος από τότε που θα επέστρεφε στους κατοίκους της η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και το καθεστώς σημειώνει ότι η οικονομία του ψευδοκράτους εκτοξεύτηκε από τις πωλήσεις ε/κ περιουσιών, ενώ η κυβέρνηση σκιαμαχεί με μια δήλωση χωρίς αντίκρισμα.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Ξεσκεπάστηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ'' και γράφει ότι σφοδρή επίθεση κατά του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξαπέλυσε η κυβέρνηση με αφορμή ''την παραδοχή του ότι πάντα στόχευε στην αναγνώριση του ψευδοκράτους'' μέσω των προτάσεων του για επιστροφή της Αμμοχώστου. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει τα ειρωνικά σχόλια του τ/κ Τύπου για την επίσκεψη μελών του προσωπικού του Κογκρέσου στα κατεχόμενα, με ιδιαίτερες αναφορές στην ενδυμασία και το νεαρό της ηλικίας τους.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Η Κάλπη πληγώνει τη συγκυβέρνηση'' γράφει ότι νωρίς άρχισε να μυρίζει μπαρούτι στις σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων που διατυπώνουν διαφωνίες στο Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου πως εάν η Αστυνομία υιοθετούσε τις συστάσεις της δεν θα φτάναμε στα επεισόδια της Μονής. Ο ''Π'' επισημαίνει πως ούτε η κυβέρνηση τοποθετήθηκε επί της έκθεσής της, συνιστώντας υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών της διμελούς επιτροπής.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Γαλλικό κλειδί για αναγνώριση'' προβάλλει τη σαφή δήλωση των Παρισίων ότι δεν νοείται να μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία διαπραγματεύσεων με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει και τα 25 μέλη της Ένωσης, όπως αυτή εκφράζεται σε έγγραφο προς τους εταίρους. Προβάλλει επίσης το αποψινό παιγνίδι ΑΠΟΕΛ Μακάμπι και γράφει ότι τέσσερα σημεία ελέγχου και 350 αστυνομικοί σε επιφυλακή για τον αγώνα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Θέμα σύλληψης του ΔΣ ΑΤΗΚ'' και γράφει ότι εκτάκτως, σε κλίμα δυσφορίας και έντασης, συνέρχεται σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ για να επανεξετάσει απόφαση που το ίδιο έλαβε τη Δευτέρα για τα τέλη κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με την απόφαση επαρχιακού δικαστηρίου. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι κόκκινος συναγερμός σήμανε στις Βάσεις μετά την ανεύρεση εκρηκτικών υλών σε υποστατικά όπου διέμεναν άτομα αραβικής καταγωγής.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Διεθνής Εκστρατεία'' γράφει ότι μετά τη δημόσια παραδοχή Ταλάτ ότι στόχος του είναι να φθάσει ένα βήμα πριν την πλήρη αναγνώριση, η κυβέρνηση εξαπολύει διεθνή εκστρατεία για να εξηγήσει τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας και των κατοχικών αρχών και τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το αίτημα ''για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων''. Αλλού γράφει ότι νέα πρόφαση να καθυστερήσει και άλλο τη διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών βρήκε ο Μητροπολίτης Πάφου που επικαλείται τώρα ότι εκκρεμούν υποθέσεις της Αρχιεπισκοπής ενώπιον δικαστηρίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Ο Ταλάτ αντεπιτίθεται στην 'εκστρατεία σπίλωσης''' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης σε δηλώσεις στην εφημερίδα κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκστρατεία λασπολογίας για να τον εξευτελίσει και για συντονισμένη εκστρατεία που στόχο έχει να τον παρουσιάσει ως ένα αυτονομιστή που επιδιώκει αναγνώριση του βορρά. ''Από την έναρξη της πολιτικής μου ζωής υποστηρίζω την επανένωση'', δήλωσε ο κ. Ταλάτ στην εφημερίδα. Αλλού αναφέρει ότι με πρόστιμο την γλίτωσε ο νεαρός Βρετανός που παραδέχθηκε ότι από αμέλεια σκότωσε τη 16χρονη φίλη του με τζετ σκι στο Πισσούρι.

    [04] (Κ) Αθήνα - Παπαδόπουλος - Καραμανλής

    Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση φτάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να λάβει η ΕΕ για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα έχουν συνάντηση στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη 18 Αυγούστου, 2005.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση θα λάβουν επίσης μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Ελληνας ομόλογός του Πέτρος Μολυβιάτης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δύο πλευρές.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Κύπρος

    Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα θα συζητηθούν κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Κινέζο ομόλογό του Li Zhaoxing που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 22 και 23 Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου σημείωσε "η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα της διεθνούς κοινότητας μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο".

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  585.800,78
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,90    -0,29    541.000,40
    FTSE/CySE 20                           423,32    -1,05    470.892,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.265,54    -1,04    394.172,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.014,58     0,00      9.460,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          980,63    -0,59     29.011,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.256,06    -1,01    403.632,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.303,95    -1,19    346.720,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.119,65    -1,45      1.368,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            967,93    -0,59    113.165,97
    FTSE Med (10/8/2005)                 8.195,46     0,82
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή ανοδικής πορείας

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι ήταν αρκετές για να αναστρέψουν τη θετική πορεία που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τις πέντε προηγούμενες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 1,01% και έκλεισε στις 1.256,06 μονάδες. Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,29% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,9 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 585.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 34,7% του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 1,05% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 423,32 μονάδες.

    [09] (Κ) Κύπρος - Σουδάν - Βοήθεια

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μετά από έκκληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της πόλης Νταρφούρ, του Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, λόγω της χρήσης στρατιωτικής βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η βοήθεια περιλαμβάνει κουβέρτες και πτυσσόμενα κρεβάτια, αξίας 70.000 ΛΚ, σε πρώτο στάδιο. Θα ακολουθήσει αποστολή φαρμάκων αξίας 50.000 ΛΚ.

    [10] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση

    Την επίσπευση των προσπαθειών για ετοιμασία από το ίδρυμα Inforce του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου στη νεκρή ζώνη πολύ πριν από την εφαρμογή του γενικού προγράμματος εκταφών αποφάσισε σήμερα η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Η ΔΕΑ πραγματοποίησε σήμερα την 410η επίσημη συνάντησή της υπό την προεδρία του Τ/Κ μέλους της Ρουστέμ Τατάρ.

    Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι στη συνάντηση εξετάστηκε επιπρόσθετη έκθεση του ιατροδικαστή - αρχαιολόγου του ιδρύματος Inforce σχετικά με τις επείγουσες εκταφές.

    Σημειώνεται επίσης ότι συνεχίζεται η προετοιμασία του γενικού προγράμματος για τις εκταφές και αναμένεται πως η εφαρμογή του θα αρχίσει το φθινόπωρο.

    [11] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Παπαδόπουλος - Συνάντηση

    Κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα έχει στις 12.30 μμ στις 18 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στη συνέχεια οι κύριοι Καραμανλής και Παπαδόπουλος θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

    Την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα ανακοίνωσε σήμερα και το Γραφείο του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ICAO - Παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου

    Η θέση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) όσον αφορά την Κύπρο δεν έχει αλλάξει και ο Οργανισμός συνεχίζει να ακολουθεί την πολιτική του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έναντι της Κύπρου, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO Assad Kotaite, προσθέτοντας ότι το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των διεθνών αεροδρομίων.

    Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Kotaite σε απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 9 Αυγούστου προς τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσιγκτον και Αντιπρόσωπο της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό Ευριπίδη Ευρυβιάδη τόνισε ότι όλα τα μέλη του ICAO θα πρέπει να δρουν σύμφωνα με τους υφιστάμενους όρους ασφάλειας διεθνών πτήσεων όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον οργανισμό.

    [13] (Κ) Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Ζώνη κατάπαυσης πυρός - Αποναρκοθέτηση

    Καταστροφή δύο ομοιωμάτων ναρκών που έχουν αφαιρεθεί από τα ναρκοπέδια στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, στην περιοχή εντός της νεκρής ζώνης του αεροδρομίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την αποναρκοθέτηση, την οποία διοργανώνει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Γαλλία - Τουρκία

    Ολοι έχουμε συμφέρον από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα στην πράξη, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως ''το Κυπριακό, η στάση της έναντι της Κύπρου και η κατοχή, είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία θα κριθεί η ευρωπαϊκότητα της Τουρκίας''.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρέτισε από την αρχή τη θέση της Γαλλίας για την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως αυτή είναι μια θέση αρχών η οποία επαναφέρει μία ουσιαστική πτυχή του Κυπριακού στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Γαλλία θα ακολουθήσουν και άλλοι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    [15] (Κ) Φιλανδή Πρόεδρος - ΕΕ - Τουρκία

    Η θρησκεία δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα όταν εξετάζεται η πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η Πρόεδρος της Φιλανδίας Τάρτζα Χάλονεν.

    Σε συνέντευξή της στη φιλανδική εφημερίδα «Etalae-Saimaa, η κ. Χάλονεν είπε ότι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ισλαμικές ρίζες της Τουρκίας είναι προβληματικές υπεραπλουστεύουν το θέμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 11 August 2005 - 17:49:14 UTC